-----------------------------------
Stanescu Octavian
03 Ian 2012 10:18

Venus
Ieri seara profitand de cerul senin am pus telescopul Cassegrain  200mm / 6.5m focar  pe Venus si am tras un  Avi, apoi a venit o perdea suptire de nori asa ca Jupiter a ramas nefilmat .
cu 150 cadre stacuite si cu 350 o varianta

emilf
04 Ian 2012 23:05


Foarte frumos spre excelent, mai ales a doua !
La ce ora ati facut capturile ? pentru ca eu la ora 18_30 (4 Ian) am vazut numai turbulente si sclipiri RGB (vorba lui Marian Achim), iar ce am capturat nici vorba sa poata fi postat.

Laurentiu
04 Ian 2012 23:38


Mie imi place mai mult prima - a 2-a e un pic supraexpusa in cateva locuri (Photoshop zice ca ai sarit de 255 in canalul rosu).

Pe de alta parte, a 2-a e parca mai "sharp".

Una peste alta, frumoase amandoua - Venus e foarte dificil de fotografiat / filmat !

Stanescu Octavian
04 Ian 2012 23:43


Ora exacta nu mai stiu dar era inca sus si era la limita de crepuscul .
au fost selectate cu registax 6  cu puncte puse pe contur din 3500 cadre

achy1978
05 Ian 2012 09:20


Si mie tot prima imi pare mai buna din punct de vedere al expunerii.  Deja trebuie sa ne pregatim din timp  la Venus pentru luna iunie!

emilf
28 Apr 2012 11:21


Salutari !
O poza cu Venus din 27.Aprilie 2012, 22:15, Craiova.

ovi1001
28 Apr 2012 21:44


Frumoasa imaginea emilf. Daca imi permiteti pun si eu o imagine dintr-o captura luata pe 10 aprilie. Din pacate de atunci nu am reusit inca sa scot sculele afara din anumite motive.

9.25 edge hd, dmk21, powermate 2.5x
registax (142 frames din 2022), PS

achy1978
01 Mai 2012 20:47


Astazi la ora 13:30 am alocat timp si pentru Venus. Am fortat putin saturatia culorilor intrucat exista variatii de culoare pe suprafata .... sper sa nu fie artefacte (am refacut procesarea de 8 ori prin diferita metode si tot asa arata)

Equionox 120ED @ f37,5
QHY IMG0H
Filtre Baader RGB

Erwin
02 Mai 2012 01:01


Înseamnă că ce am văzut la ocular nu sunt doar abera&#539;ii cromatice? Am observat Venus prin refractorul de 80mm cu &#537;i fără filtrul ND, în ambele situa&#539;ii s-au văzut culori la 112.5x. Culorile sunt datorate atmosferei terestre sau a refrac&#539;iei luminii solare în atmosfera venusiană?

achy1978
02 Mai 2012 05:57


Asta ma intrebam si eu, pentru ca si mie mi-a dat senzatia de culoare la ocular ?!?

mak
02 Mai 2012 14:42


Poza ta e cumva R-RGB?

achy1978
02 Mai 2012 14:46


NU, este doar RGB ..... titlul pozei este format automat de sistem care foloseste denumirea primului fisier din compozitia finala (eu l-am numit r) dupa care adauga algoritmul de formare al pozei (RGB)

mak
02 Mai 2012 21:58


Am inteles, atunci nu stiu ce ar putea fi. Cam aduc a aberatie cromatica culorile din poza. Cand am facut RGB la Venus cu C8 mi-a iesit alb. 

M-am uitat in seara asta la 20.30 cu MN56 la 238X si in afara de difractia atmosferica nu am vazut nimic, in niciun caz ce se vede in poza.

achy1978
02 Mai 2012 23:03


Aberatie cromatica este exclus ..... am mai facut zeci de expuneri la Venus si a iesit crem uniform

mak
03 Mai 2012 15:32


Poti pune si fiecare canal, eventual stack-urile neprelucrate? Ma gandesc sa nu apara de la procesare.

nobody
04 Mai 2012 01:14


Poate sa fie si de la filtre sau la fel de bine de la procesare.
E foarte usor sa strici balansul culorilor.

Si daca nu este aberatie cromatica (de orice natura), atunci ce-i cu haloul acela violet ?

achy1978
04 Mai 2012 07:03


Pai acel halou .... in primul rand am observat ca pe canalul albastru a fost foarte greu sa focalizez iar turbulenta parea sa sa fie mai accentuata, comparativ cu canalele R si G. 

