-----------------------------------
shopy
30 Noi 2010 19:02

Sfat achizitie luneta/ binoclu/ monoclu, rog ajutor!
In primul rand salut pe toata lumea! Sunt nou aici, nu le am cu astronomia, si solicit un sfat de la cei in masura dupa cum urmeaza: vreau sa cumpar un instrument optic (astept sugestii, poate fii luneta, binoclu sau chiar monoclu), pentru observatii terestre, ca cerinte ar fi: cat mai mic, cat mai bun, deci sa vad foarte clar prin el, nu stiu sa va spun cat de puternic sa fie, ca o paranteza am cumparat de pe un site de vanzari de la noi un binoclu Tasco cica 20x50 parca scria pe el, iar in doua zile nu stiam cum sa scap de el! nici mare putere de marire nu avea, nici foarte clar nu se vedea, etc. Probabil am nimerit vreo chinezarie sinistra, de aceea va si cer sfatul! Nu trebuie sa fie neaparat de la noi, pot cumpara de pe ebay cam orice. In concluzie, ceva micut, puternic, de calitate. Multumesc anticipat celor care ma vor lumina!

Xavier
30 Noi 2010 19:13


Pana la urma la ce vrei sa-l folosesti ? Astro sau terestru ?
Eu pot sa-ti dau exemplu un binoclu care l-am cumparat ieri, un BTC de 10x50, de care sunt foarte multumit, prin care se vede foarte clar, are un contrast bun. Este usor ( 800 grame), solid.
Cum se vede ? Seara pe semi-intuneric( doar un stalp de iluminat la ceva distanta) am citit numerele de inmatriculare ale unei masini. Am citit preturile de la cofetaria de la 30 de metri de mine:D

catalin dumitru
30 Noi 2010 19:33


Salut. Daca vrei sa combini terestru cu astro , mai bine cauta un spotting de calitate, cat mai luminos si cu ocular zoom. Fugi cat colo de chinezarii pentru ca la spotting galbejitii sunt cam varza. Cel mai bun raport pret-calitate la un spottingscope l-am intalnit la o chestie americana. E vorba de un refractor 20-60x80 pe care scrie Burris-Landmark. Cred ca in spatele acestui nume se ascunde de fapt alta firma dar asta mai putin conteaza. O lunetica din asta s-a vandut pe ebay cu mai putin de 100 USD parca. Unul nou era vreo 300 USD. Obiectivul e de foarte buna calitate.

shopy
30 Noi 2010 20:53


Salut. Desigur, nu vreau alta chinezarie. Daca se poate, ce inseamna "spotting"?
 As dori daca se poate ceva de genul "marca x modelul y", sau eventual link.
 Multumesc!

catalin dumitru
30 Noi 2010 21:03


http://www.optics4birding.com/item.aspx?cid=15049 . Incearca asta. Pe undeva prin zona ai sa gasasti si niste pareri despre obiect. In engleza desigur :) Spottingscope se traduce ca fiind 'cautator de repere' . E cam fortata traducerea, dar cam asta vrea sa zica; unii il folosesc la privit pasarele :D  :shock:  :oops: , altii la reglat tirul armelor , altii se uita dupa avioane. Unele modele mai ingrijite sunt bune si pentru observatii astro.

horatius
30 Noi 2010 21:04


O luneta sau un telescop terestru. Exemplu: C70 minimak, seriile de lunete Ultima, Mak 90 sau un SCT C5.

http://www.skywatcher.ro/terestre_cel.htm

shopy
30 Noi 2010 21:22


http://www.optics4birding.com/item.aspx?cid=15049 . Incearca asta. Pe undeva prin zona ai sa gasasti si niste pareri despre obiect. In engleza desigur :) Spottingscope se traduce ca fiind 'cautator de repere' . E cam fortata traducerea, dar cam asta vrea sa zica; unii il folosesc la privit pasarele :D  :shock:  :oops: , altii la reglat tirul armelor , altii se uita dupa avioane. Unele modele mai ingrijite sunt bune si pentru observatii astro.

