-----------------------------------
valy
23 Mai 2011 13:47

Alerta ISS
Avand in vedere ca unii urmaresc mai atent anumite momente ar fi bine daca poate sa dea un bip si celorlalti.

Astfel am identificat pe 2 iunie o oportunitate ISS peste soare deasupra centrului Bucurestiului.

Succes.

Dan Vasiliu
23 Mai 2011 13:59


Mai multe detalii ... Cum ai identificat ?

valy
23 Mai 2011 14:01


De exemplu calsky.com: http://www.calsky.com/?Transitline=&showhome=&obs=14618853230877&tdt=2455714.73212782&sat=25544&interval=0.00011574&step=0.00000231&mainbody=0

Catalin Paduraru
23 Mai 2011 15:39


Valy, initiativa ta este buna dar din experienta iti spun ca acolo unde sunt multe persoane nu prea se leaga lucrurile. Adica cand mai ai 1 ora inainte de eveniment nu ai timp de taclale, etc si fiecare este pe instrumentul lui, si daca nu toata lumea este serioasa atunci o sa fii deranjat de ceilalti si nu o sa iti placa.
Spor!

valy
23 Mai 2011 17:47


Nu neaparat la asta ma gandeam ci mai mult la urmatoarea sitruatie: stau, caut, gasesc ca peste 3 zile s-ar putea ca ISS sa tranziteze luna in Baicoi, dau de stire poate si alti baicoieni sa fie pe faza. Nu neaparat sa se intalneasca ci sa ia act de eveniment. Ca se intalnesc, fac treaba buna si nu iti cer un foc fix cand trece ISS, asta e alta treaba.
De exemplu poate eu urmaresc pe calsky dar fix cand trebuie nu sunt atent insa pe forum intru zilnic. In plus poate sunt si alte evenimente care nu sunt pe calsky si de care poate nu stiu. Asta cu ISS, calsky si cu Baicoi e doar de exemplu dar pot fi si alte situatii sau tipuri de exenimente.

Spor.

saiph
23 Mai 2011 23:23

Re: alerta ISS
Sustin initiativa lui Valy :D

Desi sunt de acord si cu Catalin, nu pot sa nu recunosc ca de mult timp imi doresc sa prind un tranzit de statie, dar din lipsa de timp, nu mai intru pe Calsky sa verific cand va fi urmatorul. Si atunci, unde-s multi... :->
Nu neaparat sa fie multi intr-un singur loc, dar macar afla mai multi si cresc sansele ca >1 persoana sa reuseasca sa vada tranzitul. Si atunci cu siguranta macar una din acele persoane va avea si un document (o poza) cu trecerea.

Apropo, felicitari tuturor (4-5 pers. parca) celor care au reusit sa surprinda tranzitele de zilele astea.
Ati fost pe faza si pregatiti - v-au iesit niste poze faine!


Spor si bafta! ;)

valy
24 Mai 2011 11:34


De exemplu: pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'.

Cristi M.
25 Mai 2011 18:50


Astazi am reusit si eu sa pozez ISS folosind calsky.com 
Dupa cum spunea programul azi la ora 11:48:17 urma sa se vada ISS in Iasi, si la 11:48 si pana la ~11:50 am fotografiat in rafala. Doar in 2 cadre am reusit sa surprind ISS. Trebuie sa fii pe faza si sa tragi incontinuu cadre.
Din pacate nu am avut nici un telescop, sau macar un obiectiv tele, doar un 18-135mm pe un 50D.
ISS se observa in stanga.

valy
25 Mai 2011 19:26


Ideea topicului era sa dai de veste inainte de eveniment :lol: 

Spor.

MikeC
26 Mai 2011 00:05


Felicitari Cristi. M.!!! La cat mai multe poate data viitoare te mobilizezi nitel si iei si niste scule dupa tine.

Eu tot nu inteleg topicul... adica in mare e ok, o informare asa a viitoarelor tranzite, ok. Dar mi se par aiurea mesaje gen "pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'." sunt extrem de vagi. Asta pentru ca persoanele de pe lista asta nu au o locatie fixa... suntem raspanditi pe toata suprafata romaniei...   Iar tranzitele astea mai ales cele peste soare/luna, tin cont foarte mult de locatie.
Degeaba zic eu aici pe forum ca pe 2 Iunie va fi tranzit peste soare pe la 8:30 am in Bucuresti (si asta chiar se va intampla, nu e ipotetic, care sunteti din bucuresti, informati-va!!! ), ca nu il ajuta cu nimic pe gigicu din Oradea sau Timisoara...

Raman la parerea ca cel mi ok, si logic, mi se pare ca fiecare sa calculeze pentru locatia lui eventuale tranzite peste soare/luna, dar nu numai, ca si trecerile noaptea ale ISS-ului sau iridium sau alte evenimente, tin de locatie.

