-----------------------------------
Adrian Sirean
23 Oct 2011 23:32

Tub optic 200/1000 pe NEQ3
De curand am achizitionat un SW 150/750 pe montura ecuatoriala NEQ3. Intentionez sa mai achizitionez un tub 200/1000 tot de la SW insa am o mare nelamurire si anume: suporta oare montura NEQ3 un tub de 200/1000? Si ma intereseaza doar vizual.

Cel de 150 l-as lua cu mine la munte sau prin concedii iar cel de 200 va sta frumos acasa asteptandu-ma din delegatii. Pe anumite site-uri se specifica cum ca greutatea maxima suportata de un NEQ3 ar fi de 8 kg. Cam atat are si tubul de 200/1000 deci ar fi la limita sau putin peste. Repet ma intereseaza doar vizual. Probabil ca multi o sa spuneti ca un EQ5 ar fi mult mai indicat pentru 200/1000 insa nu dispun de cash pentru inca o montura de vreme ce am deja un NEQ3. 

Si acum partea interesanta:
Am vazut pe aceleasi site-uri ca EQ5 suporta pana in 12 kg maxim. Cu toate acestea un tub de 254/1200 care are peste 12 kg fara accesorii este comercializat in varianta cea mai ieftina cu EQ5. Ar fi la limita limitelor. Nu ar fi acelasi caz ca un NEQ3 cu tub de 200/1000? Iata si linkul http://magazin.telescop-expert.ro/telescop-skywatcher-2541200-eq.html

Eu nu inteleg un lucru: cand zice ca suporta maxim 12 kg inseamna ca daca pui mai mult se rupe sau doar nu mai da randamentul dorit?

PS: Nu vreau sa renunt la tubul 150/750 iar montura dobson iese din discutie.
Voi ce credeti despre ce am scris mai sus? Multumesc

Adrian Sirean
24 Oct 2011 00:33


Tot eu sunt. Ca o completare observ ca foarte multi dintre voi au echipamente mult mai grele pe monturi modeste de exemplu tub de 254/1200 pe EQ5 sau tub de la dobson de 8 inch plus luneta 90/900 pe aceeasi montura EQ5.

Oricum in viitor va urma un EQ5/NEQ5/HEQ5 dar intre timp poate merge sa storc la maxim NEQ3-ul.
Sincer nu am nici o idee de aceea am apelat la voi fiind mult mai experimentati ca mine, un biet incepator dar in acelasi timp foarte pasionat.

O seara placuta.

Erwin
24 Oct 2011 00:35


Desigur, ca la orice produs e vorba de niște coeficienți de siguranță atunci când e proiectat. De rupt nu se va rupe, doar va vibra și se vor uza mai repede angrenajele din cauza solicitării mai mari. Dacă aveai în plan să folosești 2 telescoape era bine să iei întâi o montură solidă care să-l ducă pe cel mare. Cel mic sigur nu tușea. :D 

La vizual îți recomand călduros o montură alt-azimutală. E mult mai stabilă și mai lesne de manevrat, chiar dacă nu ai o mișcare de urmărire. Dobson e perfectă pentru un 200-254. 

P.S. Sau poți construi o montură piston! :D

Laurentiu
24 Oct 2011 07:21


Nu merge 200/1000 mm pe EQ3 nici daca te dai peste cap si intru-un sens si in celalalt  :cry: 

Si eq5 de abia tine un tub de 200 (numai pentru observatii vizuale si... sa nu bata vantul  :?).

ursamajor
24 Oct 2011 11:47


Cred că dacă bate vântul nicio montură de-asta obișnuită (chiar și EQ6) nu prea face față, dacă e împerecheată cu un tub mare.
Eu am 200/1000 și de curiozitate l-am cântărit: are 9,5 kg, cu tot cu căutător. De aceea, ghidarea încă mai are de așteptat, fiindcă caut o soluție gen finder-guidescope. Îl am împerecheat cu HEQ5, tot la sfaturile unor membri de pe forum. A fost un efort considerabil pentru mine dpdv financiar, dar sunt ceva mai optimist în ceea ce privește viitoarele poze ce le voi face cu el. Acum revin, după ce am avut niște mici probleme de reglaj jocuri pe RA la HEQ5, am observat că dacă bate nițel vântul vibrează tubul de-i sar capacele, evident astronomic vorbind, căci nu se vede cu ochiul liber mișcarea tubului. Însă când privești prin ocular un Jupiter/Saturn/Marte la 2-300x, se vede.
Și eu mi-aș dori să mai am o montură pentru vizual, sau măcar să-mi adaptez un laser pe tub, ca să fac căutarea mai simplă cu ecuatoriala. Mă bate gândul la o montură piston, dar cere timp și ăsta cam lipsește...

Laurentiu
24 Oct 2011 12:16


HEQ5 e mai solida decat EQ5, nu vorbim despre acelasi lucru  :wink:

ursamajor
24 Oct 2011 12:50


Păi tocmai de-aia spuneam și eu; dar vântul dacă bate, e tot un drac. Eu cred că alta e buba, cel puțin la tubul meu. Ori vibrează fiindcă e prea firav (tabla aia subțire nu-mi dă impresia de solid), pentru o dimensiune constructivă totuși mare, ori mișcă naibii ceva înăuntrul lui, ceva optică (oglinda, poate?)... Încă sap și nu dau de apă.  :mrgreen:

On topic: am precizat amicului că greutatea (mă rog, masa) tubului + căutătorul (dacă mai pui și-un ocular d-ăla țapăn crește) este de 9,5 kg, nu 8 kg. Cu un ocular planetary sau hyperion se duce în 10 kg, așa că depășește valoarea indicată pentru NEQ3. Dar când n-ai altă montură, o poți folosi fără probleme pe cea pe care-o deții. Poate în viitor va urma alta. Și din ce ai spus, pare o certitudine.

auriga
24 Oct 2011 12:59


off-topic- heq5-ul meu a dus fotografic 5 minute incarcatura tub 200mm f/4.5 , 7kg - tabla extrem de subtire - plus inca circa 1-1.5kg de echipament (camere, luneta ghidaj), si doua contragreutati. un vant nu foarte puternic nu pare sa influenteze deloc ansamblul - privit in timp real pe graficul de ghidaj.

achy1978
24 Oct 2011 14:11


............ De aceea, ghidarea încă mai are de așteptat, fiindcă caut o soluție gen finder-guidescope. ......

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p641_Off-Axis-Guider---nur-9mm-Baulaenge---T2-Anschluss---fuer-CCD.html

ursamajor
24 Oct 2011 14:43


Știu de soluția aceea. Prea scumpă pentru mine. Mulțumesc, oricum.  :)
Sap încă pentru o variantă cu finderscope. Aștept unul SH să-i pot face de petrecanie, că de al meu nu mă-ndur, că prea e frumușel. :D