Am poze la Venus care nu prezinta acel halou, asa ca nu stiu ce sa spun.

http://www.astronomy.ro/forum/files/venus1_181.jpg

mak
04 Mai 2012 15:30


Haloul albastru poate fi cauzat de canalul B, daca din varii motive nu ai avut conditii bune de poze, albastrul e cel mai afectat si implicit nu ai raport semnal/zgomot care sa-ti permita sa "tragi" de poza la fel de mult ca de celelalte canale. Implicit dimensiunile imaginii in B ale planetei vor fi mai mari decat in celelalte canale si cand se face RGB apare si haloul. Se poate rezolva partial cu Levels in PS. 

N-am fost atent, ai tras cu camera color sau mono?

achy1978
04 Mai 2012 15:34


Camra mono cu filtre RGB. In plus, canalul B a fost mai afectat si prin faptul ca poza a fost facuta cu planeta aproape de meridian (deci in plina zi)

mak
04 Mai 2012 18:32


Daca pui stack-urile brute pot incerca si eu un RGB si daca iese tot la fel macar e clar ca nu e din procesare. 
Ai tras toate canalele succesiv sau B-ul la distanta de celelalte?

achy1978
04 Mai 2012 20:15


Aici sunt capturile, ordinea fiind RGB 

http://wtrns.fr/CMo0Y1d3307r800

mak
05 Mai 2012 17:33


Am prelucrat si eu filmele. Am senzatia ca ai tras de pe o cladire sau de pe asfalt, imaginea fierbe serios in toate canalele. Chiar si ziua, daca tragi de pe iarba nu cred ca se strica asa tare imaginea.
Albastrul e intr-adevar aproape inutilizabil.
Am pus si fiecare canal in parte, in albastru apare ceva si aici ar fi doua variante: fie sunt artefacte date de turbulenta (cu toate ca astea sunt aleatorii si nu cred ca au acelasi tipar ca sa se repete in aproape fiecare cadru si sa apara automat si in stack-ul final), fie filtrul tau B scapa destul de mult in UV si ai prins intr-adevar norii.
Si la mine si la tine apare zona aceea roz, care cred ca e data de canalul albastru. Parca s-ar vedea ceva si in verde, dar nu unt sigur.
Ca si culoare, Venus asta e cel putin ciudat, pozele mele ies albe. Exista posibilitatea sa fi incurcat doua canale intre ele (rosu cu verde, de exemplu)?

Ca procesare, am folosit Vdub, Castrator, ppm centre (ninox mai vechi), AS2!, Registax 6 si PS. Am folosit 200 de cadre din aprox. 2500 pentru fiecare canal (cam putine, dar am incercat sa elimin astfel posibilele artefacte datorate turbulentei).

Am mai tras un pic si de poza ta, culorile nu erau aliniate.

achy1978
05 Mai 2012 22:39


Deja incep sa fiu convins ca este ceva acolo:

1. Pozele sunt facute in plina zi (extrem de calduroasa - aproximativ ora 13:30-14:00) chiar din iarba, departe de turbulentele orasului (locatie - Tismana, Gorj)

2. De incurcat cadrele (filtrele) intre ele - exclus (nu fac de 2 zile treaba asta si nu ma lasa roata de filtre)

3. Am privit mai atent cadrele G si pare sa fie prezente detalii si in cadrele individuale

Foarte buna prelucrarea ta mak!

mak
05 Mai 2012 23:29


Daca ai tras de pe iarba, m-am convins definitiv sa nu incerc si eu poze ziua. 

Stiu ca nu faci de 2 zile poze, ma gandeam doar ca daca ai roata manuala poti face si erori din neatentie sau graba. 

Am vazut si eu ca in G apare ceva care da pata aia roz, doar ca n-am vazut la nimeni sa apara detalii roz in poze RGB la Venus. In Ir(G)B da, dar nu in RGB. Daca nu ar fi fost pata roz, ar fi aparut norii care se vad in B mult mai bine. Cred ca ar merita facuta o varianta cu R pe post de Ir, B pe post de UV si un verde facut di R si B. Oricum ai un filtru B si/sau o camera mult mai sensibile in UV fata de ce am eu. 

