-----------------------------------
Belciu Radu
21 Iul 2011 19:59

intrebare despre astrofotografie
Buna am un nikon d90 si un telescop newtonian de 200mm ce ar trebui sa imi cumpar ca sa pot face astrofotografie am o montura eq5 si aparatul are obiectiv de 18-105

ursamajor
21 Iul 2011 22:14


În primul rând, un inel T2, ca să montezi body-ul pe focuser. Din câte &#537;tiu, are deja filet pe el. Apoi, unii spun că montura nu "duce" expuneri lungi la 200-le tău, astronomic vorbind. &#536;i eu trăiesc drama asta, care sper c-o voi rezolva prin achizi&#539;ionarea unei HEQ5. Evident, nu în ultimul rând, motoarele RA &#537;i DEC, pentru urmărirea obiectelor. Astea ar fi minimum-minimorum, dacă dore&#537;ti să fotezi &#537;i obiecte mai slab strălucitoare. Luna, de exemplu, se poate fotografia chiar &#537;i fără motoare.

sabin fota
22 Iul 2011 10:48

Re: intrebare despre astrofotografie
Buna am un nikon d90 si un telescop newtonian de 200mm ce ar trebui sa imi cumpar ca sa pot face astrofotografie am o montura eq5 si aparatul are obiectiv de 18-105
pai poti sa uiti de newtonian pe montura aia, daca nu vrei sa ii dezamagit, dar poti sa folosesti nikon-ul cu obiectivul lui, cu un adaptor pe CG5 pentru astrofoto de camp larg

valy
22 Iul 2011 11:33


Daca tot il are e pacat sa uite de el. Poti face foto, macar luna/soare/planete. E drept ca pe montura poti folosi aparatul cu obiectiv, in acest caz poti folosi newtonul pt. ghidaj. Poti incerca si timpi mai lungi si vezi daca te multumeste.

Belciu Radu
27 Iul 2011 21:51


si cum folosesc inelul T2 adica cum se prinde de obiectiv si focalizator?

Erwin
27 Iul 2011 22:01


Inelul T2 se înfiletează în portocular și pe inel fixezi camera, după ce ai detașat obiectivul. Obiectivul nu intră în sistem, newtonianul devine un teleobiectiv pentru camera ta. Asta dacă ai un focuser de 2" cu filet pentru inelul T2, in caz contrar trebuie să-ți procuri unul, suficient de precis și solid ca să țină greutatea camerei.

Belciu Radu
30 Iul 2011 20:43


si puterea de marire este data de ocular  ?

ursamajor
30 Iul 2011 21:02


Raportul dintre focale ( a oglinzii principale &#537;i a ocularului) dă grosismentul instrumentului.
De ex. 650 mm / 10 mm = 65x.  :wink:

ratiubogdan
03 Aug 2011 16:14

Nu inteleg
Spui ca puterea de marire e data de raportul dintre distanta focala a telescopului si cea a ocularului.
Dar in cazul in care pui inelul T2 in portocular si apoi infiletezi aparatul eu inteleg ca apartul practic se monteaza in loc de ocular. Asadar in acest sistem nu exista ocular. 
Deci in cazul asta cu se calculeaza marirea?

Multumesc

ursamajor
03 Aug 2011 16:25


În cazul acela vorbe&#537;ti în termeni de focală. Eventual o înmul&#539;e&#537;ti cu factorul de crop (func&#539;ie de senzor, 1,5 ori 1,6 ori alt factor). De exemplu, cu 650 mm de la Celestronul meu &#537;i 1,6 factorul de crop Canon 550D, voi avea o focală echivalentă de 650x1,6=1040. Fă analogia cu obiectivele foto, lasă grosismentele.

ratiubogdan
03 Aug 2011 17:15


Mersi pentru clarificare. 
Nu eram pasionat de foto si nu stiam cum e treaba cu focala, dar am citit acuma cat de cat si m-am lamurit.

ursamajor
03 Aug 2011 18:59


Nimeni nu s-a născut învă&#539;at. Tot învă&#539;ăm pe lumea asta. :)