-----------------------------------
Cristi M.
27 Dec 2011 15:37

Asteroizi 26.12.2011 ??
Salutare,
Aseara am descoperit mai multe obiecte in dreptul constelatiei Orion, obiecte ce cred a fi asteroizi.
Camera utilizata este un Canon 50D cu un 70-200 f/4 @ 100mm, ISO 1600, montura meade tip furca cu wedge.
Timpul de expunere 30 sec si 60 sec.
Primul cadru a fost luat la ora 21:56:32, iar ultimul la ora 22:34:58.
Am realizat un filmulet cu w. movie maker, dar din pacate rezolutia este mica. (Daca stie cineva un soft pentru a face film din poze la o rezolutie mai mare, ii sunt recunoscator)
Filmuletul aici: http://www.youtube.com/watch?v=-Z5qS8UDbjQ&feature=youtu.be
Datorita rezolutiei mici, in filmulet se observa doar obiectul mai luminos, celelalte de jos nu sunt vizibile.
Atasez si prima poza din cadru.
Stie cineva ce obiecte sunt? M-am uitat in niste cataloage insa in data de 26.12.2011 au fost doar asteroizi cu mag de 20 +

red giant
27 Dec 2011 16:17


Pot fi sateli&#539;i geosta&#539;ionari. Dacă erau asteroizi suna alarma. :)

MariusP
27 Dec 2011 19:24


 are dreptate, sint sateliti geostationari. Cel stralucitor este Thuraya-2, iar in perioada in care ai luat cadrele au mai fost peste 10 sateliti geostationari prin zona. Fotografia atasata de tine pare facuta intre 22:01:45 - 22:02:15 TLR.

nobody
27 Dec 2011 20:21


Thuraya-2 este pe o orbita geosincrona inclinata, nu geostationara.

MariusP
27 Dec 2011 20:50


Corect , Thuraya-2 este un satelit geosincron pe orbita inclinata cu 3.07 grade, o perioada orbitala de 1436.09 minute, perigeu la 35807 km si apogeu la 35766 km. De fapt, nici un satelit geosincron nu poate fi considerat geostationar la orice precizie de calcul, nu? :roll:

nobody
27 Dec 2011 21:52


Interesant e cum se observa de la sol.
Acesta are o miscare aparenta de oscilatie cu amplitudinea egala cu dublul inclinatiei orbitei, pe perioada de o zi siderala.

http://celestrak.com/columns/v04n07/

Orbita geostationara este un caz particular de orbita geosincrona cu inclinatia 0.
Practic, satelitii geostationari sunt tinuti intr-o fereastra de maximum 0.15 grade si corectati tot timpul pana li se termina combustibilul. Apoi devin geosincroni, marindu-si inclinatia cu 0.8 grade pe an.

Am lucrat cu asa ceva si stiu ce pacatosi sunt la tracking.
Mai ales daca orbita devine un pic excentrica. Incepe sa aiba o miscare aparenta tare ciudata. Ma mir ca inca n-au fost luati in colimator de vanatorii de OZN-uri  :wink: