-----------------------------------
ursamajor
06 Iul 2011 13:31

Setup minim pentru astrofoto (eventual, upgrade ulteior)
Momentan, posed un Celstron Astromaster 130EQ. Doresc într-un viitor mai mult sau mai pu&#539;in apropiat un upgrade al monturii CG3 care să satisfacă cerin&#539;ele din titlu. Deoarece nu mă &#539;in băierele pungii să investesc o sumă apreciabilă (vreo 1000 lei, ini&#539;ial), m-am gândit la EQ5 (chiar &#537;i SH). Mă pute&#539;i ajuta cu ceva opinii, sfaturi? Men&#539;ionez că, deocamdată, voi păstra tubul.
Mul&#539;umesc anticipat.

auriga
06 Iul 2011 13:41

Re: Setup minim pentru astrofoto (eventual, upgrade ulteior)
daca te prinde puternic bugul astrofoto, in curand vei avea nevoie de un eq6, dar poate o sa te descurci cu un instrument mai mic si cu heq5.
din experienta mea pot sa-ti spun ca am luat un heq5 si acum va trebui sa investesc destul de mult pentru a lua un eq6, heq5-ul este prea mic pentru telescopul actual.

saiph
06 Iul 2011 13:47

Re:
Cred ca in suma mentionata, un EQ5 (SH) ar fi cea mai buna investitie, ca upgrade la montura actuala.
Tubul 130-ului + aparatul foto se vor incadra fara probleme in sarcina pe care o poate duce (la foto). Ea de fapt duce si mai mult (chiar un tub de 200), dar trebuie sa ai noroc ca axul RA sa fie f.f. bine prelucrat. Focalele mai scurte merg ok. S-ar putea sa vrei re-ungerea lagarelor si eventual ghidare, ca sa ai stele-punct. Dar oricum, e mai stabila decat verisoarele ei mai mici (de la eq3-2 in jos).


Succes! :)

saiph
06 Iul 2011 13:49

daca te prinde puternic bugul astrofoto, in curand vei avea nevoie de un eq6, dar poate o sa te descurci cu un instrument mai mic si cu heq5.
din experienta mea pot sa-ti spun ca am luat un heq5 si acum va trebui sa investesc destul de mult pentru a lua un eq6, heq5-ul este prea mic pentru telescopul actual.



Atentie la pret!  ;)
A zis omu' 1000 lei, nu euro

ursamajor
06 Iul 2011 13:59

Re:
S-ar putea sa vrei re-ungerea lagarelor si eventual ghidare, ca sa ai stele-punct.

Mul&#539;umiri pentru promptitudine. Ghidarea ar fi pasul (posibil) următor, fiindcă bănuiesc că investi&#539;ia e... mărea&#539;ă, nu?   :)
Da, e vorba de vreo 1000 lei, din care, momentan am cam jumătate, a&#537;a că timp am, cred eu, să prind vreo ocazie bună de SH.

Ceva recomandări unde/ce să caut?

auriga
06 Iul 2011 14:00

ghidajul nu costa o avere, o luneta gasesti in 3-400 roni si o camera web sau un CCD mic (mai greu de gasit) pe la 2-500 ron. daca poti lua de pe astromart.com, acolo gasesti cam tot ce vrei.

ursamajor
06 Iul 2011 15:24

daca te prinde puternic bugul astrofoto, in curand vei avea nevoie de un eq6
Bugul astro îl am de peste 30 de ani. Întotdeauna a fost piedica bugetului, a&#537;a încât e greu de crezut că o să-mi pierd min&#539;ile. O să mă mul&#539;umesc cu minimum-minimorum, de-asta am &#537;i cerut ni&#537;te opinii. :D

valy
06 Iul 2011 17:47


Montura in sine e ok pt. pretul platit. Intr-adevar trebuie desfacuta si unsa bine. Mai trebuie si motoare si controler deci mai adaugi ceva bani, nu cred ca gasesti totul la 1000lei. Probabil ca daca vei ajunge sa fii limitat de eq5 ma gandesc ca si bugetul va fi asezonat cu sumele adecvate (1000E++).

ursamajor
06 Iul 2011 17:51


Sper să ajung limitat de eq5 când voi câ&#537;tiga la 6/49 :D . N-am spus că o doresc doar nouă. Accept &#537;i SH &#537;i am văzut că s-au vândut &#537;i sub 1000 lei. :)
Oricum, pre&#539;urile sunt exagerat de mari &#537;i regret vremurile când mai găseai un strungar, un lăcătu&#537;...

Stanescu Octavian
06 Iul 2011 20:24


Preturile nu sunt deloc mari la monturi  sa vezi cum erau inainte sa apara Chinezii . 
Pe vremuri ca sa obti in poza spirala unei Galaxi aveam impresia ca doar cei din marile observatoare pot obtine . ma uitam prin revistele Sky&Telescope din ani 80   :roll:  Mai puteau si amatorii capitalisti ce aveau cateva mii de dolari sa cumpere montura facuta pe bani grei in tarile lor USA ,RFG Japan . acu 25 de ani cel mai mic instrument (Newton de 100mm diam  ) incepea de la 800-1000$

ursamajor
06 Iul 2011 20:33


A&#537;a e, tot răul spre bine cu chinezii ă&#537;tia. :D Dar ce lucruri se făceau odată, înaintea hegemoniei ochilor oblici?

horatius
06 Iul 2011 21:41


Se fac si acum lucruri, mai bune ca mai demult. Cel putin in domeniul astro, monturile si telescoapele actuale bat orice telescop de acum 20-30 de ani. Inclusiv chinezesti. Preturile actuale sunt cele mai mici pe care le-am cunoscut vreodata. Dar cresc incet, chinezii au standarde de viata in crestere, inflatie mare, guvernul lor restrange exploatarea metalelor etc. O montura gen EQ6 era un vis doar acum 10 ani. Acum e realizabil instant. Un apocromat de 12cm era exorbitant, luai cel putin 1 masina buna de banii aceia. Asa ca o montura gen EQ5 deja e un low cost astazi. Sunt multe mai bune cu preturi accesibile.

