-----------------------------------
Erwin
08 Iun 2011 21:42

Cassegrain clasic 200 F/15
Din moment ce am obținut deja un set de oglinzi, încep aici jurnalul noului meu proiect: un reflector de 200mm, sistem cassegrain clasic cu focala de 3000. Oglinda primară a fost achiziționată în urmă cu câteva luni de la Teo, sferică, inutilizabilă pentru un newtonian. Am dat-o la Tavi Stănescu care s-a ocupat cu parabolizarea și trepanarea ei, precum și cu prelucrarea unei secundare potrivite. Secundara are magnificația de 4x și diametrul de 52mm. Backfocusul este de 200mm. 

Pentru celula primarei voi folosi un sistem de așezare pe 6 puncte, cu 3 brațe așezate pe un tripod confecționat din placă de aluminiu de 12mm. Tripodul va fi decupat din placa de bază și va susține tubul de perforație și focuserul. Pentru că un cass este mai sensibil la distanța dintre oglinzi nu voi folosi arcuri la sistemul de colimare ci șuruburi push-pull, diferențiale, special confecționate pe strung, cu filet interior și exterior având diferența de pas de 0.25 mm. Când vor fi gata desenele le voi atașa aici. Pentru suportul secundarei mă voi inspira din Texereau, un reglaj simplu și eficient bazat pe o articulație sferică. 

Nu am obținut încă un răspuns de la firma care confecționează tuburi de inox, așa că urmează să-i mai bat la cap... Tubul va avea un diametru de 240mm și o lungime de aproximativ 700mm, dar s-ar putea să iasă mai scurt din moment ce voi încerca să scurtez cât mai mult celula primarei. Am ales inoxul nu numai din cauza de estetică ci și pentru că inoxul are coeficientul de dilatare termică cel mai mic dintre metalele uzuale iar cassegrainul este foarte sensibil la distanța dintre oglinzi. Sistemul secundarei va permite reglarea acestei distanțe cu 10-15mm.

Erwin
08 Iun 2011 21:48


Iată o primă imagine cu principala:

http://img90.imageshack.us/img90/1141/img001vs.jpg

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us

Diametrul exterior este de 202mm, dar suprafața utilă o putem considera fiind de 200mm din cauza teșiturii. Diametrul găurii centrale este de 38,5mm. Oglinda este confecționată din geam float de 19mm, așa că după prelucrare la margine are 18,5mm iar la centru are 14,3mm. Din acest motiv se impune așezarea pe minim 6 puncte.

Am folosit programul PLOP pentru determinarea punctelor, lungimea brațelor și diametrul suportului.

valy
08 Iun 2011 23:42


Bine ai venit in club. 
Banui ca primara e f/4. Poti sa detaliezi putin calculul suportului pt. primara si eventual un desen sau o poza cu suportul?
Cand zici ca distanta dintre cele doua oglinzi e critica la ce te referi?

Spor la mesterit!

Mircea Pteancu
08 Iun 2011 23:43


Erwin
mult spor in construirea noului tau instrument,sunt sigur ca va fi un topic foarte interesant iar instrumentul unul deosebit...deja te cunoastem! :D 
Mircea

Erwin
09 Iun 2011 00:01


Mulțumesc, Valy și Mircea!
Primara este mai scurtă, focala ei este de 749mm, mai exact F/3,745. 

Distanța dintre oglinzi este critică din cauza faptului că punctul de focalizare al sistemului se mută cu mult mai mult decât distanța, datorită amplificării. Dacă spre exemplu, în cursul unei sesiuni astrofoto temperatura ambiantă face ca tubul să se dilate sau să se contracte și nu ai un focuser electronic cu compensare de temperatură atunci în mod sigur se pierde focalizarea corectă, în timp. Din acest motiv mai nou se folosesc tuburi din fibră de carbon (sistem truss). 

Incă nu am făcut desenul final pentru suport, doar niște schițe prealabile care vor suferi modificări, poate chiar mâine. Am încercat să postez o imagine din PLOP, dar n-a mers, trebuie exportată în jpg.

valy
09 Iun 2011 00:11


Da-i cu print screen si paste in paint.

Legat de distanta, am tubul din tabla, 90cm. N-am observat sa varieze focusul, n-am stat sa masor, dar oricum in cursul unei sesiuni tot misti de focus astfel incat nu prea conteaza. Oricum nu cred ca variaza atat de mult incat sa iasa din cursa focuserului, deci nu vad o problema. E drept ca nu fac poze cu orele fixat pe o tinta astfel incat sa ma influenteze aspectul asta.

Erwin
09 Iun 2011 00:53


Nici eu n-o să fac poze prea curând, dar am în vedere treaba asta pentru viitor.

valy
09 Iun 2011 01:12


De curiozitate: dece (doar) f/15?

Erwin
09 Iun 2011 01:17


Pentru că primara era gata făcută și a necesitat numai parabolizare, și apoi am vrut să fie capabil și de astro-foto cândva în viitor, inclusiv ceva DSO-uri de întindere mică.

valy
09 Iun 2011 01:24


Si ar mai fi un avantaj: incape luna in oculare "normale".

Teo
09 Iun 2011 08:57


Salut !
Erwin, ma bucur ca ai reusit sa parabolizezi si sa "trepanezi" oglinda. Sper sa iti iasa un telescop de care sa te bucuri mult timp de aici inainte. :)

Iit urez succes si sa ne tii la curent cu realizarea noului instrument.

Teo

neox
09 Iun 2011 13:33


Salut Erwin!

Felicitari pentru proiectul demarat, deja esti "comited" cum zice hamericanu' si nu mai e cale de intoarcere :lol: .
Imi face pofta poza cu oglinda  :mrgreen: .

Apropo ziceai de tub de inox...nu te-ar tenta sa faci un sistem truss? Ai putea salva din greutate.

Erwin
09 Iun 2011 14:18


Salut, neox! Poate aș salva din greutate, dar s-ar complica proiectul iar asta înseamnă mai mult timp și mai mulți bani... 

Azi primesc placa de aluminiu de #12mm. Pentru cei interesați de profile trase, extrudate sau plăci din aliaje de aluminiu, dau relații pe pm. să nu se considere reclamă.

Erwin
10 Iun 2011 18:06


Din păcate, firma care fabrică tuburi de inox mi-a răspuns că nu au tablă de 0,8 numai de 0,6, care nu se poate suda în linie, se îndoaie ușor, deci nu este bună. Furnizorul lor are tablă, dar nu vinde bucăți mici, doar coli întregi. Sunt în impas cu tubul, dar am niște variante propuse:
- tub din tablă galvanizată
- sistem truss simplu cu tuburi din inox
- [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Serrurier_truss]serrurrier truss
- sistem truss simplu cu tuburi din aluminiu

Din cauză că am deja țeavă pătrată de aluminiu de 2x20x20 suficientă, această variantă a devenit cea mai probabilă. Mă întreb dacă nu cumva dilatația termică sau deformările datorită greutății subansamblurilor vor face să se piardă colimarea  :?: Sistemul Serrurier compensează prin structura sa aceste deformări, dar este cam complicat pentru un telescop atât de mic.

Laurentiu
10 Iun 2011 18:30


Daca folosesti tuburi inox trebuie sa stii ca instrumentul va iesi mai greu  :lol:

valy
10 Iun 2011 18:36


Ce inseamna "coli intregi"?
Doua tuburi de 0.6 intre care pui spuma expandabila!? 
Dar probabil cel mai simplu e tabla galvanizata, totusi e vorba de un tub relativ scurt si relativ mic. Cred ca e cea mai simpla solutie.

neox
10 Iun 2011 20:14


Erwin, si totusi crezi ca tubul de aluminiu ar fi exclus?
Ma gandesc ca instrumentul in momentul in care observi nu suporta diferente mari de temperatura incat sa se dilate sau sa se contracte in limite inacceptabile pana la decolimare. Orium atinge un echilibru termic.
In plus ca sa combati si mai mult posibilul efect negativ ai putea sa mai apelezi la o smecherie: secundara nu o fixezi direct pe tub ci pe un inel (din placaj gros de exemplu) care poate culisa pe tubul optic. Inelul e prins de placa oglinzii primare prin trei tije lungi filetate. In felul asta poti regla precis si distanta intre oglinzi. Cred ca am furat idea de la Dick Parker :mrgreen: .

Erwin
10 Iun 2011 21:37


Colile întregi au 1000x2000, mult mai mult decât am eu nevoie. Greutatea specifică este 6,4kg/mp la inox de 0,8mm. Nu am primit răspuns în legătură cu prețul. 

Dacă fac un schelet din profile de aluminiu nu mai contează învelitoarea, poate fi din orice material, inclusiv tablă subțire de Al. Cred că cel mai important este ca sistemul de grinzi cu zăbrele să fie echilibrat, așa că ar trebui să las proiectarea lui la urmă, după ce am construit deja celulele oglinzilor cu sistemele de colimare și focuserul, să le cântăresc împreună cu diagonala și ocularul cel mai greu și să stabilesc raportul dintre cele 2 mase, care va da și dimensiunile între partea din față și cea din spatele centrului de greutate și al locului de prindere pe montură. 

Azi am confecționat un inel distanțier dintr-o mufă de plastic de instalații, pentru fixarea bohrmașinii pe suportul vertical, pe care l-am luat din piață SH și este mult mai rigid și mai precis decât unul nou ce se găsește în comerț. Urmează să mă ocup de perfecționarea acestei mașini unelte indispensabile pentru viitoarele construcții, prin adaptarea unui cap de frezat cu cuțite pe post de minifreză. Cu ajutorul ei voi putea da găuri precise și chiar freza canale sau fațete în materiale care se prelucrează ușor, lemn, plastic, aluminiu, compozite.

Erwin
10 Iun 2011 22:06


Revenind la construcția celulei primarei, rezultatele rulării programului PLOP:

PLOP P-V error: 3.88868e-06
PLOP RMS error: 7.02165e-07

Atașez diagrama așezării celor 3 brațe precum și diagrama deformațiilor oglinzii pe suportul cu 6 puncte:

Erwin
11 Iun 2011 02:52


ceva de inspirație:
http://www.skyvision.fr/wordpress/?page_id=81&lang=en

valy
12 Iun 2011 14:29


PLOP P-V error: 3.88868e-06
PLOP RMS error: 7.02165e-07
Stau cam prost cu matematica in weekend: cifrele "e de bine"?

Plopul nu scoate si dimensiunile segmentelor, lungimea, pozitia lor?

neox
12 Iun 2011 16:08


Ba scoate dar e un pic mai greu de calculat, adica foloseste un sistem de coordonate XYZ din care poti deduce distanta intre puncte. 

Daca nu vorbesc balarii 8) 3.88868e-06 inseamna 0.00000388 P/V si 7.02165e-07 = 0.000000702 RMS. Cred ca e de bine :) 

Inca o mica sursa de inspiratie pt Erwin si nu numai...
http://cgi.ebay.de/12-Cassegrain-Teleskop-gebraucht-Super-Optik-/160601119028?pt=DE_Foto_Camcorder_Teleskope&hash=item2564929934

Nu fac reclama, doar ce am peste poze si arata delicios...poate ajuta :wink:

Erwin
12 Iun 2011 23:32


Valy, nu am dat dimensiunile, fiind nerelevante pentru alții care au alte cote la optică, ci doar informativ ca metodă de calcul. Din câte am citit, erorile sunt mai mici decât precizia oglinzii și atunci suportul cu 6 puncte este OK. Și eu mă așteptam ca diagrama să fie mai puțin colorată, dar scala folosită este relativă la mărimea erorii, nu este o scală de comparație. Dacă era o scală de comparație probabil nu vedeam nicio distorsiune. 

Neox, arată grozav tubul din carbon, dar nu cred că îmi permit unul. Din ce în ce mai mult mă atrage varianta truss tube, urmează să mă hotărăsc daca voi folosi țevile pătrate de 20x20, urmând a fi înlocuite cu tuburi din carbon când îmi voi permite un upgrade. Suportul păianjenului va fi din placaj gros stratificat, probabil voi lipi mai multe plăci spre a obține un inel suficient de rigid.

neox
13 Iun 2011 11:52


Nu stiu daca le sti deja dar uite inca cateva idei....
Mike Lockwood:
http://www.loptics.com/ATM/telescopes/12in_cass/12in_cass.html
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1127
 sau asta:
http://www.narrowbandimaging.com/cc18.htm
http://www.narrowbandimaging.com/mark_i_classical_cassegrain_hex_page.htm

Erwin
22 Iun 2011 00:20


Am găsit pe cloudynights explicații detaliate privind utilizarea dimensiunilor obținute cu programul PLOP:

[url=http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4647705/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1]PLOP vs.Dave Krieg book

Se precizează acolo că PLOP dă abaterile PV și RMS în mm, ca toate celelalte dimensiuni. Deci e de bine cu 6 puncte. 

Deocamdată am reușit să confecționez la strung suportul secundarei din textolit, gros de 12mm la care i-am dat o gaură filetată M6 în mijloc și am fixat un șurub M6 cu cap înecat din inox care va face și reglajul distanței dintre oglinzi. Corpul spiderului va fi din țeavă pătrată de 2x20x20. Tubul va fi din tablă de inox de 0,8mm, dacă reușesc să mă înțeleg cu firma, dar asta peste vreo 10 zile.

Erwin
08 Iul 2011 01:06


Am primit ieri tubul de inox și două inele de fixare standard. Este făcut din tablă de 0,6 cu falț și sudat în puncte doar la capăt, tabla fiind prea subțire pentru a fi sudată în linie. Inelele sunt din tablă mai groasă și sper că destul de rigide. Sper să mai primesc câteva bucăți de tablă de inox pentru confecționarea unor diafragme cu rol de rigidizare, în interior. Revin cu poze.

Erwin
12 Iul 2011 00:18


Tubul de inox cu inelele de fixare. Azi am luat 4 șuruburi de M8x40 cu șaibe și piulițe, cam scumpe... Sper să primesc curând bucățile de tablă din care o să fac diafragmele de rigidizare. 

http://img560.imageshack.us/img560/7843/img007mq.jpg


Laurentiu
12 Iul 2011 09:46


Hehe, cand vad tablaraie asa ma apuca un chef de meserit, dat cu bohrmasina etc.  :) 

Spor la treaba !

PS

intrebare: cum anume vrei sa amplasezi diafragmele acelea ca nu prea inteleg...

Erwin
12 Iul 2011 09:52


Merci, la fel, Laurențiu!
Vor fi 3 diafragme, una la gura tubului lângă spider și două în dreptul inelelor de prindere pe șina de montaj. În spate nu are rost să pun, acolo va fi celula primarei și e suficient de rigidă.

Laurentiu
12 Iul 2011 10:17


Dupa mine, cele din dreptul colierelor de prindere pe sina monturii nu prea au sens - chiar colierele vor juca rolul diafragmelor odata fixate la locul lor, prin compresie.

