-----------------------------------
Mike23
16 Iun 2011 01:59

ECLIPSA TOTALA DE LUNA 15.06.2011
Desi credeam ca o sa ratez acest eveniment din cauza stratului gros de nori, pe la 00:25 au inceput sa se imprastie norii lasand zone destul de mari de cer curat. Am reusit sa vad luna putin dupa ce "scosese capul" din umbra planetei gazda. Dupa cateva minute deja se vedea tot mai mult din luna. Am luat repede in carca telescopul ce era deja fixat pe montura(avantajul dimensiunilor mici), si am coborat in spatele blocului, fiind insotit de mama mea si de un amic. A fost un spectacol placut; pacat ca nu am putut vedea de la inceput. Am facut cateva cadre dar fara adptor(tinut in mana), asa ca scuzati calitatea.
initial am folosit modul "automat" al aparatului dupa care am mutat pe "Landscape" iar rezultatul m-a surprins,....placut dand o culoare usor galbuie, cam ca la stilul "sepia".

Cer senin si clar

Mihai

saiph
16 Iun 2011 10:00

Re:
Ma bucur ca macar cineva a putut observa eclipsa de aseara  =(
Eu am stat cu sculele pregatite pana dupa ora 11 p.m., doar-doar......
Vazandu-ma invins (si de data asta) de nori (!!!!!) m-am dus la culcare - poate macar in vis s-o vad.
Si cat am asteptat seara asta  :((



Cer senin! 
(cel putin dimineata asta ma dureau ochii de cat de senin era. nu putea sa fie la fel si cu 10 ore in urma?!?!)

Mike23
16 Iun 2011 10:18


Cunosc sentimentul caci eram cam in aceeasi situatie, doar ca tot uitandu-ma pe cer am observat ca incepusera sa apara goluri destul de mari in nori asa ca am prelungit asteptarea.
Pe la 00:20 am iesit pe balcon sa vad daca se vede ceva si ,....surpriza, tocmai aparea de dupa nori o portiune mica care in ~10 min deja iesise din umbra pamantului cam 50%.

Sunt curios de cum au vazut si altii eclipsa si cu ce imagini se prezinta. Nu de alta dar ale mele sunt doar ca sa nu zic ca nu am facut poze(nu am mai cautat si adaptotul pt compacte si am tinut aparatul in mana cat am putut de nemiscat :( .

Cer senin

Mihai

auriga
16 Iun 2011 10:29


la cluj au fost conditii optime... perfect senin pe tot parcursul eclipsei care a fost extraordinara. in faza de maxim luna era foarte intunecata. lume foarte multa, un eveniment foarte reusit.
o poza cu participantii [url=www.scirocco.ro/astrocluj/eclipsa/eclipsatotalaluna15iunie.jpg]aici.

Mike23
16 Iun 2011 10:50


Frumos va invidiez pentru cerul curat, dar si pt. faptul ca v-ati adunat atatia. Felicitari.
Ceva poze cu luna exista?

Mihai

auriga
16 Iun 2011 10:52


pozele [url=https://picasaweb.google.com/ionut.nechita/20110615EclipsaDeLuna]astea le-a facut Ionut Nechita. Mai urmeaza sa vina pozele facute de Catalin Timosca prin telescopul meu ED80.

Mike23
16 Iun 2011 11:20


Acum am observat ca nu am pus topicul unde nu trebuie. Daca poate un moderator sa-l mute unde-i este locul.....la Eclipse. 

Multumesc anticipat

Mihai

creizi
16 Iun 2011 12:18


Eu am fost la Peri&#537;, 45 de kilometri de Bucure&#537;ti. INMH a dat-o rău de tot în bară. Pe la 23:50 îmi adunam deja toate instrumentele când la 23:55 am prins o spărtură în norii afla&#539;i pe cerul senin al INMH-ului. Până la 01:02 am avut cer extraordinar de senin în zona Doamnei Luna iar la 01:05 a fost acoperită de nori. A&#537;a că trebuie să mul&#539;umesc celui de sus :).

Ata&#537;ez o fotografie destul de neclară cu faza de totalitate (final).

