-----------------------------------
cmatei
05 Noi 2010 11:24

Constructie observator  (foileton)
Am reusit zilele trecute sa incep constructia unui mic observator de tipul "roll-off roof" in curtea de la tara. Dimensiunile sunt 3m x 2.5m si inca nu sunt foarte sigur de inaltime. La 1.8m, daca pier-ul o sa aibe ~1.3m peste nivelul podelei am orizontul obstructionat pana pe la 18-20 grade spre sud, ceea ce imi suna rezonabil avand in vedere ca am un bec pacatos pe directie oricum.

Prima zi am pierdut-o gaurind placa de fier/fonta de 10mm ce va fi suport pentru montura, in varful pier-ului. M-am incapatanat aiurea sa le fac eu pe toate; 4 gauri de 16mm si una de 50mm, cu o bormasina chinezeasca ieftina = multe pauze, WD40 si fum din motor. Pana la urma a iesit.

Apoi masuratorile. Nu am deloc experienta in constructii, asa ca am inceput prost, am batut tarusi chiar in colturi, dupa care mi-am dat seama ca n-o sa pot sapa/cofra asa. Refacut mai la distanta si reluat distractia cu ruleta si nivela. Terenul e bineinteles in panta, iar directia N-S in diagonala. Puteti sa radeti, dar mi-a luat o zi intreaga fatzaiala asta. Sapat gropile pana la 60-70cm.

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0097.jpg
http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0091.jpg

Confectionatul cofrajelor (colturile 40x25 si cei din mijloc 25x25) a mers usor, fixatul lor pe pozitie ... inca o zi. Mesterit si niste armaturi, din fericire mai aveam niste etrieri ramasi de la alte constructii.

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0111.jpg

In fine, in a patra zi, dupa vreo 20 roabe de beton, fundatia e gata. Mare inventie, betoniera.

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0116.jpg

A mai ramas de turnat pier-ul, pe care il voi face dupa ce fixez grinzile podelei, ca sa pot verifica diagonalele. O sa mai pun poze pe masura ce progresez, adica lent (doar weekend-uri).

Ca un facut, in fiecare noapte a fost complet senin dar eu cadeam mort de oboseala, in conditiile in care la chestiile grele am avut ajutor un vecin. Deh, munca la birou...

Ccata
05 Noi 2010 12:02

frumos
A iesit foarte bine tinand cont ca nu lucrezi in domeniu.
 
Trebuie sa fii destul de aproape sa mergi la tara in fiecare week-end.Eu am vre-o 160 Km si ...ce cer senin se poate vedea acolo...

Daca esti amabil sa postezi o schita cat de cat la scara a contrusctiei sa ne facem o idee 

bafta in continuare

cmatei
05 Noi 2010 12:40

Re: frumos
Trebuie sa fii destul de aproape sa mergi la tara in fiecare week-end.Eu am vre-o 160 Km si ...ce cer senin se poate vedea acolo...

Tot cam asa, buc-calarasi, trecut cu bacul la ostrov si inca vreo 20 km. Nu ma duc acolo strict pentru astronomie, e un fel de sanatoriu pentru mine. Nu trec tramvaie pe sub geam, aer curat... scap de mizeria asta de oras si imi reincarc bateriile.

Daca esti amabil sa postezi o schita cat de cat la scara a contrusctiei sa ne facem o idee

Hm, schita la scara, ce-o mai fi si asta :roll: Am doar niste desene cu creionul, cu calcule de materiale si ce tai/cum tai ca sa irosesc cat mai putin.

In linii mari: restul constructiei e din lemn, mai precis din dulapi 5x25 taiati pe lungime, deci 5x12. Peste fundatie vin grinzi 10x10 plus "zabrele" din 5x12 ca suport pentru podeaua din OSB. De fapt, latimea de 2.5m e data de dimensiunea unei foi de OSB. Peretii din aceiasi dulapi 5x12 din 50 in 50 cm plus OSB mai subtire la exterior. In colturi o sa mai suprapun cate un dulap, ca sa rezulte un fel de stalpi. La materiale a trebuit sa ma pliez pe ce puteam gasi la depozitul local.

Acoperisul o sa fie in doua ape si o sa ruleze spre vest, spre panta dealului, pe doua profile L de otel de 6m si cate 4 (?) role cu rulmenti pe fiecare parte. Invelit tot cu osb si probabil policarbonat.

Necunoscute sunt deocamdata: cum fac usa, cum asigur acoperisul, coama invelitorii, daca sa mai pun ceva pe peretii exteriori sau ramane osb + vopsea, cum fac sa nu-mi viscoleasca zapada inauntru si ce gauri de aerisire sunt necesare.

bafta in continuare

Multam, o sa am mare nevoie.

Emil
05 Noi 2010 13:24


Ahoi,
pentru fundamentul pilonului (pier) ai luat in calcul adancimea de inghet?
Poate te ajuta cu ceva
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=26927#26927
Asigurarea acoperisului nu ar fi o problema poti folosi cabluri de otel cu carabiniere de alpinism.
Exemple roll-off
http://www.corius.net/cont/obser.html

Sunt cu ochii pe tine asa ca tine-ne la curent cu progresele si FA POZE la fiecare pas in parte!

BAFTA

Emil

dcristi
05 Noi 2010 14:46


Si eu sunt cu ochii pe tine! La primavara vreau sa-mi construiesc si eu un observator si am sentimentul ca voi invata multe lucruri interesante de la tine :)

neox
05 Noi 2010 15:18


Super tare :D 
Felicitari pentru inititiva.

Nu credeam ca o sa prind pe la noi proiecte de genul asta. Stiu ca prin strainatate e plin. Chiar apropo...e nevoie de nus' ce autorizatii de constructii? 
Nici nu cred ca exista in nomenclatura primariilor asa ceva. Nu ar sti la ce categorie sa treaca baietii  :lol: .

auriga
05 Noi 2010 15:46


pe cloudynights sunt o gramada de exemple de roll-off-uri functionale din care te poti inspira. totusi eu as alege sa-i fac o cupola, desi preturile  uneia sunt de dimensiuni astronomice, eu cred ca se poate fabrica una din metal la un pret rezonabil.

p.s. si eu tocmai construiesc un miniobservator, saptamana trecuta am turnat fundatia pilonului :)

cmatei
05 Noi 2010 16:29


@auriga: poze! :-) Il faci in doua etape, intai fundatia si pe urma stalpul ?

Normal ca ma inspir din ce-au facut altii. Link-uri utile am adunat si eu aici: http://www.delicious.com/cmatei/observatory

@neox: si pentru cusca de caine trebuie, dupa cantitatea anuala de precipitatii :oops:

@Emil: da, fundatiile in zona se fac la 60cm (dupa doua surse). Cu cabluri e ok dar trebuie intinzatoare, as prefera un sistem mai rapid, cum e de exemplu cel cu lacat din link-ul tau (nu stiu cat de solid e, insa).

auriga
05 Noi 2010 16:46


deocamdata asa arata: fundatia stalpului are 1.5m adancime de la nivelul solului si are forma de trunchi de piramida cu baza inferioara 1.5m si baza superioara 1m. e o constructie din caramida, cu plafon de lemn, as vrea sa aibe si cupola, de 2-2.5m diametru.

cmatei
05 Noi 2010 16:55


"Miniobservator", sigur ca da. :shock: Succes!

auriga
05 Noi 2010 17:24


n-as vrea sa deviez de la topic (nu mi se pare mare al meu, e 6x4 pe exterior, pe interior ramane mult mai putin, constructia o fac eu ajutat socrul meu :) )
de ce nu ai optat pentru roll-off si nu faci o cupola?
stalpul cum planuiesti sa-l faci?

cmatei
05 Noi 2010 17:52


Nu cred ca ai devia deloc de la topic, daca ai pune poze din timpul si dupa terminarea constructiei. Daca al tau e "mini", astuia o sa-i spun picoobservator :)

Cupola mi se pare foarte greu de construit, de-aia prefer roll-off. Si nu e doar cupola, mai e si ghidajul pe care se roteste, izolatia fantei, sunt mai multe probleme de rezolvat care pe mine ma cam depasesc, iar cele comerciale mi se par mult prea scumpe. Pe urma, ai si avantaje si dezavantaje: protectie la vant dar aclimatizare mai lenta.

Stalpul o sa-l fac tot din beton armat, pentru ca imi e mai la indemana. Nu am reusit sa gasesc cofraj rotund (nici de carton, nici teava de pvc nu am la indemana), asa ca o sa iasa patrat, cu latura de 25cm. Am verificat, la EQ6 cam asta e limita ca sa nu loveasca tubul telescopului in stalp. Fundatia vroiam s-o fac cubica, dar m-ati bagat la idei cu piramidele si conurile.

cmatei
16 Noi 2010 20:29


Ceva progres. Saptamana trecuta am profitat de luna noua pentru observatii asa ca mare lucru in afara de decofrat nu am facut. Stalpii au iesit aproximativ bine:

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0127.jpg

Acum imi dau seama ca sunt norocos, cei de pe mijloc au iesit un pic mai mici, ceea ce e totusi mult mai bine decat un pic mai mari.

Weekend-ul asta am montat temporar grinzile care sustin podeaua si am verificat dimensiunile: 386cm o diagonala, 383 cealalta. E practic dreptunghiular :)

Apoi, fundatia stalpului: pana la urma am facut un patrat de 80cm x 80cm de 1 m adancime. Primele doua straturi sunt cu piatra, legate cu ciment. Cadrului de fier beton i-am facut si 4 mustati care intra in masa fundatiei.

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0131.jpg

Apoi a venit randul stalpului. Am ceva emotii, a iesit foarte inalt. 110cm de la nivelul podelei + 60 cm. Sper sa nu fie foarte elastic. In varf e acest dispozitiv:

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0138.jpg

La final nu va ramane decat placa metalica, ridicata pe tijele filetate 5-6cm cat sa am acces la surubul de prindere a monturii. Nu m-am stresat foarte tare cu o aliniere precisa, am verificat doar paralelismul cu latura N-S a constructiei.

Subsemnatul, vizibil impresionat de gravitatie si efectele ei.

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0145.jpg

"Vibrarea" betonului:

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0146.jpg

si produsul semi-finit:

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0148.jpg

Va urma.

Dan Vasiliu
16 Noi 2010 20:43


Din cate vad eu este o constructie foarte solida (va rezista la orice seism). Totusi mi se pare cam mica. O sa fie mare inghesuiala si cu telescopul si cu alte accesorii + utilizator. Teren vad ca este suficient. De ce nu ai facut-o mai mare? Daca te vei gandi sa pui un "monstrulet" de telescop?  :lol:

cmatei
16 Noi 2010 21:03


Monstrulet mai mare de 10-12" nu prea cred. Pe urma, nu prea-l folosesc vizual, sa ma plimb pe langa el, daca incap intr-un coltisor cu laptop-ul e suficient (asta ca sa nu zic ca ma refugiez in casa la caldura :-) Si nu in ultimul rand, daca maream dimensiunile se complica oarecum planul.

Dan Vasiliu
16 Noi 2010 21:37


Eu, sincer, asi fi ales latura de 4,00 m indiferent de modul de observatie. Sper sa incep si eu la anul constructia unui mic observator, la Branesti. Dupa multe simulari am ales ca optim dimensiunea de 4,00m. Asa are loc si telescopul, si raft cu accesorii, masuta pentru laptop, masuta pentru "una mica" daca este frig sau "una rece" daca este cald + eu (inclusiv burta).   :lol: Asa o sa am suficient spatiu sa nu daram instrumentele si sa ma invart unde am pofta. Sunt curios cum rezolvi solutia cu cupola. Daca ai ceva schite posteaza-le. La baza eu sunt inginer constructor. Poate schimbam idei utile si pentru alti amatori.  8)

alderamin59
17 Noi 2010 00:12


Salut
Pe vremuri când industria românească era în plină dezvoltare, anumite intreprinderi foloseau recipienți/rezervoare din fibră de sticlă cu diametre de 3-4 m. Acum multe din aceste rezervoare au fost dezafectate. Cred că ar putea ieși domuri excelente.
Atașez câteva sugestii pentru structura cupolei.
Succes
alderamin59

cmatei
01 Dec 2010 05:46


Se pare ca de ce ti-e frica nu scapi (asa usor): stalpul telescopului fiind foarte inalt, e putin elastic (vibreaza). Dupa prima saptamana eram chiar ingrijorat, dupa inca una e ceva mai bine; astept sa treaca cele 28 zile pana se intareste complet betonul si mai vad atunci daca trebuie luate masuri suplimentare. Dar ca idee, pilon de 1.8m si 25 cm grosime din beton (armat) e cam la limita.

Am mai mesterit la podea intre timp, care asteapta sa o dau cu ulei de in inca o data si apoi cu ceva lac de protectie pe partea inferioara, dupa care pot monta placile de osb si pot incepe lucrul la pereti. Acum arata cam asa:

http://cmatei.ath.cx/observator/PICT0002.jpg

Erwin
01 Dec 2010 11:11


să pui pietriș sub platformă în jurul stâlpului, va mai reduce din vibrații. Presupun că un stâlp tubular rotund era mai indicat. Un stâlp de la ENEL (dezafectat) sau un tub de canalizare din beton n-ar fi mai bun în privința vibrațiilor?

Dan Vasiliu
01 Dec 2010 13:14


Eu as fi pus o teava de metal infipta in pamant umpluta pana la un punct cu beton. La baza trebuie intarit stalpul.

cmatei
01 Dec 2010 13:44


Am niste idei despre cum se va putea rigidiza, sper ca nu va fi in final nevoie. Deja trebuie sa lovesc destul de puternic in el ca sa simt ceva, si compar cu trepiedul actual, cu care nu am totusi nici o problema. Teava metalica am ochit la depozitul de fier vechi de vis-a-vis de mine, dar nu au vrut sa mi-o dea/vanda ...

Dan Vasiliu
01 Dec 2010 15:42


Poti sa-l mai rigidizezi cu niste elemente din cornier puse la colturi. Va proteja si colturile. Din loc in loc, pe inaltime, le prinzi intr-un colier metalic. Intre coliere pui diagonale. Daca tot mai ai vibratii pui niste diagonale prinse la partea superioara a stalpului si departate vreo 20-30 cm la baza. O sa iasa un trunchi de piramida.  :lol: Trebuie sa ti cont ca pentru a avea stabilitate trebuie sa formezi triunghiuri pe directii perpendiculare.  :wink:

cmatei
01 Dec 2010 15:58


Multumesc pentru idee, e mult mai bine decat ce-aveam eu in minte :)

jimao22
03 Ian 2011 19:14


Pentru cei ce doresc sa stie mai multe despre cum sa construiasca un DOM din suprafete plane, aveti aici un link ultra-interesant:

http://www.desertdomes.com/domecalc.html

Deja ma gandesc daca sa il fac roll-off sau dom...

auriga
18 Mai 2011 10:12


ceva noutati cu constructia observatorului?

Eu am turnat placa 3.8m x 5.8m si m-am apucat de zidit. acoperisul il fac in doua ape cu panta mica si pe un colt va fi o bucata de 2x2m 'roll-off' pentru telescop.
Stalpul deocamdata e la +20cm de placa observatorului cu grosimea de 50cm beton armat si fundatie de 1.5m adancime, latime cam 1m la baza cam 1.2m.
Intentionez sa il fac de 31cm grosime pe o portiune de 1.5m (teava de canalizare cu beton armat) pana la cota +1.70 si restul de 25cm grosime, adaptorul pentru heq5 a fost deja fabricat.

cmatei
18 Mai 2011 11:17


Din pacate nu, alte constructii prin curte si lipsa de concediu :-(

Nu ma pricep la chestii de genul asta ca sa emit o opinie informata, dar poate te ajuta experienta mea, asa empiric: la aproximativ aceeasi inaltime (1.8m) /grosime (25cm, patrat nu rotund), pilonul meu vibreaza putin cand il lovesc (destul de sanatos, ce-i drept). In practica nu va fi o problema cat timp raman la EQ6 si incarcarea uzuala, dar ... Daca ai cum, eu l-as face mai gros, de la inceput. Mai gasesti la unele magazine bricostore cofraje rotunde de carton (QFort se cheama, trebuie sa gasesti in stocuri vechi ca nu mai aduc), de 400mm de exemplu. Alternativ, umple teava cu beton, pe care armeaza-l sanatos. E posibil ca vreun inginer constructor sa se oripileze de ce-am scris eu aici, dar asta e, suflu si-n iaurt :-)

Erwin
19 Mai 2011 12:41


Orice stâlp plin va vibra, oricât ar fi de gros. Eu l-aș face tubular și l-aș umple cu nisip sau cu balastru, care va atenua vibrațiile.

jimao22
19 Mai 2011 13:28


Daca imi permiteti, am studiat si eu problema care ma preocupa de asemenea si am gasit pe cloudynights aici http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1275 teoria cu rezistenta pentru pilon.
Daca inteleg eu bine, prin cresterea grosimii stalpului sau umplerea sa nu se obtin performante deosebite in rigidizare, doar o incarcare suplimentara a costurilor si greutatilor suportate de beneficiar si structura. Cel care creste exponential acest factor este diametrul pilonului.
De asemenea, e bine sa fie nu patrat ci circular, ca sa aiba acelasi comportament pe toate directiile (izotrop) si nu sa fie cu rigiditate mai mica pe doua directii (axele perpendiculare pe laturi) si mai mare pe alte doua directii (axele diagonale).

cmatei
17 Aug 2011 12:00


In sfarsit am apucat sa mai mesteresc la observator. Sper ca in 1-2 saptamani sa am si acoperis :-)

Nu sunt inca foarte sigur cu ce voi izola peretii (si colturile) de apa.

