-----------------------------------
Mike23
23 Noi 2010 12:31

Cum se fac observatiile solare cu un telescop astro normal
As mai avea o intrebare, cum se face obvservatia solara prin proiectie si ce am nevoi pentru asta. Asta tinand cont ca am un Maksutov -  Cassegrain de 127mm/1500mm pe montura azimutala (AZ3) si trei oculare, doua din dotarea telescopului (10-17mm plossl) si unul cumparat de mine separat (32mm Super Plossl). Am achizitionat un filtru solar Baader care se ataseaza la partea din fata a telescopului. Mai este nevoie de ceva?

Cer senin

Mihai

valy
23 Noi 2010 12:44


Daca filtrul solar baader este pt. vizual, in principiu poti incepe observatiile. Daca este insa unul fotografic, vezi ca lasa sa treaca destul de multa lumina si vizual nu se recomanda decat cu filtre suplimentare de banda ingusta care taie si ele din lumina.

In plus ai MARE GRIJA ca filtrul sa fie in fata telescopului si sa fie bine fixat, sa nu cada. Sa nu uiti sa scoti finderul sau sa ii pui capacul sa nu te trezesti ca se topeste sau arde ceva.

Mike23
23 Noi 2010 13:20



 Sa nu uiti sa scoti finderul sau sa ii pui capacul sa nu te trezesti ca se topeste sau arde ceva.

Ar fi culmea sa incep sa ma intreb la un moment dat .."mmm... de unde vine mirosul asta de ars..."
Filtrul e pentru observatii ( http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWSF ). Iar finder-ul meu e din acela red-dot, deci fara lentile, dar daca e pot sa-l scot daca e necesar. Am vazut tehnica cu umbra si e simplu. :D 

Ma intrebam insa cum sa fac cu instrumentarul din dotare sa observ prin proiectie ca sa vada toata lumea din casa fara sa ne ingesuim pe ocular. Plus ca e mai putin riscant in cazul in care cedeaza lipitura foliei. Sper sa nu.

Mersi mult si cer senin

Mihai

Dan Vasiliu
23 Noi 2010 13:23


Un tutorial pentru observatii solare prin proiectie:

http://www.angelfire.com/stars/Astronomie/soarele.html

Spor. Atentie cu observatiile vizuale! Daca nu folosesti filtre corespunzatoare risti sa-ti afectezi vederea iremediabil. !  8)

Dan Vasiliu
23 Noi 2010 13:43


Daca vrei sa te apuci de observatii solare poti participa la mai multe programe. Le gasesti aici:

http://www.aavso.org/solar

 8)

Mike23
24 Noi 2010 13:06


Multumesc mult pantru linkul pentru observatiile solare prin proiectie.
Sper ca o sa reusesc in acest weekend sa fac cateva observatii desi din cate am intense nu ar fi prea bine sa folosesc ocularele SPlossl(altele nu am).
Totusi pentru observatii de scutes durata(15-20 minute) e ok.

Cer senin

Mihai

Teo
24 Noi 2010 13:51


Am gasit si eu aceasta simpla schema, dar foarte sugestiva. O postez mai jos.

Mike23
24 Noi 2010 14:40


Da intr-adevar nu-i complicat, dar cum e la telescoapele catadioptice (cum am eu)? :D Poate nu-i nici o diferenta dar nu am vazut inca pe cineva folosind un catadioptic la observatii solare. Pe de alta parte incep sa-mi dau seama ca pentru observatiile solare ar trebui sa am un telescop dedicat acestor observatii. Din motive de securitate, atat al meu cat si al instrumentului. Asata nu inseamna ca nu o sa arunc un ochi pe soare din cand in cand, dar.....


Mihai

zoth
24 Noi 2010 14:48


Poate nu-i nici o diferenta dar nu am vazut inca pe cineva folosind un catadioptic la observatii solare.

Este o diferenta foarte mare si nu ai sa vezi prea curand pe cineva care sa folosesca un catadioptric obisnuit la observatii solare prin proiectie.
Risti sa strici telescopul!

Stanescu Octavian
24 Noi 2010 15:11


cu orice instrument poti privi soarele daca privesti prin reflexia unei oglinzi palane nemetalizate urmata in fata ocularului de un filtru corespunzator neutru sau combinat de banda ingusta sau ce se doreste.
la instrumente mici dupa reflexie se pot pune doua filtre de polarizare prin incrucisare se poate regla intensitatea.

