-----------------------------------
Blakut
09 Noi 2010 22:44

Coma Corrector
Unde gasesc in Romania un Coma Corrector de la Sky-Wathcer? Am cautat de nebun pe site-urile magazinelor romanesti de asro si nu am gasit. Stiam unde erau, dar am pierdut linkul, ma poate ajuta cineva?

auriga
09 Noi 2010 23:05

Re: Coma Corrector
coma corector este de la baader planetarium, gasesti [url=http://www.skywatcher.ro/barlow_baa.htm]aici .Eu am de ex. modelul MPCC in configuratie foto+vizuala merge bine cu ocularele hyperion pe 254mm f/4.72.

dragos.n
10 Noi 2010 00:55


Eu am vazut asta vara unul la Alcor. De ce nu a ajuns pe site-ul magazinului nu stiu, dar poti sa intrebi. Era un Sky-Watcher cu cele doua accesorii, pentru racord.

Blakut
10 Noi 2010 01:09


Cineva imi sugerase sa iau coma corrector de aceeasi firma de la care am telescopul, ca cica ar fi optimizate fiecare pt marca lui de telescoape. De aia ma interesa sky watcher.

La cel de la baader planetarium, merita inca 200-300 de lei pentru un adaptor in plus, sau se poate face rost de el mai usor din alta parte?

auriga
10 Noi 2010 10:07


pai skywatcher face newtonuri f/4.72, f/5, f/6, f/8... nu poate fi optimizat, parabola e la fel pt. toti producatorii... 
o alta optiune este televue paracorr, mai bun dar la alti bani.

Laurentiu
10 Noi 2010 10:50


Cineva imi sugerase sa iau coma corrector de aceeasi firma de la care am telescopul, ca cica ar fi optimizate fiecare pt marca lui de telescoape. De aia ma interesa sky watcher.

La cel de la baader planetarium, merita inca 200-300 de lei pentru un adaptor in plus, sau se poate face rost de el mai usor din alta parte?

Corectorul de coma de la Baader este excelent la f/4, pot confirma acest lucru. Probabil ca si la f/5 este ok. De la f/6 in sus nu cred ca mai este necesar.

Adaptoarele pentru folosirea lui in mod vizual sunt cam scumpe dupa parerea mea. Eu am reusit sa le fac la un strungar pentru o fractiune din pretul cu care se comercializeaza.

Blakut
10 Noi 2010 16:53


Ai cumva cotele de la adaptor? In caz ca dau si eu peste un strungar...

Laurentiu
10 Noi 2010 23:18


Astea sunt schitele facute de mine (imi pare rau, nu am pregatire de desenator tehnic insa strungarul s-a descurcat  :) ).

Blakut
11 Noi 2010 00:33


inafara de filet, toate reprezentarile sunt corecte. :P Eu am facut doar prin facultate desen tehnic si am lucrat foarte putin cu schite, deci nici eu nu sunt mai breaz. 

Mersi mult, am sa le dau mai departe.

neox
11 Noi 2010 01:12


Laurentiu, ca tot veni vorba de corectorul Baader, cum se comporta vizual, mai ales la grosismente mai mari? Ceva aberatii vizibile, astigmatism sau altceva? Intreb pentru ca s-ar putea sa iau si eu unul cand termin oglinda pentru ca e F/5. Ma gandeam si la un Parracor, dar numai daca pica ceva second-hand altfel nu te apropii :roll:

Laurentiu
11 Noi 2010 18:11


Neox, grosismente mari se obtin cu oculare cu focale scurte iar pentru acestea, din cate stiu eu, coma corectorul nu e necesar.

neox
11 Noi 2010 20:03


Bun, atunci la grosismente medii/mici :?:

Laurentiu
12 Noi 2010 10:20


La grosismente mici si medii este foarte importanta distanta dintre corector si ocular. De aceea exista adaptoarele folosite pentru modul vizual iar pe site-ul Baader, din cate imi amintesc, exista indicatii cu privire la tipurile de oculare si adaptoarele/distantierele necesare in fiecare caz.

In conditiile de mai sus, corectorul Baader face o treaba excelenta si in modul vizual (cel putin la f/4, cum il folosesc eu). 

Nu am folosit alte tipuri de corectoare asa ca nu pot face comparatii, din pacate.

