-----------------------------------
Gaman Gabriel
22 Oct 2011 21:04

Seben Star Commander 60/900
Seben Star Commander 60/900 este primul meu telescop.Dupa multe cautari,am ajuns la concluzia ca imi trebuie un telescop pentru amatori,dar sa fie destul de puternic.Pe un site cu intrumente astronomice,am gasit telescopul care a deschis poarta cerului pentru mine.Seben Star Commander 60/900 este un telescop refractor foarte bun,poate chiar excelent pentru amatori.Instalarea lui e putin complicata,dar merita.In prima seara in care am iesit cu el,am vazut Luna.Am inceput cu ocularul de 20mm si se puteau observa craterele Lunii.M-am perfectionat,cu timpul,in observatii si m-am gandit sa vad adevarata lui putere de marire.Intr-o seara,am observat ca Jupiter rasarise si am iesit rapid afara cu telescopul.Ca si incepator in observatii astronomice,am avut mari dificultati in observarea lui Jupiter.Nu prea ma descurcam cu focalizatorul (la Luna a fost usor).Am dat focalizatorul la maxim si am fost dezamagit si am plecat inapoi in casa.Dar,nu am renuntat,si in aproape fiecare seara am iesit la observatii si am invatat sa folosesc focalizatorul,planeta Jupiter devenind mai ''clara'' cu fiecare seara.In final am reusit sa vad cea mai clara vedere cu Jupiter;vreau sa zic ca pentru a vedea foarte bine cele 2 benzi ecuatoriale ale lui Jupiter,va trebuie oglinda zenitala,ocularul de 20 mm si o focalizare buna.Am incercat si cu celelalte oculare si a fost un succes,dar nu am putut sa vad Marea Pata Rosie(poate nu era atunci pe partea in care ma uitam eu).Voi face mai multe observatii,si am incredere in telescopul meu.

Alte date:a costat 310 lei,cu toate accesoriile (4 oculare,2 lentile Barlow si un filtru pentru Luna.Eu sunt foarte multumit de el si daca aveti un buget mai limitat,vi-l recomand.

Am creat acest topic in special pentru acest telescop,dar si pentru cei care detin acest model de telescop.Cer senin!

P.S.:Scuzati-ma pentru eventualele greseli de ortografie(scriu rapid la tastatura)

Mircea Pteancu
23 Oct 2011 19:19


Gabriel
Felicitari pentru noul instrument si iti urez sa-l folosesti sanatos la cat mai multe observatii.
Apreciez mult faptul ca esti consecvent,intradevar este foarte important sa te familiarizezi cu telescopul si cu cerul,astfel numarul detaliilor observate va creste in timp.

Cer senin si toate cele bune,Mircea

Gaman Gabriel
24 Oct 2011 18:15


multumesc,Mircea.intradevar,e foarte important sa te familiarizezi cu telescopul.eu m-am atasat foarte tare de telescopul meu si interesant e ca nu vreau sa imi iau altul,pentru ca am niste sentimente de prietenie fata de el.stiu ca e ciudat,dar dupa atatea observatii cu el,nu vreau sa se duca in alte maini.cred ca tu ai un telescop mult mai performant decat al meu,dar eu sunt incepator in observatii astronomice cu telescopul,si telescopul asta e cea mai mare investitie actuala a mea.cer senin si multe observatii astronomice!

Mircea Pteancu
24 Oct 2011 20:05


Gabriel
Deocamdata am o luneta de 60x700mm si imi place sa fac observatii (si) cu ea.
Am alte lunete ''in lucru'',cu aperturi de 60mm si de 45mm si de 70mm.
Recent am primit de la colegul Darrell Spencer  de pe ''60mmtelescopeclub'' o lentila de 60x900mm ,pe care  am botezat-o ''Quasimodo'' deoarece lentila de crown,pe fata  dinspre cer,este ciobita  de jur imprejurul marginii.Si cu toate acestea,este absolut uimitor ce imagine ofera: frumoasa,clara,cu contrast excelent.De aceea intentionez sa o folosesc ca obiectiv diafragmat  pentru o luneta de 50x900mm,o diafragma de 50mm va acoperi toate ciobiturile.
Nici nu-i de mirare ca lentila se comporta atat de bine,se trage dintr-un neam de samurai,este obiectivul unei lunete japoneze Sears 6333.
Daca vrei,pot sa iti trimit liste cu obiecte recomandate lunetelor de 60mm.
De pilda la linkul de mai jos putem accesa situl interesant al lui Jean Raphael Gilis,autor al cartii ''J'Observe le Ciel Profonde...''.De saptamana trecuta ,Jean Raphael s-a alaturat si el  clubului nostru al adeptilor  lunetelor de 60mm:

http://60mm.free.fr/en/index_en.html

Mircea

Gaman Gabriel
25 Oct 2011 19:25


Salut,Mircea!E foarte interesant site-ul care l-ai afisat.Chiar te rog sa imi trimiti lista de care vorbeai si imi pare bine ca am putut sa achizitionez si eu un telescop asa de interesant.Telescopul meu ofera imagini foarte bune la stele,planete si Luna.Sunt incepator cu telescoapele,si nu imi pot da seama cat de bun este al meu pe o scara de la 1 la 10,dar eu i-as da un 6,avand in vedere ca e mai ieftin si e primul telescop.Dar,te rog foarte tare daca poti sa ma ajuti cu ceva,si anume ca nu pot sa vad galaxii,supernove si roiuri de stele.Telescopul ar putea sa le vada,dar eu nu pot sa imi dau seama unde pot fi.Am auzit ca se vad ca si ceata.As vrea sa vad macar galaxia Andromeda.Deci,te rog sa imi trimiti lista cu accesorii pentru telescoape cu 60mm (nu m-am exprimat prea bine cred).Poti sa ma contactezi la ''juvik4love'' pe Yahoo!Messenger.Cer senin!!!

Adrian Sirean
25 Oct 2011 20:09


Salut Gabriel. Galaxia Andromeda se vede chiar si cu ochiul liber asta daca stii incotro sa te uiti.
Ti-am postat mai jos un videoclip care iti explica exact cum sa o gasesti.

http://www.youtube.com/watch?v=DD3Nxu-RbvM

Gaman Gabriel
26 Oct 2011 16:56


Multumesc foarte mult ''Der Pirate'' !O sa ma straduiesc sa o gasesc cu telescopul.Eu am o harta a cerului si un program pe telefon,dar e destul de greu.Nu am putut sa o gasesc.E important sa stau o perioada de timp pentru a mi se adapta ochii si telescopul sa se raceasca.Inca o data iti multumesc pentru link.Ma voi uita de mai multe ori la el si o sa vad galaxia Andromeda pe cer.Sigur ca nu o sa ma opresc doar la atat,urmeaza multe stele si planete pe care vreau sa le vad.Am incredere in voi ca ma veti ajuta.Cer senin!  :D

Mircea Pteancu
26 Oct 2011 20:39


Gabriel
messenger-ul este un lucru pe care-l urasc si inca foarte tare.Numai pe ion iliescu il urasc mai tare ca pe mess.
Da-mi te rog o adresa de email civilizata,nu mess.
Cer senin,Mircea

ursamajor
26 Oct 2011 21:34


Păcat! E o metodă foarte rapidă de comunicare. Chiar mă întrebam zilele astea dacă există vreun chat al forumului, după modelul altora. Ar fi foarte util și ar facilita comunicarea mai rapidă + ar micșora "distanțele" dintre membri, pe care eu (uneori) le simt...

Adrian Sirean
26 Oct 2011 21:38


Păcat! E o metodă foarte rapidă de comunicare. Chiar mă întrebam zilele astea dacă există vreun chat al forumului, după modelul altora. Ar fi foarte util și ar facilita comunicarea mai rapidă + ar micșora "distanțele" dintre membri, pe care eu (uneori) le simt...

Subscriu. Totusi nu-i frumos ce zice lumea ii frumos ce-ti place tie.

ursamajor
26 Oct 2011 21:39


Nu-i vorba de plăcere, ci de utilitate și comoditate. ;)

Teo
26 Oct 2011 21:43


Imi permit si eu un mic OFFTOPIC

Gabriel
messenger-ul este un lucru pe care-l urasc si inca foarte tare.Numai pe ion iliescu il urasc mai tare ca pe mess.
Da-mi te rog o adresa de email civilizata,nu mess.
Cer senin,Mircea

Va recomand SKYPE. EU il folosesc 90 % si am numai oameni seriosi in lista. 
Nu se compara cu Messenger nici pe departe. 

Plus ca ma vad in real time cu cei cu care vorbesc si ii pot vedea si auzi. Facem schimb de experienta si observatii astronomice. 
Am destui astronomi amatori in lista de Skype si vorbim aproape in fiecare seara. Comunic cu ei de peste 2 ani. Oameni din toata tara , pasionati de astronomie. Intre timp am devenit foarte buni prieteni.
Este doar o invitatie pentru ceva bun si folositor, si nu fac reclama.

Numai bine !

ursamajor
26 Oct 2011 21:46


Vorbeam de instant messaging în general. Skype, se știe, e ceva mai bun pe partea video, încolo sunt toate o apă și-un pământ.  :wink:

Teo
26 Oct 2011 21:50


Skype este excelent la tot. Transfer de fisiere cu viteza mare, audio la calitate foarte buna si video. Am schimbat sute de fotografii si observatii astronomice cu prietenii in acest mod.

