-----------------------------------
Stanescu Octavian
05 Mai 2011 13:58

Iesire pe deal la Silagiu
Spre seara profitam de: prognoza senina , Luna noua , Aquaride , frig . cativa am vorbit de aceasta ocazie si ne intalnim pe deal .  :D .
Daca sunt  si alti timisoreni amatori ce nu cunosc locul vorbim ..
cam asa sunt iesirile din pacate nu se pot organiza decat ad -hoc.

Laurentiu
05 Mai 2011 14:58


Daca era in weekend era mai bine, in timpul saptamanii (unii  :oops: ) mai lucreaza...

StarChild
05 Mai 2011 15:59


dupa 9 seara as veni si eu.
doar ca in ultimele ore au cam aparut norii....  :roll:

Stanescu Octavian
07 Mai 2011 19:49


Iesirea a avut loc seara trecuta pana la urma. 
S-a facut dimineata pe neasteptate (cand am constatat ca pozele ies palide si albastrii).
in timp ce pozele se adunau in Laptop mai vizitam si instrumentele colegilor .
Seeing destul de bun Saturn arata bine la 300x prin dobsonul de 200mm a lui Laurentiu.

Mircea Pteancu
07 Mai 2011 20:30


Felicitari participantilor!
Tavi,fii bun si prezinta-ne niste detalii,cine au fost participantii,(inteleg ca ai fost tu,Laurentiu,vad si montura -piston deci presupun ca Erwin),instrumentele folosite si niste rezultate cand sunt prelucrate pozele.
Vad ca ati gasit o platforma de beton,deci de data asta nu au fost probleme cu noroiul ,sper.
Mircea

Erwin
07 Mai 2011 21:05


Da, Mircea, sesiunea a fost destul de reușită. Am fost cei din poză, Tavi S., Laurențiu, Flavius (Red Giant) și cu mine. Mai târziu a mai venit un băiat pe care îl cunoaște Tavi, n-am reținut cine era și a venit pe întuneric. Platforma e de multă vreme locul obișnuit de pe Silagiu, însă drumul până acolo este plin de făgașe și are în unele locuri benzi paralele. Am avut și peripeții la întoarcere, când am intrat pe altă "bandă" și pentru că în față erau făgașe prea adânci, am dat cu spatele și am nimerit într-o groapă. Am scăpat doar cu bara din spate ruptă și-am legat-o cu sârmă să n-o pierd pe drum. Oricum era ruptă parțial și urma s-o schimb... Întârzierea cauzată de micul accident ne-a făcut să pierdem dansul celor 4 planete dinainte de răsărit urmărit de alți doi colegi din locul de observații de la Chevereș. 

În afară de poze făcute de Tavi și Flavius, am văzut multe obiecte Messier (fără a încerca un maraton), pentru mine a fost o sesiune de test cu succes pentru montura piston AZ nr.2, luneta 60x700 și ocularul Solid Ramsden 10mm. Cerul a fost bun, senin întreaga noapte, doar vântul a suflat cam rece și mi-a cam dat azi dureri de cap. Am început cu apusul soarelui, Lady Luna, am continuat cu Saturn, dubla Castor, Epsilon Lyra 1 și 2 care s-a rezolvat frumos în telescopul dobsonian de 200mm al lui Laurențiu și un pic mai dificil cu refractorul meu de 80mm cu ocularul de 8mm și cu SR10mm. O serie de roiuri și nebuloase ne-au încântat privirile, cum spune și Tavi, pe nesimțite a trecut noaptea. Am văzut în Fecioara 5 galaxii, presupun că din roiul Markarian. În prima parte pe când pregăteam instrumentele și așteptam să se înopteze Flavius a văzut un bolid pe care l-am observat și noi la strigătul lui, a coborât destul de încet și a avut un traseu lung, o culoare portocalie intensă, venea dinspre zenit și a coborât spre NV. 