Dan Vasiliu
24 Noi 2010 15:11


Cel mai bine iti iei sau iti faci o luneta specializata pentru observatii solare. Sa aiba focala cat mai mare. Cu timpul o sa-ti achizitionezi si alte accesorii pentru Soare. Nici eu nu iti recomand sa folosesti telescopul pe care il ai acum. Risti sa-l strici.  :lol:

Mike23
24 Noi 2010 15:24


Cel mai bine iti iei sau iti faci o luneta specializata pentru observatii solare. Sa aiba focala cat mai mare. Cu timpul o sa-ti achizitionezi si alte accesorii pentru Soare. Nici eu nu iti recomand sa folosesti telescopul pe care il ai acum. Risti sa-l strici.  :lol:

La asta ma gandeam si eu doar ca asta nu inseamna ca nu pot arunca un ochi cam 15-20 min cu telescopulmeu adaptat corespunzator. Nu? :D 

Mihai

valy
24 Noi 2010 15:33


Nu-i bai doar daca folosesti filtrul solar in fata telescopului, dar ai grija sa-l fixezi bine.

Erwin
24 Noi 2010 17:00


Dacă telescopul tău are vreo componentă din plastic, oricare ar fi ea, nu-ți recomand să-l scoți la soare, orice protecție ai avea pe drumul optic.

Mike23
24 Noi 2010 18:29


Dacă telescopul tău are vreo componentă din plastic, oricare ar fi ea, nu-ți recomand să-l scoți la soare, orice protecție ai avea pe drumul optic.

Nu stiu daca exista vre-un catadioptic care sa nu aibe macar o componenta din plastic. Doar ca acela(in functie si de firma producatoare) nu e un plastic ordinar ci mai degraba un aliaj special care sa intruneasca niste caracteristici. Parerea mea. Daca e careva care a privit la soare printrun telescop de la Sky Watcher (reflector, catadioptic) si a avut probleme cu instrumentul dupa aceea astept pareri. Sincer! Pentru ca daca e asa renunt la soare pentru moment.

Multumesc anticipat

Mihai


P.S. - In poza se vede instrumentul pe care-l posed. Partea din fata si din spate are un fel de manson dintr-un fel de plastic(negru). Poate ma insel eu dar asa-mi pare(plastic)

Dan Vasiliu
24 Noi 2010 19:57


Eu nu ti-asi recomanda observatii solare prin proiectie. Soarele va actiona "cu toata puterea lui" asupra telescopului. Eventual poti incerca observatii cu folie Baader. Intra mai putina lumina in telescop. Ai grija ca folia sa fie bine lipita si sa nu aiba zgarieturi sau taieturi. Cea mai sigura metoda este cea prezentata de domnul Stanescu. In cazul tu este singura metoda pe care ti-o recomand. Iti trebuie insa oglinda plana nemetalizata si filtrul ND.  8)

Mike23
25 Noi 2010 01:33


 Iti trebuie insa oglinda plana nemetalizata si filtrul ND.  8)

Sa inteleg ca aceasta oglinda plana nemetalizata se pune in locul oglinzii diagonale clasice? Cea in care intra ocularele?
Eu intelesesem ca proiectiile se fac oricum cu filtru baader la partea frontala a telescopului. Ca altfel risc sa apara efectul de lupa si suportul pentru proiectie sa ia foc din cauza intensitatii luminii. sau ma insel?

Multumesc

Mihai

Teo
25 Noi 2010 01:39


Daca ii pui filtrul in fata nu aveti ce sa patiti, nici tu si nici telescopul :) ! 
Lasa proiectia pe mai tarziu, folosind o luneta, dar un filtru il poti utiliza cu succes la micutul telescop pe care il ai. :)

Uite aici un telescop destul de asemanator cu ce ai tu acolo si care e folosit la observatii solare fara probleme utilizand un filtru adecvat.

Mike23
25 Noi 2010 01:46


mic, mic dar poate multe. Eu personal abia astept ocazia sa-l folosesc pe un cr,..macar ca din periferia unui oras sau mai ales undeva cu cerul negru tuci :D 
Atunci o sa incerc sa privesc soarele prin filtrul Baader de apertura.

Multumesc mult de lamuriri, dar daca mai sunt si alte pareri, opinii, solutii, le astept cu mare placere.

Poate ma pricopsesc in viitor si cu un refractor desi tinta mea este un newtonian de minim 200mm.......posibil pe montura Dobson.