De multe ori ne intalnim la o "cafenea" astronomica in acest fel in video.
Ne impartasim observatiile, parerile si putem vedea dotarea tehnica a celuilalt.
Am avut ocazia sa privesc prin intermediul Skype in direct prin instrumentul colegului din Tg. Mures la Luna si Jupiter. De asemenea am transmis imagini astronomice in direct, sau filmate catre ei.
Au putut vedea ce observ eu la un moment dat.
Evident este un mijloc complementar de comunicatie . Sa nu fiu inteles gresit, ca il pun deasupra forumului.
Aici este vorba doar de prietenii apropiati, un grup de vreo 5 oameni pasionati.
Doi dintre ei sunt prezenti si aici pe forum. Cineva din Sulina si cineva din Tg. Mures.
Forumul isi are locul lui si va ramane baza pentru discutiile cu toti pasionatii .

Mircea Pteancu
26 Oct 2011 23:41


Mda,tocmai asta nu-mi convine,sa ma tintuiasca cineva pe scaun,sa trebuiasca sa-i astepti mesajele,la care trebuie sa raspunzi, atunci ,nu cand am eu chef etc
Am folosit ani de zile,la locul de munca, si mess,si skype,si voip.
Cui ii place ,spor si sanatate.Mie,nu-mi place.
(Din partea mea deci , ''favoritul'' meu poate sa si le bage unde are obrazul mai subtire,ca nu-i acolo unde-l are majoritatea oamenilor.)

Multumesc colegilor pentru sfaturi,stiu ca vreti sa ajutati.

Gabriel
sa nu te sperie comentariile noastre,nu au nici o legatura cu tine.
Inca odata,da-mi te rog o adresa de mail sa-ti trimit articole.

Mircea

Gaman Gabriel
27 Oct 2011 01:05


Adresa mea de e-mail (nu iti dau de Yahoo daca nu iti place) : juvik4love@gmail.com .


Am testat si eu Skype si pot sa zic ca e foarte bun.Dar,ca sa nu fiu rau,si Yahoo!Messenger e destul de bun.

Fiecare cu parerea si decizia lui  :D .

Cer senin in continuare!!!

ursamajor
27 Oct 2011 08:50



(Din partea mea deci , ''favoritul'' meu poate sa si le bage unde are obrazul mai subtire,ca nu-i acolo unde-l are majoritatea oamenilor.)

Puteți detalia partea aceasta, domnule moderator?

MariusP
27 Oct 2011 08:59


Daca citesti cu atentie mesajele lui Mircea din topicul asta, o sa-ti dai seama cine-i "favoritul" dumnealui... E mai bine sa nu starnim alte discutii offtopic, cu atat mai mult cu cat ar fi cu tenta politica... Parerea mea, pe persoana fizica...  :wink:

Gaman Gabriel
27 Oct 2011 10:51


ar fi bine sa nu va mai contraziceti si sa va certati.daca vorbeati de vreun program astronomic pentru pc,va contrziceam si eu.e important sa pastram subiectul topicului,ca de asta lam creat.mai bine vorbiti despre opozitia lui jupiter,de pe 29 octombrie.sper sa nu va suparati pe mine ca vam zis asta,dar a fost nevoie.clear sky!

Laurentiu
27 Oct 2011 15:52


intradevar,e foarte important sa te familiarizezi cu telescopul.eu m-am atasat foarte tare de telescopul meu si interesant e ca nu vreau sa imi iau altul

Gabriel, aceleasi "sentimente" le-am avut si eu acum mult ani cand incercam sa utilizez (fara mari sorti de izbanda, nici macar Luna nu am tintit-o  :oops: ) prima mea luneta construita din lentile de ochelari. In cazul meu, atasamentul provenea, probabil, din faptul ca am construit acea luneta cu mainile mele.

"Iubirea" s-a destramat instantaneu atunci cand am avut ocazia sa folosesc pentru prima data un instrument "adevarat" - un dobsonian de 190 mm diametru construit de un coleg amator din Timisoara. Nu cred ca diametrul a fost impresionant cat mai ales usurinta de utilizare pe care acel instrument parea sa o posede. 

Azi, dupa ce am aruncat cu privirea prin destule telescoape si lunete si am si construit vreo cateva, as zice ca dobsonianul de 190 mm era chiar nu prea bine facut (exceptie fiind oglinda iesita din mainile regretatului Gavril Beches). 

Ma astept ca in cativa ani sa devii si tu un astfel de... pretentios. E o evolutie, zic eu, "naturala", aidoma celei stimulate de cursa inarmarilor, de la toporul de piatra la racheta balistica.

Mircea Pteancu
29 Oct 2011 22:05


Gabriel
Joi ti-am trimis cu un email niste articole dar mail-daemon l-a returnat,cica nu e buna adresa.
Te rog verifica, sa vedem care-i baiul.

Vezi ca pe Jupiter se vad niste ''barje'',niste formatiuni intunecate alungite si care au o periodicitate de ordinul deceniilor si care se vad si cu lunetele de 60mm.Ia-o usurel,incepe cu marirea cea mai mica,fii relaxat,lasa privirea sa se adapteze si poate,poate....Sa fii in orice caz bine imbracat si nu uita sa respiri.Nu e o gluma.Amatorii emotionati ,mai ales la observarea unor evenimente astronomice rare,de multe ori uita sa respire.Acest lucru se manifesta prin aceea  ca fondul cerului ti se pare ca devine gri , nu mai vezi bine desi te sfortezi si simti o usoara ameteala=lipsa de oxigen.

Cer senin,spor la observatii (si ,evident,sa nu uitam nici de lectii.)
Mircea

Inca ceva:cand esti la observatii ,tine ocularele langa corp,la caldura cand nu sunt in telescop.Si infasoara/prelungeste/ un carton subtire ca un sul in jurul parasolarului,fixat temporar cu niste gumite,innegreste-l daca trebuie si fara jena infasoara deasupra ceva textil,o marama,batic,broboada.Altfel lentila se va aburi inainte de a gasi tu ''barjele''...

Gaman Gabriel
31 Oct 2011 00:46


Salut,Mircea!Am verificat mail-urile de la Yahoo! si de la Gmail.Nu am gasit nimic.Adresele mele sunt: juvik4love@gmail.com si juvik4love@yahoo.com .Acum,in legatura cu observatiile,ma descurc chiar bine.Telescopul imi mai face probleme la ''miscare fina'',cu rotita aia,iese din tubul acela si trebuie sa o insurubez la loc.In rest,e foarte bun.Observatii fac numai vinerea si sambata seara,atunci sunt liber.In timpul scolii e mai greu.Planeta Jupiter o vad foarte bine,cu benzile maronii ecuatoriale si cei 4 sateliti.Cel mai bine se vede doar cu ocularul de 20mm.Am marit o data foarte tare si am putut sa observ detaliile.Am folosit lentila Barlow 2x si ocularul de 6mm.Se vedea destul de bine,dar nu am ajuns sa vad Marea Pata Rosie.De 2 zile am prins un......''hobby'' de facut accesorii pentru telescop acasa.Incerc sa fac filtre.
Ziceai in mesaj ca se mai intampla sa uiti sa respiri.Sa fiu sincer,am patit asta de multe ori.Se intampla cand esti foarte concentrat sau cand vezi ceva uimitor.Daca ti se taie rasuflarea,inseamna ca esti un astronom adevarat,asa cred eu.E foarte greu pentru mine sa ma incadrez in timpul temelor,timp personal si observatii,dar totusi ma descurc.In 2 seri (vineri si sambata) din saptamana asta,am vazut 7 meteori (in total).Eu banuiesc ca vin de la Northern Thaurids.O sa vezi si tu cativa daca stai afara si te uiti pe cer.Momentan,sunt in cautarea obiectelor DeepSky.Din pacate,se poate vedea numai nebulozitatea la majoritatea galaxiilor,si e foarte greu sa iti dai seama ce vezi.Eu nu am vazut nici macar galaxia Andromeda,dat tot o gasesc odata si odata.Iti urez cer senin,ca asta e cel mai important la observatii!

Gaman Gabriel
01 Dec 2011 02:09


De o saptamana am descoperit si eu nebuloasa din Orion.Intr-o seara,cand ma uitam prin Stellarium,am vazut nebuloasa din Orion si am zis sa incerc sa o gasesc,poate am noroc si o prind.Asa a si fost,fiind ca am iesit afara cu telescopul si dupa cateva minute am gasit nebuloasa.E atat de frumoasa (alb - negru) ...mai ales ca e prima mea nebuloasa,pe care nu credeam ca o s-o vad asa de repede.Acum,nu mai am nevoie de Stellarium ca sa stiu unde e,pentru ca i-am invatat pozitia si acum imi e foarte usor sa o vad din nou.

O perioada de timp nu am mai scris pe forum,cauza fiind temele,scoala si tezele.

Stie cineva ce alte nebuloase sau galaxii as putea sa mai vad cu telescopul meu?Mi-ati fi de mare ajutor,mai ales ca de acum incep si eu observatiile DeepSky.

Inca o problema rezolvata,cu adresa mea de email.Va rog sa ma scuzati,dar am dat o adresa gresita,ma refer la cea de Gmail.Adresa mea de email corecta este gamangabriel@gmail.com.