Acum ca peretii sunt in picioare, eu unul ma declar multumit de spatiul disponibil in interior (2.5 x 3m, minus pereti). Probabil pentru vizual/mai multa lume ar fi bun si mai mare, eu am insa loc sa ma misc linistit.

cmatei
17 Aug 2011 12:05


Iata si ce patesti daca nu esti atent cu nivelul pe verticala. Un colt al constructiei este ridicat cu vreo 3cm. E rezolvabil, dar nu faceti ca mine :-)

jimao22
17 Aug 2011 15:22


Super tare !. Bravo !
Ce vad la tine imi da elan sa ma grabesc si eu sa incep la observatorul meu. De-abia astept !
Intr-o asemenea intreprindere important este sa nu cedezi, iti trebuie perseverenta si rabdare.
Bravo !

jimao22
04 Mai 2012 20:34


Matei, vad din alte postari ca ai terminat observatorul. Nu ne arati si noua poze noi de la el, sa vedem cum arata la final si cum ai rezolvat problemele (de exemplu culisarea acoperisului)?
Fiindca nu voi mai deschide un topic nou pe aceeasi tema, voi posta si eu tot aici.

E oficial, baieti!
Ma apuc de observator!
Am hotarat locatia in curte, am hotarat ca nu ma mai cramponez de ideea initiala de a-l face cu etaj si cu subsol (asa cum era proiectul initial) deci cheltuielile se reduc de 10x, fara exagerare. Proiectul initial era estimat (fara roll-off-roof, electrice si finisaje) la 30.000 lei.
Am sa va tin la curent.

Erwin
04 Mai 2012 22:01


Sper că la curent continuu!  8) 
&#536;i eu am tratat cu tata să-mi lase o por&#539;iune de 2x2m în grădină (Lipova) unde voia să planteze căp&#537;uni, acum este o placă de beton pe care voia s-o spargă. 
Spor!

cmatei
04 Mai 2012 23:44


Nu am niste poze recente, promit sa fac cand mai ajung la tara. Nu e chiar gata-gata, mai am sa pun cartonul asfaltat pe acoperis (de asta toamna ;-), sa-mi fac o scara la intrare, sa vad cum mai pot izola locurile pe unde intra apa, sa amenajez interiorul, sa trag curent si retea permanent, etc. In ritmul meu, inca vreo 2 ani... Oficial insa, e in folosinta.

E putin devreme sa zic tot ce e ok si ce nu, sunt abia la al doilea weekend prelungit de observatii din el. Deocamdata sunt extrem de multumit ca am scapat de stresul stransului echipamentelor dimineata cand sunt rupt de somn, am avut unele accidente si altele au fost evitate la mustata. Dureaza 5 minute pana pot sforai linistit, de la mai mult de o ora si nenumarate drumuri inainte.

Acoperisul are cate 3 roti tip V (se gasesc in brico, hornbach) pe fiecare parte, care ruleaza pe corniere. Functioneaza nesperat de bine, o sa dau mai multe detalii cand vin cu pozele. Daca mi-a iesit mie cu doua maini stangi ii iese oricui, nu-ti face probleme. 

Costul total exact imi e greu sa-l spun data fiind lentoarea cu care am avansat, orientativ sub 5000 ron, inclusiv ce mai am inca de facut, fara sa calculez sculele pe care le-am cumparat (circular, rindea electrica, etc). Cineva mai priceput mai poate economisi cel putin 1000 ron (manopere diverse platite).

Astept cu interes detalii despre constructia ta, a lui auriga si a oricui se mai inscrie la cuvant pe tema observatoarelor amatoricesti.

valy
05 Mai 2012 00:18


Si sa mai zica lumea ca in romania nu se construiesc observatoare astronomice. Mai lipseste oglinda de 1m :).

Spor la cladit.

jimao22
07 Mai 2012 01:30


Deoarece am dezafectat o cladire din panouri izopan, am recuperat ceea ce ar trebui sa-mi fie de ajuns pentru "cladirea" mea. Dimensiunile observatorului vor fi de 3x3 m. Am fereastra inclusa in "pachet", motorul pentru acoperis, sinele de ghidare de la niste porti de garaj si chiar si usa. Trebuie sa vad din ce fac structura (lemn sau teava de otel). 
Platforma pe care o sa pun totul a avut anul trecut o piscina gonflabila pe ea (trebuia sa tina 5 tone de apa si sa fie perfect orizontala, altfel se varsa apa), care piscina s-a stricat si nu mai exista.
Problema cea mare pentru moment este turnarea fundatiei pentru pilon - trebuie sa scot niste dale din centru sa pot sapa la 2 m adancime pentru a turna un paralelipiped de 2 x 1 x 1 m.

achy1978
07 Mai 2012 07:05


In sfarsit!

Felicitari si spor la treaba!

tudorandu
07 Mai 2012 21:14


Spor la muncă jimao (că e de muncă), dar  2m adâncime e foarte mult ,cred că 1m/1m/0,5 e destul (desigur, armat cu fier beton ) în care probabil pui 4-6 prezoane pentru prinderea pilonului.
Am facut structuri intr-o grămadă de &#537;antiere , dar funda&#539;ii de 2m sau peste , doar la picioare de pod, eoliene, etc

jimao22
07 Mai 2012 22:15


La sfarsitul topicului "Sursa 12V" este si explicatia, pe care am sa o repun aici.

La mine terenul este pacatos, este o argila contractila, care se umfla cand ploua si se crapa cand e seceta. Din cauza asta, problema fundatiei pilonului este foarte sensibila, daca se misca numai 1 mm din cauza asta, efectele asupra punerii in pol sunt mari, mai ales ca observatorul, asa cum vreau eu sa-l fac, va avea telescopul la etaj, la parter fiind camera de control pe jumatate din suprafata si o camera suplimentara pe cealalta jumatate (avand alte scopuri). 
Deci pilonul de beton trebuie sa urce minim 2 metri de la nivelul solului de unde sa plece apoi pilonul metalic facut de mine aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...p;start=0. 
Asa ca am vorbit cu un inginer de rezistenta in constructii si el mi-a spus ca trebuie facuta o groapa de 1x1x2 (adancimea e ultima) metri in care sa torn betonul pentru pilon. Ca sa evit si mai mult problemele de la sol, o placa de beton armat cat suprafata constructiei va feri pamantul sa intre in contact cu apa in zona critica. Sper sa fie bune sfaturile astea. Timpul ne va spune.

Nu va mai fi inalt pilonul dar parerea mea e ca trebuie sa fie stabil. Poate ca adevarul e pe undeva pe la mijloc. Ma mai informez.

Erwin
08 Mai 2012 09:01


Cred că trebuie să vorbe&#537;ti cu un constructor/structurist din zona ta care cunoa&#537;te bine geologia solului, dacă sunt aluviuni sau argilă, ce fel de rocă &#537;i la ce adâncime. La mine la Lipova/Radna &#537;tiu de când s-a săpat un decantor în grădină că la mică adâncime este argilă &#537;i dedesubt rocă, calcare &#537;i aluviuni, probabil că 1/2m va fi suficient. O funda&#539;ie prea masivă pe un sol moale riscă să se scufunde în timp sau să se încline ca turnul din Pisa... :)

jimao22
08 Mai 2012 10:50


Am sapat un put absorbant pana la 13 metri, la 10 metri adancime se termina argila contractila si apoi incepe balastrul. Stratul de apa freatica este la 120 m.

sabin fota
08 Mai 2012 11:28


spor la treaba, sa ne tii la curent (poze) cu proiectul ;)

jimao22
08 Mai 2012 22:02


Azi am mai facut un pas micut. 
Am facut rost de un calculator ce va fi serverul din observator. Fiindca nu vreau sa pun acolo un laptop ci un desktop, am luat un calculator mai vechi care a fost inlocuit de unul mai bun la firma si l-am trimis la upgradat - va avea un RAM de 2Gb si un hard cat de mare se poate. Are XP pe el si nu am facut niciodata un test de compatibilitate cu UltraVNC intre Vista si XP, dar nu cred ca va fi totusi o problema.
Cum ajunge in posesia mea, voi trece la teste.

Erwin
08 Mai 2012 22:27


Î&#539;i recomand să pui Win7 în loc de Vista. Va merge mult mai bine laptopul. De fapt merge mai bine un linux, dar nu &#537;tiu ce softuri astro mai po&#539;i folosi... Cu re&#539;eaua nu cred să ai probleme.

jimao22
08 Mai 2012 22:54


Cand am zis Vista vroiam sa zic W7 (care e tot un Vista), asta am pe laptop-viewerul cu care o sa comand instalatia din casa. Serverul-desktop neavand decat 2Gb de RAM, va merge prost cu W7 pe el si mai mult nu-i pot pune ca nu ma lasa soclurile si configuratia interna. Si nici nu vreau sa investesc mai mult in proiect, oricum e un proiect ambitios pentru vremurile astea idioate pe care le traim. D-asta ma rezum la ce am si ce pot obtine cu pret redus.

valy
08 Mai 2012 23:29


W7 nu-i chiar asa resursofag cum ar parea la prima vedere, totusi banui ca nu vrei sa ii activezi aero si toate serviciile si gageturile cu care vine. Insa consuma mai mult HDD si probabil ceva mai mult RAM decat XP. W7 nu-i chiar un Vista, e mai mult ce ar fi trebuit sa fie Vista dar n-a fost.

Spor la construit :)

ovi1001
07 Iun 2012 13:15


M-am hotarat si eu sa-mi fac propriul observator fiind satul de timpul pierdut la fiecare scoatere a 'sculelor' afara. Ca sa nu mai deschid alt topic, o sa postez aici etapele constructiei si daca se poate si cateva imagini. 
Observatorul va fi construit in curtea casei si va avea dimensiunile 3 m x 2.5 m. Este de tip roll-off, planul fiind cumparat de pe skyshed.com. Cine este interesat de aceste planuri, sa-mi dea un PM si le trimit pe gratis.
Constructia din lemn va sta pe niste stalpi de PVC de 20cm diametru si adancimea de 1 m, umpluti cu beton. Pe stalpul central din beton care are un diametru de 40cm va fi fixat un stalp din fier - Altair Skyshed Observatory Pier 8" - cu adaptor special pentru montura CGEM care o detin.
Cam atat pentru acum, sper ca in viitorul apropiat sa postez alte etape ale constructiei.

Khristiansen
18 Iun 2012 11:53


Vin si eu cu o intrebare legata de un observator.

In cateva zile voi avea gata cladirea pentru observator. Dar sus as vrea sa pun cupola.

A mai facut cineva din Romania o cupola la nivel de amator? M-ar interesa din ce materiale e facuta.
Teoretic as avea nevoie de niste materiale care sunt usor de gasit.

UFO
18 Iun 2012 12:19


@Khristiansen chiar acum câteva zile am admirat o cuplă superbă 
http://img198.imageshack.us/img198/7224/lunetesimpletd40mminobs.jpg
realizată de Tavi F. 

http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/sets/72157620646284160/detail/

poate cunoaste cineva adresa dânsului de email, si vă dă un pm.

theogon
18 Iun 2012 12:39


Horatius (Starmax), comercializează cupole de observator și construiește cupole pentru planetarii.

Khristiansen
18 Iun 2012 23:24


@UFO - merci de poze. Cred ca am prins ideea.

@theogon - stiu de cupolele de la Starmax. De la ei mi-am luat newtonianul.
Dar acum as vrea sa am o cupola facuta de mine.

ovi1001
25 Iun 2012 20:46


Am reusit in sfarsit sa ridic observatorul, dupa multe telefoane catre constructor si promisiuni din partea acestuia ca va termina lucrarea in timpul stabilit. 
Nu este in totalitate complet, mai trebuie lambriul pe interior si acea sina de metal pe care culiseaza acoperisul care ajunge sper la sfarsitul saptamanii. Deocamdata este pusa o bagheta de lemn pe care culiseaza rolele, se comporta foarte bine si asta, dar e vorba despre rezistenta in timp. 
M-am gandit si la un motor pentru a actiona acoperisul dar vazand cat de usor culiseaza nu cred ca are rost deocamdata sa investesc in motor.
Cand o sa-mi permita vremea, o sa testez stalpul principal sa vad cum se comporta la foto, deoarece am observat o usoara trepidatie daca-l lovesc cu mana sau cu piciorul.

cmatei
25 Iun 2012 21:25


Cand o sa-mi permita vremea, o sa testez stalpul principal sa vad cum se comporta la foto, deoarece am observat o usoara trepidatie daca-l lovesc cu mana sau cu piciorul.

Nu cred ca ajuta ca pilonul sta in acele 4 tije filetate. Eu le-as strange pana jos...

Foarte frumos a iesit observatorul!

Emil
25 Iun 2012 21:36


La pilon poti sa reglezi orizontalitatea si din suruburile din partea inferioara. Suruburile din partea superioara sunt pur si simplu prea lungi si vibreaza. Talpa monturii trebuie sa se "culce" pe pilon altfel o sa vibreze.
Am sistem similar insa adaptarea la pilon o am altfel deci nu vorbesc din "am auzit la un prieten" sau similar.

valy
25 Iun 2012 21:49


Mie-mi plac pisicii :)
A iesit foarte frumos, sexy chiar. Sa ancorezi bine acoperisul sa nu-l ia vantul.

jimao22
25 Iun 2012 21:59


Bravo, putine vorbe si fapte multe. Cat a costat in final?

Emil
25 Iun 2012 22:23


Ca am apucat sa ma uit mai bine la imagini. Intr-una dintre ele se vede pe podea un prelungitor cu intrerupator, eu as recomanda sa il amplasezi mai sus decat podeaua si eventual sa il amplasezi in asa fel incat umezeala sa nu poata patrunde la el. Mai bine acum decat mai tarziu sa iti para rau. In ideea ca nu se stie niciodata, parerea mea.

ovi1001
25 Iun 2012 23:10


Multumesc.
Vibratiile apar chiar si fara acea parte superioara in care este ancorata montura. Nu am incercat inca sa cobor stalpul pana la beton, o sa incerc si varianta asta. Oricum, eu banuiesc ca din cauza cofrajului (teava de PVC) vibreaza, trebuia sa torn betonul direct in pamant iar forma rotunda sa o dau doar in partea care iese in afara. 
Acoperisul e ancorat deocamdata cu ajutorul unui zavor, cand o sa fie sinele de metal puse  nu o sa lase sa se ridice sub nici o forma. Prelungitorul respectiv e si el temporar acolo, de fapt va veni pus pe verticala, lipit de stalp dar dupa ce voi trage curentul inauntru.
@jimao22 - a costat aprox. 1400 eur

UFO
26 Iun 2012 07:58


FELICITĂRI. A&#537;a ceva vedeam doar pe la pasiona&#539;ii de stele din afară. Acum &#537;i în România.
Excelentă construc&#539;ia. Dacă câ&#537;tig la LOTO îmi fac &#537;i eu.:oops: 

p.s. &#536;i eu zic că vibra&#539;iile sunt cauzate de cele 4 foarte sub&#539;iri puncte de sprijin aflate între pilonul de ciment si postamentul monturii.

Erwin
26 Iun 2012 09:29


Felicitări &#537;i de la mine, foarte profi construc&#539;ia! &#536;i nici n-a costat mult, se pare. Vibra&#539;iile sigur sunt de la &#537;uruburile prea lungi, sus&#539;in părerea colegilor. Schimbă-le cu unele scurte astfel ca a&#537;ezarea să fie pe plăcile inferioară &#537;i superioară. Dacă e cazul introduci ni&#537;te bucă&#539;ele de tablă pentru alinerea la verticală.

sabin fota
26 Iun 2012 10:10


arata foarte bine, felicitari
daca dam prin zona ta sper sa ne arati si noua "minunea"
foarte frumos!

jimao22
26 Iun 2012 11:37


Da, acum am vazut si eu. Suruburile sunt mult prea lungi si prea subtiri. Si nu are rost sa ai si sus si jos suruburi (tije filetate) din care sa reglezi orizontalitatea pilonului, este redundant. Redu inaltimea tijelor de sus la minim posibil, sa-ti lase posibilitatea de reglaj de cativa mm (nu ai nevoie de mai mult), cele de jos strange-le pana la beton, astfel incat talpa de fier a pilonului sa se lipeasca de beton si schimba tijele de sus cu unele de M24 sau si mai groase, daca gasesti. Rezultatul e garantat.

ovi1001
26 Iun 2012 12:59


Multmumesc pentru aprecierile si sfaturile tuturor. O sa reduc chiar acum acele distante din partea superioara si inferioara a stalpului sa vad cum se comporta. 

@sabin - chiar va rog, cine are drum prin zona Sucevei poate sa treaca oricand pe la mine.

theogon
26 Iun 2012 18:48


Bravos pentru Observator și pentru instrumentele din el. Sunt sigur că vei scăpa de vibrații așa cum au spus colegii noștri. Pune între pilastru și podea vată minerală ca să împiedici eventualii șoricei de câmp să pătrundă clandestin și să înceapă să roadă la cabluri.

danto1313
26 Iun 2012 21:54


Felicitari!Astept sa-l termini :)

ovi1001
27 Iun 2012 07:25


Multumesc.
@danto1313 - invitatia ramane valabila, cand aveti timp puteti trece pe aici, 2 km nu is asa de multi  :)

cmatei
14 Aug 2012 08:46


@theogon: nu puteai sa scrii si tu cu bold! :-) Nici eu n-am pus o plasa intre pilon si podea, si pana la urma s-a intamplat.

