-----------------------------------
Teo
07 Dec 2010 15:59

SATURN - vazut si fotografiat de incepatori
In aceasta dimineata am pus ceasul sa sune la ora 5. Pana mi-am pregatit luneta si am iesit in spatele blocului s-a facut  5:30. 
Ajuns la locul de observatii , m-a coplesit stralucirea lui Venus. Era extrem de stralucitor, cum de putine ori am avut ocazia sa il vad in viata. Eu iesisem la Saturn, dar nu am mai rabdat si am indrerptat luneta catre Venus . A aparut ca o semisfera luminat doar pe jumatate, exact ca atunci cand Luna se afla intr-unul din cele doua patrare.
Ca sa nu lungesc subiectul aici despre Venus, trec la Saturn. Se vedea foarte slabut, avand o magnitudine vizuala cam de 1. Am atasat ocularul Super Plossl de 25 mm si l-am gasit usor prin luneta, apoi am pus ocularul de 10 mm Super Kellner.
Se vedea impecabil discul planetei inconjurat de inelul luminos, care parea a fi dintr-o bucata. Pe discul foarte mic se observa o fina banda cenusie, care cu siguranta era umbra pe care inelele o aruncau pe suprafata planetara. 
Am vazut pentru prima data Saturn anul acesta. Nu am reusit sa observ diviziunea Cassini deoarece am marit doar la 90 X si nu stiu daca inclinarea planului inelelor mi-ar fi permis sa o vad printr-un instrument mai bun. Cu prima opcazie voi iesi si cu Dobson-ul de 200 mm.
Am facut si un filmulet cu camera mea la rezolutia  640X 480 dupa care am scos cateva cadre si le-am mai aranjat la luminozitate si contrast.
Am ajuns la o concluzie. Saturn este foarte greu de fotografiat daca nu ai ce iti trebuie, si mai ales prin instrumente mici ( luneta mea de 80 mm apertura ). La 90 x ma asteptam sa fie mai maricel, dar din pacate a fost extrem de mic si puchinos. Insa privt la ocular cu atentie si exercitiu, puteai distinge o imagine clara si frumoasa.
Ca si conditii de astroclimat , transparenta a fost excelenta iar turbulenta destul de mica. Pe la ora 6 au aparut niste nori Cirrus care au acoperit Saturn si am plecat in casa. Imi picau ochii de somn. 

Iata si pozele pe care le-am facut.

Probabil o sa fiu luat in ras pentru calitatea imaginilor obtinute, dar macar deschid eu acest topic cu " SATURN al incepatorilor ".
Conditiile de lucru pt. foto: Ocularul Super Kellner 10 mm, plus zoom din camera inca vreo 2 X. Foto afocala, la ocular, aparatul fiind tinut cu mana...nu mai spun cum juca Saturn.....

Iata imaginile si ii astept si pe ceilalti incepatori in ASTROFOTO sa prinda vreme buna si sa il fotografieze pe Saturn.











Iar aici , am alcatut o grupare cu cele 5 imagini obtinute :



Emil
07 Dec 2010 16:39


Salut Teo,
ar trebui sa incerci cumva sa fixezi camera pe telescop, chiar si numai acest pas duce la rezultate mai bune. Acu nu trebuie sa fie frumos sistemul de fixare, pe intuneric nu il vede nimeni insa trebuie sa fie stabil.
80 mm deschidere este destul de putin insa ar fi poate de luat in calcul un barlow de 2x in loc de zoom-ul din camera (ce model de camera este nu ai specificat din pacate).
Oricum primul pas l-ai facut, gheata ai spart-o acu ai grija ca vine inundatia!  :lol: 

Numai bine
Emil

Teo
07 Dec 2010 16:42


Multumesc ! :)
Camera este singura pe care o posed. Fujifilm finepix A 900. Face foto la 9 MP dar filmeaza ca un telefon, adica la 640 X 480.
Sper sa vina inundatia cu imagini mult mai reusite. :) si sa avem cer senin pentru a le obtine. :)

Dan Stanciu
07 Dec 2010 23:09


Am si eu cu Saturn. Nu stiu de ce au iesit asa. Am folosit si grosisment mare, 600x. Le-am filmat cu NexImage si prelucrat cu RegiStax.

Dan Stanciu
07 Dec 2010 23:10


Scuze!!! Este la 400x...

Teo
07 Dec 2010 23:14


Da, probabil imaginea e facuta cu mai multe luni in urma. Cand inelele erau in lungul razei vizuale. Practic se vedeau pe sectiune.
Totusi, chiar e la 600 X ? Pare doar la 200 X sau maxim 300 X.

Dan Stanciu
07 Dec 2010 23:34


Da, prin mai. Este la 400x (mesajul precedent).

Teo
08 Dec 2010 00:29


Da, vazusem dar dupa ce am scris. Probabil scriam mesajul amandoi in acelasi timp. Oricum e clar ca Saturn ramane o planeta destul de greu de fotografiat, daca nu chiar foarte greu, daca nu avem instrumente performante. Oricum, dintre planete , imi place cel mai mult, iar pe locul doi in ordinea preferintelor este Marte. Locul 3 l-ar ocupa Jupiter :)

Trebuie sa imi iau si eu un barlow bun, GSO apocromat 2.5 X si sa vad cum arata Saturn si celelalte planete la 300 X prin dobsonianul meu de 200 mm, caci cu luneta asta sunt foarte limitat. Ies frecvent cu ea deoarece e mult mai comoda. In felul asta imi antrenez ochiul sa scot maximum din ceea ce pot vedea.

Dan Vasiliu
08 Dec 2010 01:38


@DanQuasar714, sa inteleg ca focala obiectivului este cel putin 2m sau obiectivul este de 2m la grosismet de 400x ?
Nu vreau sa ma gandesc la 600x sau 1000x.  :lol:
Barlow + ocular 5mm ?

Dan Stanciu
08 Dec 2010 09:05


Obiectiv 1m, barlow 2x acromat si NexImage cu diagonala cip-ului de aproape 5 mm.
Scrisesem gresit 600x pt. ca e grosismentul pe care-l folosesc deseori la Jupiter si Luna.

psemil
08 Dec 2010 22:18


Am si eu un Saturn si niste sateliti. Afocal ocular hyperion 5mm. 2 poze suprapuse: 1 pt saturn un pic supraexpusa, si una pt sateliti mult supraexpusa incat cu greu am izolat cei 2 sateliti din stg lui Saturn de haloul supraexpus al planetei. 
La primavara sper sa fac ceva mai bun

auriga
09 Dec 2010 11:50


offtopic: pe chrome si ie acest topic se afiseaza gresit (posturile ulterioare primului sunt decalate la dreapta) din cauza lipsei inchiderii unui tag de "table", in timp ce pe firefox se vede doar codul html, fara imagini.

Oliver Dragan
09 Dec 2010 12:10


off: si la mine se vede deplasat dar imaginile se vad pe Firefox.

Erwin
09 Dec 2010 14:15


off: și la mine se văd decalate spre dreapta, începând cu postul lui Emil.

Herr_Alien
09 Dec 2010 14:41


off topic: fara sa fiu autentificat, am observar codul HTML postat de Teo. Intr-adevar, ii lipseste tag-ul table de inchidere.
Incerc sa il adaug eu, la postul meu. Ideal ar fi ca Teo sa poata modifica mesajul si dupa ce au trecut 24 de ore ...


Herr_Alien
09 Dec 2010 14:42


am rezolvat oare problema? Hmm, in cel mai rau caz, am trecut pe pagina noua :(

Teo
09 Dec 2010 20:58


OFFTOPIC

 am observar codul HTML postat de Teo. Intr-adevar, ii lipseste tag-ul table de inchidere.
Incerc sa il adaug eu, la postul meu. Ideal ar fi ca Teo sa poata modifica mesajul si dupa ce au trecut 24 de ore ...

Nu stiu ce este acela un tag table de inchidere. 
Postez aceste foto apeland la Picasa deoarece acest forum nu ma mai lasa sa atasez imagini, desi mai am spatiu liber 50 %.  I-am scris si Admin-ului dar vad ca nu primesc niciun raspuns.
Pana cand nu se va rezola problema voi posta in continuare cu Picasa.
Iau direct codul HTML al imaginii, dau copy si paste si aceasta apare.
NU stiu ce este un tag de inchidere.
Daca imi puteti spune voi ce sa adaug dupa acel cod de la poze, o voi face cu placere.
Mersi !

Vad ca si acest mesaj al meu apare ciudat. Sub el e o gramada de spatiu si nu am umblat la nimic. Am scris mesajul ca si pana acum.
O avea contul meu ceva, dar nimeni nu ma lamureste  :cry:

Intre timp s-a rezolvat problema cu atasarea de imagini. Admin a alocat spatiu din nou si acum totul e ok.
Oricum , pentru a evita probleme de format in pagina, am abandonat PICASA si acum folosesc PHOTOBUCKET care se pare ca functioneaza perfect.
Numai bine ! :)

Dan Stanciu
09 Dec 2010 21:07


Bucharest, Romania


12°C 
Senin. Rece :lol: 
Cum senin?! Lipsesc stele cu gramada. In Berceni doar Jupiter se vede dar atenuat de o subtire panzulica de nori... :oops:

achy1978
09 Dec 2010 23:01

Re: SATURN - vazut si fotografiat de incepatori
 Iata imaginile si ii astept si pe ceilalti incepatori in ASTROFOTO sa prinda vreme buna si sa il fotografieze pe Saturn.


Din pacate Saturn este prea jos pentru a fi fotografiat in conditii bune. Mai trebuie sa avem rabdare 2 luni. Totusi am incercat si eu acum 2 saptamani o poza facuta in jurul orei 06:15 AM, insa rezultatul nu este unul bun. Pentru comparatie, am incercat si pe Venus cam pe la aceeasi ora, insa rezultatul este mult sub ce am reusit in jurul orei 12:30 AM. Fiind foarte jos ambele planete, atmosfera incarcata si in plus turbulentele au facut un calvar tentativele de fotografie. Sincer nu l-as fi postat pe acest Saturn (cum nici pe Venus) insa dat fiind topicul si fiind putine realizari la planeta in acest sezon ....

Din pacate nu pot atasa nimic !?!?!?!? :(

Teo
10 Dec 2010 01:55


Cand am observat Saturn dimineata pe la 5:30 era destul de sus, adica la vreo 30 de grade deasupra orizontului. Pot sa spun ca am prins un seeing foarte bun, si la ocular se vedea "cristal " de clar, dar din pacate, camera mea nu este performanta iar luneta folosita are doar 80 mm diametru, si nu ofera prea multa luminozitate camerei cu care filmez. Daca mai prind dimineti senine, o sa ies cu Dobsonul de 200 mm la Saturn sa vedem ce reusesc sa fac. Oricum, se anunta vreme rea....si nu stiu daca va fi senin asa de curand .
Spor la observatii !

achy1978
10 Dec 2010 15:45


Acum merge :).

Teo
10 Dec 2010 18:56


Uau ! Frumos !
Felicitari ! Din pacate la mine a fost nor de dimineata.
E o singura imagine sau stack din mai multe ?
Care este aparatura utilizata ? Telescop, camera, ocular.

Dan Stanciu
10 Dec 2010 20:33


Am gasit altceva la 1200x. Este neclar, dar se poate: cu RegiStax, filtre- in pofida acromatului.

Dan Stanciu
10 Dec 2010 20:35


Scuzati-ma!!! Trebuia sa o postez la topicul cu Jupiter; era acolo o discutie despre grosisment.

Teo
10 Dec 2010 21:08


Poti edita mesajul si inlocuiesti poza cu una cu Saturn. Sau, ii desenezi un inel mare si gata  :lol:

achy1978
11 Dec 2010 21:37


Uau ! Frumos !
Felicitari ! Din pacate la mine a fost nor de dimineata.
E o singura imagine sau stack din mai multe ?
Care este aparatura utilizata ? Telescop, camera, ocular.

Este o prelucrare a circa 1200 cadre din 3600 (nu am retinut exact pentru ca rezultatul nu este unul notabil).

Newton 254/1200, camera DBK 31

Teo
21 Dec 2010 14:36


Vin si eu cu o fotografie a lui Saturn luata zilele acestea, tot prin luneta de 80 mm. Turbulenta a fost minima. Transparenta buna. Camera folosita - Fujifilm Finepix A 900, filmare la 640 X 480. Cadru scos din filmulet si procesat in Picnik.

Dan Stanciu
21 Dec 2010 17:46


Mai bine foloseai Dobson-ul si expuneri potrivite timp de max. 2 min. seria. Desi transaparenta a fost buna, iar turbulenta minima, cred ca imaginea aleasa din film trebuia sa fie rezultatul unei alinieri si stivuiri inainte de a fi prelucrata in acel soft. Eu am inteles ca ai extras doar un cadru din film pe care apoi l-ai prelucrat... Poza este prea neclara si probabil marita prea mult digital (resampling) :?

Teo
11 Mar 2011 02:48


In aceasta noapte am iesit sa observ Saturn cu noul meu telescop portabil, un newtonian de 150mm/750mm Sky-Watcher.
Aclimatizarea a durat cam 20-30 minute. Saturn se vedea din ce in ce mai bine, pe masura ce oglinzile si tubul se raceau. 
Am mers de la 75 X pana la 178 X adica, am folosit maxim un ocular Sky-Watcher de 4 mm apocromat.
La grosismentul de 178 X se observau discul planetei, inelele si parca cu greutate si umbra aruncata de inele pe planeta. Turbulenta a fost destul de mare. Nu am reusit sa observ diviziunea Cassini nici la 178 X.

Am si filmat cu camera tinuta cu mana la ocularul de 6 mm ( grosisment 125 X ) un film destul de "chinuit " .
Din el am scos doua cadre ceva mai stralucite si iata ce a iesit.
Astept si alti incepatori in astro-foto, sa posteze poze cu Saturn, caci este vremea lui. :)

Teo

valy
11 Mar 2011 12:25


Se vede o evolutie :wink: 
Cateva idei simplu de aplicat ar fi:
- o expunere mai mare, iese cam intunecat (poti controla expunerea pentru filmare din aparat?)
- incearca sa legi camera cu un elastic, sau cu sarma ca sa stea mai fix (asta daca nu vrei sa dai bani pe un adaptor de prins aparatul de ocular)
- stack

emilf
12 Mar 2011 10:04


Am incercat  si eu un Saturn(11 martie 2011,23:00 Craiova) luat cu 254/1200,barlow Omni 2x,Nextimage,Registax, dar din pacate cu montura Dobson,deocamdata nu imi permit o EQ6.

achy1978
12 Mar 2011 10:52


A iesit binisor. Daca mai scadeai putin timpul de expunere sau reduceai din gain iesea chiar bine.

emilf
12 Mar 2011 11:22


Mulțam pentru sfaturi Marian,așa voi proceda,dar crede-mă că pe Dobson împins cu mîna ai la dispoziție decît vreo 4-5 secunde cel mult  să butonezi laptopul,plus că trebuie să privești prin căutătoare simultan cu displayul de la laptop,și cum asta nu era suficient ,bruma ce se instalase pe instrument  a înghețat tun ducîndu-mă la culmea răbdării. Promit să revin cu calități superioare . :wink:

achy1978
12 Mar 2011 13:40


Imi amintesc si de trecut .... tot asa pozam :). Chiar daca ai senzati ca planeta nu este suficient luminata, nu-ti fa grij pentru ca dupa stackare se va ma lumina. Trage mai multe avi-uri pentru ca planeta iti permita o fereastra destul de mare, dpdv al rotatiei, dupa care le prelucrezi pe toate intr-o singura poza. Incearca sa ghidezi cu maniul si nu folosii puteri mari. Sa ai succes.

C MARIUS
12 Mar 2011 15:45


Asta seara la miezul noptii am de gand sa ies la un shooting cu Saturn,
cerul se anunta senin, va fi putin vant si sper ca seeing-ul sa fie de partea mea, 
voi reveni maine cu foto, daca am cu ce... :lol:

RobertG
12 Mar 2011 23:19


Astept si eu Saturn, dupa cum se vede Luna(desi e mai "aproape" :)) )... slabe sanse in seara asta. De la ora 20:00 newton-ul 130/650 e afara, dar la ora asta turbulentele sunt destul de mari, si nu obtin imagini prea clare.
Poate se mai calmeaza atmosfera pana pe la miezul noptii...

P.S.
Am renuntat, imposibil de obtinut o imagine clara. Umiditate mare in atmosfera.

emilf
13 Mar 2011 01:53


Am revenit cu o noua incercare(12 Martie 2011 ,22:51),am mai reglat setarile de la AMCap.
As mai fi stat sa capturez dar bruma imi da de furca si nu doresc sa-mi faca instrumentul praf.

C MARIUS
13 Mar 2011 02:36


bravo Emile
tine-o tot asa..

C MARIUS
13 Mar 2011 03:44


12 martie ora 23:15
mak150 @ f/24
camera spc 800

emilf
13 Mar 2011 12:21


Salut Marius,frumoasa lucrare,ai si Cassini atit de evident,la mine nici la ocular nu s-a vazut,desi testul pe stea a fost ok.

Teo
14 Mar 2011 03:07


In aceasta noapte de 14 Martie, Saturn s-a vazut in sfarsit mult mai clar pe cerul Bucurestiului.
M-am linistit in privinta instrumentelor mele.
Am iesit cu luneta de 120 mm/1000mm si am privit Saturn la 100 X, 166 X si 250 X.
S-a vazut clar pana la 166 X. La 250 X se vedea totusi acceptabil, dar aparea o usoara ceata si era evidenta fierberea imaginii data de turbulenta atmosferica. 
Diviziunea Cassini tot nu am reusit sa o observ.

Am facut un filmulet la 166 X cu camera tinuta la ocular.
Filmul Avi (640 X 480) l-am procesat in Registax si am scos apoi un cadru final.
Pot sa spun ca este cea mai reusita imagine a lui Saturn pe care am reusit sa o capturez pana acum si sunt foarte bucuros.

Cer senin !

valy
14 Mar 2011 11:43


M-am linistit in privinta instrumentelor mele.Un instrument bun e doar o metoda sigura de a reda cat mai fidel turbulentele atmosferice  :lol: deci lasa instrumentele in pace  :wink: 
A iesit foarte "curat" Saturnul, cred ca se mai putea lumina din soft. Cum controlezi expunerea pt. filmare?

achy1978
14 Mar 2011 12:22


Am revenit cu o noua incercare(12 Martie 2011 ,22:51),am mai reglat setarile de la AMCap.
As mai fi stat sa capturez dar bruma imi da de furca si nu doresc sa-mi faca instrumentul praf.

Ei, alta viata .... si aloca mult timp la focus. Focalizeaza cu camera setata la un timp de expunere cat mai mic si iluminare destul de scazuta incat sa vezi detaliile pe planeta cat mai fine (ex. umbra inelului pe planeta ....)

Teo
14 Mar 2011 12:23


@Valy
Salut !

