-----------------------------------
marcel jinca
26 Mar 2011 08:51

Prima incercare FlexTube GoTo
In noaptea de joi spre vineri a acestei saptamani, am acceptat propunerea amicului meu Cornel Apetroaiei din Petrosani, posesor al unui dob 300/1500, sa facem o iesire si sa incercam cateva fotografii prin telescopul Dob FlexTube 200/1200 GoTo.
Pe un cer cu turbulente de-a dreptul mari si pozitionati la jumatea drumului indtre Tg Jiu si Bumbesti Jiu, poluarea luminoasa si-a spus cuvantul, dar am poposit pentru cateva ore de observatii acompaniati de Dan (ZENDOW) din Tg Jiu, in zona roiului de galaxii din Coma Berenices.
Am testat diverse oculare, filtre, trecand de la un telescop la altul pentru a vedea diferenta dintre un diametru de 200 si unul de 300.
Rezultatele cred ca sunt bune. S-au facut 10 expuneri a cate 30 s. cu un DSLR Canon.
Magnitudinea fotografica limita in aceste fotografii este in jurul valorii de 15.
Sistemul GoTo pe un dobsonian este intr-adevar o realizare ce iti ofera noi perspective.

Cer senin tuturor!
Marcel

gabi
26 Mar 2011 09:27


Salut Marcel,

Mie imi place cum a iesit M3. Ce model de Canon ai folosit e modificat pt astro ?


Gabi.

marcel jinca
26 Mar 2011 09:48


Salut Gabi,
Nu stiu ce model (era bezna), dar nu e modificat. Asta o stiu.
Nu sunt fan astro-foto, am vrut doar sa vedem daca alinierea, colimarea telescopului e buna si daca la 30s obtinem ceva.

ZENDOW
26 Mar 2011 17:14

Prima incercare
V-ati facut de cap dupa ce am plecat eu!
Urmatoarele fotografii sus cu ele la astrofoto avansati!!!!

C MARIUS
26 Mar 2011 19:21


Am testat diverse oculare, filtre, trecand de la un telescop la altul pentru a vedea diferenta dintre un diametru de 200 si unul de 300.

si la ce concluzii ati ajuns.......?
apropo de fotogafii ,, sunt superbe  :shock:

marcel jinca
26 Mar 2011 21:51


@ZENDOW,
Am facut si noi ce am putut.
Eu la avansat? Niciodata. Tu crezi ca stau ca pescarul pe langa telescop. Am acceptat o data, gata.
Stau in banca mea, acolo unde ma simt bine si doar sti de la Marian ca pentru sectiunea Astro- foto avansati nu am buton la mouse.
A rasarit Luna, ca ne prindea dimineata acolo.

@C MARIUS,
Concluzia? 300 e superior la luminozitate.
Daca nu gresesc, la un G=250x in 300 cerul era suficient de luminos ca sa lase bratele lui M51 sa fie usor vizibile. Cu acelasi grosisment, in 200 cu privire laterala se observau detaliile. Imaginea era mai putin luminoasa. E si mormal.

Pozele au fost prelucrate de Corneliu Apetroaiei, deci nu pot sa dau detalii de prelucrare.

Cer senin tuturor!

emilf
29 Sep 2011 18:45


Acelasi instrument a fost pus la treaba din nou cu Meade DSI PRO.