-----------------------------------
Teo
11 Dec 2010 22:39

PROBLEMA MAJORA DE FOCUSARE. CE SE INTAMPLA ?
Seara buna !
In urma cu cateva ore am iesit  cu Dobsonul de 200 mm la observatii, dar  DEZASTRU !!!
NU reuseam sa focusez deloc Luna oricat m-as fi straduit. Invarteam de focuser dar degeaba. Tot in ceata se vedea.
Am dat vina pe colimare. Am verificat colimarea si era in regula.
Nu inteleg care este fenomenul ! 
NU reusesc sa vad nimic clar. Optica nu era aburita (am verificat).
Cand am mai iesit cu el prin vara se vedea cristal Luna si am observat chiar si Saturn la 200 X tot extrem de clar prin primavara.
De atunci nu am mai iesit cu acest telescop decat cu luneta.
Sa fie oare frigul de vina ? S-a contractat oglinda si s-a modificat astfel curbura ?
Sticla am inteles ca este Pyrex. Am asteptat un sfert de ora sau 20 minute in frig, doar o fi de la aclimatizare. Afara erau aproape 1-2 grade. 
Dupa 15-20 minute de nervi si asteptat in frig, am incercat din nou sa focusez Luna si Jupiter.
Din nou, dezamagire totala ! Nu reusesc sa focusez clar. Se vede destul de in ceata.

Imi puteti explica fenomenul ?  NU am stat suficient sa se aclimatizeze 15-20 minute ? Daca stau o ora , nu se contracta si mai tare de la frig oglinda si isi schimba curbura ?

Oare telescopul meu e bolnav ?   :cry: 

Are cineva dintre voi Dobson de 8 inch SkyWatcher, f 1200 mm ?
Asa patiti si voi pe frigul asta ? 
L-am scos doar de 3 ori la observatii de cand l-am luat si totul era perfect, iar acum , a patra oara ( prima data in iarna ), mi-a facut figura.
Vreau sa spun ca nu mai am chef de nimic....sunt pleostit de tot. :cry: 
Ma puteti sfatui voi ce e de facut ? Sa il folosesc doar vara ?
Cu multumiri !
Teo

Stanescu Octavian
11 Dec 2010 23:01


Mai lasa-l ... e necesar ca oglinda suportul, tubul  sa aibe aceiasi temperatura peste tot , bineinteles ca centrul oglinzi va intarzia egalizarea si se va deforma pentru un timp. dar isi revine . 
intre timp verifica colimarea macar ochiometric daca ai construit instrumente te decurci si fara dispozitive .
dupa 1-2 ore poti fi sigur de aclimatizare la 200mm . 
pot fi si turbulente intre blocuri daca esti , hornuri centrale termice etc.

zoth
11 Dec 2010 23:04


Ai verificat daca focuserul face toata cursa?
Exista pe placuta care strange axul de antrenare pe tubul portocular un surub de blocare.
Daca acest surub e strans putin mai mult decat trebuie focuserul nu-si mai face cursa chiar daca tu invarti de rotitele de reglaj.
Frigul din aceasta seara nu poate deforma o oglinda de pirex in asa hal sa nu mai poti gasi planul focal.

Teo
11 Dec 2010 23:11


Sigur. Am verificat. Focuserul face toata cursa. Treceam inainte si dupa planul focal, dar cand ajungeam fix in punctul in care ar fi trebuit sa se vada clar ( adica in focal ) nu se vedea decat incetosat destul de tare.
Am verificat colimarea de doua ori astazi si este buna.
Am uitat sa va spun. De suparare am iesit imediat cu luneta de 80 mm sa verific daca turbulenta este de vina. Din prima, am vazut Luna clara cristal si Jupiter la fel. ( la 100 X ).  Telescopul  Dobson il folosisem atat la 120 X cat si la 48 X cu rezultatele acestea dezamagitoare.
 Sa inteleg ca problema ar consta in aclimatizare insuficienta.
Sa stau minim o ora cu el afara ? Cam dificil pe frigul asta. :(

achy1978
11 Dec 2010 23:27


Sa nu se fi pus un stat de praf mai gros pe oglinzi :) ?!

