-----------------------------------
neox
01 Noi 2011 02:31

Refractor Jaegers 82mm F/15
Na c-am comis-o 8)  :mrgreen: . Pana la urma aroma de refractoare Jaegers pe cale de disparitie m-a ajuns de la Surplus Shed asa ca am comandat un obiectiv de 83mm F/15 cu tot cu celula. 
Desi ma tenta sa ma arunc la unul de 4" F/15, faptul ca nu sunt acoperite antireflex plus ceva dubii de la cei care le-au achizitionat deja m-am decis la fratele mai mic de 83mm/1200mm dar care a primit review-uri excelente.

Obiectivul e spatiat dar nu pare a fi Fraunhofer (cel putin nu unul normal) pentru ca spatiul intre lentile e mare, distantierul are mai mult de 2mm (n-am apucat sa masor exact). Totusi nu e o greseala pentru ca altii care l-au folosit deja confirma rezultate foarte bune.

Normal ca se pare ca baietii de la SShed l-au montat nitel invers in celula incat semnele de pe margiena sticlei n-aveau nici un sens pana am descoperit ca un element trebuia rotit. 

Refractorul Jaegers o sa fie un proiect pentru viitorul cat de cat apropiat, sper sa ma pot apuca de el cat mai repede in functie de materiale si fonduri dar abia astept sa pot trage o privire prin unul din ultimele obiective ramase in lume  :wink:

Erwin
01 Noi 2011 09:04


Felicitări, neox! Așteptăm povestea cu sufletul la gură... :D Cu uber-refractorul faci deja observații?

neox
01 Noi 2011 10:33


Merci fain  :) !

Uberfractorul e deja veteran :wink: . Vara asta cel putin am observat mult cu el dar e un RFT cu camp plat ceea ce l-ar face mai bun pe astrofoto. Pe viitor l-as putea folosi foarte bine ca luneta de ghidaj.

zoth
01 Noi 2011 11:42


Daca ai avut norocul sa nimeresti un obiectiv bun, dupa ce vei duce constructia la final vei putea constata potentialul adevarat al unui acromat cu focala lunga.
Asta bineinteles dupa cateva sedinte de observatii in care se va face si acomodarea cu noul instrument.
Sa nu uiti ca o asemenea luneta cere o montura capabila si mai ales un trepied cu factor bun de amortizare a vibratiilor, altfel observatiile cu el se pot transforma in chin.
Sigur spatierea pe care o are nu este gresita, obiectivul tau pare a fi un design Baker aplanat si poti verifica lucrul asta prin inlaturarea inelului de spatiere si apropierea celor doua lentile.
Daca vei constata o tendinta puternica de lipire intre cele doua lentile cand sunt aduse in contact inseamna ca este un Baker.
Daca tendinta constatata nu este foarte convingatoare poate fi o corcitura intre Fraunhofer si Baker cu nimic mai prejos decat niciunul din cele doua daca este optimizat corect.
Nu am inteles totusi daca 83 este diametrul lui fizic sau cel util, poate revii cu o lamurire si poate masori si grosimea inelelului spatiator mai exact.
Am si eu un proiect asemanator "pe teava", tot un Baker dar de 80mm diametru util (83mm diametru fizic) si raport focal 14,8. Obiectivul in cauza va lucra cu o spatiere mai consistenta, de 3,7mm.
Mult spor!

neox
01 Noi 2011 21:36


Am facut masuratori mai de nadejde la obiectiv si cifrele stau cam asa:

Diametru sticla - 84,5mm (nu pricep de unde 83 mm (3,25" din proespectele vechi)
Dieametru inel de fixare (la interior) - 81,5mm
Inel de spatiere - 2,5mm
Foacala se zice ca-i 1219mm dar n-am apucat sa masor pe viu, dar probabil e foarte pe aproape.
 
Am facut testul cu lipirea lentilelor si este o oarecare tendinta dar nu foarte puternica deci presupun ca R2 si R3 sunt destul de diferite. Deci se poate sa fie ceva intre Baker si Fraunhofer.

Ce ma bucura e ca acoperirea antireflex (si sticla in general) arata practic in stare perfecta, fara zgarieturi sau alte urme. Am curatat tot obiectivul si acoperirea arata foarte frumos in nuanta discreta violeta pe toate suprafetele asa ca pot rasufla usurat ca cei de la SShed au tinut obiectivul in conditii bune  :) .

As fi vrut sa fac un test pe autocolimare dar din pacate n-am nici filtre inguste si nici o oglinda plana buna. Asa ca ramane sa fac test pe stea cand vine vremea, desi am incredere ca o sa dea rezultate foarte bune avand deja confirmarea catorva colegi de pe CN. 

La 80mm f/15 cel putin teoretic performantele ar trebui sa semene cu un apocromat cred, mai putin pe violet poate (ca si raspuns cromatic), nu?

catalin dumitru
02 Noi 2011 11:45


Grosismente mari cu oculare nu prea puternice ! Asta-mi place la nebunie.
Are sa iasa o bazooka pe cinste.
Sa ne tii la curent.
Spor la lucru.

catalin.

zoth
02 Noi 2011 12:40


Intradevar, grosimea inelului de spatiere de numai 2,5mm nu indica faptul ca obiectivul ar fi un Baker "pur sange" dar asta nu-i problema, avantajul cel mare este ca la spatierea asta ai suficient loc de manevra pentru corectia sfericitatii in caz de nevoie.

Un obiectiv de 80 mm cu f15 poate ascunde in discul principal de difractie tot cromatismul rezidual si sferocromatismul spectrului principal vizibil (intre rosu si albastru) in conditia in care aberatia de sfericitate este bine corectata.
Pentru o vizualizare mai exacta am sa pun pe seara diagramele spot rezultate pe un obiectiv cu parametrii similari pe care lucrez acum.
In afara de avantajul amintit de Catalin ar mai fi faptul ca pe un astfel de obiectiv ocularele lucreaza mult mai bine si nu in ultimul rand cel mai mare atu asupra unui apocromat ar fi domeniul larg al zonei de focus pe care acesta il ofera. Pe langa faptul ca senzatia este deosebita scapi si de obligativitatea focuserului cu demultiplicator.

Spor!

neox
02 Noi 2011 16:56


Multumesc Catalin si Zoth pentru aprecieri si clarificari :) !

Da intradevar, spatiul mare intre lentile lasa loc de tuning   :) , numai ca e mai greu de gasit/facut alt inel de spatiere sau alt material care sa fie adecvat. 

Zoth, chiar sunt bine venite cateva diagrame cu performantele unui obiectiv asemanator :wink: .

Pentru proiect cea mai mare lipsa o gasesc la capitolul tub. As avea nevoie de o teava de aluminiu de 100mm (cu pereti de maxim 2mm) pe 1 metru lungime. Dar in comertul nostru "socialo-nationalo-vai de el" cam greu de gasit la bucata. Am vazut orientativ pe eBay in Anglia teava de 100 pe 1,6mm ce ar fi ideal, oare pe unde s-ar putea gasi la noi asa ceva?? 
Vreau sa fac de asemenea si suport cu colimare pentru celula Jaegers, din aluminiu + inelul de prindere al focuserului. 

Pe langa observatiile normale cel mai mult astept sa vad cum se comporta la observatii solare. As vrea pe viitor sa anexez si un modul care sa transforme luneta in coronograf :wink:

valy
02 Noi 2011 17:02


Poti sa faci un tub din "materiale compozite", cel putin aici ai libertatea sa if faci la ce diametru vrei si cu ce grosime vrei.

Erwin
02 Noi 2011 17:39


Încearcă la Amari, au și ceva țevi de Al, probabil la comandă. În catalog am văzut că sunt de 100x2 mm.

danto1313
02 Noi 2011 18:14


neox,
 
 iti doresc mult spor la mesterit!Cauta pentru tub, teava de aluminiu de la irigatii.Este exact ce ai tu nevoie.Are diametrul interior de 100mm si cu putin noroc poate dai de una mai putin ovalizata.Chiar si asa nu-i problema mare pentru ca ai piese de capat si baffles.Si eu am prins microbul refractoarelor si cu ocazia asta mi-am dat seama ca nu am postat materialul referitor la un refractor 90/f11 carea vazut de mult prima lumina.Poate ma voi invrednici in curand.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5495&postdays=0&postorder=asc&start=15

          Numai bine!

neox
02 Noi 2011 19:23


Merci mult pentru sugestii baieti :)!

Da imi amintesc de refractorul tau, danto   :wink: . Foarte frumos lucrat! Cum se comporta pe teren?
Teava de care zici ar fi ideala dar sa vad pe unde mai exita teava de irigatii? Mai exista termenul asta in limba romana :twisted: ? 
O sa mai fac cateva intrebari pe la vreo doua firme cu profile din materiale neferoase inclusiv la cea indicata de Erwin, dar am sperante destul de rezervate :roll: .
Chestia cu materialele compozite o las ca ultima instanta in caz ca raman fara alte optiuni. E foarte interesanta idea numai ca implica un pic de bataie de cap in plus; mi-ar trebui intai o "matrita" pe care sa fac tubul, plus ce materiale compozite as putea folosi....
Pana atunci ma gandesc sa incerc o asamblare provizorie sa vad ce poate obiectivul, pe un tub de...carton pentru tinut sulurile de hartie. Obiectivul si focuserul l-as monta pe inele de lemn care le tai pe bormasina cu coloana. Recent am achizitionat o unealta la care ma gandeam de mult, un "cutter" circular reglabil de la 40mm-200mm cu cutit HSS, foarte solid care merge si pe metale moi.

catalin dumitru
02 Noi 2011 23:49


Neox , vezi ca sunt niste tuburi de copiator de un metru lungime si de vreo 80-82 la interior.

Cel pe care il am eu e un adevarat tun , are 90mm la exterior si cantareste vreo 1.5 kile. 
E din ala mai vechi , acoperit cu seleniu , dar sunt sigur ca exista si variante mai subtiri din alea acoperite cu polimer fotosensibil.

Daca gasesti mai faci doar o adaptare scurta tronconica , intre tub si celula  si va iesi ceva destul de elegant .  Mai trantesti si un parasolar de vreo 10 cm diam. , suficient ca toti jandarmii de pe strada sa se uite lung si banuitor dupa tine :D .

catalin.

neox
03 Noi 2011 00:10


Da suna bine, sa vad daca gasesc pe la baietii de la Xerox. Desi as vrea sa fie un pic mai larg pe interior sa las ceva mai mult loc intre conul de lumina si peretele tubului sa nu dau sanse la lumina parazita.


Mai trantesti si un parasolar de vreo 10 cm diam. , suficient ca toti jandarmii de pe strada sa se uite lung si banuitor dupa tine  :D .

Nee...Ii poftesc la ocular :wink: ...dupa care le tai bilet :lol:

catalin dumitru
03 Noi 2011 13:02


Daca ai sa-i impingi vreo 10-15 diafragme bine executate , scapi la sigur de orice lumina parazita.
Eu am montat odata 7 sau 8 pe doar 20 de centimetri. Efectul a fost colosal. Inainte de asta credeam ca obiectivul are aberatii geometrice severe.

