-----------------------------------
sabin fota
08 Dec 2011 18:43

Proiect power box
Am ajuns la concluzia ca imi trebuie urgent un power box, deoarece eu merg "in deplasare" si pana acum alimentam de la bateria masinii, dar asta nu mai este o solutie, vreau ca sistemul sa fie independent de masina.
Cei care aveti sau v-ati construit asa ceva va rog sa ma "luminati"...
de exemplu imi place cum s-a descurcat tipul asta http://www.heavens-reach.com/astrophotography/114-observatory-in-a-box-v4

Herr_Alien
08 Dec 2011 21:07


http://cloudynights.com/item.php?item_id=2711

Laurentiu
08 Dec 2011 21:14


Dar ia uite cum s-a descurcat individul asta:

http://tinyurl.com/cl87zom

 :) 

Se alimenteaza acolo: montura, dew-heatere, laptop

horatius
08 Dec 2011 22:43


O alta sugestie de la Kendrick (eu asa ma gandesc sa fac unul cat de curand intr-o geanta Pelikan sau asemanatoare): http://www.kendrickastro.com/astro/battery.html#Titans

sabin fota
08 Dec 2011 23:14


domnu' Laurentiu, pai ce este asta? vrem mai multe detalii  :) 
apropo, arata foarte bine

sabin fota
21 Dec 2011 18:37


@Herr_Alen multumesc pentru link, o sa fie ceva asemanator :wink: 
Am inceput sa adun materialele, zilele astea trebuie sa imi ajunga toate.... abia astept sa ma apuc de treaba  :)

nobody
21 Dec 2011 19:21


Prima pozitie este "siguranta principala" si nu "rezistenta". Este recomandat sa fie montata chiar langa borna bateriei.
De unde faci rost de panou de sigurante RIGrunner 4008 ?
In State costa $90-100 fara conectori.

sabin fota
21 Dec 2011 19:56


Prima pozitie este "siguranta principala" si nu "rezistenta". Este recomandat sa fie montata chiar langa borna bateriei.
De unde faci rost de panou de sigurante RIGrunner 4008 ?
In State costa $90-100 fara conectori.

corect, am gresit eu "siguranta" principala, mersi ;)
pai....din state, l-am comandat

Laurentiu
21 Dec 2011 21:22


domnu' Laurentiu, pai ce este asta? vrem mai multe detalii  :) 
apropo, arata foarte bine

Scuze, nu am mai primit update de la topicul asta (nu stiu de ce dar se intampla treaba asta destul de des).

Eu am o "baterie" de... acumulatori cu Pb de 12V SLA, 2x9 Ah si 2x7 Ah, deci 4 in total care s-au nimerit sa incapa la fix intr-o geanta mai veche din ceva material sintetic. Unul il folosesc pentru montura eq5, al 2-lea pentru dew heaters si alimentarea unei cutii cu relee prin intermediul careia fac fac autoghidajul cu GPUSB (controlerul monturii mele e ceva mai complicat :-)). Ultimii 2 sunt pentru alimentarea laptop-ului pe camp cu un adaptor dc/dc 12v/19v.

Mai am si un al 5-lea acumulator SLA de 12 V, 7 Ah cu care alimentez DSLR-ul (cu un adaptor 12V/9V dc/dc).

Intentionez sa leg in paralel cei 2 acumulatori folositi la alimentarea laptop-ului, cu niste diode procurate de Erwin, ca sa nu imi mai bat capul cu monitorizarea tensiunii acumulatorilor tot la 1/2-1 ora  (nu vreau sa ii descarc prea tare pentru ca am inteles ca nu e bine). 