Expunerea pentru filmare nu poate fi controlata la acest aparat. Este un aparat mic, pentru iesit cu el in parc ( gen "sapuniera" cum se zice in gluma ) . E vorba despre Fujifilm Finepix A 900.
Desi face foto la 9 MP, filmeaza doar la 640X480. Expunerea la filmare si-o face automat, si nu am observat vreo variatie de expunere cand am filmat la lumina  sau la intuneric. Isi modifica doar diafragma si atat.
La foto modifica expunerea, dar tot automat. Modul "manulal" de fapt este tot un fel de autmat si nu poti seta mare lucru.
Oricum, ma bucur ca a fost senin iar Saturn s-a vazut chiar foarte bine, dupa cate privelisti neclare am intampinat pana acum cu el, la ocular. Sper sa avem parte de cat mai multe nopti cu un seeing si astroclimat cum a fost cea de acum 12 ore.

Teo.

valy
14 Mar 2011 13:03


Teo, cum faci de nu supraexpune planeta? Banui ca n-are spot measuring?

Teo
14 Mar 2011 14:33


Nu are spot measuring. Pun camera la ocular, apoi dau putin zoom si apas scurt dar nu pana la capat pe declansator. Apoi el focuseaza automat. Apas apoi pana la capat declansatorul si incepe filmarea.
Nu stiu cum face expunerea, dar nu s-a intamplat sa imi supraexpuna planetele. De obicei le subexpune si mai luminez eu fotografia finala din softuri pe calculator.

C MARIUS
14 Mar 2011 14:44


Teo recomand un web cam si scapi de multe batai de cap

http://www.morgancomputers.co.uk/shop/detail.asp?ProductID=6313&Category

sincer apreciez efortul , cu toate ca am si suport pt camara digital compact calvarul e prea mare,
m-am lasat pagubas, in final fotografia afocala in cazul meu functioneaza doar la lady Luna
  oricum la efortul depus fotografiile tale sunt foate ok
felicitari si succes in continuare

valy
14 Mar 2011 14:50


P&S are avantajul ca esti independent, webcam presupune un laptop, mai ales daca iesi in fata blocului sau pe camp.

Check this: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4446080/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Spor.

Teo
14 Mar 2011 21:06


Teo recomand un web cam si scapi de multe batai de cap



Mersi !
Asa este. Un webcam este mult mai usor de manevrat si de atasat la ocular.
Am un Logitech HD C270 si chiar vreau sa il adaptez la ocular. Pentru inceput cu banda izolatoare sau cu scoci apoi ii voi face un sistem mai bun de prindere. Avantajul- rezolutia mult mai buna la filmare si sensibilitate luminoasa reglabila ( expunere ) din soft.

Erwin
15 Mar 2011 01:05


Hmm, cred că ar trebui să încerc și eu să fac poze afocale la Lună însă Canon Powershot S3IS este prea greu, mai am un Samsung A6 mai vechi, ar trebui să încerc cu acela, are 6Mpix și control manual al expunerii, singura problemă e că nu salvează și RAW cum se poate la Canon cu ajutorul softului [url=http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK_in_Brief]CHDK .

C MARIUS
15 Mar 2011 03:29


14/03/2011
mak150*no filter
spc880

victor Lupu
22 Mar 2011 07:58


Acesta este primul meu Saturn facut vreodata.per asta se vede la est.Aseara 21.03.2011 era deasupra lunii,insa mult mai sus de ea.

Teo
22 Mar 2011 22:43


@Victor Lupu
Arata bine. Din cate observ, nici la tine nu se vede diviziunea Cassini. Presupun ca nici la ocular nu se observa.
Sper sa vina si vreme mai buna. Nu ar stica sa mai faci si alte foto la Saturn, pentru ca este o planeta atat de frumoasa ... :)

@ C. Marius : A iesit superba fotografia lui Saturn !

C MARIUS
24 Mar 2011 14:46


saturn 22/03

victor Lupu
24 Mar 2011 21:41


@Victor Lupu
Arata bine. Din cate observ, nici la tine nu se vede diviziunea Cassini. Presupun ca nici la ocular nu se observa.
Sper sa vina si vreme mai buna. Nu ar stica sa mai faci si alte foto la Saturn, pentru ca este o planeta atat de frumoasa ... :)


Se pare ca a venit vreme buna insa e o turbulenta atmosferica de nedescris.Cel putin in Baia Mare  :roll: 
Multumesc pentru raspunsul tau.E primul meu Saturn,insa nu inseamna ca urmatorul va fi mai bun.Depindem de vremea asta si atmosfera asta.

victor Lupu
24 Mar 2011 21:42


@Victor Lupu


Se pare ca a venit vreme buna insa e o turbulenta atmosferica de nedescris.Cel putin in Baia Mare  :roll: 
Multumesc pentru raspunsul tau.E primul meu Saturn,insa nu inseamna ca urmatorul va fi mai bun.Depindem de vremea si atmosfera asta.

C MARIUS
26 Mar 2011 02:52


saturn 26/03/2011
mak150*f/24
spc880*no filter

valy
27 Mar 2011 01:46


C MARIUS ultimul parca a iesit mai bine, precedentul batea spre albastru.

Azi fiind mai cald afara n-au mai fost asa de multe turbulente, a mers ceva mai bine din balcon. Tot nu e bine, dar deocamdata asta e...
Am generat si un avi, vad ca Registax stie sa exporte cadrele procesate. Spre sfarsit am crescut gain-ul putin: http://www.youtube.com/watch?v=Fl4-4iNwfyc

C MARIUS
13 Apr 2011 09:47


Saturn 12/04/2011
maksutov skymax150*f/24
spc880 * fiter baader moon*skyglow

http://ciubarec.blogspot.com/p/events.html

recab
20 Apr 2011 21:06

Primul Saturn fotografiat
Acesta este primul Saturn pe care am reusit sa il fotografiez,intr-adevar mult prea de incepator in comparatie cu ce vad pe aici  :roll:, ca si incepatori(mai mult sau mai putin incepatori) multi dintre voi ati reusit sa atingeti tinta(in special C Marius, foarte fain), reusind sa l fotografiez pentru mine e un pas mare. :lol: 

Newton 114,afocal 20mmTS,barlow 2X,pentax optio e50,suport baader



La cat mai multe reusite!!

valy
23 Apr 2011 01:50


Joi seara sau mai exact vineri dimineata intre 01:00 si 01:50 am tras mai multe filme cu camera prime focus la 4400mm si la 8800mm. Cateva din poze mai jos. Imaginile sunt fara resize, asa cum au iesit din camera. Doar trecute prin Registax 5, wawelets si paint.net (pt. colaje), vreo doua in Gimp pt. refocus si ceva denoise. In general am tras pe undeva pe la 30,60,90 fps pt. F4400 si la 30,60fps pt. F8800.

mak
23 Apr 2011 08:06


Foarte faine pozele. Iti mai trebuie o roata de filtre si faci treaba. 
Incearca si Registax 6, vezi ce iese. 
Vad ca tragi putine cadre, incearca sa faci filme de 4-5 minute.

emilf
23 Apr 2011 10:14


O noua incercare din 21 Aprilie 2011 cu acelasi setup,dar si condimentat cu vint din belsug.

emilf
24 Apr 2011 09:40


In sfirsit m-a lasat atmosfera sa vad Cassini destul de bine la ocular de 4mm,dar in foto abia apare,probabil nu stiu inca toate secretele focusarii,deci continuam...
Paste Fericit !

CristiB
24 Apr 2011 11:27


O incercare facuta aseara cu Canon 500D cuplat direct la Mak 150.

rugy
25 Apr 2011 22:01

saturn in 22 04 2011
salut. in sfirsit am avut parte de un cer senin si fara vint aici la felix bihor. am facut citeva avi cu celestron neximage pusa pe telescop cass 8* si f20(cu barlow2).filmul e prelucrat cu registax6.am prelucrat 1900 fram.a iesit asa.pe viitor sper ceva mai bine.

valy
26 Apr 2011 00:04


Frumoase capturi, vreme buna in ultima saptamana.

Conteaza durata filmarii sau numarul de cadre? Cam cat este potrivit? Sau "cat mai mult cu atat mai bine"? La Saturn era parca o limita de 6min dupa care se deplasau detaliile. Problema e ca 6 min de film cam umple hdd-ul.

MikeC
26 Apr 2011 09:43


Este o strasnsa legatura intre nr de cadre si timpul de expunere, cat si durata filmuletului. Poti sa ai expuneri de 1/180 si cam 3000 de cadre sa dureze 2-3 minute, iar la 1/30s tot 3000 cadre filmuletul sa dureze 5 min.

La planete inspecial, dar si la soare, detaliile se modifica dupa cateva minute. Cel mai relevant este exemplul la jupiter, unde daca ai seeing super bun, dar tragi in prostie, dupa te intrebi de ce ti-au iesit detaliile toate blurry.

Daca se umple, facem spatiu :))[/list]

valy
26 Apr 2011 15:40


Evident e o legatura intre fps, timp de expunere, numarul de cadre si durata totala. Intrebasem daca e vreo "regula" sa tragi minim xxxx cadre ca sa iasa bine, dar sa nu depasesti 5-6 min la Saturn. Am tras 1000 de cadre ca se misca planeta si iesea din cadru, n-am pus montura in pol. As putea sa combin mai multe filme intr-un singur stack, am filmat vreo 20.

LE: daca mai uit mai atent parca au iesit mai bine ca la avansati, inca putin si ii facem...:lol:

mak
26 Apr 2011 16:20


"Fereastra" la Saturn e cam 5-6 minute, dar asta in conditiile in care nu exista furtuna prezenta acum, ci doar benzi fara detalii.
Sa am un Basler ca al tau, as trage 4-5 minute daca nu se vede "capul" furtunii, sau vreo 2-3 minute daca futuna e in pozitie favorabila. Nu stiu sa spun cate cadre si la ce expunere din cauza ca nu stiu cat de sensibila e Basler Ace.
Ideal ar fi sa ai o roata de filtre si sa tragi macar 1000 de cadre pe fiecare dintre culori si Ir pass sau UV/Ir cut.
Eu la Neximage cu C8 si barlow 2,5X folosesc 5 cadre pe secunda (de unde si rezultatele) si expuneri de 1/10s. La mai mult, Saturn abia se vede si nu pot scoate chiar nimic din filme.

valy
26 Apr 2011 16:34


In cazul asta trebuie sa fac rost de hdd extern.

Am tras intre 30 si 90 fps, poate chiar si mai putin. Inca nu stiu exact ca sharpcap, desi salveaza setarile, nu prea se potrivesc cu realitatea, va trebui sa le notez in caiet. Ce am observat e ca chiar si la f/44 puteam trage linistit cu 30fps sau chiar mai mult. Sper totusi sa nu ma induca in eroare softul si cand zice el 90fps sa fie atat cat zice, totusi mi se pare suspect de mult, o fi senzorul mai sensibil.
Din ce am vazut, asa superficial, pot concluziona ca la expuneri mai lungi (deci fps mai mic), imaginea iese mai detaliata, mai curata, nu cu mult. Insa trebuie sa am grija sa pun in pol montura ca am observat ca registax cam are probleme in a urmarii planeta cand se plimba prin cadru, pierde cadre, nu le urmareste prea bine si iese imaginea soft.

mak
26 Apr 2011 17:16


S-ar putea sa nu fie o solutie HDD extern ca treci printr-un USB 2.0 care cred ca o sa-ti puna frana. Mai degraba fa loc pe hardul intern.

valy
27 Apr 2011 00:07


Am ales doua filmulete si am facut un colaj: http://www.youtube.com/watch?v=TdYpF-3pmuU

cmatei
29 Apr 2011 22:30


Faptul ca se distinge ceva in poza asta arata doar cat de mult poate sa faca registax, pe ecran la captura era un haos total :-) Din 2000 cadre s-au folosit 102. Are doar valoare sentimentala, fiind prima tentativa a mea de fotografie planetara. Am sa revin cu alta camera, aici am folosit un SPC900NC la care nu pot dezactiva mod-ul pentru expuneri lungi, asa ca am folosit-o la 5 fps si (supra)expuneri de 0.2 secunde; e vizibil Titan si daca imaginatia nu-mi joaca feste, umbra inelelor pe planeta. In ocular arata mult mai bine, la 200x (F=1000mm, powermate 5x), cu diviziunea cassini vizibila frecvent in partea stanga, plus 4 sateliti (cred ca: dione, tethys, titan si enceladus - 25 aprilie).

achy1978
30 Apr 2011 08:49


Frumoase capturi, vreme buna in ultima saptamana.

Conteaza durata filmarii sau numarul de cadre? Cam cat este potrivit? Sau "cat mai mult cu atat mai bine"? La Saturn era parca o limita de 6min dupa care se deplasau detaliile. Problema e ca 6 min de film cam umple hdd-ul.

Conteaza, in ordine: calitatea cadrelor, numarul de cadre si durata maxima de expunere limitata la "fereastra" ce o permite planeta.

La asa camera nu o sa ai probleme cu nr. de frame-uri. Fereastra o calculezi, asa ca ramane sa rezolvi problema de calitate, unde intervin n factori.

Ideal este sa obtii cat mai multe cadre de calitate in limita ferestrei oferite de planeta. Atentie insa la artefacte - la viteza maxima este posibil sa apara si asa ceva.

Felicitari pentru camera si sa obtii multe realizari cu ea! Senzorul este unul ideal pentru aplicatii planetare.

PS: Imi plac detaliile la primul colaj de poze (FL=4400)

Laurentiu
30 Apr 2011 14:13


O comparatie interesanta, as zice, intre imaginile obtinute printr-un newtonian de diametru mare si un apo de 130 mm produs de celebra Astro-Physics:

http://www.astropix.com/HTML/SHOW_DIG/Saturn_20110320.HTM

(mouse over image)

Laurentiu
30 Apr 2011 14:19


Joi seara sau mai exact vineri dimineata intre 01:00 si 01:50 am tras mai multe filme cu camera prime focus la 4400mm si la 8800mm. Cateva din poze mai jos. Imaginile sunt fara resize, asa cum au iesit din camera. Doar trecute prin Registax 5, wawelets si paint.net (pt. colaje), vreo doua in Gimp pt. refocus si ceva denoise. In general am tras pe undeva pe la 30,60,90 fps pt. F4400 si la 30,60fps pt. F8800.

Arata bine de tot, foarte promitator pentru cand iti vei finaliza telescopul si vei scapa de lumina parazita :-)

achy1978
01 Mai 2011 09:41


Sambata, 30 aprilie, in cadrul inchiderii GAM, am avut parte de un cer extrem de prost. Daca seeing-ul a fost bun, transparenta a fost foarte, foarte proasta. In afara de Saturn si stelele principale de pe bolta cereasca (inclusiv cateva stele duble) nu s-a putut observa mai nimic (foarte difuz s-a vazut M13).

Spre final, dupa ce s-a retras multimea, am incercat cateva cadre la Saturn. 
La f/20, am folosit un timp de expunere de 1/12 si gain apropae de 1000, pentru a putea obtine detalii in planeta. Pentru comparatie, la f/50, in conditii de transparenta buna, ajungeam la un timpde expunere de 1/23, 1/27 cu un gain setat la maxim 850.

La seeing-ul care a fost, daca am fi avut cel putin o transparenta medie, cred ca iesea ceva notabil ...... asa a iesit doar asta (ceea ce zic eu ca nu este rau)

Setup-ul folosit:

SCT C9.25 @ f/20 - barlox acromat Vixen 2X
DBK 31 
cele mai bune 720 din 1205 cadre
Resampling 2X

achy1978
03 Mai 2011 01:37


Am refacut prelucrarea si cred ca este mai bine

todeam
11 Mai 2011 23:29


Salut. Am o camera NexImage si un telescop Celestron Powerseeker 127eq(127/1000, f/7,87). Am incercat o filmare dar nu prea pot sa focusez calumea. Ma poate ajuta cineva cu niste idei? Atasez o poza cu ce am reusit. Multumesc.

Teo
13 Mai 2011 14:18


Pare a fi prezenta si o decolimare.
Te sfatuiesc sa verifici daca telescopul este colimat corect.
Dupa ce il colimezi, incearca sa faci niste observatii terestre.
 Dupa asta, incearca si niste filmari sau fotografii terestre prin instrument si sa vezi cum sta treaba. Apoi sa treci si la astro-foto. Daca terestru se va vedea clar si frumos, e foarte probabil sa se vada bine si la astro-foto/video.
N.B : COLIMEAZA BINE TELESCOPUL INAINTE !

Laurentiu
13 Mai 2011 17:47


Sugestii (in afara de ce a spus Teo):

- redu timpul de expunere (imaginea e probabil supraexpusa)
- verifica focalizarea imaginii pe monitorul computerului; cum arata ?

todeam
13 Mai 2011 18:43


Salut! Multumesc de sfaturi.
Am luat un colimator laser dar nu ma prea descurc cu el. Punctul ala care ar trebui sa apara pe "tinta" laterala e cam o pata si ocupa cam toata "tinta", apare asa din cauza lentilei barlow care se afla in fosuser(am verificat si "colimarea" colimatorului :) si e ok). Oricum am verificat telescopul si asa cu ochiul(am gasit undeva pe net) si pare ca si el e ok. Am filmat terestru ziua si a iesit bine. Acum sa mai incerc cu timpul de expunere, desi cred ca am mai incercat si asta. Camera am luat-o "second" de la cineva, poate are ea o problema. Oricum, multumesc de sfaturi, mai incerc si revin cu alte imagini.

Teo
13 Mai 2011 19:43


In ceea ce priveste camera nu cred sa aiba ceva defect. Apare imaginea, deci pixelii CCD-ului functioneaza. Aici e vorba de colimare/focusare.

Uite si un clip care s-ar putea sa te ajute la colimarea cu dispozitivul LASER.
http://www.youtube.com/watch?v=ME-CBtemo7Q&feature=related

dcristi
13 Mai 2011 20:26


Incearca sa filmezi. Nu atinge telescopul in timp de filmezi. Apoi selectezi cel mai bun cadru.
Focalizeaza pe o stea apoi te muti pe Saturn. Porrima (Gamma Vir) e la doi pasi distanta in perioada asta.

Bafta,
Cristi

RobertG
13 Mai 2011 20:55


Pun si eu un Saturn nu foarte stralucit filmat in 11/05/2011.
Seeing-ul nu era grozav, si oricum aici e vorba de o putere de marire maxima. Totusi suspectez o problema la oglinda principala, si anume, daca defocalizez usor obiectele stralucitoare (de ex. marginile puternic stralucitoare ale craterelor) acestea genereaza niste contururi circulare ciudate, efect inexistent de exemplu la Bresser-ul german de 76mm. Poate o sa fac un film demonstrativ si o sa-l pun pe un topic adecvat.
Imaginea e prelucrata in Registax6, barlow 2x, filtru IR, si webcam Canyon.

emilf
15 Mai 2011 12:44


Am vrut sa vad daca se poate face ceva si prin proiectie afocala cu Newton 254/1200,Planetary 6mm si Canon A560 setat pe auto,caci la ocular de 6 si 4 mm s-a vazut de vis,am avut  Cassini clar si constant,parca era pictat acolo de cineva.

Teo
18 Mai 2011 18:49


Frumos....:).  De cand astept si eu sa vad diviziunea Cassini dar se pare ca am nevoie de o apertura mai mare.

mak
19 Mai 2011 06:29


Teo, eu personal am vazut diviziunea in MN56-le meu care dupa cum bine stii are 5". Altii au raportat observarea diviziunii in instrumente mai mici. 
Daca totul e in regula cu telescoapele tale, ar trebui sa o vezi in newtonianul de 150mm si mai ales in luneta de 120. 