Am pus diafragme chiar si la un parasolar de mici dimensiuni. Ma gandescsa incerc ceva mai complicat , anume un parasolar retractabil cu diafragme pliabile.
Trebuie insa sa modific vreo 4 sau 6 antene telescopice pentru treaba asta dar stau cam rau cu timpul.

Chestia cu taiatul biletului cica ar merge bine pe litoral. Mia povestit un amic , ce imbulzeala a vazut la mare in jurul cuiva care avea montate doua refractoare pe plaja. Cica le arata 'vulcanii' de pe Luna.

catalin.

neox
03 Noi 2011 13:50


Am facut aseara schita cu o teava de 100x2mm si se pare ca n-am nevoie decat de 4 diafragme, care a patra e de fapt in tubul portocular. Sunt asezate in asa fel incat se "umbresc" una pe alta si nu e vizibil deloc peretele tubului. Pe de alta parte au iesit o groaza de diafragme la parasolar :) (ma mai gandesc daca o sa le folosesc acolo sau pun numai velur). Idea e ca daca te uiti in tub prin portocular la prima diafragma chiar langa muchie vezi baza la urmatoarea diafragma si asa mai departe. Bine-inteles ca intre diafragme vine velur deci ar trebui ca interiorul tubului sa fie negru taciune :wink:

valy
03 Noi 2011 14:06


Daca diafragmele umbresc complet interiorul tubului, mai e nevoie de velur?

zoth
03 Noi 2011 14:38


Velur sau tub inegrit corespunzator deoarece lumina parazita poate intra in obiectiv sub unghiuri semnificativ mai mari decat cea care vine de la tinta vizata.

valy
03 Noi 2011 15:06


Da dar inelele se calculeaza tinand cont si de parasolar (lungime, diametru). Teoretic n-ar trebui sa intre lumina directa deloc, doar reflexii din suprafata interna a parasolarului, dar ii pui velur si lui.

zoth
03 Noi 2011 15:32


Nu, diafragmele sunt calculate si pozitionate astfel incat sa umbreasca secvential tubul dinspre portocular spre obiectiv, nu invers.
Daca ai vreo saracie de luneta pe acasa uita-te prin ea.

neox
03 Noi 2011 16:29


Asta e schita de care ziceam. Nu e absolut definitiva, diafragmele care vin in portocular se modifica daca scurtez un pic tubul optic sa am cursa mai mare spre interior.
Am incercat si parasolarul sa-l diafragmez incat numai lumina care vine dinpre obiectul vizat sa intre in obiecitv. Am tinut cont sa nu vignetez campul.

Sunt cam stufoase schitele dar cam greu de comprimat la scara mai mica. :?

valy
03 Noi 2011 16:35


Nu am "saracii" la care sa ma uit, imi pare rau dar discutam doar de la zeiss/tak in sus  :lol: 

Eu intelesesem ca diafragmarea are ca scop sa nu intre razele in tub, iar daca ajung sa nu se reflecte catre ocular. Aici e o schema: http://www.berfield.com/baffles.html. Exceptand prima diafragma, de langa obiectiv, restul se calculeaza in functie de lumina care intra in tub (razele verzi). In poze nu am parasolar, daca as fi avut ar fi fost mai inclinata raza verde si ar rezulta un numar mai mic de diafragme. 
Asa chiar daca din ocular vezi zone din interiorul tubului, totusi aceste zone sunt complet umbrite (lumina nu ajunge la ele, ca e oprita de diafragme).
Practic ce a desenat neox in a doua poza ar fi o supradiafragmare?! (adica ar fi mai dese decat daca ar folosi ce a scris nenea in linkul dat de mine).
Sau iar am eu o perceptie gresita a lumii inconjuratoare?

neox
03 Noi 2011 17:47


Am tratat parasolarul si tubul separat, adica, la parasolar dupa cum spuneam e diafragmat incat doar lumina care vine dinspre obiect trece prin obiectiv. In continuare conul de lumina care trece prin diafragmele din tub pozitionate in asa fel incat ca ocularul nu "vede" decat obiectivul nu si peretii tubului. E o exprimare mai plastica stiu :roll:  nu foarte tehnica dar cred ca are sens :) .
Pe de alta parte e cam exagerat 8) dar nici nu strica :wink: .

danto1313
03 Noi 2011 18:21


Poti renunta linistit la inelele din parasolar.O vopsea negru-mat e suficienta si-ti simplifici munca.Ai putea,daca permite materialul,sa faci microbaflle ca la aparatele foto.Ar fi mai usor sa le faci la strung decat sa tai nenumarate inele. :wink: .Alta varianta ar fi autocolant gen velur, numai ca asta aduna mult praf si scame.

Erwin
03 Noi 2011 21:27


Eu am folosit metoda de pe site-ul dat și de Valy. Însă, deoarece tubul meu este mai îngust decât lentilele cu 5mm nu am avut altă soluție decât de a căptuși cu velur negru primul tronson aflat între bucșa de adaptare dintre celulă și tub și a doua diafragmă. Acolo am lăsat și un umăr din materialul bucșei și care este prima diafragmă. În total cu tot cu diafragma de la portocular am 4 bucăți. Înainte de a monta celula obiectivului și înainte de a pune velur negru în tub m-am uitat prin el dinspre portocular, fără ocular și am văzut multă lumină reflectată în acel tronson deși era vopsit cu negru mat. După ce am pus velur totul a fost OK. Înainte de diafragmare am făcut câteva probe și era un dezastru total din cauza luminii parazite, în plus omisesem să vopsesc corpul de aluminiu al focuserului în partea frontală care închidea tubul și strălucea ca o oglindă, astfel încât vedeam o imagine fantomă care focusa în altă poziție.

zoth
03 Noi 2011 22:02


Scuze ca intrerup sirul discutiei dar promisesem ceva cu vreo doua zile in urma.
Neox, uite mai jos cam ce am obtinut pentru un obiectiv de 80 f15 din sticle obisnuite.
Nu este obiectivul pe care lucrez acum dar undeva foarte aproape.

neox
04 Noi 2011 00:16


Zoth multumesc frumos pentru grafice!
Ah da...o frumusete! Imi place tare cum se strange toata lumina in discul de difractie  :wink: 
Presupun ca diferenta majora fata de un...hai sa fim mai indulgenti....semi-apocromat ar fi distanta intre 'verde' si spectul secundar? La semi-/apo liniile spectrale sunt mai bine adunate in focus, nu?

Nu vreau sa deturnez topicul dedicat acromatizarii aici :) , doar imi verificam cunostintele  8) .


Cat despre diafragme interioare si parasolare mai este pana atunci :wink: . Desenul cu parasolarul a fost mai mult un exercitiu, nu neaparat ceva definitiv. Desi, am o gramada de CD-uri vechi cu care ma pot juca sa le tai cu cutterul circular   :) .

Erwin
04 Noi 2011 00:28


Eu am făcut inele la strung din aluminiu care au rol și de rigidizare, sunt destul de groase, am prevăzut un diametru mai larg și un umăr pe care am lipit diafragmele propriu-zise, tăiate cu compasul cu vârfuri ascuțite (trusă de desen Richter) din carton negru mat de 120gr/cmp (de copertă). În acest mod diafragmele stau foarte bine la locul lor și au o grosime mică la muchie, inelul rămânând în umbră.

zoth
04 Noi 2011 22:52


Am mai vorbit de spectru secundar sau rezidual prin topicul meu de acromatizare dar poate nu am fost suficient de explicit.
Am facut mai jos un crop din graficul precedent pe care am marcat spectrul secundar, sper in felul asta sa se inteleaga mai bine.
Spor in continuare!

neox
10 Dec 2011 01:28


Ca sa nu zic ca nu m-am apucat de proiectul asta am inceput de la coada la cap nitel, mai exact cu focuserul. :) 

Zic multam inca odata cu ocazia asta lui @Liliensternus@ pentru piesa in discutie :wink: !
Pastrand spiritul clasic al obiectivului Jaegers cat si a lunetelor 'lungi' focuserul este un R&P de 2" foarte bun din cate mi-am dat seama. Se misca nesperat de fin, fara sa se simta nici o scapare sau blocare. Pe de-asupra e...imens :mrgreen: , metal sanatos  :wink: . Tubul portocular dupa cum am descoperit mai tarziu putin se pare ca e din otel, presupun pentru ca fiind destul de subtire sa previna flexarea.

Dar, desi arata bine si functioneaza cam la fel nu-i strica putin tuning si cosmetizare :) .

Focuserul cum l-am primit...





Am dezasamblat tot pana la ultimul surub, am curatat vaselina veche de pe cremaliera si la interior.


Pentru cosmetizare am inceput cu tubul portocular care lasa de dorit :? , urme grosiere lasate de la strunjire. 



Pasul urmator a fost sa smirghiluiesc fin in mai multe etape pana la granulatie de 1200 (mai fin n-am gasit). Pentru luciu oglinda (aproximatic) am folosit pasta de polisat metale Nigrin din Praktiker. 
Rezultatul final nu-i chiar asa perfect cum vroiam, inca se vad urme lasate de cutit fiind prea adanci, dar imbunatatirea e majora totusi. Aici m-am prins ca tubul de fapt nu-i din aluminiu pentru ca se smirghiluia foarte greu  :roll: , cred ca am pierdut vreo doua ore cu asta.



La sfarsit am tapetat la interior cu velur negru pentru reflexiile parazite.

neox
10 Dec 2011 01:31


Urmeaza corpul focuserului care era ciobit pe ici pe colo asa ca merita o vopsea noua sa ia ochii :) .

Primul pas, slefuire dupa care putin grund care cred ca o sa-l aplic maine...


Erwin
10 Dec 2011 02:23


Sunt aproape sigur că e din oțel, după culoare, poate chiar ceva inox. Ai încercat cu un magnet? Faptul că dinții cremalierei și pinionului sunt înclinați îl duce într-o clasă superioară, e un focuser "beton"! Încă o sculă super, marca "NEOX"! Spor!

neox
10 Dec 2011 02:58


Merci frumos Erwin  :) !
Nu e inox ca am constat dupa smirghiluire care am facut-o pe ud, ca la interior incepea sa se oxideze asa ca am curatat rapid cu WD40. 
Pacat ca au facut strungaria asta la repezeala, puteau sa curete mai bine la trecerea finala dar presupun ca asta adauga la pret :roll: . Oricum sunt multumit de rezultat, mai bine decat cand era nou :) .