Ideal ar fi un acumulator "deep-cycle", cu amperaj mare, dar e scump si nu stiu nici de unde as putea lua asa ceva.

sabin fota
21 Dec 2011 23:07


eu deocamdata mi-am cumparat toate componentele care trebuie sa ajunga zilelea astea (cateva de pe ebay si RIGrunner-ul de la http://www.powerwerx.com/ plus restul care se gasesc pe la bricostore/dedeman
bateria o sa o iau ultima pentru ca inca nu m-am hotarat, nu stiu cat de buna este una auto
alea deep  cycle am vazut pe ebay

de pe ebay:
- DC/DC Converter 12V/24V Step down to 5V &#8211; 3A 15W - 6,57$
- DC Digital Voltmeter Panel DC 3.2V to 30V Blue LED Digital Panel Meter 3.2-30V - 9,99$
- 7 Port USB 2.0 HUB High Speed ON/OFF Sharing Switch For Laptop PC Black 480 Mbps - 5,26$

sabin fota
21 Dec 2011 23:16


...... alimentarea laptop-ului pe camp cu un adaptor dc/dc 12v/19v.


da mai multe detalii despre adaptorul asta pentru ca pe o iesire de priza as vrea sa scot si eu vreo 18V pentru am citit ca la unele monturi le trebuie mai mult de 12V ca sa traga in parametrii normali

Laurentiu
22 Dec 2011 00:07


...... alimentarea laptop-ului pe camp cu un adaptor dc/dc 12v/19v.


da mai multe detalii despre adaptorul asta pentru ca pe o iesire de priza as vrea sa scot si eu vreo 18V pentru am citit ca la unele monturi le trebuie mai mult de 12V ca sa traga in parametrii normali

E ceva chinezarie (asta am gasit aici, in Timisoara, la un magazin). 

Marca este Kemot, dc/dc converter.

Input: 12-13.8V

Output: 15/16/18/19/20V , 6A
            22/24V , 5A.

La intrare are o mufa "male" tip bricheta de masina; la iesire poti pune una din mai multe mufe in functie de laptop-ul folosit.



asta e tot.

horatius
22 Dec 2011 00:27


Uite o sursa de baterii, deepcycle :  http://www.caranda.ro/bsb_dc.pdf

Atentie insa si la greutate, una de 100ah are doar 30 kg, care trebuie ridicati la un moment dat. Una de 55Ah e mai manipulabila, hai 75Ah.

sabin fota
22 Dec 2011 01:59


unde se pot gasi d-alea cu gel ca sa nu inunde power boxul? sau daca sunt pe la noi?

edit: am gasit ceva http://www.carpatenergy.ro/Acumulatori/Acumulator-GEL-12V-90Ah/ costa 232 EURO  :?

Laurentiu
22 Dec 2011 02:32


26 kg... back breaker  :(

Erwin
22 Dec 2011 10:59


Într-adevăr sunt scumpe. Am întrebat pe amicii mei care repară UPS-uri și mi-au dat niște prețuri pt. acumulatori de 12V Yuassa cu gel fără întreținere:

78Ah = 210 euro+TVA
65Ah = 174 euro+TVA
38Ah = 90 euro+TVA

Prețurile sunt end-user, factură, garanție.

sabin fota
29 Dec 2011 22:13


Au inceput sa soseasca comenzile de pe ebay, asa ca am inceput si eu sa asamblez powerboxul.
Mi-au venit convertorul si voltmetrul, mai astept HUB-ul si panoul RIGrunner, iar saptamana care vine cred ca o sa comand si bateria aia cu gel.
.....va urma....

nobody
29 Dec 2011 23:27


Daca te hotarasti la baterii cu gel, iti mai trebuie si un incarcator dedicat deoarece acestea au alt regim de incarcare decat cele auto si se distrug usor daca le supraincarci.

sabin fota
29 Dec 2011 23:34


Daca te hotarasti la baterii cu gel, iti mai trebuie si un incarcator dedicat deoarece acestea au alt regim de incarcare decat cele auto si se distrug usor daca le supraincarci.