Teo
11 Dec 2010 23:36


Ce praf, ca e nou nout. Despachetat din cutie si e curat ca lacrima. A stat numai in sufragerie ca un bibelou si cu capacele puse. De cand l-am cumparat si pana acum l-am scos la observatii de 3-4 ori si se vedea perfect.
Acum nu stiu ce are. E drept ca il scot prima data in firg. Pana acum l-am scos numai la temperaturi de vreo 15-20 grade C.
Probabil sa fie cum spune domnul Stanescu , problema de aclimatizare insuficienta.
Atasez si o poza facuta acum cu blitz-ul prin tubul port ocular ca sa vedeti ca e colimat bine.
Oricum, ma streseaza tare problema. Acum cand a aparut si Saturn, sa imi faca problemele astea ....:(

zoth
11 Dec 2010 23:45


In astfel de situatii e util sa faci un test pe stea.
Daca lumina stelei se strange asimetric cand vii in focus sau se imprastie la fel cand treci de focus inseamna ca ai probleme de colimare.
Daca imaginea stelei este diferita in intrafocus fata de cea in extrafocus (adica mai pufoasa intr-o parte si mai bine conturata in cealalta) inseamna ca ai probleme de aclimatizare a oglinzii si in fine daca steaua in focus seamana cu o meduza care se onduleaza in continuu inseamna ca sunt probleme de turbulenta instrumentala/atmosferica sau produsa de alte surse asa cum spunea Octavian mai sus.

Teo
11 Dec 2010 23:53


Va multumesc mult pentru sfaturi.
Asa o sa fac. De fapt ramane ultima posibilitate.
O sa il las cat mai mult sa se racoreasca ( macar 30 minute ) apoi o sa incerc testul pe o stea. Ce ocular trebuie sa folosesc pentru testul pe stea ? Ocularul de 10 mm este bun, sau trebuie unul de putere mai mica ( SP 25 mm adica 48 x in cazul meu ? )

Oricum, ma bucura un singur lucru, ca atunci cand l-am luat (primavara asta ) si vara, se vedea foarte clar prin el. Marisem Saturn la 200 X cu ocularul Kellner de 6 mm si se vedea foarte bine si clar iar Luna , la fel. Nu mai vorbesc de ocularele Super Plossl. Totusi, ma gandesc ca nu ar avea cum sa se strice oglinda stand frumos in casa cu capacele puse. Nu l-a deranjat nimeni, nu l-a trantit.
Este " un protejat " sa zic asa. :)

zoth
12 Dec 2010 00:00


Ocularul de 10mm e foarte bun.
Telescopul ar trebui sa-l folosesti un pic mai des pentru a-l putea simti mai bine dar asta oricum vine cu timpul   :) 
Spor!

Teo
12 Dec 2010 00:04


Multumesc ! Chiar ca trebuie sa scot telescopul asta mai des. 
Sper sa isi revina sau macar sa rezolv problema, pentru ca practic, sunt complet abatut . Asta e cea mai mare bucurie a mea. Sa ies la observatii ! :)

Blakut
12 Dec 2010 04:54


Ocularul meu are un inel prelungitor. Poate iti lipsea. Depinde ce intelegi prin in ceata. Nu ajunge spre focus, sau focusul e neclar?

dragos.n
12 Dec 2010 05:15


Cand este asa frig cum a fost in seara asta, e bine sa scoti telescopul pe balcon cu 2-3 ore inainte de a merge cu el afara. O diferenta de vreo 25 de grade nu se compenseaza in nici un caz in 15-20 minute. Daca vei studia problema, ai sa vezi ca intr-o astfel de noapte, telescopul nu ajunge la echilibru, existand mereu o diferenta intre temperaura oglinzii si a mediului. Dar asta nu poate sa strice imaginea chiar atat.

In al doilea rand, chiar si un om care face aceasta trecere brusc, incepe sa faca greseli. Si mie mi s-a intamlat sa nu pun ocularul bine in focuser, ba chiar intr-o seara am uitat sa scot capacul de la telescop, de frig ce era, si ma miram de ce nu vad nimic. 

Verifica pe zi telescopul, si cu o oglinda de mana, verifica starea secundarei, si apoi colimarea. Fa in final un test pe zi la un obiect mai indepartat, si o sa te lamuresti daca telescopul e bolnav sau nu.