Mike23
16 Iun 2011 13:28


Frumoasa culoarea. Sun curios,.....aceasta era culoarea lunii(vizual) sau s-a folosit filtru? Pentru ca eu nu am vazut luna, decat gri.

dragos.n
16 Iun 2011 13:38


Si la Ploiesti a fost o eclipsa cu ... nori. Am stat impreuna cu Mike 1976 pana la 23,30 si la  5 minute dupa ce am intrat in casa, a venit si o pala de ploaie. Asa ca nu am vazut nimic.

MariusP
16 Iun 2011 13:42


Ata&#537;ez o fotografie destul de neclară cu faza de totalitate (final).
Artistica fotografie! Desi, io cred ca-i Marte la opozitia aia mare de se vede cat Luna...  :twisted:

creizi
16 Iun 2011 14:02


Mul&#539;umesc mult Marius &#537;i Mike!

Marius, stai lini&#537;tit, că &#537;i a&#537;a îmi spunea azi un coleg că în august Marte se va vedea cât Luna... cuno&#537;ti povestea  :twisted:.

Nu am folosit niciun fel de filtru, este făcută cu un Pentax ist *DL cu obiectiv SMC Pentax 80-320 cu balans pe auto, punct central.

A&#537; fi vrut să experimentez mai mult, dar în 7 minute cât am putut vedea totalitatea eram un titirez între telescop &#537;i aparat :mrgreen:.

Vă ata&#537;ez o parte din EXIF. 



Make - PENTAX Corporation
Model - PENTAX *ist DL

DateTime - 2011:06:16 00:01:47
ExifOffset - 342
ExposureTime - 5 seconds
FNumber - 5.60
ExposureProgram - Manual control
ISOSpeedRatings - 400
DateTimeOriginal - 2011:06:16 00:01:47
DateTimeDigitized - 2011:06:16 00:01:47
ExposureBiasValue - 0.00
MeteringMode - Multi-segment
Flash - Flash not fired, compulsory flash mode
FocalLength - 240 mm
SensingMethod - One-chip color area sensor

CustomRendered - Normal process
ExposureMode - Manual
White Balance - Auto
FocalLengthIn35mmFilm - 360 mm
SceneCaptureType - Standard
Contrast - Normal
Saturation - Normal
Sharpness - Normal
SubjectDistanceRange - Distant view

Maker Note (Vendor): - 
Mode - Auto
Quality - RAW
ISO - 400
White Balance - Auto
Lens Type - smc PENTAX-FA 80-320mm F4.5-5.6

dcristi
16 Iun 2011 14:05


Ghinion am avut si eu. Ploaie, nori si ... salcami :)
In cele 2 minute de vizibilitate am reusit o singura fotografie.

creizi
16 Iun 2011 14:36


O singură fotografie frumoasă! :)

dyazzz
16 Iun 2011 14:45


Ceva de genul asta am facut si eu cu camera video , in telescop incape decat o parte din luna cu webcamul.In afara de reductor de focala exista si alta metoda sa prind toata luna in imagine?Sa zicem ca a fost magnificare aproape 200X.Uitati un link pentru filmulet :Dhttp://www.youtube.com/watch?v=qw7DjcmWZoA

Mike23
16 Iun 2011 15:23


@DCRISTI - nu-i deloc rea poza. Eu din nefericire am avurt nori pana pe la 00:25 asa ca nu am prins momentul de totalitate al eclipsei. Daca am retinut corect la finele anului o sa mai fie o eclipsa totala de luna vizibila din Romania. Poate atunci sa am mai mult noroc.

@ - dyazzz - dragut clipul desi sunt cam miscate imaginile(cateva). Important este faptul ca ai asistat la eveniment ceea ce e mare lucru. Pe deasupra din imagini se pare ca ai prins e la inceput evenimentul.

Cer senin

Mihai

creizi
16 Iun 2011 15:30


Da Mike, pe 10 decembrie 2011 &#537;i o să răsară direct în faza de totalitate.

dyazzz
16 Iun 2011 15:37


Da Mike.Am fost pregatit.Luna a rasarit de dupa pomii din padurea din fata mea si la nici 10 minute a inceput sa fie acoperita de penumbra.

Mike23
16 Iun 2011 16:08


Da Mike, pe 10 decembrie 2011 &#537;i o să răsară direct în faza de totalitate.

A-ha(asta e formatia muzicala) :D  E de retinut ca poate asa prind si eu ceva. Imi pregatesc de pe acum hainele, fularele si manusile.... :lol:

Cristi M.
16 Iun 2011 18:19


Frumoase fotografii.
La Iasi a fost vreme buna pe toata perioada eclipsei.
Atasez cateva poze.

