-----------------------------------
dmtr69
30 Sep 2011 18:58

DSLR vs. CCD
Salut! As vrea sa stiu daca cu un DSLR(un entry-level Cannon 1100D) se pot obtine ceva rezultate in DSO imaging cu timpi mici de expunere(5sec) sau ar trebui sa ma orientez spre o CCD astrocamera gen ImagingSource sau Meade DSI. Timpi mai mari de expunere nu-mi permite trackingul imperfect probabil datorat reductoarelor(Dob150/1200 home-made motorizat). Acum folosesc o camera de supraveghere care se descurca destul de bine cu DSO mai luminoase si de dimensiuni mai mici.

Stanescu Octavian
30 Sep 2011 19:49


Trebuie sa te lupti pt o montura buna daca vrei DSO . fara 2-5 min exp nu iese mai nimic decat joaca de copii. ca sa nu pierzi vremea si banii cauta sa iei EQ6 . Camera ce ai e foarte buna la DSO .

Catalin Paduraru
30 Sep 2011 20:43


Este OK camera.

dmtr69
02 Oct 2011 11:39

Merci
Va multumesc pentru raspuns.

MikeC
02 Oct 2011 12:54


Cu timpi mari de expunere, un DSLR este excelent ptr DSO-uri, iti ofera rezolutii mult mai mari decat camerele CCD si daca dslr-ul este si modificat ptr astro, atunci rezultatele sunt si mai satisfacatoare.

DACA si doar daca, cum zicea si Stanescu Octavian, cauti o montura ecuatoriala care sa iti permita timpi de expumere mai mari, 5-10 minute.

Mai jos de exemplu am facut eu 2 poze din bucuresti prin SC 8", si pentru ca nu am putut sa o pun in pol exact (luneta polara e dezaxata), am tras sub-uri de doar 15-30 secunde. Si multe multe sub-uri.

Erwin
02 Oct 2011 13:13


Faine, Mike! Și eu care-mi făceam probleme că nu voi vedea prea multe DSO-uri cu viitorul cass de 8" F/15 din oraș... :D

MikeC
02 Oct 2011 20:59


De vazut le vezi pe astea mai stralucitoare, m13, m57 astea se vad si in cautator (daca lentila e bunicica). Iar foto din oras... e asa... mai mult ca sa iti mentii antrenamentul ptr cand iesi la cer negru :)).

dmtr69
03 Oct 2011 16:50


Merci Mike! Pozele sunt grozave chiar cu o expunere asa scurta. Iar FOV-ul este mult mai mare decat la CCD. Eu nu pot cupride M31 intr-un singur cadru(ma gandeam sa incerc un mozaic :D ). Asa ca o sa-mi iau un DSRL(m-am gandit la un entry-level Cannon 1100D) poate il gasesc la Okazii.ro.
 Pasul urmator fiind un alt telescop(daca voi reusi sa strang banii). Ma gandeam la un Dob Flex-tube de 8 sau 10" cu sistem GoTo( am vazut niste poze facute cu acestea intr-un topic recent si chiar daca au doar 30sec exp. sunt foarte reusite. Probabil la un timp mai mare intervine rotatia campului.

auriga
05 Oct 2011 22:47


d-slr-ul este echivalentul unui ccd mare, ieftin dar ineficient, datorita matricei bayer si a lipsei racirii, bineinteles se poate compensa pana la un punct cu expuneri multe si calibrare corecta.
pentru cei care nu-si permit un ccd mare nu exista alternativa, dar daca preturile ar fi la fel, nu stiu cine ar mai folosi d-slr la astrofoto, parerea mea.

sa fac o comparatie si eu:
m13 prin refractor ed80 si CCD Atik 314L+ la zero grade, 1 cadru autostretchuit de 2 minute
m13 prin newton 200mm si D-SLR Canon 550D, 1 cadru autostretchuit de 4 minute la iso 400 si 25 grade.
desi pare ca d-slrul tine pasul, totusi newtonul aduna (teoretic) de 6 ori mai multa lumina decat ed80ul.
eu as prefera un ccd racit, fie el si cu cip mic.