Am tras si eu un set in seara asta tot printr-un refractor si o sa pun ce iese. Daca am si eu pete roz, atunci treaba e clara.

starbuck
06 Mai 2012 01:07


Petele respective sunt doar aberatii cromatice tipice green-magenta amplificate de seeing nefavorabil (in special umiditate) si/sau nealiniere optica (sursa multipla de eroare: lentile camera + lentile ocular).
Daca mai pui si un filtru de contrast sau tragi de saturatie in post-procesare atunci iasa curcubeu in toata regula...

achy1978
06 Mai 2012 07:53


@ mak - Crede-ma, cele mai bune rezultate la Venus le obtii ziua si trebuie sa incerci.

Argumentele sunt 2 extrem de importante: seeing-ul extrem de bun intre orele 11:00-15:00 (nu este si cazul de fata) si fructifici altitudinea maxima a planetei. Argumentul contra este Soarele, care incalzeste toate elementele, insa cu o izolare buna cred ca se pot obtine rezultate mult mai bune (eu nu am avut izolare deoarece nu fotografia de zi a fost obiectivul meu din acesta sesiune)

Roata de filtre este motorizata, asadar posibilitatea unei erori de alinere a filtrelor este destul de mica (dar ar putea fi una din sursa problemelor)

Mai studiez si problema aberatiei, insa este prima data cand ea apare (in doi ani de exploatare) si ceea ce este ciudat: De ce nu apare pe margini, ci chiar in interiorul planetei?

UFO
06 Mai 2012 08:03


Înseamnă că ce am văzut la ocular nu sunt doar abera&#539;ii cromatice? Am observat Venus prin refractorul de 80mm cu &#537;i fără filtrul ND, în ambele situa&#539;ii s-au văzut culori la 112.5x. Culorile sunt datorate atmosferei terestre sau a refrac&#539;iei luminii solare în atmosfera venusiană? 

Culorile apar pentru ca Venus este foarte stralucitor. O diafragmare a obiectivului instrumentului (o crestere artificiala a F/d -ului) rezolva ca prin minune paleta multicolora observata.

mak
06 Mai 2012 09:14


Starbuck, omu' nu a tras afocal, deci n-are ocular si nici camera nu are lentile. Mai raman alea din obiectiv, dar presupunand ca au o aberatie cromatica atat de mare, efectele au fost oricum reduse tragand fiecare canal in parte. La barlow nu apar aberatii demne de luat in seama, nu cred ca trage cu din alea din plastic. Nu mai zic ca aberatiile cromatice nu se manifesta selectiv in functie de zona de pe cip si nici turbulentele nu cred ca au o componenta periodica ce apare in aproape fiecare cadru ca apoi sa fie preluata ca detaliu in poza finala. 

Achy nu stiu ce a facut, dar eu la prelucrare nu am tras nici de contrast nici de saturatie, le-am lasat asa cum au fost de la... tatal lor. Ocrul ala mai din stanga l-am mai vazut la Venus si pe la altii, rozul ala e problema din punctul meu de vedere...

Ma mai gandesc la ceva: pata minune sa nu fie de fapt un fir de praf undeva in trenul optic sau pe cip. Eu am avut de cateva ori "detalii" din astea si in functie de ce canal tragi cand se suprapune firul de praf cu planeta, si "detaliul" poate fi de orice culoare. Firele de praf apar ca niste pete difuze, la mine erau date de praful de pe secundara.

achy1978
06 Mai 2012 11:56



Ma mai gandesc la ceva: pata minune sa nu fie de fapt un fir de praf undeva in trenul optic sau pe cip. Eu am avut de cateva ori "detalii" din astea si in functie de ce canal tragi cand se suprapune firul de praf cu planeta, si "detaliul" poate fi de orice culoare. Firele de praf apar ca niste pete difuze, la mine erau date de praful de pe secundara.

Ar putea fi o problema, insa cred ca ar trebui sa se vada si pe cadrele individuale daca trag mult de histograma??

starbuck
06 Mai 2012 14:38


Cred ca este de la stacking care odata cu luminozitatea amplifica si saturatia.
Eu pentru Venus am debifat in Registax optiunea de Show Colors de la incarcare pentru ca imi aduc aminte acuma ca am obtinut ceva similar, chiar daca nu atat de accentuat. Alinierea RGB nu rezolva decat partial problema pentru ca matricile RGB ale senzorului (color) nu au aceeasi pondere de sensibiitate. Iar la senzorul monocrom alinierea RGB cred ca de fapt mai mult deregleaza paleta din cauza cantitatilor inegale de radiatie luminoasa ce trec prin filtrele RGB.