ursamajor
06 Iul 2011 22:30


Înainte era scumpă optica, de-aia erau scumpe instrumentele. Dar mecanica, scuză-mă, nu se compară. Am avut o lunetă rusească D=70mm, cu care puteam sparge calupuri de ghea&#539;ă. Am dat în 1996 cam 150 $ pe ea. Cred că acum nici la > 1000 euro nu ai calitatea tubului ca la acea lunetă.  :wink:

Emil
07 Iul 2011 09:47


ursamajor
La sfarsitul lui august, inceputul lui septembrie am sa fiu acasa pentru circa 2 saptamani (Petrosani).
Daca doresti iti pot ceda un DSI 1 color cu adaptorul T2-->1,25" insa trebuie sa stii ca aceasta camera a fost modificata pentru racire necontrolata adica spatele este mai mult sau mai putin slefuit pentru a putea fi montat pe camera un element Peltier de dimensiuni mai mari cu un ventilator de 80 mm de genul celor care le gasesti pe coolere-le procesoarelor.
La mine camera sta din lipsa de utilizare, momentan am 4 CCD-uri iar asta nu mai este deloc utilizat.
Asa ai rezolva problema ghidajului sau al camerei de achizitie. Camera este alimentata din portul USB si se poate folosi destul de bine pentru ghidaj.

ursamajor
07 Iul 2011 11:01


OK, dă te rog un semn când sose&#537;ti. Mul&#539;umesc.

ursamajor
09 Iul 2011 20:18


Ieri noapte am făcut prima ie&#537;ire cu amărâtul meu de Celestron 130EQ. Dpdv foto, recolta a fost slăbu&#539;ă, dar mul&#539;umitoare, dat fiind faptul că abia mă adaptez la lucrul cu el. 
http://www.astronomy.ro/forum/files/moon130eqv_566.jpg
http://www.astronomy.ro/forum/files/mw_719.jpg
Mai am un clip cu Luna, făcut cu func&#539;ia Crop Movie, care multiplică de 7,1 ori focala telescopului, pe care mă voi învrednici să-l aranjez în zilele următoare. La asemenea mărire, se văd deja turbulen&#539;ele atmosferice.
Lui Saturn n-am reu&#537;it să-i fac foto sau clip, în schimb vizual m-a încântat. Se vedea chiar &#537;i umbra proiectată de inele pe suprafa&#539;a planetei. Cred că se vedeau &#537;i 3 sateli&#539;i, dacă nu cumva era vorba de ceva stele mai îndepărtate.
M-a decep&#539;ionat faptul că acel căutător cu LED ro&#537;u e aproape inutil (util doar la Lună &#537;i/sau chestii suficient de strălucitoare). Am încercat să văd Andromeda, dar n-am reu&#537;it s-o localizez. De&#537;i observa&#539;ia s-a efectuat din câmp, undeva la 50 km de BR, cerul n-a fost perfect întunecat &#537;i, în plus, praful destul de dens în suspensie a amplificat fenomenul.

După cele constatate, întrebarea mea este: EQ5 are posibilitatea de a te orienta (evident, după alinierea polară) după coordonatele cere&#537;ti ale fiecărui obiect? Adică, există cadrane care să indice precis (cât de cât) coordonatele unghiulare? Sau nu faci nimic fără kit GoTo?

ursamajor
13 Iul 2011 10:01


Mai solicit puțin ajutorul, fiindcă nimeni n-a încercat să mă lămurească cum e cu monturile astea și cu accesoriile minime pt. astrofoto, cât de cât.
Mă gândesc la așa ceva http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-2001000-neq5-blackdiamond-p-56.html  E o alegere bună? Mulțumesc pentru orice răspuns.

valy
13 Iul 2011 10:59


Jucarie d'asta am eu, dar versiunea mai veche EQ5 cu tub albastru. Asta nu stiu ce are in plus, altceva decat "si un nou design in culoarea alba". Iti mai trebuie motor si controler pt. el si cam asta e. Ai putea sa gasesti doar o montura EQ 5 si pui tubul 130 pe ea.
E cam tot ce-ti trebuie dar depinde si ce vrei. Ce nelamuriri ai?

ursamajor
13 Iul 2011 11:36


Păi, ținând seama că încă n-am văzut în realitate nicio montură în afara CG3-ului de pe 130EQ, fiindcă prin BR nu-s magazine de așa ceva, sunt câteva chestii de care nu-s sigur. Iar din poze de pe net, mai greu să pricepi.
Eu am înțeles așa:
- montura + motoare în primă fază. Se poate controla manual mișcarea instrumentului.
- controller + cele de mai sus, pentru controlul cu PC-ul (laptop etc.), prin intermediul unui software (?)
- kit GoTo, pentru căutarea automatizată + cele de mai sus.
Greșesc undeva?
În primă fază, bănuiesc că mă voi putea descurca doar cu motoarele, urmând ceva upgrade ulterior.

M-am gândit un pic și cred că, dacă e să fac upgrade, atunci voi cumpăra telescopul de 8" + montura (poate SH dacă între timp apare vreo ofertă), adică ce e în oferta din linkul dat în postarea anterioară. 130EQ-ul e posibil să-l pun în vânzare, urmând a aștepta nițel până completez suma necesară.  :)

auriga
13 Iul 2011 12:01


poti sa-ti iei un adaptor eqdir pentru eqmod (aici monturile suportate : http://eq-mod.sourceforge.net/reqindex.html) si din laptop poti controla complet montura.
sau daca ai controller-ul synscan goto,  eqmod merge si pe modul PC-DIRECT al acestui controller, iti trebui doar un adaptor simplu de facut (usb-serial si o mufa in controller). - Tavi Stanescu foloseste eq6 in acest mod din cate stiu.

vezi ca te gandesti deja la upgrade... de ce sa investesti in eq5?

eu iti recomand sa faci un efort sa iti iei o montura mai buna din start. montura buna e necesara indiferent de ce telescop vei folosi.

valy
13 Iul 2011 12:35



Eu am înțeles așa:
- montura + motoare în primă fază. Se poate controla manual mișcarea instrumentului.
- controller + cele de mai sus, pentru controlul cu PC-ul (laptop etc.), prin intermediul unui software (?)
- kit GoTo, pentru căutarea automatizată + cele de mai sus.