La capatul dinspre suportul secundarei este esentiala rigidizarea. Aici poate ar merge mai bine tot un colier sanatos, pe exterior, in loc de diafragma interioara.

neox
12 Iul 2011 12:07


Aha deci asa arata hornu' :mrgreen: , frumos din partea lor ca au pus folie sa nu se zgarie :wink: .
Nu mai retin, cam cat ziceai ca te-a costat?
Apropo de inele de rigidizare, ai putea sa incerci cu placaj mai gros ca tot ai bohrmasina gata. Poate ar trebui un cap de freazat special pt lemn, am senzatia ca taie mai curat. 
Mmm...deja arata apetisant tubul :lol: , are toate sansele sa iasa un Cass pe cinste!

Spor!

Erwin
12 Iul 2011 19:12


Merci, neox! Oficial tubul a fost 20euro+TVA și 6 euro+TVA/bucată inel. O să fac din placaj gros (cred că e de brad) un inel să văd cum stă, dar azi am primit și bucățile de tablă de inox pentru diafragme. Rămâne să văd cum le pot îndoi și decupa.

Mihai F. Dinu
12 Iul 2011 22:06

Cost
Salut toată lumea, mai ales Erwin. Erwin cât te-a costat optica cu tot cu parabolizare și aluminare, te rog dacă poți să îmi răspunzi? Felicitări pentru construcție. Continuă cu spor.

Erwin
12 Iul 2011 22:26


Ți-am răspuns în privat la întrebare. Mulțumesc pentru urări!

valy
08 Aug 2011 00:53


Ai reusit sa faci suportul pt. primara?

Erwin
08 Aug 2011 01:20


Nu am mai făcut mare lucru deoarece am fost foarte aglomerat cu lucrul și am fost plecat o săptămână din oraș, sper ca după 22 august când mă întorc din concediu să pot relua. Am găsit în piață șuruburi speciale de reglaj, M11x1 exterior, M8 interior, diferența de pas este de 0,25mm și am cumpărat un set de tarozi M11x1. Cam scumpi, ce-i drept, dar cred că merită, mai ales că la focale așa lungi precizia contează mai mult. Inelele din tablă de inox pentru rigidizare s-au dovedit a fi prea subțiri și se ondulează sub acțiunea elasticității tubului. Bucățile au fost prea mici pentru a putea ștanța direct urechi de prindere. Am mai lucrat puțin la minifreză și la circuitul CNC deoarece am găsit în piață 2 motoare pas cu pas suficient de puternice pentru axele X și Y. Pentru axa Z voi folosi un motor de la imprimantă veche cu ace. Am cumpărat un set de rulmenți pentru focuser pe care îl voi face după același sistem ca cel de la refractor, cu axele fixate cu epoxi, asigură cea mai bună precizie fără mașini sofisticate deoarece întâi colimez tubul portocular față de corp și apoi torn epoxi și rulmenții se așează exact. Toți patru rulmenți calcă frumos pe tub și nu am abatere de la coaxialitate, doar deformarea tubului prin presarea cu axul. La cassegrain vreau să fac un portocular din material plin, mai gros și cu filet T2 pentru a putea pune prelungitoare sau camera și inel de compresie pentru diagonală sau oculare. Apropo, care sunt dimensiunile filetului T2 că am uitat?

valy
08 Aug 2011 01:58


Ok, eram curios. N-am idei si vreau sa gasesc o solutie "ieftina".

Apropo, care sunt dimensiunile filetului T2 că am uitat?
M42 x 0.75

Erwin
08 Aug 2011 02:16


O să pun poze când va fi gata. Eu am luat o placă de Al de 12mm grosime, o să decupez din ea un disc apoi un tripod din acel disc. Tripodul va susține oglinda prin intermediul a 3 brațe pivotante și va fi prins de ce rămâne din discul decupat cu cele 3 șuruburi de colimare. În mijlocul tripodului vine prins focuserul și tubul de perforație, colimabile independent. Nu e chiar o soluție ieftină însă este necesară pentru precizia și stabilitatea colimării. 

Înseamnă că filetul T2 nu poate fi pus direct la portocular, mai trebuie un adaptor 2" la T2... :P

valy
08 Aug 2011 02:37


Ma interesa mai mult cum sunt prinse de tripod cele 3 brate.

Erwin
08 Aug 2011 02:38


Vor fi prinse pe 3 pivoti lateral pe tripod ca să nu ocupe spațiu mult.

valy
08 Aug 2011 14:09


Problema mea este cum se prind pivotii: nici prea strans ca sa balanseze dar nici prea lejer ca sa se miste oglinda cand misc tubul. Aici am eu dilema. Rulmenti? Pur si simplu pe niste balamale de fier?

Erwin
09 Aug 2011 01:17


Pivoții nu trebuie să aibe joc deloc si cred că cea mai bună soluție este cupla cinematică cuțit-prismă V (?) similară cu cele de la cântare. Nu știu exact cum se numește. În loc de cuțit merge și un ax rectificat sau lustruit. Suporturile vor avea un canal în V care se sprijină pe ax. Greutatea oglinzii va ține piesele în contact permanent, cu excepția transportului când nu deranjează un mic joc. 

* cineva coace vinete *  :lol:

valy
07 Sep 2011 14:03


O alta intrebare: cu ce lipesti oglinda de suporti? Direct pe fier? Pui ceva pluta intre fier si oglinda?

Erwin
09 Sep 2011 22:37


După lupte seculare, am mai reușit să decupez inele din placaj gros pentru rigidizare care vor fi lipite două câte două apoi ajustate și lăcuite bine:

http://img690.imageshack.us/img690/3622/img021mz.jpghttp://img193.imageshack.us/img193/2335/img025mb.jpg


Urmează decuparea din tripod a celor 3 brațe pivotante care vor susține oglinda în 6 puncte, ajustarea pieselor, găurile pentru pivoți și găurile filetate pentru șuruburile de colimare și fixare (push-pull). Piesele sunt destul de grele, dupa ce le ajustez o să văd pe unde pot da găuri de ușurare. În tripod urmează să lărgesc gaura pentru tubul de perforație și să dau găurile de fixare a focuserului. 

O să folosesc pentru început un focuser home-made, după modelul propriu realizat pentru lunetă, dar poate pe viitor o să pun un focuser mai bun. Are cineva dimensiunile unui focuser standard de 2" dela SCT, mai precis ale flanșei de fixare și colimare?

Erwin
09 Sep 2011 22:48


Valy, poți pune un material stabil termic, izolant, care nu e higroscopic și nici foarte elastic. Eu o să decupez niște rondele din teflon de 3mm. Oglinda nu va fi lipită ci va fi sprijinită clasic, cu cleme laterale în formă de L decupate din aluminiu gros.

valy
12 Sep 2011 10:38


Multumesc.

Inelele de lemn tot cu pendular le-ai taiat? La mana? Exista panza si pt. taiat curb?
Zici ca oglinda o sprijini direct pe suport? Nu se misca in mom cand misti tubul de la orizontala, verticala, cand il invarti pe montura? Asa daca se sprijina si pe laterale, practic cele 6 puncte de sprijin nu mai sunt folosite la "capacitatea" maxima. Lasi oglinda sa se sprijine pe laterale sau o strangi in vre-un fel ca sa nu se deplaseze?

Mai poti incerca si un focuser de newton, skywatcher, am vazut ca se vindeau relativ ieftin (~100lei). Are o flansa colimabila in 3 puncte, daca vrei il desfac si masor diam. 

Spor.

Erwin
12 Sep 2011 10:50


Da, există pânze mai înguste care permit decuparea curbelor. Primul inel l-am tăiat la mână apoi am prelucrat conturul exterior la freză dar s-a dovedit o muncă anevoioasă deoarece avansul de rotație îl făceam cu mâna, discul fiind prins pe centru cu un șurub M8 în menghină. Așa că mi-am confecționat un dispozitiv universal cu ajutorul căruia am decupat și discul din aluminiu:

http://img10.imageshack.us/img10/9239/img017ml.jpghttp://img28.imageshack.us/img28/5221/img022mb.jpg


Poate o să pun rulmenți mici pe suporturile laterale. La oglinzi subțiri s-ar putea să fie mai bun un cablu înfășurat în dreptul centrului de greutate. Oglinda nu are voie să fie strânsă ci să se poată roti în suport, dar nici să nu se miște axial sau radial cu mai mult de câteva sutimi - o zecime.

Erwin
12 Sep 2011 10:59


Da, măsoară te rog flanșa și trimite-mi dimensiunile. O să mă orientez, dar n-o să pun niciodată un focuser cu cremalieră la cassegrain. Eventual un moonlite sau un feathertouch! :twisted:

cmatei
12 Sep 2011 11:23


@Erwin: cu scuze pentru offtopic, poti sa pui te rog si o poza cu panza cu care ai taiat aluminiul ala gros pe rotund? Ai folosit ceva ulei ? Cred ca imi trebuie si mie asa ceva, am acelasi model de pendular (parca).

neox
12 Sep 2011 11:25


Wow, treaba profesionista! :D 
Zici ca-i taiat pe strung :wink: 

Sunt panze de taiat curb si pt metal? Din ce am cautat am gasit numai pentru lemn. 
Este vreo tehnica speciala sa iasa taietura curata sau lasi panza singurica sa faca toata treaba? Am incercat odata pe placaj cu o panza normala cu o tija/compas atasata la pendular, ca si in cazul tau, dar nu puteam convinge panza sa ia curba :lol: , incepea sa se rasuceasca.

Erwin
12 Sep 2011 22:57


Nicio problemă, mulțumesc de aprecieri! Da, există pânze speciale pentru aluminiu și pentru curb, e mai îngustă un pic decât cele normale:

http://img3.imageshack.us/img3/7820/imgvme.jpghttp://img849.imageshack.us/img849/3973/img025m.jpg


În stânga sunt componentele celulei, mai am de ajustat și găurit, sus este suportul secundarei cu sistemul de reglaj fin al distanței dintre oglinzi iar în dreapta prototipul din lemn pe care am testat ideea cu șuruburi de reglaj diferențiale pentru colimare (M11x1-M8x1,25). Nu pot trece la găurirea pieselor până nu reușesc să fixez bohrmașina perfect vertical pe masa minifrezei, acum am o abatere din cauza bucșei de pvc cu care este fixată, suportul original fiind pentru mașini cu diametru mai mare. Am dat la strungar să-mi facă o bucșă, dar cred că o să merg la el cu suportul ca să-l facem perfect cilindric și perpendicular unde vine bucșa elastică.

Erwin
12 Sep 2011 22:59


Poza pentru descrierea de mai sus:

http://img29.imageshack.us/img29/6966/img026gl.jpg


(nu pot edita mesajul cu mai multe poze pt. că ImageShack după editare mi le face "deprecated"...
 :P )

Erwin
12 Sep 2011 23:09


Nu am folosit niciun lubrefiant, tăierea merge ușor deși în specificațiile plăcii de aluminiu pe care am cumpărat-o scrie că materialul este dificil de prelucrat. Este mai dur, ceea ce e foarte bine, că o să țină mai bine filetele, se așchiază foarte bine, șpanul se rupe ca la oțel. Nu e problemă de făcut curbe pentru că dinții sunt mai lați decât pânza și suportă curbe destul de strânse, cu raza de până la 25-30mm fără probleme. Am dat găuri în prealabil în punctele unde trebuia să întorc mai brusc, la colțuri. Am decupat întâi părți triunghiulare și apoi brațele care vor susține oglinda. Brațele vor fi articulate pe tripod cu pivoți în lateral, astfel voi putea salva mult din backfocus. Plănuiesc să fac gaura din tripod destul de mare ca tubul portocular să intre până la tubul de perforație.

cmatei
13 Sep 2011 00:57


Multumesc mult pentru detalii, acum stiu ce sa caut (si ca se poate :-) Ti-a iesit excelent!

neox
13 Sep 2011 11:19


Faina treaba :wink: ! Imi place ideea cu bratele pivotante pentru suportul oglinzii. Pentru suruburile de colimare s-ar fi putut face simplu suruburi cu pas fin. Sunt taroade si filiere de M6x0.5 daca nu ma insel.

Totusi cum fixezi focuserul? Il pui direct pe tripod sau mai faci o placa dupa cea de colimare?

Zi-le inainte ca la zici bine :D !

valy
13 Sep 2011 11:54


Misto aluminiul asta. Nu ai cumva inca o placa in plus?

Totusi cum fixezi focuserul? Il pui direct pe tripod sau mai faci o placa dupa cea de colimare?
La mine de ex. focuserul intra destul de mult in interior si nu incape in gaura de la primara deci trebuie sa ii pun "ceva" umplutura ca sa beneficiez de cursa lunga. Asta daca iti trebuie cursa lunga. Distanta dintre prime focus si focus cu ocular si eventual barlow e destul de mare si e bine sa ai o cursa lunga.

Erwin
13 Sep 2011 23:38


Neox, focuserul va sta direct pe tripod, prins cu șuruburi de colimare push-pull. Inițial am vrut să fac șuruburi speciale dar dacă le-am găsit gata făcute la piață am cumpărat câteva că erau ieftine ca braga și tarozi potriviți de la o firmă de scule, însă per total cred că nu am depășit costului de execuție la strungar. Am 0,25mm pe tură și sistemul este mult mai rigid cu șuruburi de M8x1.25 decât cu M6x0,5. Am pus și la suportul secundarei un șurub din ăsta. 
 
Valy, găsești la Amari aluminiu de care dorești. Vând și bucăți, însă cele mici sunt resturi de la comenzi mai mari și nu are rost să plătești debitarea lor, iei la bucată câtă este. Ce mi-a rămas din placă voi folosi la alt proiect.

valy
18 Sep 2011 00:32


Si eu care ma consideram deplasat cu suportul din polistiren: "My present 14"f5.1 dob uses bubblewrap and is quite satisfactory", sursa 
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4808416/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Erwin
28 Sep 2011 23:17


Mici progrese și la proiectul meu, însă sunt ținut pe loc de faptul că strungarul nu are timp să-mi facă piesele comandate... 

Am ajustat piesele din aluminiu ale celulei, urmează să fac găurile filetate. Am prins cu aracet și holzșuruburi câte 2 inele din placaj, apoi le-am ajustat cu șmirghel dur ca să intre fest în tub. Am dat două straturi de lac incolor și apoi două straturi de vopsea negru mat "Cosmos":

http://img855.imageshack.us/img855/6430/img027kn.jpghttp://img9.imageshack.us/img9/7269/img028gb.jpg

Sper ca strungarul să-mi facă bucșa pentru mașina de găurit ca să pot da găurile care necesită precizie mare și în weekend să pot lucra la celula primarei și la piesele care susțin oglinda din lateral. Am dat deja găurile filetate cu M6 în cantul discului principal al celulei și în tub. Dacă jocul este prea mare și apare riscul decolimării, voi da încă 3 găuri mai mici după ce discul este fixat pe poziție. Am debitat un profil de aluminiu extrudat 20x50 pentru fixarea telescopului pe montură, urmează să fac 2 cale semirotunde pentru fixarea lui pe inelele de prindere, probabil din lemn. Sau poate ar fi mai rigid și mai estetic dacă îl fixez direct pe inelele din placaj care vin în interior? :roll:

Erwin
28 Sep 2011 23:35


Uitasem, încă sunt în căutarea unei soluții optime pentru brațele spiderului. Am bucăți de tablă de 0.6 de inox rămasă de la inelele inițiale care s-au dovedit prea flexibile și deci inutile. Mă întreb cum să le fixez: cu șuruburi care trec prin tub și se reglează pe exterior sau în inelul din placaj gros, cu niște piese metalice speciale?