Catalin, jucaria aia e mult prea mare, are 45 cm lungime! Eu vreau ceva mic, aproximativ cat palma! Vorba aia, mic si-al dreaq!

catalin dumitru
30 Noi 2010 21:34


Atunci vezi despre mini Mak-ul de care a pomenit Horatius.

Erwin
30 Noi 2010 21:38


Apăi și sătul și cu clisa'n pod... știi cum e!  :lol: 
Bine ai venit! 
Instrumentele se fac mai mari pentru că astfel e mai ușor să atingă calitățile pe care le dorești, respectiv: claritate, contrast, grosisment, câmp unghiular și altele, fără să coste o căruță de bani. Probabil că agenții secreți au binocluri așa mici și-al dreku'... dar numai în filme! :twisted:

somy
30 Noi 2010 21:46

ajutor
Eu asi merge pentru inceput cu un binoclu; usor, corp metalic,claritate buna, acoperire antireflexa buna ; recomand sa cauti pe =okazii.ro binocluri= sant doua modele ;Sotem 15x50,usor puternic  450ron altul Zomz 12x40 noua la 450lei noua (rusesti).Nu te speria sant exceptionale  mergi mai jos pe topicul Who s Who si vei gasi pozele cu asemenea binocluri pe care le am si sant exceptionale..

shopy
30 Noi 2010 21:50


Atunci vezi despre mini Mak-ul de care a pomenit Horatius.
 Da, acum citeam review-uri.
Erwin, sunt constient ca n-o sa fie cel mai tare instrument, dar asa imi trebuie, mic, si bun. Si merci de urare! :)

shopy
30 Noi 2010 23:13


Revin cu o nelamurire: la aceeasi dimensiune data, un spotting scope va fi mai puternic decat o luneta? Si de ce spotting scope au un capat "sucit"? Nu radeti  :lol:

catalin dumitru
30 Noi 2010 23:51


:lol:  :lol: Daca razi tu , de ce sa nu radem si noi :wink: . In alta ordine de idei , o luneta poate fi mai 'puternica' decat un spotting pentru ca de obicei are posibilitatea de ai fi schimbate ocularele cu unele mai slabe sau mai puternice, dupa preferinta sau nevoi. Dar daca vorbim de lunete , in general termenul se refera la refractoare astronomice iar imaginea oferita de acestea este inversata. Un spotting are intotdeauna imaginea dreapta. Capatul "sucit"  :lol:  :D  e o facilitate utila ca sa nu ramai cu gatul stramb daca privesti prea mult timp prin balcoane , copaci sau dupa avioane. E valabil si pentru observatii astro. O prisma deviatoare se ocupa de treaba asta , undeva intre ocular si redresorul de imagine.

Erwin
30 Noi 2010 23:52


Și lunetele (=telescoape refractoare) pot avea o oglindă diagonală, care permite observarea obiectelor aflate la zenit sau la unghiuri care ți-ar chinui coloana vertebrală. Lunetele astronomice au imaginea răsturnată, sticla în plus necesară redresării imaginii ducând la pierdere nedorită de lumină. Lunetele terestre sau spooting-scope-urile au însă o prismă "Amici" la 45grade care întoarce imaginea și îți permite să urmărești păsări, avioane și altele, aflate sus pe cer, fără să fie cu susul în jos și stânga inversată cu dreapta, ca la telescoape. 

Un binoclu "roof" este mai compact dar utilizabil doar pe timp de zi. 
Eu am un binoclu Revue de 8x22, încape în buzunar sau în gentuța de la camera foto, e bun pentru excursii. Imaginea e clară și e foarte bun pe timp de zi. L-am luat cu 35 lei de la un magazin, second-hand. Focalizarea e internă, prin deplasarea obiectivelor.

catalin dumitru
01 Dec 2010 00:12


Din pacate sunt destul de rare spotting-urile care au in constructie o prisma Amici cu dublu rol, acela de inversor si totodata deviator . Cele mai multe folosesc sistemul redresor porro si focalizare interna prin deplasarea prismei ocularului dea lungul inaltimii ei. La cele cu deviatia axei optice mai este si acea prisma cu doua reflexii pe ipotenuza , similara cu cea de la microscoape. Alte reflexii , alte pierderi de lumina. Prisma Amici e intr-adevar cea mai buna dintre toate. Redresare si deviere cu doar doua reflexii secundare.

