-----------------------------------
ursamajor
07 Noi 2011 16:37

Luneta Bresser 70/700
Subiect desprins din 

Din păcate, parasolarul a venit crăpat (probabil de la transport, iar ce e în poză e ceea ce se vede grosier), iar la micuțul căutător îi lipsește (probabil) arculețul de la al treilea șurub...

ursamajor
07 Noi 2011 17:02


Așa că dacă aveți ceva de trimis, evitați Poșta Română! Băiatul n-are nicio vină.

Teo
07 Noi 2011 17:22


:shock: 
Se mai intampla....
Totusi eu nu am avut probleme din astea cu Posta Romana. Am ambalat lucrurile fragile in multe carpe sau polistiren si au ajuns intregi la destinatar. ( Am trimis o veioza si niste becuri la tara la rude...)

Oricum prin Posta Romana e mai avantajos ca pret, cu conditia sa luam mai multe masuri de protectie impotriva socurilor mecanice.  :) 


Mi-ai amintit de faza cu Grigore Vasiliu Birlic...cu magnetofonul.... in care spunea sa il aruncam sa faca poc dar sa pastram macar difuzorul :lol: 
Aici sa pastram macar obiectivul  :lol:   

Am glumit.  Oricui i se poate intampla...

ursamajor
07 Noi 2011 17:31


Da, așa e, trebuiesc foarte, foarte bine ambalate... Oricum, față de curieri, la Poștă am avut cele mai multe probleme cu mărfurile. Până acum.

mihai86
07 Noi 2011 18:26


Imi pare foarte de rau pentru ce s-a intamplat, este prima data cand un obiect ajunge in halul asta la destinatie si pentru ultima oara cand mai utilizez serviciile postei romane. Tubul a fost impachetat si rasimpachetat in multe straturi de hartie de ziar si pe deasupra carora 2 pungi cu pernute de aer. Cei de la posta probabil au misiunea sa deterioreze pe cat posibil coletul inainte de a ajunge la destinatie sau isi urasc cu adevarat meseria.


      As fi vrut sa repar cat de putin gresala returnand o parte din bani pentru a spala un pic din vina pe care mi-o asum, insa Vlad din amabilitate, m-a refuzat.

ursamajor
07 Noi 2011 18:35


Nu-ți face probleme, e caz de forță majoră. O dreg eu până la urmă.  :wink:

zoth
07 Noi 2011 20:32


Tot raul spre bine, ai ocazia acum sa-i faci un parasolar din tub de aluminiu cu putin velur autocolant la interior si gata.
Spor!

Mircea Pteancu
07 Noi 2011 23:55


Uite,ca sa va treaca amareala de la aceasta experienta neplacuta,va trimit  materialul lui ''60mmtelescopeclub''  despre dimensionarea parasolarelor,cu exemple numerice de la numeroase lunete.Fara poze,din pacate!
Extensia xls nefiind permisa,va rog sa-mi trimiteti email ca sa am adresele celor interesati.
Mircea

ursamajor
08 Noi 2011 10:09


L-am lipit cu niște super glue. Am folosit un tub întreg, în mai multe straturi. Sper să țină. Văd că intră destul de "fest" pe tub.

Erwin
08 Noi 2011 10:30


Superglue nu ține în strat gros ci în strat subțire. Se pune doar o picătură pe o suprafață ca cea a crăpăturii, de 1-3cmp. Adaosul de lipici este inutil pentru că lipiciul întărit este mult mai casant decât plasticul.

ursamajor
08 Noi 2011 10:55


Cred că acela pe care l-am folosit eu era ceva mai prost decât Picătura sau Loctite (de exemplu), care nu ținea "neam" în strat subțire. Așa că l-am pus la întărit, apoi, după, am dat strat după strat. Văd că mi-a umplut și zonele lipsă și pare că a "topit" plasticul, îmbinândul la nivel mai... molecular, ca să folosesc un termen foaaarte pretențios. Dacă voi observa ceva probleme, fie voi folosi ideea lui zoth, fie îl voi "aluminiza" de jur împrejur cu Power Tape.  :mrgreen: Mulțumiri pentru idei. E bine să știi că ești ajutat. :)

mihai86
08 Noi 2011 16:22


Picatura e sigurul mai "superglue" de pe piata, restul e cam apa cu zahar la 50 de bani tubul. Dupa aplicare cred ca 3 copci (2 pe margine, una pe mijloc), din sarma subtire sau capsa va evita riscul unei noi dezlipiri chiar si la soc.