Cer senin

Mihai

Mike23
25 Noi 2010 11:12


Tocmai m-am uitat la filtrul solar (prima oara) si am descoperit ca are mici puncte prin care trec razele solare. Punctele sunt mici dar parca nu as risca sa-l pun la telescop. Cred ca o sa ma duc sa-l schimb pentru ca nu am reusit sa-l folosesc. A stat pana azi in cutia lui :cry: 

Cer senin

Mihai

Stanescu Octavian
25 Noi 2010 12:00


Telescopul din poza are cam mare portanta cartonul din fata .. la o rafala neasteptata de vant ramai cu ochii-n soare :!: .
oglinda plana nemetalizata trebuie mai mare ca apretura telescopului si e bine de pus pe un suport cu ceva mecanism macar azimutal sa o poti orienta sa bata in telescop . 
sau pusa chiar la intrare fixata de telescop la  53 grade  ( unghi Brewster de plolarizare)   astfel polarizezi lumina iar  in fata ocularului cu un filtru de polarizare prin incrucisare   reglezi intensitatea luminii.

Mike23
25 Noi 2010 13:45


Telescopul din poza are cam mare portanta cartonul din fata .. la o rafala neasteptata de vant ramai cu ochii-n soare :!: .
oglinda plana nemetalizata trebuie mai mare ca apretura telescopului si e bine de pus pe un suport cu ceva mecanism macar azimutal sa o poti orienta sa bata in telescop . 
sau pusa chiar la intrare fixata de telescop la  53 grade  ( unghi Brewster de plolarizare)   astfel polarizezi lumina iar  in fata ocularului cu un filtru de polarizare prin incrucisare   reglezi intensitatea luminii.

Buna ziua,

Interesant ce spuneti. Practic oglinda aceea nemetalizata trebuie pusa in fata telescopului iar lumina soarelui sa fie reflectata in telescop. Puteti arata un exemplu practic sau o schita cu sistemul respectiv si ...de unde as putea procura o astfel de oglinda. Ideea e daca pot adapta asa ceva la telescopul meu.

Multumesc

Mihai

Erwin
25 Noi 2010 23:45


Cea mai simplă metodă de a observa soarele este proiecția cu ajutorul unei oglinzi convexe pe un perete alb aflat la o distanță de câțiva metri. Mai greu de obținut oglinda convexă, raza de curbură e destul de mare... :)

câteva sugestii aici:
http://www.sunderstanding.net/solarobservatory.htm

Stanescu Octavian
26 Noi 2010 00:18


Oglinda convexa nu va focaliza singura niciodata  :idea: poate lentila bi- sau plancovexa.

Erwin
26 Noi 2010 01:41


sunt sigur că am văzut pe net descrierea și imaginile unei astfel de construcții, oglinda era pusă pe un stâlp și razele de la soare erau orientate pe peretele alb al unei clădiri pe care se forma imaginea, la o distanță mai mare de 10m. Dar nu mai știu unde...  :?:

Dan Vasiliu
27 Noi 2010 23:35


Cel mai sigur, daca vrei sa vezi Soarele cu ochii tai, este metoda descrisa de dl. Stanescu sau mai strangi ceva bani si-ti iei o prisma Hershel. In aceste cazuri nu risti sa ai accidente (daca respecti regulile). In ambele cazuri trebuie sa ai un filtru ND la ocular.  8)

Mike23
28 Noi 2010 17:44


Cel mai sigur, daca vrei sa vezi Soarele cu ochii tai, este metoda descrisa de dl. Stanescu sau mai strangi ceva bani si-ti iei o prisma Hershel. In aceste cazuri nu risti sa ai accidente (daca respecti regulile). In ambele cazuri trebuie sa ai un filtru ND la ocular.  8)

As fi luat cu placere dar totusi...pretul unei astfel de prisme este aproape echivalentul intregului sistem probabil ca daca iau si filtrul ND ajung la valoarea sistemului daca nu mai mult. Poate alta data. Nu ca nu as vrea dar imi pare cam mult prea scump (http://www.starmax.ro/Baader/herschel1.htm) Poate exista si variante mai ieftine, dr momentan o sa raman la foliile baader si probabil un filtru.
Poate reusesc totusi sa ma pricopsesc cu asa ceva dar poate dupa ceva timp(ani). Prisma aceasta e valabila pentru orice tip de telescop?

Multumesc mult pentru raspunsuri

respect si cer senin

Mihai

zoth
28 Noi 2010 19:04


Prisma aceasta e valabila pentru orice tip de telescop?

