-----------------------------------
Mihai F. Dinu
20 Iun 2011 17:50

Construcție trepied
Salut. Dacă tot lucrez pe șantier m-am gândit să îmi confecționez un trepied mai sănătos. Ideea mi-a venit că am găsit niște materiale ca disc de 147 mm diamentru, grosime de 10 mm, niște plăci de 10 mm. O să montez cu țeavă rectangulară de 20 mm cu 1,5 grosime, câte 3 buc pe picior. AM sudat câte 2 plăci de legătură ca să îmi rezulte 20 mm, să vi la mijloc cu alta. Ideea este că pe exteriorul plăcilor vin cu 2 buc. țeavă și la interior cu una buc, pot să  fac înălțimea reglabilă. Peste discul sudat mai vin cu alt disc, pentru întărire. Partea cu axele mai rămâne să ma gândesc cum să fac. Poate  mă ajutați și voi cu niște ideei. Mulțumesc.

saiph
20 Iun 2011 19:52

Re:
Frumos hub :)

Ce material este de fapt? Sper ca nu otel - ar insemna sa aiba cam 2 kile jumate doar hubul, iar trepiedul in final vreo 12-13kg :D  
Buna ideea pentru picioare. Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).
Nu cred ca discul deja sudat va pune probleme dpdv al stabilitatii/rigiditatii, incat sa necesite inca un disc pt intarire :)

Cam asa facusem si eu acum cativa ani un hub pt un trepied, dar lucratura era 95% lemn (pal) - mai putin suruburile, evident. A fost nevoie de ranforsare, mai mult din cauza solutiei adoptate (urechile nu erau suficient de sigure prinse doar in discul superior - se torsioneaza destul de tare uneori jucaria).

Succes cu constructia trepiedului!


Cer senin!

Mihai F. Dinu
20 Iun 2011 20:33

Re:
Da, este oțel.


Frumos hub :)

Ce material este de fapt? Sper ca nu otel - ar insemna sa aiba cam 2 kile jumate doar hubul, iar trepiedul in final vreo 12-13kg :D  
Buna ideea pentru picioare. Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).
Nu cred ca discul deja sudat va pune probleme dpdv al stabilitatii/rigiditatii, incat sa necesite inca un disc pt intarire :)

Cam asa facusem si eu acum cativa ani un hub pt un trepied, dar lucratura era 95% lemn (pal) - mai putin suruburile, evident. A fost nevoie de ranforsare, mai mult din cauza solutiei adoptate (urechile nu erau suficient de sigure prinse doar in discul superior - se torsioneaza destul de tare uneori jucaria).

Succes cu constructia trepiedului!


Cer senin!

Salut. Poți să detaliezi puțin? Pentru manevrat se poate opta pentru varianta cu frecare (discuri teflon, sau "frana" cu surub cu cap teflonat, rulmenti axiali pentru miscare fina..) sau varianta cu control fin (melc-roata melcata).
 Să-mi dai niște linku-ri poze. Eu sunt autorul acestor http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=51607#51607 dar nu cred să le fac. Eu m-am oprit din cauză că m-am demoralizat când am văzut cât costă melcii și roata de melcii.
 Ce m-ar interesa pe mine este de unde fac rost de roți dințate să le pun pe axele principale. Nu e greu să construiești reductoare, mai greu este să faci rost de toate componentele și pe bani cât mai puțini.

Erwin
20 Iun 2011 20:54


Faine suduri! O să țină și un camion! :) Foarte important la trepied este stabilitatea lui, o vei avea asigurată în primul rând prin soliditatea construcției. Picioarele dacă sunt din țeavă pătrată o să fie foarte bine, însă în afară de cele 2 cu unul la mijloc pentru reglajul înălțimii mai ai nevoie de 3 brațe prinse la mijloc pe un triunghi mai mic, care să fie în interior și care conferă stabilitate suplimentară. Însă, va fi cam greu de cărat. Al meu este din lemn de cireș, are peste 10kg, cu toate că hub-ul și brațele interioare sunt din aluminiu. 