nobody
09 Noi 2011 05:22


Epoxy http://en.wikipedia.org/wiki/Epoxy

http://www.bestautovest.ro/poxipol-negru-si-transparent-14ml.html
http://www.ilkolor.bizoo.ro/vanzare/1297963/Adeziv-Bison-Epoxi-Universal

ursamajor
09 Noi 2011 19:04


A rămas lipit cu super glue-ul acela noname. Sper să țină. Din păcate, n-am putut elimina total denivelările rămase de la lipire, așa încât i-am tras un spray cromat, ca să nu se mai vadă nici urmele de șmirgheluire. Asta a ieșit, foto 1.

Am observat un "desen" privind lentila obiectiv, foto 2. Ce semnifică? La precedenta mea lunetă, o "rusoaică" (cu o imagine remarcabilă, în orice caz, mult mai bună decât aceasta), n-am observat așa ceva.

zoth
09 Noi 2011 20:50


Valeu ... chiar, ce -or fi astea ???    :shock: 
In mod normal se numesc Newton rings si sunt inele de interferenta ce apar intre doua suprafete sferice (in cazul nostru R2 si R3) cu raze de curbura diferite.
Iarasi in mod normal aceste inele ar trebui sa fie perfect circulare, concentrice si centrate pe mijlocul obiectivului.
Iata in linkul de mai jos cateva detalii si cum ar trebui sa apara aceste inele:
http://sciencedemonstrations.fas.harvard.edu/icb/icb.do?keyword=k16940&pageid=icb.page93273&pageContentId=icb.pagecontent221645&state=maximize&view=view.do&viewParam_name=indepth.html
Dupa cum arata, obiectivul tau este deformat printr-o stangere exagerata.
Incearca sa relaxezi inelul de strangere si daca desenul nu devine asemanator cu cel din link atunci suprafetele obiectivului nu prea au nicio legatura cu forma sferica.

PS. Rog moderatorul sectiunii sa spliteze acest topic si sa-l mute la Lunete/Telescoape.

ursamajor
09 Noi 2011 21:24


Hmmm, or fi tot de la lovitura încasată. Am slăbit nițel ansamblul și a revenit la cercurile concentrice. Chestia e că dacă apropii puțin piesa ce strânge, se strică iar desenul. Ceva s-o fi deplasat pe-acolo. :?

zoth
10 Noi 2011 09:34


Posibil sa fie si lentilele subtiri sau sa stea tensionat in celula (probabil de plastic).
Chiar daca vei folosi instrumentul numai pentru ghidaj, obiectivul trebuie strans astfel incat inelele newton sa nu se deformeze sau sa fuga de pe centrul lentilei.
La asa optica nu-i de mirare ca nu va plac lunetele ...   :?

ursamajor
10 Noi 2011 10:05


Mie nu-mi plac fiindcă sunt foarte scumpe, cele de care vorbești. La cât am dat pe 200/1000 abia dacă luam lăudatul 80 apocromat, care, sincer, nu cred că poate oferi vreodată-n viața lui ce-mi oferă 200-le.  :) 

De rezolvat am rezolvat-o simplu: am îndreptat-o vertical, cu lentila în sus, i-am aranjat judicios mica garnitură pe care presa piesa de strângere, apoi am strâns-o. Inelele sunt OK acum.

ursamajor
10 Noi 2011 19:59


Da, Oliver, un split? Că mai am câte ceva de comentat/întrebat despre anumite treburi la luneta asta. Oricum, e slăbuță tare... Cred că e bună pentru Soare, Lună. În rest...

Gata... am impartit subiectul.
Mulțumiri.

ursamajor
11 Noi 2011 13:19


Am făcut niște teste, suficient cât să-mi dau seama că e o lunetă de prețul ei.
Am observat că, la observații vizuale în natură (deocamdată), cu ocularul de 20 mm și mai accentuat cu cel de 10 mm, zona centrală (foarte puțin din întregul câmp, cam 20%, chiar mai puțin) se vede OK, cu contrast bun, pe când înspre margini, imaginea pierde din contrast, devenind alburie. Care să fie cauza?
La foto, aceasta se traduce prin apariția sub forma prezentată în foto. Înțeleg că la foto apare ca un fel de vignetare, dar la vizual, albirea imaginii și pierderea contrastului nu prea arată a vignetare... Oricum, fotografia e făcută (doar exemplificativ) la o mărire mult prea mare față de cea optimă pentru acest diametru de obiectiv.

zoth
11 Noi 2011 13:44


Aberatia de sfericitate este cea care pune un voal alb pe imagine, distruge rezolutia, scade contrastul si face incert planul de focus.
Efectul este cu atat mai pronuntat cu cat grosismentul este mai mare.