 :shock:  :?:

nobody
29 Dec 2011 23:55


Gel batteries generally require a specific charge profile, and a gel specific or gel selectable or gel suitable charger is called for. The peak charging voltage for Gel batteries is 14.1 or 14.2 volts, which is lower than a wet or AGM type battery needs for a full charge. Exceeding this voltage in a Gel battery can cause bubbles in the electrolyte gel, and permanent damage.
http://www.chargingchargers.com/tutorials/charging.html

Resist the temptation to use an automotive battery charger on your gel cells. Many inexpensive automotive battery chargers are not properly voltage regulated or current limited.
http://www.qsl.net/wb3gck/gel-cell.htm

Gelled cells should be charged at no more than the C/20 rate, or 5% of their amp-hour capacity.
http://www.windsun.com/Batteries/Battery_FAQ.htm#Gelled%20electrolyte

sabin fota
30 Dec 2011 00:27


am vazut si eu ca incarcatoarele pentru bateriile astea au 4 cicluri de incarcare .... sa vedem
@nobody multumesc ca m-ai atentionat

nobody
30 Dec 2011 11:28


Daca tot ai dat o gramada de bani pe panoul de sigurante, ar fi pacat sa nu folosesti un incarcator adecvat care oricum costa mai putin.

@Erwin: Nu cred ca Yuasa produc acumulatori cu gel. 
Cel mai probabil sunt de tip Absorbed Glass Mat (AGM) NPL-Series.
Acestia se incarca la 14.5 -15 V si un curent de max. 1/6 din capacitate.
Nu sunt deep cycle dar pot supravietui daca se incepe reincarcarea cu un curent foarte mic.
Incarcarea trebuie facuta in spatiu ventilat (nu etans).

Erwin
30 Dec 2011 11:59


S-ar putea să fi greșit eu marca, o să întreb. UPS-urile au tot ce trebuie înăuntru și de regulă bateriile se pot demonta și remonta foarte ușor, pentru cine nu vrea să le care pe teren se pot folosi ca stație de reîncărcare acasă.

nobody
30 Dec 2011 14:00


Erwin, nu tu ai gresit. Acumulatorii Yuasa din seria NP/NPL sunt folositi pe scara larga in UPS-uri.
Sunt pe baza de calciu/plumb si necesita o tensiune mai mare pentru incarcare completa.
Partea de incarcare din UPS-uri este "inteligenta" si se poate folosi foarte bine cu conditia ca acumulatorii sa fie de acelasi tip cu cei originali. Se pot incarca si acumulatori mai mari dar va dura mai mult datorita limitarii curentului.

Greseala e a celor, tot mai multi, care denumesc generic "cu gel" tot ceea ce este acumulator Valve-Regulated Lead&#8211;Acid.

ZENDOW
30 Dec 2011 20:50

POWER BOX
Ce faceti fratilor cu atata curent?!!!

Puteti sa luati cu voi si un aparat de sudura (se mai rupe un trepied , ceva..)!

Sabine de aia vrei sa-mi vinzi montura , ai iesit prea scump cu factura de curent!?

Am glumit evident, a iesit o lucrare pe cinste, poti pleca cu G8-ul vreo saptamana pe munte fara sa incarci acumulatorul(evident unul de 150Ah)!

Eu am niste rezerve de energie de 12V/24Ah, constand intr-un Starter Auto la care am scos clemele crocodil si am inlocuit acumulatorul original-care a cazut foarte repede -cu unul de 12V/17Ah si un Power TanK cumparat din talcioc (evident cu acumulatorul terminat!) pe care l-am dotat cu un acumulator de 12V/7Ah.

La cel de 17Ah in plus fata de priza originala (tip bricheta auto) am mai scos o priza pentru fise tip banana si doua prize tip AV unde pot cupla : ventilatorul pentru Dobson, benzile anticondens,etc.
Power Tank-ul este mai destept : are 2 prize tip bricheta :una 12V/10A si una cu posibilitate de selectare 4,5V, 6V, 7,5V, 9V/1A.