O alta cauza ar fi spatiul de culoare folosit la procesare (o problema tipica de altfel in acest caz). Conversia 'automata' facuta in unele cazuri de tool-uri (mai ales de catre filtrele video) poate avea si astfel de rezultate. Eu de exemplu am grija sa folosesc sRGB pe tot workflow-ul de procesare.

nobody
06 Mai 2012 17:58


M-am uitat un pic peste capturi.

In 13-33-50-73.avi (B) ai clar o pata circulara (de difracte)  in mijlocul imaginii care nu se misca deloc.
Aia apare in imaginea stackata.
Mai sunt si alte pete.

O intrebare: ce folositi ca puncte de referinta pentru stacking la Venus ?

LE: corectat "greseli de tipar"

achy1978
06 Mai 2012 19:47


Eu ca referinta la Venus fie folosesc un punct, fie doua puncte - la extremitatile planetei, unde secera este foarte subtire.

nobody
06 Mai 2012 20:09


@achy1978
Dupa cate stiu eu iti trebuie cel putin 3 puncte de referinta pentru o corectie a distorsiunilor in acest caz. Turbulenta este foarte puternica. Nu uita ca la amiaza incep curentii termici verticali ...

Ai obeservat petele de care vorbeam, in special cea din centru ?

achy1978
06 Mai 2012 20:56


Cred ca ai dreptate, iar acea distorsiune sa fie o consecinta a lipsei flat-ului.

mak
07 Mai 2012 07:35


Mie asta mi-a iesit din ce am tras sambata pe la 20.45. Toate canalele arata identic cu RGB-ul, chiar si IR. Am folosit cate 500 de cadre din 3500 pentru fiecare canal. De aliniat (ca tot intreaba nobody) am aliniat in AS!2 cu "Edge" si 5 puncte.

 P.S. Sa-mi aratati si mie pata de difractie cum arata ca nu o vad.

achy1978
07 Mai 2012 09:11


Acolo este mizerie pe senzor :) ..... nu altceva. De asta am zis ca lipsa flat-ului este posibil sa fi condus la acea variatie de culoare.

Imi place cum ti-a iesit poza .... si totusi, si la tine se vad variatii de glaben-crem.

nobody
07 Mai 2012 17:17


Uite un frame brut. Una dintre pete este exact peste Venus si apare si in stack-ul de pe canalul B destul de clar. Par a fi fire de praf pe sticla senzorului.

mak
07 Mai 2012 17:44


@achy1978: si mie imi place cum a iesit, ce n-as da sa pot trage si la Jupiter sau Saturn cu gain minim cum am tras aici, atunci sa vezi poze... N-a fost nevoie nici de wavelets prea mult, am tras un pic sa zic ca am tras. Cu variatiile de culoare, cred ca e normal sa apara, m-am uitat la poza facuta de Mariner 10 prin anii '70 si Venus apare usor ocru-crem cu ceva variatii de nuanta. Cum am mai zis, in poza ta nu ocrul ala care apare ma pune pe ganduri ci rozul. 

@nobody: cred ca praful ala e mai degraba pe barlow, si eu aveam asa ceva si am tot curatat senzorul, dar degeaba, petele erau de la praful de pe secundara. Cele de pe senzor nu sunt asa difuze, senzorul fiind in planul focal.

nobody
07 Mai 2012 18:07


@mak: Unde-o fi, pare totusi aproape de senzor. Oricum, ai intuit bine problema mai ales ca apare destul de subtil pe imaginile brute. Eu am observat pata doar cand am rulat filmul cu o luminozitate crescuta.

@achy1978:
Petele apar si pe celelalte canale (capturi). Doar ca acolo Venus este mai mult intre pete, un pic mai la stanga sus.

