-----------------------------------
Doru Dragan
14 Aug 2006 11:58


1. Cauta cel mai apropiat club astro, in cazul tau Amiral Urseanu
2. Stai de vorba cu cei de pe acolo, fa-ti eventual prieteni
3. Incearca sa te uiti prin cateva instrumente si trage concluzii proprii
Un binoclu bun nu poate sa lipseasca din dotarea unui astronom amator. Ia-ti un 7x50, 10x50, 12x50 cam pe-aici pe undeva. Prima cifra e magnificarea iar a doua e diametrul obiectivului. Daca e 60 e si mai bine. Magnificarea insa nu e bine sa depaseasca 12x pentru a nu depasi cunostintele unui amator. Cu 200 euro se poate cumpara un binoclu decent. Nu umbla dupa nume mari de firma pentru ca o sa platesti extra. Cu un asemenea binoclu o sa vezi cele mai luminoase deepsky, Luna, Jupiter. Ia-ti un telescop intre 15-25 cm oglinda principala. Daca vrei sa iesi mai ieftin ia doar optica si chinuie-te putin cu constructia. Era niste optica pe vanzari aici in forum.

zoth
14 Aug 2006 19:04


Cu 200 euro se poate cumpara un binoclu decent. Nu umbla dupa nume mari de firma pentru ca o sa platesti extra.

poate ca la 200 euro sa fie posibil acest lucru, dar un om serios si cu putina pretentie de calitate nu cumpara chinezarii "no name" pentru ca sunt facute din materiale proaste, sticla de slaba calitate atat la lentile cat si la prisme, posibilitatea de defocalizare usoara a ocularelor, aliniere intamplatoare a opticii, coating slab calitativ si chiar finisaje grotesti. reclama comerciala de obicei e o minciuna legalizata.
daca tot cumperi un binoclu chinezesc macar sa iei unul facut sub semnatura unei firme de renume. acest lucru iti garanteaza macar folosirea unor materiale adecvate si trecute in caracteristicile binoclului.
daca alegerea e chibzuita bine ai toate sansele sa te alegi cu un binoclu bun. plata extra de care spui se va regasi in calitate si materiale.

din experienta mea pot spune ca nu se foloseste o magnificatie mai mare de 12x nu din cauza ca se depasesc cunostintele unui incepator ci mai degraba ca un 12x sau mai mare trebuie montat pe trepied si asta fura mult din manevrabilitatea instrumentului. altfel o magnificatie mare e buna, evident daca e corelata cu apertura.

parerea mea!!! :D

Forever_Man
15 Aug 2006 10:05


200 euro sunt putini ? Binoclul meu a costat aproape 200 de lei si mi se pare foarte bun. E adevarat, nu m-am uitat prin alte binocluri bune, dar sunt multumit cu ce pot sa vad cu al meu.

Doru Dragan
15 Aug 2006 11:14


Bravo Forever_Man! Mai invata zircon!

zoth
15 Aug 2006 17:07


mai baieti, ma asteptam sa fiti mai critici cu voi insiva. e pacat si pe langa subiect sa raspunzi la un post citind doar primul rand scris.

Binoclul meu a costat aproape 200 de lei si mi se pare foarte bun.

da forever ai scris foarte bine :" mi se pare". te-ai uitat vreodata printr-un binoclu Zeiss sau Leica?(intrebare retorica, stiu ca nu ai facut-o!). de ce crezi ca un 10x50 la aceste firme costa mai mult de 1000 usd? ai impresia ca cei de afara ne copie pe noi romanii punand preturi din burta?
cand mi-am cumparat binoclul am cautat mult si am privit prin multe si vreau sa te asigur ca sunt diferente mari, daca bineinteles vrei sa vezi aceste diferente. pentru tine ar fi util cred sa te inveti sa fii mai pretentios in ce priveste calitatea. inteleg ca esti foarte tanar, dar peste ani vei realiza ca acest lucru te va ajuta.

dragonas dragalas, cand vei renunta la aceste ironii ieftine? ce vrei tu sa mai invat daca nu spui nimic concret? esti cumva guru pe acest forum? nu ai citit si ultimul rand sa afli ca era o parere?
intr-o vreme imi placeau posturile tale caci sub ironia omniprezenta la tine se ascundeau si lucruri de substanta. in ultima vreme vad ca scrii mesaje la kilogram dar cam goale de continut. e pacat!

horatius
15 Aug 2006 19:00


Hai sa va spun si eu parerea mea despre titlul postului: Astronomia in Romania are viitor. Daca statul prin institutiile educationale si de cercetare nu sustine astronomia, nu inseamna ca aceasta va disparea. Sunt multi pasionati, chiar in aceste institutii educationale si de cercetare care fac tot ce pot pentru a transmite cunostintele lor in mediul acesta universitar rigid uneori, dar sunt si multi neincadrati in aceste institutii formale care actioneaza in domeniul popularizarii astronomiei. Instrumentele astronomice devenind incet accesibile romanilor si existand si oferta nu mai este acea piedica de intrare in astronomia pentru amatori care era pana curand (e ceea ce m-a impiedicat si pe mine si in perioada de dinainte de 90 si dupa 90 pana acum 3 ani), respectiv achizitionarea unui instrument.

Desigur, introducerea astronomiei in liceu, eu as propune chiar in cadrul orelor de fizica, nu neaparat ca materie separata, cateva capitole acolo intr-un an scolar ar face multe. As zice ca e chiar necesar acest lucru pentru ca asa cum studiem botanica, zoologia, anatomia, geografia, fizica si chimia, toate acestea ocupandu-se de materia existenta pe Pamant, la simpla ridicare a ochilor in sus vedem altceva despre care scoala nu ne spune mai nimic. Saracii elevi ies din liceu fara sa stie mai nimic despre spatiu, astfel ca, de exemplu, cad in capcana glumelor ca Marte va fi la fel de mare ca si Luna.

Dar cum traim in Romania, si mi se pare mie in ultimii ani ca liceenii sunt tot mai slabi pregatiti la unele materii, nu la toate (am aici cateva exemple concrete, persoane care au invatat la scoala mult mai multe decat mine in anumite domenii), orice e posibil. Eu zic ca e nevoie de 1-2 oameni acolo pe la minister sa propuna lucrul acesta, ca la cat de habarnisti sunt cei de acolo se poate face orice.

Doru Dragan
16 Aug 2006 11:43


... te-ai uitat vreodata printr-un binoclu Zeiss sau Leica?(intrebare retorica, stiu ca nu ai facut-o!) ... pentru tine ar fi util cred sa te inveti sa fii mai pretentios in ce priveste calitatea. inteleg ca esti foarte tanar, dar peste ani vei realiza ca acest lucru te va ajuta.

... in ultima vreme vad ca scrii mesaje la kilogram dar cam goale de continut. e pacat!
"Esti cumva guru pe acest forum?" Cum poti sa-ti permiti sa-l iei de sus pe un tanar care probabil nu are bani cu lopata sa-si permita tot felul de fite Zeiss sau Leica. Ai impresia ca nu se poate face astronomie decat cu instrumente scumpe. Ca si multe alte lucruri pe lumea asta si astronomia se face si cu un pic de suflet. Posesorul unei "chinezarii" care ia un tren si se duce la tara si petrece doua nopti "maturand" cerul are sanse sa vada mult mai multe decat posesorul unui Zeiss care doarme in casa la gat cu formidabila jucarie.

Ia un centimetru si masoara posturile noastre. Sau numara randurile.

zoth
16 Aug 2006 20:11


cu toata staruinta de care pot da dovada, vad ca interventiile mele anterioare nu au fost intelese. nu-mi ramane ca alternativa decat retragerea de pe acest fir de discutie.
vreau totusi in final sa lamuresc cateva aspecte:

1. interventia mea anterioara a fost doar un indemn la calitate, cerinta pe care o consider in continuare strict necesara la un tanar.
daca un om trecut de prima tinerete isi poate permite sa fie blazat sau sa se considere atotstiutor, pentru un tanar dorinta de evolutie este sau ar trebui sa fie o stare de normalitate.

2. nu mi-am permis si nu-mi voi permite niciodata "sa iau de sus" pe nimeni indiferent ca este mai mare sau mai mic decat mine.
este adevarat insa ca ma irita ironia goala si vulgaritatea si uneori sunt mai rautacios, fiind si eu om si deci supus greselii.

3. si eu sunt de acord ca astronomia se poate face cu ce ai la indemana ca instrument si cu multa daruire pentru o pasiune asa de frumoasa.
nu am nici eu instrumente scumpe, dar asta nu inseamna ca ele nu exista sau ca nu sunt decat mofturi si fite. 

fiind ultima interventie aici, mi-am permis sa fie mai lunga si sper sa nu mai supere pe nimeni.

Forever_Man
28 Aug 2006 15:51


Care e diferenta intre un binoclu 10x50 de 100 usd si unul de 1000 usd ? Nu maresc amandoua de 10 ori ?

alexconu
28 Aug 2006 15:57


Pai treaba e cam ca la masini. Un Hyunday Coupe e o masina destul de sexoasa pentru unii si atrag x gagici cu ea. Daca in schimb vine altul cu un Ferrari pe langa faptul ca atrage x! gagici i le mai ia si pe alea ale aluia cu Hyunday-u.
In concluzie iti faci treaba si cu ala de 100 de USD, dar cu ala de 1000 te si rasfeti.

Forever_Man
28 Aug 2006 16:10


Dar la calitatea imaginii nu e nici o diferenta ? Poate vedea si stelele mai slab stralucitoare, sau ce exact se observa diferit ?