Laurentiu
12 Dec 2010 14:30


Nu pot fi decat 2 cauze: fie colimare defectuoasa (dar trebuie sa fie destul de rau decolimat incat sa nu poti focaliza imaginea cu un ocular de 10 sau 25 mm), fie, cel mai probabil, lipsa aclimatizarii.

neox
12 Dec 2010 16:30


Sigur nu era aburita secundara? sau poate ocularul? 
Eu am patit de multe ori chiar si cu un simplu binoclu sa se abureasca ocularul/ in cateva secunde si nu pricepeam de unde imaginea in ceata :lol:

Erwin
12 Dec 2010 18:09


posibil să se aburească ocularul, se întâmplă mereu și cu ochelarii când este frig. Ochii comunică cu cavitatea nazală prin canalul lacrimal, în anumite condiții, pe acolo vine aer cald și foarte umed care în contact cu sticla rece a ocularelor produce condens. Dacă e puțin, se evaporă imediat și nu-ți dai seama care este cauza când privești ocularul de la o distanță.

mak
13 Dec 2010 11:06


Cred ca 15-20 de minute iarna nu e un timp suficient pentru aclimatizare la un telescop asa mare. La newtoniene pot aparea si curenti in tub cauzati de oglinda mai calda ca aerul inconjurator, plus problema legata de stratul limita de la suprafata oglinzii.
Nu cumva ai avut telescopul pe balcon, unde in mod normal e o temperatura mai apropiata de cea de afara, dupa care ai trecut cu el prin casa si apoi ai iesit afara? Ma gandesc ca asa ar fi putut aparea condens pe optica.
Evaluarea turbulentei atmosferice prin comparatie cu un refractor de 80mm nu e obiectiva, instrumentele mai mari sufera mai mult cand atmosfera e agitata. Ce e clar in 80mm poate "dansa" bine in 200mm.

Ar mai fi o posibilitate, care se intampla si la case muuult mai mari: folosirea unui ocular dual 1,25"/2" montat in focalizator 2" cu capacul transparent pus pe lentila de camp. Asa a patit Rod Mollise si nu stia de ce M13 se vede asa de prost in Ethos-ul de 8mm.

Pacat ca l-ai scos afara doar de trei ori de cand il ai... :(

danto1313
13 Dec 2010 17:49


Variantele expuse de ''Erwin'' si "mak" mi se par cele mai plauzibile chiar daca sunt mai greu de digerat.Cu ocularul aburit am patit si eu.Daca telescopul nu e adaptat termic sau e decolimat(in limite rezonabile) tot se vede ceva.

valy
13 Dec 2010 18:21


La un mom. dat m-am jucat cu secundara sa vad ce ar insemna un telescop decolimat: am slabit surubelele si am lasat-o sa atarne, am pus ocularul, si spre surprinderea mea se vedea ok. Am testat si faze gen deschid brusc geamul, caldura iese valuri-valuri, frigul intra peste tub si tot se vedea luna, e drept jucau craterele in ocular dar se vedea ca "in spate" e luna.  Ori primara s-a miscat, ori e ceva aburit. Dar daca e aburit iti dai seama ca se vede. Iar primara pare ok din poza. Cumva vertical e ok, dar cand il inclini se misca primara? E fixata bine?
Asa chestii in care brusc se vede ecran negru am patit si eu, chiar ieri nu stiam dece nu reusesc sa vad soarele desi era centat si totul parea ok. Mi-am adus aminte ca in general e bine sa iei capacul de pe tub daca vrei imagini de calitate.

Teo
14 Dec 2010 01:43


Nu era aburita optica. Am scris asta chiar in primul mesaj postat. 
Totusi, asta a fost printre primele lucruri pe care le-am verificat.
Din acea noapte nu am mai iesit cu telescopul afara. A fost foarte frig si am fost si ocupat. Sunt sigur ca problema va persista si totul datorita frigului.
Din pacate nu pot sa astept mai mult de maxim 30 minute cu el in spatele blocului. Este foarte frig, sunt caini vagabonzi, intuneric si din cand in cand mai trec personaje ciudate...betivi care injura.... 
Va trebui sa astept sa se indrepte vremea sau sa imi iau un refractor de apertura mare pe viitor ( 120 mm cum are Dan Quasar ) sau unul de 150 mm . Oricum, pentru asta trebuie sa strang bani....si asta dureaza.

