-----------------------------------
SkyWalker
24 Noi 2010 22:21

Primul meu binoclu
Multumesc domn. Vasiliu pt informatie...... :)  acum stiu cum sa pun poze.....Dioptex 15X50 este binoclul in cauza...lam achizitionat de la mica noastra rubrica de vanzari....deja am observat cu el deja in curte Jupiter cu satelitii...insa dupa cum va dati seama cam tremura la 15X....asa ca nu am vazut cu detalii dar mam sprijinit in maini pe scaun si am obtinut o imagine cat de cat... :P .....tata mia dat telefon adieauri si mi-a sugerat sa ma uit la luna ca a rasarit(el e la munca)...asa am si facut....mam dus in mansarda si am deschis geamul ca sa am o imagine mai clara..... superb  :D ...cate detaliii.....binoclul nu are aberatii cromatice si nici acel halou specific de culori.....clar si sharp se vede.....este greu si tremura ceace imi sopteste un lucru in minte "Trepied"......campul este ingust...dar compenseaza grosimentul.... 8) .......iar mai devreme cred...CRED! ca am observat cu el tot in curte pe scaun straduinduma sa il tin drept Andromeda.... :D ....era ca o albeaza asa.....ca niste stele conglomerate......este greu....robust....facut din metal....lucru ce ma multumeste pe deplin.....insa trebuie trepied....aici intervine inventivitatea romanului... :D ....bani nu am deocamdata....

SkyWalker
24 Noi 2010 22:25


Inca o poza daca nu e cu suparare.....it tin lateral...sa va dati seama de dimensiuni.... :)

SkyWalker
24 Noi 2010 22:46


De asemenea as mai avea o intrebare.......o ciudatenie chiar.....si deja ma gandesc la un posibil raspuns.....lentila dreapta si cu ocularul drept are coating albastru...iar partea stanga are coating un usor mov :roll: ......de ce?.....

dan.smarandoi
24 Noi 2010 23:29


Erau beti rusii, sau l-au montat la schimbul 3.... :wink: 
Glumesc desigur,am si eu unu asa,dar pe imagine nu este nici o diferenta.Probabil e un alt lot de lentile.prisme...

Erwin
24 Noi 2010 23:41


Bine ai venit! Felicitari pentru achiziție, să-l folosești sănătos. 

Caută pe la secțiunea ATM, este un topic deschis de dl. Mircea Pteancu dacă nu mă înșel, despre construcția unui suport de binoclu portabil, ce se ține pe umeri, foarte simplu de făcut acasă. Mai ai nevoie și de un îndreptar ortoepic și de punctuație! :D

Coating-ul privit din direcții diferite capătă nuanțe diferite. Încearcă să le privești din mijloc, astfel încât unghiul să fie același pentru ambele obiective/oculare, nu poate să fie diferență.   :)

catalin dumitru
24 Noi 2010 23:46


Ba poate sa fie mare diferenta la nuanta coating-ului. E ceva specific sculelor rusesti. Nu e obligatoriu sa fie la toate , dar numai la binoclurile rusesti am intalnit asta. Nu stiu de ce.

SkyWalker
24 Noi 2010 23:52


salut erwin....multumesc....o sa ma uit.....am ceva fiare si unelte pe aici....sigur gasesc ceva....intre timp o sa stau pe scaun..... :P ...coatingul este exact asa cum am zis....unul albastru iar altul mov....mam dus la un bec puternic si am studiat...nu ma inseala privirea....catalin are dreptate... :)

somy
25 Noi 2010 15:42

dioptex
Ai P M

Dan Vasiliu
25 Noi 2010 19:21


Pentru suportul de umar al binoclului aici:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=55425#55425

Se face din ce gasesti prin casa si este mult mai versatil decat un trepied.  :lol:

SkyWalker
25 Noi 2010 21:29


Uauuu  :D .......tare......insa ati avut scule destul de bune....pentru a crea inventia aia.....si acea cutie de metal continand toate uneltele, partile componente cat si binoclul este una super...pozele imi dau si mie anumite idei.......daca studiez putin problema acel suport pentru binoclu este destinat deplasarii la alte locatii decat acasa.....si eu cum am curte  :P ......nu cred ca e tocmai una potrvita...pentru mine...avand curtea la dispozitie un trepied cred ca ar fi destul.....insa deja ma gandesc la dezavantaje...cand privesc in sus...deja ma doare gatul..... :roll: .....