Doru Dragan
28 Aug 2006 16:37


Cu un binoclu onest de 10x50 vezi aceleasi lucruri ca si cu un binoclu de 10x50 de super firma. S-ar putea sa apara diferente de calitate daca esti atent la marginea obiectelor sub forma de aberatii cromatice (o dungulita usor rosie intr-o parte si una albastra in cealalta). Sau aberatii de sfericitate la marginea campului (stelele din marginea campului usor "trase"). Am zis "s-ar putea".

horatius
28 Aug 2006 20:40


Cu un binoclu onest de 10x50 vezi aceleasi lucruri ca si cu un binoclu de 10x50 de super firma. S-ar putea sa apara diferente de calitate daca esti atent la marginea obiectelor sub forma de aberatii cromatice (o dungulita usor rosie intr-o parte si una albastra in cealalta). Sau aberatii de sfericitate la marginea campului (stelele din marginea campului usor "trase"). Am zis "s-ar putea".


Cu un binoclu de firma serioasa, cu multicoating pe toate suprafetele, oculare bune, mecanica buna vei vedea putin mai multe decat cu un binoclu onest. Pentru ca cele oneste cel mai probabil au coating doar pe unele dintre suprafete, in general obiectiv, coatingul poate sa nu fie de cea mai buna calitate, ceea ce face ca transmisia de lumina sa fie un pic mai slaba, deci ajung mai putini fotoni la ochi. Uneori poti castiga chiar o jumatate de magnitudine cu un binoclu serios, "de firma". O mecanica buna face mai ales focalizarea mai usoara si mai fina. Un binoclu cu design ergonomic face mai usoara utilizarea lui, ceea ce inseamna ca observatorul va privi mult mai relaxat, ceea ce inseamna o acuitate vizuala mai mare. Concluzia: daca vrei sa beneficiezi la maxim de o anumita apertura cumpara un binoclu de calitate. La fel si in cazul telescoapelor.

stelaru
28 Aug 2006 20:52


Eu nu gasesc un amarat de binoclu in Buc... site-urile sunt neactualizate sau defecte... vanzatoriii habar nu au ce vand...

Doru Dragan
29 Aug 2006 09:21


Nu-mi vine sa cred :shock: In comertul nostru se intampla chestii de astea :o Lasa nu fii trist ... Cati ani ai? Peste vreo doi-trei ani ori o sa gasesti exact ce cauti ori o sa-ti treaca :D

lama
29 Aug 2006 11:27

la benoacle' nainte
sau o sa te superi si o sa emigrezi :P
si o sa ne povestesti de acolo ce instrumente ti-ai luat :)

stelaru
29 Aug 2006 12:30


>>>Lama- daca emigrez te anunt cum am facut, ca poate vrei si tu... :wink:  :lol: 
>>> dragon- NU VREAU sa-mi treaca! 

>>>all
Am schimbat strategia, ca daca tot suntem ..."originali" pana in maduva oaselor, trebuie sa fim asa piana la capat (sau, ca sa citez un proverb SF: pe Marte fa-te verde... :lol: 

Asa ca am cautat ce se gaseste, nu ce-as vrea  :shock:  :cry:  :lol: 

Am gasit asa:
- un reprezentant Konus care avea in stoc doar binocluri foarte ieftine (ruby coating) sau foarte scumpe (watar proof) - dar care- sper ca am inteles bine  :shock: - poate sa-mi aduca orice din catalog.
- un reprezentant Tasco - care avea un 10x50 si un 8x 4o frumusele foc-cauciucate, comode, usoare (bine,  tot cu prisme BK7 si un coating- partial-adica ceva comparabil cu Oly ala 10x50). 

Numai ca acum trebuie sa vad ceva review-uri pareri pentru marcile si modelele astea. In plus, terebuie sa ma lupt sa vad daca nu cumva reusesc un Pentax pina la urma....(aici problma mea e ca nu am pus mana pe nici unul , nu stiu cum or sta in mana).

HoO_Germany
29 Aug 2006 12:41


Intr-o alta discusie despre binocluri, eu am aratat cu ce binoclu eu lucrez, este un binoclu rusesc. 
Ce pot spune ca sa nu ma repetez este, ca eu vad stelele pana la margine punctual si ca marirea de 10x 50 este absolut de buna, pentru a tine binoclul in mana cu capul dat in spinare.

Daca mi-ar trebuii sa cumpar inca o data un binoclu, poate mai mare, as cumpara si un binoclu chinezesc care este dedicat la astronomie, ca din felulire astea existe destule, care sant bune. Acest binoclu as vrea sa-l pot pune pe un treipied si sa-i pot schimba ocluarii (dar asta este gustul meu).
Din afara de gustul meu as zice, ca daca este posibil sa se uita in romania dupa un binoclu rusesc care nu este ruby coated (ca si din alea exista destule) si daca binoclu are coating albastru sau verde, fara umplura de gaz si jucarii, este bun destul pentru astronomie.
Din partea grautatii unui binoclu, de mai usor de mai bine, dar de mai scump.

stelaru
29 Aug 2006 12:53


Probabil ca or fi prin buc si rusesti. Mi-ar placea sa tin unu in mana. macar asa, petnru comparatie. Am gasit prin Anuntul nu-stiu-care -dar de la 5 milioane in sus, si din cum suna anuntul, tare mi-e ca vinzatorul tragea la cacealma.

>>> HoO 
-daca gustul tau e sa schimbi ocularii, al meu ar fi sa pot pune filtre. Stiu de la foto cat sunt de importante. Si inca la foto te mai joci in procesare, dar aici -ce vezi -aia -e... :lol: 

Ca marci - intre Tasco si Knus, la segmentul 100 EUR, tu ce-ai alege?

HoO_Germany
29 Aug 2006 13:00



>>> HoO 
-daca gustul tau e sa schimbi ocularii, al meu ar fi sa pot pune filtre. Stiu de la foto cat sunt de importante. Si inca la foto te mai joci in procesare, dar aici -ce vezi -aia -e... :lol: 

Ca marci - intre Tasco si Konus, la segmentul 100 EUR, tu ce-ai alege?

sa fiu sincer, intre aceste doua marci nu as lua nici unul  :) 

Ce pot sa fac este, daca tu-mi zici mie ca vrei un binoclu bun pana la 100 Euro, eu as putea sa ma uit aici la piata germana ce s-ar putea cumpara, cu aspect astronomic. Dar iti pot spune deja inainte, ca "usor" nu se gaseste pentru acest pret. Cel putin 500 gr trebue sa cari  :)

Si daca mai ai putin rabdare, de pe 26.09. - 1.10.2006 este in Köln o expozitie "Photokina" unde am posibilitate a cumpara niste binocluri bune pentru astronomie.

stelaru
29 Aug 2006 13:49


>>>hoO

Banuiam eu.... :lol: Acestea sunt marci ..decente... dar nu mai mult de-atit.

De carat car pina la 1 kg... dar daca e de 700-800 de grame, nu ma supar... :lol: 

Sincer, nu am putere sa alerg dupa un binoclu rusesc prin bucuresti. Timpul pierdut sa-l gasesc ar valora exact cat diferenta fata de un bun binoclu astronomic. 

Am rabdare pina la photokina - OK. 

Dar sa stii ca daca iau pe firma trebuie sa platesc taxa vamala si TVA LA VALOAREA DE FACTURA. Daca iau pe persoana fizica, valoarea in vama a unui binoclu ("de camp", ca astronomic nu e in tariful vamal...  :lol:  :lol:  :lol: ) e de 33 EUR - DACA pe factura nu se specifica un pret...

De vazut- caz cu caz - cat castig si cat pierd (in functie de reducerea ce va fi la tirg). 

multumesc mult de info.

HoO_Germany
29 Aug 2006 14:09


Acum am gasit aici un binoclu de 8x56 cu aceste date
pus in guma
diametru obiectiv 56 mm   
Dämmerungszahl 21,2 
Marire 8 x   
Prisme BAK 4 
Camp de fata 105m / 1000m / 6°   
Coating full briteband 
distanta ochilor 24 mm !   
focusare de la  8 meter to endless 
diametru pupilei iesita 7 mm !   
Greuatate 1020 gr 

Si acum sper ca stai pe scaun  :) ... costa numai 75 Euro plus transport.


(au fost probleme la transponder, de ce pozele nu se vedeau)

lama
29 Aug 2006 14:23


eu nu vad pozele
de ce oare?

stelaru
29 Aug 2006 14:27


nici eu.... :cry:

HoO_Germany
29 Aug 2006 15:22


:) pozele merg

HoO_Germany
29 Aug 2006 21:07


Am gasit exact acelas model la MEADE unde se vede aici 
http://www.meade.de/index.php?id=62&act=pdis&actid=1550856
dar costa mai mult. 
Totusi daca va uitati la meade pe site englezesc, o sa puteti citi informatiile despre product.
Dupa ce ati dat pe link apasati pe simbol "englez" si trebue sa cautati productul din nou.
Dati la "Design Type"  Porroprism si scroll down pana la product de 8x56 pentru 99 Euro.

stelaru
31 Aug 2006 07:53


Nu cred ca exit pupila peste 5 mi-ar fi potrivita, din pacate... :cry:

HoO_Germany
31 Aug 2006 08:47


Nu cred ca exit pupila peste 5 mi-ar fi potrivita, din pacate... :cry:

Aici nu joaca pupila ta un rol mare. 
Aceasta pupila de iesire a binoclului sta privitor de la diametru obiectivului, distanta focala binoclului si de sigur marirea ocularilor. Sigur este, ca pupila binoclului ti-ar arata maxiamal campul, DACA si ochii umani (ai tai) ar fii posibil sa se deschida asa. Normal se zice ca oamenii au o pupila max. in o varsta mica, si de mai batrani se fac, de mai mica se face si pupila. Si daca tu cauti un binoclu pentru astronomie cu o marire moderata, pentru ca tu vrei sa tii binoclu in mana (ca zici sa fie usor, nu vrei sa mai cari si un treipied), atunci tu nu poti sa te uiti la fiecare detaliu. 
Cauti un binoclu mic, bun, ieftin, usor, cu pupila mica, dar campul mare, marire moderata, dar inca o data pupila mica.... 
poti sa-mi spui tu mie unde se gaseste asa un instrument?

