-----------------------------------
Mike23
22 Feb 2011 11:24

Ce binoclu sa-mi iau???
Salut,

Am hotarat sa-mi iau, momentan, un binoclu si nu stiu la ce sa ma hotarasc.
Am pus ochii pe doua modele dar nu stiu ce sa zic. Un 10x50  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC  sau un 15x70 http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009
Am fost si m-am uitat prin cele doua instrumente la dl. Costescu, dar nu si la cerul instelat. Cel de 10x50 oferea o imagine mult mai clara si fara aberatii cromatice dar si prin celalalt se vedea bine doar ca la un moment dat, privind la niste porumbei de pe un bloc de vis-avis, se distingea un contur al animalului, multicolor(banuiesc ca erau aberatiile cromatice). Dl. Costescu spunea ca la astro nu se mai vad acele aberatii. Asa o fi? nici la luna nu se mai vad aberatiile? Daca e asa parca as lua celestronul ca are apertura mai mare inclusiv puterea de marire. Ce sa fac???? :shock: 

Multumesc anticipat si ...cer senin

Mihai

MariusP
22 Feb 2011 14:11


Ia-ti binoclul 10x50, pentru ca ai deja un telescop foarte portabil.

Mike23
22 Feb 2011 15:29


Am avut(de imprumut) un binoclu 10x25 de la Praktica cu care puteam vedea M31 Andromeda, dar cu vederea periferica si pentru ca stiam pozitia. Ce ma atragea la cel de 15x70 era apertura mai mare si bine-teles puterea de marire. 
La ce altceva as putea sa ma mai uit (binoclu) banii pe care sunt dispus sa-i dau sunt 400lei.

Multumesc de sfat si mai astept si altele, nu de alta dar la binocluri nu ma prea pricep. La ce sa ma uit cand cumpar asa ceva. Singura chestie, din ce am observat, este sa fie cat mai bine tratate lentilele, antireflex.


Cer senin

Mihai

Teo
22 Feb 2011 17:07


Salut !

Eu iti recomand varianta 15 X 70 Skymaster de la Celestron.
Am privit de curand prin asa ceva, pentru ca un prieten si-a achizitionat acum cateva zile un astfel de binoclu.
Am ramas placut impresionat. Imagine foarte sharp si extrem de luminoasa.
Macar am vazut cu ochii mei de ce este in stare sa faca.

Ma refer la asta :  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009

Inca o chestie, pe care nu am incercat-o. Adica nu puteam apela la acel prieten sa ne uitam la 1 noaptea la Saturn, dar am vazut pe un site ca se vad inelele lui Saturn cu el.
Pare putin cam incredibil dar e posibil, mai ales daca cel care a facut poza prin acest binoclu a mai dat zoom vreo 2 X din camera, a obtinut vreo 30 X.

Ma  refer la asta : http://www.google.ro/imgres?imgurl=http://www.teleskopy.pl/images/celestron_skymaster_15x70_zdjecie_3x.jpg&imgrefurl=http://www.teleskopy.pl/product_info.php%3Fproducts_id%3D1324%26lunety%3DLornetka_astronomiczna_Celestron_SkyMaster_15x70_%28BaK-4%29_%2B_adapter_do_statywu_%2B_futera%25B3&usg=__W1aEjEHHIOghUUwFPVxPfFrIFWo=&h=1000&w=750&sz=151&hl=ro&start=0&zoom=1&tbnid=rjSZE257UroK5M:&tbnh=168&tbnw=135&ei=bsNjTaTfComLswac5LS6CA&prev=/images%3Fq%3Dcelestron%2Bskymaster%2B15%2BX%2B70%26um%3D1%26hl%3Dro%26biw%3D1280%26bih%3D830%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=559&vpy=98&dur=28&hovh=259&hovw=194&tx=89&ty=143&oei=bsNjTaTfComLswac5LS6CA&page=1&ndsp=23&ved=1t:429,r:2,s:0

Peavy
22 Feb 2011 17:16


Hmm... nu stiu ce e cu poza aia dar iti zic sigur ca nu se vede nici urma de inele cu el.

Si eu as recomanda tot 15x70 sa iti iei pentru ca si cu el abia se disting ceva obiecte deep sky; 10x mi se pare prea putin.