Astea fiind zise, aseara am avut un cer super-bun pentru observatii planetare. M-am uitat putin cu C8 (chiar si la 650X cand incercam sa-l centrez pe senzorul camerei). Totul a mers struna, mai putin faptul ca imi expirase versiunea de K3CCD Tools si a trebuit sa trag iar cu AmCap care imi pierde o carutza de cadre. Am fost vizitat si de un arici care incepuse sa pufneasca si sa se zbarleasca la mine cand i-am bagat lanterna in ochi.
Daca iese ceva notabil la prelucrare, o sa postez. 
Ieri cand am verificat daca are rost sa ies la observatii, se anunta seeing bun si in seara asta si maine seara, cine are timp sa iasa, o sa aiba parte de imagini crude, "nefierte".

mak
19 Mai 2011 12:26


Revin cu o prima prelucrare rapida. Nu stiu daca mi-au iesit culorile, am lucrat pe un netbook.

Laurentiu
19 Mai 2011 12:38


E cam prea verde si parca prea intunecata.

MI-am permis o tentativa de re-procesare :-)

valy
19 Mai 2011 13:57


Desi e verde si intunecata, parca imi place mai mult originala, are un aer mai dark, mai emo, parca e de marmura :lol: 

Poate deseara incerc si eu, aseara am avut ceva treburi.

dcristi
19 Mai 2011 14:39


Arata bine. 
Ce durata are filmul? Mi se pare ca nu ai de-rotit cadrele. Daca folosesti Registax incearca sa pui numai 2 puncte de aliniere asezate cate unul in fiecare extremitate. Apoi bifezi "Estimate Rotation" si pornesti "align". 
In pagina de "stack" lasi bifat "de-rotate images".

Bafta,
Cristi

Tavi F.
19 Mai 2011 14:42


Nu am gasit o definire clara a criteriilor prin care se stabileste daca un amator de astrofoto e incepator sau avansat. Stiu ca multi oameni (romani) apreciaza doar actiunea cit mai facila de butonare si rezultatul final, nu munca operatorului (apropo si de un subiect mai vechi de-al meu in care aratam poze dso cu orologerie manuala). As deduce ca exista doua categorii de incepatori:
1. Cei care dispun de un echipament (in special) fotografic banal, rudimentar, neadecvat scopului urmarit. Aici intru si eu, deocamdata sint un etern incepator, folosesc tot o pliciuitoare montata in spatele ocularului (sistem afocal).
2. Cei care au camere de filmat digitale (si echipamente, per ansamblu) bune, dar le-au folosit foarte putin sau deloc.  

In fine, am mai obtinut aseara o imagine un pic mai rasarita decit precedenta. Turbulenta era tot medie, insa cu o "granulatie mare"... existau tunele atmosferice suficient de largi care sa permita cuprinderea intregii planete (Saturn), deci beneficiam de momente cu acalmie relativa mai semnificativa (astfel incit am trecut nivelul 6 la turbulenta), urmate de defocalizari catastrofale. 
Rezultatul dupa "defrisarea" masiva intre cele 170 de cadre, urmata de prelucrari:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/5735650469/sizes/z/in/photostream/    

Stiu din experienta ca piclele impiedica miscarile violente ale aerului, implicit scad turbulentele... mai incercasem fotografieri la Luna, Marte si Jupiter, insa acei astri aveau alte luminozitati pe unitatea de suprafata aparenta. Zilele trecute, nici o sansa pt. mine la Saturn (perdeaua noroasa era prea groasa). Iar lunile actuale, Mai si Iunie, nu prea imi dau sperante mari... dar cine stie, poate or aparea momente mai favorabile.

Mike23
19 Mai 2011 15:24


Nu cred ca se refera la cei care nu au echipament profesionist, pentru ca sunt, poate, si persoane care au aparatura de performanta dar inca nu stiu sa le foloseasca la adevarata valoare, sau cei cae nu dispun de cine stie ce echipamente dar scot niste imagini de "ramai perplex".

Postez si eu o imagine pe care am capturat-o la finele lunii trecute. Eu personal ma consider mai mult decat novice in ale astrofoto. Imaginea nu este prelucrata sau captura dintr-un filmulet.
Ma gandesc ca o expunere mai indelungata si o montura motorizata ar face diferenta....chiar si afocal cu o compacta.
Am folosit un Sony DSC-W215+ocular de 10mm plossl+Telescop Mak-Cas de 127mm/1500mm+montura azimutala AZ3

Cer ca iarna in mijlocul verii   :D 

Mihai

valy
19 Mai 2011 15:43


O posibila motivatie a impartirii in avansati si incepatori am vazut-o de exemplu pe softpedia, sectiunea critica foto: pt. a nu supune criticii poze mai putin bune, se posteaza intai la "incepatori". Daca nu te desfiinteaza din prima, poti trece mai departe. Pe CN insa e la gramada, iti faci topicul tau si pui acolo, mai bune sau mai putin bune. Pana la urma e mai putin important unde postezi ci mai important e sa te bucuri de activitate, fie ca e ea catalogata ca incepator sau avansat.

Mike, ai incercat un zoom mai puternic sau un ocular mai mic/barlow?

Spor.

Mike23
19 Mai 2011 16:06



Mike, ai incercat un zoom mai puternic sau un ocular mai mic/barlow?

Spor.

Am incercat dar sunt neclare si cam intunecate. Asta insemnand ca intru in zoom digital si nu vreau pentru ca nu se mai intelege nimic(prea intunecat si lipsit de detalii). Nu am incercat pana acum captura din film pt ca pe monitorul laptop-ului este extrem de intunecata imaginea lui Saturn. Aproape ca nu-l distingi. Am de gand sa achizitionez o lentila Barlow sau un ocular de 6mm dar inca nu m-am decis. Posibil in weekend sa ma intalnesc cu un proaspat posesor de instrument astronomic care detine asa ceva si poate reusesc sa testez si asa ceva. Sau mai bine ne concentram mai multi din zona la un star party nu prea departe. Asta mi-ar placea mai mult :D 


Cer bun

Mihai

mak
19 Mai 2011 17:04


Multumesc petru precizari, dcristi. Am facut filme de 4,5minute.
Poza a rezultat in urma unei procesari rapide din cauza lipsei de timp. Sper in zilele urmatoare sa am ceva timp si sa fac procesarea pe un calculator serios, nu pe netbook. Asa o sa-mi iasa si culorile cum trebuie. O sa incerc si Registax 6 sa vad daca reusesc sa scot ceva mai multe detalii.

mak
20 Mai 2011 10:16


Am refacut prelucrarea incercand sa mai scot ceva detalii in zona furtunii. Ce buna ar fi fost o D*K21...

valy
22 Mai 2011 01:49


Mak, parca se vede ceva acolo  :lol: 

Vineri seara am tras cateva filme, unul mai lung de vreo 7300 de cadre la 60fps si gain 50% parca a dat rezultate mai bune. Am ales 6000 din cadre.

Mihai F. Dinu
23 Mai 2011 21:28

Salut
O întrebare am și eu colegilor că nu sunt lămurit. Se pot prelucra poze in format JPG cu Registax. Am încercat să fac și eu ceva și nu îmi ieșe. Mulțumesc.

valy
23 Mai 2011 23:22


Merge, daca ai mai multe le selectezi si le prelucreaza el. Ce ai incercat si ce nu iese?

Aseara m-am jucat putin cu philipsul si cu acele. Rezultatele mai jos:

achy1978
24 Mai 2011 07:42


Merge, daca ai mai multe le selectezi si le prelucreaza el. Ce ai incercat si ce nu iese?

Aseara m-am jucat putin cu philipsul si cu acele. Rezultatele mai jos:

Incearca sa iesi din zona de "fps" maxim petru ca vad mici artefacte (ultima imagine arata acest lucru)

mak
24 Mai 2011 09:53


Am terminat de prelucrat ce am tras miercuri seara. La 10fps n-am obtinut nimic in plus, ba chiar putinele detalii au aparut in final si mai sterse. Asta e, dam inainte pe 5fps.
Am pus o ultima prelucrare pentru 5fps. N-am "omorat-o" prea tare ca sa ramana ceva si din inele.

valy
24 Mai 2011 11:05


In ultima poza nu prea sunt artefacte de la fps ci mai degraba de la avistack, dar depinde la ce artefacte te referi. Inca nu m-am prins cum functioneaza, mai experimentez. Insa am vazut ca in momentul cand definesti punctele de control (2 la avistack), el trage niste zone, la granita acelor zone apar discontinuitati care sunt amplificate de wavelets. Restul pozelor sunt cu registax5. Am pus si 6 dar inca n-am rulat nici un film, poate apar imbunatatiri fata de 5, vedem.

La primele 2 poze (cu philipsul) cred ca am stricat cand i-am modificat WB-ul, apar niste cerculete. Din captura a iesit prea rosie, am incercat sa o fac mai gablena.

Mak imi place ca e luminosa si colorata :lol:

mak
24 Mai 2011 11:53


Valy, eu as incerca sa fac si color cu basler ace, cred ca ai obtine detalii mai bune, plus ca la Saturn ai timp sa te antrenezi pentru ca "fereastra" e mare si cred ca o sa-ti prinda bine mai pe la toamna  :D .

valy
24 Mai 2011 11:59


Da, banui. Pana acum n-am folosit philipsul asa ca a fost putin surpriza ce a iesit. Evident nu pot trage la fps-uri mari, compresia jpeg specifica e vizibila, faptul ca nu e pe 12 biti. Si totusi detaliile se vad oarecum comparabil, de unde concluzia ca pe canalele de culoare informatia e mai bogata decat mono, astfel incat la final, rezultatul e mai interesant.
Insa nu prea vad o roata de filtre convenabila. Ceva idei?

achy1978
24 Mai 2011 12:12


Starlight Xpress sau Atik

mak
24 Mai 2011 12:15


Eu l-am gasit pe [url=http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p362_Filterrad---T2-Anschluss---fuer-5x-1-25--Filter---manuell.html]asta.
Cred ca nu vezi mare diferenta intre basler si spc din cauza ca in basler toata informatia care in mod normal e "colorata" o transformi in tonuri de gri folosind UV/IR cut.
Cu spc incearca la 5fps, mi se pare cel mai bun compromis, da' tre' sa ai cer "cuminte".
Cu basler ar trebui sa obtii poze mult mai bune cu o roata de filtre si filtre RGB cu UV/IR cut sau IRpass pe post de canal L.
Eu as incerca si un barlow 2X impreuna cu basler atunci cand cerul permite.

valy
24 Mai 2011 12:36


Cool, nu o vazusem pe aia si m-am uitat de cateva ori.

in basler toata informatia...o transformi in tonuri de gri folosind UV/IR cut
Adica? N-am filtru in fata senzorului. In general cele coloare vin cu UV/IRcut in fata, dar se poate scoate. Cele mono din cate am vazut vin "din fabrica" fara nici un filtru de genul asta.

N-am incercat 5fps, insa atmosfera se juca cu mine: cand fierbea finut discul planetei (cred ca asta era nirvana), cand apareau dedublari ale planetei sau umbre ca de ceata pe o parte a ei.

Am incercat si cu 2x, adica F8800, insa din stack iesea foarte pufos iar wavelets nu facea fata, cred ca mai trebuie sa invat, sa ii dau o raza mai mare, ca trageam de slidere si nimic, soft. Printr-un post anterior, mai demult, am pus si o poza la 2x.

mak
24 Mai 2011 13:51


Daca n-ai filtru e si mai rau. UV/IRcut se foloseste la camerele color pentru a limita efectele pe care le are asupra imaginii faptul ca diferitele lungimi de unda nu focalizeaza in acelasi punct. Camerele CCD fiind sensibile si la UV si IR, peste imaginea din spectrul vizibil se suprapun imaginile usor defocalizate ale altor lungimi de unda. 
Daca nu iti iei filtre si roata de filtre, ia-ti macar un filtru UV/IR cut, ar trebui sa vezi o usoara imbunatatire a imaginii.

rugy
29 Mai 2011 18:16


salut. saturn  in 26 mai 2011 . captura avi 1500 fr.telescop sct8+2x camera neximage

horatius
29 Mai 2011 19:06


Mai trebuie folosit filtrul de wavelet, plus unsharp mask si va arata mai bine imaginea. Chiar si un resize 150% din registax.

rugy
29 Mai 2011 19:45


salut horatius.ok  simplu de spus ,concret cred ca o sa iau filmul pe un stik si ne intilnim la cluj sa vad cum se pre  cu registax.cu bine rugy

mak
18 Iun 2011 11:44


Am facut ieri cateva avi cu DMK21 si Baader UV/IR-cut, respectiv doua filtre vizuale (rosu si albastru). Cel din urma nu e bun la o asemenea aplicatie, banuiesc ca mai scapa si ceva IR.
Am pus mai jos doua poze, una UV/IR-cut, cealalta cu filtrul rosu.

mak
19 Iun 2011 17:57


Am mai bibilit-o putin pe cea in rosu:

dcristi
19 Iun 2011 21:21


Excelent! Avand in vedere conditiile ai reusit un rezultat minunat!

achy1978
19 Iun 2011 21:57


Am facut ieri cateva avi cu DMK21 si Baader UV/IR-cut, respectiv doua filtre vizuale (rosu si albastru). Cel din urma nu e bun la o asemenea aplicatie, banuiesc ca mai scapa si ceva IR.
Am pus mai jos doua poze, una UV/IR-cut, cealalta cu filtrul rosu.

Intotdeauna o sa-ti fie greu sa focalizezi perfect cu filtru B (de fapt, este mai mult senzatia ca esti defocalizat..... insa in realitate este OK, dupa ce le combini).

..... si cred ca iesea o poza foarte buna daca scoteai macar canalul verde, pe langa rosu si combinai imaginea RG, prin emulare de B.

mak
19 Iun 2011 23:56


Multumesc. 
Deocamdata n-am roata si nici filtre si m-am gandit sa trag cu filtrele vizuale din dotare. Ma gandeam sa scot verdele din rosu cu albastru, neavand filtru verde. 
Stiam ca o sa am probleme cu albastru. La focalizare aveam impresia ca ar fi mai multe imagini suprapuse, lucru care m-a facut sa ma gandesc ca mai "scapa" si altceva decat albastru prin el. 
O sa incerc sa combin si albastru cu rosu pe post de verde sa vad ce iese, chiar daca imaginea in albastru e net inferioara calitativ.

Erwin
20 Iun 2011 00:38


Mak, eu zic că liniștit poți trece pozele astea la "avansați"! :)

mak
20 Iun 2011 16:34


Mersi, Erwin, dar mai am multe de invatat si incercat.

mak
21 Iun 2011 16:38


A propos de ce scriam mai sus, ma tot chinui sa fac o imagine color cu canalul G obtinut din R si B si nu merge treaba, imaginea RGB e tot in tonuri de gri. Nu stiu unde gresesc. Daca vrea cineva sa se distreze cu fisierele R si B, i le pot pune la dispozitie.

horatius
21 Iun 2011 23:02


Ai si luminanta? Luminanta poate fi luata drept canal G, mai simplu. Ma pot juca eu cu ele daca mi le trimiti.

achy1978
22 Iun 2011 07:33


Imagine corecta din doua culori o poti forma din canalul R si G

mak
22 Iun 2011 08:18


O sa pun pozele astazi sau maine ca sa le poata lua toata lumea. O sa incerc si varianta cu luminanta in loc de G sa vad ce ar iesi, multumesc de idee. 

Am citit aici ca s-ar putea face G din R si B: http://www.damianpeach.com/marscolour.htm

Tavi F.
22 Iun 2011 11:36


Ce legatura o mai avea topicul asta cu "incepatorii"?!!

Macar de ati afisa o succesiune de imagini care sa redea consolidarea si chiar lizibilitatea detaliilor planetare (incepind de la un cadru brut); etape de prelucrare etc.
Si eu voiam sa afisez un Saturn de ieri... dar ma fac naibii de ris... n-am camere astro specializate (nu mi le permit), de filtre nu mai vorbesc (oricum, n-ar fi prioritare pt. mine)... metoda mea nu mai tine pasul!
Anii trecuti am contribuit suficient la promovarea sistemului Cassegrain (afisind poze la Luna, in special... acelea erau mai relevante, fiind cadre singulare). Observ efectele! Asta e "Romanica mea" (sau poate un tip de mentalitate pe care totusi n-as generaliza-o la nivel mondial)... trebuia sa ma fi asteptat.

achy1978
22 Iun 2011 11:52


O sa pun pozele astazi sau maine ca sa le poata lua toata lumea. O sa incerc si varianta cu luminanta in loc de G sa vad ce ar iesi, multumesc de idee. 

Am citit aici ca s-ar putea face G din R si B: http://www.damianpeach.com/marscolour.htm

Pai poti si asa insa o sa ai ceva variatii de culoare in compozitia finala

achy1978
22 Iun 2011 11:54



......

Pai daca ar fi de avansati nu s-ar mai pune astfel de intrebari :) (cu toate ca eu cred ca si la avansati ... tot incepatori suntem comparativ cu comunitatile mult mai puternice de astrofotografi)

Teo
22 Iun 2011 12:28


Nu este o "rusine" in a ne simti incepatori. 
Pot fi obtinute rezultate frumoase care sa ofere multa bucurie la aceasta categorie, a incepatorilor in astrofoto.
De fapt cred ca mult mai mult se bucura un incepator cand obtine o imagine mediocra decat un avansat care obtine o imagine buna dar care deja este obisnuit cu performante.
Asa ca va doresc succes si perseverenta !

mak
22 Iun 2011 13:53


Tavi, eu nu ma consider avansat atat timp cat am probleme cu prelucrarea propriilor imagini. Pe langa asta, nu am nicio vina sau legatura cu faptul ca tu nu ai o camera astro. Explica-mi tu unde ar fi trebuit sa postez imaginile astea daca nici la incepatori n-am loc...

Prelucrarea am facut-o cu Castrator, Autostakkert! si Photoshop. Primele doua sunt foarte usor de folosit. In PS folosesc Unsharp Mask, Gaussian blur si Curves. Sper sa fie suficient.

Am pus mai jos pozele facute in albastru, rosu si UV/IR cut, un verde obtinut din rosu si albastru si ce poza color mi-a iesit cu rosul, verdele si albastrul de mai sus. Cu UV/IR cut pe post de verde obtin cam acelasi lucru. Distractie placuta  :lol: !

Tavi F.
22 Iun 2011 14:21



......

Pai daca ar fi de avansati nu s-ar mai pune astfel de intrebari :) (cu toate ca eu cred ca si la avansati ... tot incepatori suntem comparativ cu comunitatile mult mai puternice de astrofotografi)
Eu am observat ca marea majoritate a oamenilor interersati intr-un fel sau altul de astro-fotografie, apreciaza doar rezultatul final (imaginea finala), nu si echipamentele folosite, modalitati de captura si contributia operatorului. Cam ce marja de imbunatatire ar avea ultima poza a lui "mak"? (de o incadram in realizarile incepatorilor). 
Evident ca sint perfect de acord ca in orice domeniu mai exista posibilitati de dezvoltare... fie si numai cele aduse prin evolutia tehnologica, si ca sa o dau in clisee: "omul, cit traieste, poate invata cite ceva". Ne etalam perfectionismul, dar sa nu fie prea fortat... raportat la ceilalti incepatori (cu posibilitatile materiale de care dispun ei).

