-----------------------------------
valy
20 Mar 2011 03:06

&quot;The thing&quot;
Am deschis topicul poate dau idei si altora sau poate altii au idei ce ar fi utile in situatia asta. Povestea am prezentat-o prin toamna in threadul cu "Ce instrumente aveti", n-o mai reiau.
Fiind mai multe puncte de discutie o sa fac un fel de serial. 

Episodul 1: datele problemei

Deocamdata, in primul episod, prezint doar datele tehnice:
- design cassegrain clasic, by Octavian Stanescu
- primara 204mm f/5, cu gaura de 45mm
- secundara de 50mm
- per total f/22
- distanta dintre suprafetele reflectante ~808mm (n-am masurat-o dar cel putin asta e cea teoretica)
- infrastructura (tub, spyder, focuser) de la newton skywatcher 200 f/5
Atasat sunt cateva poze cu oglinzile.

valy
20 Mar 2011 03:34


Episodul 2: colimarea

Aici deja am (avut) o problema asa ca daca procedez gresit poate se prinde cineva si ne scoate la lumina. Nu puteam aplica tehnicile de la newton asa ca la sugestia lui Octavian Stanescu am incercat sa potrivesc reflexia secundarei ata centrata in primara cat sa se si suprapuna peste discul secundarei. Evident ca ochiul imi joaca feste si nu pot aprecia in mod obiectiv daca secundara era centrata, plus ca nu puteam sta fix, tremuram cand priveam. Asa ca m-am scarpinat de 2-3 ori in cap si mi-a venit urmatoarea idee:
- desenez pe un slide niste cercuri concentrice (multe) si le pun pe tub
- cu el centrez secundara relativ la tub
- tot cu el urmaresc reflexiile multiple plus reflexiile cercurilor in primara vs. cercurile propriuzise
Astfel incerc sa centrez toare acele cercuri: cele din slide, reflexia lor in primara, secundara fata de cercuri, reflexia secundarei in primara fata de secundara. Pare complicat si chiar asa a si fost deoarece o prima problema era ca iar nu putea sta fix ca sa urmaresc toate aceste elemente. Si peste toate astea desenasem prea multe cercuri asa ca nu mai stiam care e cerc, care e reflexia in primara, care peste care se suprapune.
Asa ca iar m-am scarpinat in cap si am venit cu ideea #2:
- nu mai desenez atat de multe cercuri ci doar 3 (marcate cu rosu in poza), alegand din cele initiale doar pe cele dorite (restul am sters, noroc ca markerul s-a luat cu spirt): 
    - unul cam cat tubul ca sa centrez slideul fata de tub (1)
    - unul care sa inconjoare secundara ca sa centrez secundara fata de tub (3)
    - unul intre ele care sa ghideze primara fata de tub si secundara (2, cercul sa se suprapuna pe reflexia lui in primara)
- nu ma uit asa doar stand in fata ci am pus trepiedul foto cam la 2-3m in fata si pe el capacul cu gaurica (cel de colimare) prin care ma uit, asa totul e fix, reperele nu se mai misca

Aceasta etapa imi asigura ca secundara e centrata in tub, si e centrata si fata de primara. Insa asta nu asigura colimarea secundarei fata de ocular. Pentru asta, pur si siplu folosind capacelul cu gaura, am colimat secundara pana ce toate cercurile deveneau concentrice. Teoretic nu mai trebuia sa modific si primara ci doar secundara, dar probabil nici ocularul nu e centrat fata de primara sau fata de gaura din ea, posibil nici gaura din primara sa nu fie centrata perfect in parabola, sau focuserul e inclinat. In urmatoarele trei poze se vad capacelul, focuserul centrat pe gaura din primara si cercurile concentrice (reflexii concentrice...)

Doru Dragan
20 Mar 2011 09:58


Asta deja miroase a profesionalism :) Cassegrainul e instrumentul care satisface cel mai bine dorintele celor care vor marire :D Bate orice ocular ba chiar bate si barlow-ul :lol: Dar toate astea vin cu niste costuri :wink: Optica e mai complicata si ca atare alinierea (colimarea) e mai dificila. Vin si eu cu un link de la tata Oldham:
http://www.oldham-optical.co.uk/Cassegrain%20Setup.htm

emilf
20 Mar 2011 10:27


Salut,interesant subiectul pus in discutie,eu nu am cass in dotare deci nu am incercat,dar producatorii de la Baader descriu cum se face colimarea la cass cu laser colli mark III:
http://www.skywatcher.ro/Baader/lasercolli.htm

zoth
20 Mar 2011 10:28


Utila treaba cu slide-ul montat pe gura tubului, o metoda asemanatoare folosesc si eu la lunete pentru centrarea si colimarea pe toata cursa activa a focuserului.
O mica observatie: e bine ca slide-ul respectiv sa acopere integral gura tubului si sa fie foarte bine centrat fata de acesta  :!: 
Din ultima imagine postata vad acolo o mica descentrare sau mi se pare mie?

Cateva intrebari suplimentare:
- cum este prinsa secundara de suportul ei?
- folosesti umbreluta pentru secundara?
- nu vad tubul de perforatie din principala sau nu e montat inca?

valy
20 Mar 2011 14:07


Doru Dragan, multumesc pt. link. Se pare ca empiric am ajuns cam la aceeasi procedura ca cea descrisa acolo, desi n-am citit-o foarte atent, doar am spicuit. Sa-mi beau cafeaua si aprofundez. Referitor la celelalte afirmatii, cred ca aveti dreptate insa toate dezavantajele cu care vine cam palesc cand pui ochiul la ocular. Cand va referiti la "miroase a profesionalism" probabil va referiti la lucratura lui Octavian Stanescu, in cea ce ma priveste sunt doar amator de weekend  :lol:.

emilf am colimatorul, parca e versiunea mai veche, nu arata ca in poza (defap e cea care apare in manual), dar la cass nu prea l-am folosit, mi se pare inutil. Am incercat dar raza e prea slaba si nu se intoarce sau nu o vad eu.

zoth, am uitat sa amintesc dar pozele cu slideul/cu cerculetele sunt doar de demo, l-am pus doar asa pt. poze. Cand il colimez le centrez mai atent. Cred ca tehnica asta ar merge foarte bine si pt. colimat newtonul, cel putin pt. centrat secundara in tub si fata de primara. Aparatul foto nu e fix pe centru, orice abatere de 1 mm pare ca totul e decolimat. Doar prin capacelul cu gaurica totul pare ok, reflexiile de care am amintit sunt centrate.

Slide-ul e un A4, putin mai mic decat tubul dar nu e esential sa acopere tot. Oricum nu e critic sa il centrez fata de tub, mai important mi se pare sa fie centrata secundara, reflexia ei in primara si cerculetul din mijloc sa fie si el centrat cu reflexia lui in primara. Nu pare o problema critica daca tot angrenajul e descentrat fata de tub.

O alta observatie, tubul nu e foarte circular. Desi pare metalic, acel cerc negru e din pastic, din strangerea spyderului s-a cam deformat. Pana la urma nu prea conteaza ca optica sa fie centrata fata de tub, doar ca optica in sine sa fie centrata fata de elementele secundara-primara-focuser.