Iata si o fotografie cu galetile de curent:

sabin fota
30 Dec 2011 23:01


power box-ul este gandit pentru independenta totala, asta insemnand:
-montura
-camera ghidaj
-2 camera Canon (50D pentru camp larg si 500Da)
-dew-not (pe megrez, pe luneta de ghidaj si pe obiectiv foto)
-hub
-laptop
-peltier pe viitor
-ce o mai fi.....
sper sa fie suficient pentru o noapte fara probleme

am verificat cum functioneaza montura la diferite voltaje, la 12V are un traseu cam ciudat, la 14V merge foarte bine, asa ca o sa imi trebuiasca pe o priza cel putin 14V

ZENDOW
30 Dec 2011 23:37

POWER BOX
Adevarul ca la cate ai enumerat tu aici nu e nici o exagerare o baterie de 75Ah.
Vad ca ai si un votmetru care iti permite sa sti cum stai in orice moment si la o scadere a tensiunii sub 12V sa ai un cablu cu care sa mai pui in paralel si bateria de pe masina.Nu de alta da la un cer bun te oftici sa-ti cada tensiunea in mijlocul trebii!

Nu stiu ce spatiu ai in cutia aia dar trebuie un acumulator puternic.

nobody
30 Dec 2011 23:49


Cu ce ai verificat montura la diferite tensiuni ?
Ai asigurat curent de 2.5 A conform recomandarii producatorului ?

ZENDOW
30 Dec 2011 23:52

POWER BOX
Am vazut ca vrei 14Vcc la montura, e posibil sa ai nevoie de 2-3A acolo si trebuie sa ai grija ca electronica ce o folosesti(convertor 12 la 14Vcc) sa asigure acest curent. Poate am exagerat dar e bine de verificat aceasta caracteristica la montura pe care vrei sa o cumperi.




Gand la gand, nobody! (editat dupa ce am vazut postul tau)

sabin fota
02 Ian 2012 17:56


Am un transformator universal pentru laptop care are un slot pentru sigurante cred, are in fel de sigurante pe care este trecut voltajul de la 6V pana la 24V si siguranta pe care o bag in slot imi da voltajul. Ca sa fiu sigur am verificat cu multimetrul pe mufa de iesire si corespunde.[/code]

nobody
02 Ian 2012 18:29


Cred ca ai verificat corect, trafurile pt. laptop scot suficient curent si au tensiunea stabilizata.
Teoretic ar trebui sa reziste la cel putin 15 V cat poate fi, in mod obisnuit, la o priza de masina cu motorul pronit.
Dar mare grija cu supratensiunile ... sa nu miste o data mai repede si apoi sa ramana acolo pentru totdeauna. 
Un convertor la 14 V te va ajuta cand bateria e mai descarcata desi nu e recomandat sa o descarci prea mult sau prea des (nici la cele deep cycle).

sabin fota
02 Ian 2012 19:03


la ce te referi cu supratensiunea? in circuitul pentru powerbox?

nobody
02 Ian 2012 19:42


In montura. Ma refeream la tensiune mai mare decat cea nominala data de producator (12 V).

ZENDOW
02 Ian 2012 20:53

POWER BOX
Sabine motoarele monturii au o putere nominala  calculata la tensiunea nominala de 12Vcc, daca cresti tensiunea automat va creste si puterea si probabil montura se misca mai bine , dar  aceasta putere duce la incalzirea motoarelor si in final la arderea lor. La fel exista riscul ca aceasta putere sa nu fie suportata si de convertorul electronic12v/14v.

sabin fota
02 Ian 2012 21:50


aha ..... ce sa zic, am citit, dar nu mai gasesc unde chestia asta, un tip nu era el prea multumit de cum mergea la 12V si a marit voltajul si mergea mai lin si mai bine.....
daca gasesc va pun linku  :)

Erwin
03 Ian 2012 12:30


Cred că depinde mai mult de tipul motoarelor pas-cu-pas și driverul folosit. Dacă se pot afla aceste date se poate deduce tensiunea maximă din caracteristicile tehnice. Unele motoare și drivere suportă tensiuni cel puțin duble, important este să nu se depășească curentul maxim.