Vorbesc doar de eq5..
Doar motoare nu e suficient, iti trebuie si controlerul+alimentarea. El permite urmarirea automata (comanda RA automat) si/sau poti regla RA/DEC din butoane daca iti fuge imaginea. 
Aici motoarele http://skywatcher.ro/SK/SKmotoare.htm ( e si controler inclus dar nu e in poza)
Aici controlerul http://skywatcher.ro/SK/SKhandcontrol.htm
Nu ai control din PC decat daca iei doar motoarele si un controler d'asta: http://www.teleskop-austria.at/prod.php?tid=15&lng=de#ccd-autoghb-hu Asa am acum, cel de la skywatcher s-a ars si asta e mai ok (max 16x fata de 8x, urmareste soare/luna/stele si are port autoguider).

Goto sunt cam scumpe si posibil inutile, mai bine iei un eq6.

ursamajor
13 Iul 2011 13:32


Mul&#539;umiri amândurora. :)

vezi ca te gandesti deja la upgrade... de ce sa investesti in eq5?

De acord, ăsta ar fi un upgrade, primul &#537;i ultimul pentru mine. Peste 8" probabil că nu voi trece decât dacă atunci când voi fi pensionar voi locui la curte &#537;i fondurile private de pensii vor fi ultrapropfitabile. :))
Pentru mine 2200 lei, cât costă acel telescop cu montura inclusă, deocamdată e prohibitiv, dar pot face un efort, probabil până pe la 2500 lei, în viitorul mai apropiat/îndepărtat. O montură a&#537;a-zis bună e mult peste această sumă, doar montura... Din câte am văzut eu EQ6 nu sunt "chioare", iar pre&#539;ul uneia începe de pe la 3800 lei.


Doar motoare nu e suficient, iti trebuie si controlerul+alimentarea. El permite urmarirea automata (comanda RA automat) si/sau poti regla RA/DEC din butoane daca iti fuge imaginea. 
Aici motoarele http://skywatcher.ro/SK/SKmotoare.htm ( e si controler inclus dar nu e in poza)
Aici controlerul http://skywatcher.ro/SK/SKhandcontrol.htm
Nu ai control din PC decat daca iei doar motoarele si un controler d'asta: http://www.teleskop-austria.at/prod.php?tid=15&lng=de#ccd-autoghb-hu

Evident că e nevoie de alimentare. :) 
Am în&#539;eles, deci astea ar fi suficiente doar pentru mod "manual". Înlocuind controllerul cu cel arătat de tine, ar merge &#537;i autoguide. OK. Mersi.
http://magazin.telescop-expert.ro/motoare-radec-pentru-eq3-si-eq5.html

ursamajor
16 Iul 2011 19:11


M-am mai informat &#537;i eu asupra acelui telescop pe care am pus ochiul (200/1000 NEQ5) &#537;i am văzut că se spune despre el că pentru vizual e OK. Ce nu în&#539;eleg eu, e că aceia&#537;i, de mai sus, spun că pentru astrofoto nu e bun. De unde vine nedumerirea? Păi, Canon-ul meu 550D are sub 600 g, incluzând adaptorul. Brusc, cu 600 g în plus nu mai e bun? Presupunând că a&#537; ajunge să fac autoguiding, atunci ar apărea probleme de greutate, dacă a&#537; folosi o lunetă de ghidare în plus. De ce anume "nu duce" o montură? Sau ce semnifica&#539;ie are acest "nu duce" în afara vibra&#539;iilor? Pot apărea defecte? Mul&#539;umesc.

MikeC
16 Iul 2011 20:43


Nu montura in sine este cea care "nu duce"... ci mai exact motoarele ei. Odata ce ai depasit greutatea "maxima" conform producatorului, eficienta de a urmari precis obiectele ceresti scade simtitor. Daca ai avea un telescop mai rapid (o focala mai mica) 500mm, 400mm focala atunci n-ar fi mari probleme in ceea ce priveste astrofoto. Dar 200-le ala are focala 1000mm... asta inseamna campuri mici iar motoarele sa fie foarte precise si montura foarte bine pozitionata in pol, pentru niste rezultate decente.

Tu poti sa pui si 5-10kg in plus pe montura in plus fata de ce precizeaza producatorul, dar nu te astepta (chiar si cu autoguiding) ca motoarele alea sa faca fata... sigur o va lua pe aratura in timp ce faci tracking si PEC-ul va arata ca un cutremur de gr 7 :))

Acum iti dai seama ca aia 600g sunt ca un fulg... ideea e cum ziceai si tu, cand incepi sa incarci montura, ba cu un focuser mai bun si mai greu, ba cu o luneta de ghidaj mai maricica, atunci e undeva la limita.

psemil
16 Iul 2011 22:54


Eu am avut un eq5 motorizat cu telescop de 200mm. 
Se poate face astrofoto cu eq5 si newton de 200mm dar greu. Expuneri scurte de cateva zeci de secunde, pana la 90, iar peste ai nevoie de noroc pentru a avea cate o poza corecta. PE eq5 merg binisor focalele scurte pana in 500-600 mm, iar ghidajul te mai scoate daca ai un instrument usor.
Acum totul depinde ce te multumeste... Eu vroiam poze ca la APOD - (acum insa mi-au trecut fumurile)

Am descris intr-un topic experienta mea cu acest sistem. 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5994&postdays=0&postorder=asc&start=0
Sper sa va fie de folos.

ursamajor
17 Iul 2011 10:21


Aaa, mul&#539;umesc (&#537;i lui Mike), citisem deja topicul tău. Însă, &#537;tii cum e, mai bine să măsori de mai multe ori până să tai. :)
Portul acela autoguider merge instalat pe controllerul cu care vin default motoarele?

MikeC
17 Iul 2011 10:47


portul acela e o mufa simpla RJ11 sau RJ12. Sunt multe site-uri care arata operatiunea de instalare, precum : http://thx8411.over-blog.com/pages/Add_an_ST4_port_on_the_EQ4EQ5_motor_drives-3258969.html 

Operatia e chiar foarte simpla, complicatia apare daca vrei sa o integrezi in carcasa telecomenzii sau sa o lasi in exterior printr-un cablu scurt.

