-----------------------------------
vladut0294
03 Ian 2011 11:11

intrebare incepator
salut tuturor am si eu o intrebare despre telescoape, dupa ce voi achizitiona un telescop il voi tine intr-un foisor, este destul de inalt (2 m) construit de tata special pt telescopul pe care il voi cumpara(Dobson203) intrebarea este: il voi tine acolo si iarna, dupa cum stiti este foarte frig, are ceva telescopul daca temperatura acolo este sub 0 grade? sau va trebui sa il iau de fiecare data intr-un loc mai calduros?(dupa terminarea observatiilor) 


cu respect vladut0294

Laurentiu
03 Ian 2011 11:55


Cat timp telescopul este ferit de intemperii (ploaie, zapada, furtuna etc.) adica daca locul in care este tinut are acoperis si pereti solizi,  este chiar bine ca el ramane la temperatura mediului - altfel ar avea nevoie de o perioada de aclimatizare de fiecare data cand il scoti din casa pentru observatii ceea ce inseamna timp pierdut.

emilf
03 Ian 2011 12:14


Conditiile pe care le ai tu ,le-am dori si noi toti.

vladut0294
03 Ian 2011 12:53


Cat timp telescopul este ferit de intemperii (ploaie, zapada, furtuna etc.)

In privinta asta nu e nici o problema este un loc perfect pt observatii dar ma gandeam k lentilele telescopului ar putea sa se uzeze iarna din cauza frigului, iar vara din cauza caldurii.. cat despre binocluri ce imi recomandati? un SkyMaster 25X70 ar fi bun?

mircear
03 Ian 2011 15:11


cat despre binocluri ce imi recomandati? un SkyMaster 25X70 ar fi bun?
Doar daca ai un trepied (foto) bun.

vladut0294
03 Ian 2011 15:16


nu am asa ceva.. stii vreun sit unde pot sa achizitionez unul?

Oliver Dragan
03 Ian 2011 15:43


Daca vorbesti despre 15x70 il poti folosi si fara trepied daca esti cat de cat "in forma". De la 20x80 in sus deja iti trebuie trepied, aceste binocluri fiind mult prea grele pentru a fi tinute in mana. Iti poti cumpara 15x70 si apoi in functie de necesitate sa achizitionezi un trepied foto pe care il gasesti la orice magazin foto care se respecta sau chiar la magazinele on-line de la care iei binoclul.

Forever_Man
03 Ian 2011 15:46


Eu nu sunt deloc in forma, si tot pot sa il folosesc. Mai ales daca te intinzi pe jos si il sprijini de orbitele ochilor, nu mai ai nicio problema. Trepiedul mi se pare impovarator, ca nu mai poti sa orientezi binoclul asa usor spre zonele care te intereseaza.

vladut0294
03 Ian 2011 16:13


Daca vorbesti despre 15x70 il poti folosi si fara trepied daca esti cat de cat "in forma"

despre asta e vb Binonoclu SkyMaster 25X70 http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm are 1475 grame cred k il pot folosi si fara trepied nu mi se pare a fi o greutate prea mare..

dragos.n
03 Ian 2011 16:40


La un binoclu nu e vorba doar de greutate. Cu cat puterea de marire e mai mare, cu atat tremurul mainilor in pozitia de privit, inperceptibil in mod normal, sau slab la mariri mici, va fi marit si el.

Un binoclu 25x70 da o marire de 25 de ori, si va fi aproape inutilizabil fara un suport stabil. Iti recomand un 15x70, desi chiar si asa, eu am folosit cu greu un astfel de binoclu ( e adevarat ca nu m-am intins pe jos sa ma uit cu el, cum recomanda Forever_Man ), si am renuntat la el in favoarea unui 10x50.

vladut0294
03 Ian 2011 16:56


cred k o sa aleg 15x70.. sau poate o sa ma interesez si de un trepied pt un 25x70.. dar cred k mai costa si trepiedul vreo 200-300 Ron, si o sa ajung tot la 15x70

vladut0294
03 Ian 2011 19:03


mai am si eu o intrebare in legatura cu ocularele: un ocular de 2.5mm este mai bun decat unul de 4mm la un Dobson 203/1200mm ?