mflorian
03 Ian 2012 13:46


aha ...un tip nu era el prea multumit de cum mergea la 12V si a marit voltajul si mergea mai lin si mai bine.....S-ar putea să fi fost vorba despre îmbătrînirea acumulatorului la tipul respectiv. Dacă îmi aduc bine aminte, îmbătrînirea acumulatoarelor se manifestă (pe lîngă scăderea duratei de stocare) prin creșterea rezistenței interne. Asta înseamnă că tensiunea la borne este de 12V, dar un consumator va face să cadă tensiunea sub 12V. Cu alte cuvinte, cei 12V se vor împărți între consumatorul extern și rezistența internă a acumulatorului. 
Probabil ridicarea tensiunii de la 12V la 14V va face ca același consumator să disipe aceeași putere cu mai puțin curent și asta ar putea ajuta un acumulator vlăguit. Dar în aceste condiții, mult mai simplu ar fi să te asiguri că acumulatorii nu sînt uzați și în acest fel n-ar mai fi nevoie de acel ridicător de tensiune.

sabin fota
03 Ian 2012 15:48


am verificat din nou, de data asta sa vad ce tensiune imi scoate traful si atunci cand montura este in sarcina apare o scadere a tensiunii scoasa de traf, se pare ca aveti dreptate, traful este cam batran

mflorian
03 Ian 2012 15:53


...traful este cam batransau subdimensionat pentru consumul tău.

sabin fota
03 Ian 2012 16:25


da, nu ma pricep, spun doar ce am observat ....

nobody
03 Ian 2012 17:37


Cat scade tensiunea ? Mai bine zis, de la cat la cat ?
Sunt importante toate detaliile.
Ziceai de traf pentru laptop si am presupus ca acesta este in comutatie, bine stabilizat si scoate suficient curent (4-5 A). S-ar putea sa nu fie chiar asa.

Doru Dragan
03 Ian 2012 19:00


Eu mi-am luat asta: http://www.ebay.de/itm/370569275205?ssPageName=STRK:null:IT 
astazi mi-a sosit. Am dat pe scula 50 euro + 15 euro transport. In total 65 de euro venit acasa. Sub 3 milioane.

ZENDOW
03 Ian 2012 19:06

POWER BOX
E practic , compact , dar la pretul asta acumulatorul sigur nu te tine mult. Sunt multe oferte de astea prin talcioc dar la care nu merge acumulatorul garantat!
Ce capacitate are acumulatorul?

nobody
03 Ian 2012 19:29


Are o capacitate de 17 bar :lol:  Glumesc. La ce este nevoie de o asa presiune ?

Doru Dragan
03 Ian 2012 19:50


Nu e din talcioc ci de pe eBay :) Acumulatorul merge (inca :)). Are garantie 36 luni = 3 ani. In ceea ce priveste capacitate zice: Peak/start 900 Amp. Abia l-am primit asa ca ... o sa va spun mai multe peste vreo saptamana. Compresorul baga max 17 Bar. Mai bine sa fie decat sa nu se ajunga :D

sabin fota
03 Ian 2012 22:17


am vrut ca sa fac ceva de capacitate mare pentru a nu avea surprize (e misto d-nu dragan scula de pe e-bay dar cred ca poate fi folosita doar pentru alimentarea monturii, daca mai ai dispozitiv antiroua, un peltier si alte accesorii nu cred ca face fata), noaptea pe plaiurile patriei  :) (stiu eu 2 persoane respectabile de pe forum care au ramas cu "ochii la stele" :lol: in varful muntelui), .... traful imi scoate cam vreo 12,5V, iar in sarcina scade la 12V, p-acolo, poate chiar si sub 12V, iar la tensiunea asta scrie pe el ca are vreo 4,5A parca, nu stiu sigur, maine ii fac o poza si o incarc (are desenat pe el un tabel cu tensiunile si amperajele corespunzatoare de la 5V la 24V)

edit: am revenit cu pozele trafului

sabin fota
06 Ian 2012 12:31


am primit avizul postal ca mi-a ajuns RIGrunner-ul, mai astept HUB-ul si ma enerveaza ca nu dau de astia de la http://www.carpatenergy.ro (cred ca nu au terminat concediul ca nu raspund la telefoane), pentru ca m-am hotarat sa merg pe acumulatorii lor, la ce capacitate au sunt mai usori decat la alte firme......cateva kile acolo in minus conteaza

dragos.n
06 Ian 2012 12:58


Acumulatoare din alea cu a luat Doru aveau odata si la Praktiker, si la Carrefour. Cam tot pana in 3 milioane. Pentru masina cred ca sunt bune. Acum nu stiu daca pui si montura si laptop si camera la ea cam cat poate sa tina. Dar pana iti intra frigul in oase cred.