Dan Vasiliu
25 Noi 2010 21:40


Nu te lua dupa forma. Fondul este important ! Nu am folosit cine stie ce scule. Am folosit ce am avut disponibil. Poti sa construiesti un dispozitiv si mai simplu, din lemn. Schema de principiu o mai pun o data. Poate foloseste cuiva.  :roll:

SkyWalker
25 Noi 2010 21:47


sigur ca ajuta  :wink:  ......schema pare mai simpla....de la lucruri simple trebuie plecat.....daca stau bine si ma gandesc nui chiar mare lucru.....inca o data...sa fac un inventar cu ce am pe acasa....sa vad ce scot....indiferent ce fac... trepied sau acel suport de umeri trebuie facut ceva....la 15X tremura bine....nu pot observa cinestie ce....intre timp sa inorat la mine... :( .....credeam ca mai prind si eu luna un pic...

Dan Vasiliu
25 Noi 2010 22:13


Nu este o obsesie a mea ! Este o dorinta a majoritatii membrilor forumului. Atentie la limba romana ! Nu ne grabeste nimeni sa scriem un mesaj. Nu participam la nici un concurs.  :wink:

Exemplu: "odata" nu este acelasi lucru cu "o data".  :idea:

Dan Vasiliu
25 Noi 2010 22:21


Si daca tot s-a INNORAT atunci NU E CINE STIE CE.  :lol: Punem mana pe carte si invatam.  :wink:

SkyWalker
25 Noi 2010 23:27


Am reparat mica graseala... :P multumesc pentru atentionare.Am vazut in a doua poza in cutie un fel de instument cilindric cu multe scrisuri pe el, puteti sa imi dati detalii ce este? pare ceva scump si folositor 8) .

CristiB
25 Noi 2010 23:30


... instument cilindric cu multe scrisuri pe el,  .
Fara sa fiu ironic, sunt sigur, se simte ca te straduiesti. Eu cred ca o sa reusesti.

SkyWalker
26 Noi 2010 21:49


Pai ce nu am zis bine?...ce este?...sau e secret?..... :?

SkyWalker
30 Noi 2010 23:45


In fine  :?  intre timp am gasit detalii despre acel obiect.Este un stelarscope, un instrument folosit la recunoasterea constelatilor pe cer din cate am citit eu.Aseara am avut un Cer superb in Bucuresti :D negru si plin de stele.Am inceput sa invat si eu un pic cerul.Pleiadele le-am recunoscut din prima si le-am observat cu binoclul .Inca ma chinui sa vad Andromeda  :lol: si s-ar putea sa am o surpriza deoarece cred ca am vazuto, o usoara ceata de stelute insa eu ma tot astept sa vad ceva mai luminos si mai impresionat :P .Aldebaran si steaua Betelgeuse le-am deosebit imediat de celelalte prin culoarea lor si magnitudine.Am vazut cateva clustere de stele si inca incerc sa le gasesc si sa le identific cu ajutorul programelor Stelarium si Google Earth (la Google cine nu stie se poate explora si bolta cereasca in detaliu, precum si suprafetele Lunii si Marte).Oare cand mai avem timp frumos si cer negru prin Bucuresti ca tare frumos e cand te uiti acolo sus :roll: .

Erwin
01 Dec 2010 00:09


Felicitări pentru progrese, Skywalker, și la cât mai multe călătorii astrale! :)

Sigur că era M31 Andromeda, cu binoclul pe cerul de oraș nu vezi mai mult de atât, de fapt e greu de văzut și printr-un telescop mai mare în întreaga ei splendoare... Niciodată nu o să vezi obiectele ca în pozele de pe net sau din reviste care folosesc tehnici multiple pentru a aduna cât mai multă lumină.

Asta-i marea noastră problemă, cerul! De asta unii dintre noi cărăm sculele afară din oraș, pe munte, la țară, care pe unde poate, pentru a prinde un cer curat, negru, fără poluare. Urmărește site-urile meteo serioase, cum ar fi www.accuweather.com , http://www.sat24.com/Region.aspx?country=eu&sat=ir&type=loop sau altele asemenea. O să înveți multe și despre meteorologie, e o activitate colaterală observațiilor astronomice, uneori și norii pot fi deosebit de spectaculoși, mai ales seara la apus.