La Saturn am văzut Titan, umbra inelului pe disc și golurile dintre inel și planetă. Prin telescopul lui Laurențiu am văzut 4 sateliți, umbra și inelul distincte, dar diviziunea Casini a refuzat să se arate de această dată. Tripleta din Leo am găsit-o destul de greu, dar de data aceasta am putut să o disting mai bine, nu numai cu vederea periferică. Prin mak-ul 100 F/10 am făcut observații alternative, însă nefiind perfect aliniate nu puteam observa simultan același obiect. Nu am prevăzut un reglaj la șinele de prindere pe montură, așa că alinierea deocamdată nu se poate realiza. Diferența dintre mak și refractor apare doar în privința micilor aberații cromatice prezente la obiectele lumionase. 

Ocularul Solid Ramsden de 10mm proiectat de Zoth la care am contribuit cu realizarea practică a barell-ului s-a comportat foarte bine, este lipsit de aberații cromatice, suprafața Lunii este plină de detalii, singurul impediment a fost prezența prafului care apare pe imagine. La duble și la Saturn acest aspect nu deranjează aproape deloc. Comparat cu ocularul Super de 10mm chinezesc, câmpul este un pic mai îngust (e o caracteristică a acestor oculare) dar este net superior în privința sfero-cromatismului, pe marginea craterelor lunare nu apar halouri colorate și nici Saturn n-a apărut colorat în degrade.

Erwin
07 Mai 2011 21:36


Iată și apusul superb la care am fost martori:

http://img708.imageshack.us/img708/1764/sunsetsilagiu11.jpg

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us

La orizont este orașul Timișoara cu turnurile sale.

Laurentiu
07 Mai 2011 22:48


Seara buna !  :) 

Pe scurt, o iesire binevenita, de incarcat bateriile si ridicat moralul pana la urmatoarea (speram, cat mai curand !).

Eu am avut telescopul de 200 mm f/6 in varianta dobsonian (pentru eclipsa de luna din 15 iunie il mut pe ecuatoriala). Cateva modificari constructive recente au fost testate cu rezultate oarecum contradictorii. 

In primul rand, un nou focuser tip Crayford de la Teleskop Service (foto: https://picasaweb.google.com/laurentiu.alimpie/NewFocuser# ), low-profile (45 mm) cu reductor de viteza 10:1, cadou de la Emil Kolbert. S-a comportat foarte bine, are un usor joc totusi dar numai daca il smucesti in mod barbar (ceea ce in uz normal nu se va intampla).

Apoi, am schimbat sistemul de prindere si colimare al secundarei (foto: https://picasaweb.google.com/laurentiu.alimpie/NewSecondaryMirrorHolderSpider# ). Schimbarea a fost necesara pentru ca vechiul sistem avea unele hibe care faceau dificila colimarea secundarei si, in plus, bratele spyder-ului erau cam groase (1,6 mm), cele noi fiind de 0,6 mm (tabla din inox ramasa de la constructia tubului telescopului - drept pentru care mi-am cumparat si o foarfeca pentru tabla, iar pentru gauri, tabla fiind foarte dura, mi-au trebuit burghiuri speciale acoperite cu cobalt...). Cu jumatate de ora inainte de plecare inca mai vopseam piesele  :shock: 

Nici noul sistem de colimare nu-i chiar ideal - m-am zbatut vreo jumatate de ora sa rezolv, pana la urma problema.

O a 3-a "gaselnita" este un ventilator montat pe tub, lateral de oglinda primara care este menit sa grabeasca aclimatizarea. Merge bine, singurul dezavantaj este ca tubul a trebuit reechilibrat (si pana sa-mi dau seama de problema a durat o vreme - ma miram de ce telescopul tot "trage" spre indarat, pana la urma m-am dumirit...). Poze nu am inca, urmeaza sa-i adaug si un potentiometru plus un tranzistor care sa permita variatia vitezei ventilatorului (am piesele dar vineri nu am apucat sa fac si asta - inainte de a pleca doar ce am reusit sa reasamblez telescopul dupa modificarile recent facute).

Am vazut Luna (pana s-a ascuns indaratul unor tufe si mi-a fost lene sa mut telescopul), Saturn (la care m-am reintors de mai multe ori pe parcursul noptii), s-a prezentat frumos la 200x cu ocularul ortho de 6 mm si chiar 300 x (asa cum a zis si Tavi Stanescu) cu un HR Planetary de 4 mm primit cadou de ziua mea (ce bine e sa ai prieteni astronomi amatori  :)).