P.S. Am pus piesele actuale pe cântar, fără oglinzi, spider și profilul suport, fără focuser. Am ajuns la 11Kg din care tubul gol trage jumătate. Din discul celulei primarei vreau să mai scot material, să-i dau niște găuri de ușurare. În același timp găurile vor permite circulația aerului.

valy
29 Sep 2011 10:34


.. 11Kg ..
Vazusem pe CN un tub din lemn, din placaj indoit pe un suport gen tub. Din linkurile de pe threadul cu surse de materiale pt. atm am vazut cateva chestiuni:
- placaj diverse grosimi: http://www.2rc.ro/materiale-constructie-placaj-aviatie-c-276_278.html?osCsid=1c3793a9514489e040184a01fed45ef3 Ma intreb daca se poate indoi pt. un tub diamentru 25cm?
- carbon pt. suport primara/secundara: http://www.2rc.ro/materiale-compozite-placa-carbon-c-276_284_289.html in loc de placile de Al care au ceva grosime si greutate, plus ca se dilata. Apropos cam cat s-ar modifica dimensiunile la o variatie de temp. de 10'C?
- brate pt. spider: http://www.2rc.ro/materiale-compozite-platbanda-carbon-c-276_284_288.html sunt unele subtiri, ~0.5mm cred ca sunt ok. 
Ai avea o reducere (liniara) a greutatii dar si costurile cresc (exponential).

Cred ca o sa-ti iasa frumos tot ansamblul, succes in continuare!

LE: Acu' vad ca www.2rc.ro au sediu la 2m de mine.

neox
29 Sep 2011 10:37


Frumos arata :wink: ! Se contureaza incet incet.

Pentru spider as zice ca ai putea folosi tabla de 0,6 dar tensionata prin surube prinse de tub. Eu am aplicat metoda asta in trecut si merge foarte bine, are avantajul ca poti folosi brate foarte subtiri care genereaza efecte de difractie mai mici.
Vad ca butucul secundarei e cu sectiune patrata. Poti sa prinzi doua benzi de tabla pe doua fatete opuse si apoi sa intinzi cu surub pana secundara ramane suspendata in centrul tubului.

Apropo de ce vorbeam noi cand ne-am intalnit despre inelele de placaj....uite concret ce spuneam despre idea lui Dick Parker cu secundara prinsa pe un inel iar inelul trecut prin trei tije filetate care ajung pana la placa de baza a primarei de unde poate face colimarea secundarei direct de la ocular  :wink: 

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3461574/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/all/vc/1

Profilul de aluminiu pentru prins pe montura as inclina spre prinderea direct pe tub ca la SCT-urile din comert. De fapt ar fi fost mai buna o placa 'dovetail' (sau coada de randunica cred ca se cheama mai pe romaneste) cu care poti sa montezi rapid telescopul pe montura. Pe de alta parte daca ma gandesc mai bine daca prinzi direct pe tub profilul de alu' punctul de contact e cam mic si ar fi bine de montat si vreo doua semirotunde. Daca erau inele pe interior de aluminiu sa zicem ar fi fost mai sigure, dar pe placaj la mai mult de 11Kg cat o sa fie tubul e cam problematic. Ar mai fi o idee sa pui mici pene pe lateralele profilului sa nu lasi tubul sa se torsioneze.
Cat de lung a iesti tubul optic?

Erwin
29 Sep 2011 11:06


Merci Valy și Neox! Decizia am luat-o înaintea procurării materialelor de a folosi inox pentru tub și aluminiu pentru placa de bază având în vedere atât costul materialelor cât și al tehnologiei, la fibra de carbon fiind problematică realizarea precisă a unor piese metalice de fixare și lipirea lor pe profilele din fibră. 

În interiorul profilului pătrat am introdus o țeavă groasă de aluminiu la care i-am făcut fațete să intre fest, asigurând o rigiditate sporită și reazem frontal pentru șaiba și piulița șurubului de focalizare. Șurubul special de focalizare elimină necesitatea celor 3 șuruburi lungi, în plus am o precizie de 0,25mm/tură. Singurul lucru care ar putea deranja ar fi un mic joc în șaiba din față, dar arcul destul de puternic menține piesele în poziție. La nevoie voi înlocui șaiba cu una mai precis prelucrată. Bucățile de tablă de inox nu sunt destul de mari să fac doar 2 piese pentru spider, va trebui să fac 4 identice. M-am gândit că cel mai bine ar fi să le pun câte o piuliță la capăt și șuruburile să vină pe exterior, numai capul, trecut printr-o șaibă, având astfel proeminență redusă. 

La instrumentele mele profilul extrudat ține loc de placă cu coadă de rândunică, având canale T pe toate laturile. Niște cale semirotunde din lemn cred că ar fi OK. Când am introdus inelele din lemn tubul a devenit foarte rigid. La un capăt am placa de bază a celulei și la celălalt spiderul care va tensiona tubul sper suficient. O ușoară flexare a tubului nu mă va deranja pentru că nu intenționez să fac poze prin el deocamdată... :) 

Mai am să proiectez tubul de perforație pe care o să-l fac dintr-un tub de copiator pentru că mi-e la îndemână. Trebuie colimat separat sau simultan cu oglinda? Dacă prinderea o fac cu o flanșă pe tripod unde este și focuserul e suficient?

valy
29 Sep 2011 11:10


Ma gandesc ca tubul de perforatie ar trebui sa fie colimabil independet de restul (oglinda, focuser, secundara) si sa nu atinga oglinda ca sa nu o deformeze. Gandeste-te ca el depinde si de pozitia secundarei in tub dar si de pozitia primarei si a focuserului, ar fi cam greu sa il fixezi de tripod "la fix".
Parerea mea.

neox
29 Sep 2011 11:26


Pai cel putin teoretic tubul de perforatie trebuie sa fie perfect perpendicular pe oglinda (ma rog pe spatele ei) adica axa optica sa treaca prin centru iar unghiul cu oglinda sa fie 90 grade. In functie de asta faci colimarea la secundara. Cred ca daca introduci prea multe elemnte de reglaj lucururile devin tot mai complexe si incepi sa te invarti in cerc :wink: . Ai nevoie de un punct de referinta care zic eu ca e primara cu tubul de perforatie ca si ansamblu. Am vazut cazuri cand tubul de perforatie era prins chiar de oglinda fiind din material foarte usor si montat atat cat sa nu afecteze primara. Pana la urma nu e decat un 'paravan' pentru lumina parazita asa ca nu cred ca e necesar sa faci abuz de inginerie :) . 

Cat despre prinderea pe montura am gasit pagina lui Parker si se pare ca si el a avut idea ta cu semirotundele 8) 
http://mirrorworkshop.mtbparker.com/cassegrainStory.html

Laurentiu
29 Sep 2011 11:36


Erwin, zici ca in partea de sus vrei sa rigidizezi tubul cu ajutorul spiderului ? Parerea mea este ca nu va merge - tubul e prea flexibil si se va deforma (stiu asta pentru ca si eu am folosit exact acelasi tip de tub la newtonianul de 200 mm si a trebuit sa-i fac o ranforsare exterioara dupa cum poate iti amintesti). In plus e posibil sa isi piarda colimarea (care e destul de critica la cass-urile clasice din cate stiu eu).

Erwin
29 Sep 2011 11:43


Da, neox, cu cât sunt mai multe piese cu atât e mai greu de colimat, în acest caz aș putea face un con din carton sau preșpan împregnat cu lac pe care să-l fixez chiar de spatele oglinzii. Asta presupune confecționarea pe strung a unui șablon din lemn și tot nu scap de flanșa de fixare, dar pot s-o fac din textolit și s-o lipesc de oglindă cu silicon, să fie un ansamblu ușor care să nu tragă de oglindă.

valy
29 Sep 2011 12:02


Tubul e prins de primara insa primara e conica, si ea la randul ei fiind fixata de o flansa prinsa in gaura din centru. Cel putin asa am vazut la alte cass-uri. In cazul meu si al lui Erwin, primara e destul de subtire, nu m-as aventura sa pun tubul de ea, fie el subtire, fiind lung trage, are un cuplu. Dar depinde cat de subtire si de usor este tubul.

Erwin
29 Sep 2011 22:24


Laurențiu, unul dintre inelele din placaj gros va sta în tub chiar în dreptul spiderului, șuruburile de reglaj vor trece și prin el. Inelele sunt groase, au secțiunea de 25x20, din două plăci de placaj de 12.5mm. 

E clar, tubul de perforație o să-l prind de tripod și subansamblul tripod-tub-oglindă va fi colimat împreună cu focuserul. Apoi tot subansamblul vine colimat în tubul mare și la urmă secundara. Ceea ce va trebui să am grijă e ca oglinda să stea pe tripod cât mai precis paralelă, brațele suporturilor să fie în același plan.

Laurentiu
30 Sep 2011 11:07


Poate ar trebui, totusi, sa gasesti o cale de a colima focuserul independent de oglida primara (daca am inteles bine, acestea vor face corp comun).

Erwin
30 Sep 2011 11:18


Scuze, nu am explicat bine. Faptul că vor forma un subansamblu nu exclude colimarea pieselor între ele. Flanșa tubului de perforație și a focuserului vor fi fixate de tripodul pe care stă primara cu șuruburi push-pull. Odată colimate vor fi fixate și nu ar trebui să se mai miște în timp. La mak am folosit sistemul push-pull și nu a trebuit să refac niciodată colimarea inițială, deși nu e chiar perfectă 100% fiind făcută pe masă, nu pe stea. Dacă piesele sunt făcute la o singură prindere pe strung ies suficient de precise pentru a nu fi necesare operațiuni suplimentare de colimare.

Erwin
01 Oct 2011 16:13


Din programul PLOP nu rezultă decât punctele de articulare, lungimea barelor și poziția punctelor de sprijin al oglinzii. 

Întrebări: 
Care este toleranța practică la dimensiunile date de PLOP? Contează câteva zecimi la poziționarea punctelor de sprijin? 
Cât de mari trebuie să fie piesele care vin în contact cu oglinda? Ce suprafață e recomandată?

achy1978
01 Oct 2011 18:24


Salut Erwin si felicitari pentru noul proiect ..... care de fapt este aproape de sfarsit :)!
Nefiindinca ATM-ist (adica nu am logistica necesara ca poate m-as apuca) am observat urmatoarele lucruri la sisteme asemanatoare, respectiv  SCT.

Punctul critic in acest sistem va fi la prindere oglinzii secundare si, exact cum spunea Laurentiu, trebuie sa ranforsezi acel capat al tubului, astfel incat sa nu ai deformari la montarea spider-ului. Diferenta de la un catadioptric colimat la un catadioptric foarte bine colimat este imensa. Adica vreau sa spun ca daca Jupiter aparea bine la ocular in prima varianta (mici turbulente - care de fapt erau probleme de colimare), in cea de-a doua varianta era exceptional (unde se puteau observa frumos si franjele albastrui dintre cele doua benzi) - bineinteles ca toata aceasta poveste a fost doar intr-o seara cu un seeing foarte bun. Cred ca aceste sisteme au nevoie de colimare si in urma unui "meridian flip", colimare realizata doar din oglinda secundara.  


Succes!

Mircea Pteancu
02 Oct 2011 00:00


Erwin
ar fi fost imposibil ca PLOP sa cuprinda toate variabilele in asa fel incat sa iti furnizeze tolerante de executie.
Ai rulat deja PLOP.Iti sugerez sa-l rulezi introducand dimensiunile reale pe care crezi ca le vei obtine si urmareste rezultatele pe care programul ti le da cu privire la deformatiile oglinzii.
Mircea

Erwin
02 Oct 2011 11:22


Multumesc, Marian&Mircea! 

Am dus aseara cu mine la Chevereș piesele deja executate și am primit câteva opinii și informații practice de la colegi. M-am edificat asupra întrebărilor. Dacă fac niște șaibe din teflon cât o monedă de 50 bani ar trebui să fie OK și dacă le amplasez în centrul calculat nu mai contează o mică deviație a brațelor pentru că centrul cade undeva pe suprafața de reazem a brațelor pe care le-am frezat sub forma unui "U". Șaibele de teflon le voi asigura cu șuruburi M3 cu cap înecat dar vor avea joc, să se lipească pe spatele oglinzii. Cred că e suficient ca "roiurile" de puncte de sprijin realizate practic să fie grupate statistic în jurul punctelor calculate. Numai un test interferometric ar vedea dacă le-am amplasat corect sau nu, în orice caz Mircea mulțumesc pentru idee! 

Inelul din lemn ar trebui să facă față la tensiunile de întindere ale brațelor spider-ului. Poate se va deforma un pic dacă le strâng prea tare. Suportul oglinzii se poate colima cu 3 șuruburi frontale cu cap imbus și distanța dintre oglinzi se poate regla fin fără a umbla la colimare. Dacă brațele din inox de 0,6mm se vor dovedi prea subțiri pot să le dublez sau să fac altele din tablă mai groasă.

valy
02 Oct 2011 23:28


Inoxul nu-i cam moale pt. spyder?

Erwin
02 Oct 2011 23:35


Este mai dur decât aluminiul folosit în mod obișnuit și are un coeficient de dilatare mai mic. Din acest motiv l-am ales, apoi rezistența la coroziune și aspectul estetic. Numai că va trebui să-l înegresc și e cam dificil să faci vopseaua să adere, probabil că o să-l mătuiesc bine mai întâi. Asta pentru brațele spiderului, tubul la interior va fi acoperit cu velur negru, dacă e necesar.

neox
03 Oct 2011 01:01


Cred ca ar trebui dat niste grund mai inatai sa tina vopseaua. Inoxul nu e otelit? Din cate stiu e un metal destul de dur chiar foarte dur in aumite sortimente.

Erwin
03 Oct 2011 01:08


Nu este acel sortiment, am putut să-l tai cu foarfeca de tablă și să-l găuresc cu burghie normale. Nu este atras de magnet. Inox-ul de care spui e magnetic și se poate căli, poți face din el lame de cuțit sau alte scule.

Erwin
13 Noi 2011 01:28


Mici progrese și la mine, din lipsă de timp. 
Am reușit să ajung la strungar și am dat gaura centrală la tripod la care am prevăzut o degajare pentru fixarea bucșei care ține tubul de perforație:

http://img829.imageshack.us/img829/1017/img030mr.jpghttp://img824.imageshack.us/img824/324/img029m.jpg

Am renunțat la inox din cauza dificultăților de prelucrare, la tăierea cu foarfeca de tablă apar torsiuni care se îndreaptă prea greu și apoi va fi mai greu de înegrit permanent decât aluminiul. Urmează să găsesc o soluție pentru fixarea și centrarea spiderului pe inelul din lemn, fără a găuri tubul.

neox
13 Noi 2011 02:02


Frumos :) ! Incet da' sigur progresul :wink: 

Ai loc pentru suruburile de colimare la secundara?
Ai putea sa dai patru taieturi pe interiorul inelului de placaj unde sa fixezi bratele spider-ului cu epoxi sau ceva mai strong. Nu e un pic cam groasa tabala de 2? Mie personal imi place sa fie spiderul cat mai subtire posibil sa mai reduc din difractie, dar in cazul asta trebuie mers pe principiul tensionarii din toate cele patru brate incat secundara "pluteste" in tub. La un diametru mare al oglinzii probabil ca grosimea bratelor nu mai conteaza asa mult dar la 200 mm e bine sa storci fiecare picatura de performanta :wink: 

Cum faci la tripod? Pui trei brate sa scoti cele 6 puncte de contact pt oglinda?