Tu trebue sa faci sacrificii in puncte. Daca zici ca pupila peste 5 nu e buna, trebue sa cumperi un binoclu cu o marire mai tare, care are desavantajul ca tinut in mana iti tremura imaginea, poate e mai greu, cine stie. Asa ca daca nu faci undeva in puncte care vin mai neimportant ceva sacrificiu, cauti si cauti si cauti si e scump :wink:

Forever_Man
31 Aug 2006 10:04


Si mie imi tremura mana destul de mult la inceput, dar acum mai m-am obisnuit, aproape ca nu mai imi tremura deloc.

zoth
31 Aug 2006 10:05


nu este obligatoriu ca un binoclu sa fie mai greu pentru a tremura mai tare imaginea. si la aceeasi greutate un binoclu cu magnificatia mai mare are si un tremurat mai mare si trebuie tripod.
exit pupila mai mare de 5 nu iti va permite sa vezi tot campul daca esti trecut de 40 ani.
pentru tine cred ca e potrivit un 10x50 maximal care si asa e greu de stapanit cand urci cu privirea spre zenit.

Doru Dragan
31 Aug 2006 11:08


Si mie imi tremura mana destul de mult la inceput, dar acum mai m-am obisnuit, aproape ca nu mai imi tremura deloc.
Omul e o fiinta adaptabila si perfectionabila. Exercitiu formeaza sau perfectioneaza organul. Dupa un timp mana devine mai ferma daca te straduiesti. Intocmai cum urechea unuia care asculta muzica se perfectioneaza in timp el ajungand sa auda ceeace alti oameni nu aud si ochiul unui astronom amator ajunge sa vada ceea ce nu vedea la inceput. Pentru asta trebuie insa sa incepi si sa continui. Si mai e adevarat ca odata cu varsta unele simturi slabesc. Un motiv in plus sa incepi cat mai repede fara a gasi tot felul de motive de amanare.

stelaru
31 Aug 2006 12:50


Pai de-aia ziceam ca peste 5 nu cred sa-mi fie buna... :cry:  :cry: 

Oricum, ca o curiozitate, pe un forum asrtro am gasit ca unii prefera binocluri mai grele- care tremura mai putin, in experietna lor. Desi nu erau si explicatii, pot intelege ca un binoclu greu are inertie mare si ca atare e posibil sa tremure (sau sa intre in tremurat de fapt... :lol: ) mai greu decit unul usor.

Pentax xcf 8x40 pare sa fie un compromis bun -din  cate am gasit pana acum. In sensul ca are vreo 700 g, porroprisme bak4 corp cauciucat si coating multiplu (totusi NU full...).

Din pacate nu-i gasesc un concurent real pe piata romaneasca. E posibil ca un Meade din seria indicata de Robert (pt. care ii mutumesc mult, ca si pentru sfaturile sale neobosite   :)  dar to 8x40 sa fie ceva comparabil- insa din cate stiu EMade nu are un reprezentant pe aici  :cry: .

Am pus mana si pe 10x50 (la Oly si la Tasco), -arata evident mult mai larg campul, mai luminos, dar sunt cam mari si grele (obiectivele sunt prinse de tuburi mai lungi seminifactiv fatad e cele de la seriile 8x40, gerutaea e mai mare cu pina la 200 de grame  :cry: ).

Sunt convins ca un 10x50 ar fi prin urmare mai bun la astro, dar cu pretul scaderii portabilitatii, care e f.importanta pentru mine (vorba lui Robert, tre"sa mai scad la puncte  :lol: ).

Oricum, sunt in discutii cu Pentax-ul Romania sa-i conving sa-mi aduca 8x40 ala (posta la pret de 3,300,000lei, nu stiu daca adus la comanda va fi mai scump sau mai ieftin -ca euro a mai scazut) si nici nu stiu cat ar putea sa dureze.

Eu ma ofer sa discut sa aduca si inca unul sau inca un 10x50 (postat pe la 3,900,000) daca cineva mai vrea.

Inerc sa discut si cu nikon, dar ei nu au o reprezentanta porpriu-zisa ci un fel de magazin dedicat- e ceva mai greu de aranjat prin urmare.

Zic de nikon ca pe unele forumuri am aflat ca e facut cu mare grija pentru ergonomie. Nu cred ca e mai scump decit Pentax- parerea mea.

Sper ca nu am calcat vreo regula privind reclama (am amintit 4 producatori, am dat preturile la 2 si nu am dat numele nici unui magazin...)

HoO_Germany
31 Aug 2006 13:30


Sper ca nu am calcat vreo regula privind reclama (am amintit 4 producatori, am dat preturile la 2 si nu am dat numele nici unui magazin...)

Vorbind de producte si facand comparatie, nici nu poti altfel a vorbi de temele astea. Unul vrea informatii mai multe, unul mai putin, ce sa faci  :) . Ar fii si important, daca ai putea pune niste poze, sau un link la product de la acele gasite instrumente, pentru ca ar iesi netrebuit sa cautam totii prin google aceste instrumente.

Depinde de magnificarea binoclului eu gandesc ca unul cu o max. marire de 10x ajunge, privind ca vrei sa-l tii manual cand te uiti la cer.
Tremurarea intra de una prin mana (care se poate minima, daca manile se tin aproape la corp, si din magnificare).
Astronomic vazand ar fii unul cu 7x50 optimal, unul de 8x56 este foarte luminos si unul de 10x50 (am si eu personal) arata vazand luminoaza cel mai intuneric. Dar mie-mi ajunge acel 10x50, chiar din cazul ca eu nu lucrez mult cu binoclu. Am cate o data nevoie de el si-l uzez, dar cel mai mult eu caut si ma uit ori prin finder, sau prin red-dot finder.

stelaru
31 Aug 2006 13:47


www.focus.94.ro -este Pentax (dar NU au toate binoclurile postate)

Unirea Parter, intrarea de linga MacDonald este Oly (dar nu-l mai au decit pe 10x50 la 3 mil, altele nu stiu cand mai vin)

Knous-se gaseste la Hymalaia -in spate la Cocor (au multe si pot aduce ce vrei de la Konus) -atentie la cele fff ieftine : sunt ruby coating!

Tasco - la Unirea la etaj 3 corp Calarasi (au diverse, unele interesante, corp cauciucat -mie mi-a placut ergonomia lor)

www.nikondigital.ro este ... Nikon  :lol: 

Astera le-am gasit eu in buc....

stelaru
01 Sep 2006 13:11


O precizare importanta: NICI unul NU este REPREZENTANT, in intelesul comercial al acestui cuvint. 

Sunt doar magazine care aduc cu preponderenta de la producatorul respectiv.

Ce importanta are? Pai are, ca nici unul nu va onora un world wide guarantee. 

Adica, cu toate ca aparatele repsective au garantie "in intreaga lume", intelesul sintagmei "in intreaga lume" NU este geografic, ci se refera DOAR la tarile unde producatorul repsectiv are rerpezentatna coemrciala (si, de regula -si atelier service acreditat de producator). 

Desigur ca sunt si variatuni comerciale pe tema asta, de exemplu un atelier al unui producator poate prelua in reparatie si aparatele altui producator, etc.etc.etc.

De-aia e bine ca la cumpararea unui obiect sa nu ne multumim cu precizarea vanzatorului ca ..."are garantie". Trebuie sa intrebam si in ce fel se onoreaza garantia respectiva (spre exemplu, daca vei trimite un binoclu de 50 USD inapoi in USA pentru o reparatie, te va costa trimiterea propriu zisa poate tot 50 USD, plus balamucul de la vma- asa ca s-ar putea sa te lipsesti de garantia aia...).

Scuze pentru cei care  stiu asta, dar am vazut ca sunt si persoane foarte tinere pe forum si ma gandesc ca poate e bine sa stie toate astea.

horatius
01 Sep 2006 13:17


focu49 apare pe situl pentax.com ca fiind reprezentant autorizat pentru Romania. Desi cine stie daca e sau nu. Oricum cel mai bun reprezentant Pentax din regiune e cel din Germania.

stelaru
01 Sep 2006 13:43


De fapt- e Focus International (sau ceva de genul asta). Numarul de telefon e de la focus94, insa. Site-ul Reprezentantului nu merge insa (daca intri pe el din lista de dealeri de la Pentax international)

E adevarat ca si lista de Dealeri e cu Focus 94, dar din informatiile mele (de la alti vanzatori... :wink: ) rezulta ca e doar un re-vanzator. Coroborat cu lipsa lor de rraspuns clar la emailuri si telefoane (si nu numai acum, cum spuneam am mai avut o incercare de genul asta acfum cateva luni)... :?:  :?:  :?:  :roll: 

Chiar- cine mai stie... :roll:  :roll:  :roll:  :?:

Forever_Man
01 Sep 2006 14:33


Nu cred ca conteaza chiar asa de mult ce binoclu iti iei. Alegeti unul la intamplare si vei fi multumit cu ce vei vedea pe cer.

