-----------------------------------
keppler
08 Dec 2011 16:52

M33
Salutare,

Am reusit sa termin si eu prelucrarea la M33, cadre luate in luna Septembrie 2011. In poza atasata am folosit 2 cadre, una de 5 minute iar a doua de 8 minute, luate la ISO1600 prin Newton 130/650 pe EQ6.

Teo
08 Dec 2011 18:21


Ti-a iesit foarte bine !

Felicitari !


Oricum la vizual e un obiect DSO destul de greu de vazut. De multe ori m-am straduit pe un cer senin de la tara sa o vad si era la limita vizibilitatii printr-un telescop de 140 mm apertura,  facut de mine.

De atunci nu am mai observat-o prin instrumente mai mari.

keppler
08 Dec 2011 18:31


Mersi!  :D 

Mai am de muncit la obiectul asta, vreau sa mai trag cadre sa imbunatatesc rezultatul final. Dar asta dupa ce pun pe picioare si autoguiding-ul.

MariusP
08 Dec 2011 20:55


Pentru un F/5 coma a abia sesizabila. Ai folosit vreun corector de coma?

keppler
08 Dec 2011 20:58


Da, am folosit un corector de coma, dar nu cred ca exista coma in poza. Sunt mai tare inclinat sa cred ca e eroare de guiding :)

Gidajul la ambele poze a fost facut manual (de mine cu ochiul in ocular, telecomanda in mana si cocosat sub montura) :P

MariusP
08 Dec 2011 21:09


Nuș'ce-o fi, eu doar am vazut ca-s foarte putin deformate stelele pe la margine...  :wink: 

Dar zi mai multe detalii despre corectorul folosit, ca mi se pare ca face minuni...

keppler
08 Dec 2011 21:53


Corectorul folosit este acesta:

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=75&Itemid=87

Imi pare sa se comporte binisor. Am mai folosit mai in vara un corector de la Baader (luat imprumut :) care de asemenea s-a comportat bine.

Stanescu Octavian
08 Dec 2011 22:03


Te-ai chinuit cu ghidare manuala  pt 8min exp ?  inca nu ai facut autoghidare ?

keppler
08 Dec 2011 22:43


M-am chinuit :)

Autoguidingul mai necesita putin lucru, problema principala este sursa de curent pentru Laptop in camp. Dar se va rezolva destul de curand :)

Erwin
08 Dec 2011 22:53


Am avut 3 surse UPS de 1400VA, nu s-a încumetat nimeni. Între timp am mai primit 2, una e la recondiționat (baterii noi).