Teo
14 Dec 2010 01:51


Decolimat nu este. Am folosit mult telescopul pe care la-am facut prin 2001. 
Acela are oglinda de 150 mm diametru  si e sticla chioara de geam, goasa de 10mm ( avea 12mm cand era blank ). De multe ori s-a decolimat si tot se vedea bine. L-am folosit si iarna si vara dar nu am patit asa ceva  cum patesc cu cel de 200 mm care e PYREX !!!
Sunt si eu trecut prin reglaje si verificari dar asta nu mi-o pot explica.
Singura cauza ramane, dupa parerea mea, frigul.
Telescopul il tin in sufragerie la 25 grade C. Il scot afara in 5 minute ( locuiesc la etajul 1 , deci il car usor pe scara , fara sa il decolimez ). 
De la 25 grade trece brusc la zero grade afara. Astept 5 minute si Luna se vede in ceata. Incerc sa focusez si in punctul de maxima claritate , se vede in ceata. Cu cat depasesc acest punct, ceata se accentueaza. Fie ca rotesc inainte sau inapoi de focuser. Parca oglinda ar avea o curbura ciudata.
Dupa 15 minute de asteptare in frig si  de dansat in jurul telescopului, indrept din nou spre Luna. Aceeasi poveste ! Iti vine sa dai cu el de pamant ! 
Totusi stiu ca nu e asa, deoarece atunci cad era cald afara se vedea extraordinar de clar !!!  :cry:

NU are nimeni de aici un Dobson Skywatcher de 8 inch , 1200 mm focala cu tub ? ( sa nu fie truss tube ). Sa imi spuneti si mie, dupa ce il tineti la caldura in casa si iesiti cu el in ger , tot asa face dupa 5-15 minute ?

Stanescu Octavian
14 Dec 2010 01:59


incearca fara ocular sa te uiti , stai mai departe la vreo 30-50 cm de focuser cu luna in camp . o sa vezi luna oarecum dar sigur fara ceata daca nu-i nimic aburit ...

Teo
14 Dec 2010 02:05


Din pacate acum este nor la Bucuresti, iar cerul este total acoperit. In prima seara cand va fi senin, fac cum ati spus si o sa fac si un filmulet sa va arat cum se vede.
Atasez acum o foto luata in acea seara . Nu am miscat aparatul deci neclaritatea nu este din cauza ca fotografia este miscata, ci asa se vedea. 
Mai clar de atat nu am reusit sa focusez.
O sa incerc si ce ati spus.
Aceleasi oculare le-am folosit 10 minute mai tarziu si la luneta de 80 mm si acolo nu erau probleme.

Stanescu Octavian
14 Dec 2010 02:18


ei totusi ai imagine , credeam ca e ca prin punga de alimente  mototolita..
daca lasi 1 ora afara e la fel sau se imbunatateste? . daca e la fel cu colimare buna , incerca pe stea (Sirius)  intra extra focal daca e ovalitate perpendiculara  sau un inel gros luminos . 
pare cumva dublata imaginea  :?

Teo
14 Dec 2010 02:25


Exact. Imaginea pare putin dublata si destul de neclara. Acelasi lucru il vedeam prin oglinda neparabolizata de 200 mm.  ( cea pe care am cumparat-o sferica si la care am renuntat dupa ce am cumparat acest telescop ).
Cred ca de la frig se strica cumva parabola sau curbura oglinzii ( poate spun prostii....dar ma gandesc ca se contracta si se modifica curba ).
O ora nu am stat cu el deoarece era frig si avem niste drogati prin spatele blocului care dau toata noaptea pe usi si injura, beau pe acolo....

O sa incerc sa stau cat mai mult cu el. Nu stiu daca voi reusi o ora, dar voi incerca. Apoi voi face si un test pe o stea. Eventual pe Sirius, pentru ca e mai stralucitoare .
Multumesc. Oricum, pentru mine ramane inca o enigma acest fenoomen.
Daca cumparam telescopul acum si il probam, ziceam ca nu e buna optica  :shock: , dar asa, noroc , ca l-am probat atunci cand a fost cald. Din pacate am iesit cu el doar de 3-4 ori, tot din cauza personajelor ciudate de pe langa bloc, care se aduna ca la spectacol.... repet, atunci se vedea clar de tot si frumos. Se vedeau si ceva benzi pe discul lui Saturn la 200 X cu ocularul de 6 mm si inelel din profil. De Luna, nu mai vorbesc, era o placere.

dragos.n
14 Dec 2010 02:59


Teo, repet ca poate nu ai citit. 