sabin fota
06 Ian 2012 13:15


asa zic si eu, cred ca mai mult nu duc

nobody
06 Ian 2012 13:23


La care model de acumulator te-ai gandit ?

sabin fota
06 Ian 2012 17:53


Acumulator Deep Cycle GEL 12V-90Ah sau Acumulator Deep Cycle GEL 12V-110Ah
sa vad ca trebuie sa iau si un incarcator

ZENDOW
06 Ian 2012 18:42

POWER BOX
La varianta 90Ah ai un acumulator de 88Ah de semitractiune - Bistrita- care corespunde scopului dar la jumatate de pret!

sabin fota
07 Ian 2012 00:04


dar nu cred ca bateria aia are durata medie de viata de 8-10 ani  :wink:

sabin fota
10 Ian 2012 23:59


Azi mi-au sosit si ultimele comenzi, am ramas doar pe acumulator, asa ca astazi am facut conexiunile.
Testele le-am facut cu un traf de 12V ca sa verific cum functioneaza ansamblul.

psemil
11 Ian 2012 00:41


Da, e bine...  :) Vad ca nu te joci deloc. 
Cu atatea sigurante probabil ca nimic rau nu i se poate intampla echipamentului. M-am decis sa-mi alimentez si eu montura din powerbox-ul tau, cand mergem pe munte  :lol:  Asa ca ia un acumulator de 200 Ah  ca te las fara curent :lol:  :lol:  :lol:

Edit: Mai pune si 6 (sase) prize 8)

sabin fota
11 Ian 2012 04:22


Da, e bine...  :) Vad ca nu te joci deloc. 
Cu atatea sigurante probabil ca nimic rau nu i se poate intampla echipamentului. M-am decis sa-mi alimentez si eu montura din powerbox-ul tau, cand mergem pe munte  :lol:  Asa ca ia un acumulator de 200 Ah  ca te las fara curent :lol:  :lol:  :lol:

Edit: Mai pune si 6 (sase) prize 8)
la ala de 200 Ah trebuie si o remorca dupa masina :lol:

Ceausel Andrei
25 Iul 2013 09:18


Ieri, am obtinut si eu o seara linistita si m-am apucat de rezolvarea unei mari probleme pentru mine, ,,power box-ul''. Se pare ca montura eq6 este o mare sugativa de curent, o baterie ma tinea in jur de 3- 3 ore jumatate maxim. Proba am facut-o mai intai pe un bec de 12 v de la masina , apoi pe montura in sarcina la viteza maxima si se pare ca functioneaza perfect; mai ramane sa introduc bateriile si restul intr-o cutie ..(m-am gandit la o cutie de scule). Atasat pun si schema electrica. Daca aveti ceva dubii ca nu ar functiona corect sau as putea arde montura cu aceasta varianata va rog sa ma anuntati.

Erwin
25 Iul 2013 09:50


Am analizat din nou schema &#537;i văd că bateriile se folosesc pe rând, pe timpul comutării folose&#537;ti condensatoarele, pare în regulă. Aten&#539;ie la curentul rămas în condensatori după întreruperea alimentării, mai trebuie ni&#537;te rezisten&#539;e de descărcare a lor (în paralel) ca să nu prăje&#537;ti mufele de alimentare. Eventual mai pune un comutator de oprire &#537;i un set de siguran&#539;e.

mircear
25 Iul 2013 10:21


In ideea ca nu vrei sa pierzi alinierea monturii, cum stii cand sa comuti bateriile? 
Ar trebui pe undeva si un voltmetru inserat.

Erwin
25 Iul 2013 10:39


Voltmetrul se poate pune în paralel pe bornele de ie&#537;ire. Dacă vrei să se facă comutarea automat mai ai nevoie de un comutator electronic cu un detector de prag, poate fi făcut un un amplificator opera&#539;ional care comandă un releu. O să caut o schemă...

remus
25 Iul 2013 10:45


Salut Andrei!