Poti incerca sa vezi daca obiectivul sau poate numai lentila biconvexa sa fi fost montate invers in celula, oricum nu ai ce pierde la cat de jalnica e imaginea acum.

ursamajor
11 Noi 2011 13:55


Se pare că vânzătorul a umblat pe-acolo, împreună cu un alt membru al forumului (parcă saiph a zis). Imaginea din foto e luată cu Barlow 5x de-aia e jalnică, cred. :) Am specificat că e exemplificativă. Mi-aș băga eu nasul pe-acolo, dar trebuie întâi să studiez problema, să văd cum se poate demonta obiectivul.

PS: am senzația că, pe lângă spărtura de la parasolar și lipsa șurubelului de la finder, am cam luat o mică țeapă și cu luneta. Și am zis să nu iau SH-uri... :?

ursamajor
11 Noi 2011 14:57


Aberatia de sfericitate este cea care pune un voal alb pe imagine, distruge rezolutia, scade contrastul si face incert planul de focus.
Efectul este cu atat mai pronuntat cu cat grosismentul este mai mare.

Interesant e că dacă nu folosesc oglinda diagonală, efectul se estompează... WTF?

zoth
11 Noi 2011 14:58


Daca nu au fost facute combinatii de lentile provenite de la obiective diferite sper sa se poata aduce la un nivel mai apropiat de decenta.
Scoate parasolarul si apoi iti e accesibila celula obiectivului.
Pentru usurinta manevrarii o poti scoate si pe aceasta de pe tub apoi sa vezi cum sunt asezate lentilele inauntru.

ursamajor
11 Noi 2011 15:22


Treaba e că nu-mi dau seama cum se poate scoate acea celulă. Singura parte mobilă e acea piesă de strângere din front side, sub care se află un soi de garnitură, ce presează pe prima lentilă. Nu văd decât o mică capsă într-o parte. :shock:

saiph
11 Noi 2011 16:13


Se pare că vânzătorul a umblat pe-acolo, împreună cu un alt membru al forumului (parcă saiph a zis). Imaginea din foto e luată cu Barlow 5x de-aia e jalnică, cred. :) Am specificat că e exemplificativă. Mi-aș băga eu nasul pe-acolo, dar trebuie întâi să studiez problema, să văd cum se poate demonta obiectivul.

PS: am senzația că, pe lângă spărtura de la parasolar și lipsa șurubelului de la finder, am cam luat o mică țeapă și cu luneta. Și am zis să nu iau SH-uri... :?


Salut.

@ Ursamajor:  Te-as ruga sa te informezi corect si sa te exprimi corect atunci cand faci afirmatii care includ si alte persoane decat cele implicate intr-o discutie. :)
In primul rand, "am umblat" se traduce prin "am dezasamblat celula obiectivului, am curatat, respatiat si asezat corect componentele dubletului, am reasamblat si testat obiectivul". Nu aparea sub nici o forma ceea ce ai postat. Mai mult ca sigur este un defect indus de tensiuni aparute in urma socului primit pe transport.
Apoi, nu e nici o filosofie sa-ti bagi nasul. Totul e sa nu faci vreo nefacuta ;) Cel putin nu mai mare decat a facut-o deja "Compania Nationala". Nu cred ca ai nevoie de ajutorul a 1300 de oameni pt a desfileta inelul de fixare.

