-----------------------------------
lolociko
11 Mai 2011 22:22

Demontare zomz 20x60 - curatare prisme
Va rog sa ma ajutati cu un sfat, pt a putea curata prismele care au putin fungus la monocularul meu zomz.
Am reusit sa demontez obiectivul si ocularul, le-am curatat, obiectivul avea f putin fungus care s-a curatat f usor cu solutie de spalat geamurile si alcool izopropilic.
Calitatea imaginii s-a imbunatatit simtitor dupa curatarea obiectivului.


Problema este ca nu reusesc sa ajung la prisme unde se mai afla un pic de fungus, astept un sfat din partea voastra.

zoth
11 Mai 2011 22:55


Defileteaza tubul obiectivului de pe cutia prismelor apoi faci aceeasi operatie si cu baza ocularului de pe partea opusa.
Capacele de pe cutia prismelor trebuie sa mai aiba cate un surub de prindere.
Dupa ce le scoti si pe acestea poti indeparta capacele si ajungi la prisme.
Ai grija la final sa nu-ti ramana piese in plus.
Bafta!

lolociko
11 Mai 2011 23:09


Si eu m-am gandit ca ar trebui sa se desfileteze tubul, dar rusii astia ..  :) zici ca e turnat, cum sa fac?
La cat de solid e construit se poate folosi si pe post de bata de baseball.

Erwin
12 Mai 2011 00:45


Nu forța, ia un ciocan mai mare!  :lol: 

Am glumit, încearcă să pui puțin spray WD40 (se găsește la magazinele auto) în zona de îmbinare, ca să intre pe filet și să se desprindă. Nu mai mult de o picătură. Posibil aluminiul în timp s-a oxidat și s-a format o punte de oxid între piese. Filet pe stânga nu cred că are... :)

zoth
12 Mai 2011 10:51


...  dar rusii astia ..  :) zici ca e turnat ...

Functie de model dar si de anul fabricatiei, unele binocluri sunt prevazute pe cutia prismelor cu stifturi de blocare care impiedica defiletarea accidentala a tuburilor obiectivelor.
Baleiaza bine zona de infiletare, de multe ori aceste stifturi sunt mascate cu vopsea neagra.
Spor!

lolociko
12 Mai 2011 19:24


Baza ocularului s-a desfacut relativ usor, am infasurat f strans o fasie de cauciuc pt o priza mai buna, iar la tubul obiectivului m-a ajutat un prieten si amandoi am reusit sa il desfacem fara probleme, nu vroiam sa folosesc nici un dispozitiv de fixare sau strangere pt a nu vatama in nici un caz corpul monocularului.
Am scos o  prisma care era incarcata de fungus, cealalta prisma pare curata , nu ma mai ating de ea.

lolociko
23 Mai 2011 15:54


multumesc tuturor, am reusit sa curat monocularul si sa-l asamblez. topic inchis