In opinia mea, "a fi incepator" nu se rezuma la rezultatul final, ci tine de atentia la detalii*, indiferent de metoda folosita.
* Prin "detalii" ma refer la cele obtenabile:
1. (primare) fotografierea propriu-zisa: 
- buna aliniere a componentelor optice pina la senzorul fotosensibil;
- precizia focalizarii- ce variaza in functie de modulul sumei puterilor optice ale elementelor (ob, oc, barlow) sistemului telescopic amplificator, la Cass-uri/Gregoriene, unde raportul focal echivalent al obiectivului e f. mare, toleranta de focalizare se relaxeaza mult;
- procedeele de focalizare;
- rigidizarea la maximum a ansamblului, sau amortizarea cit mai eficienta a vibratiilor;
- serari ale timpilor de expunere in dependenta cu sensibilitatea aleasa.
2. (secundare) procesare ulterioara.
Asa ca idee, am incercat si eu anul trecut ajustarile in Registax, a unei imagini a Jupiterului (apartinind altei persoane), doar stacuita... Pai da, alta viata... detaliile apareau "miraculos", ca urmare a numarului enorm de cadre suprapuse.

3. Ar mai fi o categorie, cea de rang 0, si care implica mai putin resursele financiare: necesitatea adaptorului pt. aparatul foto la ocularul telescopului... in cazul "metodei afocale". Nu poti sa-l tii in mina...
============

L.E.: Din cite stiu, si la "Astrofoto - avansati" se dau sfaturi si se discuta pe tema prelucrarilor de finete. Rubrica curenta, pt incepatori, a aparut tocmai in ideea sortarii calitative a fotografiilor.

L.E.2: Inca ceva apropo de stadiul in care se afla un astrofotograf - Oricit de fabuloase ar fi imaginile obtinute, consider ca e necesa o minima sintetizare a informatiilor pt. a tinde spre statutul de avansat: 
- repere unghiulare (sau diametrul unghiular al planetei la momentul respectiv), raportari ale discului de difractie la latura pixelului, deci formarea unei idei asupra amplificarii;
- magnitudunea limita inregistrata la dso.

achy1978
22 Iun 2011 16:52


Eu combin imaginile cu Maxim DL

Incarca pozele acolo si  din meniul Color selectezi pentru toate optiunea "Convert to mono".

Apoi tot din Color selectezi "Combine color" si aloci fiecarui canal fisierul respectiv - vezi in poza
La final stabilesti ponderea fiecarui canal in compozitia respectiva (aici cred ca ai folosit ceva canale emulate si nu native???)

La prima strigare asta a iesit (prelucrare 30 sec)

mak
22 Iun 2011 17:35


Mersi pentru ajutor.
Verdele e facut din rosu si albastru. Vad ca pana la urma nu e o idee buna treaba asta, in ciuda a ceea ce zice D. Peach. Asta e, imagini color dupa ce am roata si filtre...

achy1978
22 Iun 2011 20:57


.... ideea este totusi buna pentru ca ai momente in care ai un "time window" atat de mic la planeta incat nu iti prea permiti sa tragi LRGB separat pe fiecare  canal...... si inca o chestiune ...... treci pe filtre RGB dedicate achizitiei de imagini, nu doar simple filtre colorate. Am incercat si eu compozitii RGB doar din R si G si ies mult mai bine decat ce am scos din imaginile tale

mak
22 Iun 2011 22:10


O sa-mi iau un set RGB Astronomik, pana la urma tot la ele ajung si mai bine le iau din prima. Cele vizuale le-am folosit pentru ca momentan n-am altceva. RG nu pot sa fac pentru ca n-am verde. 
Sper sa reusesc maine seara sa fac un Saturn in infrarosu.

achy1978
22 Iun 2011 22:15


Succes!

mak
24 Iun 2011 15:43


Am reusit aseara sa fac cateva filme in infrarosu cu filtru Astronomik IR Pro 742. Am pus mai jos cel mai bun rezultat obtinut. C8, 2.5X barlow, 9fps, resampled 150%.
Cred ca o sa ma opresc aici cu pozele la Saturn, e prea jos si difractia atmosferica isi arata coltii chiar si in IR. De fluturat nu mai zic nimic.

achy1978
24 Iun 2011 16:36


Foarte,foarte bine! Eu am totusi o nelamurire...... daca asa bine ti-a iesit imaginea la 9 fps, de ce nu ai tras si fara filtru IR cu 40-50 fps?

dcristi
24 Iun 2011 16:47


Excelente detalii! 
Spune-ne si numarul total de cadre/cadre folosite. Daca ai reusi sa scazi expunerea ar fi si mai bine.

mak
24 Iun 2011 16:50


Adica sa fi pus UV/IR-cut si sa fi tras mai multe cadre/secunda (nu stiu daca am inteles bine)?
Aseara am vrut sa incerc filtrul IR-pass, plus ca nu am avut mult timp de stat afara. Am mai avut o tentativa sa trag color cu Neximage si rosu cu DMK si sa fac apoi LRGB, dar m-am lasat pagubas, m-au sabotat si K3CCD si Amcap.
Oricum ar fi, la mai mult de 30fps nu ma aventurez cu DMK21 ca apar "artifactili'.

mak
24 Iun 2011 16:52


Pai 9fps, 500 din o mie si ceva de cadre. Expunerea nu mai pot sa o scad ca nu se mai vede nimic, si asa am mers cu gain-ul aproape de maxim cu zgomot pe masura. Sincer sa fiu, nu ma asteptam sa iasa ceva la 9fps.

red giant
24 Iun 2011 17:47


Oricum ar fi, la mai mult de 30fps nu ma aventurez cu DMK21 ca apar "artifactili'.
Camera asta nu trage necomprimat la 30fps+?

valy
24 Iun 2011 18:19


Bada, dar aici artifactele nu apar din cauza de compresie, ci probabil din cauza de ceva probleme pe la circuite cand cresti fps-ul peste 30.

mak
26 Iun 2011 12:15


Am mai bibilit putin filmul tras cu 5fps si am facut o animatie impreuna cu imaginea rezultata din cel tras cu 9fps. Din pacate n-am stat prea mult afara, asa ca nu am surprins decat o mica parte din rotatia planetei.

RaZvI5
21 Aug 2011 21:03


daca aici e vorba de tot ce aparine saturn,as vrea sa discutam despre Titan.se spune ca atunci cand soarele v-a fi la max(peste 10 miliarde de ani),pe titan se va dezvolta viata.
2.Minunatele peisaje cu rauri de titan lichid.
3.orice se poate spune.

Encelatus.
1.din cate stiu parca are la pol gheizere ,care scot apa,si se spune ca acolo este viata,prin viata ma refer si la bacterii si altle.

Teo
29 Noi 2011 08:26


Astazi am revazut Saturnul dupa mai multe luni in care el nu a fost vizibil.

M-am trezit la 6 iar la 6 :30 am fost afara.

Deja incepuse sa se lumineze usor iar contrastul pe cer nu era prea bun.

Seeingul a fost de asemenea foarte slab.

Turbulente cat cuprinde. Imaginea pur si simplu fierbea in ocular.

Desi nu s-a vazut cum m-as fi asteptat, totusi am fost fericit sa revad "Regele Inelelor".

Am tras si cateva cadre cu aparatul tinut in mana la ocular.

Pentru asta am folosit luneta scurta, de 120/600 mm si un ocular SP de 6 mm focala.

Sper ca prin aceste prime imagini sa redeschid un nou sezon de fotografiere a lui Saturn de catre incepatori, caci se pare ca vom avea ce fotografia de acum incolo.  :D 

Teo

Teo
04 Ian 2012 07:36


Acum o jumatate de ora, adica la ora 6:00 am iesit la observatii la Saturn, cu luneta de 120/600mm.
Cerul s-a pastrat in continuare foarte clar, exact cum fusese seara cand am observat Luna in conditii foarte bune.

Am observat Saturn si inelele lui, inclusiv spatiul gol dintre inele si planeta.
Diviziunea Cassini nu am reusit nici macar sa o intuiesc. Poate cu alta ocazie... :)

In afara de Saturn, la ocular se vedea foarte frumos si satelitul Titan.

Fotografiile le-am facut afocal, tinant aparatul cu mana la ocular.
Nu am folosit Registax, ci sunt cadrele simple asa cum le-am captat de la ocular.
Ocularul folosit : Super Plossl Planetary 4 mm
Camera : Canon EOS 400 D. Sensibilitate ISO 1600. Expunereaa fost de 1.25 secunde.
Prezint mai jos trei cadre, pe care le-am prelucrat putin la luminozitate si contrast.

Pentru a face zoom, dati click pe poze.

jimao22
04 Ian 2012 11:02


Teo, daca vrei sa iasa mai bine, chair daca faci pozele afocal, seteaza timpul de expunere mic si fa rafale de 100-200 de poze si stivuieste-le (stack) in REGISTAX. Cred ca va iesi mai bine de-atat. Chiar poti sa pui pozele astfel scoase spre comparatie, una langa alta, sa vedem si noi diferenta.

Teo
04 Ian 2012 14:16


Rafale de poze am facut, dar din 10 cadre, doar 2-3 erau mai reusite.

Sa zic ca am vreo 10-12 cadre bune in total dar nealiniate, in sensul ca un Saturn e la stanga, altul in centrul imagiinii si altul la dreapta.

Nu stiu cum pot face sa le aliniez si macar cele 10 cadre sa le stack-uiesc.

Daca ma poti ajuta sa facem acest experiment de aliniere, pot selecta 10-12 cadre originale din aparat si sa ti le pun pe mail. Vedem ce iese si o postam aici spre comparatie.

Mersi !

Teo

saiph
04 Ian 2012 15:01


Rafale de poze am facut, dar din 10 cadre, doar 2-3 erau mai reusite.
Sa zic ca am vreo 10-12 cadre bune in total dar nealiniate, in sensul ca un Saturn e la stanga, altul in centrul imagiinii si altul la dreapta.
Nu stiu cum pot face sa le aliniez si macar cele 10 cadre sa le stack-uiesc.
Daca ma poti ajuta sa facem acest experiment de aliniere, pot selecta 10-12 cadre originale din aparat si sa ti le pun pe mail. Vedem ce iese si o postam aici spre comparatie.
Mersi !
Teo

Hai ca nu e greu deloc, Teo.

Pana iti faci adaptorul ala pt foto afocal (odata!..) :P dar chiar si dupa, poti sa cropezi planeta in Photoshop, le aliniezi la ochi, intr-un punct al unul Layer (mai important e sa obtii pozitii asemanatoare ca unghi de rotatie in planul pozei, decat sa ai mici abateri X-Y, cu care se mai poate descurca Registaxul.
Dupa aia, retusezi final si incadrezi intr-o poza de dimensiunea cadrului din aparat (daca vrei) cu fundalul usor diferit de negru absolut (0,0,0) si gata. Poti sa incerci si cu mai putine cadre, pt inceput, o suma rotunda, gen 16, 25, 36 bucati (ai inteles de ce..) si pe urma, in functie de rezultat, poti sa mai cresti nr lor. 


Succes si spor!

Teo
04 Ian 2012 21:14


Pana la urma ti-am urmat sfatul si am facut crop la 15 cadre mai reusite.
Astfel aliniate, le-am introdus in Registax 5 si le-am procesat.

Mare diferenta nu este, dar totusi parca e putin mai bine.

Oricum, pentru o fotografie mai buna as fi avut nevoie de mai multe cadre.

Iata ce a iesit. Cele doua imagini sunt ambele procesate in Registax. Originalul nu este prezent in imaginea de mai jos.

A doua imagine este o varianta alb-negru.

Mentionez ca la ocular, la 150 X imaginea era mult mai bine definita. As putea spune chiar sharp.
Satunr aparea in toata splendoarea lui, insotit si de satelitul Titan.

jimao22
04 Ian 2012 22:16


Teo, pot sa incer, nu zic nu, dar ideea e sa o faci tu. 
REGISTAX-ul, care e free, face singur alinierea pozelor. Timpul de expunere se face mic ca sa "inghete" atmosfera adica sa se reduca la maxim efectul curentilor de aer care fac sa dispara detaliile fine din poze. Iar scurtarea timpului de expunere este compensat de "stackarea" a cat mai multe poze individuale, sute sau chiar mii. REGISTAX-ul este un program inalt automatizat, daca ai poze mai proaste, stabilesti tu care e nivelul minim de claritate acceptat de tine si toate cadrele cu rezolutie inferioara celei alese sunt date de-o parte.
Incearca, nu e greu. Un pic de exercitiu si apoi ai sa vezi cat e de interesant si usor.
Iar calitatea pozelor tale va creste exponential.

dragos.n
04 Ian 2012 23:05


Teo, eu nu inteleg un lucru. De ce faci poze planetare cu un instrument care e total contraindicat in aceasta directie. Timp pierdut cu rezultate care oricat le vei staca, tot prost o sa iasa. O singura poza cu dobsonul, daca e bine colimat, va iesi mai bine decat orice faci cu acest acromat care e facut pentru camp larg si mariri mici.

Uitate la poze, ca e cromatismul cat casa.

Teo
05 Ian 2012 01:23


Tocmai acesta este scopul. Vreau sa fortez luneta la limita maxima sa vad ce poate.
Pe langa asta, este instrumentul cu care am iesit cel mai des in ultima vreme ( de cand l-am achizitionat ), deoarece e usor de carat pe scari.
Evident ca nu este o luneta planetara, nici pe departe, dar sunt curios cam care ii sunt limitele ( asta tine si de toleranta individuala) .

Sunt constient ca pentru a vorbi despre "testarea extrema", ar trebui sa adaptez aparatul foto in prime focus, sa renunt la "sticlele" suplimentare ale ocularului si obiectivului foto si eventual sa ii adaptez si un filtru de tip " fringe killer " sau Chromacor. Totul apoi montat pe o montura EQ motorizata.

Daca ar fi cald afara mi-ar fi simplu sa ies cu telescopul Dobson  de 305/1500 mm si probabil imaginile ar fi cu mult mai bune.
Pana la primavara insa, voi iesi numai cu instrumentele de 120-150 mm diametru.

Daca tot am iesit la o sesiune de observatii m-am gandit sa va prezint si imaginile pe care le vad eu la ocular.

Oricum mai urmeaza probabil cateva sesiuni de iesit cu luneta de 120/600 mm apoi va urma una in care voi iesi numai cu newtonianul de 150/750 mm.  :)

Mai jos am prelucrat intr-o alta varianta cele 15 cadre stack-uite mai devreme, luate prin luneta SW 120/600 mm.

razvan_g
05 Ian 2012 21:45

Saturn
Daca obtii ceva cadre (de preferat sa faci un film) pe care sa le prelucrezi in Registax, rezultatul poate fi cu muuult peste asteptari.
Postez un link cu un mic tutorial de Registax6, care pe mine chiar m-a ajutat, http://www.astronomie.be/registax/previewv6paul.html
Pana la urma programul poate face singur toata treaba, poate fi setat sa treaca automat prin etapele de procesare care pot fi lasate cu setarile by default, ultima parte tine de utilizator.

razvan_g
05 Ian 2012 21:47

Saturn
Ultima parte insemnand reglarea wavelets layer.

Teo
05 Ian 2012 23:09


Mersi Razvan pt. ajutor.

Voi tine cont de aceste sfaturi cand voi obtine imagini ceva mai bune de la telescop.

Voi incerca sa ies in noptile viitoare cu telescopul reflector 150/750 mm sau eventual cu luneta mai lunga 120/1000 mm.

Cu ocazia asta vom vedea si diferentele.

Oricum, pana in momentul de fata, la planete, cele mai bune rezultate la vizual le-am obtinut cu telescoapele reflectoare. :)

Lunetele le pastrez pentru rich-field si nebuloase. :)
In fine sunt bune si in scop universal, inclusiv la planete si Luna, dar nu mai mult de 150 X pt. cea scurta si nu mai mult de 200 X cea lunga.

Teo
24 Ian 2012 15:04


Dimineata pe la ora 3 am tras cateva cadre la Saturn. Desi imaginea nu fierbea deloc in ocular, o ceata de mare altitudine a facut ca imaginile la ocular sa arate destul de rau, atat la Marte cat si la Saturn.

Am iesit cu luneta de 120/1000 mm si aparatul Canon EOS 400 D.

Iata cum arata Saturn. Cam asa se vedea si la ocular.

Din cauza conditiilor atmosferice defavorabile nu am putut distinge la ocular nici satelitul Titan in ciuda stradaniilor mele .

Fotografiile sunt executate afocal. Marirea, aproximativ 166 X. ( Ocular 6 mm Planetary )

nobody
24 Ian 2012 15:41


O scurta remarca. Este incorect sa zici "ceata de mare altitudine". Ceata prin definitie este la nivelul solului. Cred ca te referi la nori lenticulari.

Teo
24 Ian 2012 16:17


Nu ma refer la norii lenticulari. Acestia iau nastere cu preponderenta in curenti ondulatorii de unda lunga generati de lanturi muntoase si apartin etajului mediu. E cu totul altceva.

Eu ma refer aici la nori din familia Cirrus, si in special la norii Cirrostratus de mare altitudine, alcatuiti in mare parte din cristale foarte fine de gheata.
Ei sunt responsabili uneori si de aparitia unui halou diafan in jurul Soarelui in timpul zilei sau a Lunii in timpul noptii . 

De aceea i-am comparat cu o ceata de mare altitudine. In speta sunt nori Cirrostratus.

Teo
24 Feb 2012 02:58

O noua poza cu Saturn
O noua poza cu Saturn, facuta noptile trecute prin luneta 120/600 mm.

Este un singur cadru procesat cu " Corel PaintShop Pro X4 " pentru reducerea "zgomotului".

Foto afocala. Ocular 4 mm "Planetary " .

nobody
24 Feb 2012 03:11


Cum arata la ocular ?

Teo
24 Feb 2012 09:01


Cum arata la ocular ?

Exact ca mai sus, dar putin mai clar si mai luminos.

Aici avem si putin zoom digital. In realitate, la 150 X se vedea ceva mai mic.

Mike23
24 Feb 2012 11:25


Nu-i rau. 
Imaginea e luata cu DSLR-ul tinut in mana, sau ai facut cu compacta?

Teo
24 Feb 2012 12:57


Imaginea e luata cu DSLR-u tinut in mana. :)

Programul "Corel PaintShop Pro X4 " descoperit cu cateva zile in urma, ma ajuta mult la procesare si mai ales la indepartarea zgomotului de fond.

Pentru exemplificare postez imaginea originala apoi mai jos imaginea procesata cu Corel PaintShop Pro X4.

emilf
06 Mar 2012 10:22


Aseara daca tot am iesit special pentru Marte, nu puteam sa plec acasa fara sa il salut si pe Saturn.
Ora este inca nepotrivita pentru a-l fotografia (00:03 TLR, Craiova) si il astept cu placere sa se apropie de meridian. :D

Mike23
06 Mar 2012 11:08


Frumoasa captura.
Se vede frumos umbra planetei pe inele, iar planeta vad ca are o pozitie mai buna, vad ca iese la o sedinta foto. :lol: 
Ce ai folosit Dobsonul de 203mm? e un crop dintr-o imagine in care saturn apare mai mic dar foarte "sharp" ca detalii? Sau e o camera dedicata astro si in felul acesta sa nu mai imi fac sperante ca osa-mi iasa si mie astfel de detalii in imagini. :D 

O zi excelenta

Mihai

emilf
06 Mar 2012 11:34


Salut!
Folosesc pentru foto dobsonul de 203 pentru ca are auto-tracking si se aclimatizeaza mai repede decit 254 si nu trebuie sa tremur prea mult in cimp.
Da este crop, iar camera este Celestron NexImage modificata sa faca achizitie in raw mode cu 5fps.
Tot ce ne trebuie este cerul bun si insistenta noastra.
Succes! :D

Teo
11 Mar 2012 03:34


Un Saturn fotografiat in aceasta noapte pe un cer cu turbulenta mare.