Cer senin!  :D

Mircea Pteancu
02 Dec 2011 00:17


Gabriel
uite ce mesaj am primit eu cand am incercat sa-ti trimit un snop de fisiere pe 28 Octombrie.
Am subliniat motivul.
Sau poate vreun fire-wall respinge mesajul din cauza atasamentelor?
Mircea

...............................................................................................

Delivery to the following recipient failed permanently:

    juvik4love@gmail.com

Technical details of permanent failure:
The email account that you tried to reach does not exist. Please try double-checking the recipient's email address for typos or unnecessary spaces. Learn more at http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=6596

----- Original message -----

Return-Path: <mirceapte>
Received-SPF: pass (google.com: domain of mirceapte@gmail.com designates 10.182.235.72 as permitted sender) client-ip=10.182.235.72;
Authentication-Results: mr.google.com; spf=pass (google.com: domain of mirceapte@gmail.com designates 10.182.235.72 as permitted sender) smtp.mail=mirceapte@gmail.com; dkim=pass header.i=mirceapte@gmail.com
Received: from mr.google.com ([10.182.235.72])

Zoltan
02 Dec 2011 00:27


Mesajul spune exact ce  a zis si Gabriel. Adresa era gresita, nefiind juvik4love@gmail.com ci gamangabriel@gmail.com .

Mircea Pteancu
02 Dec 2011 00:50


Gabriel
ti-am retrimis cele cinci documente.
Te rog confirma primirea lor ,iti trimit apoi altele.
Te felicit pentru observatii.
Cum procedezi este foarte bine si asa sa procedezi si pe mai departe:intai invatatura (cat esti elev),lectiile,tezele.Cand vei fi student,intaietate au cursurile si examenele iar cand vei lucra,intai serviciul,apoi hobby-ul.Iar cand te vei insura,intai familia si apoi toate celelalte.
Si atunci vei avea liniste,timp mai mult si pace in suflet sa te ocupi si de hobby.

Avansezi foarte bine,excelent.
Se pot observa si obiecte deep-sky cu luneta ta,desigur ca nu este instrumentul ideal pentru asta dar se poate.Vezi in materialele trimise.
Ti-ar prinde insa bine un instrument de mana,un binoclu,monocular sau chiar si numai o luneta de constructie proprie cu marire de 6x sau 8x sau maxim 10x.Te pot ajuta cu indicatii cum sa-ti construiesti una,daca gasesti ceva lentile prin casa.
Un asemenea instrument de mana te va ajuta sa gasesti obiectele,mai exact zonele in care se gasesc.Acesta este secretul:poti sa vezi mult mai multe obiecte decat ai crede cu luneta ta daca vei gasi obiectele,daca te vei orienta bine.Un instrument de mana ajuta foarte mult.

Cer senin si spor la invatatura si observatii,Mircea

Gaman Gabriel
02 Dec 2011 18:21


Buna tuturor!  :D 

Mircea,vreau sa te anunt ca am primit e-mailul tau si mi se par foarte interesante cele 5 fisiere pe care mi le-ai trimis.E bine ca stiu engleza.Daca mai ai si alte fisiere,poti sa mi le trimiti,pentru ca,ce e in plus nu strica.

Cer senin tuturor!!!!!!!  :D Spor la observatii!

Gaman Gabriel
29 Dec 2011 17:59



Dupa o lunga perioada plina de teze,teste si teme,am revenit pe forum!
Dupa cum stiti,a inceput vacanta!Ura!!!!
Acum pot sa realizez mai multe observatii astronomice si sa invat mai bine cerul.Vremea,in perioada asta nu e chiar atat de buna.O fi cerul curat iarna,dar rar il vezi fara nori.Vantul imi e dusman acum,pentru ca imi strica toate planurile.

De cateva saptamani incerc sa prind planeta Saturn cu telescopul,dar inca nu am reusit.Ea rasare in jurul orei 2 AM,deci e destul de greu sa o vad pentru ca la ora aia trebuie sa dorm.Cu cat rasare mai devreme,cu atat cresc sansele sa o vad.  :) 

Am facut multe observatii astronomice in acest an.Am vazut planeta Jupiter,Luna,nebuloasa din Orion,planeta Marte,Pleiadele si foarte multe stele.Mai am multe puncte de observatie pe lista,nu ma opresc aici.De acum incep observatiile adevarate.Am invatat o parte din constelatii si am aflat ca in Ursa Major sunt cateva nebuloase si galaxii care trebuie sa le vad.La inceput de an ne intampina Quadrantidele,asta inseamna ca vom avea artificii astronomice pe cer  :D .

Recent am primit de la un prieten (ca si cadou de Craciun) un monocular cu Night Vision.Ce lucruri interesante stiti despre tehnologia Night Vision asupra astronomiei?Am auzit ca daca te uiti la Calea Lactee pe cer cu un astfel de monocular,se poate observa galaxia.Inca nu am conditiile atmosferice necesare ca sa o vad,dar voi incerca.

Dupa atatea observatii astronomice,vreau sa mai investesc in filtre sau oculare.Telescopul nu il schimb momentan,nu am de ce.In vara o sa organizez un maraton Messier cu niste prieteni.Sunt curios cate galaxii pot sa vad prin telescopul meu si mai ales vreau sa capat multa experienta.

Nu stiu de ce,dar galaxia Andromeda nu pot sa o vad (sau cred ca nu o gasesc)!Am incercat multe metode,dar poate ma ajutati voi mai bine.Telescopul are performantele necesare ca sa o vad,iar cerul e destul de curat.O data trebuie sa o vad,pentru ca ii invat repede pozitia galaxiei.

Nebuloasa din Orion este foarte frumoasa si interesanta.Cred ca e una dintre cele mai frumoase nebuloase si se poate observa fara multe eforturi.

Daca aveti tabele,harti,carti sau informatii astronomice,va rog sa imi trimiteti si mie.Am nevoie de ajutorul vostru.

Deocamdata atat am de spus.Va urez cer senin si multe observatii astronomice!!!!!

Teo
29 Dec 2011 19:23


Uite cum sa faci sa gasesti M 31 Andromeda.
Si eu am avut oarecare dificultati in a o gasi prima data...asta se intampla cu multi ani in urma.

De la prima identificare, am gasit o schema proprie prin care o gasesc mereu cand ma uit pe cer. In cateva secunde sunt cu ochii spre ea. :)


Mai intai cauta Cassiopeia, care are forma unui W putin mai intins. 
Apoi tragi o linie imaginara de la ultima stea din coltul dreapta jos, tot putin spre dreapta, pana dai de 2 stelute putin mai palide.

Stelele pe care eu ti le-am numerotat cu rosu cu 1 si 2. Steluta 2 e deasupra lui 1 si e mai slaba decat 1. Apoi odata ajuns la steluta 2 mai mergi putin in sus pana vezi steluta 3, care e foarte slaba...de abia se vede. Acolo, chiar langa steluta 3, imediat in dreata e nebuloasa M 31 ( Galaxia ) care apare ca un fum difuz de tigara. De abia se vede ca un norisor alb si diafan.
 
Poti sa o cauti mai intai cu ochiul liber sau cu binoclul. Cand gasesti steluta 3 indreapta luneta spre ea, si sigur vei vedea M 31 ! 

A grija sa folosesti un ocular slab, cu focala cea mai lunga pe care o ai. Spre exemplu 25 mm sau 30 mm.
Incearca apoi sa privesti cu coada ochiului, adica,  cu privirea periferica. S-ar putea sa o vezi mai bine.


Iti atasez harta mea. :)

catalin dumitru
29 Dec 2011 20:17


Una mai rapida.

De la steaua polara , prelungesti o linie care trece prin alfa cass. si te opresti la o jumatate din distanta Polara-alfa.cassiopeea.

Tine cont si de schema lui Teo si va fi foarte usor.

catalin.

nobody
29 Dec 2011 23:07


Sau pornind de la Pegasus:
http://www.jb.man.ac.uk/public/FindM31.jpg

Gaman Gabriel
29 Dec 2011 23:34


Am tot ce imi trebuie ca sa vad galaxia Andromeda,inafara de cer senin.Va trebui sa mai astept cateva zile ca sa o vad,din cauza vremii.

Cer senin tuturor!

Gaman Gabriel
29 Dec 2011 23:36


Va multumesc foarte mult ca ma ajutati.Apreciez efortul vostru.