Teo
22 Feb 2011 17:23


Eu, printr-o luneta mica de 70 mm diametru si focala 300 mm, adica foarte asemanatoare cu acel binoclu, incep sa vad inelele lui Saturn de la 30 X- 40 X. Planeta apare foarte mica, luminoasa dar inelele se contureaza bine.
Ma gandesc, ca avand optica buna acel binoclu, cel care a facut poza a mai dat zoom prin camera inca vreo 2 X si a ajuns cam la 30 X. De la acest grosisment ar cam trebui sa inceapa sa se vada inelele si ar fi cat de cat echivalent cu mica mea lunetica de 70 mm/ 300 mm.

Cristi M.
22 Feb 2011 21:25


Pentru o perioada de timp (cam 1 an), e bun 15x70. Daca ai sa-l folosesti intensiv, cel mai probabil ca se va  decolima dupa aceasta perioada si ai sa vezi stelele dublu. Cunosc inca o persoana caruia i s-a intamplat acelasi lucru.  Eu am reusit sa-l colimez, e relativ simplu, dar nu tine prea mult timp si iar trebuie sa umblu la el. (e vorba despre pozitia ocularului deasupra prismei care se deregleaza destul de des)  
Oricum, ma indoiesc ca ai sa-ti iei binoclu ca sa te uiti la planete cu el, in 98% din cazuri eu il folosesc pentru a gasi diverse DSO-uri pe cer!

MariusP
22 Feb 2011 22:01


La ce sa ma uit cand cumpar asa ceva.
Citeste topicul asta, daca nu l-ai citit deja: . Ai cateva sfaturi despre ce sa verifici.

Mike23
22 Feb 2011 22:02


Intr-adevar, nu pentru observatii planetare il iau ci pentru DSO. De aceea ma intrebam daca e mai sa iau unul mai mic 10x50 mai de calitate(fully multicoated) sau unul mai puternic 15x70 dar dar nu fully multicoated. Cat despre decolimarea binoclurilor, nu stiam ca patesc si ele asa ceva. dar daca zici ca e rezolvabil, e ok. In schimb cred ca Mack-ul meu s-a decolimat si nu stiu cum sa il colimez si ce imi trebuie pentru asta(alceva decat surubelnita pentru cele 3 suruburi din spatele oglinzii principale)

cer senin

Mihai


P.S. - Teo - Ar fi super sa pot sa vad inelele lui Jupiter cu binoclul.

Mircea Pteancu
22 Feb 2011 22:47


Va admir pentru conditia voastra fizica dar mie si la 10x mi se pare ca imaginea tremura un pic mai mult decat imi convine.
Mike23
De binoclurile care se decolimeaza sa fugi ca ''ala'' de tamaie.
Daca-mi dai voie,eu ti-as sugera sa citesti ce a scris despre binocluri Tranan.Preturile marcilor mentionate de el sunt mult peste suma de care dispui dar te ajuta sa  recapitulezi ceea ce este important.
Cu mak-ul de 127mm tu poti sa vezi foarte multe obiecte,inclusiv Deep-Sky.Dar trebuie sa le gasesti si aici binoclul este de foarte mare ajutor.Daca poti sa-l folosesti liber,din mana, timp indelungat.
Mircea

Mike23
23 Feb 2011 01:34


Interesant ce spune Tranan, dar acelea sunt preturi......astronomice (ca tot suntem pe astronomy.ro) :D sunt convins ca odata ce apuci si privesti printr-un binoclu din acea clasa nici unul nu o sa-ti mai placa si o sa ramai cu gandul,"...cand o sa vad si eu aa prin binoclul meu?????...." Nu cred ca pentru astro ajuta cu ceva o calitate asa buna mai ales ca la un grosisment de max 10x nu vezi nici un detaliu interesant decat poate la luna. Poate daca as putea sa vad cu ochiul liber, printrun binoclu, culorile din nebuloasa orion sau orice alta nebuloasa sau galazie, atunci cu siguranta m-as uita cu jind la un binoclu care ofera o imagine extrem de clara. Asta e parerea mea si nu este exclus sa gresesc. Totusi, am avut ocazia sa ma uit prin doua binocluri care unul era fully multicoated si unul doar multycoated si recunosc ca primul oferea o calitate mai buna. ceea ce am putut privi prin ele era blocul de vis-avis. Intrebarea mea este, aviz celor care au testat mai multe binocluri; se observa vre-o diferenta la observatii astronomice? Pentru ca acesta o sa fie scopul principal pentru achizitionare.