Erwin
01 Dec 2010 00:20


atunci probabil că e scumpă și deci nerentabilă pentru instrumente de acest gen, comerciale. Nu știu de ce, eu unul am uneori fixul ăsta, atunci când ceva este foarte bun consider că ar trebui aplicat pe scară largă, iar ce e mai puțin bun să fie dat la o parte. Nu toți gândesc așa, iar cei care gândesc "ieftin și prost" bat miliardul... :roll:

catalin dumitru
01 Dec 2010 00:27


Banuiesc si eu ca o "Amici" asa mai maricica e scumpa cu draci. Eu am una cam cat un ou de gasca si cu o fereastra utila de vreo 30 mm, usor ciobita pe creasta acoperisului. Inca nu ma indur sa o arunc. Ma gandesc daca nu cumva ar putea fi reslefuit acoperisul.

shopy
01 Dec 2010 00:45


As alege intre:
Celestron Zoom 15-45X50 http://www.skywatcher.ro/Cel/zoom1545.htm
si
C70  Mini Mak http://www.skywatcher.ro/Cel/c70minimak.htm

 Personal inclin catre primul, deoarece e "straight", si cantareste jumatate cat mini mak. Am vazut intre timp foarte multe si pe ebay, insa majoritatea depaseau 30 cm, si nu se mai incadreaza la cerinte. Ce parere aveti?

Erwin
01 Dec 2010 02:34


Acuma, având în vedere calitățile optice și faptului că are posibilitatea de a înlocui ocularul din dotare, minimak-ul este net superior. E mai solid și mini-trepiedul cu care vine. Însă nu e suficient de mic. Nu ne-ai spus ce fel de observații vrei să faci: păsări, avioane, vecina de vis-a-vis? :D Contează mult distanța la care este "subiectul", mărimea unghiulară practic, în alegerea unui instrument potrivit. Dacă vrei să observi păsări sau avioane ai nevoie de un instrument cu câmp larg, pentru că se deplasează repede. Dacă vrei să studiezi peisaje la fel, iar dacă vrei să faci observații astronomice e mai potrivit un telescop. Pentru alte frumuseți ale naturii, e de preferat să ai buzunarele pline...  :wink:

shopy
01 Dec 2010 09:02


Deci 80% pentru observatii terestre. Ies des in natura, si sa luam ca exemplu: stau pe un mal al Dunarii, pe malul celalalt (aflat uneori la 300-700m) e un pescar. Vreau sa-i vad fata, ce tigari fumeaza, si ce-a mancat la pranz! :lol:  Daca aveti si alte sugestii inafara celor doua spotting-uri, dar sa nu depaseasca dimensiunile celor doua, sunt deschis la propuneri.Si multumesc pentru timpul vostru!

Erwin
01 Dec 2010 11:17


Io cre' că vrei să vezi dacă nu prinde pești mai mari ca ai tăi și să-i furi meseria!  :lol: 

Ia un binoclu indicat de colegi mai înainte. Va fi un instrument universal. Pentru spooting-scope sau binoclu puternic ai nevoie de trepied neapărat, sunt prea grele și au mărirea prea mare ca să fie bune de ținut în mână fără să tremure imaginea. Dar dacă vrei să vezi și ce momeală pune, nu scapi fără telescop!