La montura nu ai nevoie neapărat de angrenaj melc-roată melcată dacă nu faci poze, mai sunt și alte variante constructive. Eu am folosit niște mecanisme cu șurub-piuliță, iar montura este făcută dintr-un piston (alt-azimutală). Vezi topicul [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5493&postdays=0&postorder=asc&start=60]Piston AZ mount , sunt detalii și la trepied și la montură. Șuruburile de reglaj mă ajută să fac urmărire manuală suficient de fină.

Mihai F. Dinu
20 Iun 2011 20:58

Salut
Salut. Sudurile sunt făcute în argon. Mă gândeam ca pe viitor să fac și poze, voiam să încerc să îl fac complet. Cu timpul să îl echipez pentru poze. Mă tot gândesc cum să fac să evit strungul, vreau să încer să-i pun urmărire.

Erwin
20 Iun 2011 21:07


Nu prea poți evita strungul, dacă vrei poze ai nevoie de mult mai multă precizie decât la vizual, nu numai rigiditate.

saiph
20 Iun 2011 21:17

Re:
Intr-adevar, partea cu melcii m-a oprit si pe mine din a continua cu un proiect de montura azimutala...

Facusem mai demult una care se misca pe un rulment axial (pe azimut) si ax simplu cu frecare (strangere laterala cu surub), dar vroiam sa controlez mai bine pozitia. Pana la urma am luat una gata facuta - angrenajele facute in serie sunt mai ieftine, mai ales si gata montate. Cele pe comanda costa un buzunar de bani - te ia la sentiment cu detalii ce tin de material, de masina de danturat si alte vrajeli tehnice si calcule de eficienta economica (de parca nu le-am putea calcula si singuri). Dar ... asta e, cand atelierele mecanice sunt pe cale de disparitie, orice comanda poate fi si ultima si e bine sa profitam cat mai putem :) (no pwn intended).

Imi place ca lucrati fin (Ra 0.8 ) ;) Apropo, cum ati decupat piesele? Debitare cu plasma? Sau frezare dupa sablon?
La ecuatoriale inca nu m-am aruncat. De fapt inainte sa ma arunc, am stat si m-am uitat la carcasa. Si cam atat. Chiar daca functional era totul clar, constructiv... mai greu. O optiune era sa o fac din conducte metalice filetate (de 1.25 tzoli - niciodata nu am inteles ce tzoli masoara oamenii astia de la instalatii si de ce nu poate fi egal cu inch-ul; mi-ar fi placut ca macar o data sa nu se uite patrat la mine vanzatorii cand ii intreb daca au ce caut), dar si acolo m-am impotmolit la piese (costuri, solutii).

Pai, din cate am vazut la monturile pe care le-am mai dezmembrat, mecanismele care permit miscarea si controlul pozitiei erau:
- fie 2 discuri (dintre care cel putin unul din teflon) care se roteau relativ si prin reglarea fortei de strangere a unui surub central se regla si amplitudinea miscarii
- fie o garnitura de teflon intre suprafetele in miscare plan-paralela, iar libertatea de miscare era data de un surub cu cap teflonat care presa pe una din suprafete
- fie intre suprafetele plan-paralele se monteaza un rulment axial (are inaltimea cea mai mica - 2-3-4mm) pe o cale de rulare suficient de dura cat sa nu dea pitting (chiar daca miscarea este f.f.f. fina, in timp materialul spune singur cand e cazul sa fie schimbat cu unul mai dur - nu ma intrebati de unde stiu :D), iar controlul e realizat cu un surub transversal care impinge in una din suprafetele opuse.

Varianta cu angrenaj nu o mai aduc in discutie, se cunoaste deja cum e cu melcii :)


Spor! O sa aveti nevoie - o sa fie ca si cum ati trage de fiare, dar cu mai multa placere :D  Incerc sa-mi dau seama cat va cantari tot setupul (in functie si de ce instrument alegeti sa puneti pe montura, si cat va cantari si capul monturii, eventual si contragreutatea).

Mihai F. Dinu
20 Iun 2011 21:22

Salut
Erwin, pentru acel tip de montură tip piston pe care ai construit-o, teoretic, dacă i-ai pune motorizare, ai putea să faci urmărire pentru expunere îndelungată? Adică dacă axele sunt corespunzătoare axele pentru urmărire, cred eu că ai axele x și y și deci ar trebui să meargă. Dacă ai pune motorizare fără frânele acelea făcute din șuruburi de presare, ar sta în echilibru? Dacă ai pune contragreutatea la centru de greutate? Cum se numește acel tip de montură d.p.d.v. al axelor?