Spor!

valy
13 Noi 2011 02:03


Chiar ma intrebam ce mai faci la "jucarie".
Nu tensionezi spyderul? Da gaura la tub, e cel mai simplu. Eventual dai gaura doar in inel, fixezi spyderul si il bagi fixat in tub. Folosesti surube crestate in care intra lamela de la spyder, si le strangi ca sa centrezi/tensionezi spyderul.
Si mie mi se par cam groase, dar ulterior ai motive de tunning daca te vor deranja spykurile.

PS: banui ca chestia aia cu fata in jos nu e secundara, nu? :lol:

Erwin
13 Noi 2011 02:13


Merci, neox și Valy! 
Nu sunt prea groase brațele, formula de calcul este g=D/50 în mm, unde D=diametrul oglinzii. Am ales soluția cu brațe rigide, nu trebuie tensionate, dar trebuie centrat axul secundarei, așa că nu merge cu epoxi, trebuie să pun șuruburi cu piulițe, însă mă gândesc să folosesc piulițe de cuplare pe care să le despic și să fixez brațele cu câte un nit/splint. În acest fel pot pune șuruburi cu cap înecat care să nu iasă din tub afară, vor fi îngropate în inelul din placaj gros. Pot centra axul față de inel în prima fază, iar dacă se necesită pot da ulterior găuri în tub pentru a avea acces la șuruburi. Inelul va fi fixat în poziție abia când montez oglinzile (ce se vede în poză e un disc din textolit pe care vine prinsă secundara) ca să pot regla grosier distanța dintre oglinzi. Reglajul fin din suport are o cursă doar de 2-3mm cu pas de 0,25mm/tură.

Ah, uitasem de brațe, sunt făcute de data trecută, decupate cu pendularul și apoi prelucrate pe freză:
http://img560.imageshack.us/img560/1342/img031q.jpghttp://img684.imageshack.us/img684/8450/img032b.jpghttp://img684.imageshack.us/img684/8450/img032b.jpg

Erwin
13 Noi 2011 02:31


Șurubul cu pricina:
http://img717.imageshack.us/img717/5461/img033l.jpg

(nu pot edita mesajul că apare în loc de poză "image deprecated"  :oops: )

neox
13 Noi 2011 02:47


Erwin nu te chinui sa tai discuri mici drept puncte pentru oglinda. Vezi in Praktiker pe la feroneria de mobila gasesti ...nu stiu cum sa le zic...'pastile' fie din pluta, pasla sau chiar silicon (special pentru a fi folosite la sticla). Oricare cred ca ar fi excelente pentru puncte de sprijin si sunt si autoadezive sa le prinzi pe bratele de sprijin. Vin pe diferite marimi. :wink: 
Punctele nu trebuie sa fie mari, 10-12 mm e mai mult decat suficient.

Erwin
13 Noi 2011 02:54


Am pastile autoadezive din pâslă densă, le-am luat pentru ușile de la mobilă ca tampoane să nu se trântească. Eventual le pot fixa cu un șurubel mic cu cap înecat ca să nu alunece de pe suportii din Al. Mai am covoraș aderent din silicon ce se pune pe bord la mașină, dar trebuie o suprafață pe care să stea, de-asta ziceam de monede. Mi-am amintit, mai am de confecționat reazemele laterale ale oglinzii primare pe care o să le decupez din placă groasă de Al. A început să-mi placă să tai cu pendularul! La bomfaier e nașpa!  :twisted:

neox
13 Noi 2011 03:05


 A început să-mi placă să tai cu pendularul! La bomfaier e nașpa!  :twisted:

Te cred  :mrgreen: . Si eu m-am cam invatat cu pendularul, desi face o galagie infernala 8) .
Cum faci sa taie drept, adica sa nu te fure panza? Am constatat ca mai are momente cand vrea sa se inconvoaie si incepe sa muste stramb. O fi scula de vina   :roll: , ce-i drept nu e Bosch dar am prins o superoferta la Einhell. Adevaru' ca daca vrei taietura perfect curata tot la circular...

Erwin
13 Noi 2011 11:10


E o tehnică... trebuie ținut ferm dar nu strâns, trebuie apăsat pe piesă dar nu tare, urmărești pânza nu indicatorul (care poate fi câș). E foarte important reglajul rolei care ghidează pânza. Turația pe cât posibil constantă și avansul fără să împingi în material. Bineînțeles că tăietura e rugoasă, nu ca la circular, dar la aluminiu se îndreaptă ușor cu pila. Al meu e Bosch, dar din cel mai ieftin, așa că talpa nu e prea grozavă, lăsa urme pe material până i-am dat vreo 2 ciocane în indicator.
Un pendular mai bun merită să-l fixezi sub un blat plan din placaj gros pe post de masă de circular iar lateral o riglă reglabilă ar asigura tăierea dreaptă a semifabricatelor plane. Cu atenție la degete!!  :twisted:

neox
13 Noi 2011 16:13


Merci Erwin pt sfaturi :) !
Hm, la mine ar trebui sa demontez cumva rola :? , cam are joc pe ax si de acolo cred ca fuge panza. Problema e ca axul e nituit, doar sa-l tai si sa pun altul cu o saiba sa tina rola pe loc.
Da, ma gandeam si eu la montat fierastraul pe blat numai ca nu prea imi place ca taietura iese mai spre varful panzei unde e mai probail sa flexeze. Dar oricum merita incercat la piese din material moale si subtire.   
Cel mai tare ma enerveaza la pendular e ca daca ai o piese mai groasa si incepe panza sa flexeze s-a dus unghiul de 90 de grade intre fata si cant . :|

Erwin
13 Noi 2011 18:34


Caută șaibe potrivite, decupează-le pe rază cu un disc subțire de minifreză și le poți introduce forțat pe ax. Sau poți pune șaibe de siguranță dacă găsești așa de mici cât e axul. Nici la mine nu se demontează rola, are joc, însă nu e așa mare. Pentru montaj pe masă cred că ar trebui pusă încă o rolă de ghidare susținută de un braț lung fixat pe masă. Ca să nu pierzi mult din cursa pânzei trebuie folosit placaj gros de max.12mm sau o placă metalică de 3-4mm, eventual prinsă pe o masă mai mare din lemn.

Erwin
13 Noi 2011 21:47


Revenind la subiect, brațele spiderului sunt din tablă de 1,5mm, nu știu de ce credeam că e de 2mm fără s-o măsor. Le-am lăsat mai lungi și aș putea să le curbez. În acest caz, care ar fi raza de curbură optimă?

Laurentiu
13 Noi 2011 21:54


Nu iti recomand spider curbat la cass. Spider-ul curbat nu prea tine colimarea, nu are rigiditatea necesara.

Erwin
13 Noi 2011 21:57


Merci, Laurențiu! Îmi place să mă complic, nu-i așa?  :oops:

neox
13 Noi 2011 23:31


Daca vrei sa elimini efectul de difractie cauzat de 'spider' uite aici o idee pusa in aplicare de Serge Bertorello. E vorba de patru masti pe care le aplici pe brate pentru eliminarea efectului nedorit. Pierderea de lumina e comparabila cu aceea provocata de umbra secundarei.
http://serge.bertorello.free.fr/antiaigr/antiaigr.html

Erwin
14 Noi 2011 00:45


Interesant, însă pierderea de lumină se adaugă la obstrucția secundarei. E însă o metodă bună pentru astrofoto când poți compensa cu timpul de expunere. O să le las așa drepte și rigide și trec mai departe, că altfel nu-l mai termin anul ăsta... :)

Erwin
20 Noi 2011 18:22


Am reușit să fac găurile filetate pentru șuruburile de colimare și bucșa de fixare a tubului de perforație, colimare cu sistem push-pull, cu șuruburi M3 cu cap înecat, astfel că sunt accesibile pe partea din spate a telescopului dar nu ocupă spațiu util:

http://img526.imageshack.us/img526/7608/img035md.jpghttp://img12.imageshack.us/img12/9973/img034mf.jpg

Șuruburile cu cap înecat le-am fixat după asamblare cu alte șuruburi cu cap înecat pentru a preveni rotirea lor și ieșirea din gauri, care nu sunt filetate și permit un mic joc radial. Șuruburile speciale M11x1-M8 vor asigura un avans de 0,25mm pe tură. Distanța de reglaj însă este mică, de 2-3 mm așa că fixarea plăcii de bază în tub va necesita o precizie cât mai bună. Intenționez să colimez piesele fără oglinzi înainte de colimarea propriu-zisă.

Mircea Pteancu
20 Noi 2011 20:36


Mai mult decat suficient,foarte bine,da carnetu'...de la mine ai nota si admiratia maxima.
Mircea

neox
20 Noi 2011 22:45


Erwin, rusine sa-ti fie ca te prezinti cu asa ceva pe aici  :shock:  :lol: !

Arata fantastic! N-am suficiente iconite pe aici sa ma exprim. Suuuuper! O sa iasa un instrument castigator de premii. Daca ar fi pe la noi un Stellafane ai fi campion la ATM :D 
Cu tubul de inox o sa arate bestial :wink: . Daca si optic o sa fie la fel, chiar ma faci sa trag o fuga la Timisoara :mrgreen: .


Spor in continuare!

Erwin
20 Noi 2011 23:13


Merci, Mircea și neox! 

Lasă neox, că nici cu tine nu mi-e rușine! Mai bine luăm sculele în traistă și le facem o vizită la americani! :twisted:

Trag nădejedea să-l finalizez în curând, piesele esențiale sunt aproape gata. Mai am să fac reazemele laterale ale oglinzii principale și focuserul. Probabil că transpunând în bani orele de muncă plus manopera la strungar și materialele va ieși mai scump decât un instrument cumpărat. Dar cum spuneam, satisfacția de a-l construi este priceless!

P.S. La placa de bază, poate și la tripod o să fac câteva găuri pentru ușurare.

Mircea Pteancu
21 Noi 2011 00:47


Erwin
nu ma preocupa subiectul telescoapelor de cumparat dar sunt absolut sigur ca pe piata rece pentru  un instrument similar ( cu mecanica construita ala Erwin si   cu  optica  Stanescu) pretul real se obtine prin inmultirea cifrei la care te-ai  gandit cu ''n'' apartinand ''N''.

M.

neox
21 Noi 2011 01:59


I buy that  :wink: 

Ma uitam la placa de baza...ai putea sa pui cumva trei ventilatoare micute care sa sufle aer in spatele oglinzii. Cam cat preconizezi ca o sa cantareasca?

Spor!

Erwin
21 Noi 2011 08:45


Da, o să pun cel puțin un ventilator. Am unul recuperat de la un computer vechi cu turbina centrifugală, dar și unele noi cu lagăre magnetice, fără vibrații, dar cred că sunt prea mari și o să iau altele mai mici. Curentul de aer n-ar trebui să fie laminar, în fața oglinzii primare? Hmm, parcă n-aș găuri tubul... 

N-am cântărit exact, însă piesele de până acum au 11.5 Kg, numai tubul de inox are 5.

valy
21 Noi 2011 11:16


Poti pune o diafragma putin in fata primarei, poate ghideaza curentul spre suprafata ei. Pe de alta parte fiind relativ subtire si ajutata de ventilatoarele din spate s-ar putea sa se aclimatizeze destul de repede.

Stanescu Octavian
21 Noi 2011 11:41


Felicitari arata totul profi .parerea mea e ca nu trebuie ventilator la al meu cass de 200   focar 6.2m
in jumatate de ora nu mai vezi nici un "Fum" la testul pe stea . si se vede tot perfect in limita seeing. 
sigur al meu e mult mai simplu facut in 2 zile are doar 4K il tin cu 1 deget primara sta doar pe gaura prinsa lejer . secundara tinuta de 3 bete de Al  arata el urat si modest dar da poze bunicele la Jupiter . 
Toata stima pt cei pasionati sa scoata bijuterii este de laudat.  :)

Erwin
21 Noi 2011 12:23


Mulțumesc Valy și Tavi! Tavi, venind de la tine laudele au valoarea înmulțită cu "n aparținând lui N"! :)

valy
21 Noi 2011 12:51


Dcristi zicea ca daca nu tine pornit, dupa un timp (relativ) scurt apar turbulente. Tind sa ii dau dreptate insa e drept ca asta se aplica in cazul lui, are oglinda mai mare, probabil mai groasa, si sigur sunt alte conditii.
In cazul meu, inca n-am ventilator in spate, ma tot chinui de vreo juma de an sa dau 3 gauri si nu reusesc. Insa eu am observat un fenomen: de obicei il las 1-2 ore cu ventilatorul sufland dinspre secundara direct in primara, primul film iese cel mai bine, urmatoarede nu prea, dupa vreo juma de ora/o ora incepe brusc sa apara tot felul de turbulente. Din pacate nu mai am timp sa analizez, deja se face tarziu, frig, Jupiterul intra printre pomi, deci nu am studiat daca e chestiune de seeing sau de turbulente in tub.
Pe de alta parte e relativ simplu si ieftin sa iei 2-3 ventilatorare mici si sa testezi. Ma gandesc ca 3 mici (d'alea simple de PC, de 4-5cm) s-ar anula reciproc in caz ca incep sa vibreze. De unde iei ventilatoare pe perna magnetica?

La sfarsit ar fi de mare efect daca l-ai lustrui si l-ai lasa "silver like"! ;)
http://www.greenprophet.com/2010/03/white-gold-mercedes/

Erwin
21 Noi 2011 14:23


Merci, Valy! O să probez cu ce am întâi, apoi văd. Despre ventilatoare s-a mai discutat pe un topic, cred că deschis de Laurențiu. Se găsesc mai nou astfel de ventilatoare pentru computere, pentru cei care aud bine și vor să fie total silențios. Unele sunt cu sustentație magnetică (pernă magnetică cu aer între piesele în rotație) altele cu fluid magnetic, ulei menținut de un magnet permanent în jurul axului. Lichidele magnetice sunt cunoscute de mulți ani, cel puțin 20, mă mir că nu au pătruns peste tot. 

