-----------------------------------
Constantin-Mihai Stefan
03 Dec 2010 14:41

Un amator
Salut voua, membri si cititori. Ma numesc C-tin-Mihai Stefan, insa mai toata lumea imi spune Costi/Costica. Momentan sunt inca student in Bucuresti si tot momentan, lucrez in IT. Cert e ca la un moment dat prin anul I la Polithnica, eram hotarat sa fac Fizica Cuantica si Relativista.
 
 Am inceput sa fiu pasionat de stele si ceea ce inseamna astrologie prin clasa a 12-a, cand am inceput sa ma uit la seria Stargate SG-1, Atlantis samd. Deocamdata nu am nici telescop, nici luneta, dar mai trag din cand in cand o fuga pe Varsile Urseanu, la observator.

 Momentan consider ca sunt sub nivelul de amator. Chiar sub nivelul de incepator :D Cert este ca nu vreau sa cumpar prima/ul luneta/telescop din magazin, ci sa o/il fac cu manutele mele :) probabil cu lentile cumparate sau gasite pe la targurile de vechituri :)

 Va salut si va doresc cat mai multe ceruri senine, desi cu venirea iernii, sansele pentru un cer plin de stele sunt destul de mici :)

 Va salut!

Herr_Alien
03 Dec 2010 14:58


Salut, bine ai venit!

Daca vrei sa iti construiesti singur instrumentele, arunca-ti un ochi si pe "Cerul, o carte pentru toti" de Matei Alexescu.
Daca nu ai cartea, o poti da de pe net de la link-ul de mai jos:

http://sarm.astroclubul.org/carti/

Bafta la vanat lentile, eventual poti sa dai comanda de la diverse magazine (instrumenteoptice.ro sau surplusshed.com).

Dan Vasiliu
03 Dec 2010 15:06


 Am inceput sa fiu pasionat de stele si ceea ce inseamna astrologie prin clasa a 12-a 

Bun venit. Sper ca este o greseala de scriere: ASTRONOMIE nu ASTROLOGIE.  :lol:

Laurentiu
03 Dec 2010 15:10

Re: Un amator
Salut voua, membri si cititori. Ma numesc C-tin-Mihai Stefan, insa mai toata lumea imi spune Costi/Costica. Momentan sunt inca student in Bucuresti si tot momentan, lucrez in IT. Cert e ca la un moment dat prin anul I la Polithnica, eram hotarat sa fac Fizica Cuantica si Relativista.
 
 Am inceput sa fiu pasionat de stele si ceea ce inseamna astrologie prin clasa a 12-a, cand am inceput sa ma uit la seria Stargate SG-1, Atlantis samd. Deocamdata nu am nici telescop, nici luneta, dar mai trag din cand in cand o fuga pe Varsile Urseanu, la observator.

 Momentan consider ca sunt sub nivelul de amator. Chiar sub nivelul de incepator :D Cert este ca nu vreau sa cumpar prima/ul luneta/telescop din magazin, ci sa o/il fac cu manutele mele :) probabil cu lentile cumparate sau gasite pe la targurile de vechituri :)

 Va salut si va doresc cat mai multe ceruri senine, desi cu venirea iernii, sansele pentru un cer plin de stele sunt destul de mici :)

 Va salut!

Bine ai venit !

Atentie: noi, pe aici, ne ocupam de astronomie, nu astrologie  :)

Pe de alta parte, felicitari pentru dorinta ta de a-ti face un instrument cu propriile maini. Suntem mai multi, asa ca tine, pe aici si satisfactia de a privi stelele printr-un telescop facut acasa este enorma. Go fo it !  :D

Laurentiu
03 Dec 2010 15:12


 Am inceput sa fiu pasionat de stele si ceea ce inseamna astrologie prin clasa a 12-a 

Bun venit. Sper ca este o greseala de scriere: ASTRONOMIE nu ASTROLOGIE.  :lol:

Dane, iar se intampla  :)

Dan Vasiliu
03 Dec 2010 15:35


EXTRATERESTRI ! Fenomene paranormale ! etc. Efectul de forum ?  :wink:

Laurentiu
03 Dec 2010 15:40


Conspiratia bacteriilor astea cu arsenic  :P

Constantin-Mihai Stefan
03 Dec 2010 15:42


EXTRATERESTRI ! Fenomene paranormale ! etc. Efectul de forum ?  :wink:

 M-am bulversat :) Sau poate am scris intentionat :) Cine stie?!

Herr_Alien
03 Dec 2010 16:00


Eh, era cineva care zicea ca astrologia e sora mai tembela a astronomiei, dar ca fara ea insa astronomii ar fi murit de mult de foame  :lol:

Laurentiu
03 Dec 2010 16:03


Eh, era cineva care zicea ca astrologia e sora mai tembela a astronomiei, dar ca fara ea insa astronomii ar fi murit de mult de foame  :lol:

 :)  :)  :)

Dan Vasiliu
03 Dec 2010 16:48


Scuze pentru bulversare. Era un schimb de mesaje intre mine si Laurentiu.  :P Cifrate bineinteles ...

Erwin
03 Dec 2010 22:45


Bine ai venit, Costi, printre astronomii amatori și printre ATM-iști! Subscriu și eu la ce spunea Laurențiu, satisfacția instrumentului făcut de tine nu se compară cu nimic altceva. 

Până prinzi ideea și înveți câte ceva despre optică și despre cer, e bine să-ți iei un binoclu bun pe care-l vei folosi apoi toată viața. Găsești în târg la mâna a doua binocluri metalice, vechi, cu acoperiri albăstrui-violet pe lentile, cu cât au diametrul mai mare la obiectiv cu atât sunt mai potrivite pentru astronomie. Sau unul nou, dacă-ți permiți. 

Lentile sau oglinzi sau alte materiale ATM găsești mai calitative pe la colegii de pe forum, la magazinele specializate (sunt deja destul de multe în țară) sau pe net. Asta e o recomandare ca să obții un instrument de calitate, fără să investești mulți bani și de care să fii mulțumit, să poți face observații decente multă vreme. Desigur că te poți juca cu lentile recuperate și să faci diferite oculare, lunete căutătoare sau alte experimente. Chiar dacă am deja două instrumente, tot îmi place să mă joc cu astfel de mici construcții, să văd ce iese din ele, mai ales că nu costă nimic...  :D Totuși, pentru un instrument bun e nevoie de ceva investiție, cel puțin în obiective și oculare de calitate, în ceva piese făcute la strung, freză, multă manufactură etc.

Constantin-Mihai Stefan
19 Dec 2010 12:40


Salutare,

 Fiind in cautare de o luneta ceva mai veche, am gasit intr-un magazin de antichitati dintr-o statiune montana din Bulgaria. La cum arata, cred ca a fost folosita in al doilea razboi mondial, ca si celelalte artefacte ramase in urma razboiul (de ex vesela, inele cu svastica).

 Desi am luat-o cu o reducere de 25% (m-a cost 150 de lei), am observat ca zoom-ul nu este chiar mare. Peste vreo 2 zile voi incarca si o poza cu "mirifica" luneta. Faza e ca nu am vazut pe unde s-ar putea desface pentru a folosi ocularul din ea sau lentilele macar. Totusi, sper sa nu fi dat atatia bani doar ca sa o tin in vitrina.

 Numai bine!

Constantin-Mihai Stefan
25 Dec 2010 00:18


Ei bine, iata si luneta. De fapt, e un ochean. De-abia azi mi-a venit in minte cuvantul. Am incercat sa ma uit la luna, dar, nu e mare diferenta fata de cum e cu ochiul liber. Sfaturi?

Dan Vasiliu
25 Dec 2010 00:40


Din ce vad eu in poze nu pare o luneta veche. Mai degraba seamana cu un ochean "de bibelou" facta pentru suvenir si antichizata. Nu tot ceea ce gasesti la magazinele de antichitati sunt "antichitati". Dovada si pretul mic ... Am si eu una cu tot cu cutie. Am primit-o cadou. Sta bine in biblioteca intre cartile de astronomie.  :lol:

catalin dumitru
25 Dec 2010 14:01


Taci ca e faina ! Cu niste lentile potrivite , iese o jucarie pe cinste.

Doru Dragan
25 Dec 2010 14:52


E o luneta (ochean :)) cu inversor cu lentile (nu cu prisme). Caracteristic acestora este luminozitatea slaba. E ori veche (de pe vremea piratilor nu din al doilea razboi) ori foarte reusit invechita :) E buna de decor. Asta daca nu cumva unii vor avea niste sfaturi despre cum ar putea fi acromatizata :D