-----------------------------------
uzunu
24 Mar 2011 18:55

GPUSB made in Romania. Doritori?
Sunt pe cale de a-mi face un GPUSB de la zero folosind schema de aici: http://stargazerslounge.com/diy-astronomer/81238-simplegpusb-home-brew-auto-guider.html

De asemenea, ma gandeam ca ar putea fi si o parte lucrativa in toata treaba asta. Ati fi interesati sa cumparati un asemenea produs, complet functional (practic, plug and play), la un pret mult mai mic decat un GPUSB original, singura diferenta fata de acesta fiind lipsa brandului de pe carcasa? Daca da, la ce pret, tinand cont ca produsul de la ShoeString Astronomy costa 75$ + transport?

valy
24 Mar 2011 20:07


:idea: 
De cand vreau sa fac asa ceva, din pacate nu ma pricep si nici daca m-as pricepe n-as avea timp sa lipesc gandacei. La sw ma bag cu draga inima dar partea hw zic pas...desi m-am chinuit la un mom. dat si a iesit ceva cat de cat. Nici nu gasisem pe cineva sa faca partea hw.

Dan Vasiliu
24 Mar 2011 20:11


Eu unul as fi ineresat. Pretul il stabilesti tu. Ai grija sa nu te lacomesti.   :lol:

Liliensternus
25 Mar 2011 15:33


Ai inca un client daca te apuci de treaba, de mult caut si eu asa ceva. 

Singura varianta apropiata e cea oferita de Ursa Minor dar la 100 de iepuroi......cam urat din partea lor avand in vedere ca toate materialele nush daca ajung la 100 ron.

uzunu
25 Mar 2011 20:50


Inca nu m-am apucat de treaba din lipsa timpului, insa am calculat cam la cat ar ajunge scorul pentru cutiuta, inclusiv timpul pe care-l petrec construind-o: undeva intre 160 si 200 de lei, depinzand cel mai mult de cate circuite integrate comand, practic costul transportului din UK pana in Romania. Cu cat mai multe, cu atat mai ieftin. De asemenea, daca sunt mai mult de 10, pretul din nou scade. Timpul de la comanda pana la produsul finit este de aproximativ doua saptamani, depinzand, din nou, de transport. 

Sper ca week-end-ul acesta sa am cutiuta completa in mana, sa o testez pe propria montura (un EQ5), sa-i fac poze si sa pun rezultatul aici. N-am de gand sa fac o afacere din asta, dar si timpul meu are o mica valoare :)

Laurentiu
26 Mar 2011 17:37


As fi interesat. Daca  vad ca l-ai testat si ca merge !  :wink: 

Pretul se negociaza, nu ?

Liliensternus
26 Mar 2011 18:04


Cata vreme e la acelas pret cu cel de la Shoestring sau un pic sub, nu cred ca mai trebe negociat, transportul din SUA si vama cred ca aproape ar dubla pretul unuia original.

uzunu
29 Mar 2011 12:33


Nu prea ai avea ce sa negociezi, tinand cont ca cea mai mare parte din pret e reprezentata de costurile de productie. In schimb, daca pui comanda in acelasi timp cu ceilalti, atunci, evident, transportul circuitului integrat (CP2103 breakout) se imparte la trei.

On the other hand, asa arata prototipul pe care mi l-am facut mie (am avut probleme cu placa de montaj pe care am cumparat-o si am decis sa imi fac circuitul "in aer"). Urmeaza diseara sa-l montez in cutie si sa-l testez.

valy
29 Mar 2011 14:00


Cred ca ma bag si eu la 2-3 dar trebuie sa ma lamuresc ce anume stie sa faca si daca imi este util, poate pe PM sa avem o discutie.

uzunu
29 Mar 2011 18:01


Ce stie sa faca? Creaza o punte intre calculator si montura telescopului cu ajutorul standardului ASCOM 5. 