La mufa aia se conecteaza un cablu ST-4 gen http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-238-346-15102 , iar asta la un autoguider... in general sistemul asta merge foarte bine pentru GPUSB de la shoestring astronomy.

ursamajor
17 Iul 2011 10:54


OK, mul&#539;umesc. Văzusem linkul în postarea lui psemil, dar cred că mi-a scăpat.
Deci, să comand Skywatcherul 200/1000 NEQ5?  :mrgreen: Mă mănâncă palmele deja.

ursamajor
17 Iul 2011 20:00


Ce eficien&#539;ă are montura autotrack, dpdv fotografic, comparativ cu NEQ5?

Întrebare inspirată de ăsta: http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8flextubeauto.htm

EDIT: m-am prins, e bun la obiecte mai strălucitoare.

valy
17 Iul 2011 20:23


Citind printre randuri pare destinata pt. vizual. Oricum nu compenseaza rotatia campului. Dece nu incepi prin a lua un eq5 si pui 130-ul pe el, cred ca ar merge de minune. Vezi tu dupaia daca mai trebuie ceva. In plus poti folosi tubul ca luneta de ghidaj si faci poze cu ob. foto sau daca vrei portabilitate, doar cu obiectivul si cu montura pusa in pol cat mai bine posibil.

ursamajor
17 Iul 2011 20:37


Oricum nu compenseaza rotatia campului.

Da, asta era buba.

Ei, am ocazia unică (alta nu cred să mai am în viitorul apropiat) de a investi o sumă de cca. 2500 lei (liber de la "contabilul-&#537;ef", trăi-mi-ar!) într-un instrument complet, tub + montură. Cum am mai spus, sunt atras de acel 200/1000/HEQ5, plus motoarele (posibil să ridic ni&#539;el suma). 130-ul îl am în vânzare, dar dacă a&#537; rămâne cu tubul, nu m-a&#537; supăra. A&#537; avea două tuburi, că nici moka nu-l dau.
Pe de altă parte &#537;i solu&#539;ia ta pare cerebrală. Dar nu-mi pot face o idee dacă combina&#539;ia dintre apertura mai mică de 130 mm + NEQ5 + motorizare &#537;i (nevoia de) expuneri ceva mai lungi, că deh! "duce" montura, ar fi mai bună decât aceea dintre apertura mai mare, mai luminoasă, de 203 mm + NEQ5 + motorizare &#537;i expuneri ceva mai scurte, deh!, limitarea monturii...  :)

valy
17 Iul 2011 20:54


Unde vrei sa faci poze? Adica ai cu cel-l trasporta pe camp? Sau stai la curte? Azi pozam soarele si tubul iesea putin pe geam (cativa cm), batea vantul si mi-l misca. Banui ca daca eram in plin camp cu tot tubul cred ca nici cu 50mm nu ieseau stelele fixe, indiferent cat de precis putea montura sa urmareasca.
Ca si combinatie, interesant e si eq 5 + ed-ul 80, doar ca e ceva (putin) mai scump cred.

ursamajor
17 Iul 2011 21:31


Sper să ajungă ma&#537;ina personală pentru transport.  :) 
ED-ul ăla m-ar scuti de corectorul de coma, cred. Pe de altă parte, sunt convins că, vizual, prin 203 mm va arăta ceva mai bine, chiar dacă am auzit că e lăudat ED-ul dpdv calitativ. Aici e chichirezul: vreau un compromis foto-vizual. :?: O fi bine, o fi rău... oricum mai a&#537;tept. Poate între timp mai aflu câte ceva &#537;i pe-aici &#537;i din ce mai citesc &#537;i eu, a&#537;a încât să fac pace cu piticii care mă cam chinuie, a&#537;a cum m-au chinuit de fiecare dată când am investit substan&#539;ial (mai ales) în chestii ce &#539;in de pasiuni, hobby-uri, că la altele rămân rece complet.  :mrgreen:

valy
17 Iul 2011 21:43


Te scuteste de comacorector dar iti trebuie fieldflatener.
"vreau un compromis": compromisul e bun inainte sa-l faci, dupa aia parca nu mai pare asa de bun. 

Parerea mea.

ursamajor
17 Iul 2011 21:54


Ehehe, &#537;tii de ce zic că doresc eu compromisul? Fiindcă, cel mai probabil, voi face foto doar ocazional. Nu-mi permite timpul. O dovadă e faptul că am 130-ul de aproape un an &#537;i de-abia acum vreo săptămână l-am scos la aer.
Cât despre alegerile făcute de-a lungul timpului, rar mi s-a întâmplat să regret. Dar mai săpăm, încă n-am ales. Există op&#539;iunea 200/1000/NEQ5, care are voturi mai multe din partea piticilor.  :mrgreen:

Erwin
17 Iul 2011 23:33


Poți lua în considerare și un catadioptric, mai scurt, mai ușor și mai stabil la vânt.

valy
17 Iul 2011 23:59


Ne dam cu parerea ca doar o facem pe banii tai... :D 
Parerea mea: stiu ca e ca un drog sa cheltui banii, sa stai pe forumuri si sa cauti in stanga si in dreapta scula perfecta, am picat de multe ori in capcana asta. Dar mai ales daca faci foto ocazional, si, sa mai salvezi ceva bani, orice instrument e cel perfect, iar daca ai deja unul atunci e si mai perfect. Cred ca si eu am trecut prin aceleasi chinuri dar privind retrospectiv probabil n-as schimba mare lucru.
Am inceput cu un aparat si ob. de kit (prin 2006),am continuat cu 200/1000 + eq5 cu care am continuat cativa ani tot asa ca tine, ocazional din balcon. Am constatat ca imi plac planetele si am vrut focala mare asa cam am adaptat ce aveam (tub+montura) pt. un cass. Intre timp prin 2009 am luat si ed-ul de 80 care e perfect ca portabilitate inclusiv cu eq5-ul (am mai zis, incape intr-o mana cu totul) mai ales pt. pasari, avioane, si altele, ca doar un obiectiv dedicat tele la 5-600mm e o caruta de bani. Tot intre timp, prin 2008 mi-am luat si un 70-200 f2.8 care merge la wide field. Intre timp am obosit si am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac si poze cu ele. Nu ca nu as fi facut pana acum: luna, soare, pasari, peisaje, etc, pur si simplu placerea declansarii desi nu erau perfecte. Daca ar fi sa aleg poate ca nu as putea sa decid ce as pastra si ce as da, daca ar fi sa aleg altceva nu as stii ce sa aleg, poate un newton dobson truss 300 f/5, poate un tak 800mm f/8. 
Daca tot ai bani, o montura si un telescop, poti aborda urmatoarele:
- asculti ce au zis ceilalti mai experimentati, eq5+200/1000 nu prea merge la foto cu timpi lungi
- eq5 cu ceva mai mic e ok, asta ar insemna: o luneta (ed sau mai mult daca ai bani), un mak, sau un newton mic dar rapid (octavian stanescu poate modifica optica unui skywatcher in f/4 rapid pt. dso de exemplu)
- strangi ceva sau profiti de oferte pt. un eq6 si aici deja ai mai multe posibilitati de dezvoltare
- revii la pentax si iei deviceul pt. astrofoto  :twisted: si nu iti mai trebuie nimic
- folosesti ce ai si cu banii te distrezi cu famila la munte/la mare.