Mihai F. Dinu
20 Iun 2011 21:29

Salut
Cele șase piese sunt niște eclise de la niște lanțuri transportoare de plastic ( de întărire). Am pus câte doua pentru rigidizare. Discul este de la ... nu am idee, fier vechi. Am cerut să fie sudat în argon pentru aspect. Nu este nimic tăiat la șablon. Totul este recuperat.
  Un țol e tot aia cu un inch. Nici eu nu am înțeles de ce toată lumea din ROM zice țol, inch. Noi lucrăm cu Diametru Nominal DN, mm. 1 1/2 = dn 40. 25,4 mm = 1 țol.

saiph
20 Iun 2011 22:00

Re:
Da, asta stiam si eu :D dar se pare ca stiam gresit.

Oricum le-as suci, 1.5" tot 38.1mm imi da, 1.25" tot 31.75mm, iar 1" tot 25.4.
Nicidecum 1.5 = 40, 1.25 = 41 (???), sau 1 = 24   (pe-asta am auzit-o ca explicatie la intrebarea "dar la dvs cat masoara un Tzol???" si m-am stricat de ras cand mi-a zis ca "tzolul lor tehnic" (wow) e mai mare decat "inchul meu" - adicate-lea 24 (cum sustineau) > 25.4 :))))  riiiight...  pe mutrele lor si pe atitudinea condescendenta de n-o fi asa)

Erwin
21 Iun 2011 00:30


Montura piston deja construită este alt-azimutală, nu poate fi folosită la astrofoto cu timp lung de expunere, numai cu timp scurt și la obiecte lumnoase, Soare, Lună. Pentru una ecuatorială voi folosi 2 pistoane, în altă configurație a axelor, astfel ca pe capul pistoanelor să fie mecanismele de mișcare cu melc-roată melcată. Dar acesta e un proiect de viitor! :) Deocamdată nu intenționez să fac poze. Sunt încă multe lucruri de văzut și plăcut cu ochii din dotare! Am văzut cu luneta mea relativ simplă și ieftină imagini memorabile, mai bune decât în pozele făcute cu instrumente și aparatură scumpă.

Mihai F. Dinu
22 Iun 2011 17:43

Salut
De la hub trebuie să plec în sus cu partea de elevație, cred că așa se numește. Urmează să mă gândesc cum să o gradez. Ziceți-mi dacă la ce m-am gândit m-am gândit bine. O fac reglabilă de la 0 la 90 grade și cu opritor.

Mihai F. Dinu
22 Iun 2011 17:47

Salut
De la hub trebuie să plec în sus cu partea de elevație, cred că așa se numește. Urmează să mă gândesc cum să o gradez. Ziceți-mi dacă la ce m-am gândit m-am gândit bine. O fac reglabilă de la 0 la 90 grade și cu opritor.
Jos la Hub, unde se prind picioarele, trebuie să aibă mișcare în jurul axei? 
  Mulțumesc.

Mihai F. Dinu
22 Iun 2011 22:51

Salut
Ca idee cu reductoarele. Puteți folosi angrenajele de la mulinete, cele cu raport de transmitere de 5,1:1 folosesc melc și roată melcata. Dar raport nu este suficient. Folosiți roți pentru curea de la magnetofoane și după melcii, roți dințate casetofoane. Reductoare bormașina din târgurile de vechituri. Nu știu, idei sunt, trebuie inițiativă.

http://www.sierra.ro/categorii.php?id=189&page=2

neox
23 Iun 2011 10:55


In primul rand ceva nu mi-e clar. Vrei sa faci montura azimutala sau ecuatoriala?

In al doilea rand respre reductoare si melci....da, idei sunt nu-i bai dar problema e de precizie. Daca o faci numai pentru observatii vizuale mai scapi si cu ceva improvizatii dar pentru foto nu e cale de mijloc. Pentru coroane melcate cu 359 de dinti precizia de centrare e undeva la sutimea de milimetru, ca sa nu mai zic de jocul dintre angrenaje care trebuie sa fie zero plus omogenitatea dintilor. Se pot face coroane melcate in regim de amator (nu exceptionale dar mult mai bune decat orce improvizatie) pe un strung bun dar cati strungari stiu sau au rabdarea sa fac tot procesul care e destul de laborios  :roll: ?
Mai e si problema motorului folosit. Motor cu pas sau versiunea mai veche cu motor sincron? La fiecare se aplica un pic altfel problema. La cele cu pas de ex. trebuie avut in vedere numarul de pasi pentru reductia totala. 