La ce il poti folosi? Cel mai important este autoguidingul. Pui piggy-back o camera web/camera planetara cu un obiectiv care sa fie macar de doua ori mai lung decat focala telescopului (aici calculezi CU crop factor). Cu alte cuvinte, daca ai telescop de un metru, cel mai scurt obiectiv pe care-l poti atasa la camera web (daca are senzor de 1/4") este unul de 200mm. Camera web o legi de laptop. Poti folosi mai multe programe de ghidaj, gen PHDGuiding (cel pe care-l folosesc eu), GuideDog sau altele. Acestea interpreteaza imaginile in timp real si transmit prin USB corectiile necesare acestei cutiute pe care eu o construiesc. Circuitul integrat CP2103 converteste semnalul digital intr-unul analog si il trimite mai departe controllerului de montura sub forma unor impulsuri electrice. De asemenea, pentru un controller de tipul EQ5, trebuie facuta o modificare absolut banala care adauga un conector RJ12 (ca de telefon, 6 la 6). Astfel, semnalele transmise de GPUSB sunt interpretate ca si cum tu ai apasa pe butoane pentru a mentine obiectul fix in cadru, doar ca asta se petrece automat, extrem de rapid si de precis. 

Pe foarte scurt, toata matzocaria asta elimina erorile de tracking sau aliniere polara relativ proasta. Daca alinierea e facuta foarte prost, atunci imaginea va aparea rotita in jurul centrului, insa steaua din centru va fi perfect pin-point. 

Montura mea, neghidata, poate mentine ~2 minute la 1000mm. Cu GPUSB, cel mai lung timp incercat a fost de 15 minute. Nu se recomanda folosirea trackingului la altitudini mai mici de 20 de grade din cauza refractiei atmosferice. 

Cutiuta mai poate fi folosita la tracking manual la planetare, pentru a nu sta cu controllerul in mana, riscand sa atingi montura, si la aplicatii remote, daca ai un observator si vrei sa tragi imagini de acasa sau iti e prea frig si vrei sa controlezi montura din confortul masinii.

MikeC
29 Mar 2011 19:34


Sa ne dai de stire dupa ce testezi circuitul. Sunt tare curios, iar daca functioneaza cum trebuie as fi si eu interesat. Sunt aproape de a-mi modifica telecomanda de la EQ5 (skywatcher) cu scopul de a lua pe viitor un shoestring.
Poate acum voi mai economisi niste bani.

uzunu
29 Mar 2011 20:05


Cutiuta e gata, chipul e programat, urmeaza testarea. Intai sa ma asigur de functionalitate pe W7 (desi, folosind acelasi circuit ca si originalul, n-ar trebui sa dea probleme, laptopul de imaging ruland W7), apoi dry-test/proof of concept in studio (maine) pentru ca joi sau vineri sa-l pun la lucru in teren. 

O mica problema descoperita acum e ca, deocamdata, nu am o metoda de a scoate LED-ul rosu in afara carcasei. Se vede luminand inauntru, totusi. 

Pentru ca ma intreba cineva cum functioneaza schema:
camera web/camera planetara -> cablu USB2.0 -> calculator -> cablu USB 2.0 -> roGPUSB -> cablu telefonic cu conectori RJ12 (6 la 6) -> controller montura modificat -> motoare montura. Cerinta imperativa pentru calculatorul de lucru: 2 porturi USB 2.0 libere (presupun ca se poate si un bridge de USB pe un singur port, output-ul catre GPUSB fiind foarte mic)

News when available, dar sunt complet deschis intrebarilor.

neox
29 Mar 2011 21:06


Numai o intrebare scurta...

Toata jmecheria merge numai pentru sistemele standard comerciale gen EQ3 sau EQ5 sau poate fi implementata si la altele inclusiv home-made? Adica e gandita special numai pentru un anume tip de montura?

valy
29 Mar 2011 21:08


Driver (soft) pt. device-ul USB exista?

Cat de repede comuta din 0 in 1, ce frecventa maxima poate produce la iesirea catre controler?

uzunu
29 Mar 2011 22:09


@neox: toata schema e gandita pentru standardul ST-4 folosit de ShoeString Astronomy ( http://forum.shoestringastronomy.com/viewtopic.php?f=3&t=288 ). Poti sa-l conectezi la orice atat timp cat respecti standardul. Daca nu iti este compatibila/convenabila configuratia pinilor (de la 1 la 6: N/A, ground, RA+, DEC+, DEC-, RA-), o poti schimba in 10 minute cu un letcon + o reconfigurare soft.