Gaman Gabriel
03 Ian 2012 02:11


Buna din nou!                                                                           Din pacate,nu am reusit sa observ galaxia Andromeda.Factorii negativi au fost vantul foarte puternic,ceata si poluarea luminoasa de la instalatii de Craciun si becuri de la stalpuri.Frigul nu e o problema pentru mine,din atata pasiune nu il simt.Chiar daca nu am reusit sa vad galaxia Andromeda,asta nu inseamna ca nu voi putea sa o vad.Acum,cu ajutorul vostru,am mari sperante.Cu o zi in urma am vazut constelatia Cassiopeia si am vazut si sageata spre galaxia Andromeda.Din cauza vantului foarte puternic,nu am avut sanse pentru observatii.De mult timp vreau sa vad aceasta galaxie,e ca o treapta pentru observatii astronomice mai complicate si frumoase.Nu am vazut nicio galaxia,deci sunt hotarat sa vad una!                                                         Peste cateva zile va fi maximul Quadrantidelor,deci vom vedea artificii astronomice :) .Pasiunea mea pentru astronomie e tot mai arzatoare.Pentru ca pe 2 ianuarie a fost ziua mea si nu am primit multe cadouri,vreau sa imi fac cadou un filtru DeepSky.Acest filtru costa 125 de lei,si ma gandesc ca ar fi o investitie buna.O sa va dau un link spre siteul cu informatii despre acest filtru.Poate unii dintre voi veti zice ca nu face mare lucru un filtru din asta,dar m-ar ajuta foarte mult,chiar daca mareste putin contrastul.Am planuri mari cu astronomia,si vreau sa le pun in aplicare.             In legatura cu telescopul,o problema.Stie cineva,va rog,ce sa fac ca sa nu se desurubeze componenta de la reglajul fin?Nu reusesc sa rezolv problema asta,tot se desurubeaza o componenta din reglajul fin,cand rotesc de ea.Poate aveti voi o idee.Ma gandesc ca a trecut cineva prin asta.                                                                       Un prieten foarte bun,de departe,mi-a facut cadou 2 abonamente la revistele "Astronomy" si "Sky & Telescope".Din cate am inteles,sunt niste reviste astronomice excelente.Abia astept sa le primesc.Sunt amandoua in engleza,dar ma descurc foarte bine cu limba engleza.Am documentarul "Journey to the edge of the universe",cu subtitrare in romana.Este un documentar extraordinar.Il recomand!                              Poate cineva sa imi explice termenii astronomici cum ar fi declinatie,ecliptica,eliptica si alti termeni folositi pentru ghidare pe cer?Sunt sigur ca domnul Mircea stie explicatia acestor termeni astronomici.                              Peste 2 saptamani incepe iar scoala si va trebui sa ma lupt pentru observatii astronomice.Cateva ore de observatii pe saptamana cred ca sunt suficiente,in timpul scolii.Voi incerca sa fiu mai atent cand e vorba de obiecte DeepSky,majoritatea fiind difuze si trebuie atentie multa pentru a le vedea.                                            Cred ca am scris cam mult,dar de pe telefon nu stiu sigur cat.Va urez un An Nou Fericit,cu toate cele bune!i foarte important,sa aveti mult cer senin si transparent!       Gabriel

Adrian Sirean
03 Ian 2012 03:01


Acest documentar, "Journey to the edge of the universe", intr-adevar este foarte bine realizat. Daca mai doreste si altcineva sa-l vada postez mai jos un link cu el cu subtitrare in linba romana:

http://documentare.digitalarena.ro/documentar-ngc-journey-to-the-edge-of-the-universe-2008/

Merita vazut, ca tot e iarna si stam mai mult in casa :) 

Adrian

catalin dumitru
03 Ian 2012 19:51


Salut Gabriel.
Cu scuzele de rigoare , trebuie sa afli ceva ce am omis cu totii cand am incercat sa-ti dam o mana de ajutor.
Prin urmare , chiar daca ai avea in dotare un instrument , sa zicem , de vreo 10-12 centimetri , in conditii de iluminare parazita sau usor cetoasa , cum se intampla mai tot timpul in aglomerarile urbane , nu vei reusi sa observi decat nucleul galaxiei. 

Tu poate te-ai fi asteptat sa vezi ceva asemanator cu oarece de prin fotografiile de profil , avand ca tinta acest corp ceresc.

In realitate , doar vreo juma' de grad , adica nucleul se poate vedea din oras , fie prin instrument , fie cu ochiul liber.

Eu nu am reusit sa vad toata splendoarea lui M31 decat de la 1900m altitudine si doar cu un binoclu 12x50. 

Andromeda se intinde pe vreo 5 grade , si in conditii bune ocupa tot campul ocular al unui amarat de binoclu precum cel pomenit.

Asa ca , daca faci observatii din oras , ia-ti gandul de la bratele spiralate sau cei doi companioni . 

Ceea ce trebuie sa cauti tu , este o mica pata difuza , ovala si nu mai mare de 0,3-0,5 grade , in functie de claritatea cerului si de intensitatea iluminatului urban.

Dupa ce o gasesti , memoreaza locul , si fa o deplasare cu instrumentul din dotare , undeva departe de murdaria orasului. Sa vezi atunci surpriza.

catalin.

Gaman Gabriel
03 Ian 2012 22:07


Imi pare rau ca nu v-am spus ca locuiesc intr-o zona rurala,cu poluare luminoasa foarte redusa.Pot vedea cum se intinde Calea Lactee pe cer.Problema acum e Luna destul de luminoasa incat face cerul albastrui.Am mare noroc ca stau la tara,si nu e prea multa poluare luminoasa prin preajma.In gradina,cerul se vede curat si transparent,numai ca mi-e cam frica sa umblu singur,noaptea,pe intuneric bezna in gradina.De obicei,observatiile astronomice le realizez in ograda,unde am un stalp de iluminat care ma deranjeaza uneori.Dar,daca vad becuri aprinse,le sting si fac cat de mult intuneric pot.Nebuloasa din Orion se vede foarte bine!Chiar nu ma asteptam sa se vada asa de bine.

Daca sunteti amabili,ce accesorii (filtre,oculare,etc) utile pot cumpara pentru telescopul meu (Seben Star Commander 60900).Preturile sa nu se ridice peste 150 de lei,ca nu pot investi atat de mult.Eu as vrea sa imi cumpar un filtru DeepSky,dar am auzit ca nu e o alegere buna pentru telescopul meu,mai ales ca nu colecteaza foarte multa lumina ca si telescoapele mai mari.Nu stiu daca un filtru DeepSky e o alegere buna,dar poate voi stiti mai bine.Daca stiti niste inventii de-ale voastre,ar fi utile!  :D 

Gabriel

Gaman Gabriel
07 Ian 2012 20:46

Well done!
Pe data de 4 ianuarie,dupa ce am observat Luna si Jupiter,am inceput sa caut galaxia Andromeda.Ma gandeam ca nu prea am sanse sa o vad,pentru ca Luna era foarte puternica si facea cerul albastru.Am inceput sa plimb telescopul pe langa Cassiopeia,in partea stanga a constelatiei.Aveam telefonul la mine si am deschis programul Sideralis,sa ma ajute si el putin.Dupa 15 minute,am gasit-o.....in sfarsit.Era aproape in linie cu 2 stele nu foarte luminoase.Prin ocular am vazut ceva ca si ceata.Stiam ca e galaxia Andromeda,pentru ca pe ea o cautam acolo.Se vedea destul de difuza,numai nucleul galaxiei lumina in ocular.Dar...o voi vedea de mai multe ori de acum inainte,si vreau sa o vad cand Luna nu e pe cer.Multumesc mult pentru ajutor!


Teo
07 Ian 2012 21:12


Pentru a avea niste imagini cat mai luminoase la deepsky iti recomand un ocular cu focala cat mai lunga. Ar fi singura investitie care te-ar ajuta pentru moment in aceasta directie la telescopul pe care il ai.  Ma rog...ar mai fi o varianta si anume sa iti cumperi un  focal reducer.
El ar reduce virtual focala lunetei si ti-ar oferi imagini mai luminoase. Poate fi o varianta de luat in considerare.

Sau ia-ti un ocular cu focala mai lunga, de genul 40 mm si vei obtine imagini mai luminoase.

Ce focala are ocularul tau cu puterea cea mai mica de marire ?

Gaman Gabriel
07 Ian 2012 21:15


Am 4 oculare din dotarea telescopului : H20mm;H12,5mm;H6mm si SR4mm.O sa ma uit la ce preturi sunt ocularele de care ai zis tu.Multumesc!

Teo
07 Ian 2012 21:17


Atunci gandeste-te serios la un ocular cu focala cat mai lunga ! 
Unul de 40 mm ar fi ok si e bine sa fie unul mai bunicel de genul Plossl sau Super Plossl.

Uite aici ca idee, un Super Plossl de 40 mm :

http://astromagazin.ro/catalog/ocular-super-pl%C3%83%C2%B6ssl-p-1472.html?osCsid=2n0411ffqcc7io7v60ghiruef6

Vezi eventual si pe forum poate gasesti mai ieftin.

Teo
07 Ian 2012 21:24


La focala lunetei tale, adica 900 mm, cu un ocular Super Plossl bun de 40 mm, vei obtine o marire de 900/40 = 22, 5 X.   Deci la 22 X o sa ai o luminozitate foarte frumoasa a nebuloaselor si un camp vizual ceva mai larg.

 Un astfel de ocular de 40 mm focala il vad ca o solutie buna la ce ai tu nevoie.

Gaman Gabriel
07 Ian 2012 22:04


Multumesc foarte mult Teo!

O sa ascult sfatul tau si o sa caut un astfel de ocular.Ma gandesc ca tu ai un astfel de ocular,de aici esti asa de bine informat.Ma gandesc ca pot vedea multe cu un astfel de ocular,si o sa fac tot posibilul sa cumpar unul.Imi poti trimite un mesaj cu cateva date de contact (ID,adresa de email,etc),sa vorbesc cu tine in caz ca gasesc ceva.

Teo
07 Ian 2012 22:10


Cu placere Gabriel.
 E am mai multe oculare, de diverse focale. Si tu vei ajunge in timp sa iti faci o "trusa" de oculare de diferite tipuri constructive si focale diverse.

Experienta se capata in timp. Sunt multi colegi forumisti, unii cu experienta mult mai mare decat a mea care te vor sfatui si ei  pe viitor.

Nu e problema de mail. Ti l-am trimis pe PM.