Da, dintii inclinati au fost un aspect pentru care l-am luat si nici nu sunt uzati, chiar nu se simtea deloc miscarea dinte pe dinte. Cred ca dupa ce aplic vaselina noua pe litiu plus tubul polisat ar trebui sa mearga ca untu' :wink:

Tavi F.
10 Dec 2011 13:26


Ai testat obiectivul (chiar si nemontat in tub)? 
De fapt, care item l-ai cumparat tu de la SShed? Eu am vazut expus un tip de obiectiv avind caracteristicile enuntate de tine, doar ca lentilele se livreaza varsate, fara celula, si n-au straturi antireflex. Ofereau si celule separate, dar pentru niste lentile mai mici.

Tinind cont de faptul ca in viitorul apropiat, nu ma pot apuca de realizarera unui acromat ceva mai mare, si eu sint interesat de un astfel de obiectiv (nu neaparat Jaegers): D80mm; F/15... iar acum studiez posibilitatile.

Vad ca ai achizitionat un focalizator bun! Spor la lucru!

neox
10 Dec 2011 15:34


Merci Tavi! :) 

M-am uitat si eu pe situl de la SShed si intr-adevar se pare ca nu mai au versiunea cu antireflex. 
Ce au in prezent e la fel cu al meu dar sticla simpla. 
Cand am cumparat eu aveau si celula potrivita pentru obiectiv in stoc si mi l-au montat ei de acolo. 

N-am apucat sa fac un test foarte serios dar la o verificare rapida se prezinta foarte bine. Desi era evidenta lumina parazita foarte mare (am testat fara tub) imaginea era foarte buna. Vreu totusi sa-mi procur de la ei si o oglinda plana de 100mm nealuminzata (mai ieftin) sa fac test prin autocolimare. E posibil sa trebuiasca rotite lentilele intre ele sau poate modificata spatierea putin. Mi-au dat si inelul de spatiere dar nu ma bazez numai pe ce zic ei, ar fi pacat sa nu explorez intregul potential al obiectivului. 
Nu stiu daca sa recomand sau nu obiectivul asta dar din ce am discutat pe CN e unul dintre cele mai bune obiective mici de refractor, in plus pretul mi s-a parut avantajos fata de ce se vehiculeaza pe la categoria chinezarii. Presupun ca mai intervine si norocul sa primesti un obiectiv bun.
Avand in vedere totusi ca Jaegers a disparut deja definitiv, iar ultimlele obiective incep sa se rareasca si ele ai putea sa faci rost de unul cat mai sunt, chiar si neacoperit. Am mai vazut din cand in cand cate unul de vanzare la perosane fizice dar cereau mult mai mult decat pe SShed.

Tavi F.
10 Dec 2011 22:33


Da, e buna o astfel de luneta la casa omului!
Probabil ca in urma unei achizitii reusite de la SShed (in sensul ca primesti niste componente optice intocmai asteptarilor tale), rasufli usurat si esti bucuros.

Conform cartii Telescope Optics, raportul F/D minim trebuie sa aiba valoarea Nmin=0.122*D, pentru ca aberatia cromatica reziduala sa fie tolerabila si sa putem vorbi de fapt despre un obiectiv acromatic. Diametrele mari devin impractice, ori influenta negativa a spectrului secundar creste peste acea limita admisa de autorii cartii mentionate.
Ce as vrea, ca in viata asta, sa pot arunca o privire printr-o refractor istoric, clasic, avind D=(200)250..350mm; F/15..F/18. Am citit pareri ale mai multor astronomi amatori care se declarau incintati de imagini, cu toate ca erau scaldate in albastru... (asupra acestui aspect am o idee, de la testele pe simplete). Probabil detaliile pe verde se incapatineaza sa apara si sa fie totusi suficient de pregnante. 

Revenind la 80-ul F/15, teoretic bine acromatizat, coeficientul acromatizarii x (sa-l numesc asa) = 0.1875... ceea ce e foarte bine (rezulta si din diagrama spoturilor), n-ar trebui sa vezi halouri ale culorilor primare in jurul astrilor sau la contururile obiectelor bine contrastate de fundal (poate cel mult un albastru infim/total inofensiv, daca il cauti).
Din testele mele practice (inclusiv pe un SShed, D100mm; F600mm diafragmat la diverse valori) mi-am impus o limita a "x-ului" de 0.15.

Referitor la optimizari, acestea sint benefice. Sper sa nu fie cazul, dar in eventualitatea unui astigmatism axial (cilindricitate), poti roti lentilele. 
Si eu detin o luneta acromata D60/700mm, care initial avea un usor astigmatism si o supracorectie a aberatiei de sfericitate. Desi acromatizarea nu e chiar la nivelul maxim posibil, i-am ameliorat mult cele doua defecte... Acea luneta oferea (inainte de optimizare) imagini mai bune decit un alt acromat chinezesc D60/900mm afectat de sfericitate si o mai proasta corectie a culorii.

O sa citesc in continuare cu interes acest subiect.

neox
11 Dec 2011 01:02


Tavi, multumesc pentru precizari. :) 

Da unul din marile refractoare istorice trebuie sa fie o experienta marcanta. Cu toate astea se pare ca sunt date uitarii de multe ori. Nici refractorul Yerkes n-a scapat  :? . Am vazut uimit pe CN cum obiectivul celui mai mare refractor din lume (bine a mai fost unul la expozitia din Paris dar n-am mai pus la socoteala) e lasat in mizerie, si nu numai sticla, deci "se poate" si la case mai mari :shock: 

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4789066/page/3/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/2/vc/1

As fi curios cum s-ar comporta un filtru Semi-apo pe un refractor mare. 
Pe viitor daca ar fi sa mai fac un refractor as vrea sa incerc alt obiectiv de mare calitate si anume un Carton de 100 pe f/13 sau f/15.

neox
11 Dec 2011 01:58


Revenind la topic, am mai lucrat putin la corpul focuserului sa corectez vopseaua ciupita si urmata de grunduirea finala. Cred ca probabil maine pot sa vopsesc.





Erwin
11 Dec 2011 12:14


Tubul portocular l-ai vopsit cu negru sau l-ai brunat? Dacă e din oțel arată bine brunat și cu ulei și ceapă iese negru. Am brunat recent bucșa pe care mi-a făcut-o strungarul pentru mașina de găurit și a ieșit maro spre negru, dar nu am folosit ulei ci numai ceapă.

neox
11 Dec 2011 13:19


Nu, am scris mai sus putin, tubul portocular l-am polisat oglinda cu pasta de lustruit metale, apare inchis la culoare in poza de la blitz :) Mai are in cap un adaptor din aluminiu vopsit pe negru care primeste oglinda diagonala dar arata bine si l-am lasat in pace.

neox
11 Dec 2011 19:49


Tocmai am terminat de aplicat si ultimul strat de vopea si sunt super incantat de rezultat, suprafata oglinda de jur imprejur  :D . Pe maine sa iau niste vaselina pe litiu si pot sa asambleze frumustea asta :wink: 

Asta-i cea mai buna poza pe care am putut s-o iau la lumina slaba, dar cu ochiul liber e de-a dreptul delicios :mrgreen:



Laurentiu
11 Dec 2011 21:08


Neox, daca nu e un secret, ma intereseaza ce pasta ai folosit la curatat, ce grund si ce vopsele.

Merci !  :)

neox
11 Dec 2011 21:44


Imi pare rau sunt secrete profesionale si nu le pot divulga....................................................... :lol:  :lol:



..deci... pasta de slefuit metale este de la Nigrin si am gasit-o in Praktiker la rafturile cu produse auto. Vezi poza postata cu o pagina anterioara. E un tub alb cu rosu. 
Grundul e sprey luat din Baumax (parca au facut Baumax si in Timisoara) de la vopsele si varuri, iar vopseaua am luat-o de la un magazin local de chimicale, vopsea Tectane 'pentru retus universal' (zice pe tub ca-i facuta in Italia). Nu cred ca o gasesti pe la hipermarketurile mari dar ar trebui sa fie pe la magazinele mici de profil. Imi place ca se usuca foarte repede si da rezultate foarte bune. Cam dupa o ora poti sa atingi suprafata linsitit si sa retusezi cu smirghel fin imperfectiunile dupa care dai alte straturi. Am intalnit tuburi de vopsea chiar mai scumpe care improscau o gramada de 'scame' si foarte greu iesea ceva de calitate.

neox
12 Dec 2011 23:59


Azi am incheiat povestea focuser-ului  :wink: , am asamblat tot la loc si sunt cat se poate de incantat atat de aspect cat si de functionare. Polisarea tubului a adus o imbunatatire evidenta, miscarea este superfina si precisa. Practic se misca la fel de bine cu un Crayford bun. Am descoperit ca butonul din dreapta se desurubeaza si pe viitor as putea chiar sa adaug motorizare printr-o fulie care s-o pun pe ax langa buton. 

Cateva portrete  :) .







O sa incerc sa grabesc proiectul Jaegers, abea astept sa trag o privire prin refractorul definitivat. Am prins curaj dupa succesul cu focalizatorul  :mrgreen:

Erwin
13 Dec 2011 00:19


Pe ce se sprijină tubul portocular? Pe rulmenți mici sau pe benzi de teflon?

neox
13 Dec 2011 01:17


Pe patru benzi de teflon puse la 90 de grade una de alta. Nu e loc de rulmenti. Vad ca cel putin la capitolul toleranta a tubului si a benzilor a fost facuta treaba buna. Tubul merge perfect fara joc impins si cu mana (cand roata dintata e scoasa). Axul de focalizare nu face decat miscarea inainte/inapoi fara sa preseze prea mult pe cremaliera, doar cat sa tina greutatea diagonalei+ocular.

neox
20 Feb 2013 15:57


Nu credeam ca mai apuc sa postez ceva pe aici dupa cum s-au miscat treburile in ultimul timp dar in sfarsit am gasit o fereastra sa ma mai ocup si de pasiunea mea neglijata :| 
Am contactat atelierul preferat ( de fapt singurul care l-am gasit si cu care am lucrat in trecut, dar care n-are viitor prea roz se pare :?) si mi-au prelucrat piesele mari pentru refractor.