A urmat un lung "turneu" in lumea obiectelor Messier  din Leo, Hercules, Lyra, Scutum, Sagittarius, Ursa Major samd. 

Iarasi, laserul verde atasat la un ocular si pus direct pe telescop s-a dovedit cel mai bun cautator pe care l-am avut vreodata, adio dureri de spate si de ceafa din cauza pozitiei incomode datorate cautatorului optic, clasic  :wink: 

Si cateva duble frumoase, usoare (intre care Epsilon Lyrae, Izar din Bootes).

Si ca sa inchei cu inceputul dupa ce am inceput cu concluzia  8) , seara a debutat cu un apus de soare fenomenal de frumos, asa cum su spus si baietii mai sus (dar asta este oarecum tipic pentru locul de observatii de pe dealul Viilor de la Silagiu), a continuat in compania stelelor, un cer curat, cu seeing bunicel si alaturi oameni cu aceeasi pasiune fara de care ne-am simti mult mai singuri pe lumea asta.

Rasaritul ne-a gasit infrigurati si obositi dar multumiti, iar eu, cel putin, nu vad un alt mod la fel de incantator de petrecere a unei nopti frumoase pentru un astronom amator.

Mircea Pteancu
08 Mai 2011 14:08


Erwin,Laurentiu
multumesc pentru detalii si descrieri,si felicitari inca odata pentru acest star-party reusit.Recitind mesajele voastre, si cel al lui Tavi Stanescu ,mi-am dat seama ca grupul de amatori de la Timisoara este foarte tehnic si atasat ATM-ului.Practic toate instrumentele prezente la acest star-party sunt unicate,fie ca au optica de fabricatie proprie fie ca optica provine din comert dar montura este originala.Si intrati si in domeniul accesoriilor ,vezi acel ocular Solid Ramsden proiectat de zoth si montat de Erwin,si mai sunt si altele.
La Timisoara ATM-ul este real,felicitari,este o incantare sa vezi asa ceva.
Mircea

Erwin
08 Mai 2011 14:57


Mulțumim, Mircea! Ca s-o spunem pe-a dreaptă, din păcate la Timișoara sunt și foarte mulți amatori care au venit, au văzut, au plecat și nu s-au mai întors. La așa o populație numeroasă și ținând cont de câți timișoreni și-au cumpărat instrumente mai mici sau mai mari, e păcat că nu participă la astfel de ieșiri, profitând de puținele nopți senine de care am avut parte anul ăsta...

Laurentiu
08 Mai 2011 15:21


Erwin, nu toti posesorii unui telescop sunt si astronomi amatori. Sunt oameni cu bani care si-au luat un instrument doar dintr-un capriciu de moment sau doar ca o etalare a snobismului ("da bine in birou/livingul vilei"). Pe acestia eu zic ca-i asteptam in zadar la sesiuni de observatii (ba e chiar recomandabil sa stea acasa...).

Doru Dragan
08 Mai 2011 16:03


Felicitari pentru iesirea reusita si pentru rezultatele obtinute :) Eu din pacate mi-am petrecut weekend-ul in pat cu gripa. Poate altadata.

horatius
08 Mai 2011 17:37


Amatori de astronomie sunt multi. Astronomi amatori mai putini. Si la noi am observat acelasi fenomen. La unele starparty-uri mai vin si persoane noi, unele au si telescop, dar majoritatea nu ajung decat 1 singura data, acea data, dupa care dispar definitiv. Este foarte greu sa gasesti pasionati adevarati, care au un interes real persistent si sunt dispusi sa investeasca resurse de toate tipurile in aceasta pasiune. Inclusiv unii membri ai astroclubului sunt/erau doar amatori de astronomie, mai precis curiosi si nu prea. Multi vin doar din curiozitate sau pentru socializare. La cateva starparty-uri chiar am avut impresia ca multi din cei prezenti au venit pentru altceva decat observarea cerului, intrucat multi nu manifestau nici interes sa se uite prin telescoape sau sa intrebe ceva legat de ce se intampla acolo, avand alte preocupari.