Aici este prezent un singur cadru.

Aparatura folosita :

Luneta 120/1000 mm si camera Canon EOS 400 D. Foto afocala la ocular 6 mm.

emilf
17 Mar 2012 03:49


Eu de regula folosesc vizual la planete grosismente de 200 si daca seeing-ul permite 300x.
In aceasta seara pot sa confirm ca am putut distinge Cassini si la 600X cu dobsonul de 203mm, deci nu mai incape vorba cum s-a vazut la grosismente uzuale, deci seeing-ul face totul. :D

ovi1001
17 Mar 2012 08:57


A iesit foarte frumos, felicitari!
Trebuie sa trag si eu cateva cadre la Saturn sa vad cam ce as putea sa scot :)

UFO
17 Mar 2012 09:21


Oooo, ce evolutie intre poza de 6 martie si cea de azi de pe 17, Felicitari.  8)

Stanescu Octavian
17 Mar 2012 12:24


Frumusel a iesit . nu mai stiu tu filmezi cu dsrl?

emilf
17 Mar 2012 13:59


Multumesc tuturor pentru aprecieri!
Filmez cu Celestron NexImage modificata firmware ca sa traga raw si ma chinui doar cu 5 cadre per secunda necomprimat si ne-debayerat  iar semnalul capturat este brut asa cum il achizitioneaza matricea Bayer si cu filtru Baader uv-ir-cut, in esenta este de fapt o camera web branduita.
 :D

Teo
18 Mar 2012 03:47


Am iesit la observatii cu telescopul Newton 150/750 mm.

Seeingul fiind destul de bun, am tras si cateva cadre afocale prin ocularul Planetary de 4 mm focala.

Iata ce a iesit. Poza este un singur cadru si nu a fost prelucrat in registax.

La ocular am putut distinge in sfarsit diviziunea Cassini, dar cu mare greutate, la 125 X si la 187 X.

Teo
18 Mar 2012 22:43


Am selectat 5 cadre mai clare de aseara si le-am suprapus in Registax.

Iata ce a iesit :

Ovi_astro
18 Mar 2012 22:44


Super poze Teo tine-o tot asa mai asteptam si alte postari de la tine

Teo
18 Mar 2012 22:49


Mersi, Ovidiu ! :D 

Stiu ca nu sunt "super" deloc, dar e maximul ce am putut scoate din aceste cadre.

La ocular vedeam doua benzi cenusii pe suprafata lui Saturn, diviziunea Cassini intre inele si 2 sateliti.

Titan se vedea usor iar mai jos inca un satelit putea fi perceput, dar cu mare greutate. Probabil era Rhea.

Astept poze si de la tine, poate reusesti ceva la Saturn cu luneta de 70/900 mm care stiu ca are o optica foarte buna din cate mi-ai spus.

Spor !

Teo
11 Apr 2012 13:28


Rog colegii care au deschis inca doua topicuri cu Saturn ( la astrofoto-incepatori ) sa posteze aici.
Pana la urma sunt topicuri care trateaza acelasi subiect.

Acest topic are deja o vechime si a atins numarul de 12 pagini. E pacat sa nu pastram o continuitate aici.
 Mai multe topicuri deschise pe acelasi subiect in aceeasi categorie nu fac decat sa scindeze informatia in mod absolut inutil.

saiph
14 Apr 2012 00:46

Re:
Salut.

Un Saturn modest, pe fuga, aseara, inainte sa vina norii aia pacalici, din cauza carora am strans dupa numai 5 minute de inregistrat  :D

Mai multe poze aici:
http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/

Seeing teribil, ma uitam la Venus, inainte de a incepe inregistrarea, si nu numai ca fierbea, dar aveam impresia ca sta un avion cu reactie in preajma lui...


Poate data viitoare va coopera mai mult atmosfera si o sa prind ceva mai bine, cu SPC-ul.


Cer senin!

saiph
14 Apr 2012 00:58

Re:
Aseara daca tot am iesit special pentru Marte, nu puteam sa plec acasa fara sa il salut si pe Saturn.
Ora este inca nepotrivita pentru a-l fotografia (00:03 TLR, Craiova) si il astept cu placere sa se apropie de meridian. :D


Emilf, cred ca ai uitat de RGB Align si RGB Balance in poza aia ;)  
Ai fi surprins, apoi si putin din histograma si levels, cat de diferit o sa arate. 
Mai e potential de scos la iveala in ea.

Tanchistu
21 Apr 2012 07:31


http://astrobin_images.s3.amazonaws.com/8af730fc-dec0-47a0-b7fe-458decf8cb3e_thumb.png

Am facut un test de expuneri, de la -11 (cea mai de sus) pana la 0. (click pe poza pentru toata seria)

Din cate imi dau seama o expunere corecta este undeva pe la 6-7.

Nu reusesc deloc sa scot detalii, cred ca din cauza filtrului IR care lipseste.
Am facut rost de un filtru IR de la un Kodak stricat, sper sa ca data viitoare sa vad o diferenta.

emilf
21 Apr 2012 11:57


@ saiph
Salut Mihai!
Poti sa modifici si sa postezi ca doar nu e suparare, sint curios cum apare si in alte prelucrari  :D .

saiph
21 Apr 2012 13:17

Re:
@ tanchistu:
 - neaparat filtru IR! numai sa fie IR-cut :D (sper ca nu e IR-pass Kodakul de care aminteai). vezi ca sunt filtre de-astea destul de accesibile - eu am luat unul acum cateva luni, de la "fratii nostri americani" (forumul CloudyNights), standard de 1.25, pt oculare, cu vreo 15$ (plus vreo 6$ transpotrul - a intrat intr-un plic cu bule). apropo, ce camera ai folosit? ca nu m-am prins..

@ emilf:
 - multumesc, ar fi o idee, numai ca fara cadrele brute (sursa) nu cred ca o sa iasa la fel; am incercat ceva in CS2, cu imaginea finala pe care ai postat-o si n-o sa mint, dar nu prea m-a dat pe spate :)
m-am ofticat maxim joi seara - venisem si eu acasa pe la 10, vad senin, zic "asta e, imi iau revansa!" (pt saptamana trecuta, cu Saturn), seeing foarte acceptabil, cand sa ies (pe la 11) - o mare de nori, veniti din vest....... iti dai seama ce-a fost la gura mea :D


cer senin!

Teo
21 Apr 2012 13:51





Salut ! 

Arata binisor Saturn, dar oare de ce apare acel aspect de ceata, de halou (blur) ?

Ai utilizat o luneta cu focala scurta si diametru mare ( f/d mic ) ? Sau au fost probleme atmosferice ?
La detalii scrie ca ai utilizat un Meade LDX 55 de 6 inch.

Te intreb asta pentru ca eu folosesc in ultimul timp o luneta cu raport F/D mic (5) si totusi nu imi apare acel halou atat de evident peste Saturn.  El exista si la mine dar foarte discret. La lunetele cu focala lunga sau la reflectoare,  imaginea se vede foarte bine conturata .
Am observat ca si la pozele cu  Marte la fel, imaginile au un blur general .
La ocular (la vizual) tot cu acel halou (blur) il vezi ? Sau imaginea apare bine conturata, cu detalii mai bune ?

Daniyyel
21 Apr 2012 15:12


Salut
Atasez si eu doua poze cu prima mea incercare la Saturn cu un webcam...

Tanchistu
21 Apr 2012 16:27


@saiph - este un filtru IF cut, este filtrul normal de la un aparat Kodak stricat, aparat care folosea CCD. sper sa fie OK, chiar daca eu am CMOS. Am folosi Lifrcam Studio, la detalii scrie tot.

@Teo - si eu m-am intrebat ce-i cu blurul ala. explicatia pe care mi-am dat-o este ca datorita supraexpunerii, apare zgomot in jurul obiectului, zgomot care suprapus la prelucrare creeaza acel efect. am folosit exact ce scrie la detalii: Meade LX55 6 SN + MS Lifecam Studio

Defapt nu stiu de ce apare, poate ma poate ajuta cineva.

Teo
21 Apr 2012 18:01


Am inteles.

Totusi la vizual ( la ocular ) vezi detalii clare, fara blur ?

Asta ca sa te asiguri ca telescopul este colimat corespunzator si imaginea bine focusata .

Tanchistu
21 Apr 2012 18:39


Vizual pare OK, dar nu ma pot baza pe asta.

As vrea sa il colimatez, dar nu stiu cum... am sa imi cumpar un colimator. Se poate si fara colimator?

Daca ar fi fost dereglat, nu ar fi avut aura intr-o singura parte?

Teo
21 Apr 2012 23:32


Poti face colimarea si pe o stea mai luminoasa dar mai bine iti iei un colimator .

Colimarea de precizie o poti verifica ulterior pe o stea.

Nu am experienta in colimarea telescoapelor catadioptrice.

La newtonianul meu de 150 mm, cand era decolimat vedeam Saturn putin neclar oricat as fi focusat dar si o reflexie putin intr-o parte, ca o pata de lumina iar la Marte vedeam dublu contur .

Oricum nu strica sa ai un colimator si sa ii verifici colimarea.

emilf
22 Apr 2012 02:27


Salutari !
Dupa trei saptamini de ploi si nori a trecut iar Saturn prin fata ccd-ului meu Neximage la Craiova. :D

jimao22
22 Apr 2012 03:50


Foarte frumos, Emil. Si Saturn si Marte de asemenea. Cateva detalii despre achizitie? Cate cadre, cum, cu ce, unde?

emilf
22 Apr 2012 10:27


Multumesc dl. Cristi !
La ambele planete am folosit reflectorul Dobson flextube GoTo de 203/1200mm, barlow 2x Celestron Ultima, camera Celestron NexImage modificata ca sa traga raw cu 5fps ne-debayerat si fitru uv-ir cut Baader, aceasta fiind setup-ul meu cel mai ieftin pe care mi-l permit pentru foto planetare.
Am tras in ambele cazuri avi de cite 4 minute, la Marte mi-au ramas 580 de cadre din 1200 iar la Saturn 960 din 1200, urmind prelucrarile in Registax 5.1 si cite un resample. :D

saiph
22 Apr 2012 19:38

Re:
@emilf!  hi'5!  ;)  a iesit "boboc"!

@Teo & @Tanchistu:  e de la lipsa filtrului IR-cut blurul, nu are treaba cu focala - desi intr-adevar, mi s-a parut mai pronuntat glare-ul IR in cazul folosirii Tairului 300 (f/4.5) decat la Apex102 (f/12.7), dar vinovatul cel mai mare este IR-ul.

@dannyyiel: un Saturn mic si dragut :) persevereaza si-l vei putea vedea crescand in imagine, cat de curand (mai ai jumatate de sezon la dispozitie).


Aseara a fost runda a treia, in incercarea de a-l prinde pe Saturn.
Din pacate, desi vremea parea promitatoare (senin, dar putin laptoasa atmosfera - deci ar fi trebuit sa fie ideala pt planete), din aproape o ora de inregistrare video, am pastrat jumatate, din care sper ca abia o treime sa o pot folosi pt o imagine cat de cat - daca nu se vede diviziunea Casini se cheama ca am inghetat degeaba 5 ore (n-am reusit sa stau pana dimineata, oricat mi-am dorit - frig dom'le...)

     Cam asa arata pe ecran:
http://www.youtube.com/watch?v=kWW8kTyD9tw
     Urmeaza sa termin de prelucrat si revin cu imaginea (o sa apara si la descrierea filmului).

Dupa aceea m-am 'razbunat' cu niste DSO-uri, printre care unele pe care nu prea reusisem sa le vad cu instrumentele de pana acum - ce-nseamna 5 cm in plus la apertura :D
M104, M81, M82, M57, M53, M4, M80, M10, M12, M14, M92 si pt final am pastrat ciresica: M13
Am incercat sa prind M13 si cu SPC-ul, in speranta ca o sa reusesc, ca si in cazul lui M42, insa se pare ca magnitudinea este mult prea mica pt senzorul ei, desi am dus sistemul aproape de limita lui (F/2) cu 2 reducatoare (0.63x-ul si 0.5x-ul) =(

http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/?action=view&current=m42_spc_c8-f027_test1.jpg

Pe la 3 am zis 'piua' si m-am bagat la somn, un pic dezamagit, un pic increzator, dar oricum, dornic sa ies din nou la stele :)


Cer senin!

saiph
24 Apr 2012 11:02

Re:
Si poza de care ziceam, cu Saturn, din inregistrarile facute sambata seara:

Sunt vreo 5000 si ceva de cadre, dar n-am avut de unde sa scot mai mult detaliu, fara sa o umplu de zgomot; atat mi-a permis atmosfera, ca doar colimat era, scos de o ora era, focusat era... 
Nu stiu daca tonurile sunt ok, pe monitorul asta par aproximativ "pe-acolo", desi nu e tocmai calibrat.


Cer senin!

Tanchistu
25 Apr 2012 02:53


saiph si emilf: mai am mult pana la asa imaginini, deocamdata incerc sa scot detalii de orice fel.


In sfarsit, dupa o saptamana de asteptari, toti cei 6 sateliti pe care ii pot vedea s-au aflat in pozitii favorabile iar cerul nu a fost in totalitate inorat. Din pacate atmosfera a fost mai jucausa decat as fi vrut. Nu-s deloc multumit cu rezultatul obtinut, voi reveni cu alte tentative.

http://astrobin_images.s3.amazonaws.com/3544cc05-0c73-4dc7-9e6c-54daa15c5ec8_thumb.png

iuli72an
05 Mai 2012 14:29

Saturn - 01.05.2012
Am vazut ca tot se pun aici poze cu Saturn. Asadar dintr-o filmare facuta de curand, va prezint si eu cateva poze extrase din cateva filmari, editate cu Registax 6: 
1.camera cu senzor CMOS (UI-1226LE-C): 
Specificatii Camera: 
- 1/3" CMOS image sensor 
- Global Shutter 
- 752 (H) x 480 (V), WVGA 
- 87 fps, full resolution Freerun Mode 
- Color 
- S-Mount, M12 Housing Model 
- USB2.0 Interface 
2. Skywacher Mak 127/1500 EQ3 
3. Oglida diagonala prinsa pe tub-ul optic 
4. Scotch (pentru a lipi improvizat senzorul de adaptorul cu oglinda diagonala)

Si linkuri video:

http://www.youtube.com/watch?v=_tJx3ZIHeow

http://www.youtube.com/watch?v=4j1b-mur9nw

Pe youtube calitatea imaginii nu este aceeasi cu cea avuta de mine.

Cer senin si 73!

rugy
05 Mai 2012 17:22


Saturn  vazut din Felix in 3 mai 2012.ora locala 0 45 mjn.
Telescop SCT8'' Celestron  , barlow 2  si un ccd NexImage tot Celestron,montate pe EQ6.
Am focut multe filmulete in format avi dar numai unul a iesit bunicel din care am putut scoate ceva.
Am prelucrat in RegiStax un filmulet avi de 100s  si 1500frm.
Vizibilitate nu era chiar buna, pe cer se plimbau niste nori lungi si laptosi , sufla si un vintulet care mai misca tot ansamblul.
                                                                                                 
                                                                                                                rugy

iuli72an
06 Mai 2012 06:41


Foarte faina imaginea insa parca ii lipseste ceva.

Nu stiu daca ai observat insa in Registax poti umbla la contrast, brightness, gamma pentru layer-ul final insa poti creste foarte bine calitativ imaginea prin modificarea parametrilor Wavelet/Layer de la 1 la 6.

Cer senin.

emilf
06 Mai 2012 09:49


@ rugy
Salut Nelu !
Imi place poza postata de tine, are potential si ai un set-up foarte bun.
Ca sa obtii tot ce se poate de camera NexImage si nu tii neaparat la garantia ei, poti urma sfaturile din link-ul urmator, asa cum am facut si eu, acest lucru implica si riscul de a distruge camera.
Vei ajunge la final sa faci captura doar cu 5 cadre per secunda dar in format RAW ne-debayerat, care le prelucrezi fara probleme si calitatea creste exponential.
Va trebui ceva antrenament ca sa te inveti sa distingi imagini pe display-ul de la laptop in momentul achizitiilor pentru ca vor arata ciudat deoarece vin direct de la matricea Bayer si necomprimate.
Succes !
http://www.celestron.com/c3/support3/index.php?_m=knowledgebase&_a=viewarticle&kbarticleid=1764

emilf
06 Mai 2012 10:19


Avem aici doua poze cu Saturn de azi-noapte, locatie Craiova, orele 00:13 si 00:40 cu putina variatie de seeing si focusari manuale diferite.
Se observa putin si Titan in dreapta pozelor, daca maream expunerea se ardea planeta, bine asta se poate face prin capturare separata a obiectelor si apoi mixarea lor intr-un editor foto, dar ramine pe viitor :D .

rugy
06 Mai 2012 11:28


Salut Emil ,ff frumoase pozele tale mai ales ca ai avut si poluare luminoasa ,ai avut aproape luna plina.
   Spune-mi ai folosit ceva filtru si filmul de cite frm este?
Apropo de camera NexImage ,dupa modificare filmul salvat poate fi prelucrat in RegiStax?

emilf
06 Mai 2012 11:39


Multumesc !
Folosesc mereu filtrul Baader uv-ir cut dar si fara el nu este chiar dramatica diferenta, prima poza vine dintr-un avi de 240 sec a cite 5 fps iar a doua dintr-un avi de 300 sec tot a cite 5fps dar la registax ramin cam 600-800 cadre bune.
Poti sa-l prelucrezi cu Registax 5.1 apelind functia use debayer sau debayerezi avi-urile cu programelul AviRaw separat, scrie acolo totul, succes ! :wink:

ZENDOW
06 Mai 2012 15:42

saturn
Prima fotografie la Saturn:100ED,DKK31AV03

4000 cadre, prelucrate 700 in Registax(alb negru pentru ca se pare ca asa am facut capturile!)

rugy
06 Mai 2012 20:38


Revin cu o altfel de prelucrare a aceluiasi filmulet avi din data de 03 05 2012

saiph
07 Mai 2012 09:55

Re: Saturn - 01.05.2012
Am vazut ca tot se pun aici poze cu Saturn. Asadar dintr-o filmare facuta de curand, va prezint si eu cateva poze extrase din cateva filmari, editate cu Registax 6: 
1.camera cu senzor CMOS (UI-1226LE-C): 
Specificatii Camera: 
- 1/3" CMOS image sensor 
- Global Shutter 
- 752 (H) x 480 (V), WVGA 
- 87 fps, full resolution Freerun Mode 
- Color 
- S-Mount, M12 Housing Model 
- USB2.0 Interface 
2. Skywacher Mak 127/1500 EQ3 
3. Oglida diagonala prinsa pe tub-ul optic 
4. Scotch (pentru a lipi improvizat senzorul de adaptorul cu oglinda diagonala)



Foarte interesanta captura, Iulian.
Si Rugy a prins destul de fain imaginile.
Zendow, foarte tare, pentru un 100ED! ;)
Emilf, nota 9.85! :D

Totusi, la Iulian, nu prea-mi dau seama daca artefactele alea (benzile cu luminozitate diferita) sunt de la acomodarea incompleta a telescopului sau de la camera in sine.. Destul de luminoasa imaginea obtinuta, ca si cadrele din filmulet de altfel. Camera vad ca e pe S-mount (exista si pe C/CS mount) - nu i-ai gasit un adaptor pe 1.25"?