Succes !

Mircea Pteancu
07 Ian 2012 22:51


Conditiile locale sunt hotaratoare ,inaintea instrumentului ,asupra a ceea ce vom vedea sau  nu prin telescop, asa cum a spus Catalin.
Ceea ce insa trebuie sa spun este ca  am vazut M32, cel mai luminos satelit galactic al lui M31 si descoperit de Le Gentil in 1749,de numeroase ori prin luneta mea de 60x700mm.
Pe M110,mai distantat de marea galaxie M31,si mai slab luminos,nu l-am vazut desi l-am cautat de mai multe ori.

Gabriel
in principiu Teo are dreptate dar la luneta ta va da rezultate foarte bune si un ocular Kellner de 40mm.
Dar tie nu filtru iti trebuie ci oculare bune .
Si sa inveti cerul.
Ocularele care ti-au venit cu luneta le folosesti pana le inlocuiesti cu altele mai bune.
In general,cauta sa le inlocuiesti pe toate fie cu oculare Kellner sau Plossl.
Nu te pripi,urmareste sectiunea ''Vinde'' de pe forum.
Uite un exemplu,din pacate ocularul disponibil este un K20mm nu un K40mm dar costa 30 RON +transport

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=81541#81541

iar ocularul Kellner de aici costa 40 RON +transport


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8181&postdays=0&postorder=asc&start=0

In viitor mai urmaresti un ocular de 40mm si cu aceste trei oculare...esti astronom facut,imaginile vor fi mult mai bune.
Cu aceste oculare si pe acest telescop,nu ai nevoie de lentila Barlow.

Ce diametru au ocularele tale,pe partea lucioasa care intra in focuser?In jur de 32mm?

Daca cumperi oculare Plossl,chiar de ocazie si totusi vor fi cam de doua ori mai scumpe,dar doua tot iti iei de 150 lei.
Daca iei oculare Kellner acestea vor deservi bine luneta pe care o ai.
Daca cumperi oculare Plossl ,acelea iti vor fi bune si la alte viitoare telescoape.

Iti trimit o carte pe email,sa inveti cerul si cu obiecte de observat cu o luneta de 60mm sau un telescop de 114mm.

Mircea

Gaman Gabriel
07 Ian 2012 22:58


Multumesc foarte mult Mircea!Dar,nu trebuie neaparat un Super Plossl,sau ceva de acest gen?Ma gandesc si la calitatea ocularului.Luneta mea nu a fost exagerat de scumpa,deci,cum ai zis si tu,un ocular Kellner ar fi foarte bun.Ii multumesc si lui Teo pentru ajutor.Voi cauta aici pe forum un ocular de 40mm.


Mircea Pteancu
08 Ian 2012 00:18


Super Plossl nici nu exista.
Se vinde ceva cu numele asta dar este abureala.
Insasi denumirea de Plossl este abureala,imensa majoritate a celor astfel denumite sunt ''Simetric Achromat'',un fel de Ramsden cu lentile acromate ceea ce permite apropierea lentilelor si maimutarirea ocularelor Plossl.

Eu am ocular Kellner de 40mm si HA de 42mm vreo trei si Kellner de 38mm si Kellner de 36mm.
Dar servesc in principal la gasirea obiectelor.Avand doar telescoape azimutale,de multe ori dupa ce am reglat focuserul pentru ocularul puternic si il las asa,cercetez zona obiectului cu un ocular gen K40 defocalizat si cum am gasit ceea ce cautam,introduc ocularul mai puternic de 10mm sau 9mm sau 8mm sau...sau...in care ''imi sare'' gata focalizat dragul de obiect.

Mircea

Teo
08 Ian 2012 02:27


Super Plossl nici nu exista.
Se vinde ceva cu numele asta dar este abureala.
Insasi denumirea de Plossl este abureala,imensa majoritate a celor astfel denumite sunt ''Simetric Achromat'',un fel de Ramsden cu lentile acromate ceea ce permite apropierea lentilelor si maimutarirea ocularelor Plossl.


Mircea

Asa o fi si nu va contrazic nici in privinta denumirilor comerciale si nici a designului interior, dar am avut in dotare atat oculare comercializate ca " Super ( Kellner ) " cat si "maimutareli" comercializate sub denumirea "Super Plossl" ( de la Sky - Watcher ) si cele din urma dau o imagine mai cristalina.

Numai cu ele fac observatii.
Nu ca cele " Super " nu ar fi bune, dar le prefer pe cele Super Plossl "maimutaresti" in ceea ce priveste raportul imagine oferita/pret.   :D

nobody
08 Ian 2012 15:41


Ocularele pe format 1,25" au campul vizual limitat.
Un Plossl de 40 mm va fi limitat la 43 de grade aparent iar unul de 32 mm va fi limitat la 50 de grade aparent.
Amandoua vor acoperi acelasi camp real. Care este avantajul ?

Teo
08 Ian 2012 17:11


Avantajul este formatul focuserului sau.
Are o lunetica modesta cu focuser pe 1.25 inch la care se potrivesc astfel de oculare.
Apoi al doilea avantaj, este luminozitatea. Cu cat mareste mai putin va avea o imagine mult mai luminoasa, adica exact ceea ce are nevoie pentru a observa obiecte difuze si pale. Apertura lunetei lui este de doar 6 cm....iar focala 900 mm, deci un raport f/d = 15.
In sfarsit, avantajul numarul 3 ar fi pretul ceva mai mic la formatul pe 1.25 inch decat al ocularelor pe 2 inch.

Cand va avea un instrument mai zdravan si mai mare, cu focuser pe 2 inch atunci, sigur va fi indicat sa aiba in trusa lui si oculare pe acest format, cu campul vizual aparent chiar de 80 grade.

nobody
08 Ian 2012 17:46


Eu vorbeam de limitarea ocularului Plossl de 40 mm pe formatul 1.25" la un camp aparent de 43 de grade. Mi se cam pare tras de par modelul. La un Kellner normal cam pe acolo e limita. 
Nu m-am referit la formatul de 2" si nici la ocularele de camp larg.
Imaginea nu este cu mult mai luminoasa dar efectul de "gaura cheii" este. Sau ?

Mircea Pteancu
08 Ian 2012 17:52


Distanta focala a lunetei lui Gabriel este de 900mm.Daca el va folosi un ocular Plossl de 40mm distanta focala si camp aparent de 43 grade,atunci va obtine un grosisment de 22.5x si un camp efectiv pe cer de 43/22.5 = aprox. 2 grade.
Doua grade diametru califica un camp vizual efectiv drept ''mare'' sau ''larg'' ceea ce caracterizeaza,in general, un RFT.
Asadar ocularul de 40mm mentionat transforma luneta lui Gabriel intr-un mic RFT si il va ajuta sa gaseasca fie obiectele cautate fie zona pe care va trebui sa o sondeze la grosismente mai mari.
De asemenea exista cateva obiecte care se vad cel mai bine cu aceasta combinatie,as insira aici Pleiadele adica M45,Hyadele adica Mel25,Mel111 in Coma sau Colinder65 aflata la Nord de Meissa/Lambda Orionis.Si mai sunt cateva asemenea obiecte.
Dar ''cireasa de pe tort'' la care iti da acces acest ocular sunt campurile stelare din Calea Lactee,indeosebi cele vizibile toata vara din Cygnus aflat la zenit si pana la Sagetatorul aflat spre orizontul sudic.
Pentru mine,nu exista pe tot cerul un spectacol mai frumos,mai maret,mai sublim  decat Majestatea Sa Galaxia!
La roiurile stelare mici,nebuloase si galaxii,ce sa mai vorbim de nebuloase planetare,sunt necesare grosismente considerabil mai mari.
Ce sa mai vorbim de stelele duble,unde de obicei este nevoie de maximul de 120x, suportat bine de o luneta de 60mm!
Luna face exceptie,acolo o luneta buna de 60mm suporta pana la 200x.
Luneta mea de 60x700mm accepta cu brio,mai ales dupa ce zoth i-a ''tunat'' lentila,o marire de 140x la Luna,stele duble,roiuri sferice si ,uneori, la planete.
Un ocular de 40mm pe format de 2'' este o idee buna dar ar trebui reconstruita jumatatea posterioara a telescopului.
Mircea

nobody
08 Ian 2012 21:39


Mircea, eu ziceam ca ocularele pe 1.25" au field stop de max. 27 mm. Din asta rezulta, la focala de 900, un camp maxim de 1.7 grade indiferent daca folosesti ocular de 40 mm ori de 32 mm. Un Plossl de 40 mm este astfel ciuntit iar cel de 32 mm este la limita designului.
Atunci nu mai bine un Plossl de 32 mm ?

Teo
08 Ian 2012 22:11


Si cu luminozitatea cum ramane ?

Gabriel are nevoie sa vada nebuloase slabe, de abia vizibile cu o luneta de numai 6 cm apertura cu focala foarte lunga lunga ( f/d = 15 ).

Spre exemplu  cu un ocular de 32 mm focala, va obtine un grosisment de 28 X.

Iar cu cel de 40 mm un grosisment de numai 22.5 X.


Totusi, la o putere mai mica (22 X in acest caz), obiectele deep-sky sunt putin mai luminoase decat la 28 X , pt. un obiectiv de numai 6 cm cu apertura ca de binoclu. !
Daca avea o luneta de 90-100 mm diametru nu mai conta un 6 X (grosisment) in plus sau in minus la luminozitatea rezultata. Era aproape neglijabil.

