-----------------------------------
dmtr69
26 Sep 2011 15:06

Salutare tuturor!
Ma numesc Marius si sunt din Busteni. De mult timp sunt pasionat de astronomie dar pana acum un an m-am limitat mai mult la observatii virtuale cu Celestia si Stellarium plus observatii vizuale cu un binoclu " no name" chinezesc(10x50-surprinzator de bun pentru 80RON). Anul trecut am decis sa iau taurul de coarne si mi-am facut un refractor 70/900(obiectivul l-am cumparat) cu montura Alt/Az. Am depus mult efort sa-l fac si in final mi-am dat seama ca era mai usor sa-l cumpar "de-a gata". In scurt timp am realizat ca este limitat mai mult la observatii lunare si planetare(este un telescop "lent"-F12,8 ), asa ca mi-am cumparat un dobson Sky-Watcher 150/1200- pentru observatii vizuale au cel mai bun raport calitate/pret si apoi un binoclu SkyMaster 15/70 cu care,pe un cer limpede, poti gasi si DSO. Apoi m-a prins febra fotografiilor. E adevarat, observatia vizuala "la ocular" are magia ei, dar imaginile minunate vazute pe net facute de amatori sau profesionisti- gen Hubble, fara captura si prelucrare electronica nu sunt posibile. Luna am reusit sa o pozez cu o camera obisniuta tinuta in mana, dar Jupiter mi-a iesit miscat chiar si cu camera fixata la ocular printr-un dispozitiv. O camera de supraveghere  cu adaptor C-mount/1,25" a rezolvat o parte din problema. Filmuletele cu Jupiter si Saturn au iesit bunicele pentru ca timpul de expunere necesar era f.mic. Pentru DSO era necesar tracking- sa nu mai defileze stelele pe ecran- si timp mai mare de expunere. Am rezolvat problema in cateva luni prin motorizarea miscarii pe Alt, Az si focus.Chiar daca trackingul numai perfect nu este, mi-a permis captura cu 256x integrare-cam 5 sec.- maximum ce poate camera. Am modificat si o camera web SPC900 pt. Lx., dar la 5sec. expunere este mult mai putin sensibila decat camera de supraveghere. Pun 2 poze finale- the best-, prelucrate cu DSS si GIMP ca exemplu ca se poate si cu un Dobson ceva astrofoto. E adevarat ca diferenta intre acestea si alte poze "profesionale"- facute cu echipamente sofisticate si scumpe- este ca diferenta intre mazgalelile unui copil de 3 ani si "Mona Lisa" lui Leonardo da Vinci.

valy
26 Sep 2011 15:26

Re: Salutare tuturor!
Ce intrare! Bine ai venit.

 O camera de supraveghere  cu adaptor C-mount/1,25" a rezolvat o parte din problema.
Daca ai stii ce camere de supraveghere folosesc unii...Apropos, despre ce camera este vorba? Sa nu zici Flea?