Atasez si eu o imagine dintr-o sesiune de acum 10zile (scuze de intarziere, cred ca am uitat sa o postez la data respectiva):

http://s120.photobucket.com/albums/o167/saiph_ro/outer_space/Planets/?action=view&current=saturn_mtj_rx2.png



Cer senin!

Mike23
07 Mai 2012 17:02


Aseara am reusit sa observ prima oara planeta Saturn prin ocularul de 6mm de la SW seria Golden Line, si am fost uimit de cum se vedea planeta la 250x. Pe langa faptul ca se vedea mai mare decat eram obisnuit la 150x :roll: , era mai intunecata, nu mai era asa de luminoasa. Partea si mai placuta a fost observarea cu destul de multa usurinta a diviziunii Cassini, si chiar benzile de furtuna ale planetei erau mai clare. Observatiile le-am facut undeva la margeinea Bucurestiului (Prelungirea Ghencea), din curtea unui prieten. DIn nefericire era cam tarziu, copii obositi si maraiti :D, si nu am putut savura momentul prea mult. In schimb am avut placerea de a-i lasa cu gura cascata si exclamand multi de WOW, pe cei din jurul telescopului. Desi motivul pt. care am carat instrumentarul cu mine a fost vizualizarea Selenei, planeta Saturn a fost vedeta serii :D.
Din nefericire din motive de oboseala si agitatie a copiilor "proprietate personala" :D nu am reusit sa imortalizez planeta (cateva incercari esuate). Poate data viitoare

O zi excelenta.

Mihai

iuli72an
07 Mai 2012 21:18


Foarte tare. Sa sti ca ma impresioneaza ideea ca ai si tu acelasi telescop ca si mine, iar gandul ca nu am ocularul de 6mm SW seria GoldLine, ma face tare curios. Ma omoara curiozitatea cum s-ar vedea prin el, precum si prin cel de 32mm sau 40mm.

Felicitari si multa sanatate!

Cer senin.

ovi1001
07 Mai 2012 21:45


Foarte frumoase pozele tuturor. @saiph pe tine te-am vazut pe la avansati nu? :)

Pun si eu primele mele imagini cu Saturn obtinute din niste cadre luate aseara 6 Mai 2012 pe la ora 22.00

CGEM 9.25 HD, DMK21AU618, Astra Image, PS (prima imagine e cu barlow TV Powermate 2.5x)

UFO
07 Mai 2012 22:01


@saiph Ai suprapus imaginile de apar si satelitii. (-?-) Foarte fain. Cred ca e prima poza cu Saturn astfel, postata pe aici.

emilf
07 Mai 2012 22:07


Da !
Si mie imi place cum a lucrat poza asta, cinste lui ! :D

iuli72an
07 Mai 2012 22:38


@saiph: WOW...abia acum am vazut ce interesanta este poza facuta de tine. E superba.
La mine au iesit acele artefacte verticale deoarece camera CMOS folosita la momentul respectiv avea "noise" de la ISO (sau gain) dungi orizontale. Dupa rotirea pozei obtinuta cu RegiStax nu am avut ce sa ii fac. Nu e cea mai buna camera testata (cred eu).

Montura S-mount la 1.25" nici macar nu am cautat, desi stiam ca exista. Chiar unde s-o gasi?

saiph
08 Mai 2012 00:00

Re:
@saiph Ai suprapus imaginile de apar si satelitii. (-?-) Foarte fain. Cred ca e prima poza cu Saturn astfel, postata pe aici.

Da, am obtinut 6 stive a cate 1000 cadre (plus-minus...) din filmulete de cate 3-4000 la 30fps si le-am dat "screen". Dar ce vedeti in poza postata este de fapt o reprezentare amplificata chiar si a rezultatului adunarii tuturor cadrelor - in stiva finala abia daca erau la sfert ca vizibilitate. Am incercat sa pastrez pozitiile si proportiile dimensiunilor  /magnitudinilor, desi la culori am mici dubii..
Oricum, cu setupul de acum, nu stiu daca pot obtine imagini mai clare de pe cerul asta de oras, la focale mai lungi. Poate dupa ce fac upgrade la camera :)

@Ovi1001 - da... pai am vazut Saturn si mi-am amintit brusc ca nu v-am aratat cum mi-a iesit captura de acu 10 zile (rusinica) si am descarcat repede poza din album, fara sa ma uit ca era vorba de threadul pt incepatori :D  Oricum, consider ca aici e totusi locul cel mai potrivit, nefiind vorba de imagini trase (L)RGB, sau cu setupuri prea pretentioase cu care se joaca de obicei avansatii.  Faina si imaginea postata de tine. Totusi, ai avut probleme cu seeingul, sau s-a intamplat ceva in timpul capturii? - ca detaliile se ascund dupa un fel de ceata

Multumesc pt aprecieri. Si eu am fost surprins sa vad cum incep sa apara satelitii pe masura ce dadeam "Screen" la stivele intermediare ;) Am protejat planeta sa nu se arda, evident, apoi am uniformizat fundalul si am mascat artefactul acela de contur intunecat ce apare la "sharpen" pe diferite nivele ale dimensiunii detaliilor.


Cer senin!

iuli72an
08 Mai 2012 08:58


Ce fun...odata cu astronomia, capatam experienta si in editarea pozelor si filmelor.Ce mai.... invatam o meserie nene.

ursamajor
08 Iun 2012 18:39


Debutăm și la Saturn. 
Un Saturn, cu iz bulgăresc.
Kavarna, BG, 07.06.2012, turbulențe, din păcate.
Bresser 70/700 + barlow 2x + Canon 550D. Editare: Registax 6.

ovi1001
10 Iun 2012 15:06


Postez cu intarziere o imagine la Saturn, dintr-o captura facuta pe 21 Mai 2012, ora 22:00
CGEM 9.25 Edge HD, DBK21AU618, Barlow 2.5x
Soft: Registax, Astra Image, PS

ovi1001
19 Iun 2012 10:18


Vad ca nu prea e activitate pe aici. Mai pun eu inca o imagine la Saturn, dintr-o captura de pe 17 Iunie 2012, aprox. ora 23.30
Erau ceva turbulente, imaginea trepida destul de rau in softul de achizitie. Am urmat si sfaturile lui Horatius in legatura cu anumite setari din IC Capture si anume timpul de expunere, gain, gamma etc. 

CGEM 9.25, DBK21, barlow TV 2.5x
Prelucrarea a fost in Registax ( best 15% frames of 425 ) , Astra Image, PS.

horatius
19 Iun 2012 11:26


Faci mai multe erori, altfel cu C9 si DBK21 ai putea obtine un Saturn bun:
- expune cu 60 fps, expunerea propriu-zisa este oricum mai mica de 1/60
- lasa 2-3 minute filmul sa se inregistreze, o sa obtii vreo 5000 de cadre
- in registax, alege criteriu de aliniere calitatea 90% sau 95%. Daca atmosfera e buna ai cel putin 2-3000 de cadre care raman.

ovi1001
19 Iun 2012 13:38


La criteriul calitate la care te referi => Lowest Quality - 90-95% ?

valy
19 Iun 2012 17:02


Am vazut ca exista un panel - registration graph parca ii zice, care face o evaluare a calitatii cadrelor, misti de sliderul de jos (ala cu n.r de cadre) si vezi ca se deplaseaza o bara verde catre stanga/dreapta, alegi incat sa pastrezi cadrele mai bune. Sau incerci mai multe setari, incremental, 10%, 25, 50, etc si pastrezi rezultatul mai bun.
Spor.

horatius
19 Iun 2012 18:47


Da, lowest quality 90 sau 95%. Eu prefer 95%, dar daca sunt putine cadre sau atmosfera e mai proasta atunci chiar daca alegi o calitate de 90% obtii mai multe cadre pentru suprapus, ceea ce e avantajos pentru raportul semnal/zgomot. 

Exista si acel registration graph, o bara, care face acelasi lucru. Dar din procente e mai simplu.

ursamajor
19 Iun 2012 19:07


La Soare, eu am mers și cu 70% la quality. Altfel, îmi ieșeau dungi la final, la wavelets. Dar, în general, da, 95% dă afară tot ce-i mai prost. Mai recomand, mai ales la planete, Castrator. Ajută mult Registaxul.

ovi1001
20 Iun 2012 13:57


Multumesc de sfaturi, e bine ca am de la cine invata. Singur e mai greu.

Jabba the Hutt
28 Iun 2012 10:13


Pun si eu un Saturn modest. Fotografia a fost realizata prin telescopul cass clasic Carl Zeiss Jena 150/2200 prin ocularul de 4 mm cu o camera de 5 Mpx la ISO 200.

Flavius
28 Iun 2012 11:30


Vad ca nu prea e activitate pe aici. Mai pun eu inca o imagine la Saturn, dintr-o captura de pe 17 Iunie 2012, aprox. ora 23.30
Erau ceva turbulente, imaginea trepida destul de rau in softul de achizitie. Am urmat si sfaturile lui Horatius in legatura cu anumite setari din IC Capture si anume timpul de expunere, gain, gamma etc. 

CGEM 9.25, DBK21, barlow TV 2.5x
Prelucrarea a fost in Registax ( best 15% frames of 425 ) , Astra Image, PS.

A iesit bine inclusiv culoarea!
Camera DBK21, din cate stiu, nu are filtru IR-cut. Ai pus tu un filtru in fata camerei? Daca nu incearca data viitoare, se pare ca amelioreaza contrastul.
Ai o camera color, desi are captor sensibil si pixeli relativ mari matricea Bayer taie o gramada de luminozitate. Eu as incerca expuneri intre 30ms si 50ms (mai mult daca turbulenta e slaba). In nici un caz 16ms.
Daca ai montura ecuatoriala pentru Saturn poti urca linistit la 3 minute de captura. Eu ma limitez la 2 minute ca-s in altazimut si se roteste campul.
Incearca sa faci stackingul cu Autostakkert e mai rapid, mai bun si mai simplu de utilizat decat Registax. Inregistrezi in format .tif si faci pe urma prelucrarea cu wavlet in Registax.

In orice caz, cand e turbulenta mare nu se poate face mare branza ca Saturn e putin luminoasa, nu merg expuneri super scurte ca la Marte.

ovi1001
29 Iun 2012 11:44


Da, am pus in fata camerei un filtru UV/IR-Cut de la Baader. Montura este ecuatoriala, dar nu am incercat niciodata sa merg pana la 3 minute de captura. De obicei ma opream la 60-70 sec.
Am incercat si cu Autostakkert dar cum fac debayer cu programul asta ? Sau se face ulterior cu Registax?

Flavius
29 Iun 2012 11:53


Autostakkert face debayer daca alegi din meniul "Color" optiunea care trebe (in principiu RGGB, merge si pe auto da nu de fiecare data mai confunda cu "mono").
Il face destul de bine dar nu stiu ce algoritm aplica. 
Cand vreau sa fiu sigur ca obtin tot ce se poate din captura, fac debayer manual inainte de prelucrare. Folosesc utilitarul "debayer" care vine cu Firecapture (freeware) si aleg "VNG" la algoritm. E super lent dar cu asta obtin cele mai putine artefacte. Poti alege si Bilinear sau HQlinear, mult mai rapide ca VNG si foarte bune.
Registax face debayer cu "nearest neighbour" e metoda cea mai proasta si induce artefacte pe imaginea color.

ovi1001
29 Iun 2012 17:59


Autostakkert face debayer daca alegi din meniul "Color" optiunea care trebe.
Citind aceasta prima propozitie mi-am dat seama ca nu am versiunea care trebuie la soft.
Greseala mea, eu am o varianta mai veche: 0.0.1.15 (for monchrome avis only). O sa incerc si acel "debayer" care vine cu Firecapture. 
Multumesc de sfaturi.

jimao22
01 Iul 2012 17:56


Un Saturn tot din mai, caruia abia acum i-a venit vremea. Captura cu Orion Planetary (QHY5), telescop Astrotech AT8IN cu barlow Celestron Ultima 2x, pe EQ6 cu EQMOD.
Prelucrari - stack cu AutoStakkert si wavelets cu Registax (cam mult zgomot dar e inerent la primele prelucrari, cand avem tendinta de a exagera sa vedem ce iese din captura), crop si rotate cu PS2.
Am probleme cu focusul la fotografie planetara, daca voi mai avea la dispozitie o camera planetara (am dat-o inapoi pe asta, era imprumutata), o sa folosesc refractorul cu Telextenderul 5x sa vedem daca iese mai bine (e mai usor de focusat si pastrat critical zone focus la un F mai mare).

Flavius
02 Iul 2012 10:47


Nu e rau!
Cu Registax ai pornit de la fichierul stack brut ali lui Autostakkert sau de la fisierul tratat cu deconvolutie (numele incepe cu "conv")? E important sa pleci de la cel brut altfel amplifici zgomotul.
Mi-am permis sa prelucrez poza sa scot zgomotul de fond. RGB align si denoise  cu Registax plus "levels" in Gimp sa iese inelul mai alb.

jimao22
02 Iul 2012 15:46


Woow!! Aia e poza mea?
Pai hai sa-ti trimit pe transfer.ro toate cadrele brute sa vedem ce poate scoate asa, sunt chiar curios. Da-mi pe pm adresa ta de mail, sa-ti pun fisierul .ser (asa este captura). Ce zici?

UFO
02 Iul 2012 17:00


Magia prelucrării !  :shock:  @Flavius  OAU .  ps. asa da.

jimao22
03 Iul 2012 20:01


I-am trimis lui Flavius fisierul brut sa il prelucreze el si l-am rugat de asemenea sa scrie un pic despre procesarile pe care le-a facut ca sa iasa ce a iesit.
In continuare am sa postez mesajul sau, in ideea ca aici la "Incepatori" este o reala nevoie de informatii de acest fel.

"Am facut un tratament rapid:
-deschis cu Autostakkert in mod de culoare bayer BGGR (asa face camera ta).
-tratat cu chestii "by default" in mod "Planet". Am ales mod multipunct si am pus puncte de talie 25 pe disc de jur imprejur. Am pastrat vreo 700 imagini
- rezultatul .tif (nu ala conv, varianta bruta) l-am tratat cu Registax6: 
RGB Align, 
wavleti "linked" cursoarele 1 si 2 cu denoise pe la 0.30, sharpen 0.11 la primul si 0.1 la al doilea, cursorul 1 pe la 80 si 2 pe la 50.
- rezultatul l-am prelucrat cu GIMP: rasturnat imaginea, levels - sa pun nivelul de negru (pipeta din stanga)  mai sus si sa dispara zgomotul de fond, curbe - sa fie imaginea mai luminoasa, desaturare pe disc - sa nu fie asa galben.
Poti sa incerci si tu, sa vezi daca obtii un rezultat asemanator."

Rezultatul in continuare.

Ca o apreciere personala despre achizitie - rezultatul este muuult peste ce ma asteptam eu, uitandu-a la pozele brute dar fiind facut filmul la fiecare inceput de sesiune nocturna, telescopul nu era destul de aclimatizat (foarte important la fotografie planetara) si focusarea a fost facuta dupa  ureche. Problema mea cu focusarea la foto planetara ramane deocamdata nedeslusita, fiindca nu poti folosi masca Bahtinov sau alte mijloace clasice (expunerile sunt scurte si nu e destula lumina).
Horatius mi-a spus odata cum se face, cand eram la Cluj si am fost la un star-party la observatorul de acolo. Sfatul lui era sa ma uit la marginile planetei, cand apar culori de difractie, nu e bine focusat. E chestie de experienta multa dar cred ca exista si niscaiva metode precise.

ursamajor
03 Iul 2012 20:31


Editarea e, mai mult decât în alte domenii ale fotografiei, esen&#539;ială la astrofoto. O observa&#539;ie: uneori Registax se descurcă mai bine ca Autostakkert (sau Avistack) alteori, nu. De obicei, eu editez clipurile cu toate softurile, apoi aleg rezultatul cel mai bun. Dar cele mai importante sunt tot condi&#539;iile atmosferice.

valy
03 Iul 2012 23:10


 Problema mea cu focusarea la foto planetara ramane deocamdata nedeslusita
Din experienta mea, la focus ajuta:
- focus cu motorizare
- firecapture si sharpcap au focus help
- ma uit pe ecran si "la ochi" apreciez focusul, daca seeingul e prost e mai greu ca sunt putine momente bune si scurte cand vezi detaliile

jimao22
03 Iul 2012 23:17


Din experienta mea, la focus ajuta: 
- focus cu motorizare 
- firecapture si sharpcap au focus help 
- ma uit pe ecran si "la ochi" apreciez focusul, daca seeingul e prost e mai greu ca sunt putine momente bune si scurte cand vezi detaliile


- Focus cu motorizare am de vre-un an si jumate'.
- Nu stiu ce e firecapture si sharpcap - daca sunt pentru DSLR, nu ma ajuta. Am folosit programul de captura al camerei - PHD Planetary.
- Tocmai aia e problema, cum poti aprecia din ochi ceva ce este atat de prost vizibil la un seeing chiar mediu (nu zic prost), cand totul fierbe, mai ales la mariri mari?

valy
03 Iul 2012 23:41


Firecapture si Sharpcap sunt pt. captura video (ccd-uri, etc, nu cred ca merg pt. dslr decat daca se comporta ca un webcam).
La ce focala ai tras? Daca seeingul e prost de nu vezi mare lucru chiar la focale mici atunci e nasol. Dar si asa, la ochi stai si privesti ecranul cateva minute, dai usor din focus si incepi sa intrezaresti momentele de seeing bun si daca esti infocus se vede si planeta cu detalii, daca nu atunci mai dai de butoane.
PHD Planetary n-are focus help sau cum s-o numi?

jimao22
04 Iul 2012 00:59


PHD Planetary n-are focus help sau cum s-o numi?

Nu are, l-am deschis acum cateva minute sa verific si nu am gasit asa ceva (mi-ar fi sarit in ochi mai demult daca era - dar nu e).
Am avut o focala de 1.6 m (0.8 x 2 barlow-ul).

valy
04 Iul 2012 01:15


Incearca de curiozitate Firecapture, macar sa verifici focusul dar pe seeing prost nu face minuni.

alex1209
04 Iul 2012 21:10


Saturn - vazut si fotografiat de mine :) 

Am imprumutat camera FujiFilm 14MP de la prietenul meu Catalin

Putin lucrat in photoscape

Teo
04 Iul 2012 23:57


Bravo !

Varianta doi ( adica poza de la mijloc ) imi place cel mai mult.

ursamajor
05 Iul 2012 18:44


Ata&#537;ez &#537;i eu o variantă la Saturnul lui jimao22, după un dialog pe PM cu acesta.
Am folosit Avistack (a furnizat cele mai bune rezultate), apoi Registax 6 &#537;i AstraImage pentru sharpness. Editarea finală a fost făcută în PhotoFiltreStudioX.

jimao22
05 Iul 2012 19:20


Asa cum spuneam si in pm, se pare ca asta e potentialul capturii - mai mult nu se poate scoate. Cu prima ocazie cand voi mai avea o camera planetara la dispozitie, o sa fac totul ca la carte, cu aclimatizare prelunga, cu focusare cat mai perfecta, cautand un seeing cat mai bun si folosind un barlow de 5x (Telextender) luat de curand.