Duminica am gasit surpriza neplacuta: s-au urcat soricei pe pilon si au ros, din toate cablurile posibile, fix cablul de la hand-controller (doar cauciucul din fericire). De restul de cabluri nu s-au atins, le-a mai placut insa un izopren pe care-l tineam in observator.

In afara de-a acoperi toate caile de acces (imposibil la mine), oare sa las grausor inauntru ? Parca n-as vrea sa gasesc mortaciuni pe-acolo :(

theogon
14 Aug 2012 09:02


Interesat fiind, am studiat problema. Șoarecii sunt ființe extrem de inteligente și vor profita de orice oportunitate de a se strecura înauntru.
Merge și cu grăunțe, dar există un dispozitiv care odată alimentat cu curent emite ultrasunete și alungă șoriceii. Îl instalezi doar când nu faci observații.

dragos.n
14 Aug 2012 10:13


Felicitari pentru constructie. A iesit foarte frumoasa cabanuta.

jimao22
24 Aug 2012 17:25


Astazi a fost o zi memorabila pentru mine. Am inceput lucrul la observator. 
Dupa lungi consultari cu diversi experti in constructii, solutia cea mai buna pentru baza pilonului se dovedeste a fi cea din schita atasata. Practic, se face o groapa de 2 m adancime in care se toarna beton de 50 cm inaltime, usor armat, si apoi se face un cofraj de 60x60 cm pana la nivelul solului, armat de asemenea, care va fi in partea superioara baza pilonului telescopului. 
Spatiul liber ramas intre peretii gropii si piciorul acesta central, se umple cu pietris (margaritar) care va prelua contractiile si dilatarile argilei contractile (solul din zona mea).

dragos.n
24 Aug 2012 19:13


Mult succes la constructie. Si un mic sfat, Ai grija sa-l faci suficient de mare, ca poate vrei mai tarziu sa iei un instrument mai mare, si stii si tu un caz al unui observator care e prea mic. Si de asemenea, pilonul nu cred ca e bine sa-l faci prea inalt, ca poate peste ani o sa vrei sa iei o montura mai mare, si sa nu o poti pune, ca iti loveste capacul.

valy
24 Aug 2012 21:48


Spor la lucru!

... nu cred ca e bine sa-l faci prea inalt, ca poate peste ani o sa vrei sa iei o montura mai mare, si sa nu o poti pune, ca iti loveste capacul.De asta s-a inventat dinamita ;).

cmatei
24 Aug 2012 22:04


A zis ca pana la sol, probabil pilon metalic, cat e nevoie. Eu o sa fiu cu dinamita, ca l-am facut din beton :-)

jimao: spor!

psemil
24 Aug 2012 23:07


Din cate am vazut eu pilonul de fier este deja gata si are dimensiunea potrivita.
Spor la construit si va urez sa fie gata cat mai curand.

jimao22
25 Aug 2012 02:01


Va multumesc tuturor pentru sfaturi si urari ! 
Pentru mine este un vis ce devine realitate dupa 25 de ani de cand l-am priponit pe langa mine. Pana nu e gata, nu pot spune ca s-a indeplinit. Cand o sa fac prima poza din el, am sa va spun cum e.
Saptamana viitoare trebuie sa se termine cu fundatia pilonului, dupa care in secunda 2 o sa montez stalpul, sa vad si eu cum e cu telescopul montat asa.
Am cumparat si grinzile de lemn pentru structura. Inca stau sa ma gandesc daca e bine ca sa torn o placa de beton pentru a aseza pe ea constructia (dezavantajul e ca absoarbe caldura ziua in partile expuse la soare si strica seeingul dar este o baza buna pentru constructie si protejeaza solul de dedesubt de variatiile de volum) sau sa aplic metoda devenita clasica, aceea a turnarii unor pioni de beton ingropati in pamant care sa sustina toata constructie (dezavantajul e ca prin zona trec niste tevi si cabluri pe una din laturile unde ar trebui sa fac acesti piloni, avantajul e ca imprejur ramane iarba care nu se incinge vara).

valy
25 Aug 2012 18:57


Poti turna placa si o izolezi dupa aia in zonele expuse, o invelesti in polistiren sau pamant si iarba. Sau poti pune doar o centura de beton putin ingropata cat iti permit tevile de dedesubt. Dar cred ca trebuie armata cu fier, ca si placa dealtfel, nu?

jimao22
27 Aug 2012 17:43


Primul beton turnat si armatura facuta. 
Azi am terminat de adancit groapa pana la 2.00 m (avea 1.20 in ultima poza), am facut armatura si am turnat blocul de la baza de 1x1x0.50 m.
Dupa ce se intareste, facem cofrajul pentru partea care urca spre suprafata si turnam partea superioara.

achy1978
27 Aug 2012 18:32


Bravo, ai demarat in sfarsit ..... sa ai spor si sa il termini rapid :)!

Erwin
27 Aug 2012 21:52


Spor la lucru! Bine că au venit ploile, betonul n-are voie să se usuce prea repede.

theogon
28 Aug 2012 00:15


Salut Jimao, cumpără tije filetate de fi 10 sau 12 și fixează-le în beton când vei turna partea superioară a pilastrului. Distanța dintre tije trebuie să fie egală cu distanțele dintre găurile din placa (talpa) de oțel a pilastrului metalic. Cota finală a pilastrului din beton trebuie să fie mai mare (1-2 cm) sau  cel puțin egală cu cota finală a pardoselii
Dacă pui placă din beton (minim 10 cm) trebuie s-o armezi.  E bine să nivelezi pământul și apoi pune un strat de pietriș și apoi o folie izolantă, în final  torni beonul. Placa nu trebuie să atingă pilastrul, pune de jur împrejurul pilastrului  polistiren. Poți să faci doar fundații tip pahar și pui grinzi di lemn, iar de podit  vei podi tot cu lemn, te va costa destul și soluția asta
Noi, echipa cum ar veni, îți dorim spor la treabă și dacă te putem ajuta cu un sfat nu ezita să ne dai de știre.

jimao22
28 Aug 2012 11:58


Multumesc Mihai pentru sfaturi si incurajari. In mare stiu cu ce ma confrunt, teoria este clara pentru mine la cat de mult m-am documentat. Dar practica ne omoara de obicei. Asa ca tineti-mi pumnii.

jimao22
29 Aug 2012 16:32


Ce am facut azi.

jimao22
30 Aug 2012 13:37


Azi am facut decofrarea.
Practic, dupa mine, s-a terminat cea mai dificila parte a proiectului. De-acum restul se poate face si in etape mici, cand am timp si bani, o pot face si singur sau cu minimum de ajutor si cel mai important, am aproape toate materialele.

alex1209
30 Aug 2012 16:14


ce adanc l-ai facut :shock: . Pe asta vei pune montura de baza si telescopul pentru observatii?

ovi1001
30 Aug 2012 17:18


E bine ca l-ai facut adanc. Dupa mine eu turnam betonul direct in pamant fara cofraj. Asa am facut si eu prima oara si aveam ceva trepidatii cand dadeam cu palma sau piciorul in stalp, a trebuit sa scot stalpul initial dupa zile bune de spart cu pickhammer-ul :)  , sa sap din nou si sa torn direct betonul in pamant. Oricum eu nu aveam adancimea la care ai sapat tu, eram pe undeva la 1.20m. E diferit totusi de cum ai facut tu. Eu zic ca nu o sa ai probleme.
Spor la treaba in continuare si asteptam noutati.

Mircea Pteancu
30 Aug 2012 19:28


jimao22
Sunt bune telescoapele mobile/transportabile dar ceea ce faci tu este baza unui adevarat observator.
Voi ,cei care aveti observatoare, sunteti ca niste seniori feudali.
Noi ,ceilalti,cu telescoapele in carca sau sub brat,suntem niste astro-gipsy!
Spor maxim la munca!
Mircea

Laurentiu
30 Aug 2012 19:35


Felicitari pentru realizare, abia astept sa-l vad gata !  :) 

PS

Mircea, nu stiam ca daca iei telescopul din garaj si-l scoti in curte se cheama ca esti semi-nomad  8)

jimao22
30 Aug 2012 21:08


jimao22
Voi ,cei care aveti observatoare, sunteti ca niste seniori feudali.
Noi ,ceilalti,cu telescoapele in carca sau sub brat,suntem niste astro-gipsy!
Spor maxim la munca!
Mircea

Ha, ha , ha, domnu' Mircea, hai ca exagerati si m-ati facut sa rad (pe bune) cand am citit asta ! Ce mai senior, cu mainile pline de pamant, carand cot la cot cu baietii de nisip, ciment si de-acum incolo avand destul de putine sanse sa termin observatorul cu ajutor semnificativ din partea cuiva. 
O imagine destul de hazlie a unui senior scapatat, ca don' Quijote.

jimao22
30 Aug 2012 21:20


E bine ca l-ai facut adanc. Dupa mine eu turnam betonul direct in pamant fara cofraj. 
Daca te uit cu atentie, Ovidiu, ai sa vezi (ca am pus si schite, pentru oricine vrea sa incerce o aventura similara) ca partea de jos a pilonului este un bloc de 1.00x1.00x0.50 (h) metri care este turnat direct in pamant. Fundatia arata ca o ciuperca cu palaria in jos. Partea de jos est mult sub nivelul de inghet (0.9 m la mine) si sper ca si sub nivelul de contractii majore ale argilei, iar "piciorul" ciupercii - cel cu cofrajul - este cel ce se ridica pana la nivelul solului si urmeaza a fi "imbracat in pietris fin sortat (margaritar) care sa-l fixeze suplimentar, sa faca ruperea de capilaritate pentru eventuala apa ce se poata infiltra la baza pilonului si sa preia fara influente asupra pilonului si a monturii eventualele dilatari din partea superioara a solului a argilei contractile.
Ca sa intelegeti si mai bine, uitati-va la pozele cu groapa sa vedeti crapaturile uriase din sol datorate lipsei de umiditate. Cand ploua, ele numai exista, ba dimpotriva, se umfla.
Este daca vreti un exemplu academic a ce se poate mai rau in domeniul asta si care a fost solutia gasita pentru eliminarea problemelor (sper !!!).

jimao22
01 Sep 2012 15:09


Azi am curatat placa de baza de ciment, am adus pilonul sa vad cum vine pozitionat pe fundatie si am dat gaurile pentru tijele filetate care urmeaza sa fixeze pilonul de placa de baza a fundatiei.

Istoria pilonului o vedeti aici : http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7623&postdays=0&postorder=asc&start=0

alex1209
01 Sep 2012 19:33


nice, spor la treaba in continuare :D

Erwin
02 Sep 2012 00:52


Unde e placa metalică ai turnat un beton mai tare? 
Ce-a fost mai greu a trecut. Spor în continuare! :)

jimao22
04 Sep 2012 00:05


Azi am sudat 4 bolturi facute din tija filetata de M12 in gaurile placii de baza din fundatie si am verificat daca pilonul intra usor pe pozitie.
Se pare ca am facut bine treaba (imi era teama fiindca nu am sudat prea des si nu prea am experienta) asa ca la final am vopsit cu grund placa de baza si spatele placii rotunde de la pilon (care a inceput sa rugineasca usor dupa aproape un an de stat in ploaie).

Alexandru Savin
04 Sep 2012 12:48


Pilonul dupa sudura a fost detensionat?
PS: Super tare, primesti chiriasi? :D

jimao22
10 Sep 2012 23:08


Azi am facut si prima proba cu montura pe pilonul fixat in fundatie. Am descoperit o problema de asamblare intre flansa superioara a pilonului si montura, pe care voi incerca sa o rezolv zilele astea, asa ca in loc sa fac poze in seara asta din pozitia nou creata, am luat iarasi trepiedul la treaba.
Dupa cum vedeti, am umplut santul cu pietris sortat (margaritar) si am scurtat semnificativ suruburile de legatura si reglaj dintre cele doua flanse superioara ale pilonului, tocmai pentru a mari rigiditatea intregului sistem. Tinand cont ca tijele filetate de sus sunt de M20, nu-mi fac nici o problema vis-a-vis de soliditate si rigiditate sau eventuale vibratii. Suma sectiunilor acestor tije e mai mare decat sectiunea tevii din care e facut pilonul. Treaba ruseasca.

Erwin
11 Sep 2012 09:04


Rusească, rusească, dar nu uita de unde s-au inspirat ru&#537;ii! Tehnologia germană dinainte de război stă la baza multor realizări ruse&#537;ti. Americanii au făcut cam la fel... :) Felicitări pentru progrese &#537;i spor în continuare! 

Până faci o căbănu&#539;ă po&#539;i folosi un cort, de pildă un foi&#537;or demontabil de grădină la care modifici acoperi&#537;ul ca să ai o deschidere. Ar avea avantajul că nu influen&#539;ează prea tare climatul din jurul telescopului, o construc&#539;ie acumulează căldură în timpul zilei &#537;i crează turbulen&#539;ă seara.

ursamajor
11 Sep 2012 09:19


Rusească, rusească, dar nu uita de unde s-au inspirat ru&#537;ii!

Se referea la soliditatea construcției, știut fiind că rușii dimensionau mult peste necesități diversele structuri.
Îi cam subestimezi pe ruși. Sper să n-aibă legătură cu curentul ăsta actual al cretinismului ăstuia deșănțat politic, care șterge creierele și le inoculează cu idei false. Or fi trăit ei ca-n feudalism înainte de Great War și între cele două războaie, dar au avut o groază de savanți (Mendeleev, Lomonosov, Țiolkovski, Kapița etc.) și nu mai spun de oameni de cultură, adevărați titani, efectiv, ai culturii universale (scriitori, poeți, compozitori etc. Bulgakov, Cehov, Dostoevski, Esenin, Gogol, Pușkin, Tolstoi, Turgheniev etc. Ceaikovski, Șostakovici, Prokofiev, Glinka, Mussorgsky, Stravinsky, Rimski-Korsakov etc.) 
Cel puțin în domeniul metalurgic (domeniul meu de inginerie) al deformărilor plastice, rușii au fost tătici.

auriga
11 Sep 2012 09:23


salut, arata bine si va functiona bine, sa vedem constructia finalizata, pana una alta doar stalpul nu aduce mari beneficii, tot trebuie sa demontezi/remontezi totul, vorbesc din exp. proprie ([url=http://ngc6543.files.wordpress.com/2012/09/img_9204s.jpg?w=818&h=]setupul meu curent). Si eu sper sa ma apuc de finisat observatorul, deocamdata la stadiul de 'rosu'.

Erwin
11 Sep 2012 09:41


Scuze de offtopic. Am avut în vedere propria experien&#539;ă cu aparatele de radio, având pe mână unele ruse&#537;ti de prin anii '50 &#537;i unul nem&#539;esc de dinainte de WW2.

cmatei
11 Sep 2012 11:06


Până faci o căbănu&#539;ă po&#539;i folosi un cort, de pildă un foi&#537;or demontabil de grădină la care modifici acoperi&#537;ul ca să ai o deschidere. Ar avea avantajul că nu influen&#539;ează prea tare climatul din jurul telescopului, o construc&#539;ie acumulează căldură în timpul zilei &#537;i crează turbulen&#539;ă seara.

A propos de asta, am deja cateva seturi de masuratori complete. La mine dureaza acum vara cam o ora, o ora si ceva sa scada temperatura de la 26-28 grade initial pana la 18-20 (oglinda si ambient interior), din momentul in care culisez acoperisul. In intervalul asta conteaza si daca tin usa deschisa sau nu ;-) Apoi, nu prea mai sunt diferente intre ambient interior/exterior - in afara de variatiile rapide de la vant.

Nu stiu cum e la alte materiale de constructie, la mine e lemn izolat cu polistiren la exterior. Cred ca la roll-off nu prea sunt in general mari probleme cu "dome seeing", o ora mi se pare rezonabil pentru aclimatizare.

Erwin
11 Sep 2012 12:58


Din ce am aflat, observatoarele din cărămidă sau beton au această problemă destul de mare, vara trec ore bune până se aclimatizează telescopul, construc&#539;ia acumulează multă căldură. La o construc&#539;ie din lemn cât mai u&#537;oară, care să protejeze doar de vânt &#537;i ploaie cred că o oră e rezonabil timpul.

jimao22
11 Sep 2012 20:13



Până faci o căbănu&#539;ă po&#539;i folosi un cort, de pildă un foi&#537;or demontabil de grădină la care modifici acoperi&#537;ul ca să ai o deschidere.

