-----------------------------------
Stanescu Octavian
28 Iul 2011 23:43

Experiment EQ6 + Cassegrain  4 metri focar
Am ajuns in sfarsit sa fac acest test ce ma ajutat sa descopar si  rezolv unele probleme la montura EQ6 Pro . Pricipala problema am avut cu autoghidarea pe declinatie , aleator pe graficul PHD intra in criza linia rosie pleca brusc si trei patratele in sus sau jos . cauza o banuiam  in jocul foarte mare. la rata de x1  intre apasare si deplasare treceu 3 sec pana steaua sa se miste . dupa reglaje i(in cele trei locuri) am adus jocul la 1 sec . 
cel mai mare joc am gasit intre pinionul  de pe axa motorului si urmatorul , si bineinteles gaura in pinioane nu este perfect in centru  :( , la anumit unghi de rotatie sunt stranse apoi in partea opusa apare un mic joc .   
In final am pus la pozat M27 si dupa aceste reglaje a mers mult mai bine ramanand gaficul si pe declinatie destul de bun  pastrand mereu un RMS la 0.15 -18 .
Poza contine 15 X6min  la 1250 ISO Canon eos 50D  Cass 200mm 4m focar  facut acasa in oras prin filtru Deep sky.   pacat ca nu am mai retusat incadrarea , telescopul este si el experimental fara prea mari precizii , un spider improvizat  cu doua brate scos din tub .
 am mai constatat ca acest instrument este perturbat de vibratia motoarelor monturii (stele lungite  la vizual la 400X )  am rezolvat doar prin stricarea echilibrarii miscand de contragreutate.
Pilonul ar fi ultima grija in sistemul acesta astro foto  :wink:

Erwin
29 Iul 2011 09:35


Mă mir că la o montură așa scumpă și cu pretenții angrenajele sunt atât de slabe. Ar fi trebuit să aibe pinioanele cu dinți înclinați și precizie mare, eventual rulment la pinionul intermediar.

cmatei
29 Iul 2011 10:45


Nu e deloc rau! Din cele 15 cadre, cate au stelele alungite ? Par sa nu fie multe, poate 1-2 ?

Pinioanele motoraselor se pot inlocui; mi-am cumparat pentru RA pentru ca le vad perioada de 10.2 secunde pe graficul PE (nu mai tin minte daca pe DEC sunt la fel), dar nu am apucat sa montez asa ca nu stiu daca chiar ajuta. O sa scriu despre rezultate, probabil peste 2 saptamani. Pinionul este S10T08M012S0505 pe https://sdp-si.com/eStore/, alti amatori au obtinut rezultate bune cu ele.

O solutie pentru centrare pe ax ar fi cu oja in partea opusa. Tot din auzite :-)

Multumiri pentru test, am un gand sa trec la o focala de 1600-2000mm asa ca pica la fix.

Stanescu Octavian
29 Iul 2011 10:48


montura nu e scumpa asa pare pt noi ... dupa ce trece prin cel putin 2 intermediari ce dau si ei taxe si apoi mai dam si noi Tva 24% . 
totusi asa imprecis mecanic facut autoghidata merge chiar si neghidata merge 2-3 min .

Emil
29 Iul 2011 11:47


EQ-6 este mai putin indicata pentru focale mari (deci fotografie planetara) deoarece are un sistem de motoare pas cu pas.
Pentru fotografiere planetara, sistemul trebuie sa fie (sau se recomanda a fi dotat) cu servomotoare.
Si da EQ-6 pare scumpa, in realitate este o montura entry-level :-(