red giant
08 Mai 2011 21:11


mi-am dat seama ca grupul de amatori de la Timisoara este foarte tehnic si atasat ATM-ului.
Ca reprezentant al "fenomenului" COTS (Commercially available Off-The-Shelf) asigur adep&#539;ii ATM că promovăm convie&#539;uirea pa&#537;nică, atâta timp cât distribu&#539;ia fotonilor se face conform protocolului stabilit. :)

Revenind la ie&#537;ire, am atacat fotografic Luna, Saturn, tripleta din Leu, M51 &#537;i M3. Din păcate am comis o boacănă de propor&#539;ii, am tras vreo două ore de expuneri defocusate. :oops: Tripleta s-a dus, la M3 &#537;i M51 am reu&#537;it să mai fac ni&#537;te expuneri pănâ ce crepusculul ne-a trimis acasă. Revin cu ceva poze.

Mircea Pteancu
08 Mai 2011 22:03


Flavius
imi cer scuze , felicitarile mele se adreseaza tuturor celor care ies la observatii,indiferent daca telescopul lor este comercial sau de ATM,toti au simpatia mea.Insa incurajez ATM-istii pentru ca este cea mai grea cale in  zen-ul astronomic,avem mare nevoie de asa ceva.
Din motivele amintite de Erwin si Horatius eu de pilda am renuntat deocamdata la contactul cu publicul.
Sper ca ATM-istii,firmele comerciale si observatorii cerului sa prospere impreuna.
Dar categoric,stima si respectul meu  merge intai la cei de sub stele.
Si pentru acela cu gripa de acasa,ca-i prietenul meu,insanatosire grabnica!
Cer senin si conjunctii aglomerate in diminetile de 10-13 Mai,Mircea

Erwin
08 Mai 2011 22:10


Sănătate, Doru! Te așteptăm la următoarele ieșiri. Flavius, nu-i nimic, se întâmplă și la case mai mari! Așteptăm pozele reușite. Mircea, te luăm și pe tine cu noi când dorești! :)

StarChild
09 Mai 2011 09:25


.... Mai târziu a mai venit un băiat pe care îl cunoaște Tavi, n-am reținut cine era și a venit pe întuneric. .....

am fost [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71161#71161]eu.
am venit cam nepregatit (fara izmene  :oops: ) si a trebuit sa dezertez pe la ora 1  :roll: din cauza frigului. da' va urmaresc si cand se mai anunta iesiri ma inscriu si eu in masura in care "comandamentul superior" (nevasta si fetita) imi dau "invoire" .

PS: apropo, la cine am dat bricheta?

Erwin
09 Mai 2011 09:34


Bine ai venit, Liviu! Nicio problemă, la viitoarea ieșire vei ști regulile! :D Ne bucurăm că ești și ATM-ist! Lui Laurențiu i-ai dat bricheta, care s-a văitat că în viața lui n-a stat fără foc la țigară iar bricheta mea de la mașină nu e bună. A fost utilă și ca să găuresc bara ruptă cu o sârmă încălzită spre a o lega! :D Mulțumim!

Laurentiu
09 Mai 2011 10:09


@StarChild: nu am vrut sa aduc aminte de episodul cu bricheta ca sa nu se spuna despre mine ca fac apologia unui obicei daunator  :P 

Multam fain, bricheta e la mine in rucsac, va sta acolo la toate iesirile (pentru ca iau cu mine rucsacul de fiecare data  :) ) si ti-o restitui atunci cand ne intalnim (exceptie facand situatia in care imi uit iar bricheta proprie acasa  8) ).


Si, intradevar, bara spate a masinii lui Erwin ar zace acum undeva intre Silagiu si Timisoara daca nu erai tu.

Evident, prezenta ta e de bun augur, prin urmare sa mai vii !  :lol:

Stanescu Octavian
26 Mai 2011 18:54


Maine este vreme prielnica pentru o noua iesire pe deal la Silagiu . daca sunt  si alti doritori din zona sau de mai departe sunt bine veniti.