Nu e nevoie, cred ca saptamana viitoare voi turna placa de beton. In week-end fac trasajul si mai sap ce e nevoie sa egalizez suprafata (in mare este deja egalizata) si ii maresc suprafata pana la dimensiunea finala. 
Nu cred ca o sa ma apuce iarna fara casuta telescopului. Cel putin asa sper. Macar imi dau silinta.

jimao22
22 Sep 2012 19:00


Salutare,
Azi am avut intentia sa torn placa de beton a observatorului. M-am sculat devreme, cu chef de lucru, dar am constatat ca nu am suficient balast pentru 1 metru cub de beton de care aveam nevoie. Asa ca m-am dus la un vecin care avea o gramada mare in fata casei si l-am rugat sa ma ajute cu 3 roabe de balast. Caratul celor 3 roabe pline pe circa 500 m m-a rupt si mi-am consumat o viata  din cele 3 disponibile pe ziua de azi. 
Tot azi am cumparat si 7 saci de ciment si o bucata mare de plasa de Buzau pentru armarea betonului. Am avut prevederea sa rog un prieten sa-mi imprumute din timp o betoniera ca sa o am la indemana cand voi avea timp si energie sa fac turnarea asta, asa ca tehnic vorbind eram pregatit.
Doar ca socoteala din targ nu se potriveste cu cea de acasa. 
Inainte de a face turnarea, trebuia sa pregatesc cofrajul pentru placa si practic lucrul asta mi-a luat toata ziua. M-a ajutat foarte mult ca terenul era pregatit in sensul ca este nivelat aproape perfect asa ca doar am mai ajustat marginile mai inalte ale terenului inconjurator.
Cofrajul l-am facut cu fiu-meu de 17 ani avand amandoi o experienta zero-barat in domeniu. Doar ce am mai vazut ca fac oamenii cu experienta cu alte ocazii.
Primul lucru a fost trasajul perimetrului, cat mai corect. Am folosit sfoara si tarusi din lemn sa determin zona in care urma sa construiesc cofrajul si ca sa am ortogonalitate la colturi, am facut proba cu triunghiul pitagoreic. Fiindca nu ma pricep deloc, am facut treaba asta de 2 ori fiindca prima data marginea placii ce trebuie turnata nu era aliniata cu gardul si daca ramanea asa, ieseam cu acoperisul glisant pe terenul vecinului.
Cofrajul l-am facut din resturi de lemn care zac prin curte de cand am terminat casa si au fost binevenite ca si materiale reciclabile. Nu a iesit opera de arta, poate doar caricaturi artistice, dar sper sa iasa ok pana la sfarsit.
Am taiat plasa de Buzau si am pus-o in interior, doar ca sa vad ca e corect taiata. Cam aici m-am oprit ca ma durea mijlocul ingrozitor si oricum se facea seara.
Urmeaza sa scot pilonul, sa pun o folie de plastic pe tot perimetrul viitoarei placi, sa pun deasupra plasa suspendata pe niste pietre la semiinaltime (5 cm de sol) si apoi probabil ca imi va lua o alta zi intreaga sa torn in sfarsit placa. 
Sper sa iasa dreapta...

Erwin
22 Sep 2012 19:58


&#536;i mie mi s-a întâmplat acum mul&#539;i ani să torn o placă pe o terasă de&#537;i n-am avut nici eu mai multă experien&#539;ă decât din ce-am văzut. N-am avut nici betonieră a&#537;a că am lopătat betonul manual în mai multe reprize. Toată treaba a durat mult &#537;i a fost obositoare, dar până la urmă i-am dat de capăt. 

După ce ai turnat betonul din betonieră îl nivelezi un pic cu lopata apoi îl tragi cu o scândură dreaptă. Se face treaba asta cel mai bine dacă la cofraj scândurile din margine sunt deja puse la boloboc sau cu înclina&#539;ia dorită (min.2 grade pentru scurgerea apei). Pentru ca suprafa&#539;a să fie netedă &#537;i tare &#537;i să nu te chinui cu pietrele care ies când tragi trebuie să mi&#537;ti dreptarul stânga-dreapta. E bine să fie moale &#537;i pe deasupra să presari ciment praf pentru ca stratul de deasupra să iasă cât mai fin &#537;i destul de tare ca să reziste la intemperii multă vreme. Era bine să ai ni&#537;te &#537;an&#539;uri pe perimetru unde să torni beton ca funda&#539;ie la o adâncime suficientă sub stratul de înghe&#539;, altfel iarna s-ar putea să ai surprize &#537;i placa să se ridice.

theogon
22 Sep 2012 20:09


Ai făcut treabă bună, dar va trebui să fixezi cofrajul pe lateral cu câte 2 tăruși pe exterior  pe fiecare latură, să nu-l deplaseze betonul în momentul turnării. Placa să aibă minim 10 cm. Marginile cofrajului sunt la aceiași cotă ? (verifică cu un boloboc  lung). Dacă nu bate semne (cuie) ca să știi nivelul la care va ajunge  betonul (cota 0+00). După aceea știi povestea: îl uzi să nu crape și te sui pe el peste 2-3 zile. Priza complectă o face în 28 de zile.
Spor la treabă!
[/u]

jimao22
22 Sep 2012 20:39


Aha, bune sfaturi. Unele le stiam dar uitasem complet de ele. 
Cel mai dificil va fi cu nivelarea la boloboc, marginile nu sunt perfect orizontale, se vede cu ochiul liber. Inainte de turnare o sa chem pe cineva priceput sa ma supervizeze. Aia cu tarusii pe lateral e foarte buna, betonul e greu si o sa impinga in pereti sa-i umfle si treaba asta va strica geometria placii.

Poate ar fi timpul sa fac o mica socoteala despre costurile de pana acum ca o sa uit peste un timp.
Am ales varianta sa fac singur cat mai multe din operatiuni fiindca vreau sa ma coste cat mai putin, fiindca nu am bani disponibili pentru asa ceva acum (1) si vreau sa am satisfactia ca l-am facut eu (2). La fiecare astfel de incercare mai invat cate ceva si chiar imi place sa invat.
Deci:
- fundatia pilonului nu m-a costat nimic - o firma de constructii avea o datorie de onoare la mine si si-a platit-o asa. Costul estimat de mine daca ar fi trebuit sa platesc treaba si materialele este in jur de 1500 lei
- lemnul pentru structura casutei - 240 lei (20 buc 7x7x300 cm rasinos). Probabil ca este total insuficient, vom vedea.
- cimentul pentru placa, plasa de Buzau si folia - 220 lei
- asa cum am spus, peretii ii voi face din placi de izopan, recuperat de la o hala dezafectata - cost 0
- usa, ferestrele le am de la aceeasi hala si au acelasi cost
- motorul pentru acoperis il am fiindca ma ocup cu ceva in domeniu si acesta a avut carcasa sparta si a ramas nevandut, deci cost 0
- vopseaua pentru exteriorul observatorului (dupa cum ati observat, placile sunt galbene si nu le voi lasa asa, vor deveni albe la exterior si probabil rosu la interior) - circa 1.5 euro/mp x 18mp x 2 (int+ext) = 250...300 lei
Vor mai fi cu siguranta costuri suplimentare pe care nici nu le pot aprecia si nici imagina, dar speranta mea intima este ca nu ma va costa toata treaba mai mult de 1500 ron, ceea ce ar fi extraordinar.
O sa mai fie costuri cu mana de lucru acolo unde o sa am nevoie de ajutor calificat si o sa contabilizez tot cu atentie, fiindca sefa departamentului financiar-contabil de acasa este foarte atenta la cheltuielile astronomice (la propriu si la figurat).

Erwin
22 Sep 2012 21:08


1500 numai funda&#539;ia pilonului? Sper că firma aia nu te-a păcălit ca să scape de o datorie mai mare decât face...  :?

jimao22
22 Sep 2012 21:28


S-a lucrat 5 zile pline la fundatia aia, cate 3 oameni/zi = 15 zile un om, cu un salariu de 1500/luna de 21.5 zile lucratoare, fara taxe si impozite pe salarii, fa si tu socoteala. Si asta doar manopera. Materialele evident nu au fost prea mult, circa 1 mc de beton si 1 mc de margaritar, niste sarma groasa de 4mm ca sa stranga cofrajul si niste cuie, cam asta a fost.

dragos.n
23 Sep 2012 01:09


As avea o mica observatie relativ la culoarea din interior. Daca vopsesti rosu, si ai nevoie sa faci o interventie tehnica, chiar daca pui si un bec normal, reflexiile vor fi tot rosii, si o sa te deranjeze. In cazul cel bun. Daca interventia e de finete, o sa te incurce rau. In schimb, daca vopsesti peretii in alb, cand aprinzi un bec rosu, reflexiile din pereti vor fi rosii, iar cand aprinzi unul alb, vor fi albe, si o sa poti vedea bine, daca ai nevoie, cum spuneam, de o interventie. Si din experienta mea, se intampla.

Khristiansen
28 Sep 2012 11:04


Salutare,
Azi am avut intentia sa torn placa de beton a observatorului.


Salut!

Cand am inceput constructia cladirii pentru observatorul meu cam asa am vrut sa procedez si eu. Dar absolut toata lumea mi-a zis ca nu e OK. Cei de la firma de constructii de la care am luat betonul mi-au spus ca daca nu fac fundatie in pamant atunci macar sa respect urmatoarele:

Primul strat, care este de rupere a capilaritatii, sa fie din pietris mare (15 - 30), fara nisip, tasat, de minim 15 cm. Apoi folie de polietilena, placa de rezistenta de beton minim 10 cm. Peste se pune termoizolatia din polistiren extrudat iar peste polistiren se pune sapa autonivelanta de minim 1 cm grosime. Se poate inlocui cu placi OSB de 10. Inainte de a pune startul de pietris pamantul se taseaza cat mai bine.

Pana la urma eu am ales solutia cu fundatie  si dupa ce s-a intarit (de fapt dupa ce am terminat toata constructia) am turnat sapa in interior.

jimao22
28 Sep 2012 19:12


Foarte buna interventia ta, iti multumesc mult!
Asa este, cum zici tu. Am vorbit si eu azi cu un constructor si fara sa-i dau multe detalii, mi-a confirmat cuvant cu cuvant ce ai spus tu. Am anulat turnarea ce urma sa aiba loc maine si urmeaza sa reevaluez situatia.
Daca tot ai intervenit, poate ne arati si tu niste poze cu observatorul tau.
Merci!

auriga
29 Sep 2012 00:31


+1 am procedat aproape intocmai si eu. fundatie la 1m grosime 30cm, apoi umplut cu pietris (sort mare) interiorul, stat o iarna, apoi turnat placa de 15cm dupa care zidit.cam asa am procedat si in Feleac.

jimao22
28 Noi 2012 17:45


Update la constructie observator.

Dupa aproape 3 luni in care nu am mai facut mare lucru, implicat fiind intr-un proiect care mi-a rapit tot timpul si energia, am revenit la dragul meu observator.
Discutand cu persoane mai pricepute ca mine, am ajuns la concluzia ca placa de beton ce urmeaza sa o torn ar trebui sa aiba o grinda perimetrala, ca sa evit sa se rupa in viitor datorita solului de care v-am mai povestit aici. Si de asemenea, placa e bine sa stea (sa floteze) pe un pat de margaritar, care are dublu rol - rupere de capilaritate si suport flotant pentru placa de beton.

Azi am facut ce se vede in poze (nu mare lucru dealtfel) urmand ca maine sa torn placa. Asta era ultima ocazie pe anul asta sa fac asa ceva, datorita vremii.
De-acum incolo, daca am timp liber, ceva bani si chef si daca ma mai ajuta si vremea (sa nu ploua sa sa nu ninga de exemplu), pot sa continui singur la constructie, ceea ce imi si doresc dealtfel. Astfel, satisfactia va fi dubla.

auriga
28 Noi 2012 17:54


jimao exact! si eu l-am construit pe al meu aproape singur (doar acoperisul mi l-a facut altcineva)... acum sunt la faza de tencuit :)

jimao22
29 Noi 2012 20:20


Azi am turnat si placa !
O zi mare, dragii mei, intr-adevar...
O etapa importanta si grea s-a incheiat. De-acum chiar ca ma pot descurca singur si am sa iau viteza. 
Asa arata isprava de azi:

Khristiansen
29 Noi 2012 21:58


Azi am turnat si placa !
O zi mare, dragii mei, intr-adevar...
O etapa importanta si grea s-a incheiat. De-acum chiar ca ma pot descurca singur si am sa iau viteza. 
Asa arata isprava de azi:


iar ma bag si eu...

Felicitari pentru turnat placa.

Dar sa nu iei viteza prea devreme.
Pointing out the obvious - dar cred ca stii ca trebuie sa lasi betonul macar 21 de zile ( cartea zice 28 ) sa se matureze. Si in primele 7 zile trebuie udat periodic. Bine, pe racoarea si umezeala de acum nu cred ca e nevoie, dar nici nu-i strica.

De asemenea in aceasta perioada nu se depoziteaza materiale de constructii pe placa si nu se executa nici o lucrare - poate duce la deformarea placii de beton sau si mai rau la craparea acesteia.

Si doreste-ti sa nu dea inghetul in urmatoarele 3 saptamani. Daca totusi scade temperatura sub -5C acopera betonul cu niste rogojini, cartoane, paturi, orice ai la indeman. Dar NU il lasa sa inghete. 

De asemenea sper ca ai armat betonul. Am vazut intr-o poza anterioara undeva in coltul stanga jos niste plasa de buzau (sau asa parea). Sper ca ai folosit-o la placa.

jimao22
29 Noi 2012 22:39


Da, am folosit tot ce trebuia. Am pus intre pietris si beton, o folie de plastic iar peste - plasa de Buzau. Doar ca nu am fost acasa cand s-a facut turnarea, am ajuns doar la sfarsit cand am facut cele 3 poze.
Zilele urmatoare se anunta vreme buna, doar de miercuri-joi saptamana viitoare sa fie temperaturi negative. 
Am sa am grija sa acopar cum zici tu, multumesc pentru sfaturi.

Nu ne arati si tu niste poze? Ca ziceai ca ai facut si tu ceva...

Ca sa nu mai zic de Matei, care a zis ca pune poze cu observatorul, asa cum arata el acum si nimic...

cmatei
29 Noi 2012 23:12


Speram sa-l pot prezenta cand e gata. Pozele astea sunt din iarna trecuta, anul asta n-a fost prea ingaduitor cu timpul meu liber. Si acum arata cam la fel, doar am mai inchis pe ici-colo spatiile goale. Si e la fel de verde :-)

ozn
02 Dec 2012 07:05


Cat a costat investitia ? 

p.s. Felicitari pentru ea.

Khristiansen
09 Dec 2012 23:41


La mine arata cam asa...

In stanga (unde se vad tablele ondulate) e depozitul de lemne de foc.
In dreapta e bucataria.

Camera va avea deasupra o cupola pe care as vrea sa o fac eu cu mainile mele.
Pana atunci o sa folosesc cortul observator.
Tevile de pe camera nu sunt paratraznete  :D 
De jur imprejur vreau sa fac un gardulet de 1 - 1,5 m inaltime care sa protejeze de vant.

Jos, in camera, va fi "control center". 

Toate astea, insa, de la anul, din primavara.
Mai e mult de lucru. Si nici banuti nu prea mai sunt.

:: Aparatura si cutiile din cort nu imi apartin.

silviub
10 Dec 2012 00:49


Salut, cortul din ultima poza e cumparat sau e home made ?

Khristiansen
10 Dec 2012 05:34


e cumparat

http://www.omegon.eu/instruments/omegon-tent-observatory/p,12278

.

jimao22
02 Mar 2013 18:33


Azi am facut ultima parte de lucrari care nu imi plac (fiindca nu le stapanesc), pentru observator - am facut un brau din caramida peste care ma voi inalta cu structura de lemn.
Costuri suplimentare: 45 lei - doi saci de multibat, 50 lei si o sticla de tuica pt omul care mi-a facut treaba. Caramida este din recuperari, nu a costat nimic.

jimao22
30 Mar 2013 22:27


Azi am profitat de vremea frumoasa de primavara si am mai facut cate ceva pe langa casa - si anume la observator. Ca sa ma dezic de ce am spus la postul anterior, iata-ma punand mana pe mistrie si gletiera si facand prima data in viata lucrari de tencuiala, fiindca omul care ma ajuta nu era disponibil azi si nu am vrut sa pierd ziua.
Am tencuit doua din laturi (incomplet chiar si asa) si m-am oprit fiindca ma durea mijlocul. Trebuie sa termin partea asta fiindca am cumparat niste sorturi de tabla care vor veni puse peste braul de caramida. Sorturile astea au rolul de a impiedica infiltrarea apei din precipitatii in interiorul observatorului si de a proteja structura de lemn la baza.
Intre timp, tatal meu mi-a dat si el o mana de ajutor cu vopsitul lemnului pentru structura, facut  cu un lac rezistent la apa. Taica-meu are 83 de ani.
Am sa contabilizez aici si cheltuielile facute, e singurul loc unde le am puse pe toate.
Deci - sorturile de tabla - 280 lei, vopseaua si diluantul - 60 lei.

jimao22
01 Apr 2013 19:08


Inca o zi plina.
Am terminat de tencuit soclul si am inceput sa pun bazele structurii de lemn pe care se vor inalta peretii din izopan. Cadrul de la baza este prins in soclu cu suruburi de montaj pentru tamplarie si rigidizate intre ele cu coltare metalice. Peste marginea soclului am montat sorturile de tabla, care nu vor permita apei sa intre inauntru. 
Inevitabil am mai facut o greseala, am facut sorturile prea scurte fiindca nu am tinut cont de tencuiala care a ingrosat soclul observatorului. O sa corectez asta cu niste coltare din tabla prinse in pop-nituri iar la imbinari voi pune vopsea si banda butilica (o banda cu un fel de smoala pe ea, care hidroizoleaza si adera perfect la orice fel de materiale).
Cheltuieli suplimentare: 
22,5 lei - un sac de Multibat, 
20 lei - suruburi AMO de montaj tamplarie (152 mm) si cele 4 coltare.

cmatei
01 Apr 2013 21:03


iar la imbinari voi pune vopsea si banda butilica (o banda cu un fel de smoala pe ea, care hidroizoleaza si adera perfect la orice fel de materiale).