Secundara e lipita prin 3 picaturi de lipici de suportul de aluminiu. A venit deja lipita, cu gaura filetata, eu doar am insurubat in spyder.

Dupa cum vezi tubul arata ca in poze, gata de tragere, fara alte bafleuri, umbrelute. Urmeaza sa detaliez intr-un episod viitor si acest aspect. Totusi mi se pare ok fara o astfel de constructie.

valy
20 Mar 2011 14:51


Episodul 3: focusul

O alta problema importanta o reprezinta focusul. Exista trei variante:
- prin modificarea distantei dintre cele doua oglinzi
- prin deplasarea ocularului/senzorului in spate fata de primara printr-un focuser
- combinatie dintre primele doua de mai sus

Prima abordare se aplica la SC/Mak-urile comerciale. Mi se pare cam greu de aplicat in regim de home-made din cauza problemei tehnice de realizare. In plus se zvoneste ca are probleme: o modificare minora produce o deplasare mare a focusului (e greu sa pici exact pe focus), plus image shift.

A doua abordare e simpla, si e cea pe care am aplicat-o. Am mutat focuserul crayford pe o placa in spatele primarei (poze sunt mai sus). Problema e ca o deplasare mare a focuserului nu acopera decat o plaja foarte mica de distante. Astfel daca vrei sa focusezi pe un obiect departe si imediat pe unul apropiat, nu se poate decat daca adaugi niste prelungitoare. Asta n-ar fi o problema, dar mai important e ca daca nu ai cursa suficient de lunga, ocularul si un senzor prime focus nu prea pot atinge focus pe lungimea intregii curse a focuserului. Ori setezi pt. focus la ocular ori pt. focus prime focus. Din fericire am reusit sa reglez distanta dintre secundara si primara astfel incat sa incapa si focusul prin ocular cat si prime focus: infocus este pt. prime focus, out focus pt. ocular.

In extremis poti aplica si varianta a treia. Din suruburile de colimare exista o oarecare libertate de cca 10mm prin care poti apropia/departa relativ cele doua oglinzi. Astfel le poti seta pt. o sesiune pt. prime focus, ocular, ocular + barlow (asta necesita un si mai mult outer focus), sau pt. terestru.

Legat de focus, o problema colaterala o reprezinta focusatul propriuzis. Problema este ca la focale foarte mari, cand atingi tubul, acesta vibreaza foarte mult si nu iti dai seama cand atingi focusul. Mai ales daca imaginea este intunecata sau ai turbulente. Recomandat (obligatoriu chiar) ar fi un focuser electronic. Cred ca am sa comand un astfel de focuser: http://skywatcher.ro/SK/SKfocusmotor.htm

valy
20 Mar 2011 17:11


Episodul 4: aclimatizarea

Initial am avut newtonul, deci acelasi tub, aceeasi cantitate de sticla de racit. Imi ziceam "hmmm, aclimatizarea, ce o mai fi si asta, mofturi monser". Da doar ca asta era valabil la newton. In balcon, deschideam geamul, ma uitam, il inchidem la loc multumit de ce vazusem. Dupa ce am montat oglinzile de la cass am incercat acelasi lucru. Dezamagirea a venit instant. Imaginile erau soft, inutilizabile.
Asa ca singura sansa o reprezinta aclimatizarea indelungata, ajutata (as zice obligatoriu) de ventilatoare. Pana nu l-am scos pe terasa la aer si pana nu i-am pus un ventilator care sufla aer cam o ora, nu reuseam sa obtin imagini cat de cat utilizabile.
Deocamdata am refolosit suportul pt. filtrul solar ca sa pun un ventilator sa sufle prin gura tubului. Probabil in viitor o sa pun 1-2 ventilatoare mici pe placa din spate (cea care sustine focuserul) ca sa mearga tot timpul si sa raceasca secundara.
Sensibilitatea la aclimatizare este data de faptul ca lumina parcurge de 3 ori tubul, de fiecare data magnificata din ce in ce mai mult. De recomandat ar fi un tub cat mai scurt deci primara cat mai rapida, dar aici apar alte discutii si probleme.

zoth
20 Mar 2011 17:18


Modificarea distantei dintre cele doua oglinzi se poate face si prin apropierea sau departarea secundarei de primara considerata fixa.
Metoda era aplicata in vechime la telescoapele gregoriene.
La tine nu cred ca se poate aplica aceasta metoda pe solutia actuala de prindere a secundarei.

Revenind la intrebarile initiale, punctul cu privire la imaginile demo l-am inteles dar nu vad cu ochi buni secundara lipita pe suport de aluminiu si nici functionarea fara umbreluta si tub de perforatie.
Lipirea indiferent cu ce (silicon sau RTV) pe suport de aluminiu va tensiona oglinda din cauza coeficientului mare de dilatare a aluminiului iar functionarea fara umbreluta si tub de perforatie va genera imagine laptoasa pe timp de zi iar noaptea la noroc o imagine buna daca nu e luna prin zona sau alta sursa de lumina parazita.

valy
20 Mar 2011 17:27


Din suruburile de colimare pot deplasa atat secundara cu tot cu suportul ei de aluminiu (am cam 5mm libertate) cat si primara cu tot cu suportul ei (tot asa, cam 5mm). E drept ca de fiecare data se strica colimarea dar din fericire pt. astro odata setat sa mearga atat prime focus cat si cu ocular, nu mai trebuie sa umblu la el.

In ceea ce priveste lipitul...nu stiu ce sa zic...sa ajung eu acolo unde totul este perfect si doar asta sa imi strice imaginea. E lipita in 3 puncte, ma gandesc totusi ca nu o poate deforma prea mult, oglinda are cam 10mm grosime. Poate totusi ai dreptate, in viitor ma gandesc la o alta abordare.

In ceea ce priveste baffle, n-am asa ceva, dar la luna e ok, in ocular nu intra lumina directa ca e obturata de secundara, la planete am grija sa nu am luna in cadru. La DSO...aici e posibil sa fie probleme dar oricum nu le vad din spatele blocului si nu sunt interesate de ele ... deocamdata. Pentru ele am refractorul.

Pentru zi e alta discutie, e inutilizabil asa cum arata acum, contrast zero. Pentru zi apelez iarasi la refractor  :wink: . O sa fac si pe subiectul asta un episod cat de curand.

Erwin
20 Mar 2011 22:50


Pentru focusare nu poți folosi un tub prelungitor? Care se înșurubează când ai nevoie, pe filet T2? Când este nevoie de prelungire, la foto sau la oculare?

valy
20 Mar 2011 23:28


Asa cum e acum, pot focusa foto + ocular ca am cursa destul de lunga. Doar daca as folosi un barlow am nevoie de cativa (putini) cm suplimentari. Insa daca vrei sa focusezi pt. observatii terestre, la distante de 2-3 km iti trebui vreo 5 cm, la 500m cam 10-20cm. Insa nu stiu la ce ar folosi o focala de 5m la terestru.