Ar mai fi o metoda aplicata cu succes de amatori si anume sectorul de cerc care are avantajul unei precizii bune (fiind practic o sectiune dintr-o coroana melcata foarte mare) dar dezavantajul ca ai urmarire pe cer limitata de vreo 2-3 ore.
http://serge.bertorello.free.fr/mecano/entraint.html
(vezi figura 4)

Mihai F. Dinu
30 Iun 2011 21:44

Salut
Am modificat puțin http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=51607#51607. M-am gândit că este prea mare costul de a realiza acei arbori si cămăși și m-am decis să fac din flanșe de țeavă, bare filetate ajustate pe strung pentru rulmenți și reglaj din tije filetate și piulițe. Pătratul roșu este realizat pentru rulmenți radiali-axiali de Di-25mm și De-47mm. Arborii sunt din doua bucăți pentru a putea introduce rulmenții. Filetul este Metric 20. Mă ajustez cu distanța din piulițele de la flanșe. Peste bara filetata, cele 4 buc pe fiecare axa pot să vin cu teavă de PVC de 100mm și o să se vadă decat flanșele. Concepția este ecuatorială dar daca folosesec o singură axă și mai fac o piesă intermediara, pot să fac alt-azimutală, cu frânelede rigoare. Când am conceput axele m-am gândit ca să fie interschimbabilă. Rămâne să cumpăr rulmenții.

Erwin
30 Iun 2011 22:02


Bănuiesc că mai trebuie câteva piese pentru fixarea axelor pe suport și între ele. Prinderea axelor cu piulițe normale la mijloc nu mi se pare o idee prea bună. Ar trebui eventual o piuliță de cuplare, lungă de 30-50mm minim.

neox
01 Iul 2011 11:12


Sa inteleg ca arborii au in final 20mm diametru :?: 
Daca am inteles bine atunci ar trebui de precizat ca o ecuatoirala cu axa orara de numai 20 mm merge la instrumente usoare altfel flexeaza sau apar vibratii. Ar trebui un minim de 30-35mm.
De fapt pentru monturi solide (de marime medie) se folosesc curent axe de 50mm sau mai mult, eventual teava cu peretii foarte grosi.
Pentru declinatie merge de 25.

http://www.opticcraft.com/telescopemounts.html
sau...
http://www.alpo-astronomy.org/jbeish/Equ_Mount.htm

Mihai F. Dinu
01 Iul 2011 16:53

Salut
Ce înseamnă instrumente mici? Pe mine mă interesează un Newton de 200 mm oglinda principală.

Erwin
01 Iul 2011 17:32


Este mare! Contează foarte mult greutatea și lungimea tubului, cât este partea aflată în consolă, cât de bine este echilibrat ansamblul. În al doilea link dat de neox găsești formulele de calcul corespunzătoare, inclusiv pentru influența vântului care la un tub atât de mare (>200) contează.

neox
01 Iul 2011 19:13


Mda pentru 200-300mm diametru, daca vrei o montura foarte solida teoretic ar trebui un ax de 50mm dar in practica scapi si cu un 35 sa mai salvezi din greutate. Depinde si distanta intre rulmenti. Daca e prea mare se flexeaza axul.
Acu' mai depinde si la ce vrei sa folosesti instrumentul. Pentru vizual n-ar fi bai daca e mai subtire dar la foto...