Doru Dragan
01 Sep 2006 14:55


Lasa omul in pace ca nu a pierdut decat o luna din viata :) Mai are timp. Acusi incepe iarna.

stelaru
01 Sep 2006 17:53


E uvad aici 2 strategii posibile:
a) iei ce-o fi (dar atunci mai mult de 2 milioane e chiar hazardat...)
b) alegi bine (dar atunci vei da clar peste 3,5 milioane, poate mai mult).

Acum, din experienta mea:

a) 50 EUR = binoclu folosit doar la inceput, pentru initiere-  in scurt timp devine MULT prea slab pentru ce-ti doresti => se arunca; apoi se cumpara un binoclu bun= 100 EUR.

Pret final = 50 EU + 100 EUR = 150 EUR
Timp utilizat+ timp de cumparare binoclu de 50 eur + timp de cumparae binoclu de 100 EUR

b) cumparare directa binoclu de 100 EUR (sau chair mai scump)
Pret final = 100 EUR < 150 EUr (din varianta a)
Timp utilizat= timp cumparare bibnolcu byun (100 EUR) < timpul utilizat in varianta a).

Fiecare isi alege....

PS -am expus tehnica mea de cumparare (nu insemana ca e buna petnru toata lumea...)

horatius
01 Sep 2006 19:00


Lasa omul in pace ca nu a pierdut decat o luna din viata  Mai are timp. Acusi incepe iarna.

Sunt cel putin doua categorii de oameni din perspectiva achizitionarii de echipamente:
1. cei care apreciaza calitatea si sunt dispusi sa plateasca pentru ea ca mai tarziu sa nu regrete si sa isi doreasca tot timpul ceva mai bun. In acest caz ori acesti oameni nu isi vor mai permite mai tarziu sa cumpere ceva mai bun pentru ca deja au dat banii pe ceva inferior, ori isi vor cumpara ceva mai bun, dar isi vor asuma pierderea. Aceasta strategie presupune calcule, comparatii, si cautarea distribuitorului care iti poate oferi ceea ce vrei, ceea ce dureaza mai mult, dar rasplata primirii unui instrument este mai mare si multumirea e de durata (doar ai cumparat cel mai bun produs, nu mai ai ce-ti dori  :D )
2. cei care sunt interesati doar de un instrument decent care sa le satisfaca dorintele de moment si nu numai, dar fara sa doreasca sa extraga maximul din ce poate oferi un instrument de o anumita apertura. Acestia cumpara cel mai ieftin produs bun.

In conditiile unei probleme financiare o combinare intre cele doua strategii e cea mai buna: nu cumperi cel mai ieftin instrument bun, dar nici cel mai scump, ci ceva pe la mijloc, in functie de cat esti dispus sa cheltui. Dar daca unii isi permit sa cumpere lucruri scumpe nu trebuie ironizati. La fel cum nu trebuie ironizati si cei care nu isi permit sa cumpere lucruri scumpe.

Fiecare se pozitioneaza unde crede.

Doru Dragan
01 Sep 2006 21:34


Aici este vorba despre "a sta in raftul tau". Ori esti sarac si-ti iei un instrument ieftin ori esti bogat si-ti iei un instrument scump. In ambele cazuri decizia o iei in doua-trei zile sau hai sa zicem o saptamana. Daca te pasioneaza cu adevarat un hobby nu poti sa amani prea mult pentru ca "te mananca". Eu mi-am permis sa-i ironizez si pe zircon si pe stelaru pentruca amandoi par sa puna intrebari la infinit fara a putea lua decizii in termene rezonabile. Am vrut sa arat ca in acest fel ei pierd o gramada de timp care ar fi putut fi folosit deja la observatii asa cum a facut de exemplu Forever_Man. Acest timp se duce din viata lor si inapoi nu mai vine. Observatiile astronomice nu se pot face oricand. Daca sunt nori nu se poate observa, daca e frig, poate s-ar putea dar ti-e groaza sa iesi afara din casa. Asa ca in acest fel se pot pierde chiar cateva luni. Si daca in acest timp se iveste eventual o viitoare nevasta sau ocazia unui masterat sau mai stiu eu ce eveniment in viata, e foarte posibil ca sansa unui hobby serios sa se stinga definitiv.

stelaru
01 Sep 2006 22:20


Eu mi-am cumparat un ap foto dslr dupa peste 5 luni de cautari. Primul obiectiv l-am ales dupa una luna (in plus) iar al doilea dupa inca 5-6 luni. Acum am exact ce-am vrut, pentru banii pe care am VRUT sa-i dau.

Ideea nu e sarac/bogat, ci de "valoare pentru banii dati" si sa obtin "maxim din ce-mi doresc" cu "minim posibil".

Termenul de "rezonabil" este intr-o anumita masura- subiectiv. Pentru cineva a lua o decizie in 3 zile e deja "indezirabila intirziere" in timp ce pentru altcineva trei luni reprezinta... "cam putin".

In plus, indiferent daca iau un binoclu cu 1 milion sau cu 10 milioane, oricum voi munci pentru el DE ACUM inainte, asa ca nu e o decizie usoara.

Presupunind ca exista cineva care are disponibil orit de multi bani, sa ia ce vrea fara sa se gandeasca daca e 1 milion sau 10 milioane -acel cineva va sti sa foloseasca ce va cumpara?

In Romania totul devine... exponential complicat deoarece nu e vorba doar de a gasi ceea ce-ti doresti, ci si de a alege DIN CE E DISPONIBIL pe piata, si nu din ce e disponibil in general in lume.

In SUA cauti pe net, vezi ce preturi si review-uri sunt. Apoi comanzi. Asta nu are cum sa dureze prea mult. 

Am explicat cum fac eu. Asta nu inseamna ca alte strategii de cumparare nu sunt bune. Fiecare are un caracter propriu si un fel de a vedea lucrurile astea.

Eu muncesc mult pentru tot ce-mi cumpar, si din cauza asta vreau sa-mi iau ce-i mai bun. Nu e o gluma povestea aia cu "prea sarac sa-mi iau lucruri ieftine". 

Dar e o nuanta: ce-i mai bun PENTRU MINE!

Un exemplu: Nikon D200 e mai bun decit Nikon D50 -ce am eu. Dar e prea complicat si peste 50% din ce poate, n-as sti eu sa folosesc. Din cauza asta D50 e mai bun PENTRU MINE decit D200. Dar D50 e mai bun decit un compact PENTRU MINE, pentru ca trebuie sa schimb obiectivele in functie de ce am eu nevoie, si D50 imi permite asta.

Cine se apuca de astronomie si la 2 saptamini dupa ce se decide sa se uite la cer isi cumpara un telescop de 3000 USD si un biunoclu de 1000 USD....

Sau cine cumpara ce-i pica in mana , indiferent de pret si perfomante...

Sau cine cumpara dupa ce se analizeaza 6 luni...

Cun o fi mai bine?

Eu zic ca depinde de fiecare. Dar fiecare trebuie sa-si aleaga una din aceste strategii... (sau o alta).

Am fost atit de... prelung.... pentru ca sunt si persoane tinere pe aici, si poate nu strica sa afle cum gandeste cineva care a avut de-a face cu lucrurile astea. 

Fara pretentia insa de a da vreun sfat... ca nu stiu cate gaste aveti... :wink:  :lol:  :lol:  :lol:

zoth
01 Sep 2006 22:24


am si eu cateva comentarii aici.

skywatcher scrie asa:
 cei care apreciaza calitatea si sunt dispusi sa plateasca pentru ea ca mai tarziu sa nu regrete si sa isi doreasca tot timpul ceva mai bun. In acest caz ori acesti oameni nu isi vor mai permite mai tarziu sa cumpere ceva mai bun pentru ca deja au dat banii pe ceva inferior, ori isi vor cumpara ceva mai bun, dar isi vor asuma pierderea. 
daca cineva doreste calitate si da banii pe un instrument bun, indiferent ca mai tarziu isi poate cumpara altul mai bun sau nu-si mai poate cumpara nimic, nu face ceva rau. un instrument bun ramane un instrument bun indiferent daca a aparut altul si mai bun deci nu exista nici o pierdere.
exemplu negativ : cunosc pe cineva care isi doreste un aparat foto foarte bun si asteapta mereu noile aparitii mai performante decat cele vechi. evident nu-si cumpara nimic la aparitia acestora pentru ca urmatoarea generatie va fi si mai performanta si ii va parea rau dupa bani. face treaba asta de vreo 3 ani si cred ca o sa mai dureze inca...

stelaru scrie asa:
a) 50 EUR = binoclu folosit doar la inceput, pentru initiere- in scurt timp devine MULT prea slab pentru ce-ti doresti => se arunca; apoi se cumpara un binoclu bun= 100 EUR. 
calcul foarte rece, strict economic.
eu cred ca se exagereaza prea mult, intre un binoclu de 10x50 de 50 euro si altul de 10x50 de 100 euro nu este o diferenta asa mare incat primul sa necesite aruncarea la gunoi. cel mult pot diferi prismele, diferenta dintre bak4 si borosilicat este imperceptibila ziua si doar un ochi bine format o poate sesiza noaptea (am facut experienta). mai pot diferi coatingurile care intradevar sunt importante dar nu intr-un mod asa de dramatic cum spui.
si daca tot esti hotarat sa-l arunci la gunoi mai bine nu o face, dintr-un binoclu poate iesi un finder bun sau daca ii scoti prismele, obiectivele si ocularul reglabil poti construi daca ai putina indemanare un spectroscop foarte bun.

dragon scrie asa:
Eu mi-am permis sa-i ironizez si pe zircon si pe stelaru pentruca amandoi par sa puna intrebari la infinit fara a putea lua decizii in termene rezonabile. Am vrut sa arat ca in acest fel ei pierd o gramada de timp care ar fi putut fi folosit deja la observatii asa cum a facut de exemplu Forever_Man.
eu recunosc ca am pus foarte multe intrebari dar hotararea nu a fost asa de lunga pe cat a parut. mai mult a durat cu partea financiara. pana la rezolvarea acesteia eu tot am continuat sa intreb asa ca multi au fost derutati. oricum la ora actuala am si instrument si binoclu si am inceput timid si observatiile.
sper sa nu va deranjeze aceste comentarii.

stelaru
01 Sep 2006 22:43


Am scris un pic mai sus ceva care mi se pare important: nu exista ceva mai bun sau mai putin bun IN SINE, ci ceva mai bun sau mai putin bun PENTRU MINE.

