-----------------------------------
uzunu
20 Dec 2010 19:47

Barlow 2x-3x pana in 250 de lei
Luna urmatoare urmeaza sa-mi cumpar un Powermate 5x, insa mi-as mai dori un barlow 2x-3x 1.25" ieftin si bun pentru noptile in care seeing-ul nu este suficient de bun. Telescopul e un newtonian 8" f/5, iar barlow-ul va fi folosit pentru planete, pentru marirea focalei guiderului si, eventual, pentru fotografii cu camera web (nu cred ca arunca un cerc de imagine suficient pentru un senzor APS-C. Sau ma insel?).

Ca idee, m-am orientat spre un GSO 2.5x APO. Am citit review-uri care-l apreciaza drept un barlow ok, dar nimeni n-a tras prin el cu CCD-ul. Ceva idei?

neox
21 Dec 2010 01:36


Daca tot urmeaza sa-ti ei Powermate-ul mai bine ramai in gama Televue. Cu suma de care zici cred ca te incadrezi si n-o sa-ti para rau de achizitie :wink: .
Eu am un TV mai din prima generatie de 2.5x luat la second dar in stare perfecta si e o bijuterie ca mai toate produsele Televue.

Ar mai fi Celestron Ultima foarte bune, nu stiu in ce masura se gasesc la noi.
Totusi la f/5 tot ce-ti trebuie pentru fotografie la planete e acel Powermate, nu ai nevoie de alt barlow. Daca obti un f/25 e optim pentru marimea pixelului unui webcam sau camera in genul dmk21.

valy
21 Dec 2010 15:41


TV au si barlow, e mai ieftin decat powermate-le. Un barlow acopera si APS-C insa cu powermatele 2.5x pe 1.25" am avut surpriza sa vigneteze putin (mai mult) la colturi.

Ex. de pret aici: http://www.teleskop-express.de/shop/index.php/cat/c8_Zubehoer-----Barlow-Reducer.html

uzunu
26 Dec 2010 18:08


Pana la urma am luat un barlow GSO 3x ED pe care am dat 200 de lei. Comparativ cu un Meade 2x cu care m-am mai jucat, calitatea pare mai buna. De asmenea, acopera senzorul APS-C fara proiectie. Singura imagine trasa se afla pe topicul cu Jupiter si, personal, mi se pare destul de buna luand in considerare conditiile care nu erau tocmai perfecte, un seeing de 5. Am mai incercat aseara si pe un seeing de 7, pe ecranul laptopului puteam vedea din cand in cand detalii intre cele doua benzi joviene, doar ca n-am apucat sa trag din cauza unui nenorocit de nor.