Oricum combo-ul eq5+newton 200 e ok, poate fi o platforma flexibila dar mi se pare pe langa in ceea ce priveste un anumit domeniu: trebuie sa aiba optica buna pt. planete (unde focalele trec de 4000mm), dar prea mare pt. dso si pt. montura, nu e nici portabil (10kg montura, 10 contragreutatile, 10 tubul), e bun pt. soare, luna ca iti incap ambele in cadru dar pt. asta e bun si ed-ul cu barlow 2x. Oricum mai trebuie adaugat motoare, barlow si deja sari de 30 de milioane. Nu mai vorbesc de oculare.

ursamajor
18 Iul 2011 07:13


Poți lua în considerare și un catadioptric, mai scurt, mai ușor și mai stabil la vânt.

Îmi po&#539;i recomanda unul?

valy, un Barlow amărât am deja. Motoarele, probabil, că nu vor a&#537;tepta mai mult de 1-2 luni până vând 130-ul. Despre ocularele, probabil că m-ar mul&#539;umi cele două venite cu telescopul (10 mm &#537;i 25 mm).
Camera foto (550D-ul) cu 18-55 + 50 f/1,8 + 55-250IS imi cam ajunge pentru foto cu camp larg (chiar &#537;i unele DSO), dacă voi ata&#537;a-o la montură.
Pentax n-a&#537; mai mai vrea nici dacă mi-ar da gratis.  :mrgreen:

ursamajor
18 Iul 2011 17:12


Ne dam cu parerea ca doar o facem pe banii tai... :D 

- strangi ceva sau profiti de oferte pt. un eq6 si aici deja ai mai multe posibilitati de dezvoltare
- revii la pentax si iei deviceul pt. astrofoto  :twisted: si nu iti mai trebuie nimic

Oricum mai trebuie adaugat motoare, barlow si deja sari de 30 de milioane. Nu mai vorbesc de oculare.

Acum abia am reu&#537;it să citesc mai în detaliu postările.

Nu-i bai, încă am banii, nu i-am risipit. :)

EQ6 e mult prea scump pentru mine acum. Poate când va apărea EQ8 (EQ7 era pe undeva http://www.astronomyforum.net/telescope-mounts-forum/102852-new-eq7-mount.html , scuze că nu reu&#537;esc să introduc linkul) se va ieftini &#537;i EQ6, dar acum, nu, 3800 lei e mult prea mult.

Device-ul ăla astro cred că e bun la foto de câmp larg. Pe Softpedia sunt ni&#537;te posesori de Pentax care vor să-l cumpere. A&#537;tept o recenzie de la ei.

Motoarele le voi cumpăra, probabil, odată cu telescopul. Încă nu-s convins să iau un coma corector, la > 500 lei. Că nu m-arunc încă. Mi-a plăcut că ă&#537;tia http://www.skyatnightmagazine.com/review/telescopes/sky-watcher-explorer-200p-eq5 l-au apreciat destul de bine (varianta cu tub albastru &#537;i EQ5).

valy
18 Iul 2011 18:04


Mi-a plăcut că ă&#537;tia http://www.skyatnightmagazine.com/review/telescopes/sky-watcher-explorer-200p-eq5 l-au apreciat destul de bine (varianta cu tub albastru &#537;i EQ5).
Exact asta il am eu. Ce pot sa zic e ca la banii aia nu poti lua mai mult fier decat e acolo :roll: 
Oricum daca se dovedeste prea mare pt. ce vrei il poti adapta pe viitor. EQ-ul cu motoare poate fi folosit cu aparatul sau cu un tub mai mic. La newton ii poti adapta oglinzile, de ex. il faci cass sau f/3. Singura chestie e ca e mare si instalat ocupa cam mult loc.

ursamajor
18 Iul 2011 21:16


Exact asta il am eu. Ce pot sa zic e ca la banii aia nu poti lua mai mult fier decat e acolo :roll: 
...
Singura chestie e ca e mare si instalat ocupa cam mult loc.

La fier ie&#537;i cam scump: vreo 88 lei kilu'  :lol: 

Cred că o să-l comand deîndată ce ajung la suma necesară. Bine, încă mai caut combina&#539;ii, dar lunetă nu vreau (nu'&#537;' de ce)... Întotdeauna, din copilărie, mi-am dorit telescop, cu oglindă... eram fascinat pe la 8-10 ani, prin '74-'76 &#537;i mult după aceea. O, tempora! Doamne, ce-mi mai plăcea să privesc cerul.