Oricum, am sa mai postez si eu viitoare evenimente, dar dupa cum ziceam mai sus acestea vor fi valabile numai ptr zona sudica a tarii...

valy
26 Mai 2011 01:15


 Dar mi se par aiurea mesaje gen "pe 29.05.2011 trece ISS de la SV catre NE, maximul la 05:23, SE, 84'." sunt extrem de vagi. Asta pentru ca persoanele de pe lista asta nu au o locatie fixa... suntem raspanditi pe toata suprafata romaniei...   Iar tranzitele astea mai ales cele peste soare/luna, tin cont foarte mult de locatie.
Posibil sa ai dreptate doar ca tranzitul respectiv se vede cam din toata tara, poate nu peste tot la 84 grade, dar pe aproape. Iar tranzitul peste luna/soare brazdeaza tara de la un cap la altul cu o zona de cativa km. Poate nu trece fix prin Bucuresti dar poate trece la 100 de km pe langa si cineva ar fi dispus sa se deplaseze.
Iar evenimentul din 2 iunie e valabil si pt. zona Timisoara daca n-am gresit eu ceva in calsky.

saiph
26 Mai 2011 08:25


Posibil sa ai dreptate doar ca tranzitul respectiv se vede cam din toata tara, poate nu peste tot la 84 grade, dar pe aproape. Iar tranzitul peste luna/soare brazdeaza tara de la un cap la altul cu o zona de cativa km. Poate nu trece fix prin Bucuresti dar poate trece la 100 de km pe langa si cineva ar fi dispus sa se deplaseze.
Iar evenimentul din 2 iunie e valabil si pt. zona Timisoara daca n-am gresit eu ceva in calsky.


:-?  pe bune? n-ar trebui sa fie o banda de vizibilitate lata de cativa km? mi se pare cam mult spus din toata tara, sau B+TM...   cred ca ar trebui rafinata cautarea in calsky (sincer mi-am cam prins urechile prin el, n-am reusit sa previzionez nici un tranzit ISS favorabil din Buc. in viitorul apropiat :D)
sper sa prind macar un filmulet pe 2 - am pregatit un mic setup (webcam + pentacon 200/4 via adaptor SPC-M42)

spor la observatii!

MikeC
26 Mai 2011 09:14


Traiectoria pentru ISS-ul din 2 Iunie s-a modificat, destul de mult... avand in vedere ca acum 2 zile trecea fix prin centrul bucurestiului. Acum este la sud de bucuresti foarte aproape de soseaua de centura, dar foarte probabil sa isi mai modifice traseul. Cam in jur de 8h34m.

valy
26 Mai 2011 10:28


saiph, tranzitul peste luna/soare e o banda de 5-6km dar trecerea (cea din 29) se vede de peste tot in tara. Atentie, pe 29 trece pur si simplu, o vezi pt. ca reflecta lumina soarelui. 
ca sa vezi evenimentele ai grija la setari: zi, data, ora, locatie, abaterea fata de locatie.

MikeC, intr-adevar, se misca. Initial trecea fix prin centru, dupa aia a luat-o spre nord, acum coboara spre sud. Vedem atunci pe unde trece mai precis. Deja se va desprinde naveta, sper sa nu o devieze prea mult de la curs.

MariusP
26 Mai 2011 10:46


Traiectoria pentru ISS-ul din 2 Iunie s-a modificat, destul de mult... avand in vedere ca acum 2 zile trecea fix prin centrul bucurestiului. Acum este la sud de bucuresti foarte aproape de soseaua de centura, dar foarte probabil sa isi mai modifice traseul.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=71590#71590  :wink:

saiph
26 Mai 2011 11:15

Re:
Cred ca m-am prins cum se foloseste CalSky pana la urma :D
Dar am niste nedumeriri.

Spre exemplu, de ce-mi arata si tranzitele cu soarele sub orizont cand eu i-am specificat sa imi arate doar daca soarele este la mai mult de 15 grade de altitudine? 
Sau cum adica:
"distance: 679.7km  height above Earth: 346.4km  elevation of Sun: -6°"     (pt sambata), si
"distance: 348.5km  height above Earth: 347.2km  elevation of Sun: -3°"   (pt duminica)? 
Inteleg ca distanta si inaltimea formeaza laturile unui triunghi dreptunghic, dar n-ar fi trebuit ca duminica sa corespunda unei altitudini mai mari a soarelui? Practic ar insemna ca sa fie aproape deasupra capului (mai rara pozitia asta pt soare, in zona noastra).