La asemenea diferente de temperatura, climatizarea NU se face in 20 minute. Trebuie mai mult de o ora pentru ca temperatura oglinzii sa se APROPIE de cea externa. 

Iar aburirea oglinzii nu o vei vedea pe intuneric, ca broboanele sunt la inceput extrem de mici, dar sunt suficiente sa strice imaginea. Tot ce vezi e o imagine cetoasa la ocular.

Teo
14 Dec 2010 03:08


Multumesc ! 
Am citit cu atentie. Eu, cand ies la observatii am totdeauna o lanterna cu LED puternica si m-am uitat in tub dar nu se vedea deloc aburita oglinda. Ma vedeam perfect in ea cand ma priveam prin deschizatura mare a tubului. Am privit apoi si secundara prin tubul port-ocular si nu era nici ea aburita.
E posibil totusi sa fie fine picaturi de apa si sa nu le observ.
Este adevarat si ca 15 minute cat am stat eu e putin. Totusi, imi imaginam ca fiind Pyrex se va aclimatiza repede. Data viitoare, voi incerca sa stau cat mai mult cu putinta. 40-60 minute...cat o sa rezist.  :( 
Tocami asta nu stiam, daca acestea sunt manifestari date de aclimatizarea insuficienta, pentru ca niciodata nu am mai avit un reflector cu asemenea apertura si nu stiu cum se manifesta in conditii de ger. De aceea am apelat la dvs. cei care au un reflector mai mare si care au iesit si iarna cu el la observatii, sa imi spuneti si mie "simptomele". 
Daca doar aclimatiarea insuficienta e de vina ar fi super.
Va multumesc tuturor penru sfaturi si astept prima noapte senina sa vad cum se va manifesta dupa o sedere prelungita la rece. :)

Erwin
14 Dec 2010 04:30


Teo, încearcă să convingi pe cineva apropiat să te însoțească, stați cu rândul de pază la telescop până ajunge la temperatura de afară. E bine și în fața ușii de la intrare, afară, și voi faceți cu rândul stând în casa scării să vă fie cald. Am constatat practic că, în vremea geroasă e bine să faci un fel de duș scoțian: stai afară până simți frigul, intri undeva la căldură, te încălzești, ieși iar afară. După două-trei "tratamente termice" te călești și reziști mai mult. Când v-ați aclimatizat vă depărtați de bloc, la locul de observație. Diferența de temperatură va fi mult mai mică decât din apartament direct afară.

florin_astro
14 Dec 2010 09:13


Salut Teo,
Nu iti face probleme, telescopul nu are nimic. Am patit si eu ceva similar iarna trecuta, cu un telescop identic de 8 inch skywatcher. Dupa prima jumatate de ora de stat in ger, Luna nu se putea focaliza, iar stelele pareau gogoase de lumina. Dupa circa o ora de stat afara, Luna prezenta cateva detalii pe suprafata, dar craterele mici erau innecate de turbulenta. Asadar, cum spuneau si ceilalti colegi de pe forum: la diferenta de temperatura de aproximativ 20-25 de grade, iti trebuie minim o ora pana telescopul ajunge in echilibru termic. Iar prin telescop, nu inteleg doar oglinda principala, ci si tubul, secundara sau ce mai intervine in drumul optic. Daca vrei sa afli mai multe despre acest subiect poti citi articolul de la adresa http://www.cruxis.com/scope/mirrorcooling.htm unde ai si un mic soft ce iti permite sa calculezi timpul necesar une oglinzi sa ajunga la echilibru termic.  In plus, faptul ca observi dintre blocuri, poate avea consecinte dramatice asupra calitatii imaginii, chiar daca optica este in echilibru termic. Iti poti da seama de asta privind turbulentele aparute la defocusarea usoara a unui obiect luminos.
Concluzia o tragi tu...
Cer senin si fara turbulente!