Concret, cat o fi Oly 10x50 de bun (vorbesc de varianta standatrd, aia de vroe 2-3 milioane) PENTRU MINE NU e BUN, pentru ca nu-mi palce senzatia de plastic pe care mi-o lasa pe mana. Prin urmare, nu l-as lua nici cu 500,000 lei. Altcineva paote insa sa prefere optica lui Oly si sa nu fie interesat de cat e de ergonomic. Atunci va da paote si 4 milioane- pentru ca i se potriveste LUI.

EU as da 3,5 milioane pe un TASCO de 7x40- adica cu 1 milion mai mult decit pe un Oly similar (care recunosc ca are optica mai buna), deoarece imi palce corpul lui cauciucat si aparenta estetica (iar optica NU este cu mult inferioara lui Oly, nu-i asa?)

La fel am patit si cu telescopul: sunt muuuulte variante cu aperturi gorzave si monturi nemaipomenite, unele chiar ieftine.  Dar sunt prea grele PENTRU MINE. Un VIxen Skypod merita banii pentru MINE, pentru ca PORTABILITATEA e ceea ce EU pretuiesc mai mult decit apertura. 

Repet- asa gandesc EU. Nu inseamna ca NUMAI ASA e bine. 

Cred insa cu tarie ca trebuie sa stii foarte bine ce vrei TU, nu ce e asa, in general, bine.  Spre exemplu, daca eu as fi cumparat acel Oly de 2 milioane (care are o potica foarte buna , nimic de zis- mai ales varianta aia de 10x50 chiar se vede superb prin ea) NU mi s-ar fi potrivit, si prin urmare nu l-as fi folosit. Probabil ca l-as fi aruncat (sa fim seriosi, nu am timp sa-l mesteresc sa-l transform in nu stiu ce, nu cred ca as fi avut rabdare sa-l duc la consignatie ...). DUpa aia, as fi cautat un alt binoclu, poate nu cu mult mai scump- spre exemplu as fi ajuns la Pentax xcf 8x40, care e cu vreo 1,5 milioane mai mult decit Oly. 

Da, dar prin faptul ca ar fi fost precedat de un Oly (nefolosit) pretul lui Pentax ar fi fost ... exact 3,5 mikl (pentax) + 2 (milioane OLY) = 5,5 milioane... 

q.e.d.....

zoth
01 Sep 2006 23:02


Cred insa cu tarie ca trebuie sa stii foarte bine ce vrei TU, nu ce e asa, in general, bine. 
daca iti aduci aminte sau daca vei cauta in discutiile mai vechi, ce scrii tu aici este tocmai ce ti-am spus la inceput cand cautai primul instrument.
oricum eu nu cred in existenta unui instrument universal chiar personalizat fiind. am vazut pe forumurile de afara ca multi au cate 2-3 binocluri si chiar 3-4 instrumente din clase diferite pentru aplicatii specifice.

stelaru
01 Sep 2006 23:13


>>> zircon

Da, a fi rezonabil e greu... si recunosc ca ai manfiestat tendinta asta de rezonabilitate (laudabil, dupa mine) inca de cand am avut primele schimburi de pareri.

Iarasi recunosc ca mi-a dat prin cap sa iau acel TASCO 8x40 (asa cum e el...) pentru ca mi-a placut cum imi statea in mana si cum arata. Bine, bine, nu dati in mine cu ... meteori ... :wink:  :lol: , stiu ca ma uit PRIN el si nu LA el... dar eu vreau sa am lucruri frumoase in jurul meu... conteaza cum arata... si conteaza si cum il simt in mana...

Chiar m-am gandit la o combinatie TASCO 8x40 (mai mult de zi si de.. toate zilele...) + un Pentax sau NIKON 10x50 sau chiar 12 x 50- pt chestii... mai serioase...

Dar combinatiile astea... speicalizate cam costa... si ar insemna sa amin telescopul cu inca vreo 3- 6 luni...

In sfarisit, ma mai gadesc...

>> all (adica .. toti...)
Daca un hobby dispare cand ai un masterat de facut, poate ca nu e chiar real.... Iar daca dispare cand apare o... potentiala... nevasta... atunci... probabil ca nevasta aia chiar merita... :wink:  :lol:

valentino
20 Apr 2007 22:10

Ce sa aleg?
Buna seara si bine v-am gasit,

Cel putin in Bucuresti este o seara superba si cred ca aveti de facut altceva, mai interesant, decat sa-mi raspundeti.
Nu-i bai. Astept.
Cunostintele mele in domeniu sunt doar cu foarte putin mai bogate (descriptiv dar nu si tehnic) decat cele ce se predau candva la Astronomie, in liceu. 
Am citit cate ceva pe forum. Cu siguranta nu indeajuns.
Va rog insa sa-mi dati un sfat in alegera unuia din urmatoarele binocluri:
Tasco 20x50 (100 -150 Ron)
Exakta 8-20x50 (206-258 Ron)
Olympos 8-16x40 Zoom DPS (266-274 Ron)

Am citit ca nu sunt recomandate binoclurile cu zoom dar, avand in vedere raportul pret:calitate ce mi-ati recomanda?

horatius
21 Apr 2007 09:56


Dintre cele 3, nici unul nu iti recomand. La o suma in jur la 300 RON poti gasi un Olypmus, Nikon sau Pentax 8x40, 10X50 sau 12X50 care sunt mult mai bune decat ce ai gasit tu.

Ia uite aici: http://www.focus94.ro/shop.php?cat=9

Sau un Nikon Action Series care e tot pe la acelasi pret.

valentino
23 Apr 2007 20:32


Multumesc.
Am comandat un Olympus EXPS I 12x50 la 535 ron.
Sa vedem daca-l au....

maiden
25 Iul 2007 11:43


Cum e?! L-ai gasit?! Eu chiar as vrea niste detalii despre acest binoclu, deoarece trebuie sa soseasca maine :lol: 

Am facut o alegere buna?!

Poate sunt offtopic si cu scuzele de rigoare, spun ca n-avea rost sa mai deschid un topic.Intrebarea e adresata tuturor.
Binoclul se poate vedea aici, cu toate caracteristicile:
http://www.olympus.co.uk/consumer/1942_12x50_EXPS_I_Specifications.htm

zoth
25 Iul 2007 16:40


Eu chiar as vrea niste detalii despre acest binoclu, deoarece trebuie sa soseasca maine  
Am facut o alegere buna?! 

Acum crezi ca mai are rost intrebarea asta?
Despre detalii ai sa te lamuresti maine!  :D

red giant
25 Iul 2007 16:47


Zircon, si mai bine ar suna: "Despre detalii ai sa ne lamuresti maine!"  :mrgreen:

maiden
25 Iul 2007 21:47


Aveti dreptate, dar abia azi a fost comanda ferma....de vreo 2 zile incerc sa ma inregistrez aici....si n-am reusit pana azi...d-aia n-am  apucat sa va cer parerile intai....dar....sper sa nu fiu dezamagit. Ma gandeam ca valentino si-a luat deja, sau mai aveti vreunul dintre domniile voastre asemanea scula.....   N-am gasit altceva in banii ashtia...shi asha cred ca m-am avantat destul. O sa-i fac testele ce le-am gasit expuse pe aici, sper sa n-am probleme cu el de nici un fel.

idan
15 Oct 2007 01:51

Primul meu binoclu
Salut tuturor!

E prima mea vizita pe acest site/forum si sunt incantat... Sunt un amator cu o veche dragoste pentru astronomie, dar am ramas la stadiul de incepator din lipsa de timp/bani/instrumente. Imi amintesc cum mi-am incorpit o luneta din lentile cumparate de la Optica Medicala :-)
Acum sunt pe cale sa-mi iau primul binoclu, mai ales dupa ce am rasfoit forumul astronomy.ro
Ce ziceti de Pentax XCF 10x50?

Chinezariile sunt excluse! Nu de alta, dar am avut ocazia sa privesc printr-o facatura  "Made in Germany", vandut pe la taraba cu 120-150 lei. Comparand-ul cu un scurt test facut cu un Pentax, in fata magazinului, am ramas cu gura cascata...
Cred ca diferenta de la Dacia la Volkswagen e prea mica pentru a descrie imaginile obtinute de cele doua instrumente.

Multumesc!

horatius
15 Oct 2007 12:26


Si Pentax e chinezarie, doar ca mai buna.

Ovidiu M. 
15 Oct 2007 19:56

Re: Primul meu binoclu
Salut tuturor!

E prima mea vizita pe acest site/forum si sunt incantat... Sunt un amator cu o veche dragoste pentru astronomie, dar am ramas la stadiul de incepator din lipsa de timp/bani/instrumente. Imi amintesc cum mi-am incorpit o luneta din lentile cumparate de la Optica Medicala :-)
Acum sunt pe cale sa-mi iau primul binoclu, mai ales dupa ce am rasfoit forumul astronomy.ro
Ce ziceti de Pentax XCF 10x50?