@valy: ai aici datasheet-ul: http://www.sparkfun.com/datasheets/IC/CP2103.pdf

News: Merge pe W7 conectat la internet direct, plug and play (are nevoie sa-si descarce driverul).

Erwin
29 Mar 2011 23:05


am fost curios dacă se găsește chip-ul pe la noi și am găsit un kit gata făcut:
http://www.ekit.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=14&products_id=31&zenid=e79bcf63cc811d231ba2c9f108ace8a7 
Poate simplifică lucrurile?

valy
29 Mar 2011 23:10


Mai curand asta: http://www.ekit.ro/index.php?main_page=product_info&cPath=14&products_id=26&zenid=e79bcf63cc811d231ba2c9f108ace8a7 ?

uzunu
30 Mar 2011 11:53


Nici unul nu-i ce trebuie. Am nevoie de 4 porturi I/O pentru a controla montura, iar chipurile alea nu au niciunul. In plus, al doilea e ceva mai scump decat CP2103 breakout. Multumesc pentru incercari, chiar apreciez, dar am cautat pe tot netul romanesc si nu am gasit IC-ul. N-am verificat Germania sau Franta, insa voi incerca, poate il gasesc ceva mai ieftin.

Ca idee, pentru a fi complet transparenta toata treaba, prototipul facut pentru mine m-a costat in felul urmator:
~16 lire - CP2103 breakout comandat din UK (l-am gasit acum la ~14 lire)
~7 lire - transportul din UK pentru o bucata
1 leu - ULN2003A (Darlington Array)
10 lei - cutiuta
4 lei - placuta pentru montaj (nefolosita pentru prototip)
~5 lei - cabluri, conectori, diverse

~5 ore pentru manufacturat prototipul, inclusiv ganditul montajului si gasitul de solutii

uzunu
30 Mar 2011 12:41


Ma gandeam care vor fi urmatoarele proiecte:

- modificat transmisiile motoarelor pentru un backlash cat mai mic
- Go-To asistat de calculator (asta deja se poate face intr-o oarecare masura cu ajutorul cutiutei, doar ca ar dura destul de mult pana ar ajunge la obiect)
- conectare GPS (deja am cateva idei)
- modificare rate sidereale (voi sapa)
- conectare la o baterie auxiliara de 12V (de motocicleta, deja am una de 19Ah putin folosita) cu controller de tensiune si trei porturi (montura, incarcator camera foto, laptop)

Laurentiu
30 Mar 2011 14:11


Suna bine ce vrei tu sa faci. Stau "geana" pe topic  :)

valy
30 Mar 2011 14:20


Daca ar fi doar:
- modificare rate sidereale (configurabile, nu doar cateva fixe)
- conectare la o baterie de 12V 
m-as declara multumit  :lol: 

Cum conectezi laptopul la bateria de 12V?

Laurentiu
30 Mar 2011 14:28


Vezi asta:

http://www.vitacom.ro/Products/3237/P_SUP_NBC-BL/Alimentator-universal-laptop-pentru-masini-12v.html

valy
30 Mar 2011 14:44


Laptopul meu "mananca" max 120W deci banui ca respectivul adaptor nu prea merge desi bateria auto poate mult mai mult. O alta varianta ar fi un UPS conectat la bateria auto sau un adaptor ca cel din link dar care sa suporte mai multa putere.

uzunu
30 Mar 2011 14:47


Adaptorul ala nu stiu daca ar fi suficient pt mine, laptopul de lucru imi trage 4.6A la 19.5V, ar fi seriously underpowered, iar cel pe care-l iau la stele nu stiu cat suge. 

Cel mai simplu si mai ineficient mod de a-l conecta la baterie ar fi cu un convertor 12V DC -> 220V AC, insa sunt sigur ca-mi gasesc adaptor de masina original si nu mai trebuie sa mai trec prin doua conversii de voltaj. La fel si pentru bateria camerei foto. 