mak
14 Dec 2010 09:18


Teo, sa stii ca un refractor de 120 sau 150mm nu o sa se raceasca semnificativ mai repede decat dobsonianul de 200mm, tot va trebui sa astepti vreo ora pana sa poti beneficia de posibilitatile maxime ale instrumentului.
Sticla (de geam, pyrex sau alte "retete") nu e o foarte buna conducatoare de caldura. Avantajul pyrex-ului e faptul ca nu se dilata sau contracta (dupa caz) atat de mult ca o sticla obisnuita si, datorita acestui lucru, nu apar abateri atat de mari de la forma ideala.
Nu te descuraja si mai da-i o sansa dobsonianului. Daca nu poti sub nicio forma sa-l lasi sa se raceasca, ia mai bine luneta de 80mm. Ar mai fi o solutie si schimbarea locului de observatie (undeva unde sa te lase in pace cainii, betzivii si altii). Si cred ca si Erwin are dreptate, e mai bine sa mergi cu cineva. Pentru caini (la betzivi n-am incercat  :lol: ), fa rost de un laser.

achy1978
14 Dec 2010 10:23


Pe langa aclimatizarea insuficienta, ar mai exista posibilitatea ca clemele de sustinere a oglinzii principala sa fie foarte stranse de barilet si din cauza variatilor de temperatura sa produca deformari ale acesteia. Am avut si eu experiente cu telescop scos din casa si dus la -15 grade, insa nu am avut probleme de dublare a imaginii.

zoth
14 Dec 2010 13:49


Teo, e foarte important sa verifici ceea ce a scris achy 1978 mai sus, e posibil ca oglinda ta sa fie tensionata la rece din anumite cauze.
Si daca tot scoti ansamblul oglinzii principale de pe tub sa verifici lucrul asta trage o privire si in cantul oglinzii sa te lamuresti daca e pyrex sau nu.

Mak, probleme serioase de aclimatizare la refractoare apar de la 200mm in sus, in rest sunt povesti de iarna ...  :)

Teo
14 Dec 2010 14:09


M-am mai linistit dupa ce mi-ati scris. Am inteles ca si Florin_Astro a patit la fel. 
 Multumesc tuturor care mi-ati sarit in ajutor si mi-ati dat cate o idee mai sus.
Da, o sa incercam sa facem si cu randul, si o sa verific si daca acele cleme ( barileti ) strang prea tare oglinda.
Voi incerca cat se poate de mult sa il las sa se aclimatizeze.
In ceea ce priveste materialul oglinzii, privita din spate, este albicioasa-laptoasa. Nu este verde ca sticla , deci pare Pyrex. Asa spunea si domnul Costescu, de la care am luat telescopul, ca e Pyrex.
Din profil nu am privit-o insa, deoarece nu am demontat-o niciodata , dar banuiesc, ca este tot laptoasa.
Astept vreme senina si fara indivizii aceia pe langa bloc si ies la experimente si observatii . :)
Numai bine, si multumiri inca odata tuturor ! :)

Teo
14 Dec 2010 14:22


Atasez si cateva imagini cu oglinda vazuta din spate si o vedere din fata.
Din spate, apare laptoasa. ( Cred ca asa arata Pyrex-ul ).

http://i803.photobucket.com/albums/yy318/irimiateodorian/TELESCOPUL%20DOBSON%208%20INCH/1.jpg

http://i803.photobucket.com/albums/yy318/irimiateodorian/TELESCOPUL%20DOBSON%208%20INCH/2.jpg

Iar aici si o imagine cu oglinda vazuta din fata :

http://i803.photobucket.com/albums/yy318/irimiateodorian/TELESCOPUL%20DOBSON%208%20INCH/3.jpg

mak
14 Dec 2010 14:27


Depinde ce intelege fiecare prin "probleme serioase", zoth. Din experienta mea de pana acum pot spune ca iarna e nevoie de 30 de minute de aclimatizare sau chiar mai mult pentru un refractor mai mic de 120mm daca vrei sa arate ce poate la planete si stele duble cand il scoti de la 20-22°C la -5°C.
Nu e la fel ca la o oglinda de 200mm, dar tot ai de asteptat. Sincer, imi vine greu sa cred ca poti folosi corespunzator un refractor de 120-150mm dupa 10-15 minute de stat afara la -5°C.

Laurentiu
14 Dec 2010 14:40


Atasez si cateva imagini cu oglinda vazuta din spate si o vedere din fata.
Din spate, apare laptoasa. ( Cred ca asa arata Pyrex-ul ).