Chinezariile sunt excluse! Nu de alta, dar am avut ocazia sa privesc printr-o facatura  "Made in Germany", vandut pe la taraba cu 120-150 lei. Comparand-ul cu un scurt test facut cu un Pentax, in fata magazinului, am ramas cu gura cascata...
Cred ca diferenta de la Dacia la Volkswagen e prea mica pentru a descrie imaginile obtinute de cele doua instrumente.

Multumesc!

 Tocmai mi-am comandat eu un Pentax XCF 10x50. Daca ai rabdare vreo 2 saptamani pana il primesc, o sa-ti si spun cum mi se pare :wink:

idan
07 Noi 2007 02:58

Ovidiu7
Ovidiu, ai primt binoclul? Cum e?

Eu inca n-am luat Pentax-ul...

Merci

Dan

Ovidiu M. 
07 Noi 2007 19:06


L-am primit :wink:  A sosit in stare perfecta. Nu decolimare, nu nimic. 
 Vederea de zi este excelenta. Nu am nimic de reprosat. Imaginile sunt foarte sharp si luminoase. Din pacate cerul este plin de nori asa ca nu am posibilitatea inca sa-l vad ce poate in astronomie :( 
 Ildan daca esti interesat poate aranjam ceva. Eu am posibilitatea oricand sa-mi comand altul din S.U.A.

Ovidiu M. 
07 Noi 2007 22:11


Tocmai am aflat ca in Bucuresti se gaseste Pentax XCF 10x50 la 250 de lei. De ce nu ati zis oameni buni, nu mai ma osandeam sa-l aduc din State pana aici? :lol:

Valentin
20 Noi 2007 03:10


http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP6%2012x50%20MC
-Pentax XCF 10x50
-BTC Sygnum 10x60

Care din aceste 3 binocluri mi-l recomandati ? 

Multumesc anticipat

horatius
20 Noi 2007 10:28


Dintre cele 3, BTC (desi nu am vazut in realitate asa ceva), am impresia ca ar fi putin mai bun decat celelalte. Dar daca ai putini mai multi bani poti lua un Pentax PCF II WP (pe la 600 RON).

Valentin
20 Noi 2007 11:29


Dintre cele 3, BTC (desi nu am vazut in realitate asa ceva), am impresia ca ar fi putin mai bun decat celelalte. Dar daca ai putini mai multi bani poti lua un Pentax PCF II WP (pe la 600 RON).

Din pacate bugetul maxim e de 300 ron ..

Mihai Luca
04 Apr 2008 14:31


Salutare la toata lumea!

Dupa cum vedeti ... sunt nou pe acest forum,desi am citit inainte cam tot ce m-a interesat de pe acest forum.

Acum sa trec la subiect: as dori sa-mi iau un binoclu pe care sa-l folosesc atat la observatii terestre cat si la ce astronomice.Citind unele review-uri,recomandari si pareri si cautand pe net m-am hotarat la acest model: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS%201570%20LE  mentionez ca am un trepied mare care-l folosesc la camera foto,deci pot sa-l folosesc si la acest model care cantareste 1300gr.
Astept niste pareri de la cei care se pricep in acest domeniu.Se merita sa dau banii pe acest model? Daca nu se merita astept sa-mi recomandati alte modele ... bugetul maxim este de 500 lei.

Sper ca cel care a initiat acest topic nu se va supara pe mine ca m-am bagat aici,dar nu am vrut sa mai deschid un topic nou pe aceasta tema!

horatius
04 Apr 2008 15:14


E acelasi binoclu, din aceeasi sursa ca altele 15X70. Poti sa il iei mai ieftin cu sigla Celestron aplicata pe el si cu adaptor de trepied inclus. Vezi www.skywatcher.ro pentru detalii sau alte magazine.


Salutare la toata lumea!

Dupa cum vedeti ... sunt nou pe acest forum,desi am citit inainte cam tot ce m-a interesat de pe acest forum.

Acum sa trec la subiect: as dori sa-mi iau un binoclu pe care sa-l folosesc atat la observatii terestre cat si la ce astronomice.Citind unele review-uri,recomandari si pareri si cautand pe net m-am hotarat la acest model: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS%201570%20LE  mentionez ca am un trepied mare care-l folosesc la camera foto,deci pot sa-l folosesc si la acest model care cantareste 1300gr.
Astept niste pareri de la cei care se pricep in acest domeniu.Se merita sa dau banii pe acest model? Daca nu se merita astept sa-mi recomandati alte modele ... bugetul maxim este de 500 lei.

Sper ca cel care a initiat acest topic nu se va supara pe mine ca m-am bagat aici,dar nu am vrut sa mai deschid un topic nou pe aceasta tema!

Mihai Luca
05 Apr 2008 13:57


Ca sa nu deschid un nou topic,voi posta iarasi aici.

As dori sa stiu cu un binoclu 15X70 ce planete,constelatii sau alte corpuri ceresti se pot vedea ? Cat de bine se pot observa?

Pana la achizitionarea unui telescop as vrea sa stiu ce se poate observa cu un asemenea binoclu!

Seb
05 Apr 2008 14:17


La marire de 15x, planetele poti sa le tai de pe lista.

QUETZALCOATL
06 Apr 2008 02:35


SALUTARE LA TOATA  LUMEA. CE PARERE AVETI DESPRE:
         http://www.opticsplanet.net/ci-skymaster-25x100-gab.html
         http://www.opticsforyou.com/product-70-0-1-1.html
        AR MAI FI VREO 2 CHESTII DE REZOLVAT .TREPIED PENTRU ELE SI (INTREBAREA CEA MARE ) OARE SE GASESC IN ROMANIA ?
        DAR 1 DATA AS VREA NISTE PARERI DESPRE ELE.
        MERSI

Ovidiu M. 
06 Apr 2008 08:24


1) Sunt binocluri excelente, insa nu-ti recomand sa le iei din strainatate ci din Romania pe motiv ca ai sanse f mari sa primesti exemplare cu optica defectuoasa;

 2) Se gasesc si in Romania modele similare;

 3) Ai grija pt ca trepied cu montura suficienta pt asemenea minunatii costa de doua ori, cel putin, mai mult decat binoclul in sine.

zoth
06 Apr 2008 09:40


SALUTARE LA TOATA  LUMEA. CE PARERE AVETI DESPRE:
         http://www.opticsplanet.net/ci-skymaster-25x100-gab.html
         http://www.opticsforyou.com/product-70-0-1-1.html
        AR MAI FI VREO 2 CHESTII DE REZOLVAT .TREPIED PENTRU ELE SI (INTREBAREA CEA MARE ) OARE SE GASESC IN ROMANIA ?
        DAR 1 DATA AS VREA NISTE PARERI DESPRE ELE.
        MERSI

Daca esti incepator eu nu iti recomand nici unul dintre modelele de mai sus din doua motive:
1. campul furnizat de aceste binocluri nu trece pentru nici un model de 2.5 grade chiar daca unele specificatii dau o valoare mai mare.
un astfel de camp este un dezavantaj major pentru incepatori.
2. manevrabilitatea si portabilitatea mult scazute fata de un binoclu obisnuit care se poate tine in mana, iarasi un dezavantaj major pentru inceput.

dupa ce ai sa treci de stadiul de incepator ai sa-ti dai seama imediat ca pentru binocluri de la 80mm (inclusiv) in sus este foarte incomod sa privesti in lungul tubului pentru modul astro, asa ca al doilea binoclu are un avantaj mare fata de primul.
pentru inceput eu iti recomand sa alegi un binoclu 10x50 sau 7x50, dar un binoclu bun (de preferinta nu chinezesc) pe care sa-l poti pastra toata viata. un binoclu militar rusesc ar fi o alegere inteleapta.

QUETZALCOATL
06 Apr 2008 10:25


Si sa zicem ca iau unul de ala rusesc pentru inceput pana mai invat cate ceva despre cer si peste un an iau unul de asta (deci sunt incepator).
           De unde iau unul rusesc in cazul asta ca am inteles ca in romania nu se prea gasesc?
           Eventual daca stie cineva unde pot gasi astept niste sugestii .

Mihai Luca
06 Apr 2008 10:59


La marire de 15x, planetele poti sa le tai de pe lista.

Chiar nici cea mai apropiata planeta nu se poate observa ?

Ovidiu M. 
06 Apr 2008 11:51


Imagineaza-ti ca la 90x , Saturn se vede foarte mic.....la 15x nu poti vedea nimic non-stelar la Saturn si nici la Jupiter nu cred ca poti vedea detalii. Sunt unii care spun ca au vazut cele doua benzi ale lui Jupiter insa cu binoclu 16x70 Fujinon care costa 650$ in SUA.

logic
06 Apr 2008 12:04


Si sa zicem ca iau unul de ala rusesc pentru inceput pana mai invat cate ceva despre cer si peste un an iau unul de asta (deci sunt incepator).
           De unde iau unul rusesc in cazul asta ca am inteles ca in romania nu se prea gasesc?
Daca stii de unde se poate lua un binoclu rusesc te rog sa imi spui si mie, eu am cautat azi prin targurile noastre si nici urma de asa ceva. Pana la urma cred ca o sa raman la asta http://www.bushnell.com/general/binoculars_falcon_13-3450.cfm    e si ieftin si relativ bun. Am vazut altii care s-au descurcat bine cu ceva chiar mai slab.