In principiu, conectarea pentru laptop e mai mult un moft, bateria tinandu-ma opt ore la 0 grade pe teren, cea de camera tine cam 2-3 ore de imaging si o incarc la masina, iar bateriile monturii ma tin cam 4-5 iesiri. I love modding, what can I say :D

Laurentiu
30 Mar 2011 15:08


Cu scuzele de rigoare pentru ca dam, oarecum, in off topic  :) , cum pot afla ce consum are laptopul meu ? 

Ma framanta acum problema asta a alimentarii "in the field" pentru ca vreau ca la vara, cand vreau sa ma duc cu tot calabalacul undeva unde e cer negru precum catranul (sper !) si e posibil sa nu am acces la reteaua de curent, sa fiu pregatit cu tot ce trebuie.

uzunu
30 Mar 2011 15:21


Trebuie sa scrie pe incarcator :)

Presupun ca, atunci cand pleci in deplasare, mergi cu masina, doar nu te-oi cara cu 'scoapa pe tren. Si, daca nu e vorba de vreun Matiz, atunci alternatorul ar trebui sa-ti poata incarca tot ce ai nevoie. Si, oricum, e o vorba printre fotografi: "Daca e la mai mult de 50 de metri de masina, nu merita" :D

Am verificat si eu acum, Astra mea are alternator de 100 Ampi, mai mult decat suficient pentru a incarca tot ce trebuie cu un cost de 0.6 litri de benzina pe ora.

Andrei
30 Mar 2011 15:44


Pentru a afla puterea, se inmulteste curentul cu tensiunea, scrise pe alimentator (P=U*I) ex: 4.6A * 19.5V=89,7W(att)

cmatei
30 Mar 2011 15:44


Ceva mai ieftin decat un adaptor USB/serial ar fi un microcontroller + suita USB software. Raman pini GPIO destui, se pot implementa timed moves in hw, etc.

Erwin
30 Mar 2011 16:42


vedeți la vânzări, mai am 2 surse de 1400VA de vânzare! Le pun și borne de 12V dacă doriți. Bateriile sunt 2buc de 7AHh.
Scuze de offtopic!

valy
30 Mar 2011 17:19


...un microcontroller + suita USB software...
Ceva implementare functionala exista? E mai ieftin decat jucaria lui uzunu?

cmatei
30 Mar 2011 21:25


De exemplu, http://www.obdev.at/products/vusb/index.html. Daca te refereai la solutia intreaga pentru guider, nu am cautat. Nu stiu CP2103, dar FT-232 se gaseste usor si pe-aici, la vreo 20-30 RON. Montat pe un breakout board e tot cam 100 RON, desi nu e chiar imposibil de lipit manual. In comparatie, un avr tiny2313 e ~10 lei (sau 4 lei, daca mai gasesti pe undeva stocuri vechi). Nu stiu daca merita complicatia, era doar o sugestie.

valy
31 Mai 2011 00:30


Care mai e statusul cu controlerul usb?

uzunu
01 Aug 2011 17:55


Din lipsa de timp si nervi, aproape am abandonat proiectul. E posibil sa ma fi blocat foarte aproape de finalizare, controllerul este recunoscut de calculator, insa nu poate misca montura.

valy
01 Aug 2011 18:50


Adica unde mai exact apare blocajul?

uzunu
01 Aug 2011 19:40


Montajul este recunoscut de catre calculator si, aparent, programele de ghidaj comunica cu procesorul CP2103. Nu am avut timp sa re-verific firele mai departe.

uzunu
23 Aug 2011 14:12


Am descoperit, intr-un final, problema. Nu de alta, dar GPUSB-ul pe care tocmai il cumparasem nu vroia sa mearga. Pin-out-ul controllerului era facut gresit. Practic acum am doua obiecte care merg si fac fix acelasi lucru. Hmmm...

ursamajor
23 Aug 2011 14:27


Tot răul spre bine. Acum poți face ce ți-ai propus la începutul topicului și niște useri vor fi mai fericiți. :)

Dan Vasiliu
23 Aug 2011 14:41


Si eu sunt interesat! Spor la productia de serie.  :wink:

valy
23 Aug 2011 15:24


De acord cu antevorbitorul.

eolloe
23 Aug 2011 20:24


Felicitari Uzunu. Chiar asteptam deznodamantul :)

As fi si eu interesat sa iau un CP2013. Asta daca va hotarati mai multi sa comandati. Scutim banuti la transport.

