-----------------------------------
bogdan.caseriu
10 Feb 2011 18:08

Ghidaj
Buna ziua!
As dori o recomandare, daca se poate pentru o luneta de ghidaj pretabila la urmatorul setup:

- montura HEQ5 SynScan
- Skywatcher ED80, 80/600
- camera e Philips SPC900 nemodificata inca
- canon 1000D in prime focus

Eventual sugestii sau informatii si despre metoda de prindere a lunetei de ghidaj pe luneta ED. SI daca la ghidaj se foloseste sau nu filtru IR/UV cut.

Multumesc!

Teo
10 Feb 2011 19:44


La o luneta de 80 mm/ 600 mm merge si o montura mai subtirica si ceva mai ieftina. EQ 5 este foarte solida si destul de grea.
S-ar potrivi si o EQ 3 care e  ceva mai usurica si sustine bine o astfel de luneta cu o camera foto atasata.
Bineinteles o poti si motoriza.
Daca mai taziu doresti sa montezi si un instrument mai mare pe acea montura, atunci mergi din start pe EQ5 deoarece e solida.

Emil
10 Feb 2011 19:57


Ahoi Bogdan,
pentru setup-ul tau o luneta de ghidaj poti face dintr-un obiectiv vechi (M42 sau T-2) cu focala de vreo 300 daca ai, daca nu atunci o luneta simplista cu focala de 400 ar fi mai mult decat suficient.
Pentru web-cam in general as recomanda IR/UV cut pentru a reduce o parte din aberatia cromatica, eu am folosit un filtru galben cu rezultate bune, acum folosesc un UHC-S ca altfel nu am unde sa il pun si e pacat sa stea.
Deci dupa parerea mea interesante ar fi:
Skywatcher Mercury 705 - 70/500mm 96,00 EUR
Skywatcher Startravel-80/400mm 99,00
Al doilea punct este: in general, la optica de ghidaj (care este cea mai ieftina componenta din sistem) focusorul nu este de o calitate prea buna deci trebuie un pic ajutat..
Cu Phlipps iti trebuie un F cat mai mic, la F/10 e chiar loterie gasirea unei stele de ghidaj.
Pentru prindere ori folosesti inele proprii ale opticii ori o montezi in inele de fixare care poseda cate 3 suruburi (la 120°).
Iti atasez o poza cu sistemul meu ca sursa informativa.

Bafta

gabi
10 Feb 2011 20:32


Salut,

Uite un link cu un ansamblu complet pt ghidaj.
Luneta are focalizator metalic mult mai bun decat cel de plastic.

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p4044_TS-Guiding-Telescope-Refractor-80-400mm-with-adjustable-Rings.html


Gabi.

Laurentiu
10 Feb 2011 22:07


Unii au reusit sa ghideze excelent si cu un finder de 50 mm modificat incat sa accepte camera de ghidaj:

http://eder.csillagaszat.hu/my%20equipment/equipment_new_en.htm (vezi mai jos pe pagina la setup-ul cu care baiatul asta s-a dus in Namibia :-))

Eu voi incerca cu o luneta de 70/500 mm (v. poza)

bogdan.caseriu
11 Feb 2011 09:13


Multumesc mult pentru sugestii. Se pare ca un 50/700 e solutia si din prisma pretului, deocamdata.

Cer senin!

Laurentiu
11 Feb 2011 11:01


Probabil ai vrut sa zici 70/500, nu 50/700 :-)

bogdan.caseriu
11 Feb 2011 11:16


Bineiteles ca asta am vrut sa spun:)

Emil
11 Feb 2011 11:28


Ceea ce as mai preciza este faptul ca (daca nu ma insel) Laurentiu va folosi o camera modificata deci avant o sensibilitate mai mare, cred ca ar fi bine de luat in calcul si acest factor... Parerea mea.

