-----------------------------------
MariusP
02 Iun 2011 08:10

Draconide 2011 - 1000 meteori/ora?
Pe 8 octombrie 2011, intre 17:00 - 18:00 UT, va fi maximul curentului  de anul acesta. Se asteapta un numar mai mare de meteori ca de obicei, circa 1000 meteori/ora deoarece Pamantul va trece printr-o zona mai densa a orbitei curentului meteoric, generat de cometa periodica . O problema pentru observarea maximului ar putea fi Luna, care este aproape de faza de Luna Plina (pe 12 oct.).

http://www.spacedaily.com/reports/Dramatic_Display_Forecast_for_2011_Draconid_Meteors_999.html

achy1978
09 Oct 2011 10:36


Salut,


vand in vedere vremea din toata tara, data fiind importanta evenimentului,  am incercat sa fructificam o banda foarte ingusta (5-7 km) care exista intre Caransebes si Resita (conform www.meteoblue.com), asa ca ne-am deplasat in jur de 225 km (Tg-Jiu - Resita) si culmea, am gasit o spartura in nori de cca. 30 min, unde am putut observa 5 Draconide (eu personal am observat doar 2), din care 1 a fost mai spectaculoasa (mag. -1...-2). Dupa aceasta cursa de 500km facuta impreuna cu Dan Nicolcioiu, sotia mea si cumnatul meu, la Resita intalnindu-ma cu Emil Pera si fratele lui, pot spune ca ..... desi nu am vazut 60-600 meteori/ora, ci ......... 1 meteor/100km ...... :).
 
Partea frumoasa a fost ca am realizat inca un contact cu un foarte bun astrofotograf (Emil Pera) ...... asa ca a meritat efortul, pe langa observarea acelor meteori.
 
Ca si date estimative: perioada de observatii 22:20 - 22:55 TLR
Constelatia: 2 meteori - Camelopardis, 1 meteor - Cepheu, 1 meteor - Ursa minor, 1 meteor - Lyra-Hercule
 
Cer senin!

psemil
09 Oct 2011 13:47


Intr-adevar nu a fost sa fie asa cum ne-am fi dorit, insa voi tine minte singura Draconida a carei coada era cat pe-aci s-o prind.  :lol: 
Multumesc Marian ca m-ai scos din casa, eu fiind deja resemnat la acea ora, sper insa ca data viitoare sa ne strangem cu totii pe un un munte cu cer senin si poate vom avea noroc si de ceva meteoriti.

MikeC
09 Oct 2011 14:28


Sa nu va uitati acasa minciogurile daca iesiti la vanatoare de meteoriti.

Laurentiu
09 Oct 2011 14:49


Nici la Timisoara (de fapt, Cheveresu Mare, 25 km est de Timisoara) nu am avut noroc. Am asteptat de la ora 19 pana in jurul orei 24 fara succes, cerul fiind innorat (rar se vedea cate o stea si cu greu, Luna si Jupiter).

Pe data viitoare !  :lol:

Apa-care-rade
04 Noi 2011 19:18


Cand e urmattoarea ploaie de meteoriti? Minciog nu am,dar poate iau o umbrela... :shock:

coje79
04 Noi 2011 19:29


in noaptea asta, daca nu ma insel. Tauridele

Apa-care-rade
06 Noi 2011 01:22


am vedere buna pe partea de sud a cerului, plus partea de deasupra capului, doar treimea nordica nu o vad,dar nu am stiut...poate maine noapte..?

MariusP
06 Noi 2011 14:14


Poti citi despre calendarul curentilor meteorici:
http://www.imo.net/calendar

Apa-care-rade
10 Noi 2011 17:42


Multumesc mult!Deci oricand pot vedea,dar vad atat de rar...