Sper sa nu se supere Uzunu dar as incerca si eu sa fac unul. Mi-am facut un controler pentru DSLR Shutter care sa mearga cu Nikon D3100 si mi-a iesit treaba. Placerea de a face ceva cu mana ta e mare, mai ales atunci cand iti iese :)

Daca va hotarati va rog sa ma anuntati si pe mine cu un PM.

Multumesc.

uzunu
23 Aug 2011 20:41


N-as avea de ce ma supara :))

Ma streseaza, in schimb, faptul ca nu mi-am dat seama care era problema si, practic, am pierdut atata timp pentru un nimic.

eolloe
28 Oct 2011 15:30


Am gasit asta: http://astrosurf.com/forever114/lx-st4.html

si asta http://www.delock.com/view/pdf/61859/A/6922/

Pana la urma a testat cineva un serial-st4 prin convertor usb la serial?

eolloe
28 Noi 2011 10:17


Iaca am facut si eu unul. Dar am observat ceva si as vrea sa va impartasesc experientele  :D 

1. Windows 7 x64 prima problema. Nu este semnat digital driverul. Rezolvarea F8 la boot si alegeti varianta test "disable digital signature enforcemen". Asta pentru a va putea folosi de driverul lui Sam http://www.guywebb.co.uk/SimpleGpUsb/SimpleGpUsb%20Files.zip. Din pacate trebuie facut lucrul asta la fiecare boot.

2. La instalare a luat automat COM15 (asta aparea ca fiind primul liber la mine). Am luat la verificat COM-urile si, avand in vedere ca pentru DSLRShutter am pus manual COM2, am ales manual COM3.

3. Partea cea mai dubioasa (inca nu am reusit sa-mi dau seama ce anume se intampla): La PHD Guiding daca aleg la telescop GPUSB nu merge. Daca aleg ASCOM si este configurat GPUSB-ul prin ASCOM merge uns. Am impresia ca prima data a mers direct si prin PHD dar eram prea incantat de realizare ca sa mai tin minte exact :) . Sap si revin cu update.

saiph
16 Ian 2013 16:02

Re: roGPUSB
Pana acum vreo doua luni eram si eu interesat sa-mi fac un GPUSB, dar am ramas in standby la faza de achizitionare a pieselor - nu stiam de unde sa-mi iau tot ce-mi trebuie, am vazut pentru unele niste preturi, care cu tot cu transport sareau de varianta SH, asa ca l-am luat de-a gata de pe CN, pe la vreo 55 USD (cel putin n-a fost 72 GBP).

Am facut adaptarile necesare la keypad si acum astept sa se faca senin sa vad cum ghideaza propriu-zis. Deocamdata in PHD totul a mers ok, da semnal catre motoare, le actioneaza, deci conexiunile au iesit bine. Interesant ca la noi nu se gasesc prize si mufe RJ12 asa usor.. Pe unde intrebam imi tot ofereau RJ11 de parca nu intelegeau romaneste.  

Cum se comporta roGPUSB-ul in actiune? Vreo poza ilustrativa? (adica, rezultat concret, un dso ceva tras cu un setup in care intra si device-ul)


Cer senin!

ursamajor
26 Ian 2013 16:41


Unul original disponibil pentru doritori, aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=108181#108181

adipetroiu
21 Feb 2014 19:46


Buna Seara. Sunt curios daca acest modul poate fi folosit pentru a face un GPUSB. Pretul e convenabil si se trimit fara taxa de transport.

http://dx.com/p/ft232rl-usb-2-0-to-serial-port-converter-module-blue-yellow-204298#.UweC2GJ_uSo

nobody
22 Feb 2014 19:04


Are iesiri GPIO (CBUSx), ar trebui sa meaga. Se poate folosi si ca EQDIR.

adipetroiu
22 Feb 2014 20:04


Multumesc! Dupa ce-l voi achizitiona o sa mai cer ajutor pentru configurare poate mai sunt interesati.