Emil
21 Mar 2011 00:09


@valy referitor la accufocus
cat de electronic este nu discutam acum, il am si eu si hai sa zicem ca daca e sa il comparam cu un sistem gen Armadillo, Robofocus.... OK dar nu discutam desprea aceasta (dar trebuie sa stii ca chiar daca il conectezi cu un PC nu poti face curbe de focalizare corecte pentru nu este un motor care sa raporteze pozitia la care se afla).
Unde vreau eu sa ajung, ai sigur un motor electric de turatie mica sau in mod ideal unul cu reductor, ii faci un "control box" si transmisia o poti face folosind curelele care le gasesti prin scanere, astea se pot taia la lungimea dorita iar cu Super Glue in taietura (insa pentru maximizarea suprafetei de contact trebuie sa tai dintele la inaltimea lui maxima) l-ai lipit. La mine o asemenea curea a fost folosita pe TS ED-ul meu pe reductia 1:10 fara nici un fel de probleme.

Erwin
21 Mar 2011 00:31


De la scanner poti folosi și motorașul pas-cu-pas, cureaua vine pe o roată dințată intermediară antrenată de un pinion pe axum motorașului având astfel o reducție și precizie mai mare. Un control-box pentru motoraș se poate face simplu cu un circuit ULN2008, un generator de impulsuri cu 555 și niște butoane. Am schema pe undeva, trebuie s-o caut. Ansamblul motor-roată poate fi amplasat undeva unde e convenabil și poți lăsa cureaua mai lungă. Vei avea un mic drift la schimbarea sensului de rotație, dar nu cred că e un impediment major. Ar fi fain și un numărător de pași și un limitator de cursă montat pe tubul portocular, ca să îți afișeze poziția.

valy
21 Mar 2011 01:06


Am motoare, vreo 2-3 dintr-o imprimanta si din flopy. Am si 3 controlere si un motor dar cam mare, le proiectasem pt. montura ( http://www.youtube.com/watch?v=cBcPib7mIE0 ). La o adica am motorul de pe montura care oricum sta degeaba, cel de RA face tracking, celalalt sta. Are si controler deci il pot folosi fara probleme pe acesta. Ma mai gandesc.
Emil, apropos, cu ce baterii merge motorasul respectiv?
Ce-mi place la el e ca e mic, are controler independent de laptop si ma scuteste de mestereala, banui ca se monteaza imediat pe focuserul crayford de la skywatcher.

mak
21 Mar 2011 09:45


Ma bag si eu in vorba, nu la partea de "motorase, tractorele si o mie de mitraliere", ci la partea cu distantele dintre oglinzi. Eu as incerca sa le pun pe distanta optima, dupa care sa folosesc tuburi de extensie pentru a ajunge la focus (vizual sau foto, dupa caz). Peste tot am citit ca distanta dintre oglinzi la telescoape Cassegrain este critica si ma gandesc ca daca sistemul acolo se simte cel mai bine, orice variatie de distanta adaugata la alti factori (usoara decolimare, aclimatizare incompleta, turbulenta atmosferica, curenti in tub etc.) nu face decat sa amplifice problemele. Chiar si SC-urile au un backfocus optim la care ofera performante maxime.

Stanescu Octavian
21 Mar 2011 13:12


La cass in configuratia  aceasta  prezentata de Valy nu este critica distanta intre oglinzi  o modificare cu 7mm a distantei intre oglinzi duce la deplasarea focarului cu 10 cm fara a afecta imaginea .(strehl teoretic variaza intre 0,99-0,98
Foarte sensibile la distanta sunt RC din cauza conicitatii mari a secundarei si faptul ca primara e rapida si cu conicitate peste -1
 tubul de perforatie este obligatoriu mareste contrastul chiar si la luna . umbreluta pe secundara e necesara pt terestru .

valy
21 Mar 2011 13:22


In mod normal focusul e unde era proiectat sa fie si implicit, presupun, ca si distanta e conform specificatiilor. Desi e drept ca nu am masurat exact (imi tremura putin ruleta sa o bag in tub sa nu ating oglinzile), dar din calculele initiale, distanta e in jurul celei din specificatii. Totusi de curiozitate o sa masor sa vad ce distanta am.

eolloe
21 Mar 2011 13:24


Am folosit si capacelul de colimare la VMC-ul meu http://www.vixenoptics.com/reflectors/vmc110L.htm pentru alinierea initiala, urmand ca atunci cand vremea o va permite sa merg mai departe conform celor din manualul japonezilor.

Sa inteleg ca nici eu nu am probleme in a fixa distanta intre oglinzi? Se poate Aplica metoda macar partial?

Avand in vedere ca am scris bazaconii a trebuit sa editez. Am ramas in cap cu tubul si asta am scris. Era vorba de capacel de colimare.

theogon
21 Mar 2011 15:49


Valy, m-am căznit și eu în ultima vreme cu un cass mai micuț și ca o părere personală am niște observații:
- slaidurile cu cercurile concentrice nu sunt precise, va trebui să te îdepărtezi suficient de instrument (la o distanță egală cu focala telescopului, deci cam 4,4 m) și situându-te pe axa optică să privești proiecția secundarei pe principală, vei observa mult mai precis decolimarea componentelor, pare complicat, dar ai săvezi că nu e greu.
- pentru colimarea secundarei va trebui să vezi prin orificiul din port ocular cele trei gheare (cleme) de prindere a principalei.
- îți va trebui tubul de perforație pentru a feri ocularul de lumina parazită ce intră în telescop pe lângă oglinda secundară, tot așa si o fustă pentru secundară, cum zicea Octavian.
- în final va trebui să faci colimarea finală pe stea.
- tubul de perforație este bine să fie diafragmat ca și la un refractor.
Și iarăși ca o părere, cass-ul nu l-aș folosi terestru, pentru că planul imaginii diferă foarte mult pentru un obiect situat la infinit față de unul mai apropiat, iar ca să mut secundara și apoi s-o colimez mi se pare contraproductiv.

valy
21 Mar 2011 16:12


theogon, le iau pe rand:
- din pacate n-am balcon chiar asa de lung dar incerc. Pana acum aveam vreo 2 pozitii: ~2, ~3m, se vedeau diverse concentricitati in fiecare din aceste pozitii. Incerc maxim cat are balconul sa vad ce iese
- vad cele 3 gheare (in pag. anterioara e o poza prin ocular, se vad clemele reflectate de secundara)
- stiu, aici am 2 linkuri foarte interesante: http://mirrorworkshop.mtbparker.com/cassegrainBaffleStory.html respectiv http://www.berfield.com/baffles.html
- am verificat colimarea pe stea, doar ca steaua inca este creata (turbulente, aclimatizare). Asa din cat imi dadeam seama parea ok
- cassul nu-l folosesc la terestru propriuzis ci pt. avioane, inca merge sa focalizez fara sa mut oglinzile. Dar nu merge deloc fara bafle si fustita, n-am contrast deloc. Pt. pasarele, carat la munte sau la tara am luneta.

valy
21 Mar 2011 16:45


Episodul 5: cassul si observatiile pe timp de zi

Ca tot s-a amintit de observatiile pe timp de zi, fac un episod dedicat.
Din punctul meu de vedere eu vad urmatoarele situatii:
- planete pe timp de zi
- avioane
- terestru (pasari, peisaje, vecina de visavis)

Planetele/Luna nu ma pasioneaza, consider ca nu au suficient contrast ca sa merite atentia.