StarChild
06 Mai 2012 13:47


am fost aseara in formatie "restransa" pe dealul de la Silagiu...in incercarea de a face "poza de Pulitzer" la Luna cea mare peste care se vede silueta Capelei de pe dealul de la Silagiu...

@Tavi: pune tu poze prin telescop

Stanescu Octavian
06 Mai 2012 15:22


Frumos a iesit soarele si Catedrala , daca am fi dorit asta nu reuseam sincronizarea .
De fapt ne-am uitat la acest spectacol cu toti si prin binoclu fara filtru  :wink: 
Si "superluna" :lol:

StarChild
06 Mai 2012 15:37


tre sa facem cumva sa dam jos stalpul ala din spatele capelei pana luna viitoare  :lol:

UFO
06 Mai 2012 17:07


Iluzia Lunii Pline la orizont despre care am toot vorbit acum cateva luni pe un alt thread in cadrul acestui forum... Nu inteleg, care a fost spectacolul ? Ca am vazut o alta luna plina ? 

p.s. Fotografia este foarte reusita.

Alexandru Savin
06 Mai 2012 21:24


"Alta" Luna plina? In poza domnului Octavian mi se pare "The" Luna plina :)
Felicitari...oarecum regret ca nu stau pe langa Timisoara :)

Keep up the good work!


O seara placuta,
A.

Darius M
29 Iul 2016 19:40

Coordonate
Salut, imi poate oferi cineva cateva informa&#539;ii despre locul de observa&#539;ie de la Silagiu? 
Mai exact, ma intereseaza următoarele:

1. Coordonaate / locatie pe Google Maps pentru locatia de pe deal
2. Cum e drumul pana pe deal? Se poate urca cu o berlina? 
3. Sunt stane / ciobani / oi / caini in zona? 

Multumesc

Erwin
29 Iul 2016 21:12


Cam pe aici:
45°36'18.9"N 21°38'21.2"E

Nu am mai fost de mul&#539;i ani, dar ultima oară am fost cu Dacia &#537;i era să-mi las bara din spate într-o groapă de pe făga&#537;ele a&#537;a numite "drum". Se iese de pe drumul de asfalt de la capătul satului &#537;i se merge spre bisericu&#539;a din vârful dealului ca punct de reper însă înainte de a ajunge acolo este o platformă de beton. 

Din păcate nu mai este bun ca loc de observa&#539;ii din cauza luminilor din sat. Noi mergem în altă parte, la Otve&#537;ti, chiar dacă este câmp. Până la Otve&#537;ti e asfalt apoi se merge spre Blajova cam 3-4 Km pe un drum de piatră apoi se iese de pe drum pe o pă&#537;une:
45°36'26.1"N 21°27'51.1"E
Dacă e vreme bună mergem mâine seară acolo.

Darius M
29 Iul 2016 22:07


Multumesc frumos, am sa incerc la Otvesti, poate chiar noaptea asta, ca s-a inseninat. 
As fi vrut sa vad Delta Aquarids. Ieri seara n-am vazut nimic din cauza norilor si a luminilor orasului, asa ca sper ca azi, la o zi dupa apogeu sa reusesc sa le vad totusi.

Darius M
30 Iul 2016 04:37


@Erwin, multumesc pentru coordonate!
Tocmai am ajuns inapoi acasa dupa o scurta iesire pana la locul cu pricina.

Ceata din noaptea asta nu a ajutat, dar am reusit sa vad cativa meteori. Cu toate ca am mers pentru Delta Aquarids, mai multi am vazut din Alpha Capricornids cred. Oricum, frumos spectacol.

Din pacate telescopul a ramas in masina pentru ca pe bezna aceea nu am reusit sa ajung pe campul mentionat, ci a trebuit sa raman chiar la drum, mai ales pentru ca uitasem si lanterna acasa. Asadar tot ce am vazut au fost meteorii, chiar daca aveam si cateva Messier in plan.
 
Locul pare interesant, sper sa reusesc sa intru si pe camp cat mai curand. 