Multumesc anticipat

Mihai

P.S. - Intr-adevar am descoperit(pe pielea mea :D , cat de important este un binoclu in observarea cerului chiar daca deti un telescop. M-a ajutat foarte mult sa depistez anumite roiuri stelare si in felul acesta am gasit mai usor cu telescopul ceea ce cautam. Am folosit atunci un binoclu 10x25 Praktica, imprumutat de la un prieten.

Erwin
23 Feb 2011 01:50


Un binoclu 10x50 de bună calitate va fi mai ușor de utilizat și cred că îl vei folosi mai mult timp decât un binoclu mai mare și mai slab, care necesită în plus brațe de Schwarzeneger sau un suport sau trepied în plus. Am putut localiza planeta Neptun anul trecut pe un cer negru cu un vechi binoclu Agfa 8x30, precum și M33 care e destul de dificilă la această apertură. Antireflexul la observații astro contează în momentul în care deplasându-te pe cer prinzi în câmpul vizual reflexiile unor stele strălucitoare și ai impresia că ai văzut un meteor, satelit, OZN...  :roll:

Mike23
23 Feb 2011 10:51


Intr-un fel sunt de acord ca unul care vede mai clar e mai bun decat unul care nu vede la fel de clar dar e mai puternic. Am mai vazut o oferta pentru acest binoclu la pretul de 400lei 20x80  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=TS20x80LE ce parere aveti comparativ cu cele mentionate la inceputul topicului ( http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009  sau  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC )?
Si ar mai fi o chestie la care nu m-am gandit pana acum si amintita de "Cristi M" si anume  decolimarea . Stie careva daca vreunul din cele trei binocluri amintite de mine are probleme cu asa ceva, exceptand totusi Celestronul mentionat de Cristi?

Multumesc anticipat

Mihai

Teo
23 Feb 2011 15:25


Salut !

Cum spunea si Erwin, un binoclu prea mare este tare incomod. Practic te oboseste imediat.
Daca il folosesti in principal pentru a cauta obiecte deep-sky, ai nevoie de ceva mai mic si mai versatil.
Cel de 80 mm iti rupe mainile...
Ideal ar fi unul de 50 mm diametrul lentilelor si puterea de marire cam 10 - 15 X.

Un binoclu mare, deja trebuie sa il pui pe trepied, ori cautarea pe cer se face mult mai comod din mana, cu un instrument mai micut si mai usor.

valy
23 Feb 2011 15:44


Eu ma joc cu un 7x50 (asta http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP7x50FC l-au mai schimbat intre timp si e si mai ieftin). Sunt momente cand nu il pot utiliza pt. detalii ca nu sta fix in mana, tremura, chiar si sprijinit e greu sa ma concentrez pe Jupiter de ex. Deci recomand cu caldura 8x40, 7x50, 10x50. Evident ca e tentant un 20x100 dar ai deja makul. Un 15x-20x cand il pui la ochi, poate nu iti dai seama, dar ia incearca sa fixezi un detaliu si sa insisti cateva secunde pe el. E drept ca n-am probat alte binocluri deci vorbesc "dupa ureche", posibil sa ai mana mai sigura sau sa ai alte performante decat mine in ceea ce priveste perceptia.
Parerea mea.

Mike23
23 Feb 2011 16:15


Asa ma gandeam si eu dar, recunosc, tare ma atrage apertura de 70,80mm :shock: 
Probabil ca tot cel de 10x50 o sa iau. Daca imi permitea timpul poate ca as fi construit singur o luneta, poate cand o sa ies la pensie :D 

Cer senin

Mihai

valy
23 Feb 2011 16:55


 tare ma atrage apertura de 70,80mm :shock: 
Pai da, 7x70  :lol: 
Daca esti in dubiu testeaza mai multe x-uri dar incearca sa te concentrezi si pe un detaliu, asa in general sa "browsezi" spatiul cred ca merge, dar cand te opresti o sa vezi ca tremura din ce in ce mai mult cu trecerea timpului si nu poti urmari detalile fine. E drept ca la 7x nu vezi prea multe detalii fine decat la luna si pt. observati terestre.

Mike23
23 Feb 2011 18:00


Motivul pentru care vreau sa iau binoclul este DSO, sa ma arientez pe cer mai bine. Sunt lucruri pe care nu le vad cu ochiul iber dar cu ajutorul unui binoclu devin vizibile dupa care pot detalia cu telescopul. In perioada mai ca calda ies cu fetita si sotia prin parc si in felul acesta pot sa mai scrutez cerul cu un instrument ultra portabil :D .
O sa-mi iau binoclul 10x50 in principiu asta daca nu apare ceva ce nu pot refuza.
Multumesc mult tuturor celor care m-au ajutat in luarea unei decizii in privinta binoclului.

