-----------------------------------
admin
02 Noi 2010 01:00

Eclipsa totala de Luna
Pe 21 decembrie va avea loc ultima eclipsa a anului 2010. Este vorba despre o eclipsa totala de Luna, vizibila in mare parte in Europa, estul Asiei, Pacific si vestul Africii.

Eclipsa de Luna din 21 decembrie, ce face parte din ciclul Saros 125, va avea momentul de maxim la ora 08:16:57 TU.

Blakut
14 Dec 2010 14:44


Ora 8:16 TU corespunde orei 10:16 RO... la ora aia Luna e sub orizont. Mi-am luat teapa crezand ca se poate observa de la noi...

Dan Vasiliu
14 Dec 2010 15:07


Poti admira inceputul.  :lol:

Blakut
14 Dec 2010 16:50


Eu am luat teapa ca nu stiu de ce imi intrase in cap ca e la 8 seara. Si pregateam sesiune de observatii, planuiam cum sa ne vedem cu studentii etc. Si cand colo....

Xavier
18 Dec 2010 15:29


Cam de la ce ora incepe eclipsa ? Adica daca ma scol la 5 si voi observa ceva special ?

Dan Vasiliu
18 Dec 2010 20:28


Niste varcolaci pofticiosi care se pregatesc sa pape din Luna.  :lol:

Blakut
18 Dec 2010 22:14


Calculeaza si tu, daca maximul e sub orizont... nici nu stiu, dar pe site-ul nasa sigur gasesti.

MariusP
18 Dec 2010 22:34


Cam de la ce ora incepe eclipsa ? Adica daca ma scol la 5 si voi observa ceva special ?
Nu vei observa nimic, pentru ca inceputul fazei partiale are loc dupa apusul Lunii...  :roll:

Sebastian P
18 Dec 2010 22:55


Dupa cum se poate vedea si in Stellarium, se pare nu vom putea vedea nimic de la noi din tara.

Dan Vasiliu
19 Dec 2010 00:22


Eu v-am avertizat. Doar varcolacii burtosi si mancaciosi!  :wink:

Xavier
19 Dec 2010 15:54


de pe site-ul nasa: http://i.space.com/images/total-lunar-eclipse-chart-101207-02.jpg naspaaaaa

CristiB
19 Dec 2010 19:40


Unii sunt de alta parere dar se vede clar ca amesteca lucrurile http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/205218/Eclipsa-totala-de-Luna-vizibila-din-Romania.html

admin
21 Dec 2010 01:05


Eclipsa nu va fi vizibila in Romania. Primul contact al eclipsei va avea loc pe 21 decembrie la ora Romaniei 7:29, pe cand Luna va apune la 06:54.

S-ar putea ca, confuzia sa fi fost provocata chiar de NASA.

Pe de o parte conform celor de la NASA Romania se afla in banda P1-U1, adica Romania va vedea primul contact al eclipsei cu penumbra (P1) si primul cu umbra (U1). Iata imaginea lor atasata ca si PDF aici. Sau link direct: http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OHfigures/OH2010-Fig04.pdf

Pe de alta parte celebrul Fred Espenak de la NASA ne spune prin alta imagine ca in Romania nu se va vedea eclipsa. Iata imaginea lui Fred Espenak atasata. Sau link direct: http://www.mreclipse.com/LEdata/TLE2010Dec21/TLE2010Dec21.html#Visibility

stella maris
21 Dec 2010 14:50


Nici nu-mi vine sa cred c-am ratat asa ceva! :cry:

Forever_Man
21 Dec 2010 14:56


La mine tot cerul a fost senin, mai putin orizontul vestic. :roll:

Alex Gaina
21 Dec 2010 19:16

ECLIPSA DE LUNA din 21 DECEMBRIE
Intr-adevar, cum scrie admin, nu poți sa vezi o eclipsă după ce apune Luna. Anuarul Astronomic 2010 scrie că eclipsa este vizibilă în România, începând cu orele LT7:29 (UT 5:29) &#1089;a eclipsă penumbrală la capitolul "Eclipse", în timp ce la capitolul "Luna" ne furnizează informația, că Luna a apus deja la această oră. 
Or, o eclipsă prin penumbră se poate observa, lucru pe care l-am făcut cel puțin odată, dacă nu de câteva ori în cazul unor eclipse totale ca fază inițială și finală a eclipsei. Faza penumbrală se caracterizează prin "oranjadă", adică schimbrarea culorii în oranj, față de culoarea inițială. Așa am văzut eu o eclipsă prin penumbră

http://www.astronomy.ro/forum/album_pic.php?pic_id=162
la data de 2 octombrie 2005. Fotografia nu este cea mai reușită, dar momentul schimbării culorii l-am observat vizual la începutul fazei de penumbră.

În tot cazul, păcat, că Anuarul Astonomic ne induce în eroare. Căci
1) Înainte de eclipsă i-am sunat D-lui Stefan Tiron, ceea ce m-a costat vre-o 25 de bani, probabil.
2) Totuși am urcat iarăși pe acoperiș la orele 7:35 și 8:35, stricându-mi somnul de dimineață. Și iată ce am observat:
Cerul era acoperit mai ales la Răsărit de asupra orizontului (cam la vre-o 2-3 grade), în Vest până la înălțimi mai mari : 30-60 grade. Vântul era vestic nu prea intens, astfel, că într-o oră ași fi putut să observ Luna printre noriii aidoma penelor de pernă din Vest. Nimic, însă! Doar Luceafărul se putea vedea clar spre Sud-Vest de punctul Răsăritului la vre-o 40 de grade. 

Foarte grosier Soarele a răsărit la 7:50 printre Nori prezentând un spectacol de lumină de excepție, nu ca...

Între timp Cerul s-a limpezit spre Vest și Nord, tocmai unde Luna nu putea fi. 

Păcat, că Anuarul Astronomic Român dă greș!

 Felicitări lui Fred Espenac!

cmatei
21 Dec 2010 20:35


Cred ca am gasit sursa confuziei: hartile care indica vizibilitate partiala posibila in Romania au apusul lunii calculat pentru data eclipsei, adica 21, in loc de noaptea anterioara. In loc de 06:54, a iesit 7:50 si 20 minute de penumbra...