Tubul este lucios de la mama lui, o să iau jos când este gata folia protectoare. Dar presimt că nu va arăta mult timp așa...  :wink:

ursamajor
21 Noi 2011 15:03


Dar presimt că nu va arăta mult timp așa...  :wink:

Se polish-ează foarte ușor. ;)

Laurentiu
21 Noi 2011 23:16


Tubul este lucios de la mama lui, o să iau jos când este gata folia protectoare. Dar presimt că nu va arăta mult timp așa...  :wink:

Al meu are 3 ani si cu exceptia unor zgarieturi facute de mine, accidental, la constructia "animalului", in rest arata ca nou (daca n-ai oglinda de barbierit la indemana nici nu vei duce dorul uneia  8) ).

psemil
22 Noi 2011 03:15


Urmaresc cu mult interes inca de la primul post felul in care evolueaza constructia telescopului. 
Topicul acesta adevenit este o sursa bogata de informatii despre cum se construieste un telescop "premium".
Bariletul primarei este o bijuterie ... arata de parca e facut la CNC
Felicitari Erwin :D

Erwin
22 Noi 2011 03:27


Mulțumesc, Emil! Un CNC n-ar strica! În viitorul atelier poate, cândva...  :roll:

Erwin
27 Noi 2011 03:07


Azi am reușit să fac trei reazeme laterale pentru oglindă, am pus prima oară oglinda pe suport și am găsit că unul din brațe este puțin prea scurt, o să pun o bucată de tablă între reazem și tripod. Ar fi trebuit să las un diametru mai mare la tripod. Am pus pentru prima dată în tub celula primarei și suportul secundarei și am măsurat distanța. Am rezervă de 1-2cm la distanța între oglinzi, ceea ce înseamnă că nu va ieși nimic în afară. Cu ocazia asta am găsit o soluție de a stabili exact poziția inelului și a spiderului secundarei, înainte de a da găurile de fixare. In loc să găuresc inelul pe mijloc ceea ce ar duce la dificultăți de montare/demontare, o să fac 4 canale pe frontalul inelului. 

Câteva detalii:

Flanșa colimabilă a tubului de perforație, brațele articulate lateral, șuruburile diferențiale de colimare M11x1-M8x1,25:

http://img52.imageshack.us/img52/1724/img038pe.jpghttp://img716.imageshack.us/img716/8193/img040v.jpghttp://img254.imageshack.us/img254/7701/img041o.jpg

Erwin
27 Noi 2011 03:15


Câteva detalii ale subansamblului secundarei:

http://img844.imageshack.us/img844/9899/img042qz.jpghttp://img802.imageshack.us/img802/5641/img043n.jpghttp://img265.imageshack.us/img265/6543/img044l.jpg

Erwin
27 Noi 2011 03:21


După cum se vede, am confecționat un triunghi din tablă de Al de 4mm în locul șaibei de textolit, mai precis, șurubul este pilit lateral pe două fațete și triunghiul este presat așa că nu se poate roti liber ca șaiba. Am mărit un pic și diametrul șuruburilor de colimare astfel că am putut reduce lungimea subansamblului cu 5mm și am loc mai lejer pentru cheia imbus la reglaj. 2 șuruburi se potrivesc exact între brațe astfel că micul joc existent în șaiba specială, refăcută din alamă, care previne rotirea șurubului s-a micșorat și el devenind neglijabil.

Distanța între marginea oglinzii și spatele suportului principalei este de doar 30mm. Din cei 200mm cât este back-focusul am salvat 170mm. Dacă secundara de 2" ia 110-115mm rămân pentru focuser doar 55-60mm. Cred că este suficient pentru un focuser solid, care să aibe măcar 30mm cursă. Pentru alte echipamente tubul portocular va fi filetat pentru prelungitor.

neox
27 Noi 2011 12:03


Acuma stiu de ce Zeiss nu mai face telescoape, le divulgi toate secretele  :lol: .

Sa caut pe unde am pus masuratorile exacte la secundara mea Meade de 2" cred ca sunt destul de universale, daca te ajuta cu ceva sa vezi cam cat mananca din drumul optic. 

Imi place barilletul principalei cu suruburile inecate de blocaj...treaba profesionista :wink: . Mai rar vezi fineturi din astea in lumea ATM.

Erwin
27 Noi 2011 12:26


Următorul va ieși mai bine, pe primul l-am făcut prin metoda pașilor succesivi! :D Merci!

Ideea cu șuruburile înecate mi-a venit spontan, după ce am făcut sistemul de colimare al tubului de perforație. 

Are ceva dacă tubul este cilindric? O să confecționez niște diafragme pe exterior eventual. Tubul este de copiator și are diametrul de 30mm. M-am uitat prin el când am asamblat piesele în tub de probă și se vede un pic de lumină pe lângă secundară, dar dacă țin cont că nu era la distanța potrivită și nici secundara nu era montată cred că este ok ca lungime și diametru.

Stanescu Octavian
27 Noi 2011 12:30


Frumos lucrat :) . Bariletul principalei sta  pe arcuri ? sau ai filetat gaura placii de baza si ai "piulita" de reglare cu filet exterior si interior?

Erwin
27 Noi 2011 12:34


Merci, Tavi! Cum spuneam, am șuruburi cu filet interior-exterior, sunt înfiletate în placa de bază, nu am niciun arc, nici nu este loc pentru ele. Va trebui să mai prevăd 3 șurubele de blocare, care să scoată micul joc existent în filet și la șuruburile M8 cu cap înecat.

Stanescu Octavian
27 Noi 2011 13:08


Da, fara un desen nu cred ca se intelege ce vrei sa spui . si cum se face reglajul .

Erwin
27 Noi 2011 23:29


Este simplu, funcționează ca șuruburile micrometrice pe care le folosești la interferometru. 

Tocmai am primit un focuser TS de 2" cu reducție 1:10 (***mii de mulțumiri!***) ceea ce va scurta mult timpul până la prima probă. Trebuie să fac la strung o flanșă de montare și să reduc cu vreo 8mm lungimea tubului port-ocular ca să nu depășesc backfocus-ul prea mult. Îmi rămâne o cursă activă de 30mm ceea ce cred că este suficient pentru ocularele pe care le voi folosi. Pentru oculare cu focala mai lungă sau pentru cazurile în care nu voi folosi diagonala o să fac un tub prelungitor pe 2". 

Am confecționat colțarele de fixare din profil cornier de Al și cleme din tablă de alamă de 0,7mm pentru secundară. La Auchan am găsit un suport de vase din cauciuc siliconic de 2mm din care am decupat protecții pentru reazemele laterale, o să pun și sub oglinzi bucățele. Materialul are niște ondulații pe una din fețe, păcat că nu se găsește plan.

Sorin Sfartz
27 Noi 2011 23:42


Eu am inteles asa: surubelele argintii cu cap de surubelnita dreapta, fixeaza suruburile negre cu cap inbus de suportul oglinzii. Gaurile din suportul oglinzii prin care trec suruburile negre sunt gauri strapunse fara filet prin care suruburile negre trec liber (ele chiar ar trebui sa aiba un joc in gaurile acelea), astfel ca strangand surubelele argintii, capul ingropat al suruburilor negre se fixeaza de suport. 

Apoi in placa de baza sunt infiletate 3 "suruburi" care au o gaura axiala interioara strapunsa si filetata. In gaura interioara sunt infiletate suruburile negre solidare cu suportul oglinzii. Cand invarti de "suruburile" din placa de baza, acestea avanseaza in placa cu un pas de 1,25mm iar suruburile negre se infileteaza in "suruburile" de actionare, mergand in sens invers cu pas de 1mm. In felul asta surubul negru (impreuna cu suportul oglinzii) avanseaza de fapt cu 0,25mm (fata de placa de baza).

Daca am inteles bine mecanismul, ar putea fi o problema. Daca suruburile negre sunt complet solidare cu suportul oglinzii (cum ar fi fost cazul in care ar fi fost infiletate, sau feste in acest suport), sau cu alte cuvinte daca axul surubului negru e fix si perpendicular pe suportul oglinzii, si daca se regleaza un singur "surub" din spatele placii de baza, ar trebui sa apara niste tensiuni in zonele de jonctiune ale suruburilor negre cu suportul oglinzii. De fapt in acel caz ar trebui sa apara niste momente incovoietoare in suruburile negre. Astfel ar trebui ca suruburile negre sa fie de fapt, fixate cumva articulat de suportul oglinzii. Dar poate ca capul acela ingropat al surubului negru permite o oarecare rotatie a axului surubului negru fata de suportul oglinzii, iar surubelele argintii nu sunt stranse complet.

Daca suruburile negre ar fi suficient de lungi, nu s-ar putea pune 3 arculete de compresiune pe ele, intre placa de baza si suportul oglinzii?

Stanescu Octavian
27 Noi 2011 23:42


Da inteleg cum functioneaza doar ca daca folosesti filet in aluminiu pt reglaje nu face partida buna cu otelul pe umezeala .

Erwin
28 Noi 2011 00:24


Este corect, so999. Șuruburile negre cu cap înecat au un mic joc și nu se tensionează pe cei 2-3 mm cât este cursa de reglaj. 

Șuruburile speciale sunt cromate, sper să nu fie problemă cu ele, pentru siguranță o să pun puțină vaselină siliconică. Placa este dintr-un aliaj EN AW-5083 Al Mg4,5 Mn 0,7 Cr și după catalog este recomandat la construcția de bărci cu vele, aparatura pentru industria chimica, rezervoare cisterna, recipiente sub presiune, tevi si tuburi, tancuri sudate si component structurale, caroserie vehicule militare, schele din aluminiu. Eu cred că va rezista bine în orice condiții meteo. 

Am pus oglinda de probă pe suport, mai trebuie să ajustez colțarele la dimensiune, probabil și reazemele laterale o să le mai scurtez cu 2mm:

http://img638.imageshack.us/img638/7729/img045r.jpghttp://img17.imageshack.us/img17/6043/img046af.jpghttp://img442.imageshack.us/img442/4736/img047l.jpg

neox
28 Noi 2011 00:28


Erwin am gasit in proiectele mele cam cat ia o diagonala de 2" din drumul optic, daca te ajuta cu ceva. Presupun ca cifrele variaza de la digonala la alta dar nu cred ca cu mult. De la planul focal 'drept' la oglinda ar fi un 74mm iar de la capatul diagonalei dinspre telescop si planul focal ar fi un 104mm. 
Pentru a obtine cifrele am masurat unde vine diafragma de camp cu ocularul pus pe reductia de 1,25" de pe diagonala. Sigur cifrele mai pot sa varieze si in functie de ocular dar in mare iti poti forma o idee cam cata profunzime de focus ai nevoie.

jimao22
28 Noi 2011 00:31


Constructia e solida, fara indoiala, dar nu e cam grea totusi, tinand cont cat otel (si ce grosime are) a intrat doar la barilet? 
Ma gandesc sa nu ai la un moment dat probleme cu montura daca greutatea creste excesiv. Ai incercat sa ti o evidenta a greutatii totale adunate pana acum?

Erwin
28 Noi 2011 00:32


Mulțumesc, neox. O să încerc să măsor și eu cu un ocular. În cel mai rău caz o să modific tubul portocular al diagonalei astfel încât adaptorul să intre îngropat, ca la focuserele low-profile.

Jimao, tocmai am precizat mai sus materialul plăcii din care am confecționat bariletul, aliaj de Al 5083 de 12mm. Nu am un cântar bun, probabil că o să ajung la maxim 15Kg cu toate acareturile, inclusiv inele și șina de montaj. La placa de bază intenționez să mai decupez niște găuri care vor mai scădea greutatea cu câteva zeci de grame și vor contribui la o mai bună aerisire.

Nu-mi fac griji, montura din piston va ține măgăoaia. Iar anul viitor dacă oi fi sănătos mă apuc de una ecuatorială din 2 pistoane mari. Ar trebui să țină. Trebuie să strâng bani pentru angrenaje melcate de precizie din Germania, restul se poate face la strung.

Mircea Pteancu
29 Noi 2011 01:43


Erwin
De cand am devenit lunetist m-am confruntat si eu cu problema cotei de focal consumata de diagonala.
Poti sa mergi pe calculele lui neox, cred ca se confirma in practica.
Eu am gasit ca o diagonala de 1.25 inch de tipul cu oglinda consuma/coteste aprox. 65- 70mm pentru ocularele mele de 42mm focal.
Aceasta valoare este consonanta cu cea de 104mm calculata de neox pentru o diagonala de 2 inch fiind proportionala cu raportul dintre  1.25/2.
Iar de la aceasta pozitie deja intri complet pe teritoriul empirismului deoarece la marirea maxima,pentru o focalizare corecta,telescopul iti va cere sa deplasezi diagonala spre interior cu o distanta suplimentara egala cu cea dintre diafragmele ocularului lung (la mine a fost cel de 42mm) si ocularul cel mai puternic (la mine orto 5mm) ,in conditiile in care ambele oculare ating buza diagonalei cu pragul de asezare al treptei nominale de 1.25 toli respectiv 2 toli.

Spor in finalizarea telescopului.
Mircea

Erwin
29 Noi 2011 02:08


Mulțumesc, Mircea!
Din cauza dimensiunilor focuserului am proiectat o flanșă de montare de 25mm înălțime, este minimul la care pot apropia corpul de placa suport a oglinzii deoarece în caz contrar nu mai am acces comod la butoanele focuserului. Mai sunt de finisat și ajustat câteva piese, detalii. 

Deocamdată o să folosesc inelele de montaj cumpărate cu tubul deși nu-mi plac dpdv estetic, prea arată ca un burlan cu ele. Ar trebui să fac un mulaj din placajul rămas de la inelele de rigidizare interioară și să dau să-mi toarne din Al o pereche.

Erwin
10 Dec 2011 23:20


Pentru că azi a fost o eclipsă totală de Lună și cerul acoperit, chiar ploaie, m-am ocupat de construcția unei piese de adaptare pentru fixarea focuserului pe suportul oglinzii primare, am scurtat tubul portocular ca să nu pierd prea mult din back-focus și am strunjit un pic din placa suport ca să intre tubul 2-3mm:

http://img440.imageshack.us/img440/6428/img050m.jpghttp://img21.imageshack.us/img21/1797/img049ms.jpg

Nu am pierdut decât 1mm din cursa originală a focuserului care este de 32mm. Mi-au rămas 97mm pentru diagonală, ceea ce cred că este prea puțin pentru unele oculare, va trebui să ajustez în acord distanța dintre oglinzi pentru a folosi oculare mai lungi.

neox
11 Dec 2011 01:27


Se contureaza din ce in ce mai frumos  :wink: !
Foarte fain adaptorul pentru focuser si cum se imbina toate. 

Nu cred ca e nevoie sa apropi oglinzile prea mult, doar cat sa mai castigi un 30mm de extra focus. Mai mult risti sa introduci vignetare.

Apropo...mi-am amintit...a fost o discutie recenta pe CN despre barilete, despre cele trei clipsuri care tin oglinda in mod special. Mi-a atras atentia idea lui Dick Parker la Cass-ul lui (si nu numai) si anume in loc de clipsuri a pus un inel complet care are un umar pe muchia interioara si se suprapune pe marginea oglinzii dar fara s-o stranga doar cat sa nu-i dea voie s-o ia din loc. De fapt inelul e prins de barilet prin cateva distantiere precis facute. Trei dintre distantiere au ceva 'umplutura' pentru a centra oglinda.
Poate te ajuta daca tot esti la capitorlul oglinda principala :wink:

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4953682/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

danto1313
11 Dec 2011 12:43


Frumos lucrat!Esti sigur ca nu va fi nici o problema ca sunt toate montate pe suportul oglinzii?Ma gandesc la faptul ca se aduna destul de multa greutate care ar putea afecta colimarea.