CristiB
06 Apr 2008 12:24


Daca stii de unde se poate lua un binoclu rusesc te rog sa imi spui si mie, eu am cautat azi prin targurile noastre si nici urma de asa ceva. Pana la urma cred ca o sa raman la asta http://www.bushnell.com/general/binoculars_falcon_13-3450.cfm    e si ieftin si relativ bun. Am vazut altii care s-au descurcat bine cu ceva chiar mai slab.
Nu mai cauta la ,,rusi" ca nu mai vin ca odata , cu de toate pt toti  :D  , acum daca vrei ceva de la ei vorbesti cu unul care vinde cearsafuri sau caciuli(ca atat mai vand acum) si il rogi sa se uite prin magazinele lor. Daca gaseste ce cauti iti aduce dupa ce te informeaza cam care sunt preturile si dupa ce-i dai eventual un avans. Toata procedura poate dura pana la o luna.

Mihai Luca
06 Apr 2008 12:31


Imagineaza-ti ca la 90x , Saturn se vede foarte mic.....la 15x nu poti vedea nimic non-stelar la Saturn si nici la Jupiter nu cred ca poti vedea detalii. Sunt unii care spun ca au vazut cele doua benzi ale lui Jupiter insa cu binoclu 16x70 Fujinon care costa 650$ in SUA.

Cea mai apropiata planeta nu este Marte sau Venus ?

Seb
06 Apr 2008 12:42


[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_System]Solar System
Conteaza si marimea planetei, nu doar distanta fata de Pamant.

QUETZALCOATL
06 Apr 2008 14:27


Nu mai cauta la ,,rusi" ca nu mai vin ca odata , cu de toate pt toti  :D  , acum daca vrei ceva de la ei vorbesti cu unul care vinde cearsafuri sau caciuli(ca atat mai vand acum) si il rogi sa se uite prin magazinele lor. Daca gaseste ce cauti iti aduce dupa ce te informeaza cam care sunt preturile si dupa ce-i dai eventual un avans. Toata procedura poate dura pana la o luna.
      Situatia sta in felul urmator. Si la mine in oras ca si mai peste tot cred,exista o asa numita piata de 'rusi', dar faza e ca in aceasta piata nu prea mai gasesti rusi ci doar romani care aduc marfa de la ucrainieni si aia nu merg decat pana un pic dupa granita . O sa merg totusi pana in piata aia sa vad daca nu dau cumva peste un ucrainian ceva (sa si reusesc sa ma inteleg cu el  :D )  .Poate gaseste si in ucraina cate ceva rusesc avand in vedere ca ei au inca relatii bune. Pna atunci sunt deschis si la alte sugestii.

CristiB
06 Apr 2008 16:05


http://www.bushnell.com/general/binoculars_falcon_13-3450.cfm
M-am uitat si eu la el, pare ok, am mai intrebat pe cineva si a zis la fel. Asta in balanta si cu pretul. Din cate stiu lunetele de la aceasta firma sunt foarte cautate de cei cu arme  de vanatoare si de tir.
Cei care au experienta mai multa ar aproba cumpararea lui?

Seb
06 Apr 2008 16:30


Ar fi de preferat un binoclu cu prisme BaK-4, nu BK-7 cum are Falcon-ul ala.

CristiB
06 Apr 2008 19:54


Daca asta-i singurul compromis atunci e bine. Pentru a avea prisme BAK4 trebuie sa dublez suma!

CristiB
06 Apr 2008 20:00


http://www.bushnell.com/general/binoculars_falcon_13-3450.cfm
M-am uitat si eu la el, pare ok, am mai intrebat pe cineva si a zis la fel. Asta in balanta si cu pretul. Din cate stiu lunetele de la aceasta firma sunt foarte cautate de cei cu arme  de vanatoare si de tir.
Cei care au experienta mai multa ar aproba cumpararea lui?

Ar mai fi asta la o diferenta mica de pret.  Care sa fie???
http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?manufacturers_id=14&products_id=709&osCsid=c2a97f649a9ce59d8122141f13b67143

Seb
06 Apr 2008 20:32


In general, binoclurile cu zoom sunt considerate de slaba calitate. Mai ales cele ieftine, cum este Bushnell Vari-Zoom 10-30x50 indicat de tine. E ciudat ca nici macar nu apare pe site-ul bushnell.com.

La 300 RON gasesti si binocluri cu prisme BaK-4.

Mihai Luca
06 Apr 2008 20:34


Ce ziceti de acest [url=http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=9_133_140&products_id=468&osCsid=c2a97f649a9ce59d8122141f13b67143] binoclu  ? Merita sa dau banii pe el sau sunt modele mai bune la acest pret ?

MariusP
07 Apr 2008 10:35


http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP6%2012x50%20MC
-Pentax XCF 10x50
-BTC Sygnum 10x60

Care din aceste 3 binocluri mi-l recomandati ? 

Multumesc anticipat

Am avut un BTC Sygnum 10x60 de care am fost foarte multumit. Ce are deosebit, este filtrul "nebula" care ajuta la nebuloase.

Am scris cate ceva despre el la:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=975

valy
07 Apr 2008 13:25


Ce ziceti de acest 

Din cate am vazut exista 3 categorii de scule:
- chinezesti, bulk, pe care diversi importatori isi pun numele/abtipildul si le vand sub diverse branduri, gen Alcor, Celestron, etc.
- chinezesti brand, gen Pentax, Olympus, Bushnell, etc., de obicei de 2 ori mai scumpe decat cele din prima categorie
- cele profi ca sa le zic asa., de obicei de 2 ori mai scumpe decat categoria precedenta.

Exista si o a patra categorie: cele chinezesti din plastic, total nerecomandate.

Nu asi lepada cele din prima categorie mai ales tinand cont de raportul pret/calitate: bunicele la pret scazut. Au coating bunicel, au acoperire cauciuc. Nu au mecanisme foarte fine/exacte, mai pierd lumina datorita constructiei economice.
Cele din categoria a doua sunt OK, pot avea anumite prelucrari/calitati mai bune, dar si pretul e mai mare.
Cele mai bune sunt din categoria a treia dar si preturile sunt pe masura.

Tehnic vorbind trebuie sa tii cont ca mai mare de 7x inseamna tremurat rau mai ales cand privesti stelele. In plus un raport cat mai mare diamentru lentila/putere de marire inseamna un camp vizual mai mare si o pupila mai mare, ambele fiind ideal sa fie cat mai mari. Pentru mariri de 10-15x e recomandat trepied altfel nu prea poti vedea stabil stelele. La terestru mai merge dar la stele nu prea, decat daca ai mana foarte sigura. In plus cu cat binoclul e mai mare cu atat si comoditatea in transportare, folosire e mai scazuta. 
Eu am 7x50 si e destul de greu. Calitativ e ok, pentru 2 mil cat am dat pe el. Nu este pentru cei exagerat de pretentiosi, dar e OK. Probabil si cel din link e similar. E o optiune ieftina si relativ buna. Pentru terestru il recomanda unghiul mare de cuprindere, pentru astro il recomanda factorul de marime dar nu si faptul ca tremura rau la 15x. Poate compensa insa cu montarea unui trepied, deci o suma in plus de luat in calcul.

Mihai Luca
07 Apr 2008 14:16





Cum am mai spus undeva pe aici,pe forum, am un trepied mare pe care il folosesc la camera foto,deci nu trebuie sa mai iau si trepied pentru ca am deja. Ce ma intereseaza mai mult este:ce se poate vedea cu un asemenea binoclu si cat de bine se poate observa,astronomic ma refer! Pentru inceput,vreau sa incep cu un binoclu ... pe parcurs ce voi cunoste mai bine Cerul voi cauta un telescop.
Daca sunt modele mai bune decat [url=http://astromagazin.ro/catalog/product_info.php?cPath=9_133_140&products_id=468&osCsid=c2a97f649a9ce59d8122141f13b67143]acel binoclu astept si alte recomandari,dar sa nu depaseasca de 400,maxim 500 lei

horatius
07 Apr 2008 14:45


Vei fi dezamagit de cei vei vedea cu un binoclu. Cred ca ai asteptari prea mari, vrei sa vezi, sa iti sara in ochi obiectele, sa te impresioneze. Nu o sa iti sara. La stele nu ai ce vedea, sunt niste puncte de lumina si atat. Planetele sunt alte puncte de lumina, mai mari, putin colorate. Vei putea insa vedea clusteri de stele, cateva nebuloase si vreo 5-10 galaxii daca stii unde sa le cauti (in functie de cer). Si cam atat. Avantajul unui binoclu e campul vizual larg care iti permite sa te orientezi mai usor pe cer si sa inveti astfel cerul. Exista si o placere estetica pe care o produc campurile vizuale largi, in special in cazul clusterilor de stele.

valy
07 Apr 2008 14:57


Ca o concluzie la ce a spus si skywatcher: orice binoclu cu un camp larg este foarte bun. Incepand cu 7x50, 12x60, 15x70,....Ca difera, creascand lentila creste cantitatea de lumina. Dar si greutatea, si pretul, si instabilitatea imaginii cresc odata cu cresterea lui "X". Daca esti dispus sa cari binoclul + trepiedul dupa tine ca sa vezi niste puncte luminoase putin mai luminoase, pretul si caracteristicile binoclului indicat de tine sunt ok. Daca vrei sa cari un binoclu (mult) mai usor, care sa fie bun in orice situatie, deci si terestru (la mare, la munte, la vanatoare, in vacanta, etc.) 7x50 e suficient de bun si ieftin.

La binocluri parca nu e chiar asa ca la telescoape: cu cat mai mare cu atat mai bine. Oricat ai creste zoomul tot nu vezi planetele sau stelele. Poate la Luna sa vezi ceva detalii, dar doar pentru asta nu cred ca merita diferenta de greutate si de pret dintre un 7x si un 20x. Sau poate nu gandesc eu corect.