Erwin
19 Iul 2011 01:43


Cred că un cassegrain, un SCT sau mak de firmă vin prea scumpe. Cum stai cu ATM-ul? :)

ursamajor
19 Iul 2011 09:33


Cam... dezastru. Sunt și altele pe listă: claviatură (deh, cariile), copil etc.  :lol:

ursamajor
23 Iul 2011 10:30


Am dat comanda (de principiu) pentru un ansamblu Skywatcher Black Diamond 200/1000 + HEQ5 simplă (adică doar cu motoarele, care vin embedded). Îl voi cumpăra la un pre&#539; apropiat de cel al monturii. Joi, cel mai probabil, îl voi ridica de la comerciant, că tot am drum pe-acolo, deh, vacan&#539;a.  :D 
Eu zic că e un ansamblu destul de potrivit de ceea ce am inten&#539;ionat să "descopăr" prin acest topic. Montura HEQ5 e ceva mai solidă decât NEQ5-ul pe care o luasem în considera&#539;ie anterior. În mod sigur nu voi migra pe alt instrument, mai mare ca apertură. Cred că pentru ceea ce doresc, e suficient &#537;i acesta.
mul&#539;umiri tuturor celor care au adus corec&#539;ii de comportament piticilor de pe creierul din dotare. Cer senin &#537;i timp liber berechet!

ursamajor
30 Iul 2011 20:36


Să concluzionez: fiind într-un mic circuit prin &#539;ară, am mers &#537;i mi-am ridicat telescopul de la vânzător, fiind în drumul meu. Deci, 200/1000 + HEQ5 classic.
N-am putut rezista până acasă &#537;i l-am asamblat "el fugitivo" în camera de la pensiunea din Moeciu de Sus la care am avut (din nou) privilegiul să mă aflu.
Impresii... va urma.  :mrgreen:


Îmi pare rău să constat că vânzătorii no&#537;tri nu sunt dispu&#537;i să facă concesii (negocieri) la pre&#539;uri de acest gen, deloc de neglijat dpdv al unui lefegiu. Mă bucur că  am găsit, totu&#537;i, un comerciant veritabil care a făcut asta. Cu factură &#537;i garan&#539;ie.

psemil
31 Iul 2011 00:33


Sa-l stapanesti sanatos, si te felicit ca ai ales o montura ceva mai solida...

valy
31 Iul 2011 01:27


Pai in camera l-ai probat?
Sa-l stapanesti sanatos, cred ca ai cu ce te distra ani buni deacum inainte.

PS: In legatura cu negocierile nu stiu ce sa zic dar de cateva ori am avut parte de surprize placute. Odata de exemplu m-am invartit prin magazin vreo 2 ore pana am ales ceva convenabil, la sfarsit insa pretul depasea cu 1 mil. suma ce o aveam si totusi am plecat cu el acasa. Dl. Costescu de la instrumenteoptice imi facea de fiecare data o mica reducere. Insa la sfarsit noi sa fim sanatosi si sa ne bucuram de achizitie, ca e mai scumpa sau mai ieftina, oricum banii tot se duc.

ursamajor
31 Iul 2011 07:13


Pai in camera l-ai probat?
Sa-l stapanesti sanatos, cred ca ai cu ce te distra ani buni deacum inainte.


Mul&#539;umiri amândurora.
Ehehe, da, în cameră că era ziuă &#537;i, oricum, noros. A tras o răpăială de cod portocaliu pe seară, că mi-ar fi umplut jumătate de tub cu apă.
Dar mi-am promis să-l dau la aer cu proxima ocazie, evident, după ce mă dumiresc ce &#537;i cum cu montura, că n-am găsit niciun manual în cutii.

ursamajor
01 Aug 2011 14:15


Acum începe dezmeticirea; va trebui să alimentez montura. Din ce-am mai citit pe net, fiindcă manual/caracteristici nu am, am înțeles că ar consuma cca. 2 Ah. Asta ar însemna că nu mi-ar hali bateria de la mașină într-o noapte de scrutat cerul. Pe de altă parte nici gentuța cu care a venit montura nu-i chiar de lepădat, fiind foarte portabilă. În ea se pot folosi baterii/acumulatori R20. Păcat că n-am fost inspirat să cumpăr de la Plus (acum Lidl) când aveau la ofertă, la prețuri foarte bune. Ar mai fi soluția unui acumulator portabil Pb-acid, fără întreținere. Cred că unul de 7,2 A mi-ar fi de folos. Ar însemna > 3 ore de curent. Unde am gândit OK?  :wink:

PS: ar mai fi ceva. Am văzut o mulțime de șuruburi, șurubele, unele mai ascunse, altele mai la vedere... Găsesc pe undeva o schemă inginerească cu montura aceasta HEQ5?

valy
01 Aug 2011 14:54


Merge la 12v?

ursamajor
01 Aug 2011 14:59


Păi, așa am înțeles. 11-14 V, ca EQ6. Setul de motoare pentru EQ5 cumpărat separat merge la 6 V.

valy
01 Aug 2011 15:55


Ce te mai gandesti, ia una de masina daca nu ai deja. Oricum o poti refolosi la masina daca e nevoie. Nu cred sa manance mult, eu am la motoarele de eq5 4 baterii de 1.5 de vreun an si nu dau semne de consum, vreo doua nopti le-am uitat pornite, inca merg.

ursamajor
01 Aug 2011 16:52


Ce te mai gandesti, ia una de masina daca nu ai deja.

Bine că nu mi-ai recomandat altă ma&#537;ină.  :mrgreen:

uzunu
01 Aug 2011 17:54


eu am la motoarele de eq5 4 baterii de 1.5 de vreun an si nu dau semne de consum, vreo doua nopti le-am uitat pornite, inca merg.
Poftim? Eu mananc baterii pe paine, un set de D-uri ma tine cam 3-4 nopti... Zi-mi si mie secretul :)

valy
01 Aug 2011 18:34


...Zi-mi si mie secretul :)
Tu nu te uiti la reclame? Duracel.

Acum nus'ce sa zic, le am de nu stiu cand, le folosesc nu foarte des, in afara de cele doua nopti cand au mers pana dimineata, le mai folosesc dimineata cu luneta cand pozez soarele (sedinte de 30-60 min, or fi fost 10-20 astfel de utilizari), in toamna la Saturn le-am mai folosit cu casul in cateva sedinte de 2-3 ore. Ma tot gandeam sa iau niste acumulatori de 6v, vazusem la selgros unii mititei de vreo 1.5-2A, dar tot asteptand sa se termine bateriile au disparut din raft. Motoarele astea de eq5 sunt destul de mici, mai e si controlerul care consuma, totusi sunt surprins de cat tin.

ursamajor
01 Aug 2011 21:53


Căutând prin lada de zestre  :mrgreen:  am dat de ni&#537;te acumulatori portabili de 12 V &#537;i 1,3 A fiecare, 3 bucă&#539;i. Cred că, deocamdată, le voi folosi pe astea. Sper să nu fie "duse", că nu-mi mai amintesc de condi&#539;ia lor.