Aspectul laptos este, poate, datorat faptului ca spatele oglinzii e matuit. Pyrex-ul este incolor, din cate stiu eu, spre deosebire de sticla "float" care este verzuie (sticla de geam). Asta se vede cel mai bine pe muchia oglinzii.

Teo
14 Dec 2010 14:55


Se poate. Daca ajung sa o si demontez, o sa ii fac cateva poze si va trimit.
E posibil ca si pe margine sa fie matuita ( polizata cu o piatra fina in fabrica...chiar nu ma pricep la blankurile comerciale ) Blank-ul meu vechi, din geam obisnuit il taiesem eu cu compasul la geamgiu, si acolo, intr-adevar se vedea verde, dar pe urma l-am dat usor pe o piatra de polizor umeda sa nu ma tai in el la prelucrare si s-a matuit.
Oricum, chiar nu mai conteaza. Fie ca e Pyrex, sau "sticla chioara de borcan ", tot va trebui sa il las sa se aclimatizeze. Normal ca in cazul sticlei simple, un timp mai indelungat. Pana la urma, chestia cu Pyrex-ul sau sticla obisnuita , nu m-ar deranja. 
Important este sa se vada bine.

Laurentiu
14 Dec 2010 15:00


Al meu are oglinzi din sticla float. Si tot cam 1 ora are nevoie iarna pentru aclimatizare.

zoth
14 Dec 2010 18:41


Depinde ce intelege fiecare prin "probleme serioase"...

Da, asa e   :) 
Din interventia ta anterioara intelesesem ca faci referire la modelele comerciale de 120 si 150 acromate.
In cazul lor e o poveste iar in cazul celor apo, cu totul alta   :wink: 
Nu vreau sa dezvoltam aici subiectul pentru ca stricam topicul omului.

danto1313
14 Dec 2010 18:42


 Fie ca e Pyrex, sau "sticla chioara de borcan ", tot va trebui sa il las sa se aclimatizeze. Normal ca in cazul sticlei simple, un timp mai indelungat. Pana la urma, chestia cu Pyrex-ul sau sticla obisnuita , nu m-ar deranja. 
Important este sa se vada bine.

  Mak a explicat foarte bine.Diferenta majora intre sticle(privitor la aclimatizare)nu este timpul de aclimatizare ci deformarile care apar din cauza diferentelor de temperatura.

auriga
16 Dec 2010 09:47


aseara cum Luna si Jupiter se vedeau putin printre ceata si nori am incercat si eu newtonianul de 150mm f/5 de la +20 grade la -5 grade. In primele minute imaginea a fost puternic afectata de curentii calzi din tub, totusi pe portiuni scurte de timp se putea obtine un focus acceptabil la 30x. Dupa 10-15 minute imaginea era acceptabila la 30x am incrementat grosismentul la 44x si 88x. In 20-25 de minute se vedea perfect si la 132x, instrumentul aratand detalii foarte bune, ceata comportandu-se ca un bun filtru.

Teo
16 Dec 2010 11:55


Nici eu, la newtonianul meu homemade de 150 mm , f/d = 8, nu am avut niciodata probleme cu gerul sau cu aclimatizarea. Cel putin, nu le-am observat. Si oglinda e din sticla obisnuita.

auriga
16 Dec 2010 12:11


diferenta pana la 200mm nu e asa de mare. am sa incerc cu newtonianul de 254mm dar mi-a fost lene sa-l car afara pentru un simplu test (printre altele de aceea am si cumparat tubul de 150mm - timpul de setup e maxim 2 minute, daca ma grabesc cred ca poate fi si 30 sec).

catalin dumitru
16 Dec 2010 22:12


Pun si eu o intrebare de mocofan... Este posibil ca secundara sa fi devenit usor cilindrica (sau chiar elicoidala) din cauza monturii si a frigului? Imaginea aceea cu Luna , parca ar avea astigmatism.

Stanescu Octavian
16 Dec 2010 23:44


Se poate sa aibe secundara probleme ,ea e lipita de suport masiv de Al la unele instrumente  cum aluminiu are coeficent de dilatare mai mare ca sticla cine stie daca lipiciul chiar elastic nu trage de sticla.
nu vreau sa sperii lumea si cu alte proprietati ale sticlei observate de mine in timp ( are memorie daca e supusa unei presiuni isi revine dupa un timp chiar 24-48 de ore) totusi  nu este o abatere  semnificativa.