La cum stiu ca se vede(a) prin luneta asta si prin celelalte Bresser-uri 70/700 care mi-au trecut prin mana, in mod sigur nu este vorba despre o teapa. O sa te convingi singur dupa ce-i da-i de cap ;) Daca ai dubii in privinta calitatii obiectivului, de ce nu-l rogi frumos pe Zoth sau pe dl Stanescu sa ii faca un test. Iti vei lua o piatra (sau o sticla) de pe inima :)



Spor!

ursamajor
11 Noi 2011 16:49


Stai liniștit, eu m-am exprimat exact după informațiile pe care le am la îndemână. Umblat, puțulit, reglat pentru mine sunt totuna.
În ce ar consta expresia "a-i da de cap"? Sunt receptiv la orice idei.  :)

saiph
11 Noi 2011 18:36

Re:
Pai, intai de toate as incerca sa desfac din nou celula, sa vad ce s-a intamplat pe-acolo, de unde e tensiunea aia in sticla.
Apoi sa vad daca a fost afectata in vreun fel integritatea celulei (filetul inelului in primul rand - nu stiu ce ar fi putut pati in timpul transportului...), daca n-au fugit de pe pozitie spacerele acelea subtiri, daca nu s-au miscat in celula lentilele. Ma gandesc ca ar fi util si un raport de testare pe bancul optic, eventual cu dubletul scos si apoi introdus inapoi in celula - poate asa apar mai usor indiciile despre cauzele aparitiei defectului observat.  :)

Spor!

ursamajor
13 Noi 2011 11:18


Păi, să recapitulăm: treaba cu inelele Newton nu mă deranjează, fiindcă e rezolvată. Iar ca să îmi dau seama dacă e ceva mișcat pe-acolo (spacere, lentile etc.) ar trebui să știu cum ar trebui să fie când sunt OK. Adică termen de comparație.
Mă deranjează mai mult faptul că se vede fără contrast și alburiu pe o porțiune destul de mare din câmpul vizual, am explicat mai sus. 
Pe de altă parte, am utilizat ocularele de la telescop: Super de 10 mm, respectiv 20 mm. Ele să fie cauza?

Stanescu Octavian
13 Noi 2011 11:35


Inelelel se vad la lumina zilei sau in casa la bec economic?  e doar dublet ? 
ca sa apara inele la lumina zilei ar insemna ca lentilele s-au apropiat la cativa microni si cum de spatiatoarele s-au presat in halul asta ?? de la soc poate a sarit filetul de s-a strans totul groaznic.
defileteaza inelul exterior asta e primul pas. si verifica spatiatoarele si afla ce grosime erau inainte.

ursamajor
13 Noi 2011 15:37


Bec economic, nu la lumina zilei și doar în condiții de obscuritate.
Cred că e vorba de un dublet.
Spațiatoarele sunt drăciile alea argintii? Cum să intervin asupra lor? Desfac piesa filetată (vezi foto de mai sus) și scot lentilele? Mi-e teamă să nu stric, mai degrabă, ceva pe-acolo...


Dar am spus că partea asta s-a rezolvat: am desfiletat, am așezat garnitura aceea mică judicios și am strâns la loc; acum se văd corect inelele Newton.

Ce mă deranjează acum e modul cum se vede imaginea prin ea: lăptoasă, alburie pe margini și doar o zonă minusculă din centru se vede corect, cu contrast și alea-alea. Adică ceva cam ca-n prima poză, exagerat fiind acolo, fiindcă se poate "prinde" și ca-n cea de-a doua.

Stanescu Octavian
13 Noi 2011 17:01


Pai in poza 2 se vede perfect mai bine de atat nu ai ce cere de la o jucarie de plastic. verifica in interior tubul poate s-a miscat sau a cazut ceva inel de diafragmare . daca in centru este ceva contrast e bine.
 lumina difuza albicioasa pare de la lumina parazita .
incearca sa diafragmezi la intrare obiectivul  sa lasi de 50mm . sa vezi efectul

ursamajor
14 Mai 2012 22:00


După lupte seculare am găsit buba. Tubul lung al focuserului era pe interior lucios, dar, cum să vă spun, lucios-lucios. Ăsta crea inelul lăptos pe care-l vedeam în ocular. 
Am cumpărat un spray negru mat, am vopsit interiorul, iar îmbunătățirea este incredibilă. Wow! Aviz celor ce posedă instrumente de-astea mai... plasticoase. În orice caz, drăcovenia de jucărie s-a transformat într-un instrument rezonabil și, mai ales, foarte portabil.

ursamajor
16 Mai 2012 14:47


Am dorit să merg mai departe și să lipesc velur autocolant, dar se pare că în zonă nu se găsește pe la magazinele de bricolaj.
Am rezolvat problema cum am descris [url=http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=91792#91792]AICI.