ursamajor
02 Aug 2011 20:17


Unul e bun, s-a încărcat corespunzător.
Azi am probat montura alimentată. M-am uitat la ni&#537;te puncte fixe &#537;i îndepărtate cu ocularul de 10 mm &#537;i mi s-a părut că tremura u&#537;or, aproape imperceptibil, imaginea. WTF?

uzunu
03 Aug 2011 05:18


Incearca si cu camera pe o stea. La mine semnul ca bateriile sunt pe duca sunt "L"-uri si/sau "W"-uri in loc de puncte.

creizi
03 Aug 2011 11:47


La Nexstar-ul 130 SLT folosesc cu succes un acumulator de 7.5 cu tensiune 12.8V la ieșire.

ursamajor
03 Aug 2011 12:29


Cred că unul d-ăla am să cumpăr și eu.
Ai telescopul cu tine?  :)

ursamajor
17 Aug 2011 16:14


No, am telescopul 200/1000mm și HEQ5 clasic. De aici voi pleca cu întrebările, ca să nu mai deschid alt topic.
Am posibilitatea în vreun fel să setez viteze diferite de urmărire pentru diverse obiecte ce le observ, evident nu cele ce respectă viteza siderală, ci acelea "atipice", precum cometele, de exemplu? Dacă nu, ce mai lipsește?

MikeC
17 Aug 2011 16:33


Luati-va bai fratilor un accu de 12V la 7.2ah sau 10ah, e suficient pentru un EQ care nu consuma atat de mult, in plus va puteti alimenta si DEW-Heaterele... fara care o sa plangeti in camp innecati in umezeala. Nu e asa mult unul gen : http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=429 si incarcatorul nu-i mai mult de 50-100ron. 

Asta desigur in momentul in care mergeti undeva outdoor fara sursa de curent continuu.

@ursamajor: lipseste GOTO... pe langa faptul ca iti gaseste obiectele, merge setata viteza ptr alte obiecte, gen luna, soare.  Sau poate ai deja... nu sunt sigur ce inseamana HEQ5 "clasic"...

ursamajor
17 Aug 2011 16:50


Am luat deja acumulator de 12V, la 9Ah. E ultrasuficient, mai ales că nu consumă așa mult cum auzisem. Am măsurat-o și ia cam 120 mAh. Asta înseamnă că merge zile la rând la viteza siderală. Consumul crește (logic) la modificarea vitezelor). Adică dacă o "puțulești".  :lol:
HEQ5 Clasic, ei spun la cea care are doar motoarele și controllerul ăla cu săgeți. Fără port autoguider pe placa de bază.

MikeC
17 Aug 2011 20:43


La telecomanda ii poti monta un port ST4 - port ptr autoguider. operatia e destul de simpla si cred ca s-a mai discutat printr-un topic parca "eq5 upgrade" or smth...

ursamajor
17 Aug 2011 21:10


Da, deja sunt ultrafamiliarizat cu procedura și o s-o fac, dar problema e că mai departe necesită, din câte am înțeles, acel modul GPUSB, care costă destul de mult. Probabil că e un must have pentru foto. Să vedem ce primează: un ocular planetar sau ăsta... Mama ei de pasiune!  :mrgreen:

MikeC
18 Aug 2011 00:06


Mda.. un gpusb de la shoestring, sau un orion autoguider, sau un standalone autoguinder :D

Acu depinde spre ce tinzi mai mult... vizual sau astrofoto... dar ptr astrofoto or sa se tot adune chestii de cumparat.

ursamajor
18 Aug 2011 12:29


Vreunul din cele enumerate se găsește pe la vreun magazin (online) de pe la noi?

MikeC
18 Aug 2011 12:39


http://astromagazin.ro/catalog/smart-guider-p-1421.html?osCsid=bf3e1943465b8a522ed75d4cf65e5581 standalone de la LVI

http://www.skywatcher.ro/Baader/smartguider.htm
http://www.skywatcher.ro/Baader/smartguider2.htm

http://www.skywatcher.ro/Cel/nexguide.htm standalone de la Celestron

autoguiderul de la orion  (http://www.telescope.com/Orion-StarShoot-AutoGuider/p/52064.uts) nu se gaseste pe la noi, si nici GPSUB-u... 

la bazar e cineva care vinde GPINT-PT http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=75149#75149 dar trebuie sa il adaptezi la un port paralel pentru laptop... iar astea mai noi nici unul nu mai au porturi dastea. plus ca iti mai trebuie si alta camera evident cu care sa ghidezi.

ursamajor
18 Aug 2011 13:52


Practic mă interesează numai jucăria aia de modul și nu și camera. Ce mi-ai arătat tu acolo costă aproape cât am dat pe telescop + montură. :)
Am văzut că s-a încercat și DIY, dar n-a prea mers. Pare că singura soluție e unul cumpărat de-afară... Analizăm. Poate mai vrea și altcineva și comandăm mai multe, să ieșim măcar la transport mai ieftinache.

ursamajor
19 Aug 2011 16:56


Procedura de adăugare a unui port autoguider monturii HEQ5 e aceeași ca pentru EQ5? Adică, mă refer mai mult la compatibilitatea pin cu pin.
http://thx8411.over-blog.com/pages/Add_an_ST4_port_on_the_EQ4EQ5_motor_drives-3258969.html

ursamajor
19 Aug 2011 17:06


Procedura de adăugare a unui port autoguider monturii HEQ5 e aceeași ca pentru EQ5? Adică, mă refer mai mult la compatibilitatea pin cu pin.
http://thx8411.over-blog.com/pages/Add_an_ST4_port_on_the_EQ4EQ5_motor_drives-3258969.html

MikeC
19 Aug 2011 17:06


Daca telecomenzile sunt la fel, nu vad de ce procedura n-ar fi la fel.... desfa telecomanda si vezi daca circuitul de control arata la fel cu cel din link, acolo omul modifica o telecomanda dela un eq 5.

ursamajor
19 Aug 2011 17:32


Par la fel. Fiind vorba doar despre punctele care implică comanda mișcării RA, DEC, + ori -, cred că nu implică niciun risc. La controllerul meu e loc suficient de plantare a mufei RJ12 înăuntru. Acum plec să văd dacă o găsesc pe undeva în sărăcia asta de Brăilă.  :cry:

ursamajor
23 Aug 2011 08:28


Portul autoguider a fost încastrat în controller, modulul GPUSB e pe drum de la userul gabi, iar camera va sosi și ea în septembrie. Deci, s-ar spune că am dotarea necesară pentru foto. Cu timpul e mai nașpa. :(