Stiu ca va plac pozele asa ca iaca-le proaspete calde de pe senzor :)
Tubul optic e teava de aluminiu de 90mm care initial era de 3mm grosime si aprox 2,4Kg asa ca a fost rectificata pe strung reducand grosimea la 2mm si greutate de 1,6Kg.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/hzYEdNpYYeEgVd2k3y1SK9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Urmeaza componentele mai mici, flansele pentru obiectiv si tubul optic care formeaza celula colimabila, inelele pentru parasolar si adaptorul focalizatorului.
Parasolarul va fi retractabil facut din teava de PVC de 110. Inelul cu profil conic e baza parasolarului care va putea culisa pe tub si are un diametru interior mai mare pentru a acomoda folia de velur (sa nu se zgarie vopseaua) la care e luata in calcul si grosimea adaugata dupa vopsire.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/OxStOFrSVzrRBblOSgYtCNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

neox
20 Feb 2013 16:02


O imagine cu obiectivul pus in pozitie impreuna cu flansele pentru colimare.
Normal ca strungarul a reusit sa-mi greseasca o cota la diametrul interior al inelului de pe obiectiv si trebuie sa-mi faca altul. Noroc ca mi-a mai ramas ceva material :? 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/9204TszZbI_HZ6ssftL3xdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/mcoZGhxl7gjb1H6bnLAOEtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

neox
20 Feb 2013 16:15


O imagine cu adaptorul focalizatorului...



https://picasaweb.google.com/lh/photo/4qAlCeXGqNIltI6uBoD15NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Si imaginea de ansamblu  :) 
Micul refractor (pe hartie) parca nu mai pare asa mic :mrgreen: 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/LrBxevT0rGY3v0K5knTsRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/TUoYHjlVNMs067tVscIajdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Urmeaza sa lucrez la detalii, multe gauri de fapt :lol: si sa tai diafragmele interioare din CD-uri vechi cu cutitul circular postat pe aici pe undeva mai demult. Intre timp poate primesc si inelul pentru obiectiv de la strung.

danto1313
20 Feb 2013 16:59


Bravo!Arata minunat.Succes in continuare!
Cand ajungi la inelele de prindere am niste idei sa-ti propun.Poate si niste poze.
 
P.S.:Ca sa-ti faci o idee,le poti vedea aici   http://www.astronomy.ro/forum/files/probe1_307.jpg
       Pentru detalii mai discutam.

neox
20 Feb 2013 17:25


Merci fain :) !
Da, chiar sunt curios. Eu ma gandeam in mod traditional la o placa de aluminiu din care sa tai pe freza inelele, montate apoi dupa cum se obisnuieste.

Erwin
20 Feb 2013 17:32


Felicitări! Va fi un instrument de rupt gura târgului, marca "neox" deja cunoscută! :) Spor la construit. E vreme pentru ATM (cloudy nights...), din păcate timpul pare că s-a contractat.

neox
20 Feb 2013 18:04


Multam fain :D !

Da, faza cu timpul poti s-o mai spui odata 8) 
Sper sa iasa ceva onorabil la final dupa toata umblatura :wink: . Abea astept sa pun ochiu' la ocular sa vad ce poate de adevaratelea. Testul la obiectiv arata bine cu franje clare si drepte, semn bun. O sa postez (si) pe topicul lui Zoth o imagine cand o sa pot. Momentan e mai problematic ca trebuie sa scot toata instalatia :). 

Danto, presupun ca te referi la inelele de prindere pe telescopul mare a lunetei, nu? Din ce sunt facute?
Oricum ceva de genul ala ma gandeam si eu, cu forma hexagonala la exterior.

danto1313
20 Feb 2013 18:40


Inelele de prindere pe ce vrei tu:).Pe ele poti prinde sina pentru montura.Daca ai material si freza poti sa le faci asa cum ziceai tu mai inainte.Eu am facut 2 seturi de inele: unul dintr-un material multistrat gros de 2 cm ,simplu de facut,nu detaliez  si unele din Al de 4mm la care a rezultat o grosime de 2,5 cm.Pentru astea am facut patru hexagoane pe care le am taiat in doua,reprezentand fetele inelelor.Intre fete am pus fasii de tabla de Al de aceeasi grosime pe toate laturile.Fasiile astea le-am lipit cu epoxi si le-am prins unele de altele,adica de laterale, cu niste stifturi de 2mm lipite si astea cu epoxi.Pe partea interioara,care strange tubul,am lipit tabla de Al de 03mm si peste ea un material textil .Practic ele sunt goale la interior.In rest pentru articulatie si surub de strangere vezi si tu ce mai ai prin cutii:).Tii cont de diametrul tubului si ce materiale vei pune la interior,dupa care dai gaura mare si apoi desenezi hexagonul.E mai multa munca ,dar n-ai ce face cand nu ai materiale sau meserias frezor.Spor la treaba!

neox
23 Feb 2013 22:51


Azi am lucrat ceva la celula obiectivului adica sistemul push&pull dupa ce am primit de la strungar inelul refacut. Nici asta nu e chiar ce trebuie  :? dar e mai aproape de adevar. 

Dupa enspe randuri de masuratori ca n-aveam loc de greseli am facut gaurile si filetele (suruburi 'push') pe inelul/obiectiv dupa care am transferat gaurile pentru suruburile 'pull' pe inelul de pe tub dupa care alt set de filete. 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/aFK6WvrDAKCoBSuoyap989MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/7rWOcUdo9SIFcbastdra_NMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Si celula gata...



https://picasaweb.google.com/lh/photo/GkGfTcXbijpH8pofP-tLItMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Mai am de dat gaurile de fixare pe tub respectiv obiectiv si pot sa trec la alt capitol, probabil diafragme.

neox
26 Feb 2013 01:26


Progrese mici da' sigure  8) 

Am continuat cu alt set de gauri si filete de data asta pe cantul flanselor pentru montarea pe tub respectiv obiectiv. Am avut mare grija ca gaurile sa fie foarte precise mai ales la alinierea fata de centrul flansei altfel dezastru  :).

Centrare pe semn cu un varf facut pe strung acu' muuulti ani de tata.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/x4rBtMhrDGCmKb4btsqGBNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Ce simplu ar fi fost cu un cap divizor  :roll: 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/oTdD6hqp4nhCJCRimhDLjNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Dupa ce toate trei gaurile la 120 grade au fost facute am folosit flansa drept ghid pentru setul de gauri de pe obiectiv urmate de filetare. 

Nu, sticla nu era inauntru :lol:



https://picasaweb.google.com/lh/photo/OV_JZ4j979HRNKHhbhM8VdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Si celula colimabila definitivata



https://picasaweb.google.com/lh/photo/kHsEUBhztlqcO78F0KGaadMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Normal ca distractia cu bohrmasina nu s-a terminat :? , mai am de fixat focuserul pe adaptor si adaptorul pe tub.  :roll:

Erwin
26 Feb 2013 02:09


O lucrare meseria&#537;ă presupune efort, concentrare, răbdare &#537;i mai ales pasiune. Toate astea se văd din plin la lucrările tale, neox. Sper că instrumentul î&#539;i va răsplăti din plin efortul. Probabil va ploua mult când e gata...  :)

neox
26 Feb 2013 03:03


Multumesc frumos Erwin  :D !
Venind din partea celui care are printre cele mai meseriase realizari ATM de pe aici inseamna enorm 
 :wink:  :).

Da, si eu sper. In afara ca ajung la limita indemanarii mele, pe obiectiv in sine sunt optimist. 
Si normal, ploaia e deja programata  :lol:

danto1313
26 Feb 2013 11:31


Neox,imi faci pofta de mesterit.A iesit foarte frumos.

StarChild
26 Feb 2013 11:51


hmmm...cred ca in weekend dau o fuga la un magazin cu scule sa-mi iau si eu o coloana de aia :-)
frumos frumos ce faci tu acolo.

bafta!

neox
26 Feb 2013 14:28


Senkiu veri maci  :D .

Da o bohrmasina fixa e un mare ajutor cand e sa faci ceva mai de Doamne-ajuta :).
Dar vad ca una cum am eu (Einhell)(stiu nu e cea mai profesionista) s-au scumpit enorm. N-as mai face aceeasi alegere in ziua de azi. Plus ca intr-un oarecare viitor vreau s-o imbunatatesc, schimbat rulmenti (eventual conici) si montat o bucsa de precizie la interior ca axul are un pic de joc la capatul cursei care e cam enervant in situatii critice, posibilitatea de blocare a axului, mandrina de precizie, etc. 
Oricum vezi daca cumperi sa aiba motor suficient de puternic. A mea are 350W si merge bine si in otel.

StarChild
26 Feb 2013 14:37


ultimul offtopic...

la asta salivez eu: http://www.ebernardo.ro/masini-de-gaurit/81-tb-160-.html   si o masa mica xy, un universal mic, eventual o pinola atasabila si pe masuta xy sa fac un fel de portcutit, ca sa pot avea un "mini-strung vertical"

sau mai bine asa ceva: http://ebernardo.ro/74-masini-de-gaurit-cu-freza-

mflorian
26 Feb 2013 15:07


Eu am ceva care seamănă cu cele de mai jos:
http://www.sculedemana.ro/accesorii-pentru-masini-de-gaurit-bituri-si-burghie/accesorii-pentru-scule-electrice/vertical-drill-stand.html
http://magazin.dioda.ro/en/accesorii-cnc/3187-suport-bormasina.html
Îmi oferă suficientă stabilitate pentru a face găuri precise la un preț minim.

neox
26 Feb 2013 15:26


StarChild, faine dar la banii astia deja aduni de o freza cu mult peste pretentiile unei simple bormasini cu coloana. Pentru asa investitie as incepe mai de graba cu un strung mic  :wink: pe care daca te enervezi poti sa faci si ceva frezare.

nobody
26 Feb 2013 16:15


@neox: Ai talent si pui suflet in ceea ce faci. Asta-i tot ceea ce conteaza.
Nu sculele il fac pe mester, ci exact invers ;)

Felicitari si spor in continuare !

neox
28 Feb 2013 01:11


Merci nobody :) !
Da, ai si tu dreptate  8), dar nu m-as supara sa-mi faca cineva cadou niste scule mai profi  :lol: 

Revenind in topic...
Un mic update pe azi...am continuat cu gauritul si filetatul pe partea cealalta de tub unde am avut un pic de furca cu precizia sa iasa gaurile la 120 de grade si mai ales aliniate fata de centrul tubului. Dificil a fost ca a trebuit sa ma invart cu tot tubul sub masina de gaurit cu improvizatii pe ici pe colo sa stea corect sub burghiu.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/qULDz45m-3sTFcD6aI7Ot9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Mi-am adus aminte de o smecherie prinsa de undeva de pe youtube cum sa dai gaura perpendiculara pe tub incat gaura sa corespunda cu raza sectiunii nu cu o coarda oarecare (gauri strambe). Cu piesa montata in menghina se aseaza o lama (rigla metalica) dreapta chiar sub varful punctatorului in mandrina si la apasare daca varful este chiar pe mijloc lama ramane paralela cu masa/menghina. Daca se inclina trebuie reglata menghina sau piesa. In acelasi timp trebuie reverificat reperul pentru gaurire sa ramana sub punctator.
In mod normal pentru precizie mare trebuie masurat cu subler pe fiecare capat al lamei incat valorile sa fie egale dar in cazul meu a fost suficient si ochiometric.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/ylHw5CiSNvX8t5GQ5lKoS9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

....si treaba terminata. O montare de proba a focalizatorului cu surube avute la indemana; mai am de taiat cateva care sa se potriveasca in peisaj  :).
Suruburile perechi vizibile in poza tin focalizatorul si permit o mica ajustare fata de tub. La final vor fi inlocuite cu stifturi filetate. Cele pentru prinderea adaptorului pe tub ma mai gandesc daca cu cap ingropat sau nu.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/Fk8Ip79cebht0UWVOjhpudMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Detaliu cu adaptorul focalizatorului dupa curatare ...



https://picasaweb.google.com/lh/photo/hjQU8DqJjOQ2SIFwR9QqYdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

neox
08 Mar 2013 00:50


Un update la construcite...