Ne vedem la sectiunea deep-sky pana atunci.

Numai bine!

ursamajor
05 Iul 2012 19:30


Da, asta e, condi&#539;iile atmosferice sunt primordiale. De aceea, e necesar un ochi pe predic&#539;iile seeing-ului: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7949&highlight=  Măcar orientativ &#537;i tot e ceva.

ovi1001
07 Iul 2012 18:35


Am reprocesat niste cadre la Saturn luate in data de 17 Iunie 2012, aprox ora 22:30.
La sfaturile lui Flavius, am folosit de data aceasta Autostakkert la stacking si Registax pentru wavelets. 
Fata de varianta precedenta se vad mai multe detalii, sau cel putin asa mi se pare mie.

jimao22
07 Iul 2012 19:41


E, e, iata... 
Se vede clar, daca urmariti acest topic de la inceput, cum au invatat cei ce au postat aici si au evoluat. Frumos! Bravo!
Spor la treaba si baga mare, ai tot ce-ti trebuie acum!

emilf
08 Iul 2012 10:59


Saturn este cam pe picior de plecare dar mai este ceva pina vine Jupiter.
Am mai facut o captura, 7 Iulie 2012, ora 22:49, Craiova.

ovi1001
09 Iul 2012 06:50


Mersi jimao22, e si normal, doar prin munca se invata iar in timp se vad rezultatele. Eu ca incepator stiu ca mai am mult pana o sa ajung alte persoane de aici de pe forum asa ca "ii dam bataie inainte" :)

alex1209
24 Iul 2012 10:34


Un Saturn vazut de mine

Teo
24 Ian 2013 07:03


In aceasta dimineata ( la ora 5:00 ) am iesit sa observ Saturn cu mica luneta de 60 mm.

Am tras si cateva cadre iar din ele am selectat doua mai bune.

Cadrele sunt single-frame trase afocal cu aparatul tinut in mana la ocular.

MrMxyzptlk
28 Feb 2013 11:19


Saturn. Prima incercare. Mai am de lucru la prelucrare, pana atunci aveti aici prima inceracre

Teo
01 Mar 2013 06:31


Saturn fotografiat in aceasta noapte prin luneta 80/900 mm home-made.

Foto afocala prin ocular 6 mm Gold Line ( Super Plossl ).

Cadru singular ( fara suprapuneri de mai multe cadre ).

teo-sl
02 Mar 2013 14:32


va salut,am si eu o incercare la saturn prin luneta sw 120\1000

MrMxyzptlk
03 Mar 2013 10:01


O incercare de prelucrare putin mai agresiva la una dintre captrui pentru vizbilitatea lunilor
Luni vizibile: Titan (stanga), Tethys (langa planeta, sus), Dione (langa planeta, jos), Rhea (dreapta)
Achizitionat pe 28 februarie, ora 3:27
Echipament: Telescop Newton 150/750, Barlow 3x, Camera DMK21AU04.AS, prelucrare cu Registax 6

Teo
03 Mar 2013 14:49


Felicitari atat lui Teo-SL cat si lui MrMxyzptlk. !

MrMxyzptlk, ai facut niste poze destul de reusite.

Am incercat si eu o procesare suplimentara pe ultimul tau cadru.

Am aplicat o deconvolutie suplimentara si am mai redus din luminozitate.
Parca se evidentiaza putin mai bine unele detalii.
Varianta din dreapta imaginii este cea incercata de mine.

MrMxyzptlk
03 Mar 2013 16:29


Mersi Teo, am si eu o prelucrare din asta, insa tocmai de aceea am lasat mai luminos pentru ca Titan, Tethys, Dione si Rhea asa au ramas vizibile. Am si eu inca cateva prelucrari, insa nu le am terminat, insa am rezultate similare. Imi spui cum ai facut deconvolutia? Mersi.

johnG
07 Mar 2013 23:44


Saturn in dimineata zilei de 06 martie 2013 ora locala 04:15.

Teo
08 Mar 2013 01:22


Imi spui cum ai facut deconvolutia? Mersi.

Deconvolutia am facut-o cu "clarifierul" din Picasa.
Instalezi Picasa apoi intri in fostul kit "Picnik" numit acum "Creative kit ".
Acolo ai doua functii : Sharpening si Clarity.
Functia Clarity nu face altceva decat deconvolutie in diferite grade ( mai puternica sau mai slaba ) .
Uite aici cursorul de care trebuie sa tragi ca sa alegi varianta optima ( l-am marcat cu o sageata rosie):

Iti atasez mai jos si o imagine cu Marte luata de pe net si preucrata de mine utilizand aceasta functie.

Ideea este sa nu fortezi foarte mult carifierul deoarece poate intari artefactele sau "zgomotul" din  imagini .

In combinatie cu functia de sharpness si cu cele din Registax, poate oferi rezultate frumoase .

auriga
08 Mar 2013 09:40


Teo de unde ai tras concluzia ca Clarifier-ul Picassei face deconvolutie? Doar dupa cat de repede se misca (instantaneu) e clar ca face ceva mult mai simplu.

Teo
08 Mar 2013 13:00


Eu utilizez acest clarifier cam de doi ani. Comparand efectele de pe net ale deconvolutiei cu ce se obtine prin aceasta functie de la Picasa, am tras aceasta concluzie.

Eu asa cred, ca face deconvolutie. Nu vad cum ar putea imbunatati focusul altfel.

Chiar daca nu face deconvolutie, functia asta m-a ajutat la multe fotografii ale Lunii si Soarelui.

Mai putin la planete pentru ca eu nu am echipament performant pentru foto planetara.

Totusi, incearca-l in combinatie cu sharpness-ul si vei vedea ca da rezultate frumoase.

Intareste multe detalii, dar sa ai mare grija sa nu depasesti anumite limite pentru ca apoi intareste si artefactele si zgomotul de fond.

nobody
08 Mar 2013 18:59


Este unsharp masking.

Teo
08 Mar 2013 22:14


Este unsharp masking.

Ai dreptate !
Oricum e bun si asta. Merita sa il incercati si voi la fotografiile astro.
Intre timp am gasit si ceva informatii legate de asta, aici :

http://www.astrosurf.com/luxorion/digital-darkroom-examples.htm

Daniyyel
18 Mar 2013 13:29


Acum am terminat de procesat o imagine a planetei Saturn asa cum a fost ea captata de un incepator :). 

Cadrele au fost achizitionate pe 3 martie cu un Canon 500D (am inversat litera in poza, sorry). Am tras 2800 de cadre dintre care am folosit 700 pentru imaginea finala. 

Procesare: AS!2, Registax 6 pt wavelets si Photoshop pentru cosmetizare si color correction.

Am avut oarecare retineri sa o postez, dar din greseli invata omul!

saiph
18 Mar 2013 14:37

Re:
Mi se pare mie, sau Saturnul tau arata foarte tare, Daniel?  :D   Pt un 6" f/5, ma refer..
Si mai ales pt niste cadre trase din oras, eu cred ca e chiar OK cum a iesit. 
Detaliile par bine focalizate, iar culorile le-ai balansat ca la carte.

Spor in continuare si cer senin!
;)

Catalin Paduraru
18 Mar 2013 15:32


Este foarte buna imaginea, felicitari!

emilf
18 Mar 2013 16:06


Foarte frumoasa, felicitari !
Vezi, este adevarat ca ''Cine se scoala de dimineata departe ajunge."  :D

Aciduzzu
18 Mar 2013 16:33


Eu zic ca nu era cazul sa ai retineri, imaginea e foarte frumoasa si clara.
Incearca si cu Barlow 3x sau chiar mai mult.

valy
18 Mar 2013 17:48


Frumos, doar un 5x iti mai trebuie ca sa fie setupul complet. Sau drizzle 1.5x.

Ai trimis-o si la concurs?

emilf
18 Mar 2013 21:26


Daa, neaparat ce a zis Valy, trebuie sa faci un efort pentru un Powermate 5x si esti pe solutia catedrei.

mak
19 Mar 2013 06:16


Pe langa ce au zis ceilalti, as mai adauga ca observatie nevoia de mai multe cadre trase ca sa ai implicit mai multe pentru stack. Pana faci rost de barlow 5X (nu neaparat Powermate), incearca drizzle 1,5 sau 3X in AS2. 
De ce n-ai trimis poza la concurs?

Daniyyel
19 Mar 2013 09:33


Multumesc pentru aprecieri!

Concursul din cate stiu se terminase pe 17, eu abia ieri am terminat de procesat poza. Am trimis una cu luna desi nu e asa buna ca aceasta (facuta cu o amarata de webcam ) plus ca nu eram sigur daca o fotografie cu un DSLr ar intra in concurs. Eu unul sunt sigur ca un 500d, 550d sau alt DSLR mai bun poate scoate imagini mai bune decat unele camere dedicate pentru planetare.

@Saiph - referitor la culori: acolo m-am chinuit cel mai mult, sa le balansez sa fie cat mai aproape realitate.

Referitor la un barlow 5x, credeti ca "rezista" telescopul ?

emilf
19 Mar 2013 12:25



Referitor la un barlow 5x, credeti ca "rezista" telescopul ?
Rezista sigur, te intereseaza raportul focal la care ajungi, iar la planete trebuie F/25...F/30, iar rezolutia teoretica la F/5 este multumitoare (0,8 arcsec), nu ai cer suficient de bun pentru el.
Pune in calcul un barlow bun pentru astfel de focala, daca nu Powermate atunci Meade Telextender, au 4 lentile negative si pozitive, sint vorbite numai de bine.

valy
19 Mar 2013 13:59


Mai ieftin de powermate ar fi un barlow ~3x, din distanta lentila-senzor poti obtine diverse puteri: http://www.televue.com/engine/TV3b_page.asp?id=52&Tab=_photo sau chiar cu barlow-ul pe care il ai sa pui senzorul mai in spate cu un extender ca cativa cm.
Telescopul rezista daca ai optica decenta cum probabil are skywatcherul tau si daca e bine colimat si aclimatizat. Trackingul sa fie fara hopuri si sa ai aliniere aproximativa in pol.

S-a terminat perioada de inscriere la concurs?

Spor.

jimao22
19 Mar 2013 14:55




Pune in calcul un barlow bun pentru astfel de focala, daca nu Powermate atunci Meade Telextender, au 4 lentile negative si pozitive, sint vorbite numai de bine.

Meade Telextender nu se mai fabrica, au vandut licenta lui Bresser. Cauta la Bresser -> barlow si vezi ca e un model absolut identic cu Telextender-ul. Ti-l aduce domnul Costescu din Bucuresti.

emilf
19 Mar 2013 15:08


Multumesc pentru informatie chiar ma intrebam daca acesta este acelasi lucru ca Telextender:
http://www.astroshop.ro/bresser-lentil%23-barlow-3x-sa--1-25-/p,20889.

Teo
19 Mar 2013 16:01





 :shock:   :shock:   :shock: 

Eu acum vad postarea ta !  
http://www.astronomy.ro/forum/files/little_saturn_3_martie_2013_169.jpg

Ti-a iesit o bijuterie de Saturn !  E incredibil de frumos pentru un newtonian 150/750 mm.
Eu cred ca o astfel de poza, deja poate sari la "avansati" insa sigur ca onoreaza rubrica incepatorilor !
E bine sa aratam ca si cei aflati mai la inceput pot scoate imagini foarte frumoase.
Toate felicitarile mele !   :D

achy1978
19 Mar 2013 19:07


Acum am terminat de procesat o imagine a planetei Saturn asa cum a fost ea captata de un incepator :). 

Cadrele au fost achizitionate pe 3 martie cu un Canon 500D (am inversat litera in poza, sorry). Am tras 2800 de cadre dintre care am folosit 700 pentru imaginea finala. 

Procesare: AS!2, Registax 6 pt wavelets si Photoshop pentru cosmetizare si color correction.


Foarte buna poza  .... si nu inteleg .... de ce nu ai trimis aceasta poza la concurs?!?!?!?!?

MrMxyzptlk
23 Apr 2013 09:16


Un Saturn de ieri seara, ora 23:48 local, cu camera DMK21AU04AS si Barlow 3x, Telescop 150/750.
O intrebare pentru cunoscatori: se pare ca nu pot sa scot mai mult de 4-5 fps cu barlow 3x la Saturn fara sa folosesc gain mult. Care este problema? Pur si simplu telescopul, sau la Saturn capturile nu prea pot sa fac mai rapid cu orice telescop? Ma duce gandul ca cu un telescop cu diametru mai mare, sau cu aceeasi diametru insa cu distanta focala mai mare (Maksutov sau ceva) as putea sa scot mai multe frame-uri pe secunde. De ce depinde?

valy
27 Apr 2013 00:41


Foloseste gain mare si multe cadre. Altfel apertura, camera sensibila, raport focal mic.
Am incercat si eu un Saturn mic:

Michel Ardan
27 Apr 2013 09:54


Umbrele lui Saturn devin din ce în ce mai interesante. Mă refer la umbra planetei pe inel, și cum se observă schimbarea poziției. Dacă vă uitați și comparați cu pozele de acum un an, se vede diferența.

Idee de gif animat pentru saturnienii ce au si fotografii mai vechi.

saiph
27 Apr 2013 13:21

Re:
Salut.

Am prins si eu aseara un Saturn la opozitie, prin micul Mak, Apex102, cu SPC900, la F/36, de pe o montura Astro3 motorizata pe RA. Seeingul de oras+balcon si apertura limitata nu au permis obtinerea mai multor detalii.
Diseara o sa incerc sa repet figura, dar prin C8, din afara orasului; sper sa arate mai frumos :)


Cer senin!

Gaman Gabriel
27 Apr 2013 14:03


Excelente fotografii! :) Faceți o treabă minunată.

Azi-noapte, observând Saturn, l-am filmat pentru câteva secunde. Azi am procesat filmarea cu Registax, și observ că progresez. Totuși, e o fotografie modestă, camera mea are rezoluție mică la filmare... dar e un început pentru mine. Pe lânga asta, am mai făcut niște cadre unice.

Cer senin! :)

valy
27 Apr 2013 23:50


Daca ai rezolutie mica la filmare incearca o focala mai mare astfel ca planeta sa ocupe o suprafata mai mare pe senzor.

In seara asta pare ca e o atmosfra mai propice, am incercat cu barlow 5x: ED 80/600, 5x, IR 745, 75% din 5000, AS2!, Registax, una e drizzle 1.5x.

MrMxyzptlk
30 Apr 2013 10:38


Doua capturi, spun eu destul de reusite, despre Saturn urmand indicatiile lui valy, gain mai mare si frame-uri mai multe. Mai am de invatat insa imi place ce a iesit

valy
30 Apr 2013 11:00


Din momentul asta doar seeingul si colimarea/aclimatizarea va face diferenta :).

MrMxyzptlk
30 Apr 2013 11:04


Seeingul era foarte slab, atmosfera fiind foarte tulburenta. O sa astept vineri, daca avem vreme buna, ca Saturn sa fie la altitudinea maxima (pe la ora 1 si 10 minute) ca sa mai fac capturi, si sper ca seeingul va fi mai bun.

mak
30 Apr 2013 12:27


E greu cu Saturn ca e foarte putin luminos si trebuie sa stai cu gain-ul sus. Ca sa scapi de zgomot, foloseste cadre multe, cu ce apertura ai tu poti sa tragi linistit filme de 7-8 minute, chiar si mai bine de atat.
Prelucreaza trei filme succesive si pe urma combina pozele rezultate in WinJupos, iti creste simtitor raportul semnal/zgomot.

MrMxyzptlk
30 Apr 2013 13:46


mak, nu intra problema rotatiei planetei la expunerile cu 7-8 minute? am citit undeva ca maximum 3 minute si ceva, aproape de 4 minute. Iar daca faci 3 filmulete consecutive de 7-8 minute si mai si combini, nu devine neclar planeta?

mak
30 Apr 2013 16:30


La opozitie, "fereastra" pentru Saturn e de 4,9 minute pentru o deplasare a celor mai mici detalii cu 0,5 arcsecunde. In zona ecuatoriala, unde viteza de rotatie e maxima, nu sunt detalii, deci poti mari durata pana pe la 6 -7 minute. La telescoape mai mici, care au implicit si rezolutie mai mica, poti merge si mai departe, mai ales ca AS2 sau Registax fac fata fara probleme.
WinJupos roteste cele trei poze astfel incat sa suprapuna detaliile perfect. 
Eu zic sa incerci, daca ti se pare ca ai tras prea mult, poti taia din film cu virtualdub, de exemplu.
Eu am tras pe 27 aprilie L-uri de cate 5 minute fara nicio problema. Data viitoare cred ca o sa trag mai mult.

MrMxyzptlk
01 Mai 2013 09:50


dupa indicatiile lui mak iata ce a iesit dupa combinarea pozelor in WinJUPOS pentru ca aveam mai multe capturi aici am pus numai cele mai reusite. nu-mi place cum in partea de sus, unde se intalneste vizual inelul cu planeta este o deformare ...

Teo
02 Mai 2013 01:38


Un modest Saturn si de la mine fotografiat in aceasta noapte de 2 Mai 2013 .
Single frame, tras la ocular de 6 mm Super Plossl. 
Luneta home-made 80/900 mm.

Iesisem la observatii vizuale si am zis ca nu ar strica sa trag si un cadru la Saturn.

Sigur ca fotografia nu se ridica la calitatea celor postate anterior de colegii nostri, pe care ii felicit cu aceasta ocazie.

mak
02 Mai 2013 09:59


Mihaly, poti descrie mai exact ce ai facut?
E ciudat, in cazul meu, WinJupos face exact pe dos, repara o multime de probleme...

MrMxyzptlk
02 Mai 2013 10:43


Sigur ca da, probabil ca am facut erori pentru ca nu ma simt inca acazasa in WinJUPOS.
Deci:
Mai intai am facut Image Measurements la farem-urile folosite, am salvat fisierele iar pe urma am citit fisierele de measurements in De-Rotation si le-am compilat impreuna. Nu asa trebuie? :D

mak
02 Mai 2013 15:36


Si pentru fiecare poza ai pus in Image measurements timpul de la jumatatea filmului corespunzator, nu de la inceput si ai folosit De-rotation of images ca sa suprapui cele trei poze... Sau ai facut de-rotirea cadrelor din film?

MrMxyzptlk
02 Mai 2013 16:13


Nu am facut jumatatea am facut cu starting point. Insa in rest am facut Image measurements, si pe urma de-rotation pentru a suprapune cele trei cadre. Nu am folosit filmuletele, am prelucrat direct imaginile finale, si probabil nu erau consistente. O sa incerc data viitoare sa fac capturi consistente si sa vedem ce va iesii.

MrMxyzptlk
02 Mai 2013 16:17


exista un tutorial pas cu pas pentru planete si WinJupos? Ca eu folosesc fara tutorial ... si asa pe ghicite e mai greu :)

mak
02 Mai 2013 23:23


Cele mai clare sunt astea: http://www.astrosurf.com/planetessaf/doc/winjupos/tutoWJ.htm

rugy
03 Mai 2013 12:29


Saturn vazut in 01 04   la ora locala 23 35, 1500 framuri prelucrat cu RegiStax.sct 8,eq6,neximage5,seeing1,25-1,5  ,transparenta 0,5-0,7,  dupa astropanel,Sinmartin, Oradea.