Stanescu Octavian
06 Oct 2011 10:15


Imaginea de sus pare doar nefocalizata corect. 
Da ,ai cip mic racire "eficienta" mare . Si cum prinzi  in poza M31 , tripletul din Leu  , NGC 700  etc  . cu teleobiective de ap foto poate .
Eu cand vad cip 4/3 mm nu stiu cum dar ma apuca un ras teribil. 
chiar si prima camera CCD ce am avut in mana prin anii 1995 cu care filmam Jupiter pe caseta video avea 8/6mm.

auriga
06 Oct 2011 14:00


la m13 prin newton am avut probl. de ghidaj si de seeing.  nu cred ca pot fi considerate proaste imaginile scoase de ccd-uri mici - de ex. atik 314L+ pe maini bune este greu egalat de un d-slr, si cu eforturi mai mari.

Laurentiu
06 Oct 2011 14:11


Nu stiu cati ati incercat sa faceti printuri de fotografii astro. Eu da  :) 

De aceea pentru mine rezolutia chip-ului este foarte importanta, pe langa marimea lui fizica. Un CCD cu rezolutie cat a unui DSLR este cam scump din cate stiu eu. Asa ca, momentan, raman la DSLR  :D

pacostiro
06 Oct 2011 15:28


O intrebare de necunoscator: cum se cupleaza aceste camere(CCD) la telescop, direct la focuser, pentru fotografiere prime? Sau se mai interpune vreun element optic(lentila) pentru a se proiecta o imagine mai mare pe senzor?

ursamajor
06 Oct 2011 15:41


Cu inel T2 + adaptor T.

Eu cred în versatilitatea dSLR-ului, la un preț dat. Pentru astronomii amatori pare a fi exact ceea ce au nevoie. Bunăoară eu, pot folosi funcția crop movie a 550D-ului pentru planete cu rezultate foarte bune, iar pentru DSO folosesc funcția de bază a camerei. Cât ar trebui să cheltuiesc (pentru ce, ca amator?) ca să pot face acele lucruri?  :wink:

Erwin
06 Oct 2011 16:00


Vin tare din urmă camerele compacte la care se poate schimba obiectivul. Vor fi echipate cu senzori destul de buni pentru astrofoto? Avantaje: tehnologie modernă, dimensiuni și consum mic, display mare, preț accesibil.

Stanescu Octavian
07 Oct 2011 00:00


Pai camera asta "grozava " Atik 314L  monocrom  face vreo 6000ron   :lol:  o excrocherie nemaintalnita . si acum 10-15 ani se faceau camere stiintifice la serie mica  pt laboratoare diverse si costau 1000$  (Hitachi ce mai am si acum de ex ) 
eu nu as cota  la mai mult de max 1000 ron .

Laurentiu
07 Oct 2011 10:21


Vin tare din urmă camerele compacte la care se poate schimba obiectivul. Vor fi echipate cu senzori destul de buni pentru astrofoto? Avantaje: tehnologie modernă, dimensiuni și consum mic, display mare, preț accesibil. 
Daca te referi la camerele "mirrorless", cu senzor APS-C probabil ca da, sunt bune dar vor avea nevoie de noi standarde pentru adaptoare, corectoare de camp/coma (distanta intre senzor si flansa este mai mica). Daca e vorba despre camere compacte cu senzori de mica dimensiune, probabil ca nu sunt asa de bune (fotocelulele ingramadite in cativa milimetri dau zgomot mare de imagine).

mircear
07 Oct 2011 10:26


Camerele alea, pentru cineva care lucreaza cu DSLR in mod curent sunt o gluma.
Adica Pentax Q si Nikon 1.