Avioane, aici ar avea de castigat o paine insa focala e putin cam mare si s-ar putea sa nu iasa rezultate prea bune. Cand avionul e deasupra, iese din cadrul unui dslr crop 1.5 (25x17mm). Am observat ca si avioanele intra in focus cu aceeasi configuratie a oglinzilor pt. astro. Deocamdata le urmaresc doar vizual, fotografic am facut 2-3 incercari, esuate dealtfel (vezi poza).

Pasari si alte vietuitoare mai apropiate, cred ca e inutil ca focala e mult prea mare si ai si turbulente. Plus ca tubul e prea mare ca sa fie portabil. Focusul se atinge doar cu (multe) tuburi de extensie sau daca departezi oglinzile intre ele. Daca vrei natura, iei un mic SC/Mak de 4-6" sau un refractor (ED) de 3-4".

Insa indiferent ce te pasioneaza, fara tub de perforatie si fustita pt. secundara, baffle acolo unde e cazul, utilizarea pe timp de zi nici nu se poate concepe.

valy
15 Apr 2011 21:48


Episodul 6: pozitia de observare

La capitolul asta nu prea ma impac, mai ales comparand cu cea a newtonului pe EQ. Ma cam contorsionez ca sa pun ochiul la ocular. Asta poate si pentru faptul ca inca ma incapatanez sa nu imi iau o diagonala. Insa pozitia asta are si un avantaj: nu prea mai am nevoie de finder, nimeresc obiectele aproape fara probleme.

PS: a se observa locatia perfecta pt. observatii. De pe terasa privesc ochi in ochi felinarele de pe strada. Mai nasol e ca de cateva zile s-au apucat sa puna niste stalpi de doua ori mai inalti. Sper totusi ca nu pun si becuri ci doar monteaza cuiburi pt. berze sau sunt paratrasnete, ceva ... :roll:

neox
15 Apr 2011 22:15


Frumos instrumentu' :D , pune-i diagonala ca dupa vreo 2 ore de stat asa cu gatul stramb ramai cu sechele :mrgreen: 

Numai putin off topic apropo de locatia perfecta de observatii....ma uitam la balcoanele vecinilor din poza si imi vine in minte figura foarte introspecta a unuia dintre vecinii mei iesit in balcon in maeu sa fumeze zicand lu' nevasta-sa .."ma ce face asta? spioneaza, ce dracovenie are acolo..." :lol:  :lol:

Erwin
15 Apr 2011 22:27


offtopic: cam aceeași întrebare mi-am pus-o și eu când astă vară niște harnici meșteri au plantat o mulțime de stâlpi între blocuri, la garaje, pe unde-mi făceam cu succes observațiile planetare... Acum e luminat ca nocturna de la stadion, pe semne că primăria n-a avut destui bani să astupe gropile imense de acolo și au pus lămpile să nu se împiedice vreo mașină și să rămână împotmolită... Fără jaluzele, storuri sau rulouri, nu mai doarme nimeni noaptea!  :twisted: 

ontopic: de acord cu neox, o diagonală e ca potcoava la cal sau ca să fim actuali, ca internetul la computer!  :lol:

valy
16 Apr 2011 00:55


Vedeti blocul din fundal. Dar nu se vede ditai blocul din spate... Trebuie sa montez fisheyeul ca sa prind intreg ansamblul rezidential.

Revenind, diagonala ziceti? De-ar fi asa de simplu. Ca sa pun diagonala trebuie sa mut focusul mai in spate. Asta inseamna ca pentru prime focus trebuie sa am extensie si deja se balanseaza rau toata jucaria.

PS: ... balcoanele vecinilor ...Vecinilor sau vecinelor?  8)

zoth
16 Apr 2011 10:15


Ca sa pun diagonala trebuie sa mut focusul mai in spate. Asta inseamna ca pentru prime focus trebuie sa am extensie si deja se balanseaza rau toata jucaria.

Esti intr-o ureche?
Ce prime focus iti trebuie tie la nivelul ala de contrast?
Pune mana si rezolva problemele cu lumina parazita, muta focusul mai in spate pentru a putea pune o diagonala si apoi te gandesti la altele ...
Si observatiile astronomice si cele de natura pe timp de zi le fac din placere, ceea ce insemna pentru mine ca trebuie sa fie comode si imaginea sa incante ochiul, altfel totul s-ar transforma in sadism ...

valy
18 Apr 2011 01:16


Zoth, contrastul nu ma deranjeaza, mi se pare ok. Insa ma deranja faptul ca atingeam tubul ca sa focusez. Asa ca am refolosit motorul de DEC, tot statea degeaba. A se observa finetea legaturii. Nefiind perfect centrat am lasat sarmele mai slabe ca sa aiba ceva joc. Efectul e ok, testat pe luna si Saturn. 8x totusi e o viteza cam mica dar il aduc manual in zona de focus, din cealalta rotita.

Urmatorul pas e sa fac fustita la secundara, tub de perforatie si parasolar, sunt curios de efecte.

Erwin
18 Apr 2011 01:23


În cel mai tipic stil românesc! :D Poți pune un cuplaj dintr-un tub de plastic dacă scoți ambele roți de pe axe.

valy
18 Apr 2011 11:01


Ma gandisem si la asta dar imi trebuia ceva coliere foarte subtiri si nu am avut inspiratie sa fac unele. Sarma + patent = lucru sfant :roll:

zoth
18 Apr 2011 13:21


... n-am contrast deloc.

 ...fara tub de perforatie si fustita pt. secundara, baffle acolo unde e cazul, utilizarea pe timp de zi nici nu se poate concepe.

Planetele/Luna nu ma pasioneaza, consider ca nu au suficient contrast ...

Zoth, contrastul nu ma deranjeaza, mi se pare ok.

Care afirmatie e adevarata si care falsa, ca nu mai inteleg nimic ...
Poza cu avionul parca spune ca prima ar fi adevarata ...
Si pana la urma la CE isi dovedeste utilitatea un instrument mare dar fara contrast?

valy
18 Apr 2011 13:34


Banuiam ca aici bati dar parca am zis ca pe zi folosesc luneta. Toate afirmatiile sunt reale insa nu ai citat si contextul in care le-am zis, cred ca erau din episodul "Observatii pe timp de zi". Pe zi nu il folosesc si nu stiu daca il voi folosi. Poate la avioane dar am descoperit ca luneta + 2.5x e foarte ok. Pe noapte si la planete insa nu stiu ce sa zic, mi se pare ok. Aseara de ex. cu luna plina langa Saturn nu am avut probleme. Posibil (sigur) o sa am probleme daca luna e mai aproape, sau la DSO/alte obiecte mai putin stralucitoare sa fie neaparat nevoie de baffle. Nu neg ca baffle face bine insa constat ca lipsa lui nu dauneaza asa de grav in anumite situatii.