Emil

auriga
11 Feb 2011 11:59


am si eu luneta 70/500 si la 1 sec timp expunere cu meade dsi se vad stele destule pt. ghidaj (totusi nu am avut timp sa calculez magnitudinea).

off-topic: @emil la ce-ti foloseste al treilea instrument pe bara de contragreutati? vad si un dsi acolo :)

Emil
11 Feb 2011 12:09


@Auriga
Off-topic
A treia camera: era un test, voriam sa vad cam cum ar merge, vroiam sa transform camera DSI-C intr-un fel de meteor scanner care sa expuna pe intraga durata sesiuni fotografice (expuneri de 20-30 secunde salvate fara stackare prin Envisage) acum am semi-abandonat ideea pentru ca chip-ul este mult prea mic pentru asa ceva insa deviem de la subiect.

Laurentiu
12 Feb 2011 00:21


Ceea ce as mai preciza este faptul ca (daca nu ma insel) Laurentiu va folosi o camera modificata deci avant o sensibilitate mai mare, cred ca ar fi bine de luat in calcul si acest factor... Parerea mea.

Emil

Corect, este un SPC 900nc modificat  :wink:

Laurentiu
12 Feb 2011 00:36


@Auriga
Off-topic
A treia camera: era un test, voriam sa vad cam cum ar merge, vroiam sa transform camera DSI-C intr-un fel de meteor scanner care sa expuna pe intraga durata sesiuni fotografice (expuneri de 20-30 secunde salvate fara stackare prin Envisage) acum am semi-abandonat ideea pentru ca chip-ul este mult prea mic pentru asa ceva insa deviem de la subiect.

De ce nu ai incercat cu un obiectiv mai scurt ?

psemil
12 Feb 2011 03:17


Eu as recomanda o luneta 80/400. Nu e o diferenta mare de greutate in raport cu cea 70/500 si ai un plus de apertura ce conteaza in gasirea stelelor in anumite zone (si conditii medii de seeing). Are sub 1,5 kg.
Eu folosesc un SK 80/400 cu o camera QHY5 si la 1 sec expunere, am avut foarte placuta surpriza, sa gasesc in orice coltisor de pe cer cel putin 2 stele potrivite pentru ghidaj - pe senzor. 
De exemplu - Emil Kolbert@ foloseste, vad, o luneta Celestron 100/500.
E bine sa ai o marja...

Emil
12 Feb 2011 10:50


@psemil
Corectie
Optica foto este 90/500 iar cea de ghidaj 102/660 mm, marja cand este vorba de sub-pixel guiding nu mai are vreun rol deosebit, pe vremea cand se ghida manual focala de ghidaj se recomanda a fi de cel putin 2 ori mai mare in raport cu optica fotografica. Daca montura este de calitate buna iar punerea in pol este si ea buna atunci se poate ajunge la rapoarte de genul 8:1 (foto:ghidaj).
Am acest factor aiurea pentru ca initial optica de ghidaj a fost aleasa pentru o optica principala de genul 254/1016 mm insa montura era prea incarcata pentru gustul meu iar pe de alta parte la optica aia trebuie in primul rand schimbat focusorul (trec pana la urma pe Moonlight).

@Laurentiu
M-am gandit si la acest lucru insa DSI-ul are chipul mult prea mic iar la focala mica unde as avea un FOV cat de cat mai mare as avea si o rezolutie crancena poate la nivelul minutelor de arc/pixel...

psemil
12 Feb 2011 12:36


Perfect de acord emil. Insa eu nu la marja asta ma refeream - legat de raportul focalelelor Foto: ghidaj. 

In cazul utilizarii unei camere de ghidaj mai putin performante, ar fi utila o apertura putin mai mare (80>70) pentru a gasi stele de ghidaj cu mai multa usurinta. Bineinteles toate acestea in limita bugetului si a rezistentei monturii.

bogdan.caseriu
12 Feb 2011 12:58


Apropos de buget, costurile pt mine ar fi 0 daca as reusi sa folosesc obiectivul din acest post: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6676&postdays=0&postorder=asc&start=0. Este 500mm f8. Mi se pare cam intunecat oricum. Avantajul ar fi ca pe filetul T2 se potriveste perfect adaptorul de la SPC 900, si il pot pune si  piggyback pe luneta principala. A mai incercat cineva ghidaj cu un atfel de obiectiv?