De aceea i-am recomandat un ocular de 40 mm focala.

nobody
09 Ian 2012 01:16


Poti sa spui ce va vedea cu ocularul de 40 mm si nu va vedea cu cel de 32 mm ?

Teo
09 Ian 2012 01:18


Va vedea cam acelasi lucru cu ambele oculare, dar cu cel de focala mai lunga va avea o imagine putin mai luminoasa care il va ajuta la nebuloasele difuze cateva galaxii ( ex. M 31, M 33...etc ).

Chiar daca va exista un usor efect de vignetare pe marginea campului, este de preferat o crestere cat de mica a luminozitatii la aceste obiecte difuze abia vizibile, uneori doar cu vederea periferica.

In rest o sa ne spuna el dupa ce il va avea atasat la luneta.

Astept cu interes.

nobody
09 Ian 2012 02:35


Poate ai vrut sa zici obiectele difuze. 

Tare link-ul ala pe Wikipedia Mioritica:
"Nebuloasele difuze sunt opusul celor nedifuze, nebuloasele închise au particule care s-au împră&#537;tiat."  :lol:

Compara acum cu: http://en.wikipedia.org/wiki/Nebula

Gaman Gabriel
09 Ian 2012 03:25


Gata,m-am cam saturat si eu.Apreciez parerea fiecaruia,dar eu le aleg care sunt bune si care mai putin bune.Nu e cazul sa va certati pentru oculare.Unii,cum ar fi Teo sau Mircea,sigur au multa experienta in oculare.Ei stiu multe despre ele,si pot sa recomande ce stiu ei ca e potrivit pentru un telescop.Acum o sa credeti ca tin partea celor mai experimentati,dar ce am spus mai sus e ce cred eu.Chiar daca e frumos sa  vezi multe pagini intr-un topic,e mai bine sa fie putine si bune.Cearta nu duce nicaieri,inafara de suparare.Chestiile astea le discutati intre voi,nu pe forum.

Te rog ''nobody'',nu te supara,dar vreau sa fie intelegere intre toti si nu imi place sa inceapa certuri din cauza mea.Cred ca te-ai suparat dupa ce am spus,dar considera ca e un sfat bun si te va ajuta sa judeci mai bine de acum in colo.

In afara de asta,inca ma chinui sa gasesc un ocular de 40mm.Pe forumul acesta se cumpara ca painea calda  :lol: .Nu prea mai gasesti oferte ''neocupate''.

Deci,fara suparare,sa ne gandim ca avem un intreg forum la dispozitie si multi astronomi amatori cu multa experienta,foarte prietenosi si carora le face placere sa ii ajute si pe altii.

Cer senin tuturor!  :)

Teo
09 Ian 2012 11:11


Poate ai vrut sa zici obiectele difuze. 

Tare link-ul ala pe Wikipedia Mioritica:
"Nebuloasele difuze sunt opusul celor nedifuze, nebuloasele închise au particule care s-au împră&#537;tiat."  :lol:

Compara acum cu: 

Daca citeai cu atentie mesajul meu, vedeai ca in a doua fraza mai jos am scris " obiecte difuze ".
Dar daca iti place sa discutam " discutii " de dragul de a scrie aici nu e problema.
Iar acea afirmatie am facut-o cu un rol plastic, de a diferentia cumva nebuloasele adevarate din interiorul Galaxiei de galaxiile propriuzise, care sunt catalogate ca "nebuloase extragalactice".
Evident ca toate au un aspect difuz, de aici provine si termenul  nebuloasa difuza" consider ca nu am comis nicio eroare, din moment ce asa a fost descris in manualul de astronomie din care am invatat cu peste 15-16 ani in urma. 
Asa am invatat pe acea vreme si astfel descria profesorul 

Chiar daca va exista un usor efect de vignetare pe marginea campului, este de preferat o crestere cat de mica a luminozitatii la aceste obiecte difuze abia vizibile, uneori doar cu vederea periferica.

In rest o sa ne spuna el dupa ce il va avea atasat la luneta.

Astept cu interes.

nobody
09 Ian 2012 15:09


@Gaman Gabriel:
Pana la urma ne aflam pe un forum unde se discuta. Certurile apar cand argumentele logice se epuizeaza. Experienta lui Mircea Pteancu este incontestabila. Citeste bine ce iti scrie. El ti-a recomandat un Kellner de 40 mm. Eu am spus ce am avut de spus, nu cred ca am scris aberatii dar iti respect parerea si ma retrag din aceasta discutie. Nu e nimic de suparat aici. Chiar imi cer scuze daca am deranjat. Iti urez succes ! :wink: 

@Teo:
Pacat ca iei, tot timpul, alte pareri ca pe un afront personal si reactionezi in acest sens. In ultima remarca ma refeream la ce aberatii se pot scrie pe Wikipedia romaneasca si iti recomandam sa citesti si varianta engleza. Nu exista nici o contradictie in articolul ce l-ai postat. Doar ca nu are legatura cu ce am zis eu. Am folosit termenul de obiect difuz la orice nu este sursa de lumina punctiforma, indiferent de originea cosmica, si care se manifesta prin scaderea luminozitatii aparente proportionala cu factorul de marire folosit. Ai introdus acest termen dupa ce ti-ai reeditat mesajul in timp ce eu scriam raspunsul. Mai adu-ti aminte cat de inversunat sustineai propria-ti oglinda sferica de f/5. :? 

@Mircea Pteancu:
Ai avut partial dreptate cu Wikipedia. Zic partial pentru ca doar varianta romaneasca, pe care nu o folosesc, este sub orice critica. Cei care scriu acolo se pare ca nu sunt in stare nici sa lege o fraza in limba romana. Iar pana la Astronomie au de parcurs o distanta astonomica dupa ce vor trece macar BAC-ul.  :lol:

Teo
09 Ian 2012 15:57


Nu iau mesajele ca pe un afront personal.
Nu am editat mesajul dupa ce a scris cineva. Poti vedea ca nu exista acolo scris sub el nimic de editare. Era normal sa imi formulez mesajul intr-un mod in care doresc sa exprim ceea ce gandesc. 

Iar referitor la oglinda sferica nu am comentat nimic ci doar eram entuziasmat si speram ca in ciuda aberatiilor de sfericitate va iesi totusi un telescop pe cinste. Evident nu a fost asa. A fost un experiment.
Macar am avut satisfactia sa experimentez asa ceva. 

Nu afirm ceva cu tarie daca nu sunt sigur de acel lucru. Ca sper ca ceva sa iasa bine, asta e altceva.

Am spus-o de mai multe ori ca nu ma deranjeaza o critica atat timp cat ea este constructiva si am ce invata din ea. Toti avem dreptul sa invatam sau sa ne perfectionam.
Cand trec printr-o experienta si invat ceva din ea, imi place sa impartasesc si altora ceea am concluzionat, pentru a le fi si lor util. E bine sa inveti si din experieta altora.
In ceea ce priveste observarea cerului si folosirea ocularelor am facut-o de foarte multe ori, si nu as exagera daca as spune ca am folosit zeci de oculare si multiple instrumente, ale mele sau ale prietenilor, homemade sau comerciale.

Nu sunt un om care se cearta sau care ia lucrurile ca un atac personal dar imi place sa combat o anumita idee daca am argumente si am trecut printr-o experienta din care am invatat ceva.
Momentan lucrez la un nou refractor dar nu voi posta rezultatele pana nu este gata, deoarece nu doresc sa apara contradictii.
Cand va fi gata sunt deschis la sugestii de imbunatatire si voi prezenta si teste facute cu el.

Asa doar ca idee, va avea apertura identica cu a lui Gabriel, dar ca si calitate sper ca se  va situa putin mai sus. Si asta vom vedea la sfarsitul constructiei.
Atunci vom putea dezbate si testele cu ocularele de diferite focale in mod practic atasate acestui refractor.
Pana atunci sa ne indreptam atentia spre observatiile astronomice. 
Din pacate,  aici la Bucuresti  sunt nori de trei zile...

nobody
09 Ian 2012 16:36


Mesajul de reeditare apare doar daca cineva a trimis deja un raspuns. Si ultimul mesaj l-ai corectat.
In rest, ma bucur ca nu ne certam.  :wink:
Sa stii ca apreciez mult pasiunea de care dai dovada si stiu ca nu-ti este usor. Succes cu noua constructie !
Hai sa inchidem offtopic-ul.  :)

Teo
09 Ian 2012 16:49


Da. Corectez mesajul daca am omis o fraza. Sigur, dar asta nu o fac dupa ce s-a scris un raspuns decat in cazuri rare, daca mai doresc sa completez ceva important .
OK. Mersi !  :)

Asa consider si eu, ca e bine sa inchidem acest off-topic.

Voi deschide o rubrica separata la sectiunea ATM in care voi prezenta aproape pas cu pas constructia noii lunete. 
Accept orice fel de sfaturi sau critici din care se vor obtine rezultate mai bune. Mai ales la vizual, pentru ca asta e scopul pentru care o construiesc.

Numai bine !