Oricum asta ar fi urmatorul pas: sa fac un parasolar, ma gandesc ca mai scap de curentii de aer care se preling pe langa bloc, pe langa tub pe geam, plus becurile din prejur care bat spre secundara. O sa ii fac si un con (fustita) pt. secundara. La sfarsit urmand sa fac si tubul de perforatie. Am carton A4 negru mat, croiesc din el. O sa mai pun si niste diafragme la intrarea in tub ca e mai larg decat oglinda, asa mai taie si ele din lumina parazita.

Si pana la urma la CE isi dovedeste utilitatea un instrument mare dar fara contrast?
Pare ca are destul contrast, avand in vedere prin cate sticle a trecut lumina pana la senzor: http://www.youtube.com/watch?v=ZA9AeQnJz2c 
Cred ca nu-ti imaginezi ca poza aia cu avionul e similara in ceea cepriveste contrastul cu ce se vede privind/fotografiind Luna sau Saturn.

Ziceai mai devreme la ce bun "prime focus"? Nu montez DSLR ca e cam greu si vibreaza la declansare dar camera WEB/CCD e mica usoara si nu vibreaza.

Cer senin.

zoth
18 Apr 2011 14:25


Nu ai ghicit unde "bat" dar am sa spun eu ca sa nu mai existe confuzii.
Un cassegrain este un instrument cu potential mare, daca iei masurile constructive adecvate poate deveni bun si la avioane si pe timp de zi si la planete, si la ce o mai fi...
Este pacat sa-l limitezi tu daca el poate mai mult, la asta m-am referit.

valy
18 Apr 2011 14:40


Am priceput unde bati. De acord.

valy
22 Apr 2011 13:34


Episodul 7: star testul

Din cate am inteles star testul poate fi folosit in mai multe scopuri:
- determinarea calitatii oglinzilor
- verificarea colimarii
- verificarea seeingului
- verificarea aclimatizarii instrumentului

Aseara pe la ora 22 i-am pus ventilatorul sa sufle in tub spre primara aspirand aer rece prin geamul deschis. Pe la 23:30 l-am scos afara pe terasa de la et. 2 si l-am lasat sa sufle inca vreo 15-30 min pana am pregatit restul. Am stat la discutii cu Saturn vreo 3 ore, pe la 03 m-am apucat sa strang. Insa nu inainte sa fac niste verificari pe stea. Am ales Spica, ~10 grade la E de Saturn, de un albastru taios, ca oceanul la o insula pustie din Pacific. Am folosit TV Plossl 32mm, deci 137x. Intrafocal apareau inelele de difractie: unul interior pe la jumatea razei, unul exterior si intre ele mai multe si mai subtiri. In centru niste punctulete jucau in ocular. Am plimbat cerculetele pe suprafata ocularului, cand cerculetele dadeau sa iasa din campul vizual al ocularului aparea o usoara deformare, se alungeau si parca deveneau mai soft, asta cam 10% spre margine.
Cercurile pareau rotunde, concentrice insa tremurau. Cel exterior radia, parca era un arici, tepii fiind destul de pronuntati si lungi, cam jumate din diam cercului. Vibrau rapid. In plus o zona (in partea de sus) prezenta o usoara deformare spre exterior parca, de dimensiune cam 20% din diam, vibra lent, probabil curentul din tub.
Ochii mei nu sunt asa de obiectivi in a determina concentricitatea sau daca erau cercuri si nu ovale. Am incercat sa filmez dar nu prea mergea prime focus, nu se intelege mai nimic, doua cercuri vagi frematande, ca niste covrigi. Prin ocular cred ca merge mai bine, dar nu am filmat.
Intrebarile/necunoscutele ar fi:
- acei tepi care ies radial din cercuri sunt de la optica neaclimatizata, de la curentii din tub, de la curentii din prejur, de la atmosfera? Radiau, erau destul de lungi, vibrau foarte rapid, dupa 3 ore de stat in aer inca erau prezenti.
- acea zona ca o galma care vibra lent probabil era de la curentul din tub
- faptul ca cercurile nu se deformeaza pe masura ce le "plimb" in campul vizual al ocularului inseamna ca nu am coma/astigmatism? E drept spre margine devin putin alungite, parca mai pronuntat intr-o anumita jumate a campului vizual, probabil se datoreaza si de la ocular.
Stelele mai luminoase inca nu se vedeau punctiforme, "framantau" in ocular chiar si la sfarsitul sesiunii.
Se mai pot deduce si alte concluzii din observatiile de mai sus?

zoth
22 Apr 2011 14:31


Intrafocal apareau inelele de difractie:
si extrafocal nu apareau?
comparatia intre imaginea intrafocala si cea extrafocala da informatii precise in privinta sfericitatii instrumentului.
unul interior pe la jumatea razei, unul exterior si intre ele mai multe si mai subtiri.
cel interior care zici ca aparea mai gros era cel care delimita umbra secundarei?

Alungirea cerculetelor plimbate spre marginea campului indica prezenta astigmatismului in sistem (instrument + ocular).
Umflatura cercului exterior se datoreaza curentilor din tub iar tremurul general al tuturor cerculetelor se datoreaza seeingului si neaclimatizarii.
Imaginea de arici a cercului exterior trebuie corelata cu imaginea aceluiasi cerc dar in extrafocal.
Faptul in sine ca arata ca un arici nu inseamna ceva rau, tepii ariciului apar atunci cand energia concentrata in inel este mica ceea ce e un lucru bun, dar tepii trebuie sa fie foarte fini si multi, mai degraba inelul trebuie sa arate pufos.
Coma se verifica la un grosisment mai mic si apare atunci cand umbra secundarei nu-si mai pastreaza pozitia centrata in interiorul petei in momentul in care duci imaginea spre marginea campului.
Pentru alte concluzii trebuie sa descrii si imaginea extrafocala.

valy
22 Apr 2011 14:55


Interesant, multumesc.

Din pacate am constatat ca la ocularul de 32 obtin focusul la extremitatea cursei focuserului plus ocularul scos cam 5mm in afara portocularului. Deci extrafocal nu am cum sa zic, cel putin nu din sesiunea asta. Dar din verificarile precedente nu diferea prea mult extrafocal, cu ocularul de 25 parca ajungeam si extrafocal la cerculete centrate, rotunde. Dar cu noile informatii obtinute am sa repet si revin.

Tepii ariciului inelului exterior erau subtiri (foarte subtiri) dar am remarcat ca unii erau lungi, comparabili ca lungime cu razei cercului. Pareau mai curand ascutiti decat pufosi. Erau multi, fini, cativa foarte lungi, restul scurti.

