-----------------------------------
Mircea Pteancu
17 Ian 2011 00:38

Tranzit simultan sateliti Jupiter
Salut voios de astronom!
Pe ''60mmtelescopeclub'' s-a anuntat ,si a facut mare valva stirea , ca Luni va avea loc simultan tranzitul a doi sateliti galileeni ai lui Jupiter,tranzit vizibil din SUA.
Poate arunca cineva dintre domniile voastre o privire pe stellarium (pe mine nu ma puneti,eu la extemporale am copiat intotdeauna  :P ) sa vada daca se vede ceva si de la noi.Mari sperante nu am,deoarece distanta in ''timp'' dintre noi si SUA este considerabila dar merita verificat.
Pentru ceilalti colegi ai mei de hobby, de aceea este importanta aceasta stire deoarece observarea cu o luneta de 60mm a unui asemenea fenomen este o mare reusita si care confirma, mai bine ca orice test de laborator, ca esti proprietarul unui instrument de calitate.Sau nu! :shock: 
Mircea

Erwin
17 Ian 2011 01:45


Am găsit de la cine putem "copia" datele tranzitului sateliților sau a GRS:
http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/planets/3307071.html?page=1&c=y

Am încercat în Stelarium și Star Calc dar n-am reușit pentru că nu știu să fixez planeta și să se miște restul. 

Iată datele din JavaScript:

19:44 UT, Ganymede begins transit of Jupiter.
21:52 UT, Io begins transit of Jupiter.
22:46 UT, Ganymede ends transit of Jupiter.
23:04 UT, Io's shadow begins to cross Jupiter.

MariusP
17 Ian 2011 02:07


Confirm inceputul tranzitului lui Ganymede la 21:42 TLR pe StarCalc, restul nu mai are importanta pentru Romania pentru ca Jupiter apune in jur de 22:18 TLR...  :(

Am încercat în Stelarium și Star Calc dar n-am reușit pentru că nu știu să fixez planeta și să se miște restul.In StarCalc e simplu: selectezi obiectul, apesi butonul "Object locking mode" (sau selectezi optiunea identica din meniul "View" sau Ctrl+L) si apoi derulezi timpul inainte sau inapoi dupa cum ai nevoie.  :wink:

creizi
17 Ian 2011 09:21


Pentru Erwin:

Stellarium:

Remember that the Earth is constantly rotating on its axis and the program replicates that. To "Lock" the "Telescope" on your object, select it and press the space bar. The view will track with that object as it traverses the sky.

Link: http://stellarium-workshop.wikispaces.com/

Erwin
17 Ian 2011 14:54


Mulțumesc! Păcat că nu se vede și la noi. Poate altădată...

Un astfel de tranzit dublu bănuiesc că este destul de rar, unul triplu și mai rar, iar cu toți sateliții mă întreb dacă s-a văzut vreodată în istorie?

Catalin Enache
17 Ian 2011 22:53


Ce pacat ca nu se va vedea nici de la ei. Cine  a zis ca se vede de la americani ?

mak
18 Ian 2011 13:09


Aseara la 18.15 nu se vedea nimic. Am facut si trei avi, dar mi-e rusine sa arat rezultatul  :oops:  (da, seeing-ul a fost atat de rau).

M.Gabriel
18 Ian 2011 16:36


..pacat pot sa spun.. ar fi fost un tranzit interesant ... :) 
Acuma astept Venus cu Soarele... in ce data e mai exact?

MariusP
18 Ian 2011 20:12


Acuma astept Venus cu Soarele... in ce data e mai exact?
6 iunie 2012, in Romania se va vedea doar finalul tranzitului, de la rasaritul Soarelui circa 5:30 TLR, pana pe la ora 7:45 TLR: http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus

Erwin
18 Ian 2011 22:00


Având în vedere raritatea fenomenului, mă consider fericit că l-am observat în 2004! :D