Cer senin

Mihai

P.S. - O sa postez pareri imediat ce-l achizitionez si o sa am un cer senin. O sa fac o comparatie si cu binoclul de imprumut 10x25 pe care l-am avut o bucata buna de vreme de la un prieten.

Mike23
07 Mar 2011 13:26


Salut,

Am reusit sa imprumut de la cineva cele doua binocluri pe care le aveam in vedere sa le cumpar (numai unul). Am avut placerea si ocazia sa ma urc pe blocul de 

vis-a-vis care e cel mai inalt din zona(10 etaje si cu casa scarii,...stateam...echivalentul etajului 12) Cerul era superb, pentru Bucuresti, si am avut ocaza sa testez 

cele doua instrumente si sa vad diferentele. O sa fac un mic review.

BTC 10x50mm fully multicoated  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=10x50%20FMC
- Are optica acoperita multistrat pe toate supafetele  pentru o mai buna filtrare a luminii si o imagine mai clara, mai contrastanta.
- puterea mica dar nu foarte de 10x iti ofera un camp vizual relativ mai larg, asta insemnand ca, cuprind in vizor mai multe obiecte dintr-o constelatie.
- are 870g  ceea ce il face destul de usor de  manevrat si-ti ofera posibilitatea de a face observatiimai indelungate ale cerului.  

 Celestron 15x70mm multicoated  http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=CE71009
 - Optica este acoperita multistrat doar pe lentilele de 70mm, imaginea nu este asa de clara, este mai intunecoasa.
- La puterea de 15x vezi mai multe detalii(ex.: puteam sa disting usor nebulozitatea din M42 si roiul dublu dintre constelatiile Casiopea si Perseu) Desi are o apertura 

mai mare cu 20mm fata de 10x50mm are un camp vizual mai mic datorita magnificatiei mai mari
- La cele 1360g ale Celestronului  observatiile sunt de scurta durata. Dupa  ~5-7 minute trebuia sa-mi odihnesc  bratele.


In concluzie Am decis sa iau binoclul de la BTC de 10x50 din doua motive , zic eu, importante:
1- are o imagine mult mai clara, mai contrastanta, stelele erau mult mai stralucitoare cu BTC-ul decat cu Celestron-ul si 2- si poate cel mai important este mult mai 

usor decat Celestron-ul care, dupa cu am mentiont mai sus, dupa nici 10 min a trebuit sa-mi odihnesc mainile. Poate am obosit si datorita faptului ca am tot 

schimbat binoclurile, cand unul cand altul, fiecare avand greutati diferite. Practic BTC-ul o sa-l pot folosi mai des si pe perioade mai indelungate. Imaginea pare chiar 

mai contrastanta decat cu Sir Mak 127x1500mm(poate din cauza ocularelor????)Binoclul de 20x80 oferit de cineva sa-l cumpar am realizat ca era cu mult mai greu 

decat Celestronul si clar nu puteam sa-l folosesc la fel de des precum doream, chiar daca oferea imagini frumoase si mai detaliate.

Multumesc tuturor celor care mi-au raspuns la intrebari sai care m-au ajutat sa iau o descizie.
Sper ca acest mic review pe care l-am facut sa ajute si pe altcineva in cautare de binoclu. E clar acum ca o imagine clara face mai mult decat una mai putin clara 

dar mai mare (apropiere mai mare fata de obiectul studiat), iar posibilitatea sau mai degraba imposibilitatea de a utiliza instrumentul din maini face sa fie mai rar 

folosit.

Cer senin

Mihai

P.S. - Am sa pun si cateva poze facute acum cu ce am avut la indemana(iPod 4G) asa ca scuzati calitatea.

Andrei
07 Mar 2011 19:56


Am si eu ambele binocluri si am ajuns la aceeasi concluzie : BTC are o imagine mai clara. Prin celestron imaginea e mai calda/galbuie dar o idee in ceata/soft.

Mike23
08 Mar 2011 11:50


In concluzie am luat BTC-ul si poate mai tarziu,...in timp,...un refractor de minim 120mm :D 
Si tare imi doresc si un newtonian cu o apertura de minim 200mm :D 


Cer senin

Mihai