-----------------------------------
victor Lupu
20 Aug 2011 07:22

Iluzii optice
De ce sunt aceste iluzii optice la craterele de pe Luna? Mi-am forțat ochii sa vad craterul Copernic ca o adancitura, dar nu am putut Doar dacă m-am uitat din nou, l-am văzut adânc si numai pentru câteva momente. Dacă credeți că lumina vine de la sud-vest, este văzut ca un crater,dar daca credeți că lumina soarelui vine din nord-est, nu mai este văzut ca un crater, ci ca o umflătură. Acesta este Copernic prin reflectorul meu de 8".
http://astrofotografieluna.blogspot.com/2011/08/craterul-copernic-iluzie-optica.html

Teo
20 Aug 2011 10:28


Reusita si frumoasa fotografie ai facut la circul Copernic. :)

Eu oricat ma straduiesc, tot ca o adancitura  il vad. Nu pot sa il vad in relief, decat marginile si moturile din mijloc.

Probabil tine de perceptia fiecaruia.

Uite aici cateva explicatii destul de bune : http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Iluzii-optice21516102321.php

CristiB
20 Aug 2011 10:45


Reusita si frumoasa fotografie ai facut la circul Copernic. :)

Eu oricat ma straduiesc, tot ca o adancitura  il vad. Nu pot sa il vad in relief, decat marginile si moturile din mijloc.

Probabil tine de perceptia fiecaruia.

Uite aici cateva explicatii destul de bune : http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Iluzii-optice21516102321.php

Asa este Teo, tine intr-o oarecare masura de perceptia fiecaruia, insa trebuie sa tinem cont ca realitatea e doar una singura acolo.
Si in acest sens trebuie sa ne folosim de amanuntele mici pe care le arata fotografia. Spre exemplu in stanga jos se vede o umbra. Insa umbra e doar a centrului acelui crater. Deci daca e o umbra a lui atunci nu e adancitura ci ridicatura  :) . Vorba aia...perceptia mea!!!

Tavi F.
20 Aug 2011 10:53


Si mie mi se intimpla adesea sa vad craterele Lunii ca pe niste forme convexe, in momentele in care imi studiez atent imaginile, evaluind efectele distructive ale turbulentei. Inchid ochii, scutur din cap... sa-mi revina perceptia corecta... caci ma enerveaza cind le asimilez cu niste umflaturi, in loc de cratere concave!

victor Lupu
03 Feb 2012 21:18


La prima impresie, craterele din prima fotografie de mai jos sunt aflate pe cadranul de sud-vest al Lunii. Defapt, va dati seama ca acestea se afla pe cadranul de nord-est, 

http://astrofotografieluna.blogspot.com/2012/02/iluzie-optica-craterul-posidonius-poze.html

ovi1001
03 Feb 2012 21:52


Da, observ si eu.
@Teo : uita-te la prima imagine in coltul din dreapta sus, si ai sa observi acel crater ca o umflatura nu adancitura.

Teo
03 Feb 2012 22:01


Pai chiar e umflat putin pe margini. E normal. Dar in mijloc e gaura. Materia centrala a fost ejectata in urma impactului, sub forma unui mic deal rotund de jur imprejur iar in mijloc evident e o depresiune.

Sincer, nu sunt un " Gica Contra " dar nu le pot percepe ca pe niste ridicaturi per total.

O sa incerc in timp ce privesc Luna direct la ocular, cand va fi mai cald afara si voi putea petrece mai mult timp cu telescopul afara. Poate la un momentdat sa am si eu aceasta impresie la vreun crater.

Repet, tine mult de perceptia optica a fiecaruia, de felul in care creierul si ochiul lucreaza impreuna .

theogon
04 Feb 2012 00:19


S-a mai discutat problema asta pe forum. Iluzia optica se datoreaza imosibilitatii creerii modelului stereoscopic din analiza unei singure imagini luata cu un singur receptor. Pentru suprafete mari creierul poate compensa lipsa de informatie datorita experientei, pentru zone restranse este mai greu, dar prin concentrarea atentiei se poate reyolva acest lucru in cele mai multe cazuri.

Erwin
04 Feb 2012 02:31


theogon, aruncă tastatura aia că face figuri! :D

Iluzia asta apare și dacă te uiți la suprafețe mari, de pildă la o poză din satelit a unei zone muntoase împădurite. Văile apar ca fiind mai înalte și crestele mai joase. E vorba de modul cum percepem înălțimea/adâncimea prin culorile convenționale. Multe poze selenare îmi apar la prima vedere inversate, golul craterelor părând a fi un platou înalt.

Mircea Pteancu
04 Feb 2012 18:25


Fenomenul este explicat in detaliu de catre Sir David Brewster in cartea sa ''Letters on Natural Magic'' ,vezi ''Reversing of Cameo into Intaglio'' ,cam pe la pagina 100.

Aceasta carte poate fi citita on-line sau descarcata de aici:

 http://www.archive.org/details/lettersonnatura00brotgoog

Mircea

theogon
04 Feb 2012 18:40


Da Erwin, mai face figuri, era vorba aia din vechime: mai adoarme și bunul Homer câteodată...