Banda asta cat e de flexibila ? Se gaseste la magazinele uzuale de bricolaj ? Multam.

rabeir
01 Apr 2013 23:01


Începe sa prindă contur. Arată foarte bine...
Mult spor in continuare!

jimao22
02 Apr 2013 23:22



Banda asta cat e de flexibila ? Se gaseste la magazinele uzuale de bricolaj ? Multam.

Nu se gaseste la magazinele de bricolaj. Acolo gasesti de obicei chestii ieftine si proaste. Daca vrei ceva bun, cauti firme specializate. E mai scump sau chiar scump, dar sti pe ce dai banii. In Ploiesti am gasit la unii care distribuie materiale de constructii la nivel national, imi scapa acum numele (momentan sunt plecat, daca vrei iti spun cand ma intorc).

@rabeir - multumesc de apreciere. Ma straduiesc si eu.

mflorian
03 Apr 2013 10:39


În ultima poză văd că ai montat deja pe stîlp un Celstron vintage din seria orange tube...

Erwin
03 Apr 2013 11:21


Fain progresează! Spor la treabă în continuare!

theogon
03 Apr 2013 11:23


Da, văd și eu instrumentul cel mare, sau cum îi mai zicem noi o găleată de lumină :D 
Felicitări Jimao, va fi un Observator pe cinste, dacă îl faci îngrijit, va fi bine izolat și nu te vor deranja micii intruși (insecte, șoricei) și nici praful nu se va aduna prin colțuri.

jimao22
06 Apr 2013 19:28


Azi am continuat sa lucrez la observator, avand practic tot ce-mi trebuia, mai putin suruburile. Am luat holzsuruburi de diverse marimi si niste suruburi cu cap torbant cu piulita si saiba, suficient de lungi sa prinda placile de izopan si grinzile de lemn impreuna (imi vor trebui in perioada imediat urmatoare).
Costuri - 148 lei (destul de scumpe, fiind si destul de multe insa).
Stadiul constructiei in pozele atasate.
Nu cred ca am pus la socoteala coltarii metalici luati mai demult. O sa verific si cat costa si daca i-am adunat in cheltuielile totale de pana acum. Am folosit 20 de bucati.

jimao22
17 Apr 2013 19:00


Doua zile bune de lucru!
Am profitat de vremea frumoasa si de faptul ca am avut o perioada un pic mai lejera la munca si am facut niste pasi inainte.
Ieri am pus primele panouri, ca sa vedem cum merge treaba si ce ne mai trebuie ca sa iasa bine, iar azi am pus panourile pe trei din laturile observatorului.
Inainte de a monta panourile asa cum arata in ultimele poze, le-am demontat si pe cele de ieri, am scos sorturile de tabla de jos, le-am grunduit pe la muchiile unde erau taiate, ca sa evit coroziunea in timp, am dat cu o substanta de hidroizolare pe soclul de beton si caramida, ca sa nu permit apei sa traga si sa faca probleme la baza (desi cred ca am exagerat un pic - dar chiar vreau sa iasa "perfect" - ce sa fac) si am vopsit cu grund gri panourile la interior, dupa ce le-am periat de mizerie si de rugina ce aparuse pe alocuri. 
La interior arata chiar binisor, culoarea e placuta, e mata. Problema e ca am folosit doua cuti de grund din loturi diferite si a aparut o diferenta de nuanta deranjanta, care o sa ma determine sa dau si cu vopsea in final. 
Am cumparat un trafalet de vopsea, 4 coltari de 3.5 lei bucata pentru stalpii care vor tine cadrul usii, diluant, grund si 2 piese de otel care vor sustine stalpii verticali de la capatul sinelor de rulare al acoperisului, pentru ca acesti stalpi de lemn sa nu intre in contact direct cu solul si sa traga apa si apoi sa putrezeasca. Piesele astea din urma au fosc cam multicel, 22 lei/bucata.
Total cheltuieli ieri si azi - 73 lei.

Voi avea nevoie de inchideri pentru colturi, tot din tabla, care sa mascheze si sa etanseze imbinarile intre panouri la colt, va trebui sa pun un profil zincat (U50 de la Rigips) in partea superioara a panourilor, ca sa le inchid si acolo, sa nu fie spuma la vedere si sa o feresc de apa sau raza de soare si o sa vopsesc toata constructia, nu o sa ramana culoarea asta turbata. O sa o fac alba.
Putintica rabdare (voi, ca eu nu mai am :shock: ).

Laurentiu
17 Apr 2013 20:23


Ce fel de panouri ai folosit pentru pereti ?

jimao22
17 Apr 2013 22:14


Sunt niste panouri tip IZOPAN cu grosimea de 50 mm (destul de subtiri - dar perfecte scopului propus).
Nu o sa am nici o problema cu soriceii de camp (care abunda in zona mea) fiindca am soclul de beton jos cu panourile deasupra. Izolarea termica pe timp de zi o sa fie destul de buna iar toata podeaua de beton nu o sa influenteze termic vorbind microclimatul fiindca o sa o acopar cu o podea de lemn pusa pe o structura tot din lemn, intre peretii structurii fiind polistiren expandat, ca in poza de mai jos.

Erwin
17 Apr 2013 22:53


Faină treabă, Cristi! Spor pe mai departe &#537;i... ai grijă mare la observa&#539;iile supervizorilor cu pene!  :lol:

jimao22
18 Apr 2013 21:44


O alta zi buna de lucru. 
Am inceput treaba pe la 14:00 dar m-am oprit pe la 20:00 si am intrat in casa rupt de oboseala dar cu multumirea ca se vede clar cum avanseaza lucrarile.
Azi am inchis partea superioara a placilor de izopan (unde spuma statea spre cer) cu un profil U50 folosit la sistemele de gips-carton. In felul asta protejez partea superioara a panourilor de apa din condensare, eventualele infiltratii de la ploi mai navalnice sau de razele de soare - care e de fapt cel mai mare dusman al spumei din panouri (spuma similara cu cea care se da pe la marginea tamplariei dupa montaj). Razele UV o fac in prima instanta sa se ingalbenesca si apoi devine fragila si absoarbe apa ca un burete.
Am montat fereastra mica de aluminiu si am placat si partea frontala a observatorului, dupa ce in prealabil am curatat panourile nou montate si le-am dat cu grund. 
Am taiat grinzile ce vor defini cadrul in care se monteaza usa.
Am facut gaurile in care am turnat apoi betonul ce va reprezenta baza popilor verticali ce vor sustine la randul lor acoperisul in cursa sa catre pozitia "deschis".  
Am adus nisip si l-am imprastiat in fata observatorului (dupa ce in prealabil am carat 3 roabe de moloz si pietris) si am inceput sa pun dalele care erau la inceput pe locul asta, ca sa nu intru cu noroi in observator dupa ploaie.
Pozele va arata istoria de mai sus.
Costuri si materiale suplimentare azi: 2 cutii de grund si 2 sticle de diluant, 4 coltare mari, care sa sustina grinzile de lemn de culisare, 2 platbande gaurite care sa fixeze de asemenea grinzile de culisare de corpul observatorului, 1 sac de ciment, 5 profile U50 - total aproximativ 100 lei.

achy1978
19 Apr 2013 16:15


Cristi, felicitari! Acum am vazut cat ai evoluat .... trage tare sa scade noaptea si nu mai ai timp de poze   :wink:

achy1978
19 Apr 2013 16:21


Si mai am o intrebare:  De ce ai scimbat galeata rosie din capul pilonului? :o

emilf
19 Apr 2013 16:56


Si mai am o intrebare:  De ce ai scimbat galeata rosie din capul pilonului? :o
Probabil era alt-azimutala. :lol:

jimao22
19 Apr 2013 19:16


Galeata portocalie se crapase si nu-si mai indeplinea bine rolul - sa capteze fotoni si sa tina apa. Asa ca am inlocuit-o cu una cu apertura mai mare.

valy
19 Apr 2013 19:29


Aperture fever...aaa?

Spor.

jimao22
24 Apr 2013 10:03


Un mic update al constructiei. 
Mi-au ramas de la o constructie 2 panouri de acoperis, tip izopan, avand fiecare cam 3.80m lungime si circa 1 m latime. Initial am vrut sa le tai si sa incerc un acoperis din ele dar oricum faceam, nu iesea bine (evident, fiindca suprafata lor e mai mica decat suprafata ce trebuie acoperita). Dupa ce am terminat peretii, le-am pus deasupra initial cu dorinta de a proteja de ploaie cateva chestii ramase peste noapte in interior. Numai ca uitandu-ma cum arata si vazand cat sunt de solide, am ramas incantat de configuratia asta. 
Problema era sa gasesc inca un panou de circa 4m cu acelasi profil si aceeasi grosime (10 cm grosimea). Dupa lungi deliberari si cercetari, am gasit chiar producatorul panourilor si am aflat ca se pot face la comanda panouri identice oricat de mici (in mod normal ele au cam 12 ml lungime). Pretul este ridicol de mic - am ramas chiar uimit - 28 euro bucata de 4 m. Problema este ca trebuie sa ajung sa iau panoul de la Bistrita, ceea ce va fi o problema.
Ideea este ca initial vroiam sa fac acoperisul din tabla cutata, pusa pe OSB care la randul lui era pus pe o structura atasata cadrului cu roti care misca tot acoperisul. Tabla cutata (6 coli 1,25 x2 m) m-ar fi costat doar ea 44 lei/bucata, adica 264 lei (circa 60 euro) la care adaugam OSB-ul si o multime de lemne.
Prin solutia constructiva noua, am un acoperis autoportant, care o sa stea direct pe cadrul mobil, un acoperis care izoleaza termic EXTRAORDINAR si suficient de rigid incat sa stea pe el si 1 m de zapada daca sunt lenes si nu am chef sa o dau la o parte.
Zilele ce urmeaza am sa incerc sa termin structura de lemn exterioara (cea pe care culiseaza acoperisul) si sa inchid de tot observatorul, cu panourile din fata si cu usa.

jimao22
08 Mai 2013 21:52


Am reusit sa termin de inchis observatorul de jur-imprejur si am inceput lucrul la partea cu stalpii si grinzile  acoperisului glisant. 
Am montat usa, panourile laterale usii, am taiat/asamblat/fixat stalpii in fundatiile din beton turnate inainte dupa care am montat grinzile orizontale ce vor sustine sinele metalice de culisare ale acoperisului si la final am montat o grinda transversala care va mentine constanta distanta intre sine. Mai trebuie sa pun niste contravantuiri longitudinale si transversale ca sa rigidizez intru totul structura externa.
Acum am si chei la observator.

jimao22
25 Mai 2013 22:56


Azi am vrut sa profit de vremea superba sa lucrez din nou la observator. 
Proiectul se apropie cu pasi vizibili de final si probabil ca daca as avea timp, intr-o saptamana ar fi gata. Asa pot doar sa sper ca intr-o luna de acum inainte sa fie totul in regula, avand doar week-end-urile la dispozitie. In fine...
Avand la dispozitie sprijinul extraordinar (si nu exagerez cand spun asta) al tatalui meu, am reusit sa fac doua lucruri foarte importante: am facut si montat niste contravantuiri care sa rigidizeze si sa intareasca partea de grinzi exterioare, o treaba relativ usoara (1) si am montat sinele de culisare ale acoperisului (2). 
Partea a doua a fost foarte grea. Motivul - a trebuit sa desfac peretii laterali ai observatorului ca sa introduc si sa prind in suruburi piesele de fixare ale sinelor din dreptul constructiei propriu-zise. Pentru prima sina, montata cap-coada, am pierdut aproape 4 ore. Odata montata si vazut exact ce trebuie facut, a doua sina am montat-o in mai putin de o ora.
O sina este compusa de facpt dintr-un ansamblu de 3 sine individuale, montate cap la cap si aliniate cu o platbanda gaurita, prinsa pe spate, astfel incat calea de rulare a rolelor sa fie lina si continua.
Am facut si o poza cu o rola (am 8 role - 4 pe fiecare sina vor fi) si o bucata de lemn, imaginandu-mi cum o sa fie cadrul cu role mobil pe care o sa instalez acoperisul din panouri.
Un update la cheltuieli:
- 200 lei sina de tractare a motorului de acoperis (nu am avut decat sinele de culisare pe care le-am montat azi, sina motorului care antreneaza acoperisul a trebuit sa o cumpar saptamana trecuta)
- 60 lei holzsuruburi, smirghel, platbande, trafaleti cu burete pentru vopsea
- 166 lei vopsea alba pentru interior si exterior, urmeaza sa incep sa vopsesc totul. Ti-am ascultat sfatul dragos.n si o sa fac si interiorul alb.
- 400 lei panoul de acoperis care-mi lipsea. Se pare ca am inteles eu gresit pretul, este aproape dublu fata de cat am crezut initial. Oricum, acoperisul asta este un mare castig al proiectului prin faptul ca fiind autoportant pana la deschideri de 4 m, ma scuteste de o groaza de probleme la structura acoperisului, aceasta din urma fiind in final doar un cadru rectangular, cu coltari de metal, pe care se vor sprijini panourile izopan de acoperis.
Cu cheltuielile astea am sarit bine de 2000 lei, dar oricum mi se pare o cheltuiala extrem de mica pentru rezultatul final preconizat.

L.E. - Vazand vremea frumoasa de afara imi propusesem sa scot telescopul in seara asta, dar pana la urma ceva m-a retinut. Este dorinta de a vedea odata terminat proiectul asta si de a instala telescopul in el. Fara timpi morti, fara efort, cu maxima eficienta. Cu cat ma apropi mai mult de final, cu atat nu am chef sa mai ies cu sculele in carca si sa ma omor cu punerea in statie si toate punerile la punct care imi iau minim 2 ore pe sesiune. 
Nu mai vreau!...
Vreau observator!...
Deja nu mai am rabdare.

neox
26 Mai 2013 13:01


Felicitari!! O frumusete :wink: !
Era undeva pe CN un topic despre observator de aprox. 500$. Cred ca te incadrezi numai bine  :), mai ales ca a iesit intr-un mare fel :) .

Vreo doua observatii...
Nu era ma simplu sa fi folosit drept sina cate un cornier la lungimea totala cat aveai nevoie si sa folosesti role din metal facute special pentru porti si garaje? Am vazut la Dedeman.

si...ziceai de vopsea alba la interior..din ca am vazut la baietii care construiesc prin afara cam 95% au folosit vopsea inchisa un soi de blue marin ca sa nu bata la ochi, cam din acelasi motiv prin care se foloseste negru mat in tubul telescopului.

Nu or sa fie probleme cu scurgerea apei daca ai acoperisul plan?

Feliciari inca o data pentru asa o realizare in curs de desfasurare. O sa fie o sursa de inspiratie pentru multi dintre noi care inca visam la asa ceva  :) .

jimao22
26 Mai 2013 13:42


Multumesc, neox.
Asta este si motivul pentru care am expus in detaliu cum am facut - sa-i indemn si pe altii sa faca la fel. Acum relativ la observatiile tehnice:
-sinele sunt sine speciale de la portile de garaj. Faptul ca au acest profil special face ca rolele sa nu poata sari de pe sine cand culiseaza, iar datorita partii superioare care acopera rola, daca un vant nebun va incerca sa smulga acoperisul de pe observator, acest fapt nu va fi posibil.
- rolele sunt speciale, de la usi de garaj de asemenea. Au rulmenti la ax si sunt din material extrem de rezistent. In plus, fiind din plastic, miscarea va fi silentioasa. Rolele mele nu sunt de la DEDEMAN, sunt de la HORMANN - producatorul nr. 1 mondial in porti de garaj si industriale.
- suportul rolelor este de asemenea special. El permite rolelor sa se deplaseze axial si sa preia astfel eventualul neparalelism al celor doua sine, fara sa blocheze nicidecum miscarea acoperisului.