Teo

Mircea Pteancu
10 Ian 2012 00:17


Dragilor Teo si nobody,ma bucur ca s-a cazut la pace pe aici.
Scopul nostru trebuie sa fie sa-l ajutam pe Gabriel sa faca o alegere buna.
Cat despre wikipedia,da,ai perfecta dreptate si iti multumesc ca imi dai ocazia sa fac un disclaimer.
Eu am o problema ,asa cum ai aratat,cu semi-analfabetii care publica tampenii pe Wikipedia, nici pe departe cu enciclopedia in sine si pe care o consider o mare idee.
Si care in alte limbi,am cautat deocamdata doar in versiunile in engleza,franceza si italiana, este mult mai buna.
Sa speram ca intr-o zi oarecare a acestui mileniu (abia inceput) asa va deveni si varianta in limba romana.
Pe de alta parte,ma bucur grozav ca au fost buctati atatia pseudo-absolventi la Bac deoarece asta inseamna ca va creste exponential concurenta pentru posturile de parlamentari.Pana la alegeri, ''isi fac mana'' pe biata wiki in romana-nu stiu cum sta cea moldoveneasca!

Mircea

Gaman Gabriel
30 Ian 2012 15:53


De saptamana trecuta sunt fericitul posesor al unui kit Celestron cu accesorii pentru telescop.

Este cel de aici : http://astromagazin.ro/catalog/oculare-accesorii-celestron-p-1028.html?osCsid=du21mmhgeaco4tjjc30h2m2er6 .

Am facut teste tuturor ocularelor,dar din pacate este iarna si e foarte frig.Aceste oculare au o performanta extraordinara,si se vede diferenta fata de ocularele din dotarea telescopului.

Ocularul de 32mm arata frumusetea cerului instelat si am vazut o multime de stele care nu se vad cu ochiul liber,ci doar prin telescop.Prin Ursa Major am vazut 2 galaxii micute,dar numai nucleul lor se vedea cel mai bine.Pleiadele intra in tot campul ocularului de 32mm  :D .

Am vazut Jupiter cu ocularul de 6mm,dar atmosfera era umeda si rezultatele nu au fost foarte bune.A urmat inca un test pentru ocularul de 32mm : Nebuloasa din Orion.Era atat de frumoasa...Aproape ca ii vedeam toata structura nebuloasei.Restul observatiilor le voi face cand va fi temperatura mai ridicata.Ultima data am facut observatii astronomice la -13 grade Celsius.Cerul nu era foarte bun,dar totusi am vazut cate ceva.Am incheiat observatiile pentru ca telescopul a inceput sa se miste foarte greu.Cand l-am adus in casa,am observat ca montura si focuserul era inghetate  :lol: .Pe telescop era un strat fin de gheata,iar ocularele aveau condens pe ele.Acum sunt racit,si m-am invatat minte.

Inca astept sa ajunga filtrul solar,sa pot face observatii la Soare.Cu ocularele noi va fi foarte distractiv.Pe o foaie din valiza Celestron,numita ''Filter Guide'' scria ca pot folosi filtrul portocaliu pentru observatiile solare.Voi incerca,poate voi avea o surpriza placuta.

In rest,astept cu nerabdare Ziua Astronomiei,Maratonul Messier si Tranzitul lui Venus pe Soare.

Cam atat pentru moment.

Cer senin! 

P.S. : In poza de mai jos sunt toate accesoriile mele pentru telescop. (Am ajuns si ziua asta  :D )

Mircea Pteancu
30 Ian 2012 17:42


Gabriel
Sa le folosesti sanatos setul de oculare si filtre,arata foarte frumos!
Poti considera ca ai un telescop muuuult mai bun!
Felicitari si pentru observatii.
Te sfatuiesc sa iti faci un registru de observatii in care sa notezi si sa desenezi observatiile tale.

Filtrul portocaliu vrei sa-l folosesti impreuna cu filtrul solar de obiectv,nu-i asa?

Cand mai patesti ca luneta,in general telescopul,sa ti se abureasca sau chiar sa faca pojghita de gheata ,nu te speria.Nu trebuie sa faci nimic decat sa-l aduci inauntru,nu in camerele unde este foarte cald si sa astepti sa treaca de la sine.

Altadata,sa te imbraci bine,ca sa nu mai racesti.Cu frigul nu este de glumit!
Nu este cazul tau,dar marele Gassendi a murit din cauza unei raceli a vezicii urinare ,contractate intr-o noapte prea rece.
Intr-o seara ,William Herschel a fost surprins imbracat subtire de catre vizitatori de la Curtea Regala,nu si-a cerut scuze ca sa mearga sa se imbrace ''ca lumea'' si din cauza asta a suferit apoi pana la moarte.
Si nu sunt singurii astronomi cazuti victime frigului.

Cer senin,spor la observatii!
Mircea

PS:multumim pentru linkurile pe care le-ai impartasit la ''linkuri utile''.

pacostiro
30 Ian 2012 20:19


Sunt oculare Celestron Omni Plossl?

Gaman Gabriel
30 Ian 2012 21:08


Sunt oculare Celestron Omni Plossl?                 Nu,nu cred ca sunt oculare Omni Plossl.Ajung aproape de calitatea lor,dar nu sunt.Pe ele arata Plossl,fara alt cuvant.

Teo
30 Ian 2012 21:28


Gabriel, sa stapanesti sanatos noul tau set de oculare si filtre si sa ne povestesti cat mai multe din observatiile tale.

Sunt foarte surprins ca ai reusit sa observi 2 galaxii in Ursa Mare. De fapt e aproape incredibil pt. o luneta de doar 60 mm diametru.

Exista doua posibilitati : 

Ori ai vazut M 51 si M 101  si ai un cer extrem de curat acolo, ori ai vazut altceva , care nu sunt galaxii.

Eu nu am reusit sa observ niciuna din cele doua, nici macar prin telescopul de 150 mm ( asta din Bucuresti ). Nu stiu la tara cum va sta situatia, dar abia astept un cer curat de vara.

Incearca sa idetifici in Stellarium cam pe unde erau "galaxiile" banuite de tine, si poate aflii ce ai vazut, cu acel aspect nebular.

In privinta filtrului, asa cum spunea si domnul Mircea Pteancu, sa nu faci observatii la Soare fara filtru la obiectiv !  
Este adevarat, ca un filtru portocaliu suplimentar, da un aspect frumos fotosferei solare.
Am folosit si eu aceasta combinatie : in fata obiectivului am atasat o folie Baader iar in fata ocularului un filtru portocaliu. Am incercat si cu filtru rosu, dar nu e cine stie ce.

Pentru Jupiter si Saturn iti recomand un filtru albastru pal .

Succes !

Gaman Gabriel
30 Ian 2012 21:42


In legatura cu galaxiile,eu cred ca galaxii au fost.Am indreptat telescopul spre partea de sus din Ursa Major si,cand am gasit ceva ce parea a stea,am inceput sa o observ atent.Am miscat telescopul,am pozitionat galaxia la marginea ocularului,si tot mai mult imi parea a galaxie.Era micuta oricum.Nebulozitatea galaxiei era alungita,ceata facea un cerc rotund daca era prezenta.La urmatoarele observatii,o sa observ mai atent partea superioara a Ursei Major si o sa va zic cu exactitate.

Teo
30 Ian 2012 21:54


Cu siguranta nu era galaxie. Galaxiile nu seamana cu stelele, cu aspect oval sau spiral...in fine exista si galaxii neregulate sau eliptice...dar nu e cazul aici.

Galaxiile se vad la ocular prin instrumentele mici, asa ca un fum difuz, exact cum ai vazut M 31 Andromeda. In special se observa zona nucleului. Alte galaxii in Ursa Mare, nu ai cum sa vezi prin mica luneta de 6 cm. De fapt nici cele doua nu cred....dar nu ma pronunt, caci nu am facut prea multe observatii pe un cer bun de la tara prin instrumente mici.
Poate ne lamureste domnul Mircea Pteancu, ce galaxii se pot vedea in mod real ( nu teoretic ) printr-o luneta de 6 cm pe un cer bun. As fi curios ( in afara de M 31, M 33 si Milky Way a noastra ).

Oricum ar fi o minune sa le vezi prin luneta ta. :)

Continua observatiile cand va fi mai cald afara si cu siguranta vei descoperi multe minunatii pe cer.
Eventual roiuri globulare mai luminoase sau roiuri deschise.

Gaman Gabriel
30 Ian 2012 21:58


Si eu ce-am vazut?  :shock:

Teo
30 Ian 2012 22:00


Nu stiu.  Poate ai vazut chiar 1-2 galaxii... ramane de vazut.

Cred ca in afara de M 31 mai poti vedea si M 33 din Triangulum. Eu le-am vazut pe amandoua prin anii '95 printr-o luneta de 5 cm diametru la tara, vara. M 33 era extrem de palida, la limita vizibilitatii.
Eventual noteaza pozitia aproximativa in raport cu stelele din jur si cauta in Stellarium ori in atlas.

As fi curios, pentru ca voi lua si eu cu mine la tara luneta de 120/600 mm si eventual si pe cea Carton de 60 mm. Atunci voi putea face teste reale daca va fi senin, dar pana atunci merita sa investighezi tu posibilitatile micutului instrument, caci ai conditii bune acolo. :)

De aceea este bine sa iti faci un carnetel de observatii. :)

Erwin
31 Ian 2012 00:43


Pe un cer foarte bun se pot vedea M81 și M82 din Ursa Mare, dar sunt în spatele piciorului din spate, pe unde ar fi coada, dacă ursul ar avea una! :) Eu le-am văzut destul de bine cu refractorul de 80x900 și precis se pot vedea și prin 60x900 dacă permite cerul. Un binoclu de calitate 10x50 le prinde, așa că nu văd de ce nu s-ar vedea și cu luneta de 60mm.