recab
03 Ian 2011 21:03


mai am si eu o intrebare in legatura cu ocularele: un ocular de 2.5mm este mai bun decat unul de 4mm la un Dobson 203/1200mm ?
 Puterea de marire al telescopului tau este de 406X(fiecarui centrimentu de apaertura ii corespund 2 cm, 203X2=406 ). Ca sa afli grosismentul unui ocular care sa se potriveasca cu cel al telescopului tau calculezi:  focala telescopului impartita la focala ocularului , in cazul tau 1200/4=300X putere care ar merege bine cu telescopul tau, un ocular de 2,5mm depaseste puterea de marire al telescopului tau degradand imaginea,maxim poti folosi un ocular de 3 mm(400x)

vladut0294
03 Ian 2011 21:26


deci sa inteleg k un ocular de 3mm este mai bun decat unul de 4 mm, iar cel de 2.5mm nu este potrivit pt un Dobson203.. corectati-ma daca gresesc, dar filtrele UHC ce fac? maresc contrastul obiecteleor deep-sky? sau filtrele colorate fac asta?

recab
03 Ian 2011 22:15


Ai inteles bine,un ocularul de 3 mm este mai bun dar  esti aproape de limita,si cred ca mai  potrivit ar fi cel de 4mm,experimenteaza si o sa vezi, in legatura cu filtrele uhc, uite aici un link, http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_uhcs.htm  unde o sa te poti documenta in legatura cu ceea ce te intereseaza.

vladut0294
04 Ian 2011 00:07


multumesc pt sfaturi daca mai am intebari o sa apelez la acest forum.
Cer senin!

somy
05 Feb 2011 16:09

re
Salut. Pentru trepiede nu te grabi sa cumperi de la marile magazine, sant scumpe la 150lei, eu am cumparat de pe OKAZII>RO = trepiede= la pret de 80 lei noua KONING tripod D 40 inaltime maxima 161cm robust carlig contra greutate, husa, poti alege si alta marca se poate si negocia.Bafta,

vladut0294
19 Apr 2011 11:06


Salut din nou 
Am achizitionat de ceva timp un dobson 8 , sunt foarte multumit de el, acum m-ar interesa sa il perfectionez, as dori sa cumpar un ocular poate doua ceva mai bune decat cele cu care au venit telescopul, daca imi puteti recomanda o firma buna de oculare, care sa aiba un raport bun pret calitate, as dori sa imi cumpar un ocular cu distanta focala scurta(ocularele telecopului sunt de 10 si 25 mm) si poate pe viitor un barlow sau alt ocular.
Astept parerile voastre
Cu stima vladut0294!

valy
19 Apr 2011 12:08


Ai putea completa lista de oculare cu unul cu focala mica, 4-5 mm, eventual cu unul de 30mm+ pt. camp mai mare. Poate arunci un ochi si la rubrica de vanzari. Barlow nu stiu cat ajuta daca iei deja 1-2 oculare cu focale care sa acopere gama 30-5 mm.

Mai trebuie sa acorzi atentie si colimarii, mai ales la grosismente mari. In plus aclimatizarea trebuie sa fie facuta inainte de observatii (1-2 ore de stat in aer, poti adauga un ventilator sa sufle in el), si eventual inainte de colimare. 
Pt. colimare poti folosi capacelul de la portocular, ii dai o gaura fix in centru, vezi tu cum determini centrul, si verifici rapid colimarea.
Spor.

Cezar
19 Apr 2011 14:23


Eu am fost in aceeasi situatie ca si tine. M-am orientat catre www.optcorp.com si am facut comanda ieri de doua oculare de 6.7 mm si 14 mm la 82 grade de la Explore Scientific. Cei de la optcorp au reducere la Explore Scientific, iar un ocular de 82 grade costa 99.95$. Initial vroiam sa cumpar un Nagler Type 4 de 12 mm (are un eye relief foarte bun de 17 mm), dar costul era de 264$ (cu tot cu reducerea de 20%). Transportul m-a costat 50$. Mie mi se pare un raport performanta/pret bun, iar din review-uri Explore Scientific se comporta destul de bine.
Cer senin.

vladut0294
19 Apr 2011 15:43


Multumesc pentru sfaturi am gasit cateva oculare interesante mai ramane de ales pe care dintre ele mi le voi lua si cred k o sa renunt la barlow si o sa imi indrept privirea catre un filtru OIII de buna calitate am inteles ca reduc din magnitudinea stelelor pana la 3-4 magnitudini si da un alt aspect nebuloaselor cat si galaxiilor mai imi trebuie ceva bani pt un filtru klumea..