Multumesc!

bogdan.caseriu
12 Feb 2011 14:22


Poate intrebarea va parea stupida, dar totusi o pun. Avand in vedere ca obiectivul nu va fi restrictionat in aceeasi locatie pe cer ca luneta principala, ar fi o problema daca as cauta o stea mai luminoasa in alta parte decat in zona obiectului fotografiat?

Emil
12 Feb 2011 15:42


Atat timp cat nu vrei sa pui opticile in cruce  :lol: 
In general o deviatie de minute de arc bune nu afecteaza insa in momentul in care diferenta de pozitionare devine mare atunci apare o defazare intre miscarea inregistrata de camera de ghidaj si miscarea reala inregistrata de camera foto. Care este valoare maxima a deviatiei intre cele doua optici nu pot insa sa iti spun.

bogdan.caseriu
12 Feb 2011 19:05


Multumesc inca o data!
O sa incerc sa fac ghidajul cu camera nemodificata in prima faza, si doar obiecte luminoase, si daca nu mere, trecem la modificari.

Cer senin!

ursamajor
07 Noi 2011 19:34


Hijacking the topic :mrgreen: : 
Pot folosi pentru ghidajul Black Diamond-ului de 200/1000 pe HEQ5 o lunetă Bresser 70/700?
Dacă da, cu ce recomandați prinderea în sistem a acesteia, având în vedere că nu este utilată decât cu un sistem de prindere cum se vede în foto.
Mulțumesc.

cmatei
07 Noi 2011 21:04


Cu SPC900NC + LE mod, mie mi-au prins bine inele de ghidaj, mai trebuia (din cand in cand, nu tot timpul) sa caut o stea cu un 70/700. Cu o camera mai sensibila s-ar putea sa nu fie nevoie si atunci e preferabila o prindere rigida. Inelele (de orice fel) le prinzi pe o sina lunga in loc de piggyback pe colierele newton-ului. Renunta la acel plastic. Mai verifica si cat flexeaza acel focuser, probabil trebuie extins destul de mult sa ajungi in focus cu camera.

Emil
07 Noi 2011 21:08


Eu am folosit la inceput tot un Bresser pentru ghidaj, exact acelasi model insa pentru asta trebuie camera sensibila, cu DSI1 color cam aveam probleme la gasirea unei stele de ghidaj.
De fixat am fixat-o folosind inele de genul asta
http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p382_Orion-Leitrohrschellen-fuer-Tuben-80mm-bis-105mm-Durchmesser.html

Sper ca iti ajute cu ceva raspunsul.

EDIT: ca tot a venit vorba de focusor, este de genul ai focalizat si dupa aia trebuie intepenit bine de tot ca altfel o ia la plimbare...

ursamajor
07 Noi 2011 21:38


Da, ar fi bune, dar nu prea le-am găsit pe-aici prin țară.
O drăcie de-aia de șină am de la montura HEQ5. Are 21 cm. Practic, aș avea nevoie doar de inele. Totuși, cred că e cam scurtă pentru modul de prindere sugerat de cmatei.

cmatei
07 Noi 2011 23:56


Se mai gaseste si una lunga, identica cu cea care vine cu 200-le. Poti sa comanzi linistit pe teleskop-express.de sau astroshop.eu daca nu gasesti aici, transportul pentru chestii marunte e 19 euro, si uneori il recuperezi din diferenta de tva (19 vs 24%). Eu cumpar de la firmele romanesti doar cand ma loveste patriotismul si/sau nu ma grabesc foarte tare. Rareori e mai convenabil, din pacate :-(