Laurentiu
15 Noi 2010 12:27


Informatii ref. la distantierele/adaptoarele necesare pentru folosirea corectorului de coma Baader MPCC in modul vizual:

http://www.alpineastro.com/optical_accessories/MPCC/mpcc_visual.htm#1.25inch%20configs

http://www.baader-planetarium.com/pdf/mpcc_e.pdf

Blakut
15 Noi 2010 12:46


Am reusit sa fac poze fara coma corector sau alte chestii asemanatoare. Ajunge in focus aparatul, trebuia sa mai scot unul din tuburile adaptoare. 

Din pacate mi-a fost foarte greu la focalizat, poate era si cerul de vina...

jimao22
22 Noi 2010 21:05


Am si eu o intrebare, daca imi permiteti. Din link-urile de mai sus nu reiese ce fel de inele se pun daca au camera CCD pe 1,25'', intrucat vad ca este destul de riguroasa pozitionarea MPCC-ului fata de instrumentul de vizare (ocular sau camera recte chip-ul ei).
Asadar, stie cineva ce configuratie de inele trebuie in acest caz?

jimao22
01 Dec 2010 21:44


Ati amutit dragutilor?
Nimic, nimic?...

Laurentiu
02 Dec 2010 13:11


Corectorul pare facut pentru camere foto DSLR si distanta optima intre corector si senzor trebuie sa fie 55 mm. 

Trebuie sa stim exact ce distanta este intre senzorul camerei CCD si capatul dinspre telescop al adaptorului pe 1,25" pentru a-ti putea raspunde.

jimao22
02 Dec 2010 23:14


Am masurat distanta intre ferestra de cuart ce protejeaza senzorul CCD si marginea tubului de 1.25" - sunt 43 mm. Nu stiu cat este distanta intre fereastra si senzor dar ochiometric sunt intre 3 si 5 mm.
Deci?...

Laurentiu
03 Dec 2010 12:11


"Deci" :) trebuie sa gasesti o modalitate de a pune intre corector si senzor un distantier/inel de adaptare care sa permita distantarea lor la 55 mm. Daca ai inelele si adaptorul 1,25/2 inch de la Baader masoara sa vezi daca poti obtine distanta asta.

jimao22
03 Dec 2010 13:07


Din pacate nu am nimic sa masor, nici macar MPCC-ul. Dar trebuie sa il iau pentru ca astrograful meu are F/4 si e absolut necesar. Ca sa nu cumpar tampenii, intreb si eu pe cei mai experimentati ce ar trebui sa stiu.
Multumesc pentru informatii.

Laurentiu
03 Dec 2010 13:17


Ar mai fi o chestiune. Daca senzorul are dimensiuni foarte mici, e posibil ca un corector de coma sa nu fie necesar. Ce fel de camera CCD ai ? ai incercat sa faci astrofoto si ai observat coma in imagini ? Ai poze sa vedem cat de ampla este coma ? 

In al doilea rand, daca inca nu ai corectorul si inele, adaptoare etc., pe site-ul Baader apar, daca vei cauta atent, dimensiunile inelelor/adaptoarelor (pentru ca sunt  de mai multe tipuri si dimensiuni). Dar chiar daca vei constata ca inelele astea nu te ajuta, nu sunt greu de fabricat, la un strungar, unele "custom made" care sa se potriveasca.

jimao22
03 Dec 2010 17:36


Senzorul camerei pe care o am ACUM are urmatoarele caracteristici:
CCD Sensor: SonyŸ ExView HADTM ICX429AKL Color
Sensor format: 1&#8260;2"
Pixel array: 752x582 (437,664 total)
Pixel size: 8.6&#956; x 8.3&#956;
Probabil ca nu e necesar, poze nu am inca pentru ca astrograful e pe drum din America spre mine, il voi primi pana de Craciun, sper.

Emil
03 Dec 2010 18:19


Ahoi,
nu vad de ce ti-ar trebui un corector de coma pentru caracteristicile astea ale camerei. Care sunt caracteristicile astrografului? Vrei sa treci pe un senzor mai mare?
Distanta trebuie sa fie de circa 55 mm intre corector si chip deci iti vor trebui niste inele T2 de prelungire.

jimao22
04 Dec 2010 00:32


Este un ASTRO-TECH AT8IN, are 8" si f/4. E destul de rapid.