Dupa care zice ca duminica au loc manevre cu propulsoarele (probabil se desprinde naveta), si pt data de 2 spune ca:
"
Appears       5h17m53s  -1.0mag  az:274.5° W    horizon
Culmination   5h22m32s  -2.1mag  az:346.9° NNW  h:23.7°
 distance: 776.6km  height above Earth: 349.0km  elevation of Sun: -3°  angular velocity: 0.59°/s
Disappears    5h27m13s   6.3mag  az: 59.3° ENE  horizon
"
Deci sa inteleg ca ratam tranzitul? :(  cu 3 grade??  pfff....  ce trist. 

Coordonatele de calcul sunt:
"
saiphs_place, Romania  
WGS84: Lon:  +26d07m26.2s  Lat: +44d27m51.9s  Alt: 98m
All times in EET or EEST (during summer)
"
EEST fiind ce, ora civila locala (de vara)? Vad ca zice "UTC+03:00", deci probabil ca da.


Nu stiu daca se vede aici

http://www.calsky.com/csrender.cgi?object=Satellite&number=11&obs=10540145782670&tdt=2455714.59652462&sat=25544&skymap=

sau aici

http://www.calsky.com/csrender.cgi?object=Satellite&number=3&obs=10540145782670&tdt=2455714.59975223&sat=25544&tracker=

dar eu inteleg ca nu mai e valabil tranzitul de pe 2. Cel putin nu din locatia mea. Si nu zice nimic de 08:34, ci 05:22, dar fiind sub orizont, nema tranzit...

"
2011 June 2 Thursday,  5h 22m 32s
JD: 2455714.5989831    TDT: 2455714.5997522    deltaT: 66.46 sec
Apparent sidereal time:  Local: 20h 47m 54.449s   Greenwich: 19h 03m 24.702s
(All times in EEST, UTC+03:00, topocentric data for saiphs_place, Romania)
Interfering factors:
		Elevation of sun:  -2.7° (civil twilight)
		Elevation of moon: -4.2° (0.2 days past New Moon)
"

Cred totusi ca ceva e in neregula. Desi i-am zis sa-mi afiseze tranzitele in care e implicat soarele (sau luna), nu am vazut date despre pozitia statiei fata de centrul discului solar/lunar :-?  Vreun indiciu? Ce nu fac bine? Am bifat aproape toate optiunile, mai putin invizible passes si mirror hemispheres.


M-as cam oftica daca ratez si tranziutul asta :(  a little help here?..

MariusP
26 Mai 2011 12:07


Cu elementele orbitale de acum, CalSKY calculeaza linia centrala a tranzitului de pe 2 iunie pentru o zona la S de Bucuresti: http://www.calsky.com/?Transitline=&showhome=&obs=61353859848259&tdt=2455714.73335452&sat=25544&interval=0.00011574&step=0.00000231&mainbody=0
Daca se face click pe pătrățelele rosii se ofera informatii locale despre tranzit.

Pentru coordonatele date de saiph, ISS se va apropia de Soare la maxim 1.170°, deci va rata discul solar cu circa 0.9°, la ora locala 8h35m00.38s.

saiph
26 Mai 2011 12:10

Re:
:(  great...

si mai exact cum se ajunge la transitline? m-am ratacit. unde dau click? ca harta din asta trimisese si Max pe grup, si nu m-am prins cum o pot genera

saiph
26 Mai 2011 12:19

Re:
pffffff  ::D
ce naiba au facut si astia optiunea aia asa ascunsa??
aaaaam gasit-o, dupa lupte seculare...  era si greu (chiar sub optiunea pe care dadusem mai inainte)

acum sa vedem si cum functioneaza. deocamdata ma uit la o harta cu multe proiectii ale statiei peste pamant.

red giant
26 Mai 2011 12:20


Click pe "Centerline".

saiph
26 Mai 2011 13:05

Re:
da, ms :D
acum ma jucam si eu prin el.

cum de n-am descoprit pana acum cum se foloseste? :-"

vad ca de regula sunt mai mari sansele sa treaca peste tara noastra in prima parte a zilei decat in cea de-a doua. cel putin in perioada asta.

alderamin59
26 Mai 2011 23:29


Poate vă este deja cunoscută
alderamin59

valy
27 Mai 2011 11:03


Frumoasa imaginea. Tot din categoria "Vise" sunt cele cu Saturn de la Cassini: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4605195/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

valy
31 Mai 2011 10:34


Se pare ca se apropie iar de centrul bucurestiului dupa ce o perioada deviase rau spre SV. Sa speram ca isi continua apropierea si vremea va fi frumoasa.

valy
10 Iun 2011 15:29


Tranzit ISS peste Luna, pe 12 la 22:42.

valy
08 Iul 2011 17:19


Oare sa fie adevarat?