Intre timp am facut si stifturile filetate pentru prinderea focalizatorului pe adaptor care au si rol de reglaj fin pentru centrare. 
In poza nu erau toate terminate.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/uwc3mri30AF0LA6t9PDyr9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/d7JyK8C1PEniRLMLa9x_79MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Pasul urmator a fost sa ma apuc in sfrasit de diafragme. Planul a fost sa le fac din CD-uri vechi cum am mai vazut realizate cu succes. Ce nu stiam insa ce bataie de cap e de fapt la taiat :? .
Decuparea am facut-o cu un cutit circular montat pe bormasina cu tesitura cutitului spre exterior incat la taiere am obtinut muchia ascutita necesara. Cel mai greu a fost taiatul in sine. Plasticul de la CD-uri e tare incapatinat cand vine vorba de frecare si incepe sa se deformeze daca il iei prea tare. Plus ca fiecare masuratoare a trebuit sa compensez prin incercari diferenta care o mananca cutitul la taiere. Centrarea a fost si ea o problema, odata montat "set-up-ul" nu trebuia deranjat pana la final doar cat sa scot cutitul sa modific diametrul. 
Intr-un cuvant o pacoste, dupa 1001 incercari si juma' de zi consumata m-am deprins dupa ureche care-i filosofia si am reusit sa tai 3 inele curate. Mai am doua cele mai groase; de fapt trei, dar primul e atat de subtire dupa cum reiese din proiect incat nu cred ca e posibil cu tehnica asta si s-ar putea sa-l elimin cu totul.
Dupa taiere diafragmele au fost curatate cu smirghel.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/MxeMUCmafCxBWB-vTHDTntMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Dupa lupte seculare  :roll: ...nu stiu cat de bine se vede in poza dar muchia ascutita a iesit chiar nesperat de bine si centrata.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/qKqTetp4U1aV_stuyQQqRdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Erwin
08 Mar 2013 01:12


Plasticul de CD-uri e casant &#537;i nu e bun pentru diafragme, nu se merită să-&#539;i ba&#539;i capul cu ele. Eu am făcut la strung inele de reazem din aluminiu, prevăzute cu un umăr pe care am lipit diafragme decupate cu compasul din carton negru de copertă de 120gr/mp. Inele de reazem se pot face din tub pvc cu perete mai gros decupat pe generatoare &#537;i ajustat să intre fest în tubul lunetei.

neox
08 Mar 2013 02:43


Acum ca m-am deprins termin asa :). Cu multa grija diafragmele ies pana la urma foarte bine cu muchia interioara ascutita ca de cutit. Pentru inelele de reazam ma gandeam si eu la PVC.

alex1209
10 Mar 2013 11:21


Neox, nu stiu daca ai scris in acest topic, deoarece nu am stat sa citesc totul. Vei pune velur negru si pe interiorul tevii de aluminiu, banuiesc. Ma gandesc ca altfel o sa apara lumina aia parazita reflectata de marginea tubului de aluminiu care este lucioasa... :)

neox
10 Mar 2013 13:15


Fara doar si poate  :) . Velur pe toata lungimea plus diafragmele vopsite negru taciune cu toner de imprimanta. Momentan sunt in cautare de velur, am gasit toate culorile posibile numai ce trebuie nu :roll:

Intre timp am schimbat tehnologia de fabricare a diafragmelor. CD/DVD -urile vechi m-au lasat balta pe rand (erau vorbite cu Erwin sunt sigur  :lol: ) dupa o zi icepand sa crape pe la muchii. Am apelat la o coala de plexiglass de 4mm iar taierea a fost destul de...manuala. Problema e ca cutitul circular pe care il am e pentru gauri nu discuri deci muchia ascutita iese invers. In mod normal ar trebui ca bormasina sa taie spre stanga (cu cutitul pus invers cum e acum). Singura solutie a fost sa rotesc axul la mana apasand usor pe avans incat am obtinut taietura perfect curata si o muchie ca de cutit pe interiorul diafragmei. Rezultatul final e net superior. Orcium cu motor turatia era mult prea mare si topea plasticul. Alt avantaj e ca plexiglasul e suficient de gros incat nu mai am nevoie de alte discuri de sustinere. Diafragmele cu diametre interioare mai mici (vreo patru) vor fi montate pe trei tije filetate M4 stabilind si pozitia precisa.



Mircea Pteancu
10 Mar 2013 15:02


Asa-i Erwin asta,materialele si sculele asculta de el. :D 
Dar nici cu tine nu mi-e rusine.:lol: 
Va iesi o luneta superba,spor la lucru,magistre!
Mircea

neox
10 Mar 2013 16:43


Multumesc frumos de urari! :D  :wink: Magistru? nah, nici pe departe. Mai am mult de mancat pana acolo :)

Da stiu prea bine ca cu Erwin nu te-ncurci  :lol:  :lol: 
Si eu sper sa iasa ceva dupa toata stradania, dar mai e mult pana departe :)

Teo
11 Mar 2013 21:30


Mult succes Neox ! Arata foarte bine "jucaria" pana in momentul de fata.

Astept cu nerabdare sa bagi prin tub primele raze de lumina planetara. 

Sunt curios cum se va comporta la Saturn si Jupiter, insa pana atunci sunt constient ca mai ai de lucru la el.

In curand va trebui sa ma apuc si eu de gaurit, asa cum ai facut si tu pana acum. :)

Sper sa iti iasa o scula pe masura asteptarilor.

neox
11 Mar 2013 23:02


Merci mult Teo, la fel! Torpila ta :mrgreen: arata deja impresionant. Am vazut la a mea care e un pui pe langa luneta ta ca parca nu mai e asa mica :) , imi inchipui cum o sa fie in realitate la 150mm diametru si 1600 focala :shock: . Iti trebuie montura zdravana nu gluma  :) .

Erwin
12 Mar 2013 01:30


Măi, măi, cum nu sunt atent, cum mă vorbi&#539;i voi pe la spate! :D Ia să da&#539;i o bere la băiatu' că vă înva&#539;ă meserie!  :lol:  :lol:  8)

neox
12 Mar 2013 01:56


Data viitoare nu mai sta cu spatele la monitor :lol:  :lol: Oricum eu invat numai din furat :lol:  :lol: ...meseria care este :mrgreen:

neox
14 Mar 2013 00:08


Azi am terminat de bibilit diafragmele. Cele mai groase le-am montat pe trei tije filetate M4 stabilind in felul asta distanta precisa a diafragmelor care intra adanc in tub si sunt greu de montat altfel. A patra se va rezema pe capetele superioare a tijelor lipita discret, iar a cincea spre exterior doar lipita. In plus am avut de slefuit piulitele de prindere pe exterior ca tot ansamblul sa intre in tub.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/JRVJyjc16gqa9H3nEjdojtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

        Partea cea mai spinoasa a fost sa lipesc velurul in tub acesta fiind lung si destul de subtire incat totul a fost mai mult pe pipaite. Dupa vreo doua incercari care eraau sa iasa prost am trecut la strategii neconventionale :mrgreen: . Am dezlipit hartia cerata pe lungime la unul din capete si am taiat-o incat a ramas dezgolita doar o buza de velur. Marginea urma s-o aliniez apoi cu doua semne trasate in prealabil la capetele tubului. Acu vine smecheria...din cauza ca tubul e lung si foarte stramt in mod normal nu poti dezlipi hartia pe toata lungimea incetul cu incetul odata ce velurul e in tub. Nici vorba sa scot hartia cerata integral inainte; velurul s-ar fi lipit aiurea dupa primii 2cm. Asa ca am dezlipit-o, apoi am taiat-o fasii dupa care am lipit-o la loc pe velur. Am rulat toata coala pe lungime pana la buza dezgolita anterior intr-un sul strans si am prins-o cu doua agrafe de hartie la capete. Am instrodus tot sulul de velur in tub, am aliniat marginea amintita, am dat drumul la agrafe, si pe masura ce inaintam cu lipirea scoteam pe rand cate o fasie de hartie cerata. Totul la stres maxim :x sa nu se lipeasca aiurea velurul ca om ma faceam, acolo ramanea botit  8). Oricum ma bucur ca a iesit din prima, sincer nu mai vreau sa repet experienta  :| . Au mai ramas cateva bule de aer dar care le-am rezolvat cu un ac, pana toata suprafata a iesit uniform. In fine dupa lupte seculare iata rezultatul...



https://picasaweb.google.com/lh/photo/JRVJyjc16gqa9H3nEjdojtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Urmeaza sa vopsesc diafragmele si sa le montez definitiv in tub.

Erwin
14 Mar 2013 01:17


Jos pălăria, dom' profesor! A&#537;a tehnică mai rar! :)
Mai intră diafragmele peste velur? Le-ai lăsat mai mici?

neox
14 Mar 2013 01:29


Multam! 8)

Bineinteles  :) . Am lasat toleranta la fiecare si oricum le-am testat pe rand cu o fasie ingusta de velur in tub sa vad cum intra :wink: .

Asta e ca povestea gospodarului care si-a facut car in casa si nu-l mai putea scoate pe usa  :lol:  :lol:

neox
14 Mar 2013 21:15


Raport pe ziua de azi :) :

Am grunduit diafragmele si le-am vopsit negru mat cu metoda patentata  8) (ma bag si eu in seama :mrgreen: ). Am aplicat un strat de vopsea destul de mata (sprey ca nu aveam altfel) urmata de o pudrare cu pensula cu toner avand grija sa nu fac cocoloase din stratul de vopsea, dupa care am repetat procesul pana am obtinut negru taciune. E adevarat vopseaua e destul de sensibila mecanic (cel putin asa mi s-a parut cat era cruda) dar diafragmele fiind asezate adanc in tub nu mai am treaba cu ele sa le ating. 
Sunt sigur ca sunt si retete mai bune dar sunt multumit de rezultat, negru taciune. La iluminarea potrivita zici ca e o umbra...era sa zic gaura neagra :lol:, nu reflecta nimic. Tijele le invelesc in fasii inguste de velur ca am ramas fara vopsea.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/Cx-aAQfgVwtXpAbhzuVqgdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

..si campul de batalie 8) 



neox
15 Mar 2013 23:36


Si intr-un final diafragmele instalate :) 





Vopseaua mata e sensibila asa ca a fost nevoie de multa atentie la instalare dar a decurs conform planului  8) .
Blitzul denatureaza "atmosfera" reala in interior  :) . Daca ma uit prin partea portocularului nu vad decat un disc de lumina care delimiteaza obiectivul.

Erwin
16 Mar 2013 00:58


Faină treabă! Dar banda aia cu care ai înfă&#537;urat &#537;uruburile pare că se desfă&#537;oară... la varia&#539;ii de temperatură s-ar putea să intre capetele în câmp. Matisează capetele cu a&#539;ă &#537;i pune clei peste. 