Erwin
11 Dec 2011 15:58


Merci, neox și danto! N-am prevăzut tripodul cu brațele destul de lungi, le-am scos la diametrul oglinzii ca să rămână placa de bază suficient de solidă. Deocamdată am făcut 3 clipsuri din cornier de aluminiu, urmează să le ajustez ca să nu intre mult în suprafața oglinzii. 

Nu cred că va afecta colimarea pentru că placa este rigidă, are 12mm grosime iar șuruburile de colimare sunt M8+M11x1. Că mi-am amintit, mai am să dau 3 găuri filetate pentru șuruburile de fixare.

Azi am făcut 4 urechi din cornier de aluminiu pe care le-am prins de inelul din lemn ca să nu slăbesc inelul făcându-i canale unde intră piulițele de colimare. Dacă găuream inelul nu aveam cum să montez subansamblul fără să demontez brațele de pe corpul central. 

Mai am de ajustat câteva piese, de ușurat un pic placa de bază și apoi pot pasiva și vopsi cu negru mat piesele aflate în conul de lumină. Mai am de prins inelele de montaj pe profilul suport. Dacă îmi va permite timpul (e o perioadă aglomerată) o să îl pot monta de probă în câteva zile. Oricum termenul limită este înainte de Crăciun. Probabil va ploua în draci în săptămâna respectivă...  :twisted:

neox
11 Dec 2011 17:03


 Oricum termenul limită este înainte de Crăciun. Probabil va ploua în draci în săptămâna respectivă...  :twisted:

Macar stim a cui e vina :lol:  :lol: 

Ce vopsea mata folosesti? Am tot cautat Cosmos (sau asa ceva) recomndata de Laurentiu parca (daca mai retin bine) dar nu gasesc nici mort. Alte sugestii sau poate vre-o reteta home-made? Tin minte ca am vazut mai demult ceva de genul asta facut in casa pe baza de funingine dar normal ca n-am notat nimic :oops:

zoth
11 Dec 2011 17:33


Neox, in topicul unde am prezentat-o pe doamna Black gasesti doua retete vechi extrase din Simms:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=76659#76659
O varianta combinata din cele doua am aplicat si eu la doua dintre lunetele mele, una dintre posesoare fiind chiar doamna Black.
Rezultatul imi pare bun sau cel putin eu sunt multumit de el:

Erwin
11 Dec 2011 17:42


Am găsit Cosmos lak la un magazin de piese auto. Ocazional am mai văzut și pe la magazine de scule (Rolling) sau de uz casnic și bricolaj dar nu la cele tip hypermarket. Fiind produsă în Grecia, n-ar strica să-mi fac un mic stoc, că nu se știe...

Mircea Pteancu
11 Dec 2011 21:38


Iaca o reteta ''home-made'' de vopsea neagra:vopsea neagra lucioasa +toner+diluant.
Eu am folosit vopsea ''Pitura'' si diluant 501.
Adaugi o cantitate mica de toner in vopseaua lucioasa,amesteci,adaugi o noua cantitate mica ...pana cand compozitia tinde sa devina groasa ca mierea.
Adica daca iei pe un bat un pic din compozitie,materialul cade in picaturi discrete.
Apoi incepi sa adaugi treptat mici cantitati de diluant ,cu mixare intensa si continua ,pana revii la consistenta de vopsea.
Adica daca introduci un bat in compozitie,materialul va curge de pe acesta intr-un fir  continuu.
Se continua mixarea inca cel putin zece-cinsprezece minute dupa ce obtii un comportament de curgere ca mai sus.
Evident,inainte de aplicare se curata suprafata cu smirghel dur si apoi se sterge cu o carpa imbibata cu diluant.
Uite mai jos niste exemple de innegriri cu asemenea vopsea:interiorul parasolarului lunetei mele de 60x700mm,inainte si dupa innegrire si interiorul inelului filetat de fixare a acestui obiectiv in celula sa.

Vad ca esti pe cale sa te alegi cu o luneta foarte buna draga ''Toma necredinciosule'' si ma bucur pentru tine.
Probabil ca va fi instrumentul tau favorit.

Hai sa va spun si o poveste hazlie (zoth o stie deja,s-a distrat bine pe seama prostiei mele):in stare umeda diferenta este mica intre o vopsea mata preparata astfel si cea normala,lucioasa.
Il rugasem pe amicul meu Csillag Attila sa-mi aduca niste vopsea mata.El imi aduce o cantitate mica preparata  plus o cantitate mai mare nepreparata si ingredientele  necesare.Eu nu am fost prea atent la explicatiile lui si,la lumina serii,ma apuc sa vopsesc negru mat interiorul lunetei de 60x700,cu noile diafragme gata montate.
Stiam ca in stare umeda vopseaua mata luceste,asa ca nu mi-am facut probleme cand am terminat si am indreptat tubul spre bec si am vazut un tunel super-lucios.
Socul l-am avut dimineata cand primul lucru a fost sa verific tubul:vopseaua isi facuse treaba,tot interiorul tubului de luneta lucea foarte frumos.Am folosit vopsea nepreparata!

Succes in toate,Mircea

Erwin
11 Dec 2011 22:18


Mulțumesc, Mircea!
Mă bucur că am păstrat tonerul deja expirat! Cei care se ocupă cu refilări de cartușe laser au zis că îl dau firmelor de drumuri, se poate folosi în compoziția asfaltului pe post de negru de fum, dar sunt sigur că ar fi dispuși să dea gratis mici cantități de toner uzat ATM-iștilor amatori aflați în nevoie... :)

Laurentiu
11 Dec 2011 22:51


Intrebare pentru Mircea: vopseaua aceea, preparata cu toner, adera bine la suprafata ?

Mircea Pteancu
11 Dec 2011 23:22


Erwin
imi cer scuze ,am fost otara eliptic.
Reteta era destinata ca sugestie lui neox, el a intrebat despre asa ceva.
De aceea l-am si tachinat prieteneste drept ''Toma necredinciosul'' deoarece mai demult se indoia de calitatea lentilelor Jaegers,sper sa nu se supere.
Tonerul il am de la tine si iti multumesc pentru el,chiar zilele trecute am innegrit luneta RFT 60mm F/5 , newtonianul de 76mm F/9 si tubul pentru obiectivul Tasco de 60x800mm (de fapt este o lentila Towa).

Laurentiu
tubul lunetei de 60x700mm si interiorul Toleascopului de 203mm F/6 au fost innegrite prin Iulie si arata bine dupa cinci luni,nu sunt decojiri:cred ca sunt importante mixarea intensa si indelungata a compozitiei si  decaparea cu smirghel si diluant.
Pe inox cred ca este nevoie de grund acid.
Mircea

neox
11 Dec 2011 23:35


Nem problem :wink:  :D 
Nu m-am prins din prima ca e vorba de mine :mrgreen:

Nu m-am indoit la propriu chiar, doar putin reticent. In decursul istoriei au mai avut si ei scaparile lor si la un pret mai mare poate nu m-as fi aruncat. Totusi nu se poate contesta ca sunt cazuri de cativa posesori de Jaegers destul de nemultumiti, sau poate nu pe deplin multumiti. Eu am avut noroc totusi :). Da' gata, ma opresc ca zapacim tot topicul omului aici  :oops: 

Revenind la vopsea mata (si incet incet inapoi la Cass de 200) ...oare in loc de toner nu s-ar putea folosi negru de fum in aceeasi reteta?

Erwin
12 Dec 2011 00:16


Din punctul de vedere al pigmenților e cam același lucru, însă s-ar putea ca granulația negrului de fum să fie prea mică. De experimentat! :) 
O să încerc să pudrez vopseaua proaspătă cu toner, că la spray n-ai cum să faci amestecul... Dacă vă întâlniți cu omul negru, să știți că am pudrat prea tare!  :lol:

catalin dumitru
12 Dec 2011 23:23


Pe vremuri , cand nu ma prea interesau diafragmele , foloseam bormasina si un ax lung cu o morisca de smirghel aspru la capat.

Fie ca era aluminiu , fie ca era plastic , iesea o treaba grozava. Forta centrifuga impingea sanatos colile de abraziv si interiorul tuburilor iesea zgariat de mama focului.
Trebuia avut grija doar ca avansul prin tub sa fie destul de lent ca sa nu rezulte zgarieturi prea oblice.

Tuburile din PVC negru nici nu le mai vopseam.

Cine are curaj , sa incerce prenadez diluat cu "nitro 209" , amestecat cu chit de rosturi (praf, desigur) negru.

catalin.

Erwin
12 Dec 2011 23:27


Ce-ar merge cel mai bine la tubul meu de inox? Pe dinăuntru nu este lucios, totuși reflectă multă lumină...

Laurentiu
12 Dec 2011 23:31


Velur negru autocolant. 

E "the best", nu faci mizerie ca si cu vopseaua.

Conditia de baza e ca, inainte de a-l lipi, sa-l "masezi" bine cu o rola de hartie adeziva, din acelea pentru curatat scamele de pe haine (altfel se scutura firisoare de velur care se vor strange toate pe oglida primara :-)).

Erwin
12 Dec 2011 23:34


O să-l pot pune numai după ce stabilesc exact poziția inelelor de rigidizare în tub. Au și rol de diafragme, le-am vopsit cu negru mat, poate nici nu va fi nevoie să căptușesc tot tubul.

Laurentiu
12 Dec 2011 23:38


Captuseste-l in intregime. E pacat sa faci o treaba exemplara in rest si sa o faci pe jumatate intr-o chestiune atat de simpla (sau cum zice proverbul "te ieftinesti la tarate cand te-ai scumpit la malai").

Erwin
12 Dec 2011 23:44


Ai dreptate! Mulțumesc, Laurențiu! Azi din păcate nu am avut vreme deloc, am lucrat aproape non-stop, acum aștept un client să vină să-și ia laptopul...

neox
13 Dec 2011 00:14


Da, secondez si eu ce ai zis Lauentiu :) . Velurul e printre cele mai bune variante dupa diafragme (care sunt intr-o clasa a lor), e greu de obtinut cu vopsea acelasi efect, doar cu o vopsea extrem de mata si grunjoasa, altfel la unghiuri foarte piezise tot se reflecta lumina.

Erwin
15 Dec 2011 18:45


Azi am decupat și finisat găurile de ușurare din placa de bază a celulei oglinzii primare. Am dat găuri filetate M5 pentru șuruburile push ale sistemului de colimare. 

Am reușit să mai ajustez câteva piese și am așezat oglinda primară de probă pe suport. Din păcate siliconul portocaliu pe care l-am pus pe reazemele laterale este prea moale și din cauza greutății oglinzii se lasă câteva zecimi, suficient să strice colimarea. Ce alt material aș putea pune? Acum trebuie să folosesc neapărat un material de aceeași grosime, adică 1,5mm ca să nu trebuiască să confecționez alte colțare de fixare. Mă gândesc la teflon însă nu am decât de 3mm, textolitul s-ar putea sparge pentru că suprafața de așezare pe tripod urmează curbura oglinzii. Poate o să pun folie de polietilenă HD. :idea: 

Colțarele le-am teșit la 45grade și se așează tangențial pe cantul oglinzii astfel încât nu vor produce spike-uri semnificative.

Erwin
15 Dec 2011 22:54


Placa de bază gata de finisare:

http://img560.imageshack.us/img560/692/img055m.jpghttp://img543.imageshack.us/img543/3829/img054mv.jpghttp://img824.imageshack.us/img824/4628/img053w.jpg

danto1313
16 Dec 2011 00:08


Exista un material pe care l-am vazut folosit la panouri mici de avertizare pentru protectia muncii.E alb,gros de 1.5mm si de2mm,unghia lasa usor urme pe el.Cred ca e o polietilena.La fel de bine ai putea sa folosesti suruburi de plastic de 5-6mm care doar sa atinga usor oglinda. Pentru suruburi s-ar putea sa fie nevoie sa modifici clemele,adica sa tai un canal in ele ca sa culiseze pe cele doua suruburi,cel de centrare a oglinzii si cel de fixare a clemelor.

Erwin
16 Dec 2011 00:29


Merci, danto! Am șuruburi din plastic, dar atunci punctele de sprijin nu sunt prea mici? Plăcuțele sunt destul de late și pot pune câte 2. Clemele au deja canal însă nu e mare, e acoperit de capul șurubului.

danto1313
16 Dec 2011 02:10


Parerea mea este ca nu sunt mici.Gandeste-te la un reazem lateral cu 2 rulmenti la 90 degrade.Suprafata de reazem este foarte mica.Daca totusi ai dubii,pileste capetele suruburilor,fa-le de 1 mm grosime si le montezi invers.Evident va trebui sa faci si o crestatura ca sa le poti regla.Eu am folosit suruburi de plastic de 5 mm si totul a fost in regula.

Erwin
17 Dec 2011 01:51


Am decupat câte 2 bucăți de folie de 0,75 și le-am suprapus. 
http://img21.imageshack.us/img21/9636/img057ml.jpghttp://img577.imageshack.us/img577/9711/img056m.jpghttp://img857.imageshack.us/img857/5935/img058mr.jpg

keppler
17 Dec 2011 16:50


Exceptionala lucrare Tavi! Felicitari!

E bine ca e innorat caci ai trecut de termenul limita de 2 saptamani :P

Erwin
17 Dec 2011 18:46


Merci, Andrei! Proiectul ăsta e ca autostrada Transilvania!  :lol: 

Am demontat toate piesele din aliaj și le-am făcut băiță în soluție de desfundat chiuvete cu apă caldă. 2 au ieșit aproape negre. Din păcate negrul se ia, nu este un strat dur și rezistent. Poate Cătălin știe ce metal din compoziția duralului îl face așa? Urmează vopsirea.

nobody
17 Dec 2011 19:58


If for any reason this identification is not on the material, it is possible to separate the heat treatable alloys from the nonheat treatable alloys by immersing a sample of the material in a 10 percent solution of caustic soda (sodium hydroxide). The heat treatable alloys will turn black due to the copper content, whereas the others will remain bright.
http://avstop.com/ac/apgeneral/nonferrousaircraftmetals.html

neox
17 Dec 2011 19:59


Hai nu ne mai fierbe, punele pe toate in tub  :wink:  :D sa ne ploua-n gura  :lol: . 
Arata fantasitc!! 
Pentru asa instrument i-ar sta bine pe o ecuatoriala din aia zdravana de la Astropysics AP900 in sus :wink:  :)

topacid
17 Dec 2011 20:06

talc!
O reteta absolut probata de mine este vopsea neagra email cu praf de talc. In functie de cat talc pui iti ies diferite granulatii si are diferite caracteristici vopseaua finita. Dozajul il faceam cu capace de sticle pet. Cam trei patru capace de talc la jumatate de litru de vopsea deja diluata. Experiemteati cat mai mult. Talcul se ia de la farmacie. Eu vopseam cu aerograful si apoi uscam piesele in cuptor acasa timp de o ora. Daca experimentati cu talc o sa fiti uimiti de ce texturi faine o sa obtineti. E cea mai sigura si buna metoda. In plus, am avut un tub mare de inox cu inele de capete de aluminiu. tubul de inox are si acum inegrirea pe interior si asta fara nici un tratament special al materialului (doar degresare). Frumos telescop iese la tine aici

Cer senin, 

Vlad

danto1313
17 Dec 2011 20:50


Ervin,sunt convins ca va iesi un telescop grozav.Felicitari!
Vad ca tu,neox si inca niste membri ai forumului,pe care ii rog sa nu se supere ca nu-i numesc acum,va cam faceti de cap pe la ATM asa incat ma simt obligat sa incerc sa echilibrez cumva balanta, ca prea trage spre voi :evil:.In curand!

neox
17 Dec 2011 21:26


In curand!