Pasii urmatori sunt dupa cum urmeaza:
- sa fac cadrul acoperisului
- sa montez panourile de acoperis
- sa montez motorul si cu sina de tractiune
- sa conectez motorul la calculator prin SELETEK
- sa fac podeaua observatorului
- sa fac inchiderile de tabla la colturi si in jurul usii
- sa fac instalatia electrica
- sa vopsesc totul
- sa pun pavelele in jurul observatorului
- sa montez camera all-sky pe care o voi primi la sfarsitul lunii iunie de la domnul Georgescu, in cadrul programului sau national de detectare a meteorilor
- sa pun la punct sistemele de securitate (vor fi multe cu siguranta)
- sa instalez montura si telescopul
- sa-i dau drumul la treaba!

danto1313
26 Mai 2013 13:54


Foarte frumos!
Te invidiez.Daca acoperisul este plan,cea mai mare problema nu va fi apa ci incarcarea data de zapada.

jimao22
26 Mai 2013 14:09


Stiu. Daca te uiti cateva posturi inainte, am spus si eu acelasi lucru. Doar ca panourile astea, la grosimea data, au capacitatea de autoportanta intre reazeme extrem de mare. In acest fel orice structura aditionala sub ele este inutila. Iar daca ninge mult, nu o sa stau sa ma uit cum creste zapada pe acoperis, o sa pun mana pe lopata sau matura si o sa curat, ca nu imi cade mana.

theogon
26 Mai 2013 15:02


Ai făcut o treabă minunată. 
Referitor însă la acoperișul plat, apa de ploaie se va lipi de planșeu  (efectul Coandă) și va pătrunde în interior. Va trebui să faci un picurător, (ca și la pervazul exterior al geamurilor)dar acest lucru e posibil doar pe trei laturi. Fusta picurătorului trebuie să îmbrace (să protejeze) partea de îmbinare a acoperișului și calea de rulare, astfel ca nici ploaia laterală să nu intre în interior.

jimao22
26 Mai 2013 15:38


Absolut! Si asta e in plan dar nu am mai evidentiat si detaliul asta. 
De-a lungul sinelor, pe langa fusta de tabla care va cobora sub nivelul lor, ca sa se prelinga apa, voi monta niste perii dense, ca sa evit intrarea prafului, insectelor si a limita curentii de aer. E o solutie des folosita de exemplu la usile autobuzelor, in partea superioara (cel putin la cele mai vechi asa era).
Pentru a patra latura, unde acest sort de tabla e imposibil de montat fiindca ar impiedica culisarea acoperisului, o sa pun un sort de cauciuc, care va avea acelasi rol, doar ca va fi elastic.

jimao22
01 Iun 2013 16:46


Saptamana asta am tras tare sa termin acoperisul, fiindca de el depinde inceperea lucrarilor la pardoseala si instalatia electrica. Simt ca ne apropiem de un final cu acest foileton   :P .
Ca sa pot continua lucrarile, aveam nevoie sa incep si sa termin cadrul de lemn pe care se vor instala placile de izopan pentru acoperis. Am folosit pentru asta grinzile de lemn ramase de la constructia de acum 2 ani a garajelor de la masini. Grinzile aveau 20x4 cm si au fost date cu baitz inca de atunci asa ca sunt bine uscate si au fost protejate de ploaie stand tot acest timp sub acoperisul garajului.
Asa cum va spuneam, rotile, cate 4 pentru fiecare sina de culisare, le am de la portile de garaj. 
Ca sa le montez pe grinzile longitudinale, a trebuit sa fac o constructie folosind ca piese ajutatoare niste "L"-uri metalice, care au facut legatura intre roti si grinda, asa cum se vede in poze.
Prima zi am terminat-o incheind toate operatiunile de ajustare si montare ale rolelor pe cele 2 grinzi, iar tatal meu, parte integranta a echipei, a vopsit cu vopsea alba 2 pereti interiori ai observatorului.
Am uitat sa va spun ca am luat mai demult, de la reduceri, o lampa rosie foarte misto, care va fi ideala pentru iluminatul interior din observator pe timp de noapte. Dupa ce vopsesc peretii si inchid total acoperisul, o sa o montez si pe ea pe perete, chiar daca nu am inca curent acolo, doar asa, de design deocamdata.

jimao22
01 Iun 2013 17:15


Azi am continuat treaba incheiata mai sus si pot spune ca pentru prima data (dupa momentul in care am inchis observatorul cu peretii laterali) am senzatia ca un pas foarte important s-a mai facut.
Deci, am masurat exact distantele intre sinele de culisare, in spate, la mijoc si in fata. Neparalelismul constatat a fost mare - 8,5 cm intre fata si spate. 
Am redus acest decalaj in fata, demontand grinda care tine legatura intre cei doi stalpi verticali exteriori si departand stalpii cu 3,5 cm, astfel ca au ramas doar 5 cm de compensat. 
Aici s-a vazut marele avantaj al rolelor de porti de garaj, al caror ax putand sa culiseze, compenzeaza de minune aceasta diferenta, fara sa se simta absolut nimic. Inca nu stiam acest lucru la inceput, dar l-am constatat la final.
Am taiat cele doua grinzi transversale si le-am asamblat de cele longitudinale prin coltare metalice (1) si prin cate 2 holzsuruburi lungi, ca sa se rigidizeze cat mai bine cadrul.
Odata incheiat astfel, am masurat cele 2 diagonale. Diferenta era mica (circa 3 cm) asa ca le-am egalizat cu ajutorul unor chingi puse pe diagonala cea mai lunga, tensionate corespunzator. Ca sa fiu sigur ca acest cadru nu-si schimba forma si pozitia nici dupa ce il voi transporta la locul faptei (l-am asamblat in fata casei, unde fac acum observatiile), am intarit colturile cu niste contravantuiri facute din resturi de grinzi similare cu cele din care am facut cadrul.
La mutatul cadrului dintr-o pozitie in alta (la observator), am vazut ca este foarte solid si absolut rigid, deci mi-am luat o grija.
Montajul pe sine a fost o intreaga inginerie fiindca nu mergea pur si simplu asezata acolo, din cauza profilului special al sinei. Nu va explic acum cum am facut ca nu are rost, dar rezultatul final e ca am reusit. 
Acoperisul functioneaza de minune, il pot misca fara efort cu o mana cu cele 2 (deocamdata) panouri puse deasupra. 
Azi sper sa termin de vopsit si interiorul asa incat ramane sa astept sa am si ultimul panou ca sa termin definitiv acoperisul, lucru care se va intampla undeva la sfarsitul saptamanii viitoare.
Pana atunci, numai bine.

jimao22
01 Iun 2013 17:16


Si aici - http://youtu.be/nyYzp6KDRAA - un clip in care se vede cum se misca acoperisul observatorului.

Erwin
01 Iun 2013 23:16


Faină treabă, Cristi! Spor pe mai departe!

Văzând filmule&#539;ul m-am gândit că la un observator automatizat s-ar putea aranja &#537;inele cu un grad-două înclina&#539;ie astfel încât dacă se ia curentul sau vine ploaia în timpul unei nop&#539;i de observa&#539;ie acoperi&#537;ul să se închidă singur folosind planul înclinat &#537;i for&#539;a gravita&#539;ională. Păstrarea lui deschisă s-ar face cu o piedică cu electromagnet. Servomotorul de deschidere ar trebui să se angreneze cu o roată cu clichet.

jimao22
01 Iun 2013 23:44


Multumesc, Tavi. 
E o idee, nu zic nu. La mine nu se mai poate aplica. Am sa folosesc un UPS pentru curent aditional in caz de pana. 
In cazul citat de tine, stiu pe cineva (nu spun cine) care a rezolvat problema asa: pana->urgenta->parcat telescop->inchis acoperis. Maxim 2 minute, totul cu o baterie de back-up.
Dar se poate face ceva mecanic de asemenea, cu o contragreutate care sa traga catre inchidere. De exemplu eu vad treaba cam asa: contragreutatea sta undeva sus, in pozitia de maxim potential, necuplata la acoperis si sistemul de glisare datorita unui electromagnet care este activ cat timp e curent in retea. Daca se ia curentul, electromagnetul pica, greutatea se lipeste de sistem si trage totul acasa.
Problema care ramane este ce te faci cu telescopul care e neparcat si puncteaza undeva pe cer, impiedicand acoperisul sa se miste - valabil si la sistemul cu sine inclinate...

Erwin
02 Iun 2013 00:11


Da, merge &#537;i cu contragreutate fără probleme, poate chiar mai bine. Cred că acoperi&#537;ul trebuie să fie mai sus decât telescopul la zenit. Un acoperi&#537; în 2 ape ca la casă ar fi bun în acest caz.

nobody
02 Iun 2013 00:18


Dar atunci ai orizontul limitat.

Michel Ardan
02 Iun 2013 01:47


Dacă partea mobilă presupune și doi pereți laterali "înălțători" nu se pierde orizontul, însă se complică închiderea pe latura fixă, cea opusă direcției de rulare la deschidere.

dragos.n
02 Iun 2013 02:31


Jimao, felicitari pentru progresul facut. Referitor la partea de deschidere-inchidere automata, daca nu spui tu cine a facut-o prima data printre amatori, o spun eu. Acel prea absent, din motive obiective, membru al forumului, Anghel Ionut. Care, programator fiind de meserie, a fost primul roman - din ce stiu eu - care a pus tot in ansamblu pentru a fi controlat din telefon. Senzori de temperatura, de ploiaie, pozitie capac, etc ...Mai putin, luminile de pe strada lui :mrgreen:

Intre altele, este posibil, pentru oricine are un punct de observatie fix, sa faca un cuplaj la OS sau la Android, si sa controleze totul prin telefon. Mai greu e cu locatia.

cmatei
02 Iun 2013 10:28


@Erwin: chiar daca e in 2 ape (ca la mine) ai elemente de structura a acoperisului care sunt "in drum", tot trebuie parcat telescopul, nu renunta nimeni la atata orizont ca sa fie acoperisul complet deasupra. 

Strict din punctul asta de vedere (fail-safe) un dom e mai avantajos, sunt infinit mai putine lucruri care pot merge prost daca nu esti fizic langa el.

@jimao22: fain de tot l-ai facut!

Erwin
02 Iun 2013 11:06


Desigur, cupola sau domul ar fi ideale dar sunt mai dificil de construit, nu imposibil pentru că acum se găsesc destule materiale &#537;i solu&#539;ii la îndemână pentru a construi suprastructura. 

N-am construit (încă) niciunul, sper că nu ne va da Cristi afară că-i stricăm topicul cu discu&#539;ii pe teme d-astea!  :oops:

valy
02 Iun 2013 11:29


Poti sa imaginezi un mecanism: cand se inchide acoperisul sa traga/impinga telescopul in cazul cand e iesit in afara.

jimao22
10 Iun 2013 22:31


Saptamana trecuta am intrat in posesia celui de-al treilea panou de acoperis.
Sambata l-am instalat pe cadrul mobil si acum am un acoperis complet. Nu am fixat placile de cadru cu suruburi fiindca nu sunt sigur ca nu voi mai da panourile jos inca odata pana o sa fie totul gata.
Dupa ce am pus panourile pe cadru si am obtinut incarcarea maxima, am vazut ca am facut o greseala de "proiectare". Am facut niste schite care arata care a fost situatia initiala (proasta), cum ar fi trebuit sa fie facut corect (corect) si cum am reparat greseala (reparatie).
G este forta de greutate a panourilor. Ela au acum impreuna cu cadrul de lemn circa 120 kg. Greutatea acoperisului creaza un moment de rasucire asupra axului rotilor asa cum este aratat in prima imagine, care duce in timp la smulgerea suruburilor inferioare, mai ales daca greutatea acoperisului va fi multiplicata la un moment dat de greutatea zapezii.
In varianta corecta, momentul de rasucire ar fi actionat asupra suruburilor orizontale cu o forta perpendiculara pe ele si nu ar mai fi permis smulgerea suruburilor inferioare.
Asa ca am mai prins niste coltare metalice de grinda acoperisului si de suportul axului rotii, pe partea corecta, astfel incat sa corectez eroarea. 
Rezolvarea a fost vizibila imediat. Inainte de a monta coltarele suplimentare se vedea clar cum greutatea acoperisului torsioneaza placutele axelor rotilor. Acum totul e in regula.

jimao22
10 Iun 2013 22:45


Azi am rezolvat (partial) si problema etansarii intre acoperis si peretii laterali ai observatorului.
Asa cum am scris in partea de sus a paginii curente, am folosit perii de etansare, luate de la furnizorii de materiale pentru tamplarie din aluminiu si PVC. O perie de 1 m lungime costa 6,5 lei si 12 bucati m-au costat 78 lei. Mi-ar mai trebui inca una, pentru a completa golurile ramase.
Pozele arata situatia curenta.
Un update la cheltuieli:
78 lei periile
96 lei coltarii de la structura de lemn (am uitat sa-i adaug la vremea respectiva, sunt 24 bucati a 4 lei/bucata).

LE - urmeaza montajul motorului de actionare al acoperisului. Cel mai probabil, daca nu ploua tare saptamana asta, pana sambata vreau sa rezolv treaba asta

jimao22
15 Iun 2013 22:16


Azi a fost una dintre cele mai prolifice zile de lucru la observator.
Mi-am propus sa fac pardoseala observatorului, sa termin vopsirea peretilor interiori si sa incep la cei exteriori.
Aveam o idee vaga cum sa fac placarea placii de beton cu ceva material lemnos (e important sa fie asa deoarece in intuneric, se intampla deseori sa scapi din mana diverse obiecte de valori uneori impresionante si e mare diferenta sa cada pe ciment fata de o dusumea lemnoasa).
Am plecat sa iau materialele, nestiind exact la ce sa ma astept si neavand un plan bine definit in minte. Initial doream sa plachez pardoseala cu OSB mai gros, dar oprind la un depozit de lemne, am gasit ceva frumos si nu exagerat de scump, asa ca am luat o dusumea din lemn chertat, uscat pana la 10% umiditate, cu profil lamba/uluc.
Ideea era sa fac un cadru din lemn rectangular cat mai mic (ca sa fie mai ieftin) si am ales un lemn de 45x45 mm. Acest cadru, odata facut, urma sa se umple cu polisteiren expandat, peste care sa se prinda dusumeaua de care v-am spus. Rostul polisteirenului (in opinia mea) este sa reduca la maxim influenta temperaturii ambiante asupra placii de beton, astfel incat seeingul local sa nu fie afectat in observator de canicula de peste zi.
Pozele de mai jos intregesc povestea zilei. 
Un fapt amuzant sa intamplat cand o soparla frumoasa a intrat in observator. Am reusit sa o pozez inainte sa o ajut sa iasa teafara afara.
Taica-meu m-a ajutat ca intotdeauna, terminand de vopsit interiorul observatorului si incepand sa vopseasca la exterior.
Am inceput treaba la 10 si am terminat-o la 8:30, doar eu si taica-meu.

Financiar vorbind a fost o zi grea - costurile materialelor luate fiind dupa cum urmeaza:
Profil lemn 45x45 - 12 buc si profile dusumea - 15 buc - 386 lei
Coltare otel, holzsuruburi, diluant - 60 lei
Polistiren expandat de 50 mm - 2 pachete - 72 lei

jimao22
15 Iun 2013 22:37


Am uitat sa spun ca in zona pilonului, am sa fac tot dusumea din asta, doar ca o sa fie doua semi-capace, cu balamele, care sa-mi permita accesul facil la suruburile pilonului in caz ca vreau sa-l modific/vopsesc/schimb, fara se demontez toata pardoseala pentru aceasta.
Urmeaza sa o fac in zilele urmatoare...

emilf
15 Iun 2013 22:42


Excelenta treaba, felicitari, va apropiati de final cu pasi siguri, urmeaza hop-ul mai greu cu instalarea tehnicii.
... Sopirlica poate ca dorea sa va sugereze un nume pentru observator, gen Lacerta. :D

neox
15 Iun 2013 23:22


Felicitari, foarte fain  :wink: !

Cadrul de lemn l-ai prins cumva de beton? 
Gaura din jurul pilonului nu e cam mare, nu de alta dar prim intuneric sa nu se intample accidente :| ? [edit...nu conteaza, acu' am inteles, se pare ca am scris in acelasi timp :) ]

Faina si soparlica :D

jimao22
15 Iun 2013 23:49



... Sopirlica poate ca dorea sa va sugereze un nume pentru observator, gen Lacerta. :D

Buna ideea!... Ma mai gandesc la ea!

@neox - cadrul de lemn e autoflotant. Nu e prins de nimic. Dar nici nu poate iesi de acolo fiindca atunci cand am prins coltarii intre piesele componente, am presat catre margini. E mai beton decat prins de beton.

Erwin
16 Iun 2013 09:29


Cred că a&#539;i făcut o treabă grozavă! Izola&#539;ia va prinde bine. Po&#539;i pune o mochetă groasă peste pardosea sau un covor vechi, dacă scapi vreo piesă sensibilă la montaj-demontaj va amortiza mai bine impactul.

theogon
16 Iun 2013 13:43


Felicitări Cristi! Ai făcut o treabă minunată.În privința șopârlei zic că e un semn bun: e primul tău vizitator ''de marcă''

horatius
16 Iun 2013 16:48


Faina constructia. Cam asa vroiam sa facem si noi la inceput mai ieftin, pana sa ne pice varianta actuala de observator. Ce iti mai sugerez:
- imbinarile dintre pereti si pardoseala si in jurul stalpului sa le izolezi, pentru ca vor intra inauntru furnici si alte insecte prin locuri imposibil de gasit (cu asta ne confruntam noi acum, desi am izolat bine peretii jos si la mijloc)
- pardoseala deasupra stalpului poate sa ajunga panal la el, cu un spatiu de 5mm cat sa nu il atinga
- pentru sanatatea instrumentelor e recomandabil ca orice observator sa fie ermetic in pozitia inchis. La cupolele bune se face simplu din design, dar la roll-off trebuie izolate imbinarile acoperisului in pozitia inchis cu membrane de cauciuc.

jimao22
18 Iun 2013 22:24


@horatius - ai mare dreptate cu insectele. 

Astazi mi-am luat o zi libera si am dedicat-o exclusiv lucrului la observator. Am vazut ca achy a inceput sa lucreze si inca remote si asta m-a determinat sa dau planul peste cap.
In primul rand am vazut ca observatorul era plin de greieri. Prin toate cotloanale, de sub dusumea, zeci de greieri ieseau rand pe rand si se ascundeau inapoi. Nu am vazut alte ganganii dar nu se stie in timp ce mai apare. O sa ma ocup de asta dupa ce termin.
Azi am lucrat la trapa din dusumea din dreptul pilonului si am terminat instalatia electrica interioara, ramanand sa fac un sant de la casa pana la observator ca sa trag firul subteran pentru alimentarea cu curent. Nu am putut sa fac asta fiindca asa cum stiti, azi au fost 34 grade la umbra.
Taica-meu a reusit in mod eroic sa termine de vopsit tot observatorul la exterior, care acum arata chiar bine.
Cheltuielile facute ieri si azi m-au inspaimantat. Practic, in ultimele cateva zile am cheltuit pentru pardoseala de lemn si instalatia electrica aproape 1/2 din cheltuielile de pana acum. Sincer, nu ma asteptam la asta... Dar iata ca se verifica inca odata regula pe care o stiam si o mai verificasem si cand am facut casa si cand am lucrat pentru altii sa-si faca case. Bugetul complet, estimat, se inmulteste cu 2 si da valoarea cheltuielilor finale, oricat de bine ai calcula la inceput totul.