Prisma Herschel se foloseste doar pe lunete (refractoare)!
Citeste cu atentie linkul pe care l-ai dat, Horatius trebuie sa fi scris pe acolo lucrul asta.

Dan Vasiliu
28 Noi 2010 19:46


Are dreptate Zoth. Eu am gresit. Deh ... omul e supus greselii.  :oops: Sau si-a bagat "cineva" coada. Am observat ulterior ca mesajul meu eronat era mesajul cu numarul 666  :twisted: . De altfel si eu folosesc o prisma Herschel exclusiv cu refractoare.

Mike23
28 Noi 2010 23:54


Ok am inteles, dar la catadioptice (Mksutov - Cassegrain) ce se foloseste?

Poate e mai eftin :D 

Mihai

Dan Vasiliu
16 Feb 2011 20:59


NU MAI FACETI EXPERIENTE CAND OBSERVATI SOARELE !!!
Este pacat sa ORBITI si sa nu va mai bucurati de minunatiile universului. 
@Diazz, daca mergea asa simplu atunci firmele producatoare de filtre solare dadeau de mult faliment.
Recomandabil este sa se foloseasca numai dispozitive originale, de firma de top si astea cu maxima precautie!

dyazzz
16 Feb 2011 21:19


Nu simt nicio "avarie" asupra ochiului si oricum eram in spatele unui geam termopan despre care am auzit ca blocheaza unele UV si IR.Marog eu nu imi pot procura chiar daca suna absurd...poveste eu am 16 ani si parintii.....stiti cum e si voi ati fost copii..

Teo
16 Feb 2011 21:33


Fa si tu proiectie pe un cadran din hartie alba si o sa fie mult mai sigur asa.
Pentru asta va trebui sa folosesti un ocular la care nu tii prea mult.
Ai grija sa nu dai foc la ceva prin casa...

Mike23
16 Feb 2011 21:38


Ai grija sa nu dai foc la ceva prin casa...

Dar daca proiectia se face pe perete sau tavan e vre-o problema? Sau trebuie sa fie la vre-o distanta anume?

Teo
16 Feb 2011 21:46


Nu este nici o problema. Eu am facut si pe tavan, numai ca trebuie sa focusezi clar, sa apara frumos discul solar la distanta. Ideea este sa nu intrii cu ochii in raza de proiectie, pentru ca nu e placut.
Este exact ca la diapozitivele vechi, din copilaria noastra.
O conditie, ca si acolo, este sa fie intuneric in camera sau macar crepuscul.
Oricum tavanul e mai umbrit iar imaginea Soarelui vine puternic pe fondul alb. Sau eventual pe un perete lateral. Ai grija cu prisma zenitala , daca e incastrata in  montura din plastic, sa nu se topeasca.

zoth
16 Feb 2011 22:15


Nu simt nicio "avarie" asupra ochiului...

De obicei "avariile" nu se simt, se constata, si atunci e tarziu ...
dyazzz, nu esti tu acela care facea inovatii in domeniul opticii?
uite in linkul de mai jos o idee de telescop solar inofensiv, poti dezvolta sau adapta ideea???

http://www.youtube.com/watch?v=TwYaAFplgWU&NR=1

dyazzz
16 Feb 2011 22:45


Hmm foarte interesant.Mai exact din ce este facut acel ecran?.Oglinda pot sa procurez.

Mike23
17 Feb 2011 13:29




La ce te referi cand spui un ocular la care nu ti? Adica ce poate sa strice la ocular? Sa topeasca carcasa de plastic, sau sa deterioreze stratul antireflex de pe lentile?

Si ce ocular m-ai sfatui sa iau?

Merci si cer senin si mai ales timp pentru observatii 

Mihai

Teo
17 Feb 2011 18:13


Ocularul se incinge destul de serios. Unele oculare au dublete optice lipite cu Balsam de Canada si la temperaturi mari, pot aparea bule de gaz permanent in ocular. Eu am patit asa ceva la un ocular care avea intre lentile un liant in genul balsamului de Canada, care efectiv s-a topit si a ramas o pata mare acolo, chiar in mijlocul campului vizual.
Apoi, montura din plastic se poate topi. Mai rar, dar se poate intampla sa se sparga si sticlele din care sunt facute lentilele.
E bine sa folosesti un ocular de care sa nu iti para foarte rau daca se distruge.
Eu folosesc un super Plossl care e putin zgariat pe margine , dar asta nu ma deranjeaza si are montura din metal.