Pe campul respectiv se poate ajunge cu masina pana la locul de observatie sau se merge pe jos de la drum? Intreb pentru ca nu am reusit sa disting nicio carare pe acolo.

P.S. Google Maps a avut chef de glume si m-a dus prin Cheveres - Vucova - Nitchidorf - Blajova - Camp.

Erwin
30 Iul 2016 17:20


Se poate intra cu ma&#537;ina până la locul de observa&#539;ii dar trebuie să mergi ziua pentru că nu e drum bătătorit ci o potecă în iarbă. Eu vreau să merg în seara asta.

Erwin
31 Iul 2016 11:51


Drumul este în lucru, s-a a&#537;ternut un strat de piatră spartă, are por&#539;iuni tasate unde mergi aproape ca pe asfalt &#537;i o zonă unde este piatră mai mare dar este mult mai bun decât era data trecută. La intrarea pe pă&#537;une au fost făga&#537;e cu noroi făcute de tractoare, acum sunt astupate cu piatră. E plin de &#539;ân&#539;ari dar ne-am dat cu Autan din bel&#537;ug. 

A fost senin &#537;i bun pentru DSO, turbulen&#539;a medie, am observat împreună cu doi băie&#539;i care nu sunt pe forum, începători. Le-am arătat câteva obiecte, roiuri, galaxii &#537;i nebuloase pe care ei nu le-au văzut dar am vizitat &#537;i câteva roiuri globulare pe care nu le &#537;tiam nici eu &#537;i mi le-au sugerat ei. Instrumentele au fost un newtonian 114 EQ, o lunetă Bresser de 60/700 (Lidlscope), luneta Lady Black de 110mm &#537;i luneta mea de 60/700 la care i-am scurtat tubul pentru a o putea folosi cu diagonală, focuserul ei fiind scurtat, a&#537;a l-am primit. Jupiter era prea jos deja, am observat un pic Marte &#537;i Saturn. 

Umezeala a fost destul de mare, plouase mult cu o zi înainte a&#537;a că ne-am bucurat că nu era noroi. Pe la miezul nop&#539;ii a venit Andrei (Kepler) cu câ&#539;iva tineri, mai târziu când au plecat a venit un val de cea&#539;ă a&#537;a că ne-am apucat să strângem instrumentele. Când erau aproape strânse s-a dispersat &#537;i cea&#539;a. 

În cursul sesiunii am văzut mai mul&#539;i meteori decât altădată, atât delta-aquaride (unul mare, spectaculos, al&#539;ii mai mici, len&#539;i) cât &#537;i perseide, rapide &#537;i doar vreo 3-4 ceva mai strălucitori. N-am numărat dar au fost mai mul&#539;i de 20. Se pare că în acest an vor fi multe perseide, păcat că Luna va perturba observa&#539;iile fiind aproape plină. 

Am mai văzut &#537;i ISS de 2 ori. Prima oară am reu&#537;it s-o urmărim în Lady Black cu Panopticul de 24 (20X), se vedea că nu este rotundă dar nu mai multe detalii fiind foarte strălucitoare. La a doua trecere am urmărit-o doar cu privirea.

Darius M
31 Iul 2016 13:41


Felicitari pentru o sesiune reusita.

Piatra sparta e si pe drumul pe care am mers eu vineri. (nitchidorf-blajova) Sunt cativa km de mers pe piatra. Data viitoare voi verifica de doua ori ruta inainte sa plec si voi merge prin Otvesti.
Din pacate ieri am avut ceva de lucru si nu am reusit sa ajung si eu. 
Sper ca si weekendul viitor sa fie cerul senin.
Sat24 spune ca e posibil sa ploua marti-miercuri dar apoi e cer senin peste weekend, asa ca sunt optimist.

Cat despre ceata, vineri noaptea am avut si eu parte de cateva valuri de ceata care de obicei treceau in 5-10 minute.

Remus Boldis
02 Aug 2016 09:05


As vrea sa intreb daca nu ati folosit o alta locatie pentru observatii si anume dincolo de localitatea Silagiu., catre Vermes. Drumul coboara intr-o vale, urca din nou prin padure si ajunge la un platou vast izolat de orice localitate. Locatia pare foarte buna si daca mai sunt si alti curiosi, am putea face o iesire.