Cabluri, intrerupatoare, prize, tablou de sigurante, corpuri de iluminat (albe ca rosu aveam), copex, etc. - 400 lei
Vopsea suplimentara, plinta, coltari otel, trafaleti, tampenii - 120 lei

Inca nu am adunat totul dar cifrele au sarit mult de estimarile initiale.

O singura (sper) mare cheltuiala mai am de facut - inchiderile de tabla de la colturile constructiei, de la acoperis si din jurul usii. Oferta primita de la o firma care face asa ceva pentru hale este de aproape 500 de lei, pe care nu mai sunt dispus sa-i dau. Va trebui sa mai tai din ele sau sa fac din ceva recuperari de la hala veche, chiar daca arata jalnic. 

Pozele arata ce am facut azi.

jimao22
24 Iun 2013 22:56


Asa cum spuneam in postarea anterioara, ramasesera de pus inchiderile de tabla la acoperis, colturi, tocul usii si zona de deasupra usii, unde vine peria din fata. Estimarile facute de firma care mi-a facut si sorturile de tabla de la soclu ma duceau undeva pe la 480 de lei, o suma pe care nu vroiam sa o mai cheltuiesc, oricata de mare ar fi fost  dorinta de a termina totul.
Absolut intamplator (dar stiti desigur ca nimic nu este intamplator), cautand ceva in spatele halei la firma, am gasit un pachet cu niste profile de tabla in forma de Z dar foarte aproape de L (una din laturi este foarte mica, 2 cm), noi noute, in folie, ramase de la o lucrare la OBI din 2009, unde solutia constructiva s-a schimbat si tablele nu s-au mai pus (!!). Uitasem absolut complet de ele si cand le-am vazut, am sarit in sus de bucurie. Culoarea este orange-OBI si se pupa perfect cu maro-ul de la soclu si cu albul observatorului. Asa ca acum am si culorile oficiale ale observatorului: Orange-Alb-Maro (sau invers).
Am gasit si solutia pentru inchiderile verticale de la colturile observatorului si din jurul usii - un profil de aluminiu 20x60 mm, alb, care costa vreo 45 lei bara de 6 ml. Am avut niste resturi cu care am inchis colturile din fata la observator, asa cum se vede in poze si doua bare imi ajung perfect sa inchid tot ce a mai ramas.
Mi-am adus si un birou vechi de la firma, pe care toata lumea il dadea dintr-o parte in alta ca se incurcau de el si aproape mi-am mobilat si interiorul. Mai am nevoie de un scaun si o canapea / hamac si e gata si partea asta.
Asa ca sambata, desi caldura a fost naucitoare, am stat sa montez inchiderile de tabla de la acoperis, cele doua inchideri de la colturile din fata, iar azi am instalat biroul si calculatorul, am inceput sa copiez si sa instalez programele in el, am revopsit pilonul si am montat capul monturii pe el.
In doua-trei zile termin cu instalatia electrica exterioara si cu conexiunile dintre calculator si montura si ramane sa montez motorul acoperisului dupa ce revad un pic solutia tehnica, ce nu mi se mai pare  foarte clara acum.
Cred ca pot sa spun ca am deja un observator!
In seara asta am deschis acoperisul si cu montura pe pilon am putut vedea si cam ce orizont am si pot spune ca e aproape perfect.

Erwin
24 Iun 2013 23:06


Fain! Spor la finalizare! &#536;i cer senin după! :)

jimao22
24 Iun 2013 23:13


Fiindca ma apropii de sfarsit cu povestea, am facut si o socoteala a banilor cheltuiti pe parcursul a 10 luni de constructie. 
Total materiale observator - aproape 3600 lei (inclusiv profilele de aluminiu ce le voi lua miercuri-nu sunt in stoc)
Pilonul metalic al telescopului - 190 lei (facut in 2011)

Concluzia mea este ca un efort de 360 lei/luna ca sa se duca la bun sfarsit un astfel de proiect este posibil pentru foarte multi dintre voi si nu este nicidecum un vis irealizabil sau prea indepartat. Ganditi-va de exemplu cati bani dati lunar pe tigari (cei care fumeaza) si puneti in balanta cu cheltuiala asta. 
Desigur, multe lucruri nu m-au costat nimic sau aproape nimic (vezi panourile sandvich, fundatia pilonului, etc.), dar fiecare om are anumite avantaje datorate experientei intr-un domeniu sau altul. Lipsa banilor poate fi compensata prin timp mai mult si munca mai multa alocata constructiei. Poate cineva este un bun tamplar si poate avea lemne la discretie, ca sa construisca asa ceva din lemn integral. Este doar un exemplu care sa ilustreze ce vreau sa zic.
Dorinta mea, cand am descris in amanunt constructia, a fost sa va stimulez imaginatia si sa va fac si pe voi sa construiti si astfel sa avem cat mai multe observatoare in tara. E un alt stadiu si un alt nivel la care se pot face lucrurile si credeti-ma ca merita.
Cam atat din seara asta.

achy1978
25 Iun 2013 09:42


Hai ca ai ajuns la final ... greul abia acum incepe (din experienta vorbesc) :)!

Catalin Paduraru
25 Iun 2013 17:40


Arata foarte bine, felicitari!!!

tsa
25 Iun 2013 19:15


Arata bine de tot. Felicitari! 

Si mersi pentru descrierea detailata a procesului, poze, incurajare. As construi si eu un observator, dar deocamdata nu prea am unde (cel putin nu intr-o zona unde as putea iesi zilnic).

A.

Laurentiu
25 Iun 2013 19:24


Arata profesionist. Sa-l stapanesti sanatos si la cati mai multi ani de folosinta !

O singura obiectiune (care cred ca a mai fost ridicata mai sus): acoperisul fara panta. Zapada care se va strange iarna trebuie curatata urgent, pana nu apuca sa se acumuleze si, mai rau, sa se topeasca iar apoi sa inghete. Sper din suflet ca structura de rezistenta a acoperisului sa fie suficient de solida pentru a face fata unor astfel de situatii despre care nu as zice ca sunt neprevazute (mai ales daca se intampla sa lipsesti de acasa cateva zile tocmai cand nu trebuie).

emilf
25 Iun 2013 19:27


Este foarte frumos, felicitari, sa-l folositi sanatos !
O mica idee, daca lampa de iluminat are bec cu filament cautati intrerupator cu variator (cu triac) conform puterii consumate si veti regla lumina dupa nevoie astfel putind folosi un bec mare.

jimao22
25 Iun 2013 20:03


Va multumesc tuturor pentru urari! Credeam ca nu o sa-l mai termin (ce sa va zic, ca nu stiam nici  cand o sa-l incep, acum un an pe vremea asta).
Ideea ma obseda - si asta din frageda tinerete - asa ca trebuia totusi facut ceva in sensul asta  :P.

@achy - astept sfaturi si indrumari
@Catalin, Erwin, theogon & co. - multumesc mult !
@tsa - nu mai ezita, Atilla, cauta locul - asta e cel mai greu pentru cineva care sta la bloc - si da-i bataie. Daca stai la casa, incepi deja sa faci planurile ! 
@ Laurentiu - multumesc pentru aprecieri! Acoperisului am sa-i fac totusi o panta mica, sa nu stea apa pe el (6...7%) fiindca am vazut ca dupa ploaie intensa, apa balteste pe acoperis si atunci cand deschid acoperisul, apa in exces cade in interior. Cu zapada o sa ma lupt eroic, sper sa nu am probleme majore...
@emilf - trebuia sa-mi zici mai devreme. Am luat becuri economice cu droser si ar trebui sa iau si variator si chiar nu mai am bani pentru asta. Am luat calculator bun pentru observator, cu licente si tot ce trebuie si mai trebuie sa pun sistemul de alarma si sunt efectiv epuizat, financiar vorbind  :?.

L.E.: O chestie foarte interesanta s-a intamplat! Sotia mea, care nu a fost un fan al pasiunii mele mai ales datorita cheltuielilor, este foarte incantata de observator si ii place mult, ba chiar m-a incurajat sa mai fac anumite lucruri pe ici pe colo. Si la un moment dat m-a intrebat daca nu putem sa-l folosim si ca bucatarie de vara!! :lol:  :lol: 
I-am zis ca da, doar ca fumul de la prajeala nu da bine pe oglinzi si pe poze, plus ca ne lovim fund in fund tot timpul in acest caz, ea la aragaz si eu la calculator !

Erwin
25 Iun 2013 21:05


La acoperi&#537; dacă înal&#539;i la un capăt plăcile pe un cadru trapezoidal cred că va fi OK &#537;i la ploaie &#537;i la zăpadă. Însă a&#537; merge pe o înclina&#539;ie mai mare pentru zăpadă, cu partea mai coborâtă spre exterior când se deschide să nu mai cadă apa sau zăpada înăuntru. 

Pe calculator a&#537; fi instalat linux. Există o mul&#539;ime de programe astro, inclusiv pentru automatizarea observatorului, prelucrare imagini, astrometrie etc. Te-ar fi scutit de o cheltuială cu licen&#539;ele. 

Amuzantă propunerea so&#539;iei! :D

jimao22
26 Iun 2013 23:58


In seara asta am instalat telescopul pe montura si am cuplat montura la desktop. 
Cateva observatii sunt de facut:
1. Ma asteptam ca pozitia de parcare sa fie undeva la orizontala, datorita acoperisului culisant, dar telescopul foloseste pozitia clasica de parcare (catre Polara) perfect, fara nici o problema. Mai mult, pot sa punctez la zenit sau aproape de el si tot mai raman 25 cm intre telescop si acoperis! 
2. Reversul teoretic al punctului (1) ar fi ca daca e loc sub acoperis in felul asta, inseamna ca telescopul cu pilon si cu montura este prea jos si pierd din orizontul vizibil. Fals! Pentru ca este suficient de mare observatorul, in zonele cele mai defavorabile, unde as pierde din stelele vizibile (adica la mijlocul laturilor peretilor) telescopul vede cerul incepand cu 25 grade altitudine, ceea ce este perfect. Sub 25 de grade, extinctia atmosferica si seeingul fac expunerile catastrofale, deci nu pierd nimic. Ar mai fi doar de "periat" niste pomi de jur imprejur, lucru care o sa se petreaca in curand.
3. Cu telescopul montat, am loc sa ma misc fara sa risc sa ating nimic, spatiul fiind suficient. Am ales o dimensiune optima pentru observator, 2.5 m fiind cam la limita, 4 m prea mare (dupa mine)
4. Cum nimic nu e perfect, am realizat si niste greseli facute, datorita lipsei de experienta si a grabei de a termina totul mai repede. Trebuia sa duc cablurile de alimentare ale monturii pe sub pardoseala, de la priza pana langa pilon, lucru pe care nu l-am facut. O sa am cabluri aparente pe podea, care trebuiesc protejate cu ceva ca sa nu le agat cu picioarele pe intuneric. E un mare minus de care imi pare rau.

@Erwin - softurile cu licenta le aveam deja si sunt pentru Windows. Cand ma refeream la soft licentiat, ziceam de Windows, atat. Fiind conectat non-stop la internet, daca nu as avea licenta la Windows, calculatorul ar merge aiurea (s-ar bloca fara motiv, ar face update-uri imaginare, tot felul de sicane, numai sa cumperi licenta). E o discutie ampla despre W7 versus Linux si nu-si are rostul aici.

mflorian
27 Iun 2013 09:26


4. Cum nimic nu e perfect, am realizat si niste greseli facute, datorita lipsei de experienta si a grabei de a termina totul mai repede. Trebuia sa duc cablurile de alimentare ale monturii pe sub pardoseala, de la priza pana langa pilon, lucru pe care nu l-am facut. O sa am cabluri aparente pe podea, care trebuiesc protejate cu ceva ca sa nu le agat cu picioarele pe intuneric. E un mare minus de care imi pare rau.
Cu o freză manuală se poate tăia un canal prin pardoseală. Apoi, acesta se poate acoperi cu un profil din aluminiu, special pentru așa ceva, care se găsește la magazinele de mochete.

achy1978
28 Iun 2013 07:27


Salut Cristi:

1. Pozitia de parcare o poti redefini in EQMod din "Park to Home Position" in "Park to Defined Position"

2. Ai protectie la vant ... mult mai benefica decat cele 25 grade pierdute (care oricum erau nefolositoare)

4. Eu am dus cablurile prin patcabluri aplicate pe pardoseala... oricum, pe langa cele de curent, va trebui sa treci si cu cablurile de date ... asa ca tot o sa ajungi la chestiuni aplicate.

6. Dupa ce am cumparat Licenta de W7, sistemul a devenit stabil si nu se mai imi face probleme

mircear
28 Iun 2013 11:02


Am de-a face in mod curent cu zeci de sisteme - laptop/desktop/workstation - cu XP sau 7, mare parte (~75%+) cu licenta, restul fara. Toate merg la fel de bine la inceput, si continua sa mearga 'bine' dupa 1-2-3 ani de utilizare. Cu sau fara ghilimelele de rigoare. Fireste, conteaza foarte mult aplicatiile care sunt instalate si rulate pe ele, platformele pe care sunt concepute - C/++/#, Visual sau nu, Java, etc. La fel, conteaza foarte mult si driverele pentru componentele hardware, facute sau nu in dorul lelii de catre producatori. Un Windows pentru desktop 'curat' functioneaza foarte bine :). Din pacate nu poti face foarte multe lucruri cu el cata vreme e 'curat'
Spre deosebire de un Windows server (2k, 2k3, 2k8 etc) care nu ajunge sa aibe probleme de asemenea anvergura precum un sistem desktop - fie ca are licenta, fie ca nu. Sau, mai bine spus, are probleme mult mai neglijabile. Deasemenea, ruland aplicatii construite pe diverse platforme, uneori concomitent.
Nu e departe insa comparatia pentru sisteme desktop/server pe Linux, care pot functiona la fel de bine, insa balbele pe care le produc sunt mult mai rare, cata vreme vorbim - in general - de aplicatii de nivel 'gold', adica nu alfa, beta, RC. In cazul serverelor cu care am sau am avut de-a face, tind catre zero. Lucru destul de neplacut, mai ales pentru servere, tinzi sa uiti complet de ele :)

Dar asta e o alta discutie, pentru care ar merita un topic separat.

P.S. O plinta de pardoseala ar trebui sa-ti fie suficienta, poti duce prin ea 4~6 cabluri, in functie de grosime.

Laurentiu
28 Iun 2013 20:01


dar nu poti face una, doua gauri in pardoseala si sa tragi apoi cablurile pe dedesubt ?

jimao22
29 Iun 2013 02:11


Daca te uiti pe pagina anterioara sa vezi pozele unde am facut pardoseala, ai sa vezi ca dusumeaua e batuta pe un cadru intretesut. Cum as putea sa trec de reteaua de lemne care sustine dusumeaua? Doar daca o desfac, ceea ce e exclus... De-abia m-am instalat!...
@mircear - nu contest ca e cum zici, dar obisnuinta e a doua natura. Nu ma mai schimb de la W7 acum.

catalin dumitru
29 Iun 2013 21:24


 Cum as putea sa trec de reteaua de lemne care sustine dusumeaua?

Desfaci dusumeaua si pe directia pentru cablaraie tragi cu flexul un sant dublu pe fiecare piesa din retea.

Dupa aia cu un ciocan si o dalta , indepartezi lemnul dintre santuri . Bagi tub de pvc mai larg sau chiar doua in paralel , cine stie pe viitor poate mai ai nevoie de ceva firaraie .

Pui dusumeaua la loc si tragi cablurile cu fir de nailon gros din cel folosit de electricieni sau chiar cu o sarma de rufe.

emilf
29 Iun 2013 22:26


Da eu nu vad sa fie probleme daca  puneti pat-cablu alb ca sa fie vizibil in lumina slaba prins de podea, pentru ca la circuite o sa tot fie activitate (inlocuiri, suplimentari, redimensionari, etc).
Devine putin cam incomod pentru a-l feri doar, cred ca este cea mai ieftina si rapida varianta.

jimao22
30 Iun 2013 13:10


Desfaci dusumeaua si pe directia pentru cablaraie tragi cu flexul un sant dublu pe fiecare piesa din retea.

Pai crezi ca nu as fi facut asta daca vroiam sa stric ce am facut pana acum? Abia am terminat totul (sau aproape) si sa demontez dusumeaua? Nici vorba!... O sa pun niste plinte si gata. Vreau sa incep sa si folosesc observatorul, nu doar sa lucrez la el. Si asa va trebui sa fac niste modificari destul de substantiale la acoperis, care au sa-mi ia probabil o zi intreaga de munca, fara a mai pune la socoteala instalarea motorului pentru el.
Ca sa detaliez cu acoperisul: pe directia sud am verificat acum doua nopti care este orizontul vizibil. E mult mai restrictiv, incepe de pe la 40...42 de grade. Ca sa reduc unghiul, trebuie sa fac cateva chestii. Sa reduc cu 15 cm rama acoperisului pe lungime (1), sa reduc streasina din spate cu inca 10cm (2) si sa fac panta de scurgere a apei/zapezii catre spate (3), astfel ca sa nu fiu nevoit sa ridic pentru asta spatele acoperisului (care este catre sud cand acoperisule e deschis (deci mi-ar lua si mai mult din orizont) ci sa-l ridic de  fatza. Asta presupune sa desfac tot acoperisul si de dimineata pana seara sa termin treaba, intr-o zi fara ploaie sau fara sanse de ploaie.
Sper in acest fel sa reduc unghiul pe la 35 de grade, poate si mai putin. Din pacate sudul e cel mai vitregit la mine (poluarea luminoasa a Ploiestiului, casa - care e spre sud si acum si acoperisul glisant). Vreau macar sa am un acces decent la ecliptica, pentru poze la planete/asteroizi si d-asta mi se pare important sa mai castig cateva grade.

catalin dumitru
30 Iun 2013 16:08


Ma gandeam ca ai prins dusumeaua in holzsuruburi autofiletante . Daca sunt cuie , e cam naspa . 