In concluzie e bun orice ocular care se potriveste la telescopul tau, cu montura din metal (tot corpul sa fie metalic). Atentie ! Sa nu aiba lentile din plastic !
Nu folosi oculare cu focala foarte mica. Unul de 10-25 mm e bun. Pentru ca la focale foarte mici, cu cat te departezi de cadranul de proiectie, cu atat creste foarte mult diametrul aparent al Soarelui pe cadranul de proiectie si imaginea se intuneca.
Daca vrei sa proiectezi la distanta mare, foloseste un ocular cu focala cat mai lunga ( 20-25 mm ).
Daca vrei sa proiectezi mai aproape, foloseste un ocular de 10 mm focala.
Nu neglija tubul port-ocular si montura prismei / oglinzii zenitale, sa nu fie din plastic ! Se pot topi !
Foloseste telescopul ori fara prisma, ori cu o prisma/oglinda cu montura metalica.

Eu am facut experimentul si cu un binoclu micut de teatru, care marea doar de cateva ori. Montura era din metal.  M-am departat asa de tare de sol incat am reusit sa fac Soarele mare de vreo 30 de centimetri ! Sunt dragute si astfel de experimente, dar repet, cu oculare la care nu tii foarte mult.

dyazzz
17 Feb 2011 22:10


Eu am un Huygens de 20mm la care nu tin dar e facut integral din plastic (adica si lentilele) am sanse sa raman cu eticheta de la ocular in mana dupa proiectie?Si inca ceva eu am reflector nu refractor o sa fie cam dificil sa proiectez.

Teo
17 Feb 2011 23:02


Evident ca fiind din plastic, se va topi. Poate sa ai noroc sa fie o zi cu perdea de nori care sa mai filtreze din radiatia calorica a Soarelui.
Oricum nu te sfatuesc sa incerci proiectia la Soare cu un ocular cu lentile din plastic !

In ceea ce priveste reflectorul se poate folosi la fel de bine la observarea Soarelui prin metoda proiectiei, ca si refractorul.
Proiectia se face la fel, chiar daca e reflector sau refractor.

Chiar aici ai un exemplu in care se foloseste un reflector foarte asemanator cu al tau.

Iar mai jos, proiectia Soarelui prin refractor.

Teo
17 Feb 2011 23:42


Pentru ca tot vorbim despre cum se fac observatiile solare, si pentru ca tot am ajuns la metoda proiectiei, ar fi frumos si util, ca aceste observatii sa le insemnam pe niste foi si apoi sa le strangem intr-un dosar.

Se pot pregati din casa, inainte sa iesim la observatii, cateva foi pe care am trasat cu compasul cate un cerc de un anumit diametru, sa zicem de 10 cm.
Eventual puteti trece si ceva coordonate pentru a fi mai usor de notat petele.
Cu aceasta hartie iesiti afara si o prindeti pe cadranul unde veti proiecta Soarele. Departati sau apropiati cadranul de ocular pana cand imaginea Soarelui se incadreaza perfect in cercul desenat dinainte. Apoi focusati pentru clarificarea imaginii. In locul unde apar petele, desenati repede cu un creion moale locul si forma acestor pete.
Veti putea astfel tine o evidenta frumoasa a petelor, pe zile, luni si ani.
Veti putea urmari cum s-a deplasat o pata pe discul solar in decursul a cateva zile.
Apoi, exista si o clasificare internationala a petelor solare pe care o voi atasa mai jos.
Nu strica sa incercam a identifica , cam carei clase ar apartine petele gasite de noi.
Mai tarziu, pentru cei mai pretentiosi cu ajutorul acestor desene facute cu mana, se va putea calcula chiar CURBA ACTIVITATII SOLARE, descrisa foarte frumos de Matei Alexescu in cartea sa " De la pamant la Stele ".
Atasez mai jos un model, in care o sa vedeti cam cum arata o foaie de observatii solare prin metoda proiectiei.
Aceste date le pastram intr-un caiet alaturi de alte desene astronomice si fac parte din amintirile frumoase ale fiecarui astronom amator incepator.
Insasi Galileo Galilei facea asemenea desene si le pastra.
 Tot mai jos, aveti clasificarea petelor solare dupa forma. Putem incerca sa le identificam si in realitate . Clasele de la A la J.

dyazzz
18 Feb 2011 21:33


Eu mai am printre piese si un mic cautator de la cineva.Merge facut din ala tinand cont ca nu mareste de multe ori?

