-----------------------------------
Emil
11 Mar 2011 11:27

FOV si focala optima pentru diverse camere
Am pus la punct acest document cu ceva vreme in urma.
In fiserul atasat sunt indicate FOV-ul obtinut precum si focala optima pentru aceste camere folosind
criteriul Nyquist (2&#8220;/pixel), sper ca nu am incurcat prea mult borcanele :-).
Din nefericire din lipsa destul de acuta de timp nu am reusit sa mai adaug noile tipuri de camere...
Sper sa va fie de folos.

Numai bine
Emil

EDIT: am mai adaugat Canon 500D precum si formulele de calcul

Laurentiu
11 Mar 2011 13:19


Multumim frumos !  :D 

Stiam ca Nikon D50-ul meu si telescopul de 110 mm f/4.1 (450 mm d. focala) nu formeaza echipa ideala. Dar acum ce pot sa fac ? luptam cu armele pe care le avem  8)

Emil
11 Mar 2011 13:59


Laurentiu,
documentul se adresaza mai ales celor care poseda o camera si vor sa se orienteze pe piata sa zic asa, de exemplu pe mine m-a amuzat copios intrebarea unui coleg de la observator
"De ce trebuie sa expun atat de mult cu Canonul 50D folosind SC-ul de 16"? Pe luneta de 120 mm merge mult mai bine"... insa acum intram deja in partea de under- respectiv over-sampling.

Iar daca cineva are chef de caclule:
http://www.wilmslowastro.com/software/formulae.htm

cmatei
19 Apr 2011 03:06


Insomnia imi spune ca daca ai 2 arcsec/pixel, o sa esantionezi corect (Nyquist) de la 4" in sus; pentru un seeing "de campie" de ~2", cred ca mai aproape de 1 arcsec/pixel ar fi mai bine (ignorand imaginile planetare, unde trebuie si mai mic). Gresesc?

Stanescu Octavian
19 Apr 2011 09:05


Ceva nu pare ok in tabelul afisat ... doar focala conteaza  deschiderea f/d  ce da marimea airy disc nu are importanta ??
 airy disc poate sa calce pe 1pixel  asa o fi eficient sau sa calce pe 5 pixeli?

cmatei
19 Apr 2011 11:33


La aperturi de la 80-90mm in sus incepe sa fie mai mare discul produs de seeing decat discul airy; pentru deep-sky cel putin, poate fi ignorat.