Eu a trebuit sa nimicesc capetele chiroanelor cu bormasina si mi-a luat o gramada de timp. Asta ca sa scot cateva scanduri din dusumea (molid) fara sa le stric . Cand i-am zis lui babacu' sa punem suruburi ca poate are sa se mai contracte lemnul , nu m-a ascultat.

Acum sunt deja spatii de 4-5 mm intre scanduri si a trebuit sa le bag spuma. Dar eu vorbesc de o camera de locuit la etaj.  La tine daca e aproape de sol , probabil ca umiditatea le va tine stranse. 

Scuze de off topic.

jimao22
13 Iul 2013 21:26


Asa cum se intampla de cele mai multe ori cand avem o noua jucarie (astronomica in cazul de fata), nu putem sa ne bucuram de ea la inceput din diverse motive. Vremea rea este de obicei unul din ele. In cazul meu au mai fost si altele. Asa incat abia acum cateva nopti am inceput sa fac ceea ce doream sa fac mai demult - sa incep sa setez programele in noua configuratie, sa calibrez telescopul, sa instalez si sa invat sa lucrez cu programele noi sau cu cele ce imi propusesem sa le invat cand o sa vina vremea lor.
Am vrut sa deschid un topic nou referitor la o problema de guiding pe care am intampinat-o cu aceasta ocazie. Ghidajul il fac de obicei folosind MaximDL. Uneori imi da o eroare care exprima faptul ca steaua-ghid nu s-a miscat suficient (<5 pixeli) ca sa poata face calibrarea cum trebuie. Serile trecute, in pofida oricaror modificari la setarile avansate ale programului, mesajul era acelasi - "star moved < 5 pixels". Am insistat sa fac totusi poze asa, crezand ca ghidajul o sa mearga cumva.
Am facut o singura expunere la M51, la 900 de secunde, fara dark, fara flat (se si vad 2 gogosele pe senzor de la praf). Poza (vezi mai jos) nu mi-a placut fiindca stelele nu erau punctiforme, ca si cum telescopul nu ar fi fost focalizat bine / ghidajul nu ar fi fost bun / telescopul ar fi fost necolimat.
Profund dezamagit de rezultat, am mai trebaluit un pic pe langa telescop si am plecat in casa. A doua zi, pe lumina, dezamagirea s-a transformat intr-o mare bucurie fiindca am vazut ca uitasem cu o seara inainte sa cuplez camera de ghidaj la montura prin portul ST4, asa incat expunerea mea a fost neghidata. Nu stiu cum ar trebui sa arate o expunere neghidata de 900 de secunde, dar mie imi arata tare bine cea facuta aici. Concluzia este ca e o MARE diferenta intre un pilon fix impreuna cu o punere in pol facuta decent, pe de-o parte si un trepied pe de alta parte. Abia astept sa fac niste poze in care totul sa mearga ceas.
O alta observatie, utila pentru cei ce isi vor face observator. Peretii interiori sunt vopsiti in alb, asa cum bine stiti. Arata bine si senzatia de spatiu marit este pregnanta. Problema este ca noaptea, lumina monitorului de la telescopul de comanda se reflecta in ei si se amplifica, crescand poluarea luminoasa interioara, indiferent cat de mica ar fi lumina setata din monitor sau ce filtre soft sau hard as folosi. Cu prima ocazie, am sa schimb culoarea cu una mai inchisa.
Un update al constructiei - am dat acoperisului o panta usoara, catre spate, ridicand profilele de acoperis pe un patrat de lemn montat pe cadrul mobil de deasupra intrarii, iar spatiile ramase deschise pe lateral, intre acoperis si cadrul mobil le-am umplut cu polistiren expandat taiat in forma de pana cu un fir de nichelina fierbinte. Dispozitivul l-am facut dintr-un vechi aparat de pirogravura.
Aveti aici - http://www.youtube.com/watch?v=RV2MrJAv9Vk&feature=youtu.be un filmulet cu instalatia de taiat polistiren in functiune. Treaba cu inaltarea mi-a luat o zi plina de munca (sambata trecuta).
Astazi am pus o "aplecatoare" in fata intrarii in observator - o alta zi plina de lucru. Nu era strict necesara dar parca vreau sa ma ocup si de designul exterior al cladirii. 
In curand am sa montez motorul de la acoperis. Cand o sa incep lucrul la automatizarea efectiva, am sa postez observatiile mele aici. 
Pana atunci, numai bine.

gabi
13 Iul 2013 23:06


La 15 minute neghidat ar fi iesit niste dare, daca nu faceai punerea in pol foarte bine.

mflorian
14 Iul 2013 19:57


O alta observatie, utila pentru cei ce isi vor face observator. Peretii interiori sunt vopsiti in alb, asa cum bine stiti. Arata bine si senzatia de spatiu marit este pregnanta. Problema este ca noaptea, lumina monitorului de la telescopul de comanda se reflecta in ei si se amplifica, crescand poluarea luminoasa interioara, indiferent cat de mica ar fi lumina setata din monitor sau ce filtre soft sau hard as folosi. Cu prima ocazie, am sa schimb culoarea cu una mai inchisa.Cred că luciul vopselei este el care face probleme, nu neapărat culoarea.

Cușca cățelului are acoperiș glisant?

jimao22
15 Iul 2013 01:11


Cred că luciul vopselei este el care face probleme, nu neapărat culoarea.


Culoarea este alb-mat. Nu imi plac culorile lucioase.

Cușca cățelului are acoperiș glisant? 

Ii fac daca invata cateva constelatii.

jimao22
07 Sep 2013 01:18


Asa cum promiteam mai demult, am facut un mic filmulet cu observatorul asa cu arata si functioneaza in acest moment. 
Urmeaza partea complicata - automatizarea - care se vrea completa si cat mai independenta de operatorul uman. Sa vedem daca voi reusi...

 http://youtu.be/3ArLwbeFgsY 

achy1978
07 Sep 2013 17:27


Foarte reusit, bravo! 

Din pacate insa, si aici vorbesc din proprie experienta, greul abia acum incepe ... bafta!

jimao22
19 Oct 2013 22:35


Venirea iminenta a iernii este un subiect care a inceput sa ma preocupe intens din punct de vedere al pregatirilor ce trebuie sa le fac la observator. Doua probleme importante trebuiau rezolvate pentru buna fuctionare a observatorului in perioada asta.

Prima dintre ele era legata de apa.
Terenul la mine este in panta si toata apa de sus isi gaseste ca punct terminus de scurgere zona observatorului, unde au fost facute sapaturi si terenul este intr-o mica groapa. Nu mare, dar cat sa stranga ceva apa care sa deranjeze. 
Trebuia facut un sant de drenare care sa dirijeze apa catre o zona exterioara. Asta am facut azi. Am muncit de mi-au sarit capacele. Solutia pe care am imaginat-o a fost saparea unui sant pe doua din laturile observatorului (pe una din laturi am dat o panta inversa, iar in spate am dat panta in continuare catre un teren vecin - o livada), astfel incat apa care se scurge sa nu ajunga sa se scurga prin fata observatorului sau sa balteasca pe langa el.
Santul l-am acoperit apoi cu piatra sortata mai mare, peste care am pus pavelele de 40x40 ramase de la platforma initiala existenta pe locul in care am construit observatorul. Pana la lasarea intunericului am terminat cu partea asta. Sper sa fie ok.

A doua problema este legata de gerul si umiditatea care vor veni in timpul iernii. Echipamentele electronice si electrice au probleme in general in astfel de conditii si trebuiesc protejate. Am in vedere in special calculatorul, monitorul, motorul de la acoperis cu automatizarea aferenta si montura (cu partea ei electronica). 
Camera, roata de filtre, SELETEK-ul, UPS-ul si sursa de 12V nu au nevoie de astfel de protectie (camera merge bine la frig, rotii de filtre nu am ce-i face, UPS-ul da caldura afara cand merge, iar sursa rezista pana la -40 grade si umiditate cat cuprinde).
Solutia gasita (dar neimplementata inca) a fost folosirea unor rezistori de 10W cu termocupla incorporata de la HORMANN, folosite pentru a incalzii pe timp de iarna cutiile automatizarilor de porti de curte, cat sa creeze in acele cutii un microclimat mai bland. Termocupla declanseaza pe undeva pe la zero grade cred, asa incat cu cat incinta ce trebuie climatizata e mai mica, cu atat declansarea va fi mai rapida.

In poze am pus etapele parcurse azi cu constructia in sine, iar ultima poza este cu unul din rezistorii de care v-am pomenit aici.

O alta problema care o sa necesite rezolvare, dar abia la primavara este faptul ca pe alocuri, vopseaua cu grundul au inceput sa se scorojeasca de pe peretii interiori. Problema este legata de faptul ca suprafata interioara a panourilor era zincata si pe zinc trebuie un grund special care sa tina. Probabil ca diferentele termice mari intre momentul in care a fost vopsit totul si temperaturile de acum au accelerat un pic procesul.

StarChild
25 Ian 2014 15:08


nu am vurt sa incep un alt topic, si nu stiu altundeva unde ar fi potrivit, asa ca am sa puun aici un link cu descrierea constructie unui observator astro de catre un nene:

http://www.corius.net/?page_id=17

poate mai gasiti idei utile si din constructia lui.

jimao22
25 Ian 2014 20:33


Da, Corius... Ce m-am mai uitat la constructia baiatului asta. 

Dar am observat un lucru. Daca vrei sa folosesti ce ai la indemana si nu folosesti un proiect de-a gata sau un observator prefabricat, e bine sa vezi cum au facut cat mai multi oameni fiindca vor fi solutii diferite si uneori surprinzatoare si se poate face un proiect bazat pe un amestec de idei diferite si care sa fie inovator in felul sau.

Fiindca tot s-a redeschis acest topic, am sa pun un link cu filmul prezentarii mele de la Lisa din toamna, unde am vorbit exact despre constructia observatorului acesta, explicatiile fiind mai complete (49 de minute dureaza):

http://www.columnatv.ro/tv/noi-si-cerul-07122013/

jimao22
20 Dec 2015 02:56


Azi am facut un upgrade important la observator, in sensul in care i-am schimbat motorul. Nu atat acest lucru este important, cat faptul ca acest motor a fost luat practic de la groapa de gunoi si refacut la partea electronica integral, de la zero (proiectare, executie circuit, programare controler) de catre cmatei. Rezultatul a intrecut toate asteptarile mele si din entuziasm prea mult, am facut si un filmuletz cu el mergand in probe.

Mai multe detalii despre acest proiect in derulare, pe blogul meu din semnatura.


https://www.youtube.com/watch?v=bZOaNOZ1sag

Ovidiu M. 
20 Dec 2015 08:19


Oameni valorosi pe forum, asta este clar. Mersi pentru linkuri, eu unul le voi viziona cu interes. Imi place discursul dezinvolt, a la Steve Jobs asa;)

radur
09 Mai 2016 23:17


Salut, 
Pentru ca nu am considerat necesara deschiderea unui alt thread si pentru ca mi s-a parut cel mai potrivit de intrebat/cerut sfaturi va scriu aici.

Ceva idei despre cum as putea sa fac un observator de gradina astfel incat sa fie cam de 5m inaltime ca sa pot sa "trec" de case/copaci ? :)

Ma gandeam sa iau un tub de beton armat de 6 metri cu diametrul de 400-500mm sa-l infig 1m intr-o fundatie si in jur sa construiesc ceva de lemn. Nu stiu cat de practica sau ieftina este ideea vis-a-vis de construirea sa efectiva din fier beton ... ajutor ?:)

Erwin
10 Mai 2016 19:06


Nu cred că e suficient de rigid a&#537;a un tub. Eventual îl umpli cu ceva nisip, pietri&#537;. Având în vedere masa vei avea nevoie de o funda&#539;ie cam de 2m în pământ cel pu&#539;in.

dragos.n
10 Mai 2016 19:55


Cred ca cel mai bine e sa intrebi un arhitect. Cu atat mai mult cu cat e posibil sa ai nevoie de niste aprobari pentru constructie. Nu stiu foarte exact, asta arhitectul poate sa-ti spuna. Daca stateai la tara, poate mai mergea sa faci ceva fara autorizatie de constructie, dar in Bucuresti... nu cred.

valy
10 Mai 2016 23:01


Chiar ai nevoie de inaltimea respectiva? Mai curand toaletezi putin copacii.

radur
11 Mai 2016 18:40


Constructia este "la tara", ma consult cu niste ingineri structuristi care, pana acum, mi-au spus ca sigur nu merge facut un turnulet gen cos de fum (cum aveam initial in cap) si ca nu scap de turnat/armat beton. Varianta cu tubul de beton armat nu le-am adus-o in vedere inca.

Ar trebui sa toaletez prea multi copaci ca sa-mi ramana un unghi de 20-30 grade, locul nu este tocmai fericit, am vecini la est, casa la nord, deal la sud, copaci la vest (de fapt copaci peste tot).

As putea sa ma indepartez de casa cumva astfel sa-mi ramana liber la nord, copaci in restul punctelor cardinale, insa ca sa vad piscurile dealului din directia sud ar trebui sa daram ceva copaci si nu as vrea.
+ ca nu as vrea nici sa ma indepartez de casa din cauza paranoicii vis-a-vis de vecini bagareti.



Va atasez un link http://www.winterbayobservatory.org/imagegallery  in josul paginii exista Observatory Construction Photos , ceva de genul mi-ar placea foarte mult.  Am calculat inaltimea coloanei din imaginile postate ca avand aprox 5metri din pamant pana la baza domului.

valy
11 Mai 2016 19:06


In mod normal nu prea iti trebuie sa vezi orizontul, acolo ai poluare luminoasa mai multa, seeingul mai prost, mai bine putin si bun decalt mult si prost :)
Pune o poza panoramica sa vedem si noi despre ce e vorba.

radur
11 Mai 2016 19:43


Daca ajung in weekend pun si poza, pana atunci un google topo maps :)) https://goo.gl/CbuP17

Multumesc.

dragos.n
11 Mai 2016 20:33


E frumos observatorul ala, dar nu vreau sa ma gandesc la pret. Probabil ca ceva gen turn de apa ar fi, poate, mai ieftin. 

Nu uita ca acei copaci mai si cresc, si peste 10 ani probabil vei avea nevoie de 7 metri in loc de 5.

2SKY
11 Mai 2016 23:07


Casa ce inaltime are ? nu poti sa supra inalti podul ? torni o platforma de beton si restul e la alegere .

jimao22
12 Mai 2016 00:14


Asta cu observatorul in casa e o prostie.  Cine vrea sa stie de ce, sa se informeze un pic inainte.
In schimb pozele observatorului tipului ala sunt geniale. E o minunatie de observator! Sunt mai multe exemple de acest gen, am sa caut cateva sa le vezi. Locatia este de asemenea minunata! Am fost prin zona si mi-a placut mult. Nu stiu cum mai e acum cu poluarea luminoasa, dar banuiesc ca e oricum mai mica decat langa Ploiesti. initial si eu am vrut sa fac totul la etaj, ca sa am o camera calda la parter, dar costurile nu erau duble ci de vreo 10x mai mari. Asa a rezultat din devizul facut de o firma de constructii. Poate am economisit eu mult la varianta mea finala, dar problemele ce apar intr-o constructie etajata necesita solutii costisitoare, asa incat daca esti hotarat sa continui pe drumul asta, trebuie sa te pregatesti bine financiar.

Erwin
12 Mai 2016 12:36


Câteodată copacii ajută. Domnul Mircea Pteancu face observa&#539;ii din grădină în umbra copacilor pentru că lumina de pe stradă e foarte puternică. La orizont oricum nu ai ce vedea, e mereu pâclă, turbulen&#539;ă, atmosfera groasă provoacă &#537;i alte efecte nedorite. Dacă pui observatorul în mijlocul grădinii &#537;i toaletezi copacii din jur ca să ai deschidere începând de la 25-30 de grade e arhisuficient. Poate scapi cu o funda&#539;ie normală de pilon: 2mc beton.

radur
12 Mai 2016 18:51


Orizontul e la 25-30 grade ... ma rog asa am aproximat, o sa incerc sa masor cumva precis ce unghi am.

dragos.n
12 Mai 2016 19:56


Faci rost de doua containere de marfa, din alea mai scurte, faci jos o fundatie, si le pui unul peste altul, si deasupra o placa de beton, si o sa ai observator la peste 5 metri inaltime.

Daca gasesti o idee mai traznita, sa ma anunti.

PS. La fundatie iti trebuiesc doar 4 puncte, in colturi.

jimao22
12 Mai 2016 20:56


Uite unul din exemplele de care iti spuneam.

jimao22
12 Mai 2016 21:00


...si aici un altul.

valy
12 Mai 2016 21:34


Orizontul e la 25-30 grade ....Si nu e suficient?