Oricum, va ie&#537;i un instrument pe cinste! 
Spor!

neox
16 Mar 2013 01:10


Merci! :) . Da am observat. Banda e fasie de velur, dar se pare ca s-a incapatanat sa tina la capat. O sa bag clei.

nobody
16 Mar 2013 01:29


Pe barele acelea nu mai bine pui o fasie de-a lungul la cere sa-i lipesti marginile cu epoxi ? 
Iar marginea sa vina indreptata inspre perete unde oricum nu se vede.

Mai o intrebare (retorica): ai neamuri in Japonia ?  :wink:

bogdanbacila
16 Mar 2013 09:15


Urmaresc de ceva vreme postul tau. Foarte faina treaba ! Arata profi.

Mai putin si e gata :)

Sa speram ca si vremea se deschide pe cand e gata, sa poti sa apreciezi refractorul la valoarea lui adevarata, pentru ca va iesi ceva foarte frumos.

Spor si cer senin,
Bogdan.

alex1209
16 Mar 2013 10:25


Care este rolul diafragmelor? :?:

Erwin
16 Mar 2013 11:30


Conform legii lui Murphy o să plouă cel pu&#539;in două săptămâni când e gata, la cât de faină e! :)

neox
16 Mar 2013 13:00


Multumim comisiei de examinare pentru aprecieri  :D ! 

@alex1209 - diafragmele si velurul au simplul rol de a elimina la maxim lumina parazita din tub incat doar un con de lumina (determinat de amplasarea si diametrul diafragmelor) ajunge la ocular. De fapt e un trunchi de con cu baza mare fiind obiectivul si baza mica diametrul diafragmei de camp al celui mai mare ocular folosit. In cazul meu am ales 35mm pentru cateva oculare cu camp mai generos (Erfle, Konig, SW) poate si niste Naglere pe viitor :wink: . 

@nobody - da e si asta o idee. De fapt am incercat intr-o prima faza cu fasiile de velur dar nu prea tineau (culmea cand am pus in interiorul tubului nu mai stiam ce sa fac sa nu se lipeasca aiurea, si acu' facea nazuri   :roll:  :) ). Asa ca am infasurat fasiile elicoidal strans pe tije. Nu au cu cum sa se desfaca pentru ca sunt strans fixate pe peretele tubului. Doar la capete o sa insist cu nitel clei. Mai vedem daca in cateva zile constat probleme o sa dau afara tot, vopsesc si gata :roll: .

Neamuri n-am :lol: da' nu ma supar sa ma adopte :lol:  :lol:

catalin dumitru
16 Mar 2013 20:10


Fain , fain , fain. 
Complimentele mele !!

catalin.

neox
17 Mar 2013 16:48


Merci mult Catalin :) !

Azi am luat obiectivul si i-am tras o curatenie de primavara prin toate colturile :mrgreen: si am purces l-a 'prima lumina' pe timp de zi pe cateva repere indepartate (stalpi de telegraf in alb pe fond mai inchis). Inainte de asta am facut o colimare usoara (gen Ceshire). Testul a fost in mare parte cu un ocular SuperPlossl Meade de 26mm Japonez (unul din cele mai bune alaturi de TV) la aprox. 46X grosisment. 
Sunt foarte incantat de rezultat pana acum, pentru obervatii pe timp de zi la o marire destul de apreciabila pentru diametrul obiectivului. Imaginea foarte "sharp", contrast bun (diafragmele isi fac treaba cu brio  :) ) desi atmosfera fierbea. N-am putut detecta aberatie cromatica (nici la mariri mai puternice cu ocular de 15MM), poate o idee de sferocromatism dar care sunt destul de sigur ca e strans legat de spatierea dintre lentile care nu e chiar optimizata la maxim. Intru-n cuvant luneta are potential  :) ; la final dupa o reglare la maxim a tot ce se poate regla la un refractor ar trebui sa fie o incantare  :D.

neox
22 Mar 2013 00:50


Inca un mic update.
Am terminat de asamblat parasolarul; teava de PVC de 110 taiata la dimensiune si montate cele doua inele de aluminiu la capete. Interiorul o sa fie din velur dar nu inainte de vopsit exteriorul si dat o gaura pentru surubul de blocare pe tub, parasolarul fiind retractabil asa cum am mentionat mai inainte.





neox
22 Mar 2013 23:38


Inca un pic de bibileala la proiect dar ca de obicei maruntisurile sunt beleaua :) .
Am ramas restant cu surubele de colimare mai precis cele "push" si in sfarsit celula obiectivului e la parametrii maximi 8) .



Am instala de proba si parasolarul dupa ce am facut si gaura pentru surubul de blocare care e un M4 facut pe strung din inox ramas de la vechiul de acum proiect RFT.



Si o imagine cu parasolarul retras si extins la maxim...



Probabil o sa-i fac trei gauri frontale pentru a putea introduce surubelnita pentru colimare dar o sa testez intai sa vad daca e absolut necesar.

Si inca o imagine de ansamblu ca e moka :mrgreen: 



Incet, incet ma apropii de vopsirea pieselor care au mai rams adica tub si parasolar si poate incerc sa fac ceva mai artistic eventual o eticheta printata pe suport mai tare ca la modelele clasice de refractoare stil Unitron, Jaegers fiind de prin aceeasi epoca.

jimao22
23 Mar 2013 11:38


...poate incerc sa fac ceva mai artistic eventual o eticheta printata pe suport mai tare ca la modelele clasice de refractoare...


Daca veneai la Lisa iti dadeam o eticheta cu astronomy.ro, ca tot esti mester pe forum  :wink: .

Erwin
23 Mar 2013 15:59


Frumoasă lucrare, me&#537;tere neox! Motiva&#539;ie &#537;i inspira&#539;ie pentru ATM-i&#537;ti! :)

tamasflex
30 Mar 2013 17:52


Tot respectul meu pentru lucrare!

neox
30 Mar 2013 20:06


Multam fain pentru aprecieri  :) !

Jimao22, ce sa-i faci nu le poti avea pe toate :? 

Am stagnat cu proiectul in ultimele zile dar am reluat cu pas sigur sa vopsesc piesa cu piesa. 
Intre timp am modificat putin si inelul frontal al parasolarului prin trei gauri de acces pentru surubelnita, necesare sa sjung usor la surubele de colimare. De asemenea inelul conic de la baza parasolarului care va culisa pe tub s-a dovedit un pic prea larg si am ameliorat situatia cu vreo doua straturi de banda de aluminiu adeziva. Dupa finisare si grunduire nici nu se cunoaste :). La final interiorul inelului urmeaza a fi tapetat cu un strat de velur sa nu zgarie vopseaua.
Mai jos primele piese gata grunduite in asteptarea straturilor de vopsea finale.



neox
09 Apr 2013 23:30


Salutare lume  :) 

N-am apucat sa mai aduc noutati la proiect din pricina timpului asa ca iata-le:

Momentan sunt la partea artistica :), pentru ca imi place sa arate bine pe toate partile, deci vorbim de vopsire la mare arta 8)  :mrgreen: .
Dupa un training scurt si intens de vopsitorie de pe youtube, reteta e oarecum stufoasa. Cam doua straturi de grund cu corecturi daca e nevoie cu smirgher de #1200 pe ud. Cam trei straturi de vopsea cu acelasi tratament daca e nevoie (scame, imperfectiuni) si 1-2 straturi de lac incolor de protectie si in acelasi timp cu caracter estetic. Aplicarea primului strat se face foarte usor si de la distanta cu acoperire slaba urmate de straturi mai consistente si date mai aproape de piesa dar totusi cu grija sa iasa uniform fara urma ca vrea sa curga. De preferat mai multe straturi subtiri.

Imagine cu inelele parasolarului. Cel din fata normal e vopsit mat (matasos :lol: dupa cum scrie pe tub)



https://picasaweb.google.com/lh/photo/w7nhxRpcnfQUXPLU9RuPvNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/hDb2Q6xXm-nE3VPK6bs2QtMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Urmeaza parasolarul in sine la care am incercat ceva mai complicat si anume vosea in doua tonuri unde sa apara numele si carcteristicile instrumentului. 
Pentru asta aveam nevoie de un sablon si la care am tot experimentat in conditii casnice. La inceput m-am gandit sa tai literele manual pe autocolant dar asta s-a dovedit aproape imposibil de realizat la marimea fontului utilizat. Ma gandeam chiar sa fac doar un abtibild dar aspectul final lasa de dorit. Pana cand am realizat ca traim in secolul 21 si s-au inventat plotter-ele  :lol: .
Asa ca am facut o schita cu inscriptia in Corel dupa care am gasit o firma cu plotter/catter care sa-mi taie desenul pe vinil autocolant. Schita negativ a fost apoi lipita pe parasolar cu ajutorul unei folii speciale de transfer.

Mai jos procedeul. Prima poza cu parasolarul finisat in culoarea de baza.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/huY9KpIerReHMXhO1uKkyNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Realizarea negativului prin deslipirea bucatilor necesare de pe hartia cerata. Bucata de autocolant am prins-o cu banda dublu-adeziva de o placa de PAL.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/Hh1ka_u9ADMOKVwjBRtvndMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Lipirea foliei de transfer peste negativ.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/xc4DQiQRt7lqF6d7KpR4ENMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

..si rezultatul final cu negativul aplicat pe parasolar. Folia de transfer e usor adeziva dar nu atat de mult ca si autocolantul, asta-i smecheria :wink: . 
Negativul l-am proiectat in asa fel incat sa-l asez exact pe toata circumferinta parasolarului. Astfel am asigurata pozitionarea exacta a partilor ce vin vopsite.



https://picasaweb.google.com/lh/photo/6gONsRuiECTLTWYUKrkAstMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/Nw8tqro3LPopQBkzqG-1x9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Si piesa vopsita la uscat :). Vedem maine ce-a iesit :roll:  8) 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/-MUwv7QeRC468CC2KmmAt9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Dupa uscare completa urmeaza mici corecturi (daca e nevoie) si aplicare de 1-2 straturi de lac sau poate mai mult pana ce suprafata iese imaculata si uniforma.

bogdanbacila
09 Apr 2013 23:36


Frumos lucrat !

Nu mai stii ce sa faci: sa te uiti la ea, sau prin ea :)

neox
09 Apr 2013 23:48


Hihi, exteriorul e pentru zilele ploioase  :mrgreen: cand n-ai la ce sa te uiti.

Catalin Paduraru
10 Apr 2013 08:02


Aia astept sa vad cu iese.

Erwin
10 Apr 2013 11:09


Super, neox! Chiar dacă mă pricep eu un pic la design &#537;i tehnologie, la finisaje tu e&#537;ti artistul! :)

tudorandu
10 Apr 2013 11:42


Super a iesit neox!
Poti detalia putin procesul de vopsire a aluminilui? sau eventual un link

neox
10 Apr 2013 16:56


Multumesc pentru aprecieri dar cuvintele de lauda cred ca mai pot astepta din pacate :? .