Ai dreptate eq6 este o mare sugativa, dece nu ei o baterie mai mare? una de maschina cu mai mult Ah de exemplu Ah71 am eu si ma tine destul de mult. 
Eu am montat bateria in o lada frigorifica, este si iarna protejata :D 

Uite:
[url=http://www.bilder-hochladen.net/files/jtap-a-d3d9-jpg-rc.html][deprecated_img]http://www.bilder-hochladen.net/files/thumbs/jtap-a-d3d9.jpg[/deprecated_img]

[url=http://www.bilder-hochladen.net/files/jtap-b-6512-jpg-rc.html][deprecated_img]http://www.bilder-hochladen.net/files/thumbs/jtap-b-6512.jpg[/deprecated_img]

Remus

Ceausel Andrei
25 Iul 2013 11:45


http://shoppingall.ro/feber-acumulator-12v-12ah_p88335.html?utm_source=shopmania.ro&utm_medium=referral&utm_campaign=arosszehasonlito
 bateria asta ma tine cam 4 ore iar cealalata 3 ore ...plus de asta sufar de sciatica ...nu pot sa ridic mai mult de 5 Kg. In general mai ies cu un prieten care ma ajuta cu montura...

Multumesc de informatii, lada frigorifica este buna, chiar am una de 20 litri care nu o mai folosesc. :D

nobody
25 Iul 2013 22:08


Poti folosi niste tranzistori de putere P-FET pe post de diode de protectie cu pierderi foarte mici. Astfel, nu mai ai nevoie de comutator mecanic si chiar poti folosi bateriile in paralel fara a risca nimic. Fiecare baterie are nevoie de cate un circuit, va fi folosita automat cea care are tensiunea mai mare.

Mai multe detalii:
http://www.ti.com/lit/an/slva139/slva139.pdf

Adaugand un rezistor si o dioda Zener, transformi totul intr-un stabilizator de tensiune:
http://hackaday.com/2011/12/06/reverse-voltage-protection-with-a-p-fet/

Erwin
25 Iul 2013 22:21


Am căutat scheme, sunt o mul&#539;ime pe net, inclusiv dispozitive de protec&#539;ie gata făcute pentru a preveni descărcarea bateriei sub o anumită tensiune. Unii zic că tensiunea nu trebuie să scadă sub 11.8-12V dar din câte &#537;tiu la cele deep-cycle poate fi &#537;i 10V. Cred că un simplu avertizor sonor care să piuie când tensiunea atinge un prag reglabil ar fi suficient, mai sigur decât cu voltmetru sau led.

sabin fota
08 Sep 2013 14:29


PowerBox v2.0
- am folosit lemn de brad cumparat din brico pentru ca plasticul initial m-a tradat, am ramas o data cu manerul cutiei in mana;
-lemnul l-am protejat cu grund pentru lemn apoi l-am lacuit cu un lac de nuanta trandafirului :)

Erwin
08 Sep 2013 14:51


Ei da! 
Dacă o vopseai în kaki ziceai că e sculă militară heavy duty! Acuma po&#539;i să mergi la război... cu norii! :)

sabin fota
08 Sep 2013 15:31


Ei da! 
Dacă o vopseai în kaki ziceai că e sculă militară heavy duty! Acuma po&#539;i să mergi la război... cu norii! :)
mama lor!!! :)

Erwin
08 Sep 2013 15:48


Ai prevăzut găuri &#537;i ventilatoare pentru răcire?

sabin fota
09 Sep 2013 09:40


Ai prevăzut găuri &#537;i ventilatoare pentru răcire?
pai nu cred ca sunt necesare, dar cutia este foarte usor de modificat, daca este cazul se rezolva ;)

Erwin
10 Sep 2013 01:52


Păi mă gândeam la încărcare când se degajă căldură, doar nu sco&#539;i acumulatorii din cutie, nu?

sabin fota
10 Sep 2013 08:49


Chiar l-am verificat si nu se incalzeste deloc si oricum cand il incarc sta cu capacul deschis. Acumulatorul este inchis ermetic, Deep Cycle pe gel