Mike23
16 Iun 2011 23:54


Artistic, frumos maestre.
Aparat foto montat pe montura EQ motorizat?

starbuck
17 Iun 2011 01:10

.
Salutari tuturor, 

Iaca si din Timisoara o poza. Seeing destul de bun pe toata perioada eclipsei...

Stanescu Octavian
17 Iun 2011 11:11


frumos ti-a iesit  :) . Timisoarean esti ? si nu te-ai lipit de nici o tabara de pe aici ....

Laurentiu
17 Iun 2011 11:24


Tavi, de fapt il cunosti pe starbuck  :lol:

starbuck
17 Iun 2011 15:27


:)
Din pacate nu stiam daca apuc sa ies, altfel v-as fi contactat din timp. Totul a fost o chestiune de ultim moment la 9 seara cand m-am decis cu un amic sa iesim cu masina lui pana in Giroc sa nu ratam momentul.
Sper sa ajungem sa ne cunoastem si in persoana, pana acum m-am intalnit doar cu Andrei (Keppler) pentru accesorii de la Astrovest iar de voi in general am auzit de la Mihai Sarb (am fost coleg de firma cu Iulia).

Laurentiu
17 Iun 2011 15:37


Of, te-am confundat cu un alt membru al forumului (starchild  :lol: ).

Mike23
17 Iun 2011 16:18


Frumoasa fotografie "Starbuck".

starbuck
17 Iun 2011 16:23


Multumesc. Voi posta o serie intreaga imediat ce termin "developarea"...

psemil
17 Iun 2011 22:33


Si la Resita o gasca mare de tineri (de toate varstele) erau pe dealul de la "stema" de deaspra orasului - zona cu vizibilitate foarte buna spre sud.
La noi seeingul a fost perfect: fara pic de umezeala, cu un Saturn cu niste detalii taioase si diviziune Cassini vizibila la 400x.
Am ajuns pe deal la ora 10 exact cand Luna se ascundea in umbra pamantului.
poze imediat...

valy
17 Iun 2011 23:29


In Bucuresti nu a fost chiar propice, noroc cu invitatia lui Catalin Paduraru care ne-a adunat pe cativa la marginea orasului, ca altfel stateam pe uscat. Am avut cateva momente inainte de totalitate si putin dupa.

horatius
18 Iun 2011 00:18


O relatare despre ce s-a petrecut in Cluj la eclipsa, pe pagina dedicata pe site, inclusiv linkuri la galerii unde puteti vedea "decorul" si atmosfera.

http://www.astrocluj.ro/Evenimente/eclipsadeluna.html

Laurentiu
18 Iun 2011 19:53


Una din imaginile mele  (le puteti vedea pe topicul http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=72851#72851 ) a fost publicata de Sky & Telescope in articolul dedicat eclipsei:

http://www.skyandtelescope.com/observing/home/124126059.html

MariusP
18 Iun 2011 20:12


Era normal sa apara si fotografii de-ale romanilor, multe dintre cele prezentate si aici pe forum sint impresionante. Am vazut pe http://www.skyandtelescope.com/community/gallery/skyevents/123748004.html si o fotografie de-a lui ...

psemil
19 Iun 2011 12:41


Iata si cele mai reusite poze de la Resita. Dobson 8'', Canon 500Da.
Cer perfect, iar in poza de la totalitate se vede si Calea Lactee deasupra orasului!!!!!

Stanescu Octavian
19 Iun 2011 20:33


Draguta poza cu orasul vazut de sus  :)  la totalitate nu ai folosit montura EQ6 ? pare miscata un pic sau expunere lunga pe rata siderala in loc de lunara.

starbuck
19 Iun 2011 20:59


Faina treaba la Resita ! Felicitari !

Iaca postez si eu seria promisa ...

Imagini mai detaliate pe:

http://www.dpreview.com/galleries/9148567006/albums/star-dust/slideshow


Cer senin !

psemil
19 Iun 2011 22:24


Nu am folosit Eq6...  in seara aceea am lucrat pana foarte tarziu si fiind in criza de timp am ales varianta mai rapida pentru a nu rata eclipsa...
Misto colaj starbuck.