Darius M
03 Aug 2016 11:56

Eu sunt pentru
Salut, 
Daca nu e poluare luminoasa in zona, merita incercat! 
Coordonate?

Remus Boldis
03 Aug 2016 12:37


45 32 24.20 N      21 37 16.96 E

E o zona vasta,trebuie cercetata pe indelete.
De pe platou nu se vede nici o localitate.

Erwin
03 Aug 2016 21:29


A fost Tavi Stănescu, a făcut poze de la Verme&#537;, anul trecut dacă nu mă în&#537;el. E cer mai bun decât la Silagiu precis pentru că în sat s-au montat felinare puternice, se vede &#537;i Timi&#537;oara &#537;i Buzia&#537;ul plus celelalte la orizont. Dacă sunt doritori eu a&#537; trage o fugă sâmbătă, bineîn&#539;eles dacă va fi senin. Singur nu mă duc.

Remus Boldis
03 Aug 2016 21:36


Pe platoul respectiv, Timisoara, Buziasul si Silagiu sunt complect ocultate de padure si dealurile Silagiului.

Darius M
03 Aug 2016 23:14

Thread?
Salut. 
Eu vin sambata daca e senin. Chiar si vineri pot veni daca e mai senin decat sambata in prognoza. 
Facem un thread separat, poate mai sunt doritori?

Remus Boldis
03 Aug 2016 23:25


Evident vin si eu.

Darius M
04 Aug 2016 11:25

Am studiat putin harta in zona mentionata, se pare ca exista un drum ce se desprinde spre N-NE de pe DJ572 in acea zona.
Propun sa incercam unul dintre platourile de pe acel drum, daca este practicabil. Spre exemplu, 45°33'19.8"N 21°39'02.8"E
Voi ce parere aveti?

Izgar, Vermes si Ersig par sate mici, oare noaptea e oprit iluminatul stradal acolo?

Se pare ca in noaptea de Sambata spre Duminica exista posibilitatea sa apara cativa nori:
http://en.sat24.com/en/forecastimages/europa/forecastprecip

Sa speram ca se vor schimba lucrurile pana sambata.

Oricum, in cazul in care este vreme buna, as dori sa stabilim un loc si o ora pentru a ne grupa in TM. Poate undeva in zona Buziasului ca sa putem pleca usor? Ce parere aveti?

Pentru mine orice ora este potrivita, dar presupun ca ar fi bine sa plecam inainte de ora 17, ca sa ajungem pe lumina si sa putem gasi un loc potrivit.

Erwin
04 Aug 2016 11:43


Nu facem mai mult de o oră pe drum, la 17 e prea devreme. La 19 la giratoriul de la Buzia&#537;ului, lângă blocul curbat este o parcare, de obicei acolo era punctul de întâlnire. Încă nu &#537;tiu 100% dacă pot veni, e în func&#539;ie de cum reu&#537;esc să-mi termin treaba. Chiar &#537;i cu câ&#539;iva nori tot se pot face observa&#539;ii decente.

Stanescu Octavian
04 Aug 2016 14:01


din Vermes faceti stanga 1km  spre Valea Pai  in sate sigur e padure de stalpi cu lumina.

Remus Boldis
04 Aug 2016 15:11


Locatiile propuse de mine si Darius erau inainte de a ajunge in Vermes. Si Vermesu si Izgaru sunt ascunse in vai si nu se vad de pe platou. Fac o recunoastere acuma, sa vad mai bine cum se prezinta treaba.

Erwin
04 Aug 2016 17:52


Conform 
http://clearoutside.com/forecast/45.52/21.65 
ar fi mai bine să mergem mâine seară, sâmbătă seara vor fi prea mul&#539;i nori.

Remus Boldis
04 Aug 2016 18:06


OK
Am vizionat zona si am gasit 2 locatii promitatoare.
Una chiar la iesirea din padure, e loc de parcare pt. mai multe masini si o miriste mare pt. telescoape.
O alta intre Izgar si Vermes, cu loc de parcare si teren liber.