Azi m-am pregatit plin de entuziasm sa scot sablonul de vinil incepand cu literele care au iesit exemplar. Eram fericit de-a dreptul. Dar dezastrul cu 'D' mare a lovit cand ma asteptam mai putin  :x  :x  :x . Partea de sablon cu suprafata mai mare, chenarul a smuls o parte din vopseaua de baza. Am crezut ca visez pe moment :(  :cry: dar realitatea e crunta. Ce s-a intamplat a fost ca vinilul e perfect sub orice forma doar ca e mai adeziv decat ar trebui. Normal se foloseste un vinil special slab adeziv dar care la firma nu aveau pe stoc si nu aduceau decat pe comanda mare. 
Singura sansa a fost sa reiau tot de la capat cu alt parasolar, doar ca procedura o sa fie putin inversata. O sa folosesc vopseaua rosie ca baza si sablonul sa-l decupez viceversa incat sa imprim albul deasupra. In felul asta suprafata sablonului e mult mai mica si n-ar trebui sa-mi mai faca probleme...sper. 
Stiu ca omul cat traieste invata dar cam dureroase lectiile astea cateodata :evil:

@tudorandu - la aluminiu pregatesc suprafata cu smirgher fin de 400 sau 600 dupa care curat bine cu Cif. Inainte de vopsire sterg piesa cu diluant si dau apoi grund. N-am avut pana acum surprize neplacute sa nu tina vopseaua. Parca de la Zoth am aflat ca rezultate bune se obtin cu soda caustica care "deschide porii" ca sa zic asa si se fixeaza bine vopseaua. N-am incercat pentru ca n-am soda la indemana.

Erwin
10 Apr 2013 19:02


Nu e nimic pierdut! Acoperă partea ro&#537;ie cu scotch de hârtie, decupează cu un cutter marginea să rămână frumoasă &#537;i revopse&#537;te cu alb. 

Se pare că vopseaua nu aderă bine pe aluminiu, indiferent ce tratamente îi aplici. Metoda cu sodă e simplă: cumpără un plic de desfundat chiuvete &#537;i dizolvă-l în 2-3L apă caldă într-o găleată de plastic. Scufundă piesa în solu&#539;ie într-un loc aerisit. Sunt suficiente 10 minute ca stratul superficial să se mătuiască. Dacă aliajul de aluminiu con&#539;ine cupru se va înegri. Stratul negru se ia, nu rămâne pe suprafa&#539;ă a&#537;a că vopsirea ulterioară poate ridica probleme dacă nu este cură&#539;at bine.

neox
10 Apr 2013 20:02


Merci Erwin pentru sugestie dar stricaciunea e prea mare si nu merge mascat cu hartie, e rupta si o parte din vopseaua rosie. Oricum am trecut deja la parasolarul nr.2 cu vopseaua de baza deja data si lasata la uscat.
Parasolarul nu e din aluminiu e PVC, dar se pare ca am avut o zona slaba unde grundul n-a aderat corespunzator. Nu ar fi fost nimic totusi daca folia de vinil nu adera atat de tare si nu avea suprafata mare. Dar poate tot raul spre bine. Procedand invers las vopseaua alba ultima care are timp de uscare mult mai rapid incat n-o sa las nici folia de vinil prea mult in loc incat sa 'imbatraneasca' si adezivul. Dupa o ora, doua ar trebui sa pot inlatura sablonul fara probleme.

Laurentiu
10 Apr 2013 20:06


De aceea nu tinut vopseaua - PVC... pe mase plastice eu as folosi mai degraba autocolant (gasesti si alb).

bogdanbacila
10 Apr 2013 21:40


Salut Neox,

Eu am folosit la piesele de interior de masina, tot din plstic, tot un fel de grund, se numeste "Plastic primer".

Nu stiu daca prin grund te referi la primer, dar il recomand cu incredere... pe primer adera foarte bine vopseaua.

Bogdan.

neox
10 Apr 2013 22:11


Da, 'primer' inseamna grund in engleza. Si da am am aplicat grund dar se pare ca am avut o zona unde nu a prins bine. Poate nu am degresat cum trebuie, in fine...pentru ca am verificat suprafata si de unde s-a desprins restul se tine al naibii de bine.

Oricum cu noua tehnica sunt destul de increzator ca o sa pacalesc PVC-ul  :) . Stiu ca in mod normal nu prinde vopseaua dar se poate pacali in anumite limite. Cred ca prima data nu am aplicat primul strat de grund de la distanta si cu acoperire de vopsea slaba incat sa fixeze mai mult aerosolul. Din ce am citit/vazut pentru ca vopsirea cu spray sa aiba succes aspectul asta e important.

jimao22
10 Apr 2013 23:35


Daca vrei te ajut eu cu vinilul si scrisul. Folosesc curent cutter-plotter si am masca-vinil de super calitate, cu aderenta redusa la suprafata, special folosibila in acest scop. Daca nu-ti iese cum ai inceput sa faci acum, than pm.

neox
11 Apr 2013 00:20


Merci fain pentru ajutor jimao22 :) !. Daca nu-mi iese nici de data asta o sa te contactez :wink: . Dar sper sa nu mai fie nevoie sa refac a treia oara :|. Pe langa ca devine iritant vreu sa trec totusi mai departe. 
Ar trebui sa functioneze de data asta. Suprafata mult mai mica si timpul scurt dupa aplicare ar trebui sa ajute la un rezultat optim.

Erwin
11 Apr 2013 01:41


Dacă adezivul e prea puternic nu for&#539;a, folose&#537;te un foen ca să încălze&#537;ti autocolantul. Se desprinde mult mai u&#537;or la căldură, metodă testată cu succes pe autocolante vechi (M$ stickers  :twisted: ).

Tavi F.
24 Mai 2013 19:30


Neox, am citit in topicul lui Teo ca tu ti-ai procurat teava din aluminiu* de la color-metal. Te-as ruga daca poti spune cit a costat. Intreb in public, gindindu-ma ca poate or mai exista ATM-isti interesati de astfel de tuburi, ca al tau.
Si eu am adresat firmei respective o intrebare in acest sens, dar vad ca raspunde greu... daca va raspunde. As vrea sa-mi fac o idee asupra pretului... sa stiu daca sa mai astept raspuns. 

Merci anticipat!
Spor la observatii!

*P.S.: Presupun ca tubul lunetei tale e dintr-un dural, o specificatie disponibila in cazul barelor pline (caci tevi nici n-am vazut)? Adica nu-i aluminiu moale, ordinar?

catalin dumitru
24 Mai 2013 22:28


Neox, am citit in topicul lui Teo ca tu ti-ai procurat teava din aluminiu* de la color-metal. Te-as ruga daca poti spune cit a costat. Intreb in public, gindindu-ma ca poate or mai exista ATM-isti interesati de astfel de tuburi, ca al tau.
Si eu am adresat firmei respective o intrebare in acest sens, dar vad ca raspunde greu... daca va raspunde. As vrea sa-mi fac o idee asupra pretului... sa stiu daca sa mai astept raspuns. 

Merci anticipat!
Spor la observatii!

*P.S.: Presupun ca tubul lunetei tale e dintr-un dural, o specificatie disponibila in cazul barelor pline (caci tevi nici n-am vazut)? Adica nu-i aluminiu moale, ordinar?

De obicei e vorba de aluminiu aeronautic. 

Incercati sa va faceti ''pile'' sau prieteni pe la vreun aeroclub de deltaplanisti sau alte aparate de zbor usoare. 

Acestia au mereu capete de teava care de cele mai multe ori nu le arunca ci stau frumos aranjate unele introduse in altele si aduna praful cu anii pe etajere sau prin colturile atelierelor.

Tavi F.
24 Mai 2013 22:41


Da... pilele astea si conjunctura mea sociala ma omoara. Desigur, sugestia dvs. e o solutie pe care o iau in considerare.

Pina una alta, am mai cautat pe internet. Ar mai exista citeva firme furnizoare de aluminiu in Romania (MRG-Group pare a fi cel putin la fel de mare precum Color Metal).
In alta parte am gasit si preturi afisate: 44 lei/metru, teava D90 si 3mm in carne. Nu se specifica tipul aliajului de aluminiu, daca s-o incadra in asa-zisul "dural". Nu stiu nici daca or vinde la metru, probabil ca nu. 
Mai caut.

L.E.: Scuze pt. offtopic. Sper ca nu i-am deturnat prea tare topicul lui neox.

Erwin
24 Mai 2013 23:03


S-a mai discutat la ATM pe topicul cu materiale, eu am procurat de la Amari placă de aluminiu, au &#537;i &#539;evi &#537;i sunt amabili. Au depozit în Oradea &#537;i Bucure&#537;ti.

mircear
24 Mai 2013 23:36


Neox, am citit in topicul lui Teo ca tu ti-ai procurat teava din aluminiu* de la color-metal. 
...
tevi-aluminiu.ro (i.e. color-metal) da direct pe site tipul de aliaj pentru 90/3 - EN-AW-6060
Eu si Canis am cumparat niste tevi de 20 si 25 de la ei, Canis s-a ocupat de achizitie si a mers ca uns, ba le-au taiat si la dimensiunile dorite.
Te-as ruga daca poti spune cit a costat. Intreb in public, gindindu-ma ca poate or mai exista ATM-isti interesati de astfel de tuburi, ca al tau.
Banuiesc ca-ti pot da un pret (macar de lista) si la telefon.

neox
25 Mai 2013 00:16


Tavi, eu am dat in jur de 70 de lei cu tot cu drum ( a venit cu Fun currier) pentru o teava de 90mm si aprox. 1000mm lungime de la Color metal. aka http://www.tevi-aluminiu.ro

Nu stiu exact aliajul (cred ca 6060), dar in orice caz nu e aluminiu ordinar turnat. Se strunjeste foarte bine. Teava mea am dus-o la strung s-o mai subtiez nitel.

Incerca sa trimiti un mail la Roxana Neacsu, reprezentant vanzari roxana.neacsu@color-metal.ro. Cu dumneaei am finalizat tranzactia.

Personal i-am luat mai pe invaluite :mrgreen: , daca nu ma pot ajuta cu ceva teava ramasa in urma debitarilor. Altfel nu prea cred ca ai sanse sa-ti taie doar un metru din teava noua de 3-6 metri. Dar am rezolvat destul de rapid, la inceput mi-au spus ca au ceva pe stoc la aprox. 1,5m apoi a ramas la cea de 1m care am si cumparat-o.

Amari era a doua optiune daca nu mergea treaba.