Teo
31 Ian 2012 01:18


Mersi Erwin pentru lamuriri.

Pai atunci ii dam tema lui Gabriel, M 81 si M 82 ( desi asta a doua e mai intunecoasa ). :D

Eu mai am pana sa ma apuc de teme. Trebuie mai intai sa ajung pe la tara cu telescopul. 

De aici nu am nici o sansa decat la M 31 Andromeda si aceea se vede foarte palida.

ovi1001
31 Ian 2012 10:07


Gabriel : te-ai uitat cumva prin geam? De la o anumita inclinatie, stelele seamana cu niste galaxii eliptice. Cu ceva timp in urma am patit si eu asa cu Polaris, vroiam sa colimez telescopul  si nu stiam de ce se vede Polaris asa rau, sub o forma alungita. Pana la urma m-am prins :).

Erwin
31 Ian 2012 10:46


Măi băieți, nu ați știut că termopanul dăunează grav astronomiei de amatori?  :lol:

Gaman Gabriel
31 Ian 2012 10:59


Deocamdata va rog sa ignorati acest subiect pana cand nu verific eu din nou.Cum sa ma uit prin geam in timpul observatiilor astronomice?Am studiat atata timp astronomia.Cel mai bine e ca telescopul sa aiba contact numai cu cerul,fara geam,termopane si acoperise.In caz ca iar le vad,le desenez intocmai,scanez desenul si il postez pe forum.Dar ar fi ceva extraordinar daca as vedea o galaxie indepartata cu telescopul meu?Cerul e totusi misterios.E distractiv sa plimbi telescopul pe tot cerul.Cine mai stie obiecte DeepSky care se vad cu un telescop de 60mm,va rog sa imi spuneti.Vreau sa imi fac o lista cu obiecte de vazut.Multumesc si cer senin tuturor!!!!!!!  :D

Erwin
31 Ian 2012 11:26


A fost o glumă adresată lui Ovi și a altora ca el.  

Există un grup yahoo unde te poți înscrie și vei putea afla de la membrii săi ce observă: 60mmtelescopeclub@yahoogroups.com. Apoi atlasul TUBA pentru binocluri. În mod sigur vezi cu luneta ta ce se vede prin binocluri și sunt o mulțime de roiuri, nebuloase și galaxii pe care le poți vedea. Dar cred că s-a mai spus pe-aici.

zoth
31 Ian 2012 11:28


Arunca o privire aici:

http://60mm.free.fr/fr/L60_ciel_profond.php

sau varianta in limba engleza:

http://60mm.free.fr/en/L60_deep_sky.php

Spor!

Teo
31 Ian 2012 12:32


Atasez si eu inca doua pagini de la sfarsitul manualului de astronomie a lui Gheorghe Chis, in care sunt prezentate obiecte deepsky si roiuri de stele, accesibile telescoapelor mici. Nu se precizeaza insa cat de mici, dar cred ca pana in 10 cm diametru caci atat aveau telescoapele "de tip scolar " de la I.O.R. din acea vreme .

Gabriel, daca nu ai manualul, le poti descarca si printa.

Gaman Gabriel
16 Feb 2012 18:29

Hello!

Ma scuzati ca nu am mai postat de mult timp,dar scoala mi-a ocupat mult timp.Vreau sa fac un UPDATE  :D .

Nu am mai facut observatii astronomice de o luna si ceva.Atmosfera este foarte turbulenta,a nins intr-una si stratul de zapada este peste 60cm.In plus,e si foarte frig,dar observ ca usor,usor se incalzeste vremea.Acum am echipamentul complet pentru observatii astronomice.Un bun prieten din America m-a ajutat cu echipamentul astronomic,si acum am :

- 5 oculare Plossl (32mm,17mm,13mm,8mm,6mm) + o lentila Barlow 2x de calitate inalta;
-7 filtre colorate si un filtru Lumicon DeepSky (pentru urmatorul meu telescop)
-aproximativ 250 de folii de ceolofan colorate (firma se numeste Roscolux;sunt de foarte buna calitate si sunt aproape exact ca filtrele din sticla,numai ca nu au sticla)
-un filtru solar Seymour Solar de calitate foarte buna,din sticla metalizata.Azi l-am probat pe Soare (erau nori de ceata pe cer,conditiile nu erau bune pentru observare) si Soarele arata foarte frumos prin el,de culoare portocalie-inchis.Nu am vazut nici o pata solara,deoarece am stat 30 de secunde sa ma uit la el si norii acopereau detaliile.

Telescopul meu e ''sanatos'' si acum am tot ce am nevoie pentru observatii astronomice si solare.
Pe 3 martie sper sa fie cer senin si transparent,pentru ca vreau sa ii arat lui Marte ca pot sa il vad mai bine  :) .

Va multumesc tuturor celor care m-ati ajutat pana acum si sper sa aveti parte de observatii astronomice indelungate.Vine primavara!

P.S. : Nu vreau sa ma laud cu noile accesorii,am vrut doar sa afisez echipamentul meu.Cu timpul sper sa strang bani pentru un Dobson,sa trec la alt nivel.Deocamdata am de vazut multe detalii pe Jupiter cu noile filtre,poate si cativa nori de pe Venus,calotele polare de pe Marte,Saturn(inca se ascunde de mine) si alte observatii DeepSky si la stele duble.

Afisez niste imagini cu echipamentul meu.Cer senin!!!  :D

Teo
16 Feb 2012 19:50


Sa le stapanesti sanatos Gabriel si sa te bucuri de ele !

Totusi, filtrul tau solar, de ce arata asa "cret" ( sifonat ) ?

E cumva o folie protectoare pe el care se indeparteaza ?

Ma refer la poza pe care ai facut-o tu.

Gaman Gabriel
16 Feb 2012 19:59


Teo : Filtrul solar e asa de cret pentru ca este exact ca o oglinda,si reflecta aproape tot.In cazul de fata,pe el se vede tavanul   :lol:  .

Teo
16 Feb 2012 20:06


Super ! 

Deci fara sa vrei, am aflat ca ai un tavan foarte cret !  :lol: 

Abia astept primele filmari si poze prin noul tau filtru solar. :)

Gaman Gabriel
22 Feb 2012 21:57


Salut tuturor!

In seara asta,la indemnul unui bun prieten,am iesit sa vad Marea Pata Rosie.Am luat telescopul,l-am echipat cu toate ocularele si cu filtrul albastru.Cerul era foarte senin,asa ca m-am si bucurat.Pe cer apareau 2 planete foarte luminoase : Jupiter si Venus.Am indreptat telescopul spre Jupiter si am inceput usor...cu ocularul de 17mm,apoi cel de 13mm si 6mm.Cu ocularul de 6mm se putea vedea cele 2 benzi ale lui Jupiter.Am infiletat filtrul albastru la ocularul de 6mm si am privit din nou.Benzile erau acum mai inchise,dar nici urma de Marea Pata Rosie,din cauza atmosferei.Apoi,am indreptat telescopul spre Venus.Era foarte luminos...dar acolo turbulenta isi spunea cel mai bine cuvantul.Cu toate astea,am vazut foarte bine faza lui Venus.Cu coltul ochiului,am vazut Cassiopeia.Am schimbat cu ocularul de 32mm si am urmat directia spre galaxia Andromeda.Dupa 3 minute,am gasit-o.Ocularul de 32mm face diferenta...galaxia se vedea foarte bine iar langa ea (in partea de sus) se vedea M32.Apoi,m-am deplasat pana in gradina cu telescopul si acolo e locul perfect pentru observatii.Mai intai,am indreptat telescopul spre Nebuloasa din Orion.Cu ocularul de 32mm,nebuloasa se vedea foarte bine si m-a impresionat.Cu ocularul de 13mm am vazut Trapezium si este prima data cand il vad.Dupa 10 minute de observatii la Nebuloasa din Orion,am decis sa ma ''plimb'' cu telescopul pe cer.Am pus ocularul de 32mm si am vazut mii de stele.Sirius se vedea stralucitor si foarte luminos.Am ales partea din stanga lui Sirius si acolo,ce m-a impresionat,era o adunatura de stele imprastiate dar luminoase.Nu stiu daca ar putea fi un cluster,asta o sa descopar pe parcurs.Marte rasarise si ma gandeam ca as putea sa vad cateva detalii pe acolo.Din pacate,Marte era sub 30 de grade iar turbulenta era mare,nici urma de calota polara.

Acestea sunt observatiile astronomice de pe 22 februarie,incepand cu ora 19 pana la 20:15.Aceasta a fost una dintre cele mai reusite seri de observatii astronomice si sunt mandru de ce am vazut.

Imi voi continua observatiile astronomice si voi profita de fiecare cer senin.Nu ma limitez numai la observatii noaptea,ci si observatii solare.Noul filtru solar imi da posibilitatea sa observ pete solare si alte fenomene cum ar fi tranzite si eclipse.Cu cateva zile in urma am realizat cateva fotografii la Soare si le-am postat la o sectiune dedicata.Poate unii dintre voi ati vazut pozele.

Sunt fericit ca telescopul are imagini mai bune acum (prietenii stiu de ce).

Va urez tuturor cer senin si multe observatii astronomice !  :D