-----------------------------------
roberam
23 Noi 2011 16:15

Probleme termodinamica
1.O cantitate constanta de gaz ideal biatomic este incalzita izocor absorbind caldura Qp= 700 J si apoi racita izocor la temperatura initiala.Calculati:
a)caldura cedata de gaz la racirea izocora ;
b)Lucrul mecanic efectuat la incalzire si pe intreg proces ;
c)variatia energiei interne la incalzire si pe intregul proces.

roberam
23 Noi 2011 16:16


stie cineva sa o rezolve?

nobody
23 Noi 2011 17:20


Nu este nimic de calculat aici. Raspunsurile le ai chiar in datele "problemei".

roberam
23 Noi 2011 18:29


doua cantitati de gaz ideal biatomic , trec din stare initiala caract de parametrii p1=10^5 Pa si V1=5*10^-3 m3 in starea finala caracterizata de parametrii p2=3*10^5 Pa si V2 =2*10^-3 m3 prin doua procese distincte :a)prima cantitate sufera o transformare adiabatica urmata de o transformare izocora;b)a doua cantitate sufera o transformare izocora urmata de o transformare adiabatica.
Calculati pentru cele doua procese.:
a)Variatia energiei interne ;b)Caldura;c)Lucrul mecanic. 
As fi recunoscator daca mi-ar explica-o careva . Multumesc pentru precedenta.

roberam
18 Ian 2012 20:21


2.Intr-un cilindru cu piston  avand sectiunea S =100cm2 se gaseste un gaz perfect monoatomic la presiunea atmosferica normala (fig. 2). Pistonul de masa m=20kg este prins de baza cilindrului printr-un resort de constanta elastica k=110 N/m si lungime nedeformata l0=3m.In starea initiala pistonul este blocat , lungimea acestuia fiind l=1m. Se deblocheaza pistonul si se incalzeste gazul astfel incat acesta sa se deplaseze uniform accelerat un timp t=2s. Se considera ca miscarea pistonului se face fara frecare, iar g=10m/s2.
a)Sa se determine ecuatia procesului descris de gazul aflat in cilindru, si sa se reprezinte transformarea considerata cvasistatica, in coordonate (p,V).
b)Sa se calculeze lucrul mecanic L, variatia energiei interne &#916;U si caldura Q schimbate de gaz in procesul descris.
c)Sa se calculeze caldura molara medie C pentru procesul considerat

catalin dumitru
18 Ian 2012 23:50


doua cantitati de gaz ideal biatomic , trec din stare initiala caract de parametrii p1=10^5 Pa si V1=5*10^-3 m3 in starea finala caracterizata de parametrii p2=3*10^5 Pa si V2 =2*10^-3 m3 prin doua procese distincte :a)prima cantitate sufera o transformare adiabatica urmata de o transformare izocora;b)a doua cantitate sufera o transformare izocora urmata de o transformare adiabatica.
Calculati pentru cele doua procese.:
a)Variatia energiei interne ;b)Caldura;c)Lucrul mecanic. 
As fi recunoscator daca mi-ar explica-o careva . Multumesc pentru precedenta.

PV=NRT .

Asta este ecuatia de stare a gazelor.  Transformarea descrisa este o comprimare .Deci lucrul mecanic va avea semn negativ  iar T2-T1 , semn pozitiv (gazul se incalzeste) .

Un mol de gaz ocupa 22.4 litri , la 273K si 1 atm.

Transformi pascalii in atmosfere , introduci in ecuatia gazelor in ambele situatii , obtii un sistem de ecuatii din care afli diferenta de temperatura. 

Cu delta T astfel obtinuta , afli si delta E si lucrul mecanic direct din formule. Eu nu mi le mai amintesc.

Singura problema de termodinamica care ma mai intereseaza , este legata de cat trebuie sa-mi tin chicioarele la gura sobei inainte sa ma bag in pat.

catalin.

roberam
19 Ian 2012 17:25


Multumesc mult !