CyBeRMaN ce trepied ai? Cat ai dat pe el? Cat de inalt este?

Mihai Luca
07 Apr 2008 15:25


Am inteles.Pentru inceput asta si vreau, sa invat Cerul,sa stiu unde sa caut si ce sa caut.

De carat binoclu + trepied nu voi cara prea mult,deoarece stau mai des in ultima vreme (nu in IASI) intr-o zona in care poluarea luminoasa este foarte mica.In noptile senine pot sa zic ca vad un Cer minunat.... de aceea vreau sa-l si cunosc :) 

Binoclul il voi folosi bineinteles si terestru si cred ca un 15x70 e foarte bun.

Cu referire la trepied: nu stiu sa-ti zic modelul exact.L-am luat dintr-un magazin cu profil foto si am dat in jur de 45-50lei.Are o inaltime maxima de 168cm si minima de 50 cm.

valy
07 Apr 2008 15:30


Go for it.

PS: trepiedul s-ar putea sa fie prea mic, incomod si instabil....Uite aici o solutie valabila daca privesti de acasa/din curte: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=23415

CristiB
07 Apr 2008 16:50




Tehnic vorbind trebuie sa tii cont ca mai mare de 7x inseamna tremurat rau mai ales cand privesti stelele. .
Azi am luat in probe un Norconia 20x50 si m-am lamurit si eu cu tremuratul. Cu apropierea si claritatea e bine dar acel tremurat al imaginii strica mult. In plus fortandu-ma sa am o imagine cat mai stabila si clara au inceput si durerile de ochi. Daca nu ar fi fost aceste dezavantaje era ok. O sa incerc si 10x50 , de la alta firma, sa vad diferenta.

valy
07 Apr 2008 17:44


20x50 inseamna un exit pupil mic, cam cel mai mic posibil. Plus camp vizual ingust. De tremurici te-ai lamurit. Si nu obtii nimic pana la urma. Ca te dor ochii. Nu degeaba am vazut ca lumea recomanda maxim 8x si minim 50mm. In rest alegerea e in functie de oferta din magazine, de bani, de calitatea dorita, de greutate si de disponibilitatea la a cara un binoclu mai greu. Din punctul meu de vedere, am rezistat tentatiei si am luat 7x si dau dreptate celor care m-au sfatuit la momentul respectiv. Senzatia de imersiune e maxima avand in vedere unghiul mare de vizibilitate.

Seb
07 Apr 2008 19:45


Trebuie tinut cont si de deschiderea maxima a pupilei ochiului adaptat la intuneric. Degeaba ai un binoclu cu Exit pupil de 7 mm (sau chiar mai mare) daca ochiul tau nu deschide pupila decat pana la 5 mm de exemplu.

Mergand pe o valoare mai realista de 5 mm a pupilei si combinand acest criteriu cu folosirea fara trepied (adica marire de pana la 10x), ar fi indicate urmatoarele variante: 7x35, 8x40, 10x50.

Exit pupil = (diametrul obiectivului) / (magnificare).

CristiB
07 Apr 2008 20:06


Trebuie tinut cont si de deschiderea maxima a pupilei ochiului adaptat la intuneric. Degeaba ai un binoclu cu Exit pupil de 7 mm (sau chiar mai mare) daca ochiul tau nu deschide pupila decat pana la 5 mm de exemplu.

Mergand pe o valoare mai realista de 5 mm a pupilei si combinand acest criteriu cu folosirea fara trepied (adica marire de pana la 10x), ar fi indicate urmatoarele variante: 7x35, 8x40, 10x50.

Exit pupil = (diametrul obiectivului) / (magnificare).

La cel de care am vorbit eu mai sus iese  exit pupil=2,5 ;  de asta ma dor ochii si acum, la 4 ore dupa ce m-am uitat prin el? Am stat cam o ora pe un deal si am privit orasul.

horatius
07 Apr 2008 20:11


Te dor ochii pentru ca era decolimat binoclul. Nu au cum sa te doara ochii de la un diametru mic al pupilei de iesire. Cu un telescop ajungi frecvent la pupile de 1mm sau mai mici si nu dor ochii.

Seb
07 Apr 2008 20:44


Pentru astronomie, un binoclu trebuie sa capteze cat mai multa lumina, deci sa aiba obiective cu diametru cat mai mare. Dar apare limitarea data de deschiderea maxima a pupilei ochiului. Daca un binoclu are un Exit pupil mai mare decat pupila ochiului, o parte din lumina nu intra in ochi.

De exemplu, un binoclu 7x50 are un Exit pupil de 7,143 mm. Daca ochiul nu deschide pupila decat pana la 5 mm, imaginea este la fel de luminoasa ca cea produsa de un binoclu cu marire 7x si cu obiective de 5x7=35 mm, adica un binoclu 7x35 (care sa fie identic cu cel 7x50 din celelalte puncte de vedere: prisme, coating, etc.; doar cu obiective mai mici, de 35 mm in loc de 50 mm).

Daca un binoclu are un exit pupil mai mic decat deschiderea pupilei ochiului adaptat la intuneric inseamna doar ca ochiul nu este utilizat la maxim, adica s-ar putea obtine o imagine mai luminoasa cu un binoclu cu aceeasi marire, dar cu obiective mai mari (ceea ce ar insemna un exit pupil mai mare).

Serban
07 Apr 2008 22:01


Te dor ochii pentru ca era decolimat binoclul. Nu au cum sa te doara ochii de la un diametru mic al pupilei de iesire. Cu un telescop ajungi frecvent la pupile de 1mm sau mai mici si nu dor ochii.

chiar asa, ce pot face sa nu ma mai doara ochii cand privesc prin binoclu? se simte mai ales la observatie diurna, noaptea nu prea am probleme, nu stiu de ce

valy
07 Apr 2008 22:40


De obicei ochii forteaza sa corecteze problemele optice ale binoclului. Poate ca nu e focusat cum trebuie, e decolimat, tremura imaginea si te ia ameteala, ochiul nu e antrenat/obisnuit. In principiu trebuie sa te uiti prin binoclu fara sa te fortezi, fara sa munceasca ochiul sa compenseze focusul aiurea sau alte erori ale sistemului optic. Mai ameteste si creierul cand imaginea tremura prea mult. Incearca sa reglezi focusul pana cand ochiul se simte confortabil. Dupa aceea n-ar trebui sa ai probleme.

CristiB
11 Apr 2008 16:24


Azi am primit Bushnell-ul Falcon 10 x 50. In continuarea celor scrise mai sus vreau sa zic ca e evidenta pt inceput o diferenta importanta intre acest model si cel de la Norconia in ceea ce priveste vizibilitatea . Ma refer la claritatea imaginii si la acel efect de ,, doare ochii". Am facut un test inainte de cumparare: am cerut 2 binocluri, unul Norconia 10 x50 si al doilea Bushnel 10 x50. Mentionez ca acum cateva zile am avut in probe un Norconia 20x50 prin care m-am uitat cam 2 ore iar seara aveam ochii ca dupa sudura. Deci am luat cele 2 binocluri identice ca valori si le-am incercat pe diferite ,,tinte''. La bushnell imaginea nu necesita nici un efort din partea ochilor insa la norconia disconfortul aparea imediat in mod evident. Probabil ca sunt si oameni care au ochi facuti pt lentilele Norconia, dar mie nu mi s-au potrivit deloc. Ca un paradox pe Bushnell cu care ma inteleg bine scrie China, iar pe Norconia scrie Made in Germany.

Serban
11 Apr 2008 17:27


cat de fix stau ocularele la Bushnell-ul acela dupa ce focusezi?

CristiB
12 Apr 2008 09:47


cat de fix stau ocularele la Bushnell-ul acela dupa ce focusezi?
Daca ma apas mai tare in oculare se deregleaza dar daca privesc normal stau la locul lor.

Doru Dragan
14 Apr 2008 19:32


Inca o data. Firma Bushnell este o firma cunoscuta si recunoscuta de optica. Firma Norconia este o firma cunoscuta si recunoscuta de arme de vanatoare. Chiar daca pe produsul Norconia scrie "Made in Germany" el este de fapt produs de firma chinezeasca Norinco Equipment:
http://www.norincoequipment.cn/product_list_English.jsp?activityid=49&cssid=4
Asta spune doar ca firma Bushnell este mai cinstita decat firma Norconia :)

Mircea Pteancu
10 Mai 2008 08:38


Citind interventiile din acest fir foarte interesant ,m-am gandit sa subliniez un lucru extrem de important,pentru toti observatorii ,nu numai pentru incepatori.La un moment dat Skywatcher spune ca  (citez din memorie) un binoclu bun ,scump ,de firma ,poate  sa extinda limita obiectelor vizibile chiar si cu o jumatate de magnitudine.Vine o firma si ne ofera un instrument similar ,probabil mai scump,dar care vede cu o jumatate de magnitudine mai mult.E important? .Daca acesta este cazul, atunci trebuie sa retinem,mai ales incepatorii, ca ULTIMA JUMATATE DE MAGNITUDINE ACCESIBILA UNUI INSTRUMENT  CONTINE JUMATATE DIN TOTALUL OBIECTELOR VIZIBILE PRIN ACEL INSTRUMENT.Adica putem spune ca prin castigarea unei jumatati de magnitudine am dublat volumul spatiului observat.Atunci explicatiile lui Zircon ,referitoare la preturile mult mai mari ale instrumentelor de firma,sunt mai usor de inteles (si acceptat).Mircea