Ca sa fiu mai precis cercurile nu se alungesc cand se apropie de extemitatea campului ci mai degraba cercurile raman lafel, concentrice, rotunde, doar ca fac ca o basica ce se onduleaza spre marginea campului ocularului. Deformarea e putin vizibila, posibil sa fie mai curand din cauza ocularului (pt. ca devin si mai soft), o sa incerc diverse oculare sa vad diferenta.

Cu bine.

valy
23 Apr 2011 02:10


Am trecut prin registax filmul luat cu camera prime focus. Hmm...parca imi contrazice ceea ce zisesem anterior ca vazusem prin ocular, nu prea par cercuri. Filmul a fost facut pe la 01:50, spre sfarsitul sesiunii, dar inainte cu vreo juma de ora de testul vizual.

valy
27 Apr 2011 14:01


M-am apucat de calculat tubul de perforatie pt. primara si fustita pt. secundara. Folosesc ideea de aici: http://mirrorworkshop.mtbparker.com/cassegrainBaffleStory.html
Insa am o observatie legata de tubul pt. primara: din desenul respectiv se pare ca e calculat pt. on axis, insa off axis in planul focal va vigneta. Sa il calculez pt. o zona in planul focal, adica nu pt. un punct cum e acum (deci sa il fac mai scurt), sau merge si asa?
Cu designul pt. secundara sunt de acord, n-am obiectii, doar ca mai taie si ea din lumina..dar asta e.

Stanescu Octavian
27 Apr 2011 15:23


Daca vrei doar planetar poti face  asa on axis. Pt luna e bine sa fie mai larg la capat  sau mai scurt .
este si Modas pt acest calcul .

valy
27 Apr 2011 16:11


Asa ma gandeam si eu. In principiu pt. camera nu pierd prea mult, are senzor mic. Prime focus cu DSLR (senzor 24x17mm) nu cred ca o sa il folosesc dar as putea sa fac designul si pentru el, poate cu putina vignetare. Vizual am oculare de maxim 32mm pe 1.25, aici nu stiu cat sa zic sa fie suprafata luminata in planul de focus, probabil pe undeva la 25 mm, ca si la DSLR.

M-am uitat la Modas dar nu vad nimic despre baffle, doar de optica (designuri de oglinzi, diagrame).

Stanescu Octavian
27 Apr 2011 17:01


modas are . dai Apply Baffles apoi jos Layaut si raport. doar ca tabelul are alte notatii decat desenul . le zicea front shield si rear shield.

valy
27 Apr 2011 18:56


Cred ca e ceva gresit dar nu-mi dau seama ce, cifrele sunt cam ciudate.

Stanescu Octavian
27 Apr 2011 19:11


vezi ca ai lasat half field mare (0.9grade pe cer) pune 0,1 .
apasa si user conics.

valy
28 Apr 2011 11:37


Am obtinut niste cifre mai apropiate. Deocamdata eu calculasem tubul pentru primara si am obtinut:
on axis (adica vignetare imediat ce ma departez de axa):
- lungime tub 358mm
- diam spre secundara 27.6mm
 o zona de iluminare de raza 12mm
- lungime tub 214mm
- diam spre secundara 34.4mm
Se pare ca ei au calculat on axis cu o secundara de 47mm. Pt. asta imi iese:
- lungime tub 380mm
- diam spre secundara 27mm

Erwin
28 Apr 2011 15:04


Tubul trebuie să fie neapărat conic? Care ar fi influența unui tub drept? Cred că un tub de dural poate fi făcut conic pe strung, cu ajutorul unei role în loc de cuțit, care să-l preseze pe un dorn conic potrivit.  :?:

valy
28 Apr 2011 15:30


Il fac din carton A4 negru (coperti), eventual vopsit cu vopsea negru mat. N-am alte materiale si ar iesi si mai greu. Sigur cilindric e mai simplu de facut, dar conic e mai rezistent si cred ca imi lasa loc mai mult pt. diafragme.
Iese conic, la un cap de diametrul gaurii din primara (45mm), iar la celalalt cum reiese din calcule.

Din cate am vazut ca diferente:
- tub conic: reflexia lui in secundara, privit prin focuser, genereaza un cerc
- tub cilindric: reflexia lui in secundara, privit prin focuser, genereaza un disc
...asta daca n-ai diafragme in interior

theogon
28 Apr 2011 19:41


Tubul de perforație trebuie să fie conic pentru a nu obtura o parte din razele de lumină reflectate de oglinda primcipală.
În schiță, proiecția secundarei AB pe principală A'B' este zona care este obturată.
Tubul de perforație A''C  și B''D este paralel cu raza de lumină reflectată în A' și respectiv B'.
Dacă se reprezintă elementele la scară, se poate deduce lungimea tubului de perforație, diametrul său la intrare și la ieșire și se pot proiecta diafragme interioare

Erwin
28 Apr 2011 20:54


am înțeles, reiese atunci că atât exteriorul cât și interiorul tubului trebuie să aibe o suprafață negru-mat cât mai bine protejată împotriva luminii parazite dintre oglinzi, pentru că de fapt reflexiile nu sunt cele figurate în desen, ci raze mult mai înclinate. La mak-ul din dotare tubul este făcut din dural pe strung și suprafața este în trepte fine, ca un filet cu pas mic.

theogon
29 Apr 2011 08:30


Da Erwin, razele oblice dintre secundară și tubul instrumentului trebuie să se oprească în tubul de perforație, sau în diafragmele interioare ale tubului de perforație. Am să pun un desen

valy
29 Apr 2011 10:47


Cred ca intrebarea lui Erwin era daca nu cumva A"B" sa fie egal cu CD, adica un cilindru de diametru CD.
Oricum totul trebuie negru mat, iar in interior sa fie cu diafragme. Sa vad cum le calculez si pe astea. M-am cam plictisit de calculat ecuatii de drepte si intersectii de drepte. Pana deseara termin un simulator 3d, poate fac o surpriza de 1 mai :lol:  M-a intrigat cam cum variaza dimensiunile tuburilor la variatia parametrilor si cam cum se vede prin focuser, asa ca m-am apucat de el.

Apropos: are cineva prin Buc. negru mat? Sau comand de aici o stecluta: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1657_Schultafellack-zum-Ausschwaerzen-von-Fernrohren---375ml.html

Stanescu Octavian
29 Apr 2011 11:26


Nu va mai chinuiti cu diafragme , de cand a aparut velurul adeziv  negru s-a rezolvat problema.

valy
29 Apr 2011 11:45


De unde iau velur?

mak
29 Apr 2011 12:45


http://www.decorama.ro/eMerchantPro/pc/viewPrd.asp?idcategory=100&idproduct=427

Mai e nenea asta care zice ceva legat de subiect aici: http://www.rfroyce.com/DK%20OTAs%20baffle%20tube.htm

In "Telescope Optics" de Rutten si van Venrooij e o discutie despre subiect in capitolul 18 parca.

Erwin
29 Apr 2011 14:29


Într-adevăr, la acel diametru m-am referit, se vede că nu influențează cu nimic razele directe. Eventual pentru o suprafață conică la exterior se poate înfășura pe el o hârtie tăiată în triunghi foarte lung, astfel se formează un trunchi de con cu suprafața spiralată. 