Mihai F. Dinu
01 Iul 2011 23:46

Salut
Cam ce greutate ar trebui, în mod normal, să aibă un trepied în condițiile când e fabricat acasă? Dacă aș vrea să pun un newton de 200 mm? Greutatea în general trebuie să fie în cele două axe și centrată pentru echilibru...... :?:

Erwin
01 Iul 2011 23:53


Nu greutatea trepiedului este importantă ci rigiditatea lui, care vine mai mult din formă decât din masa materialelor din care este făcută. În plus, observ că dvs. confundați montura cu trepiedul, sunt 2 obiecte diferite, fiecare cu rolul său în susținerea telescopului. Trepiedul este piesa cu 3 picioare rabatabile, extensibile sau fixe și placa centrală suport. Montura este cea care permite susținerea și poziționarea telescopului și eventual urmărirea obiectelor pe cer. Din câte am văzut, ați construit un trepied foarte solid, ceea ce nu este rău. Dar la montură se pare că ați ales o soluție tehnică simplă și din păcate nu prea grozavă... :)

Mihai F. Dinu
02 Iul 2011 00:03

Salut
Rămâne să văd cum se comportă, nu știu. Pot ajusta în minus și în plus distanța între rulmenți. Între rulmenți (flanșe) mai vin două discuri de rigidizare pe tijele filetate pe ambele axe. Eu intenționez să fac trepiedul și montura. În cazul în care nu reușesc cu motorizarea de precizie o transform în alt azimutală. :oops:

neox
02 Iul 2011 01:03


Daca tot aveti acces la strung cred ca cea mai buna recomandare ar fi de facut doua axe de otel si finisate foarte bine (oglinda) sa protejeze un pic impotriva ruginii. Ideal ar fi din inox dar e prea scump.
In regim de amator cel mai simplu si mai sanatos sistem ar fi axe pe rulmenti in lagar cu talpa (cum e in primul link care l-am dat). Avantajul e o constructie simpla, rulmentii nu sunt foarte scumpi (multi se gasesc la SH) sunt etansi si gata gresati din fabrica, montura suporta sarcini mari. E adevarat canu are aspect prea comercial  :) si axele sunt expuse dar sistemul s-a dovedit deja a fi foarte fiabil printre amatorii chiar foarte pretentiosi :wink: 

Uite un exemplu elocvent:
http://my.execpc.com/~mbauer/scope.htm

Mihai F. Dinu
07 Iul 2011 20:50

Salut
Salut. Am continuat cu ceva detalii. Am făcut piesele de legătură cu  partea de sus. Am folosit deasemenea câte două plăci de fiecare pentru ridizare. Aștept păreri.

Catalin Paduraru
08 Iul 2011 00:32


De curiozitate, ce o sa fie montat pe acest trepied? Fiindca o sa fie destul de greu, implicit de carat/utilizat.
Spor!

Mihai F. Dinu
08 Iul 2011 08:46

Salut
Cel mult un Newton de 200 mm oglinda principală, ca și greutate mă refer. Sincer să fiu mă gândeam la o lunetă.

saiph
08 Iul 2011 09:52

Re:
Salut.

Doar ca idee, am vazut ceva interesant pe un grup dedicat mak-urilor.


:)

Mihai F. Dinu
08 Iul 2011 11:27

Salut
Foarte frumos. Este de fabrică sau este construit în regim de amator?

saiph
08 Iul 2011 14:57

Re:
Pare facut in particular. Desi foarte bine finisat.
Geometria e destul de accesibila utilajelor de prelucrare conventionale.

Instrumentul e un 5", dar e un fel de tanculet. Stiu de la makul meu (6"), facut de aceeasi firma. N-ai vrea sa scapi unul pe picior :D

Mihai F. Dinu
09 Iul 2011 00:08

Construcție trepied
Salut. Am montat articulația. Acum trebuie să găsesc o modalitate să pun un șurub între ele pentru elevație. Mai rămâne șurubul în jurul axei hub-ului...

neox
09 Iul 2011 00:39


Hm..o sa fie cam greu ca e spatiu putin :? 

Pentru miscarea in jurul hubului (in Azimut) ceva de genul asta ar trebui...
http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/mounts/g11_disassembly.html
http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/mounts/g11/G11_polarblock_2.jpg

...sau...
http://www.avalon-instruments.com/prodotti.asp?cod=AR
http://www.avalon-instruments.com/Prodotti/Montature/LineAR1.jpg
...practic ai nevoie de un mic 'bloc' metalic prins de baza trepiedului care vine intre doua suruburi cu pas fin prinse de...'hub'.