Mda asta ma frapeaza si pe mine la noi..pile si acelasi stil comunist de a pune cate o vorba la poarta fabricii (acum pe mail ca s-a inventat netu') poate te alegi cu ceva. Dincolo de plaiul miroitic gasesti tot ce-ti trebuie de la gamalie la un tir plin :roll: , dar noi totdeauna am fost mai cu motz :roll:

neox
01 Feb 2014 16:45


Salutare dragi colegi,

Dupa o lunga perioada de "astronomicus intreruptus"  :) revin la prelungitul proiect al lunetei mele Jaegers, tub optic care a ajuns in sfarsit la o finalitate. Dupa ceva peripetii cu vopseaua de pe parasolar am reusit o treaba decenta a treia oara folosind un sablon cu suprafata mai mica incat sa nu smulga vopseaua. La final au urmat straturile de lac incolor.

Pentru tub am evitat vopsirea din cauza spatiului impropriu pentru o treaba serioasa si am optat la o tehnica noua pentru mine si anume film termocontractabil folosit la aeromodelism. "Solarfilm" facut in Anglia (se pare) l-am luat de la Sierra. Dupa testele initiale pe bucati de tub de aluminiu eram destul de sceptic daca o sa functioneze aplicarea lui pe suprafata mare cilindrica mai ales din lipsa experientei.
Spre surprinderea mea a functionat foarte bine cu fierul de calcat si ceva rabdare pana adera filmul perfect la tub fara sa faca bule sau cute. Secretul sta in reglarea temperaturii cat mai precise pentru ca toleranta intre o temperatura prea mica sau una care topeste filmul e mica, vreo 30*. Pe situl de la Solar film UK sunt tutoriale despre cum se aplica corect.
Ce-mi place e ca la un eventual accident se poate reveni si correcta pe ici pe colo fata de vopsea unde ai mai putine sanse de peticeala (mai ales la nivel de amator).



https://picasaweb.google.com/lh/photo/_dmmFJUEn_rI9nLX_hKxYNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/wGabaBpdSI3214WlVy7lqdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/_4lY0z44r57t26L-r48XC9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Parasolarul care mi-a dat dureri de cap 8) 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/Dq0kVcOXTi7Ss87hqw7qhdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/PcEaxhd9gdiJs6zTMiUjNdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Si toata bazdagania de 1.2m  :) 



https://picasaweb.google.com/lh/photo/d4W7t3DMS3tDm5ocGvezzdMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink



https://picasaweb.google.com/lh/photo/lcZxsFXj73AYJU4ZrPNnLNMTjNZETYmyPJy0liipFm0?feat=directlink

Capitoul tub optic e rezolvat, poate sa mai bibilesc obiectivul, spatierea intre lentile prin autocolimare pana scot maximum posibil.
Pe lista urmeaza sa fac "leaganul" pe care sa stea luneta pe montura. De asemenea am de modificat putin montura Alt/Az care o am pentru bestia ce urmeaza a fi tinuta in frau :). 
In fundal in stanga se vede si trepiedul care o sa duca greul (si pentru alte intrumente mai serioase pe viitor), o namila ruseasca, din cate imi dau seama, de vreo 9 Kile si pe care l-am reconditionat de curand. Mai are un frate identic care asteapta operatia pe lemn/metal deschis care mai vad ce soarta o avea. Cand ma apropii cu montura o sa aduc in centrul atentiei si trepiedul.

Deocamdata cu atat ma laud 8)
Cer senin si spor la mesterit!  :)

tudorandu
01 Feb 2014 17:04


WOW ! arata super . Felicitari!!!!!
Oare merge si colantul acela auto?

neox
01 Feb 2014 17:46


Merci Tudor  :) !

De ce sa nu mearga? Si eu ma gandeam la folie auto dar n-am avut o sursa de unde sa fac rost la momentul respectiv si am apelat la magazinul de modelism ca imi dadeau doar cat aveam nevoie. La inceput am crezut ca foliile sunt la fel dar din ce vad pe youtube se pare ca folia auto rezista la temperaturi mai mari si e aplicata cu pistolul de aer cald poate chiar mai usor decat am facut eu.

mak
01 Feb 2014 19:48


Chiar ma intrebam ce s-a intamplat cu proiectul asta... Mi se pare ca cineva e fan Takahashi daca e sa ma iau dupa cum e vopsit parasolarul.
Felicitari, arata foarte bine si daca se si vede prin el la fel de bine cum arata (si la f/15 are toate sansele), te-ai scos.

neox
01 Feb 2014 20:09


Multam mak :)!

 Mi se pare ca cineva e fan Takahashi daca e sa ma iau dupa cum e vopsit parasolarul.
  

Noa ca m-ai prins :mrgreen:  8)

Erwin
01 Feb 2014 21:39


Felicitări, Neox! Instrumentele tale sunt foarte elegante &#537;i profi. Să ai noroc de cer senin să le po&#539;i folosi cât mai curând! :)

neox
01 Feb 2014 22:24


Tavi, multumesc mult de urari :D , mai ales venind din partea unui jupan boier mare cu asa experienta in ale astromesteritului :mrgreen:  :mrgreen: ! Cunoastem, cunoastem 8).
Sper ca dupa ce mai trec vifornitele iernii sa pot iesi pe teren sa vad daca raman cu gura cascata sau cu buza umflata :lol: .

MariusP
01 Feb 2014 22:28


Nu le am eu cu mestereala, dar la cum arata instrumentu', o sa urmeze cel putin o luna de cer innorat si furtuni dupa ce-l finalizezi...  :lol:

CUBIX
01 Feb 2014 22:39


Felicitari neox, arata fabulos!

Marius, ai dreptate...

neox
01 Feb 2014 22:57


Multumesc prieteni  :) !

Wow..stai asa ca fac conexiuni...codul galben de viscol pe jumate de tara..hm...mai are cineva de marturisit despre astromestereala neautorizata de s-au inchis autostrazile? :lol:  :lol:

nobody
01 Feb 2014 23:34


Da, nu era suficient cum arata deja luneta, dar mai e si sprijinita pe doua trepiede de lemn, cu impamantare ... vrei sa ne trazneaca cometa ?  E semn rau. Arunca unul ... iti dau adresa. :lol: 

Fain a iesit. Spor la treaba !

Mircea Pteancu
01 Feb 2014 23:59


Imi scot toate palariile pe care le am in fata ta , Neox.
Superb,sincere si invidioase felicitari!

Acuma serios vorbind,invidia o lasam la o parte,dar luam luneta ta ca model,ba chiar ca fotomodel,arata tare fain!

Mircea

neox
02 Feb 2014 00:21


Nobody si nene Mircea multumesc frumos pentru aprecieri desi eu ar trebui sa-mi scot palaria in fata domniilor voastre de mai multe ori! :D 

Cu ochiu' meu autocritic zic deocamdata ca e decenta, om vedea sub stele daca e cu adevarat fotomodel sau nu :wink:. Oricum sunt mandru ca v-o pot prezenta si pot inspira si pe altii, alaturi de ceilalti veterani caliti in ale lucurului astromanual :D , sa construiasca ceva cu mintea proprie de care sa se bucure poate mai multe generatii.

Erwin
02 Feb 2014 00:23


Da, mai me&#537;terim, dar nu-s gata! Ne lăudăm la sfâr&#537;it! Probabil curând ca să nu mai &#539;ină a&#537;a mult vremea urâtă. Spor! :)

Aciduzzu
02 Feb 2014 11:05


Foarte frumoasa! Felicitari! Abia astept sa ne spui cum se vede si prin ea.
Legat de asta, ne-ai ramas putin "dator": nu ne-ai mai spus ce ai facut cu oglinda pe care ai slefuit-o. A ajuns intr-un telescop? Ce imagini da?
Mi-am amintit de asta pentru ca in pozele cu luneta am vazut "rotativa" :-)
Eventual, povesteste pe topicul cu oglinda ca sa nu-l deturnam pe asta.

catalin dumitru
02 Feb 2014 19:16


Ca deobicei realizarile tale m-au lasat cu gura cascata , nene Neox . 

Grija pentru detalii este exemplara . Felicitari !! :)  :)

neox
03 Feb 2014 13:47


Multumesc baieti :)!
Ce sa fac domnu' Catalin, defect profesional :mrgreen: .

Aciduzzu oglinda asteapta frumos la cutie sa-i vina randul. Tubul este (poate ceva imbunatatiri pe ici pe colo). E facut impreuna cu tatal meu cu ani in urma si printre ultimele mestereli mai de anvergura facute impreuna. Telescopul finalizat ii este dedicat lui :cry: . Gata nu vreau sa devin sentimental :) .

neox
03 Feb 2014 23:34


Fratilor minunea minunilor  :D ....in seara asta am reusit sa-i dau o "prima lumina" de cosmos la luneta printr-o gaura de nori vizand secera Lunii. Desi turbulenta era aiurea din balcon, cu luneta sprijinita pe un spatar de scaun am ramas impresionat  :). Am dus-o undeva la 100X cu un Superplossl Meade Japonez de 12mm iar detaliile erau incantatoare. In primul rand nu am detectat urma de culoare pe marginea limbului nici pe la 200X, poate doar foarte putin neglijabil. Detalii bogate, in momente de calm apareau in camp cratere tot mai marunte bine definite, "sharp" iar in zona crepusculara se reliefau extraordinar crestele muntilor sau a craterelor mai inalte. Contrastul mi s-a parut foarte bun chiar si la grosisment maxim fara incetosare a imaginii ca la obiectivele cu aberatie sferica din belsug. 
Si toate astea fara nici un fel de reglaje inca facute :D , doar cum am pus obiectivul pe tub de la constructie.

Sunt fericit pe ziua de azi :mrgreen:!

Erwin
03 Feb 2014 23:59


Bravo! Sunt convins că î&#539;i va aduce multă satisfac&#539;ie &#537;i plăcere la ocular acest minunat instrument! Să-l folose&#537;ti sănătos &#537;i să ne ară&#539;i &#537;i nouă cândva... :)

neox
07 Feb 2014 02:37


Am mai gadilat la proiect zilele astea cu asa zisele inele de prindere care de fapt or sa fie in stil "old shcool" cu coliere. Initial ma gandeam la inele din aluminiu gros facute pe freza dar cum strungarul meu e cu picioru-n ghips am da-to pe forte proprii :). 
Am conceput "leaganul" din doua corniere de 30x20 prinse cu platbanda de 5mm groime. La capete am folosit un rest de inel de 90mm din care am taiat doua sectiuni ce au fost mai departe "cascate" :) sa se potriveasca peste tubul optic luand in calcul si grosimea benzii de pasla autoadeziva pentru protectie.





De capetele talpilor vor fi prinse colierele prevazute si ele cu protectie de pasla deasupra. 



Spatiul liber dintre talpa arcuita si baza va fi umplut cu adeziv bicomponent Bison pentru rezistenta maxima.

Erwin
07 Feb 2014 02:51


Cred că asamblarea ai putea s-o rezolvi mai elegant zencuind găurile &#537;i nituind piesele împreună cu nituri de aluminiu. Dacă le &#537;lefuie&#537;ti pe urmă nici n-o să se mai vadă capetele. Bănuiesc că &#537;i piesa asta va fi vopsită, a&#537;a că va arăta ca turnată. Spor!