shopy
01 Dec 2010 11:20


:lol:  Inteleg! Despre jucaria asta ce credeti?
http://magazin.telescop-expert.ro/spectiv--btc-15x50-.html

shopy
01 Dec 2010 13:50


In acest moment, mi-e greu sa decid intre:
http://magazin.telescop-expert.ro/spectiv--btc-15x50-.html
http://cgi.ebay.de/BUSHNELL-Fernglas-H2O-10x26-Porro-Wasserdicht-BaK-4-/220598100469?pt=DE_Computer_Elektronik_Foto_Camcorder_Optik&hash=item335cabe1f5
http://www.evomag.ro/PERIFERICE-Binocluri/PENTAX-Binoclu-10x25-UCF-WP-54223.html
http://astromagazin.ro/catalog/pentax-ucf-xii-10-x-25-p-940.html

 Ofer (cel putin virtual) muuuulta bere celui care ma scoate din ceata! 
P.S. Intre cele 4, pretul nu intra in discutie ca si criteriu, doar performantele.
P.S. 2:  In cazul primului link, oare e obositor sa faci observatii terestre cu capul aplecat?  :roll:

horatius
01 Dec 2010 14:29


Cauta un binoclu 10X50 sau 9X63. Cele din linkurile tale sunt slabute.

shopy
01 Dec 2010 14:49


Stiu, dar dupa cum am mentionat inca din primul post, am nevoie de ceva "mic si-al dreaq", atat cat se poate.

somy
01 Dec 2010 15:42

binoclu
Inca o recomandare;contacteaza pe forum s-au PM membru AURIGA, a plasat la vanzare (gasesti pe pagina 2) in data de 05 x 2010 un binoclu OUTLAND LX 10x42 foarte usor, FMC prezinta si cateva poze cu bin.
 Nu mai stiu daca a fost vandut s-au nu.

Erwin
01 Dec 2010 17:24


Cum spuneam mai sus, dacă vrei grossissment și claritate, n-ai încotro, trebuie să iei ceva mare, fie că e cu lentile, fie cu oglinzi (minimak). Pentru a avea o imagine clară la mărire mare ai nevoie de un diametru al obiectivelor corespunzător, altfel pierderea de lumină este prea mare. La instrumentele ieftine mai intervine pierderea de claritate din cauza preciziei mai slabe a opticii, a acoperirilor antireflex nepotrivite/insuficiente și a corpului din plastic care nu asigură o colimare bună.

shopy
01 Dec 2010 17:30


Oameni buni, intre cele 4 linkuri, eventual ceva apropiat CA SI DIMENSIUNI, ce sa aleg?

Herr_Alien
01 Dec 2010 18:32


Subscriu la ce a spus si somy, la "restrictiile de gabarit" impuse se incadreaza un binoclu 10x42, prisme roof. Somy a vrut sa spuna sa iei legatura cu persoana care a postat la vanzari aici:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=59758

Daca nu iti surade idea de second hand, atunci poti sa mai cauti prin lista asta, care contine binocluri la acelasi diametru al obiectivului si grosisment:

http://astromagazin.ro/catalog/advanced_search_result.php?keywords=10x42

---- edited -----

Am mai sapat un pic, Noble-ul si Weaver Classic-ul ai prismele cu acoperiri ptr corectie de faza, de aici si scumpetea lor. 

Sfatul meu, ia fiecare denumire din lista si da-i pe google, sa vezi ce review-uri are.

shopy
01 Dec 2010 22:02


Pana la urma am luat asta:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=360323718537&ssPageName=STRK:MEWNX:IT
Va multumesc tuturor pentru sfaturi!

Erwin
01 Dec 2010 23:30


Să-l stăpânești sănătos și să ne povestești și nouă cum se vede prin el, ce pești și cu ce momeală se laudă bulgarii! :D

Iar dacă-l îndrepți cumva spre cer și te minunezi de bolta înstelată, o să împărtășești cu noi pasiunea asta ce ne-a unit aici!  :roll:

shopy
01 Dec 2010 23:44


Multam' boierule! Am sa va impartasesc impresiile, daca e ce-am vrut au ba!