Mihai F. Dinu
09 Iul 2011 09:31

Construcție trepied
Văd că sunt două tipuri de construcții. Melc roată melcată și șurub piuliță. Câte grade trebuie să se învârtă față de trepied? Maximum?

neox
09 Iul 2011 11:35


Cred ca e o confuzie...coroana melcata e numai pentru antrenarea axei orare (sau a declinatiei) nu are legatura cu reglarea in azimut sau altitudine a monturii.
Principiul pentru reglarea in azimut e acelasi la ambele monturi la care am dat link.
http://www.astro.uni-bonn.de/~mischa/mounts/g11/G11_polarblock_2.jpg
http://www.avalon-instruments.com/Prodotti/Montature/LineAR1.jpg

....am repostat numai linkurile pentru clarificare. Anterior am postat si siturile cu montura in ansamblu, de aici banuiesc ca s-a creat confuzie :|

Mihai F. Dinu
15 Iul 2011 23:34

Construcție trepied
Salut. Cred că am făcut limitarea și reglajul elevației. Trebuie să văd cum o gradez. Trebuie să pun și în partea opusă?

Erwin
16 Iul 2011 09:52


Reglajul trebuie făcut față de bază, nu față de axă. Momentul de inerție al pieselor de deasupra și instrumentul montat va apăsa puternic pe acea piesă. Mai ai nevoie de o flanșă pe care să așezi sistemul din poză pentru reglajul pe azimut. Placa de sus trebuie să o poți fixa între 40 și 50 grade față de orizontală. Unghiul exact este egal cu latitudinea locului de observare pe care o poți afla de pe Google Earth, de pe o hartă a terenului sau cu un aparat GPS și aproximativ cu altitudinea Polarei. Nu e neapărat nevoie s-o gradezi. Faci un semn când ești pe poziție și te orientezi după el. Un grad de altitudine, la acea rază are mai puțin de 1mm așa că reglajul final va fi de ordinul micronilor...

Mihai F. Dinu
23 Iul 2011 20:38

Construcție trepied
Salut. Cred că am terminat și reglajul pe azimut. O să postez câteva poze cu asta mai târziu. Voiam să vă cer o părere, ce modalitate de vopsire sau colorare îmi recomandați? Mulțumesc frumos de sfaturi până acum.

Erwin
23 Iul 2011 22:04


Cu plăcere, oricând! Pentru vopsire, piesele fiind din oțel se recomandă un grund antirugină (nu cred că se mai găsește miniu de plumb) și vopsea nitrocelulozică sau email auto. De evitat vopselele "casnice" universale pentru construcții. O curățare atentă cu peria de sârmă, decaparea sau sablarea pieselor ar ajuta mult și ar conferi o bună rezistență la rugină în timp. Dacă ai posibilitatea, ar merge și o zincare electrolitică.

Mihai F. Dinu
28 Iul 2011 22:49

Construcție trepied
Salut. Am terminat de finisat articulația. reglajul pe azimut nu am avut timp să îl finisez. După ce il finisez o să postez. Cred că data viitoare când mai postez ceva aici o să am axele gata. Ce ziceți aici? Ce vedeți aici nu a costat nimic, decât transportul. A ieșit cam nașpa, știu.

Erwin
28 Iul 2011 22:56


Este un progres! Nu e nașpa deloc, important e să funcționeze cum ți-ai propus. Altu' moare și așa n-are! :D

Mihai F. Dinu
29 Iul 2011 08:53

Construcție trepied
Salut. Mulțumesc frumos de încurajări. Am cumpărat deja rulmenții. Trebuie să mai iau la perie flanșele, ieri am luat discurile de rigidizare și o se le montez. Vreau să achiziționez un newton de 150 f/5. Dacă nu îmi iese figura cu ecuatoriala, o fac alt-azimutală.

Mihai F. Dinu
31 Iul 2011 21:32

Construcție trepied
Salut. Am terminat de montat axele. Mai trebuie să  tund puțin anumite bare filetate. Trebuie să mai fac niște piese să fac legătura între ele.