Erwin
18 Feb 2011 21:48


Căutătoarele mici sunt din plastic, așa că nu e indicat. Posibil să aibe și lentile din plastic dacă provine de la un instrument ieftin. 

Poate ai printre piese un obiectiv de 40-60 mm de la un binoclu vechi, cu montură de metal, și un ocular simplu, metalic. Poți face cu ele o lunetă solară, dar pune-le într-o țeavă metalică. 

Se pot face observații ale petelor solare și cu un binoclu dacă la obiective se pune folie Baader.

dyazzz
21 Feb 2011 21:52


dar daca folosesc reflector nu pot fi avariate straturile de aluminiu de pe oglinzi?

Teo
21 Feb 2011 22:16


Nu.
Nu are de ce sa se avarieze stratul de aluminiu de pe oglinzi. 
Poate te intrebi mai de graba despre stratul de aluminiu de pe oglinda secundara.
Nici acolo temperatura nu creste foarte mult. Maximul de temperatura este atins in planul focal, adica la cativa centimetri mai departe de oglinda secundara, in functie de dimensiunile telescopului ( apertura, f/d , pozitionare in tub...etc ).

horatius
21 Feb 2011 23:12


Iti poti distruge la propriu oglinda secundara, daca folosesti un newton cu oglinzi aluminizate. Nu incerca proiectie prin ocular cu newton sau telescoape catadioptrice. Au incercat altii si rezultatul e acesta. Daca pui o folie Astrosolar Baader care sa acopere intreg telescopul atunci te poti uita si prin newton.

Mike23
23 Feb 2011 12:57


Ideea este sa poti sa arati si altora fara sa ii pui sa priveasca prin ocular. Nu de alta dar eu am avut experiaenta de a arata unui amic si nu numai eclipsa solara si nu reusea sa vada nimic pentru ca nu se uita cum trebuie. prin proiectie nu numai ca vad mai multi odata dar nici nu se chinuie sa gaseasca obiectul tintit. plus ca vezi mai mare soarele( cel putin asa pare). Si as mai avea o intrebare legat de observarea soarelui prin proiectie, cum de nu ia foc hartia pe care se face proiectia? Poate e o intrebare copilareasca dar incerc sa inteleg putin motivul. :D 

Cer senin 

Mihai

neox
23 Feb 2011 13:54


Simplu, pentru ca toata energia focalizata este "imprastiata" pe o suprafata mult mai mare fata de cei cativa milimetrii din focarul obiectivlui.

horatius
23 Feb 2011 16:49


Sfatul general pe care il dau nu numai eu, ci multe carti dedicate observarii soarelui este sa nu foloseasca telescoape cu oglinzi pentru proiectia oculara pentru ca datorita acumularii de caldura si focalizarii luminii intr-un spot mic se poate sparge secundara. La SCT-uri si Mak-uri pericolul este real si evidentiat in practica, oglinda poate crapa dupa un timp. La newton-uri pericolul nu este atat de mare secundara fiind mai departe de planul focal, insa ea tot se incalzeste intrucat lumina este mai concentrata pe ea. De aceea e bine, pentru siguranta sa nu se foloseasca telescoape cu oglinzi aluminizate pentru proiectia oculara. Eu nu as vrea sa imi deformez secundara sau sa o supun la cicluri de incalzire/racire. Pentru proiectie sunt refractoare, orice acromat fara elemente de plastic in el e bun, iar un acromat de 70-80mm productie China sau facut in casa e mai ieftin ca un newton.

Laurentiu
23 Feb 2011 18:02


Pentru mine cea mai mare temere legata de proiectia imaginii Soarelui pe ecran este legata de faptul ca, mai ales la observatii pentru public, odata si odata un neavenit isi va pune ochiul la ocular.  Atentie maxima  :!:  nu cred ca vreti sa fiti facuti raspunzatori pentru pierderea vederii unui pusti mai zburdalnic.

Teo
23 Feb 2011 18:21


Am o idee ! :lol: 
Atasam un con, asa ca o trompeta la ocular, ceva mai lung, cam de 40-50 cm si chiar daca isi baga ochiul acolo, macar nu orbeste. O sa fie putin deranjat de imaginea foarte luminoasa ca la un proiector dar macar scapa teafar.:roll: Palnia sa fie facuta din plasa de sarma groasa sau din tabla cu multe gaurele pe lateral pentru a permite racirea ocularului.
Si astfel a aparut ocularul cu palnie ...  :lol:

Laurentiu
23 Feb 2011 18:29


Ideea este interesanta.