Dan Vasiliu
03 Mai 2013 13:50


L-am admirat si eu aseara cu un Celestron Omni XLT 120, f/8.3. Statea ca la "sedinta foto". Felicitari celor ce au profitat si l-au pozat. Eu m-am rezumat numai la vizual cu un ocular Nagler de 7 mm. Superb!  8)

rugy
03 Mai 2013 18:31


as fi vrut sa iasa mai sharp si mai luminoasa, dar nu am reusit ,totusi se disting citeva detalii interesante.inelul interior este mult mai luminos decit cel exterior, banda rosiatica de la ecuator.

rugy
06 Mai 2013 13:17


Saturn in 04 05 ora 23 46

MrMxyzptlk
09 Mai 2013 23:35


Un Saturn de azi, ora 22:59, cu telescop 150/750, camera DMK21AU04AS si Barlow 4x Televue produs impreuna cu domnul rabeir. Problema cea mai mare era ca atmosfera fierbea rau de tot, o sa mai incercam cand o sa avem un seeing mai decent ...

MrMxyzptlk
12 Mai 2013 09:02


Saturn din 11.05.2013, 23:58 local, 20:58 UT
Cred ca am cam impins echipamentul la limite, dar a meritat ca se vede haxagonul slabut ceea ce nu am prins asa pana acum. 
Echipament si tehnica folosita:
Newton 150/750, Ocular Gold Line 6mm, Adaptor afocal pentru webcam, Camera DMK21AU04AS.
Daca am calculat bine distanta dintre chip si ocular (45mm) rezulta ca am prins cu telescopul meu o ratie focala 32.5 deci o distanta focala de cca 4875!!!

valy
12 Mai 2013 10:39


Pana nu-l impingi la limita nu-i afli limitele. Frumos, frumos. Are un halo cetos dar in rest detalii..:)

MrMxyzptlk
12 Mai 2013 11:03


am tras numai 4000 de cadre ... o sa incerc sa fac cu aceeasi metoda cu 7-8000 de cadre sa vedem ce va fi. oricum acel halo era vizibil si pe preview, nu stiu de ce ...

MrMxyzptlk
20 Mai 2013 10:28


Ieri am incercat inca odata Saturn, insa nu prea am reusit sa fac o captura frumoasa la marire mare. O sa mai lucrez la captura, pana atunci insa va arat una facut cu camera DMk21AU04AS si Baqrlow 3x. Macar se vad benzile foarte fain :)

MrMxyzptlk
20 Mai 2013 11:19


Cam asta este maximul ce pot sa scot din Saturnul de ieri seara. Nu e rau, insa nici bun.

valy
20 Mai 2013 12:18


Se vad benzi, se vede calota, ce vrei mai mult? :)
Spor.

Tavi F.
07 Iun 2013 02:17


Dupa incursiunea in lumea simpletelor, astronomul amator trece la luneta acromatica cu obiectiv tip Clark.

Tavi F.
16 Iun 2013 13:23


Saturn filmat prin luneta astrometrica si prin telescopul principal.
Atmosfera fusese decenta la inceputul serii, dar s-a inrautatit cind am trecut la Saturn... turbulenta apreciind-o cu indulgenta la un nivel 5.

http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/9055039623/sizes/l/

ratiubogdan
23 Iun 2013 16:41

primul saturn
Primul meu Saturn folosind o camera microsoft hd 500 cu lentila scoasa si telescopul dobson 8 inch goto. Am stackat un film cam de 1000 de cadre facut in balcon in Bucuresti.
Culoarea cred ca e din cauza sub expunerii. La o crestere a expunerii mi se parea ca e supraexpus si de aceea am lasat asa. Prelucrarea e dupa ureche in registax.
Daca aveti sfaturi/pareri as fi recunoscator.

Daniyyel
23 Iun 2013 17:39


Salut Bogdan, foarte bun Saturnul! Incearca un RGB allign pentru ca la o prima vedere mi se pare ca nu sunt culorile aliniate, iar apoi umbla la calibrarea lor!

@TaviF - nu merge linkul

ratiubogdan
24 Iun 2013 13:35


Mersi pentru sfat. Am mai si rasucit imaginea ca sa compensez rasucirea data de telescop.

Incepator
24 Iun 2013 15:36

Saturn
in 18.06.13 ora 23.00 a fost prima data cand in vizual am vazut diviziunea Cassini la o marire de 300x ( de aici spun ca au fost conditii destul de bune).
Cu SCT-ul 127/1250 barlow 2x, filtru IR/UV cut, in prime focus am filmat 1600 de cadre cu setraile:
[Microsoft&#174; LifeCam Studio(TM)]
Frame Divisor=1
Resolution=1280x720
Frame Rate (fps)=20,00
Colour Space / Compression=MJPG
Pan=0
Tilt=0
Zoom=227
Exposure=-3
Focus=4(Auto)
Brightness=211
Contrast=8
Saturation=103
Sharpness=50
WhiteBalance=4871(Auto)
BacklightCompensation=0


Nu am putut obtine o imagine decenta dupa stakare in registax 6.0 decat daca am selectata cam 250 de cadre ( cat trece odata planeta peste suprafata senzorului) 
Din cele 250 de cadre, dupa aliniere si limitare au ramas 190. care au fost staku-uite si prelucrate in wavelet.
Imaginea atasata .
va rog cateva stafturi referitor la setarile de achizitie cat si de prelucrare. Cum se poate folosi Mask in wavelet ( cumva de aici se poate scoate mai bine diviziunea cassini in evidenta sau baiul e la achizitie) ?

Adi V.
24 Iun 2013 16:45


Pun si eu o imagine obtinuta acum o saptamana cu NexStar 127 SLT (Mak) si camera Neximage 5, fara barlow si fara alt filtru decat cel incorporat in camera (ir-cut). Am tras 4000 cadre (la 15 fps) din care am folosit 40% in Registax 6.

MrMxyzptlk
24 Iun 2013 19:18


Pun si eu o imagine obtinuta acum o saptamana cu NexStar 127 SLT (Mak) si camera Neximage 5, fara barlow si fara alt filtru decat cel incorporat in camera (ir-cut). Am tras 4000 cadre (la 15 fps) din care am folosit 40% in Registax 6.

Foarte frumos, mai ales pentru un Neximage. Felicitari

Incepator
24 Iun 2013 20:29


@ Adi.V Foarte frumoasa imaginea.
Ai putea pune cadrul brut care l-ai luat ca referinta pt. aliniere in registax ca sa vad si eu cum arata o achizitie buna.

Cu multumiri.

Daniyyel
24 Iun 2013 20:38


@ Incepator - nu te descuraja! Avand in vedere ca e prima oara cand pozezi Saturnul eu zic ca e o imagine bunicica si a ta! Primul meu Saturn era de 10-20 ori mai mic ca al tau si nu se distingeau detalii pe suprafata planetei! 

Daca nu ai montura motorizata, incearca sa tii obiectul cat mai mult in centrul imaginii atunci cand inregistrezi. Si inca ceva - inregistreaza in reprize! Daca ti se pare ca e prea multa turbulenta, incerci peste 10 minute un clip de 1-2 minute, apoi te opresti daca treaba se strica - reiei peste alte 10 minute inca 2-3 minute de film si tot asa!

Si foloseste si AutoStakkert!2 mi se pare mai simplu de folosit decat Registax si chiar da rezultate mai bune in unele cazuri!

emilf
25 Iun 2013 10:01


Bravo, a iesit foarte bine, vad ca Neximage 5 este buna, sa incerci pe viitor cu barlow 2x, dar Saturn este la final de sezon, pina la Jupiter mai este ceva de asteptat.

Adi V.
25 Iun 2013 16:27


Va multumesc pentru aprecieri.

@ Adi.V Foarte frumoasa imaginea.
Ai putea pune cadrul brut care l-ai luat ca referinta pt. aliniere in registax ca sa vad si eu cum arata o achizitie buna.

Cu multumiri.

Nu mai stiu exact ce cadru am folosit ca referinta. Am scos totusi unul ca sa-ti faci o idee de calitatea capturii.

Adi V.
25 Iun 2013 16:50


Bravo, a iesit foarte bine, vad ca Neximage 5 este buna, sa incerci pe viitor cu barlow 2x, dar Saturn este la final de sezon, pina la Jupiter mai este ceva de asteptat.

Multumesc.
Am incercat si cu barlow si nu merita. Imaginea e mult prea intunecata si trebuie timp mare de expunere. Oricum camera Neximage 5 la rezolutia 640x480 fara barlow e aproape echivalenta ca putere de marire cu camera Neximage clasica cu barlow. Prefer sa cuplez camera direct la telescop fara diagonala sau alte elemente optice. Am observat ca asa obtin cele mai bune rezultate.

valy
25 Iun 2013 16:59


Cadrul arata destul de bine, iar stackul nu mai zic :). La cum arata cred totusi ca un 2x ar merge, desi zici ca nu-ti place, ca taie din lumina, eu as incerca sa cresc gain-ul ca sa compensez pierderea de lumina, asa de curiozitate. Insa mai depinde si ce barlow folosesti.
Intr-adevar e bine sa cuplezi camera direct, fara diagonale si alte jucarii ce pot afecta imaginea.
Spor.

Incepator
25 Iun 2013 19:08


@Adi V. Multumesc mult de cadrul neprelucrat, acuma am un punct de comparatie, e clar ca ai o imagine mult mai bine achizitionata decat la mine iar eu ar trebui sa lucrez in directia asta. 

Dupa cum ziceam am avut o conditie destul de buna ( eu nu am vazut saturn asa bine ca atunci) probabil webcam-ul lasa de dorit ( colimarea o scot din discutie pt. ca in vizual am vazut bine) iar punerea la punct am facut-o cu  masca batimov.

pt. exemplificare un cadru din cele " bunicele" si o imagine stakata de la 22.56 din aceasi seara 1110 cadre / 190  prelucrate ( te si miri ca iasa ceva)


Plecand de la imaginea neprelucrata,  poate aveti cateva idiei de imbunatatire a achizitiei

@Daniyyel multumesc de inurajari e nevoie ca nu prea o scot la capat , nu m-am gandit pana acuma sa fiu atent la ce achizitionez , voi incerca sa apreciez on-site calitatea imaginii si sa nu achizitionez daca conditia nu e buna

horatius
25 Iun 2013 21:18


Poate vii o data cu noi la observator si putem verifica comparativ daca problema e camera sau setarile sau ambele combinate (ceea ce inclin foarte tare sa cred).

Incepator
25 Iun 2013 23:03


Horatius,
Multumesc mult de invitatie, e mult mai mult decat ma asteptam sa primesc. Ar fi mare lucru sa pot face o comparatie cu o alta camera in aceleasi conditii.

detalii in PM

emilf
26 Iun 2013 21:40



Dupa cum ziceam am avut o conditie destul de buna ( eu nu am vazut saturn asa bine ca atunci) probabil webcam-ul lasa de dorit ( colimarea o scot din discutie pt. ca in vizual am vazut bine) iar punerea la punct am facut-o cu  masca batimov.

pt. exemplificare un cadru din cele " bunicele" si o imagine stakata de la 22.56 din aceasi seara 1110 cadre / 190  prelucrate ( te si miri ca iasa ceva)


Plecand de la imaginea neprelucrata,  poate aveti cateva idiei de imbunatatire a achizitiei


Ti-a iesit destul de bine pentru inceput, felicitari!
Intr-adevar performantele camerei despre care nu stiu inca nimic pot atenua calitatea pozelor, aici sint mai multe variabile, fiind foarte important formatul in care faci achizitia, colimarea trebuie totusi verificata si nu ignorata, iar focusarea este ultimul pas inainte de recording si este cea mai importanta.
Masca Bahtinov nu este suficienta pentru detalii planetare, daca iti permite camera trebuie sa o faci live la un framerate decent astfel ca ochii tai sa esantioneze suficienta informatie in raport cu manevrele tale asupra focuserului ca sa nu mai vorbesc de variatiile de seeing si turbulentele care iti fac zile acre si in final tot nu vei fi hotarit total asupra pozitiei optime de focus dar faci multe capturi intr-o sesiune ca sa ai de unde alege.
Dar daca te-a invitat Horatius la treaba esti pe miini bune, ai echipa buna acolo in Cluj, tine aproape de ei.

Incepator
26 Iun 2013 22:26


emilf a scris 
Intr-adevar performantele camerei despre care nu stiu inca nimic pot atenua calitatea pozelor, aici sint mai multe variabile, fiind foarte important formatul in care faci achizitia,

Camera este Microsoft Life Cam Studio pusa in tub de 1.25" cu filtru UV/IR Cut Baader ( pt. care inca nu am reusit sa aflu cat de mari sunt pixelii) Achizitia a a fost facuta in format AVI  folosind SharpCap. 

Multumesc de sfaturi. mai ales ca sunt foarte practice ( nu stiam ca Masca Bahtinov nu e suficianta pt. detalii planetare).  Acum am mai facut un mic pas inainte.

valy
26 Iun 2013 23:41


.. pt. care inca nu am reusit sa aflu cat de mari sunt pixeli..Imparti latura senzorului la nr. de pixeli.

Niky360
29 Iun 2013 18:34


Pun &#537;i eu primul Saturn fotografiat cu newtonianul de 114/900 , camera web direct in focar , fără barlow sau alte filtre.
Imaginea reprezinta stack-ul a 30% din 529 cadre , prelucrat apoi în wavelet. Am tras în alb-negru , deoarece în color nu îmi plăcea ca ie&#537;ea.
Nu ma a&#537;teptam sa iasă chiar asa de bine având in vedere ca Saturn se afla la doar câteva grade deasupra unui bloc.
Speram totu&#537;i sa prind umbra planetei pe inel si poate ceva din diviziunea Cassini , ceea ce s-a si întâmplat , iar ca bonus am primit &#537;i câteva benzi ecuatoriale.

Data viitoare o sa încerc si cu un barlow 2x , dar nu cred ca voi fi mul&#539;umit de rezultat având în vedere ca la Jupiter cu acela&#537;i setup +barlow 2x nu am reu&#537;it sa scot nimic bun.

jimao22
29 Iun 2013 21:04


Punand un barlow, trebuie sa iasa mai bine. Planetele sunt suficient de luminoase ca sa folosesti o focala cat mai lunga (asta face barlow-ul, lungeste focala de cate ori scrie pe el). Daca nu iese bine, trebuie sa fie alt motiv. Verifica colimarea oglinzilor, vezi sa fie bine aclimatizat telescopul, incearca sa faci pozele cat mai sus posibil - ca sa ai seeing bun, fa focusarea cum trebuie. Sunt o multime de factori de care trebuie sa ti cont sa-ti iasa bine.
Nu te descuraja, incearca mai mult. 
Bafta!

Niky360
30 Iun 2013 01:11


De obicei "recolimez" oglinzile o data pe saptamana facand acest lucru ochiometric , dar de obicei imi iese 90% bine  , iar cu aclimatizarea nu este problema , il las cel putin o ora afara inainte sa incep sa trag cadre.
Fiind la final de sezon prind Saturn undeva intre 20-25grade + bloc la cateva grade sub Saturn = seeing nu prea bun.

Mersi de sfaturi , cer senin!

jimao22
30 Iun 2013 18:33


Hmmm, recolimare ochiometrica!...
Nu prea se leaga cuvintele astea doua. Incearca una facuta ca la carte. Si fa-o de fiecare data cand scoti/muti telescopul.

Niky360
11 Iul 2013 00:23


Am mai incercat in ultima saptamana sa trag cadre la Saturn cu/fara barlow , dar nu a iesit nimic bun. 
Seeing-ul a fost oribil in fiecare seara din cauza norilor ce tot treceau pe langa Saturn + altitudinea mica, aprox. 17-20grade. 
Pana anul viitor raman doar cu poza de acum 2 saptamani.

@jimao22: Multumesc inca odata de sfaturi. Pe viitor sper sa reusesc sa achizitonez un colimator laser pentru a face cat mai bine colimarea.

Cer senin !!!

Aciduzzu
11 Iul 2013 11:27


In perioada asta, la ora 22, Saturn e inca pe la 30 grade inaltime. Abia pe la ora 23 coboara la 25 grade.
Deci inca se poate trage, nu renunta.

Niky360
11 Iul 2013 16:56


Stiu ca se afla destul de sus la inceputul serii , dar eu cand trag cadrele le trag din gradina blocului cu calculatorul scos afara(nu am laptop) , iar cu obstructia blocului am doar o fereastra mica spre sud-vest seara... Poate o sa mai ies daca cerul o sa permita si voi mai trage cateva cadre.

MrMxyzptlk
17 Iul 2013 10:29


Din categoria impingem echipamentul la limita in vant si cer destul de slab ... 
Telescop 150/750, Ocular 6mm, Adaptor proiectie ocular pentru webcam pentru o ratie focala de F33 ...

3 capturi combinate cu WinJupos

Daniyyel
21 Iul 2013 12:40


Un test pe Saturn in seara de 19 Iulie....clar am nevoie de un barlow mai mare.

MrMxyzptlk
24 Dec 2013 12:46


Si o prima incercare de prelucrare la Saturn cu metoda RGB. Sin pacate nu am putut inca sa fac prelucrare IR-RGB sau L-RGB pentru ca canalele IR respectiv L in cazul planetei Saturn a trebuit sa fac cu setari radical diferite decat canalele RGB si nu arata frumos. Insa o sa mai incerc :) Planeta era deasupra unei case in care mergea incalzirea ...

Adi V.
27 Feb 2014 18:48


O imagine cu  Saturn de azi dimineata obtinuta din 2400 cadre prelucrate in AutoStakkert si Registax. Timpul de expunere a fost 1/15s iar castigul 55. Echipament: Celestron NexStar 127 SLT si Neximage 5.

emilf
27 Feb 2014 19:32


Foarte frumos si Saturn, repet si aici foloseste barlow trebuie sa maresti focala, am inteles ca ai unul Omni2x deci ajungi cu instrumentrul la F/23 si este OK.

tudorandu
05 Iun 2014 23:53


Prima mea incercare la Saturn , cam 2400 de cadre ,din care nu stiu cate au ramas pentru stack
Dobson 200/1200 , barlow 2x , canon 550d

2SKY
06 Iun 2014 00:34


EXCELENT parca am fi in 2015,..... foarte fina , pierderea la contrast fata de alte capturi , bravo .

MrMxyzptlk
24 Mai 2015 10:29


Un Saturn din noaptea de 23.05.2015
Seeing-ul era foarte slab pentru a prinde detalii mai multe din pacate.
SkyWatcher 150/750 Proiectie ocular 6mm catre camera ASI120mm-s

Teo
02 Iun 2015 00:54


Saturn si Luna prinse concomitent in campul ocularului.
As putea numi asta o "conjunctie" desi au fost cam departate unghiular una fata de cealalta.
Foto single frame, afocal.
Distanta unghiulara intre Luna si Saturn a fost de aproximativ 55 minute si 44 secunde masurat cu Stellarium.
Ora locala 23:27.
01.06.2015.  Pe foto am scris 02 Iunie pentru ca le-am procesat dupa ora 12 noaptea si trecusem in data de 02.