-----------------------------------
Erwin
23 Noi 2011 20:42

ECOURI ROMANESTI IN OPERA LUI I.ASIMOV
-----------------------------------
Incepand sa citesc volumul 2 din ultimele scrieri ale lui ASIMOV, din cele aparute recent la noi, si anume A DOUA FUNDATIE, de la inceput am dat peste un pasaj care mi-a atras atentia im mod deosebit, dandu-mi senzatia de DEJA VU...Iata pasajul, care se gaseste la pag.5 in cadrul PROLOG-ului: "Hari Seldon a fost ultimul mare savant al Primului Imperiu. El a pus bazele psihoistoriei si a dus-o la perfectiune. Psihoistoria era chintesenta sociologiei, transpunand comportamentul uman in ecuatii matematice".
   In trecut mai intalnisem la cineva o asemenea incercare, in cadrul unei lucrari ce NU este de fictiune. Chiar initialele savantului lui ASIMOV coincid cu initialele autorului la care ma gandesc, care nu numai ca e roman, dar nici prea departe de domeniul nostru. Opera sa la care ma refer, a aparut in limba franceza, in anul 1910 cu titlul MECANICA SOCIALA. Autorul nu este altul decat SPIRU HARET, care oarecum a fost si astronom. Intrebarea care se pune este: oare a cunoscut ASIMOV cazul lui SPIRU HARET, in onoarea caruia numindu-si eroul?
                                                                                                           VIRGIL V. SCURTU
                                                                                                             23 NOV.2011