MikeC
23 Aug 2011 09:48


Dc nu iesi cu tot setupul sa te obisnuesti cu el... crede-ma conteaza foarte mult sa iti stii setupul by heart; te scuteste pe viitor de chestii gen.. rahat nu gasesc clutch-ul ptr ra sau dec :))

Iesi cu el si invata sa il pui extrem de precis in pol (fara vreun ajutor de la computer sau cu camera), eventual invata drift method si joaca-te cu pusul in pol. Precizia va conta enorm pe viitor la poze, mai ales ca ai o focala mare. Si joaca-te si cu camera, ceva poze in focar... chiar daca n-ai autoguide, pune in pol cat mai precis si joaca-te asa, sa vezi cat tine fara guide, sa vezi cum arata pozele.. daca iti mai trebuie ceva... etc.

Sunt o gramda de chestii care pot aparea si cand te trezesti in camp e si mai neplacut.

ursamajor
23 Aug 2011 11:17


Da, e o idee pe care-o împărtășesc 100%. 
Îndărătnicia mea e, probabil, dată de mai mulți factori perturbatori: faptul că n-am însoțitori în ale astronomiei prin zonă, domiciliul la bloc (musai trebuie ieșit destul de departe în natură), timp puțin la dispoziție, aproape niciodată în week-end. :cry:
Oricum, curând va trebui făcut "saltul", că nu ține cu scuze d-astea la nesfârșit. :)
Oricum, antrenamente am mai făcut... în casă. Printre altele mi-am aliniat reticulul lunetei polare (nu era tare dezaxat), iar acum caut un mod de a-l lumina cu un LED. Pentru metoda driftului fără cameră știam că trebuie un ocular cu reticul luminat. Deocamdată nu e în dotarea mea și nici nu cred că va fi. Poate vreunul home-made. Mai târziu, în timp. :)

Oliver Dragan
23 Aug 2011 12:43


Da, e o idee pe care-o împărtășesc 100%. 
Îndărătnicia mea e, probabil, dată de mai mulți factori perturbatori: faptul că n-am însoțitori în ale astronomiei prin zonă, domiciliul la bloc (musai trebuie ieșit destul de departe în natură), timp puțin la dispoziție, aproape niciodată în week-end. :cry:
Oricum, curând va trebui făcut "saltul", că nu ține cu scuze d-astea la nesfârșit. :)
Oricum, antrenamente am mai făcut... în casă. Printre altele mi-am aliniat reticulul lunetei polare (nu era tare dezaxat), iar acum caut un mod de a-l lumina cu un LED. Pentru metoda driftului fără cameră știam că trebuie un ocular cu reticul luminat. Deocamdată nu e în dotarea mea și nici nu cred că va fi. Poate vreunul home-made. Mai târziu, în timp. :)

Insotitor ai, ti-am mai propus acest lucru... dare se pare ca nu vrei. Sigur e disponibil si Somy si mai avem un amic cu aceeasi pasiune tot aici in Braila (edit: lawreman).

ursamajor
23 Aug 2011 12:47


Nu, Ferească Sfântul! Cum să nu vreau? Dar mi-e nu știu cum să vin acasă la tine. Ne știm doar pe forum. :) M-aș simți mai confortabil să mergem undeva prin împrejurimi, toți împreună. De-aia am spus ce ai subliniat tu, că n-am văzut organizate party-uri ca prin alte părți. Și, pe bune, nu exagerez când spun că timpul e puțin. Job-ul pe care-l fac mai mult mă lasă liber ziua, când nu prea ai ce face.

ursamajor
24 Aug 2011 12:06


No, amu doar ce sosi și GPUSB-ul de la gabi http://www.astronomy.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=1421 , căruia-i mulțumesc și pe această cale. Verificat cu GPUSBCheck, funcționează OK, mișcă montura așa cum trebuie.
Să zicem că acum caut un software de guiding, ceva free, intuitiv, nu foarte stufos, cum am văzut că sunt softurile astea. Am văzut că în ce aș dori eu s-ar încadra Guidemaster, PHD, GuideDog, Envisage (?). Care ar fi cel mai cel dpdv al ergonomiei? Sau poate îmi recomandați altul? Mulțumiri, anticipat.

PS: văd că unele recunosc GPUSB și folosesc driver ASCOM. Din ce am citit pe ici, pe colo, se spune că e mai OK fără ASCOM. Așa e?

ursamajor
25 Aug 2011 07:03


N-a încercat nimeni softurile acelea?  :(

gabi
25 Aug 2011 07:12


Salut,

Eu l-am folosit cu Maxim DL si functiona foarte bine.


Gabi.

ursamajor
25 Aug 2011 10:33


Da, dar e pe bani și, dacă tot sunt altele free, mă gândesc să speculez acest fapt.

eolloe
25 Aug 2011 11:35


Poti sa incerci sa speculezi si in cazul asta  :twisted:

ursamajor
25 Aug 2011 11:46


N-am prea găsit nici pe torrente ce să speculez.  :mrgreen:

cmatei
25 Aug 2011 12:05


PHD e foarte usor de folosit si face absolut tot ce-ai nevoie in materie de ghidaj (loguri, grafice, etc), cel putin pana iti vei pune problema sa automatizezi toate observatiile. Este destul de precis (subpixel guiding), multi il folosesc doar cu o luneta cautatoare 9x50/webcam.

eolloe
25 Aug 2011 12:25


Ursa, ai PM

ursamajor
25 Aug 2011 12:34


PHD e foarte usor de folosit si face absolut tot ce-ai nevoie in materie de ghidaj (loguri, grafice, etc), cel putin pana iti vei pune problema sa automatizezi toate observatiile. Este destul de precis (subpixel guiding), multi il folosesc doar cu o luneta cautatoare 9x50/webcam.

Da, m-am jucat nițel cu el "la rece", cu el și cu Guidemaster și par a fi candidați la un loc câștigător. Guidemaster îmi pare chiar mai intuitiv. Mai săpăm...