MikeC
08 Iul 2011 17:32


Am cautat si eu, pare destul de viabil. Daca puteti scoate telescoapele pe linia de centralitate ar fi mari sanse sa prindeti ceva. Doar ca atentie!  Transit duration=0.25s !!! :)))) ultima data cand am fost la tranzit, durata iss-ului a fost de 0.5, si a fost extrem de rapid.

Asa ca poate doar filmat cu o camera la fps mare, sau cu un digital care poate foarte multi fps sunt sanse mai mari de prins. 

Oricum, bafta!

valy
08 Iul 2011 17:56


Acolo zice tranzit 0.44s, cu 2.5 fps ar trebui sa prinzi cel putin un cadru. Ramane de vazut daca o sa treaca chiar pe unde se (pre)zice.

valy
20 Sep 2011 15:08


Maine trece peste luna, cam jos dar trece.

ursamajor
20 Sep 2011 18:40



Asa ca poate doar filmat cu o camera la fps mare, sau cu un digital care poate foarte multi fps sunt sanse mai mari de prins. 

Oricum, bafta!

Dacă aș avea filtru, aș încerca cu 550D-ul la 60 fps, CropMovie. Cred c-ar ieși beton! Nu, valy?  :mrgreen:

valy
20 Sep 2011 19:52


Maine e peste luna deci nu trebuie filtru.
Dar in general e ok si filmarea insa la 60 fps nu ai full hd, iar la rezolutia la care ai banui ca e destul de compresat ca sa iasa ceva. Poti incerca, sunt curios, cel putin o sa ai destule cadre sa faci stack pe statie.
Eu as incerca odata cu 240fps dar trebuie sa nimeresc fix pe unde trece ca e senzorul mic  :mrgreen:

ursamajor
20 Sep 2011 20:02


N-are a face fullHD aici. 
Funcția [url=http://www.youtube.com/watch?v=9w-MWhZTCAU]Crop Movie folosește doar mijlocul senzorului rezultând clipuri la rezoluția VGA. Curate, clare etc. La 60 fps e suficient să prindă pițigoiul ăla mic în peste 10 cadre. Evident, un framerate mai mare e de dorit.
La mine problema cu mărimea e rezolvată, fiindcă pot folosi obiectivele de la 18 la 250 mm. Probabil singura problemă de testat ar fi compresia. Dar n-am timp. Mai ales acum... :cry:

valy
20 Sep 2011 20:20


Cum face cropul asta: nativ sau trebuie sa ii pui vreun firmware custom? Sau din pc? Dece te limitezi la VGA, nu merge o rezolutie mai mare la 60fps?

ursamajor
20 Sep 2011 21:12


E nativ. 550D a fost făcut și cu gândul la noi, astronauții.
[url=http://magiclantern.wikia.com/wiki/Magic_Lantern_Firmware_Wiki]Magic Lantern, firmware-ul custom pentru dSLR-uri, similar CHDK-ului de la compacte, aduce multe alte chestii, dar nu poate modifica hardware-ul (framerate, codec etc).  :wink:

Full HD merge doar la 30 fps. Cred că 720p merge la 60 fps, dar ar ieși puchinoase obiectele, fiindcă multiplicarea ar fi doar cu factorul de crop, adică 1,62x, față de cei 7,2x*1,62x pe Crop Movie. Practic, mărirea aparentă egalează un webcam, așa încât 550D devine o cameră planetară de invidiat. Păi, pe Jupânu' cu ce crezi că l-am filmat? Dacă aș avea un Barlow bun sau un Powermate 5x (plus un cer buuun) probabil că aș egala performanțele etalate pe unele topicuri de planetare. (Aș vrea eu!)  :mrgreen:

PS: dacă nu m-am făcut înțeles, citește și [url=http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_550D_Rebel_T2i/movie_mode.shtml]AICI.

valy
25 Apr 2012 00:16


Tocmai a trecut pe deasupra bucurestiului, Maine iar. Asta mi-a adus aminte sa caut filme si am gasit ceva: http://vimeo.com/38409143

valy
19 Iul 2012 10:36


Pe 21: http://www.calsky.com/?Transitline=&showhome=&obs=50188539091414&tdt=2456129.81821959&sat=25544&interval=0.00011574&step=0.00000231&mainbody=0
La ora aia e si un show aviatic pe baneasa, poate cine stie ce surprize prindem.
http://romanian-spotters.forumer.ro/t6493p40-bias-2012-baneasa

valy
24 Iul 2012 22:57


Pentru cei comozi, cu balcoane catre est: http://www.calsky.com/?Transitline=&showhome=&obs=50188539091414&tdt=2456134.70289669&sat=25544&interval=0.00011574&step=0.00000231&mainbody=0