Negru mat găsești la magazinele de piese auto, "Cosmos", e produs în Grecia parcă, e cel mai bun. Și numele parcă e predestinat! :D
Velur negru găsești la magazinele Praktiker.

valy
29 Apr 2011 14:32


Multumesc. Mai e si asta ca idee de inspiratie, insa calculele se complica putin, tubul fiind conic: http://www.berfield.com/baffles.html

Velurul adauga putin la greutate, fiind tub din carton devine cam instabil. Incerc calculele pt. diafragme, sunt mai usoare decat velurul, si nici nu costa :D 

Am atasat o prima aproximatie a calculelor + desenul 2D.

theogon
29 Apr 2011 15:42


Pun desenul, deși între timp problemei i s- au găsit soluții. Eu am pus la cass-ul meu două diafragme, contrastul a crescut notabil.
Spor la treabă!

valy
29 Apr 2011 15:53


Din desen pare o fustita cam mica pt. secundara, cred ca iti intra lumina directa in planul focal off axis, spre marginea campului. E drept ca obstructia e mai mica.

theogon
29 Apr 2011 17:53


Eu cred că există o corelare între mărimea fustei secundarei, diafragmele din tubul de perforație și obturație.
Dacă fusta este mai mare crește obturația, dar nu ai nevoie de diafragme ajunge să pui velur.
Dacă fusta este mică, scade obturația, dar va trebui să pui difragme pentru a nu permite fascicolelor oblice (mă rog off axis) să ajungă pe ocular.
Din câte văd, ai calculat și mărimea fustei.
Am intervenit pentru că m-am bătut de problemele astea (și altele) cu cass-ul pe care îl am și mai cu ajutor prietenesc (Octavian, Horatius) mai de unul singur, am căutat să înțeleg și să rezolv ce se întâmplă

valy
29 Apr 2011 18:31


In cazul calculului meu, nu intra deloc lumina directa prin gura tubului in planul focal (off sau on axis) in zona definita (de raza "ss"). Insa am totusi nevoie de diafragme ca sa impiedic reflexiile de marginea tubului de perforatie generate de lumina ce intra in tub si care ar cadea in afara zonei definite de mine de "ss". In plus mai e si lumina parazita reflectata de secudnara care se loveste de tubul de perforatie. Daia e bine sa fac simulatorul ala 3D, se vede mai clar, asa mi-e greu sa explic.

valy
03 Mai 2011 03:26


Mi-am facut simulator, asa in joaca. Inca nu-i gata, mai trebuie sa ii fac slidere de setat diversii parametrii ca sa se vada live cum se modifica designul in functie de setari.

valy
04 Mai 2011 02:23


Am "terminat" si simulatorul, pt. cine vrea sa se joace, am pus o imagine care defapt e un zip (modificati voi extensia). Din slidere se seteaza parametrii de design, semnificatia e in poza din pagina anterioara. E cam neglijent facuta partea de vizualizare a modelului, dar din slidere se misca stanga/dreapta, din maus se roteste.
Daca crapa, puneti dll-urile din arhiva in c:/windows/system32 desi probabil opengl32.dll deja este, restul s-ar putea sa nu fie.

LE: cred ca ii mai trebuie un DLL, mfc42d.dll, il pun deseara.

LE2: cred ca acum e ok

valy
24 Mai 2011 02:22


S-a mai discutat dar nu gasesc, deci aveti idee cum sa calculez suportul pt. primara? Acum sta pe 3 bucatele de pluta si e prinsa cu 3 cleme de cauciuc in dreptul plutei. Se pare ca se deformeaza. Asa, ca sa fiu  eu impacat, cred ca ii trebuie un suport in mai multe puncte.

Erwin
02 Iun 2011 11:29


Ceva ce-am găsit eu:
[url=http://www.davidlewistoronto.com/plop/]Programul PLOP
Dacă la 3 puncte ai deformații, încearcă cu 6 puncte:
http://www.atmsite.org/contrib/Holm/Plop_optimized_cells/6point.html

pacostiro
02 Iun 2011 14:42


Dar cat de groasa e primara?

valy
02 Iun 2011 15:01


Grosime 18mm, gaura de 45mm, diam 204mm.

Erwin
02 Iun 2011 20:00


Înseamnă că la centru este mai subțire, 14-15mm. Sigur necesită minim 6 puncte. 

Am descărcat simulatorul și m-am jucat un pic cu el dar nu am înțeles de ce ai limitat diametrele oglinzilor la 200 și respectiv 50mm, poate cineva vrea să calculeze un instrument mai mare, bănuiesc că formulele sunt aceleași. 

Am găsit încă un program de calcul pentru cass, inclusiv baffle:
[url=http://www.alpo-astronomy.org/jbeish/Cass_Equ.htm]Cassegrain Equations

valy
06 Iun 2011 17:05


La mijloc nu e chiar asa subtire, e totusi f/5, cred ca are cca 17mm.

Simulatorul nu e limitat la 200 si 50, da de rotite (main mirror, sec. mirror).

valy
08 Iun 2011 14:36


Am facut aseara un test pe stea, in a doua situatie am rotit putin secundara in ideea de a vedea care produce cercuri turtite. Se pare ca imaginea obtinuta a fost similara, ceea ce inseamna ca primara introduce deformare. Tubul era indreptat aproape vertical, cam la 80' in sus.

Mai fac un test ca sa imi confirme situatia. Asta presupune ca trebuie sa fac un alt sistem de montare a primarei, totusi as incerca unul in 9 puncte. Legat de asta, care este ideea, cei 3 suporti sunt fixi sau trebuie sa balanseze pe suportul unde sunt prinsi?

Erwin
08 Iun 2011 14:42


Nu e bine pe 9 puncte, devine și prea complicat. Tocmai, cele trei brațe stau pe niște pivoți, lateral pe suportul principal, astfel ca forțele să se egalizeze singure. Precizia găurilor și a lungimii brațelor este critică.

valy
08 Iun 2011 15:36


Imi veni o idee: cand iau mici de la cora rezulta caserola de polistiren. Nu merge ca suport pt. oglinda? Per ansamblu e suficient de rigida dar local e suficient de moale sa se deformeze. Evident polistirenul e fixat pe placa suport care e rigida.

Erwin
08 Iun 2011 15:48


Încearcă! Fă un test ronchi ca să vezi deformarea oglinzii, în diferite poziții ale telescopului. Ce sprijin lateral ai? În 3 puncte cu cleme? 

Chiar acum m-am uitat în Texereau și acolo văd că oglinda stă pe 3 puncte la margine, chiar pe capătul șuruburilor de colimare, iar lateral este sprijinită de fâșii înguste din plumb. Dar oglinda lui este groasă, nu are probleme de deformare din cauza suportului. Suportul este turnat din aluminiu.

valy
08 Iun 2011 16:16


Acum, sub oglinda am 3 suporti de 1cm2 de pluta pe care sta oglinda. In lateral am 3 fasii subtiri de pluta care "blocheaza" oarecum oglinda in marginea inelului de aluminiu in care e montata (albastru in poza). Deasupra, in dreptul suportilor, sunt 3 cleme de cauciu care aproape ating suprafata ca sa nu fuga cand il dau cu fundul in sus (rosu), in poza nu se vad ca nu sunt montate clemele.