Mihai F. Dinu
15 Oct 2011 20:29

Construc&amp;#539;ie trepied
Salut. În sfâr&#537;it am terminat montura ecuatorială. Din păcate, din cauza greută&#539;ii excesive, nu o să o folosesc decât pe terasa la &#539;ară. Tot ce am să folosesc din acestă montură este  partea de trepied cu flan&#537;ă &#537;i sistemul alt-azimutal. Din păcate cele două axe sunt un e&#537;ec total din cauza greută&#539;ii.
 Filmul cu ea: http://www.youtube.com/watch?v=eH9q1oy-YwE

neox
15 Oct 2011 22:12


Interesant conceptul :) 
De ce zici ca e un esec total? O montura buna se presupune sa fie si destul de grea ca sa sustina fara vibratii un telescop. 
O observatie totusi...Din ce am vazut in filmulet (poate ma insel) cred ca ai montat gresit axa orara. Ar trebui s-o prinzi la 90 de grade fata de cum era in filmulet adica cu capatul dinspre axa de declinatie indreptat spre cer nu orizontal cu solul. Altfel nu e decat o montura azimutala :wink: . In felul asta cand reglezi inclinarea (latitudinea) sa varieze si unghiul cu care il face axa orara fata de orizontala.

dragos.n
16 Oct 2011 01:58


@ Mihai Dinu, sunt trei probleme la montura ta. Prima ai descoperit-o singur. Aceea a greutatii. Chiar daca greutatea unui ansamblu de sustinere a unui telescop este un plus pentru stabilitate, totusi o montura de amatori trebuie sa fie utilizabila in niste conditii date. Inclusiv transportabila daca este nevoie.

A doua mare problema este grosimea axelor. Daca o sa te uiti pe site-urile fabricantilor de monturi, vei vedea ca incepand de la o dimensiune incolo, adica acolo unde au de a face cu clienti pretentiosi si buni cunoscatori, ei specifica un parametru foarte important. Grosimea axelor. Cu cat o axa e facuta dintr-un tub cu diametru mai mare, cu atat sunt mai putin prezente vibratiile. Si chiar daca sunt prezente, sunt mai slabe si la frecvente mai putin deranjante. Iar monturile foarte mari, se fac pe con, nu pe teava, tocmai din acelasi motiv. Si tot din acelasi motiv, axele nu se fac din bare. De aceea iti dau dreptate, ca aceasta montura este un esec, dar nu total, pentru ca poate fi o treapta spre conceptia uneia mult mai buna.

A treia problema este structura. Placi prinse intre ele cu suruburi la distante destul de mari. La mana poate sa para foarte solida. In practica, vei constata ca aceasta formula nu impiedica flexari invizibile cu ochiul liber, dar observabile la puteri mari si la foto.

Oricum, exercitiul tau nu este in van, si munca depusa merita apreciata. Iar materialele consumate, cel putin unele, cum ar fi rulmenti, o sa le poti folosi la un viitor proiect.

Scuza-ma ca nu ti-am spus astea de la inceput, dar nici nu am urmarit topicul, iar pe de alta parte, am constatat de-a lungul vietii, ca daca ii spui cuiva ca ce vrea sa faca e gresit, raspunsul, in peste 90% din cazuri e negativ.

Mihai F. Dinu
19 Oct 2011 22:10

Constru&amp;#539;ie trepied
Având în vedere cele constatate de mine &#537;i sfaturile voastre, vă mul&#539;umesc pentru asta, &#537;i având greutatea excesivă ( efectiv sim&#539;i coloana nasol când o cari pe scări) m-am decis să folosesc numai hubul &#537;i flan&#537;ele de sus ca &#537;i montură alt-azimutală &#537;i să pun picioare de DurAl. Am anticipat asta &#537;i pot să spun că nu a fost deloc o surpriză. Am făcut construc&#539;ia cu axele a&#537;a pentru că a fost mai mult pe degeaba &#537;i a trebuit să fac compromisuri. &#536;tiu foarte bine că trebuie să fie portabilă, u&#537;or manevabilă &#537;i pentru telescoape mari, diametre mari de axe. Asta e, calul de dar nu se caută la din&#539;i. În continuare pentru monuta alt-azimutală îmi iau un newton de 150 mm parabolizată sky-watcher. Poze de jos poate fi exemplificativă. La aceea pun picioare de dur-al.

Mihai F. Dinu
06 Noi 2011 20:06

Salut
Acum rezultatele finale. Cred că a meritat. Rămâne să îmi dau seama cum să prin aparatul foto compact Canon și să prind cer senin.