Insa daca e prea lung conul, atunci poti ajunge sa obstructionezi vizibilitatea imaginii proiectate. Daca e prea scurt, e aproape la fel de riscant ca si fara el. 

Merita analizata solutia ta, Teo.

Eu insa prefer pentru observatii cu public filtrul pus in fata telescopului. Si acela fixat solid, chiar cu suruburi, sa nu-l ia vantul sau sa-l dea jos vreun curios.

Teo
23 Feb 2011 18:33


Ideea este interesanta.

Insa daca e prea lung conul, atunci poti ajunge sa obstructionezi vizibilitatea imaginii proiectate. Daca e prea scurt, e aproape la fel de riscant ca si fara el. 

Merita analizata solutia ta, Teo.


Chiar daca e putin mai lung, ii facem unghiul ( deschiderea mai mare ) dar nu suficient de mare incat sa incapa capul copilului acolo inauntru. :)
Oricum, se poate alege o lungime optima a palniei, o deschidere potrivita astfel incat sa nu deranjeze nici astronomul amator si sa asigure si protectia in caz ca cineva isi baga ochiul acolo.
Sa nu uitam de gaurile de ventilatie. Ocularul se incinge puternic. Cred ca solutia din plasa metalica sau din material cum este botnita pentru catei ar fi OK. :D

Adica sa realizam un schelet sin sarma froasa prins la ocular, sau de tubul telescopului, ca aici :

Mike23
25 Feb 2011 11:13


Am si eu o intrebare de incepator... :D  Care e diferenta dintre o oglinda standard cu care vine telescopul si una aluminizata. Adica dece este atat de rau daca faci proiectie cu una aluminizata si mai putin rau cu oglinda cu care vine instrumentul din fabrica.

Teo
25 Feb 2011 11:24


Am si eu o intrebare de incepator... :D  Care e diferenta dintre o oglinda standard cu care vine telescopul si una aluminizata. Adica dece este atat de rau daca faci proiectie cu una aluminizata si mai putin rau cu oglinda cu care vine instrumentul din fabrica.
Nu prea inteleg intrebarea.
Orice telescop vine cu oglinda gata aluminizata din fabrica.
Ideea era, ca la observatiile solare se poate folosi o oglinda principala fara stratul de aluminiu pentru ca reflecta mult mai putin din radiatia solara.
Personal imi displace total aceasta idee dar sunt persoane care observa in acest fel Soarele. 
Bineinteles ca trebuie si un filtru, dar banuiesc, ca unul mai slab. Nu stiu cum se comporta la proiectie o astfel de oglinda fara stratul de aluminiu.
Vizual am facut observatii la Luna, cu prima mea oglinda construita ( 150 mm diametru ) pana sa o aluminizez. In ciuda faptului ca imaginea era intunecoasa, se vedeau bine craterele lunare. Ca secundara aveam o prisma.
La Soare, nu am incercat ( evident, cu filtru ).

Laurentiu
25 Feb 2011 11:44


Toate telescoapele de fabrica au oglinda aluminizata. Asta e... "standardul"  :lol:

Emil
25 Feb 2011 13:34


Ahoi,
eu personal as face observatii doar cu filtru solar pe reflector sau prisma pe refractor.
Cred ca nu realizati de cata energie este vorba, am desfacut SN-ul de 10" pentru curatare si recolimare iar din curiozitate am folosit principala pe un bustean din apropiere... a inceput aproape instantaneu sa fumege iar dupa foarte scurt timp (ordinul secundelor) a ars cu flacara deschisa...
Multi citesc acest forum si cred ca ar trebui sa ne abtinem sa promovam acest sistem de observatii  care implica riscuri atunci cand se fac observatii cu mai multe persoane, mai ales daca printre ele se gasesc dintre cei mai putin sau chair neavizati, tocmai acestia vor fi cei care isi vor baga nasul sau vor dori sa vada primii.
NU critic si NU atac pe nimeni, doresc doar o mai multa responsabilitate din partea voastra, sunteti la urma urmei exemplul pentru cei care nu stiu... Voi sunteti cei care fac educatia astronomica.

Numai bine
Emil

valy
25 Feb 2011 14:11


De acord cu Emil, insa e mai mult decat educatie. Daca te uiti singur si faci greseli, tu tragi ponoasele. Dar daca gresesti si o pateste altul e mult mai nasol.
Emil nu cred ca trebuie sa zici neaparat de oglinda, gandeste-te doar ca o simpla lentila de ochelari arde lemnul.