Remus Boldis
05 Aug 2016 11:15


Ce se mai aude cu iesirea ?

Erwin
05 Aug 2016 13:38


Eu a&#537; pleca încolo pe la ora 19. 
Sună-mă, 0722242958.

Darius M
05 Aug 2016 20:46

Iesire
Salut, 
Eu abia acum am vazut mesajele referitoare la schimbarea zilei din sambata in vineri. 
Cum ramane totusi? A plecat cineva azi spre locatie? Ramane valabil pentru maine? Eu pot pleca in 30 de minute

Erwin
06 Aug 2016 13:23


Se pare că ie&#537;irea de aseară a fost un total succes de&#537;i am fost doar 3, Remus, Darius &#537;i cu mine. Cerul a fost bun, seeing mediu, transparen&#539;ă destul de bună, lumini pu&#539;ine. Drumul are asfalt &#537;i ceva gropi la ie&#537;irea din pădure după Silagiu dar am mers încet la întoarcere. Locul este aici:

45°32'27.7"N 21°37'23.0"E

Se poate intra inre lanuri pe drumul agricol mai departe de &#537;osea ca să nu se vadă luminile dintr-un sat apropiat. Izgar nu se vede pentru că e pe vale. 

&#538;în&#539;arii deranjează cu tot autanul în care ne-am "îmbăiat" de vreo 3 ori. Trebuie un generator de ultrasunete că am avut nori de &#539;ân&#539;ari deasupra capului. 

Am văzut obiecte slab luminate ca M33 cu binoclul ceea ce indică un indice Bortle de peste 22.5. Calea Lactee se vedea aproape ca la munte, cu roiuri si destul de multe M-uri cu ochiul liber. Orizontul este afectat de cupole luminoase de mici dimensiuni spre TM, Buzia&#537;, Lugoj &#537;i Verme&#537; dar cred că se pot face poze decente de la 20 de grade în sus. A fost uscat &#537;i niciun pic de rouă nici la ora 4 când am plecat acasă.

2SKY
06 Aug 2016 17:22


Ce instrumente ati folosit ? . Ceva animale , mistreti prin padure ? . Si eu as veni , sa vad cum rezolv cu 254mm . Eu am pe smartphone , doua programe impotriva tintarilor , cu reglaj de freqventa si nu stiu eficienta . Se pot descarca sint multe si puteti testa .

Erwin
06 Aug 2016 17:32


La topicul cu observa&#539;ii DSO "Obiectele cerului profund" am dat detalii despre instrumente &#537;i ce-am văzut cu ele. 

Nu am fost lângă nicio pădure, ci pe un platou cultivat. Habar n-am ce mistre&#539;i sunt sau ce alte animale pe-acolo, dar nu cred că vin a&#537;a aproape de sate &#537;i de drumuri circulate.

Remus Boldis
06 Aug 2016 22:57


Iesirea a fost excelenta, am putut sa vad o mutime de DSO-uri minunate (multumita lui Erwin care stia unde sa le gaseasca), imposibil de vazut din zone poluate luminos.

Darius M
12 Aug 2016 20:43

Intr-adevar excelenta
Intr-adevar a fost o iesire excelenta.
Am scris cateva detalii aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=157838

Pe data viitoare

Remus Boldis
05 Ian 2018 11:09

Eclipsa totala Luna
Avand in vedere eclipsa totala de Luna din 31 ianuarie, intentioneaza cineva sa faca o iesire ?
(daca evident vremea o va permite)

Erwin
05 Ian 2018 11:11


Din păcate nu se va vedea mare lucru de la noi, e prin penumbră și Luna va fi la răsărit, așadar culoarea va fi alterată în primul rând de atmosferă. Mai interesantă e conjuncția strânsă dintre Jupiter și Marte care se va afla la o distanță similară cu sateliții, de duminică dimineața, 7 ianuarie.

Remus Boldis
05 Ian 2018 11:22


Chiar daca nu e cea mai tare chestie, macar putem vedea daca se aprind luminile pe Luna in timpul eclipsei. :D