Erwin
08 Iun 2011 16:41


am înțeles, dar pe partea cealaltă, în locul celor 3 puncte de sprijin ai pe ce fixa cele 3 brațe? Cât spațiu ai între capac și oglindă? Dacă ai măcar 7-8mm e suficient pentru brațe făcute din bară de aluminiu 20x5 ce se găsește la Praktiker.

valy
08 Iun 2011 17:12


Am pus o poza, e cam putin spatiu intre suport si inelul de pe tub pe care e fixat, in poza e exagerat, defapt e distanta data de surubul de colimare 1-2-3mm. Ma gandesc sa schimb sistemul desi nu imi prea convine ca la colimare se misca si focuserul. O sa vad. Dezavantajul cu polistiren e ca izoleaza termic.

Erwin
08 Iun 2011 20:56


Focuserul ar trebui să aibe propriul sistem de colimare solidar cu suportul oglinzii, să se miște simultan cu oglinda la colimarea ei. Se pare că polistirenul sau altă placă nu este bună din cauza aerisirii. Nu văd altă soluție decât să lipești oglinda cu silicon RTV la capetele celor 3 brațe pe care să le articulezi cu un fel de balamale de capacul pe care este prins focuserul.

valy
08 Iun 2011 23:50


Focuserul e tot asa fixat in suruburi push pull deci colimabil. 
Cred ca o sa fac cum zici, desi la polistiren pot sa dau gauri din loc in loc ca sa se aeriseasca.

Erwin
09 Iun 2011 00:07


... și atunci găurile vor influența așezarea oglinzii pe suport. 

În legătură cu simulatorul, nu am găsit acele roți de care zici, poate am eu altă versiune? La mine sunt cursoare cu limita de 200 și respectiv 50mm la diametre. Secundara mea are 52. Nu pot vedea schița completă pentru că nu încape în imagine și nu știu cum pot deplasa punctul de focus în jurul căruia se rotește tot ansamblul...  :roll: Nu știu care este semnificația notațiilor unor dimensiuni.

valy
09 Iun 2011 00:25


...gaurile influenteaza dar nu prea mult.

Simulatorul e in pagina anterioara, postul 2, linkul e asta: http://www.astronomy.ro/forum/files/simulator_348.jpg
E posibil sa ai versiunea veche unde n-avea butoanele. Arata ca in poza de mai jos, l-am descarcat din nou si e ok. Semnificatia e descrisa in pagina 4, imaginea e asta: http://www.astronomy.ro/forum/files/cass_baffle_506.png
Din mouse rotesti, iar stanga/dreapta/fata/spate dai din x,y,z (controalele din stanga sus).

Erwin
09 Iun 2011 00:47


da, 348 l-am descărcat, însă nu am mouse cu roată, am trackpad la laptop. Controalele diametrelor au maxim 200 și respectiv 50mm. Mulțumesc oricum, o să mă mai joc cu el. XLS-ul mi-l poți trimite?

valy
09 Iun 2011 00:52


trackpad=left click si simultan misti degetelul, nici eu n-am mouse. Mai poti roti tot din stanga sus, din AngleX,Y,Z.
Vezi ca diametrele defapt sunt raze (sau poate vrei un 500mm f/15  :lol:). XLS-ul ti-l pot trimite dar nu stiu cum.

Erwin
09 Iun 2011 00:55


Ahaaaaa! Păi zi așa, fratele meu! Eu puneam valoarea diametrului și mă miram de ce iasă așa o tulumbă! :twisted: 

Îți dau adresa de mail pe pm. Mulțumesc!

valy
09 Iun 2011 00:58


Ahaaaaa! Păi zi așa, fratele meu! Eu puneam valoarea diametrului și mă miram de ce iasă așa o tulumbă! :twisted: 
Hai ca nu iesea rau, cred ca arata bine oglinda de 400mm

Totusi l-am limitat asa ca pentru vremuri de criza. Daca vrei il las la 1 metru, pt. vise mai erotice (avem voie ca e peste 12 noaptea).

Erwin
09 Iun 2011 01:01


:lol: 
Ai dreptate, tre' să ne retragem la cabana Plăpumioara, că altfel mâine bâzâim ca bondarii la job!  8)

valy
29 Sep 2011 10:44


http://www.astronomy.ro/forum/files/capture_22042011_01_51_48_960.jpg
Plecand de la imaginea obtinuta cu ceva timp in urma, nu ma linistea aspectul asta al primarei stand pe 3 suporti de pluta. Asa ca aseara m-am enervat putin, le-am desprins si am pus un cerc dintr-un material gen spuma de pus sub parchet dar mai subtine, ~1mm, de diam. primarei, intre ea si suportul de aluminiu pe care statea. Oglinda se sprijina pe respectivul disc cam de 1cm in latime, pe diametrul exterior, pe suportul de metal. L-am lasat cateva ore la rece si aseara am vazut un Jupiter cu mai multe detalii ca de obicei, cred ca se vedea si SEB, pe la 23:45, ora locala. Satelitii desi tremurau datorita turbulentelor parca erau mai punctiformi decat de obicei, inclusiv la 20mm+2x = 440x.
N-am apucat sa aprofundez ca au venit imediat niste nori si a disparut subiectul.

valy
08 Dec 2011 14:41


Cred ca m-am hotarat sa fac tubul de perforatie dintr-o mapa de plastic (A4), e suficient de gros sa nu se deformeze odata transformat in tub. Insa ma tot gandesc sa nu ii mai fac diafragme, desi ar fi bune ca il rigidizeaza ca cilindru, ci sa il vopsesc mat. Dar am observat ca tot nu e suficient, citisem undeva ca daca pui malai in vopsea se obtine o matuire mai buna. Velur nu pun ca se ingreuneaza si s-ar putea sa il deformeze, nici n-am, dar vopsea negru mat am.
Aveti idei de matuire? Sau matui cu vopsea neagra "fara malai" si pun diafragme?
Multumesc.

Erwin
08 Dec 2011 23:11


Poți pune toner de copiator în vopsea sau dacă e spray pulverizezi tonerul peste până nu se usucă vopseaua.

gpaunescu
29 Noi 2022 19:17


Salut,interesant subiectul pus in discutie,eu nu am cass in dotare deci nu am incercat,dar producatorii de la Baader descriu cum se face colimarea la cass cu laser colli mark III:


Eu am laserul pomenit mai sus; imi pare rau ca am dat banii pe el; mai bine unul mai ieftin si pe care toata lumea stie cum il colimeaza.
Pe asta cu greu l-am adus la o forma cand pot sa zic ca e aproape colimat;
Desi Baader e firma mai renumita, al meu era necolimat din fabrica.

Update: cred ca s-au separat subiectele, si postarea mea ajuns aici , unde nu are legatura.

Rog un admin sa o stearga.