Teo
25 Feb 2011 14:48


Multe lucruri pot fi periculoase daca nu luam masuri de siguranta.

Aveti aici o metoda bine protejata pentru proiectia Soarelui.
Inclusiv cu un fel de " pahar sau manson " transparent care cred ca are tocmai rolul ca cineva sa nu isi bage ochii acolo.

Iata linkul si atasez si o poza: 

http://nfsi-server.yerkes.uchicago.edu/nfsisolarprojector.htm

Mike23
27 Feb 2011 00:48


Salut,

Scuze pentru intrebarea de mai devreme, dar credeam ca atunci cand s-a exprimat "nu folositi oglinzi aluminizate", inseamna ceva suplimentar adus oglinzii principale. Inca un strat de ceva sau ceva de genul acesta. Dar se pare ca aluminizata inseamna adusa la parametrii din fabricatie sau mai buni. :D Scuzati gafa de incepator  :wink:  Sper sa nu se mai repete.  :D  O seara placuta si multam de lamurire. 

Cer senin

Mihai

neox
01 Mar 2011 19:06


Revenind la modalitatea de a privii soarele printr-un telescop normal achizitionat dintr-un magazin de specialitate, pe langa filtrul baader pus la capatul superior al telescopului, ce ar mai merita achizitionat pentru o imagine mai spectaculoasa a soarelui?Filtre pentru ocular? De care si ce fac ele? Si mai am o intrebare care ma roade care e motivul pentru care un telescop Coronado e asa scum avand in vedere dimensiunile minuscule? A privit careva prin asa ceva?

Multumesc

Mihai

Pentru observarea Soarelui in lumina alba cam asta-i tot ce poti face: prefiltru + eventual filtru Baader. 
Telescoapele Coronado (la care se adauga Daystar si mai de curand Lunt) sunt o cu totul alta specie  :) . Sunt proiectate pentru observatii intr-o banda foarte ingusta din spectru (cel mult un angstrom) centrat pe linia de 656,28 nm in care emite hidrogenul, numita linia H alpha. 
Preturile mari si foarte mari sunt datorate filtrului special care necesita acoperiri foarte complexe plus prefiltrul de rejectie care elimina mare parte din spectrul solar plus ultraviolet si infrarosu pentru a proteja filtrul principal.
Sunt telescoape specializate si cu cat apertura e mai mare(in cazul Coronado) sau latimea de banda e mai ingusta cu atat e mai scump. Latime de banda ingusta inseamna mai multe detalii vizibile.
Pe langa H alpha se mai foloseste si linia K a calciului, tot cu filtru special dar ceva mai ieftin.
Mai trebuie mentionat ca fitrele Ha functioneaza numai in lumina paralela sau cat mai paralela (la F/D cat mai mare), si sunt foarte sensibile si la temperatura de aceea filtrele de la Daystar sunt fixate in incinte termostatate, fiind folosite langa ocular spre deosebire de Coronado care se monteaza pe obiectiv.

zoth
01 Mar 2011 22:00


In cele din urma am procedat la curatarea topicului de metodele care mi s-au parut prea riscante pentru observarea soarelui.
Avem in sectiunea de observatii solare un topic avertisment care specifica foarte clar pe de o parte ca fiecare observare a soarelui trebuie insotita de masuri adecvate de protectie iar pe de alta parte spune ca actele de bravura se fac doar in particular si eventual se discuta cu prietenii la o bere dar in niciun caz in mod public pe forum.
Nu doresc alte comentarii pe acest subiect si am rugamintea ca pe viitor postarile sa respecte cat mai fidel posibil tema de baza.

mod z.

Mike23
02 Mar 2011 15:52


Salut,

Intersant, banuiam eu cumva ca motivele enumerate de tine sunt cauza, dar nu eram sigur. Imi pare cam mititel telescopul de la Coronado, dar probabil mareste suficient de mult incat sa distingi ceva protuberante si ejectii de plasma. Sunt curios sa privesc si eu printr-un astfel de telescop.

Cer senin

Mihai

neox
02 Mar 2011 17:08


Cred ca te referi la PST de la Coronado care e practic cel mai ieftin. Sunt si alte versiuni unde filtrul Ha se poate monta pe orice alt refractor. Sunt si filtre de 60mm si 90mm (nu retin sa exsite mai mari) care sunt de ordinul a mii de euro.
Sunt o gramada de poze pe net sa-ti faci o idee aproximativa, bine pozele sunt prelucrate, dar oricum pe aproape.