-----------------------------------
Canis Extramajoris
01 Ian 2012 17:54

salutare
am luat de curand un dobson 254/1200 (skywatcher), si am la el un super plossl de 10 si unul de 25....i-am adaugat repede un barlow 2x si un colimator laser, cam asta e pana acum, intrebarea mea ar fi : ce alte oculare mi-ar mai trebui? si la ce ar fi bune? adica unul de 40 sau 50...si ce as putea vedea mai bine cu acestea?Merci d'avance pt cine se baga sa-mi explice.LA MULTI ANI TOATA LUMEA!!!

ZENDOW
01 Ian 2012 23:02

Oculare
Salut !

Cu ce ai acum poti sa vezi destule nu te grabi sa cumperi oculare dupa descrierile comerciantilor.
Telescopul tau (ca si al meu dealtfel) este destul de bun la DSO (obiecte din cer adanc:nebuloase galaxii, roiuri de stele) dar la fel de bun si la planete. Se descurca mai greu la splitat stele duble .

Pentru planete ar trebui sa cauti un ocular de calitate , cu sticla cat mai putina o focala de 5,6 sau 7 mm(de exemplu ortoscopic sau mai comercialele Planetary care au avantajul unei focalizari mai departate fata de ocular, fiind mai comode in utilizare. La planete trebuie o colimare cat mai buna si o aclimatizare mare (minim 2 ore daca nu ai ventilatie fortata!)

Pentru cer adanc ai nevoie de un ocular de maxim 28 mm , dar aici si de un camp vizual cat mai larg  (de exemplu 82grd) care daca este de calitate poate costa destul de mult(dar merita). Nu recomand o focala mai mare de 28 mm la ocular pentru ca obtii un fascicul de iesire din ocular mai mare de 6 mm ce depaseste pupila ochiului la intuneric perfect si o parte din  lumina pe care oglinda telescopului o aduna se pierde inutil! Ramane valabila recomandarea de aclimatizare si de colimare cat mai buna.

Dupa ce ai aceste doua oculare mai vezi tu singur de ce mai ai nevoie.

Spor la observatii si La multi ani!

dragos.n
01 Ian 2012 23:09


La sfarsitul acestui post

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=81942#81942

Vei gasii niste recomandari pentru oculare, care se potrivesc si pentru telescopul tau.