...pe marile ecrane :) . Sa refac stocul de popcorn    :mrgreen:

Erwin
17 Dec 2011 22:42


Așa, așa! Ne antrenăm unul pe altul! Neox, cum stai cu oglinda? Ai lăsat-o la dospit? :D

Mircea Pteancu
17 Dec 2011 23:13


Erwin
strasnica lucratura,spor la treaba!

danto1313
magistrala asta ATM pe relatia Timisoara -Iasi devine provocatoare.
Astept sa vad ce masuri iei!

topacid
mersi pentru reteta,este simpla deci foarte practica. Am sa o incerc.

Mircea

neox
17 Dec 2011 23:17


Așa, așa! Ne antrenăm unul pe altul! Neox, cum stai cu oglinda? Ai lăsat-o la dospit? :D

Dap, se invecheste ca vinu' :lol: . Am testat si restat si am mai lucrat vreo doua sedinte scurte in care am lasat perioada mare de 'calmare' a suprafetei (de regula cam 2-3 zile) sa fiu sigur ca nu am erori. E practic gata dar mai bibilesc pana la ultima picatura sa fiu sigur ca o sa am rezultate bune. Dupa sarbatori sau mai spre primavara mai degraba o s-o trimit spre Timisoara, sau poate ma includ si eu la pachet :mrgreen: , vad cum stau cu timpul pe atunci.

Erwin
17 Dec 2011 23:26


Mulțumesc, prieteni!

Sigur, neox, să anunți dinainte să te așteptăm cu pită și sare!  :D

Erwin
18 Dec 2011 18:14


Aseară și azi am lucrat în continuare la proiect, am vopsit piesele care sunt în lumină cu vopsea Cosmos lak negru mat, am mai ajustat reazemele laterale de la oglinda primară, am decupat un disc din silicon de 1.5 pentru oglinda secundară și am asamblat de probă telescopul. Prima privire prin tub arată destul de bine, nu a trebuit să mișc mult pentru o colimare aproximativă, din ochi. Urmează confecționarea unui chesire simplu din canistră de film. 

Imaginile grăiesc de la sine:

http://img857.imageshack.us/img857/6088/img059l.jpghttp://img407.imageshack.us/img407/3559/img060m.jpghttp://img403.imageshack.us/img403/4547/img061m.jpghttp://img546.imageshack.us/img546/4655/img062m.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/341/img065ml.jpg

Erwin
18 Dec 2011 18:19


http://img268.imageshack.us/img268/643/img066mq.jpghttp://img406.imageshack.us/img406/1038/img067mx.jpghttp://img254.imageshack.us/img254/5721/img068m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/3762/img069m.jpg

Erwin
18 Dec 2011 18:24


Telescopul asamblat și fixat provizoriu pe montura piston mare. Are 15Kg+/-1 fără inele, suport, diagonală și oculare. 

http://img84.imageshack.us/img84/3460/img074m.jpghttp://img80.imageshack.us/img80/7740/img070m.jpghttp://img708.imageshack.us/img708/7205/img073m.jpg

Erwin
18 Dec 2011 18:25


Praful provine de pe lentila ocularului. Fără ocular, cu ochiul liber se vedea turbulența de la geamul blocului, ceea ce a îngreunat mult focalizarea.

Laurentiu
18 Dec 2011 18:57


In sfarsit l-ai asamblat.

Bravo !!!

Dar sper ca nu ma tii in suspans pana la primavara ca sa-l scoti la stele :-)

Si abia astept sa-l vad gata de tot, cu interiorul negru si folia aia de protectie de la exterior data jos.

L-ai colimat cat de cat ?

PS nu inteleg de ce tot pui poze pe mizeria aceea de image shack cand exista flickr si Google images...

neox
18 Dec 2011 19:13


Wow :shock: , felicitarile mele!!

Am zis eu bine ca merita sa stea pe un Astropysics  :D .
Dupa ce termini de bibilit la el sa-l pui si pe CN, sunt sigur ca Dick Parker ar avea cateva cuvinte de bine despre asa lucrare :wink: 

Secundara n-are protectie pentru lumina parazita? Parca ar merge sa-i faci o 'fusta'  :) .

Inca o data felicitari si spor la ultimele detalii!

Erwin
19 Dec 2011 00:19


Mulțumesc, prieteni! :D

A fost senin astă seară, așa că deși mai sunt finisaje de făcut am scos telescopul la stele, împreună cu Laurențiu și Andrei (Kepler) la câțiva Km de Timișoara, în raza comunei Giroc. 

Constatări practice:
- sistemul de prindere pe profil de aluminiu care merge foarte bine la lunetă sau maksutov s-a dovedit greu de montat și demontat din cauza greutății mari a telescopului (-)
- montura face față la cele aproximativ 15 Kg fără contragreutate (+)
- am ajuns foarte greu în focus deoarece inelul pe care stă păianjenul secundarei este prea strâns în tub și după ce tubul s-a contractat din cauza frigului nu l-am mai putut mișca (-)
- după ce în sfârșit am ajuns în focus am constatat că decolimarea e importantă, am redus-o relativ ușor din reglajele secundarei (+)
- am încercat prea târziu când deja ne era frig colimarea cu un laser colimator, dar imaginea s-a înrăutățit, însă reglajele fine merg... foarte fin (+) 
- am observat M42 fiind relativ aproape de orizont ca să nu necesite echilibrarea tubului și am văzut-o foarte fain extinsă într-un ocular de 32mm cu 70gr câmp, cu toate că stelele arătau încă raze oblice din cauza decolimării, am fost impresionat (+)
- lumina parazită nu deranjează foarte tare însă este vizibilă (-) 

Per total sunt mulțumit iar cele câteva reglaje și finisaje necesare vor constitui doar o problemă de timp. Din păcate nu mai am decât anul viitor... 

Laurențiu a făcut poze, eu n-am apucat, îl rog să posteze și aici. Mulțumesc încă odată pentru tot sprijinul și sfaturile acordate! :)

keppler
19 Dec 2011 02:24


Daca in poze telescopul arata fain, va asigur ca in realitate este IMPRESIONANT! Felicitari Tavi pentru o treaba excelenta.

Adevarat, mai sunt cateva retusirui de facut, dar din punctul meu de vedere ce a fost mai greu a trecut :)

Erwin
19 Dec 2011 10:15


Mulțumesc, Andrei! Cum s-ar zice, "am tăiat pamblica" la 50Km de autostradă, mai sunt drumurile laterale...  :lol:

red giant
19 Dec 2011 15:04


Felicitări, Tavi! La 15 kg &#539;i-a ie&#537;it un telescop tip &#1050;&#1072;&#1089;&#1089;&#1077;&#1075;&#1088;&#1077;&#1085;. :)

Erwin
19 Dec 2011 15:10


Merci, Flavius! Îmi pare rău că nu te-am sunat, poate veneai și tu să ții de el, vorba ceea, unde-s mulți, puterea crește! :D

Azi l-am recolimat pe masă prin metoda empirică cu aducerea cercurilor la centru. Ocazie cu care m-am felicitat că am prevăzut tubul de perforație cu șuruburi de colimare! La stele... când o fi. :)

valy
19 Dec 2011 15:22


Sa fie intr-un ceas bun si sa te bucuri de el, fie noapte, fie zi :)

Cum faci/ai facut colimarea, cu capacelul gaurit in centru? Cum folosesti laserul?
M-am gandit si eu, odata centrate toate (adica secundara in tub), in rest am abateri minime desi cam dau cu el de pereti cand il scot afara. Pe bezna nu merge asta cu cercurile concentrice privite prin capacelul gaurit ca nu e lumina suficienta. Ma gandeam ca un bec in gura tubului in spatele unei coli semitransparente va creea o iluminare uniforma in tub astfel incat sa vezi cercurile. Avand in vedere ca se deformeaza cu temperatura ar fi bine sa verificam colimarile odata instalat si aclimatizat, inainte de observatii.

Cum ai determinat/evaluat lumina parazita? Ai comparat cu ceva anume? Cu tubul montat in centrul primarei ai lumina parazita?

Erwin
19 Dec 2011 16:23


Pentru a colima primara m-am uitat prin fața tubului și am reglat până am adus imaginea secundarei concentrică cu secundara reală și primara. Am demontat focuserul ca să am acces la șuruburile ce fixează tubul de perforație și m-am uitat prin tub. Se vede un cerc mai gros negru care reprezintă imaginea inversă a tubului. Era de grosime inegală. Am reglat șuruburile până cercul a devenit cât de cât uniform. Apoi am reglat șuruburile secundarei până imaginea reflectată a primarei a ajuns în centru. Am umblat puțin și la primară pentru a aduce imaginea cu toate cercurile în centru. Deviațiile sunt mici din construcție. Testul pe stea va fi relevant. Cu colimatorul laser al lui Andrei n-am obținut mare lucru din cauza jocului de la focuser și din cauza frigului de afară. Spotul nu era nici măcar rotund și nu voia să se ducă în centru. Canistra de film cu gaură încă nu am folosit-o. Lumina parazită apare ca o semilună slab luminoasă în ocular în apropierea unei stele mai strălucitoare. E din cauza reflexiilor interne pentru că tubul nu este încă tapetat cu velur. Însă am cele 3 inele din lemn de rigidizare care opresc mare parte din reflexii. O să încerc să fac și o fustă la secundară, dar nu pare a fi absolut necesar la vizual. Mi-era puțin teamă că tubul de perforație nefiind conic va produce vignetare, însă nu este cazul.

Laurentiu
19 Dec 2011 20:55


Imagini de seara trecuta cu "prima lumina" a Cass-ului lui Erwin.

Erwin
19 Dec 2011 21:55


Mulțumesc încă odată, Laurențiu! La următoarea ieșire poate reușim să facem poze și prin el... :)

psemil
19 Dec 2011 23:42


Bestial arata...  :shock: 
Felicitari Erwin.

Erwin
19 Dec 2011 23:43


Mulțumesc, Emil! Poate ajung odată cu el prin zonă, e cer fain la tine acolo! :)

Erwin
21 Mai 2012 01:55


Am cumpărat un cântar pentru pe&#537;te cu maxim 22Kg &#537;i o precizie de +/-0,2Kg cu care am cântărit cassegrainul cu focuserul montat, dar fără inele sau &#537;ina de prindere &#537;i are doar 7,5 Kg. Asta înseamnă că cele 15Kg au fost arătate eronat de cântarul (mecanic) de persoane care nu are deloc precizie sub 30Kg după cum se vede. E o veste bună pentru viitoarea &#537;ină &#537;i montură, dar &#537;i pentru discurile intervertebrale.  :D

valy
21 Mai 2012 02:21


Misto! N-ai facut nimic si a scazut de la 15 la 7, nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cand chiar vei face ceva :). Cred ca o sa adopt si eu solutia. Dar daca stau sa ma gandesc bine am adoptat-o, doar ca n-am fost foarte eficient: am scazut doar de la 12 la 8. Probail se datoreaza faptului ca am stiut ca nu-i precis sub 20kg asa ca l-am luat in brate, cel putin la ~70+-12 e mai precis, se pare insa ca nu.

Erwin
03 Aug 2012 18:09


Din cauza dificultă&#539;ilor de focalizare &#537;i de colimare a oglinzii secundare am schimbat discul de textolit gros de 12mm, am eliminat &#537;aiba de cauciuc siliconic &#537;i clemele laterale &#537;i am confec&#539;ionat alte două discuri din aluminiu de 4mm. Am fixat oglinda pe discul din fa&#539;ă cu bandă TESA dublu adezivă de mare putere (42Kg/mp). Sistemului de colimare i-am pus de data asta 4 &#537;uruburi cu cap inbus M4. Ieri după masă l-am recolimat &#537;i apoi aseară profitând de faptul că Luna s-a strecurat printre frunzele copacilor care îmi obturează 90% din cerul de la ferestre, l-am instalat în balcon (închis) &#537;i am reu&#537;it să stabilesc pozi&#539;ia de focus atât pentru diagonala de 2" cât &#537;i pentru diagonala de 1.25". Am făcut observa&#539;ii la Lună, aproape plină fiind a fost necesar filtrul ND. Imaginea fierbea din cauza turbulen&#539;ei dar totu&#537;i am putut vedea detalii frumoase, mai ales cu ocularul Kelner Meade de 40mm. Cu ocularul Hyperion de 24mm a fost dificil de focalizat din cauza turbulen&#539;ei. Acum nu sunt sigur că turbulen&#539;a a fost la mare altitudine, în jurul blocului datorită aerului ascendent sau turbulen&#539;ei instrumentale. 

Urmează să fixez inelul suport al secundarei într-o pozi&#539;ie mediană pentru o focalizare în plaja focuserului, până acum stătea fix prin frecare &#537;i trebuia să-l reglez la fiecare sesiune de observa&#539;ii pierzând mult timp cu prinderea punctului de focus &#537;i apoi recolimare. Sistemul de reglaj cu &#537;urub diferen&#539;ial este foarte sensibil din câte am observat, o deplasare fină a secundarei mută considerabil punctul de focus. Amplificarea secundarei este de 4X, cât este raportul dintre deplasarea secundarei &#537;i a punctului de focalizare? Tot 4?

Mai am să fac o fustă pentru secundară.

valy
03 Aug 2012 18:47


Amplificarea secundarei este de 4X, cât este raportul dintre deplasarea secundarei &#537;i a punctului de focalizare? Tot 4?
Cred ca e (mult) mai mare. Oare specialistii ce zic?

Legat de turbulentele din balcon, am observat ca daca iesi langa bloc e mult mai bine. Din balcon nu reusesc observatii ok, dar pe terasa, la 2m de bloc e alta viata, nu e perfect dar se vede diferenta. Incearca si dimineata pe la 4-5, poate e mai calm.

Banda adeziva sigur e 42Kg/mp?

Nu pui si niste poze ca am vazut ca arata misto?

Cum ti se pare fata de celelalte telescoape pe care le ai?

Spor.

Erwin
03 Aug 2012 19:49


Merci, Valy!

O să pun curând &#537;i poze cu detalii &#537;i explica&#539;ii de rigoare. Banda este "Extra strong" &#539;ine 42Kg/m, a&#537;a scrie pe ea. Are grosimea de cca 1mm &#537;i lă&#539;imea de 19mm, am tăiat un dreptunghi de vreo 20mm. Greutatea secundarei este nesemnificativă. Am cură&#539;at bine piesele cu acetonă înainte ca să evit dezlipirea datorată eventualelor grăsimi sau praf. Acum nu mai am cleme care să producă spike-uri în plus, la primară ghearele laterale fixează oglinda numai pe te&#537;itură. 

Deocamdată nu am făcut suficiente observa&#539;ii cu telescopul iar la cele care le-am făcut era doar par&#539;ial colimat, stelele erau bini&#537;or alungite. Mai am ceva reflexii pentru că imaginea Lunii apărea un pic spălăcită, voi verifica unde apar &#537;i mai dau cu negru mat. Urmează să-l testez exhaustiv la munte. Anul trecut la prima lumină, de&#537;i tot a&#537;a necolimat am văzut un M42 superb, foarte luminos. Este principalul câ&#537;tig datorat aperturii.

valy
03 Aug 2012 22:24


42kg/mp = 4.2g/cmp, de aceea am intrebat.
In rest mult succes, a iesit ca o bijuterie :).

sternchen
03 Aug 2012 22:55


Beton.No comment!
   
    Sa-l folosesti cu placere!

dragos.n
03 Aug 2012 23:47


Felicitari Erwin. Un telescop frumos. Sa-l folosesti sanatos, si, de ce nu, la mai mare.

Erwin
05 Aug 2012 00:55


Mul&#539;umesc, prieteni!

Ieri am brunat bara &#537;i contragreutatea dar am hotărât să pun instrumentele jumelate, a&#537;a că azi am făcut:
- suport colier reglabil pe azimut pentru luneta "Locomotiva"
- am facut si un capac la cass dintr-o tava de pizza pe care am prins-o cu un surub cu cap randalinat de surubul central al secundarei pe care l-am gaurit si filetat cu M4 pe interior
- am cumparat o folie antiaderenta de pus in portbagaj in care voi inveli cass-ul pentru protectie la transport (se vede intr-un colt pe canapea)

Iată &#537;i pozele promise:

Erwin
05 Aug 2012 01:02


Suport secundara:
http://img502.imageshack.us/img502/3000/img2011kt.jpghttp://img210.imageshack.us/img210/6479/img2012dv.jpghttp://img703.imageshack.us/img703/2467/img2013gf.jpghttp://img269.imageshack.us/img269/5835/img2014o.jpg

Erwin
05 Aug 2012 01:08


Instrumentele stau în orice pozi&#539;ie pe montură &#537;i reglajul fin func&#539;ionează bine:

http://img807.imageshack.us/img807/2310/img2015n.jpghttp://img196.imageshack.us/img196/2656/img2016v.jpghttp://img801.imageshack.us/img801/6748/img2017q.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/5551/img2018od.jpg

neox
05 Aug 2012 14:56


Absolut magnific :shock: !!
Felicitari pentru asa realizare si munca de detaliu! Chiar ma faci sa vin la Timisoara :lol: 
Sa-l folosesti santos ani fata numar, fara numar :mrgreen: 

De acu' vreau sa vaz Cass-u pe o ecuatoriala, ca merita din plin :wink: 
Mult spor si cer senin in continuare!

zoth
05 Aug 2012 16:28


1. Erwin, totul arata super dar modificarea solutiei de prindere a secundarei nu o vad cu ochi buni ... in primul rand pentru ca ai lipit-o pe un suport cu coeficient mare de dilatare, mult diferit de cel al sticlei.
Asta inseamna ca la variatia temperaturii vei avea tensiuni interne induse in oglinda si respectiv deformarile de rigoare (chiar daca intre ea si suport exista acel strat elastic adeziv).
Secundara de la cass este un barlow care va amplifica (in cazul tau daca nu ma insel de 4x) nivelul de degradare al imaginii dat de acele tensiuni interne.
Dupa parerea mea solutia de prindere cu cleme pe suport de textolit era mai sanatoasa.

2. Da, bine zici, nu poti sa dai vina numai pe turbulenta atmosferica.
3000/40=75x si 3000/24=125x sunt grosismente mici pentru telescopul tau.
Daca nu poti focusa la cel de-al doilea e bai, o fi atmosfera proasta da nici chiar asa, sau macar nu mereu asa ... Fa un test si cu telescopul scos afara din balcon si ai grija si la aclimatizare.

Sper sa te ajute ce am spus mai sus si sa nu o iei drept critica,
Cer senin si felicitari si de la mine   :)

valy
05 Aug 2012 20:33


1. Erwin a taiat 2x2cm de scoci, gros de 1mm, cred ca are destul loc sa preia deformarea data de suport.

2. Alaltaseara erau momente cand luna se vedea in valuri, imaginile erau dublate chiar triplate. Asta la 4400/17mm=230x. In prealabil suflasem cu ventilatorul in el cateva ore, banui ca era aclimatizat.

zoth
05 Aug 2012 21:22


1, sa speram ca ai dreptate ... cu toate ca ce am invatat si eu de la altii mai experimentati decat mine suna cam asa: elementele active, in special oglinzile, nu se lipesc. Exista totusi cazuri speciale cand este necesara lipirea oglinzilor dar aceasta se face numai atunci cand astigmatismul introdus nu conteaza. Si in aceste cazuri se lipesc numai oglinzi din sticla obisnuita pe suport de otel. Daca oglinda e din pyrex atunci nu mai merge nici otelul ...

2. eu am perceput o diferenta intre 125x cu imposibilitate de focus si 230x cu momente de imagine dublata/triplata, banui ca aclimatizarea nu era suficienta in cazul lui Erwin.

valy
05 Aug 2012 21:38


1. E, nu e chiar one way ticket. Daca nu merge o dezlipesti. Insa si eu aveam initial reticente exact ca ale tale, dar Octavian Stanescu o are lipita tot asa si zice ca e ok, dar sa vedem si la -10'C, ca am inteles ca la cald e ok.

2. Daca nu stiam ca e in focus (ca pana atunci era ok) probabil si eu as fi avut senzatia ca nu e focusat, iar la 130x probabil senzatiaera si mai pronuntata.

zoth
05 Aug 2012 22:12


1.vrei sa zici ca OS are secundara lipita pe suport de aluminiu???
in cazul asta asteptam iarna ...

2.alaltaseara m-am uitat si eu, in 60mm primul inel de difractie pulsa usor (acea senzatie de rotatie a inelului). in 100mm erau momente in care inelul se diviza in 3...5 segmente dupa care revenea. Erwin trebuie sa vada cum arata figura de difractie in telescopul lui.

valy
05 Aug 2012 22:27


1. Defapt eu o am dar n-a ajuns ... inca :)

Erwin
06 Aug 2012 00:46


Oho, ce de lume pe topicul meu! Mul&#539;umesc din nou! :D

1. De la Tavi Stănescu &#537;tiu &#537;i eu de această bandă. Suportul lui este tot din aluminiu dacă nu mă în&#537;el. La mine este o placă de 4mm grosime fixată cu &#537;uruburi M4 &#537;i distan&#539;ată cu arcule&#539;e de altă placă tot de 4mm. Fixarea oglinzii este pe mijloc cum spune Valy, o bucată de 20x20 aproximativ. Dacă vor apărea probleme pot s-o dezlipest &#537;i să pun un disc nou din textolit, dar la fel de gros. Însă toate celelalte piese ale suportului, inclusiv bra&#539;ele spiderului sunt din aluminiu.

2. N-am în&#539;eles la ce vă referi&#539;i. Eu am făcut testele cum am spus, la Lună &#537;i pentru că atât pozi&#539;ia în balconul închis e incomodă cât &#537;i spa&#539;iul redus de cer printre frunzele copacilor nu mi-a permis mai multe. După ce am reglat grosier punctul de focalizare mi&#537;când inelul de sus&#539;inere a spiderului în tub nu mai aveam cine &#537;tie ce colimare. Acum pozi&#539;ia stabilită &#537;i inelul fixat cu &#537;uruburi laterale de tub urmează o nouă colimare &#537;i un nou reglaj de focalizare. Abia pe urmă pot trece la chestiuni de fine&#539;e, test pe stea, discuri de difrac&#539;ie &#537;i altele.

valy
06 Aug 2012 11:47


La ce etaj stai?

Erwin
06 Aug 2012 13:58


La 1. Când deschid geamul parcă sunt în pădure... ar&#539;arii au crescut până la et. 4. De două ori am chemat să taie crengile că băteau în geam... :)

valy
23 Aug 2012 11:54


Ma uitam pe pozele de pe CN dar te intreb aici: http://imageshack.us/photo/my-images/210/img2012dv.jpg/
Focuserul este fixat pe placa suport a oglinzii, e colimabil? Cum se comporta focuserul respectiv, e solid?
Cele trei brate pe care sta oglinda sunt prinse in suruburi? Cum stau relativ fix ca sa nu aiba jocuri si totusi sa fie si mobile?
O merita oare investitia intr-un focuser mai bun fata de asa ceva http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p5615_Skywatcher-2--Low-Profile-Crayford-Focuser-for-Newtonians.html ?

Multumesc.

Erwin
23 Aug 2012 14:34


Calul de dar nu se caută la din&#539;i. Am primit cadou acest focuser scurt, proiectat ini&#539;ial pentru newtonian, talpa am înlocuit-o cu acea buc&#537;ă gri închis făcută la strung &#537;i care e fixată direct pe tripodul pe care stă oglinda. Colimabilă este doar buc&#537;a cu tubul de perfora&#539;ie. La utilizarea diagonalei de 2" &#537;i a ocularelor grele ca Hyperion am focusat grosier din &#537;urubul diferen&#539;ial al secundarei astfel ca tubul focuserului să stea cât mai aproape de pozi&#539;ia închis unde nu apare flexiunea. Desigur, un focuser dedicat pentru sistemele cassegrain (SC, MAK etc) este recomandabil. Corpul trebuie să fie destul de lung ca să permită cursa completă a tubului portocular în interiorul lui. Deoarece sistemul clasic pe care îl avem noi nu este bătut în cuie în ce prive&#537;te distan&#539;a dintre oglinzi, planul focal poate fi mutat lejer mai în spate &#537;i cu 100mm dacă e necesar, fără ca răspunsul instrumentului să se deterioreze. 

Cele trei bra&#539;e sunt prinse cu &#537;uruburi radial pe tripod, între &#537;aibe de alamă, strânse cu bun sim&#539; astfel că se pot roti fără joc. Le-am asigurat contra desfacerii turnând polietilenă cu un pistol de lipit în ni&#537;te găuri perpendicular pe &#537;uruburi. Greutatea oglinzii le a&#537;ează pe o generatoare iar clemele de fixare laterală pe cant au fost fixate ulterior ca să împiedice orice transla&#539;ie. Am pus ni&#537;te plăcu&#539;e din lexan, cauciucul siliconic galben ce se vede mai sus în imagini s-a dovedit prea moale &#537;i oglinda se deplasa de la centru. După ce am montat bra&#539;ele pe tripod am &#537;lefuit pe &#537;mirghel fin pus pe un geam fa&#539;etele pe care stă oglinda, astfel ca suprafa&#539;a de contact să fie în acela&#537;i plan. Eventualele diferen&#539;e sunt preluate de &#537;aibele din pâslă lipite pe cele 6 fa&#539;ete de contact cu oglinda.  

Trebuie să adaug că lipirea cu bandă TESA a secundarei n-a adus niciun prejudiciu imaginii până la -4 grade cât a fost vinerea trecută diminea&#539;a când am privit Jupiter.

alex1209
25 Aug 2012 19:25


Dl Erwin, cum ati prins piesele acele de aluminiu, de la bariletul principalei, piesele pe care se sprijin principala. Pur si simplu cu cate un surub? Asa cum am vazut in poze? Surubul este infiletat in aluminiu?

Erwin
25 Aug 2012 19:36


Da. Suruburile radiale sunt pe post de axe pentru cele 3 bra&#539;e. Placa este dintr-un aliaj de aluminiu care se folose&#537;te &#537;i la bărci &#537;i vase, rezistă la coroziune foarte bine. Sper...  8)

Erwin
26 Aug 2012 12:33


Ieri am făcut din carton negru mat o fustă pentru secundară, tronconică, pe care am lipit-o cu bandă izolatoare. Am înfă&#537;urat cartonul întâi pe un disc din textolit identic cu oglinda, am prins cu elastic apoi cu a&#539;ă înfă&#537;urată strâns &#537;i la urmă am pus banda, astfel ca banda să nu se lipească decât de carton. Pe urmă am tras for&#539;at fusta pe oglinda secundară de la cassegrain. 

Azi noapte am fost la Drag&#537;ina la Andrei (Kepler) unde am pus cass-ul pe EQ6 &#537;i am făcut teste cu camera lui Canon 550D. Temperatura afară a fost caniculară. Am reu&#537;it să colimăm pe stea, deplasarea secundarei fiind destul de mică fa&#539;ă de cea de la munte, primara nu s-a decolimat după transportul cu ma&#537;ina pe drum forestier &#537;i apoi peste 350 Km până acasă. S-a decolimat însă din cauză că banda TESA la temperatura de afară este moale &#537;i din cauza greută&#539;ii proprii oglinda se înclină foarte pu&#539;in dar vizibil la poze. La primul obiect vizat, M57 nu am sesizat problema asta fiind aproape la zenit, dar când am trecut la Jupiter stelele au devenit u&#537;or alungite. Vizual nu se observă deloc iar la munte temperatura de afară a fost redusă, seara la începerea sesiunii erau sub 20 grade scăzând până la -4 minim. Nu am observat nicio deteriorare a formei stelare nici în focus nici în extra sau intra focal. Concluzia este cumva contrarie celor bănuite de Zoth:
- se poate folosi banda dublu adezivă TESA, este foarte bună, nu apare astigmatism la temperaturi mici dar se decolimează la temperaturi mari. 

Probabil că dacă a&#537; fi pus trei bucă&#539;ele de bandă la 120 grade suprafa&#539;a fiind mai mare ar fi preluat mai bine greutatea oglinzii &#537;i nu s-ar lăsa în pozi&#539;ii diferite ale telescopului, în special la ecuatorială când telescopul se &#537;i rote&#537;te fa&#539;ă de verticala locului.  

Tavi Stănescu, când mi-a arătat banda mi-a arătat 2 tipuri, cea pe care a folosit-o el este mai sub&#539;ire, mai compactă &#537;i transparentă, dar a zis că &#537;i aceasta pe care am folosit-o eu este bună. Până una alta am să revin la cleme. Vreau să perfec&#539;ionez &#537;i mecanismul de transla&#539;ie care a căpătat joc în utilizare &#537;i poate contribui la decolimare.

Erwin
04 Sep 2012 10:02


Am schimbat pătră&#539;elul de bandă dublu-adezivă din mijlocul secundarei cu 6 pătră&#539;ele mici rezultate din tăierea benzii în 2 păr&#539;i pe lungime &#537;i lă&#539;ime dispuse în cerc pe marginea suportului, acum secundara nu mai mi&#537;că deloc dar banda este suficient de elastică să nu tragă de oglindă. Urmează mai multe teste, numai să permită cerul. Vizual se comportă foarte bine, l-am colimat pe stea &#537;i am observat Luna la 320X însă turbulen&#539;a era mare. 

Imaginea discului de difrac&#539;ie arată destul de bine însă pentru o colimare mai facilă a primarei va trebui să umblu un pic la sistemul cu &#537;uruburi diferen&#539;iale pentru a scoate jocul existent, eventual cu ni&#537;te arcuri care să &#539;ină filetele pe un singur flanc în cursul opera&#539;iei.