Iar la stacking trebuie sa ai grija sa nu-ti prinda multe frame-uri cu pata in aceeasi pozitie.
Altfel, o amplifica mai rau, in special la obiecte care n-au nici un contrast pe suprafata.

achy1978
07 Mai 2012 22:38


Pai in general cand trag la planete, mai plimb planeta in camp - manual din HC. Acum am uitat si m-am ars :)

mak
10 Iul 2012 07:23


Venus in data de 08 iulie 2012, in caz ca va intrebati cum mai arata dupa tranzit...

valy
10 Iul 2012 10:26


Pai arata la fel doar ca-i pe dos. Deci ceva efecte s-au produs :)

mak
10 Iul 2012 18:13


Sa vezi efecte ce am avut la Jupiter, are niste culori de zici ca nu e Jupiter, ci exo-planeta...

valy
10 Iul 2012 18:27


Mai stii, o fi. Dar cine se trezeste la ora aia sa vada ce si cum. Poate de tranzit sa pun ceasul sa sune desi fiind jos, sub el e tot orasul clocotind, probabil nu se vede nimic clar.
Apropos de Venus, am vazut ca unii scot niste detalii pe suprafata, n-ai prins nimic?
Spor.

mak
10 Iul 2012 20:09


Se vad destule la Jupiter, chiar si cu aperturi mici cum am tras eu, problema e ca e aproape ziua si se duce naibii balansul de culoare. Ma chinui de sambata sa corectez si nu reusesc, deocamdata am ramas fara idei. De tras am tras pe la 5 dimineata, nu e chiar devreme, insa din oras s-ar putea sa fie mai greu cu atatea betoane. Lasa ca vine si septembrie cand o sa fie suficient de sus pe la 3 dimineata, sa vezi atunci seeing. 

Cu Venus nu mai incerc sa prind detalii, am tras si IR de mai multe ori, chiar si acum si n-am prins nimic. Filtru UV n-am si nici nu-mi cumpar din cauza ca merge doar la Venus iar camera mea e aproape "insensibila" in UV.

valy
15 Iul 2012 06:14


Imediat dupa ocultatie:

valy
28 Iul 2012 06:45


Venus de dimineata:

BMB
14 Aug 2012 18:07

Venus in lumina vizibila
De dimineata am avut deosebita placere de a iesi (dupa multe saptamani de inactivitate) la o sesiune de astrofotografie la Jupiter si Venus.
Seeingul nu a tinut deloc cu mine, valoarea maxima fiind de 4/10...
Insa, desi am inceput sa achizitionez imagini cu camera DFK 21AF04.AS. (ce are "inclus" filtrul UV/IR cut) planeta Venus in a sa faza de patrar mi-a parut a prezenta ceva detalii pe disc. Mai exact neuniformitati in iluminare, in special la poli (mai luminosi) si spre centru/terminator (mai intunecat). 
Fapt confirmat si prin observatii vizuale dupa achizitionarea imaginilor.
Imi aduc aminte ca prin 2003-2004 faceam observatii vizuale printr-un Newtonian homemade de 114mm si reuseam si atunci sa observ ceva detalii (pete) pe Venus, fara filtre.
De aceasta data am si o confirmare prin imagini.

Postez aici aceasta imagine pentru ca poate mai sunt si alti amatori ce nu au filtre UV sau IR pentru a ajuta la observarea detaliilor pe Venus, si pot profita de aceasta perioada (patrarul lui Venus) de contrast mai mare al detaliilor din atmosfera inalta venusiana.

Mult succes !

Max

mak
14 Aug 2012 21:06


Neuniformitatile de la poli sunt niste artefacte de difractie, le am si eu pe fiecare canal, doar ca la mine sunt si mai pronuntate din cauza ca la Venus trag de obicei cu 4". Apar cand "trag" prea tare de wavelett-uri. Nu pot pune un exemplu di cauza ca sunt in concediu. Cele de la ecuator nu stiu ce pot fi, la mine nu apare niciun detaliu indiferent de canal si nici in IR nu am nimic.

BMB
14 Aug 2012 21:59


Mak, sunt de acord cu tine ca in "coarnele lui Venus" sunt efectele difractiei (dar doar in varfuri, unde dimensiunea este la limita rezolutiei) si ale turbulentei atmosferice, insa uita-te pe imagine si ai sa vezi ca zonele albastre continua mult spre ecuator...Petele intunecate din centrul discului sunt si ele detalii reale.
Pentru o confirmare uita-te la imaginile astea realizata cu filtru UV:

http://www.astronominsk.org/Planets/Ven/2012/Venus20120726_en.htm

http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120810z.htm

http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk12/v120812z.htm

Am verificat putin inainte de a scrie ce am scris atunci cand am postat imaginea. 
Chiar daca la mine a trebuit sa ultra-procesez imaginea atat la contrast cat si la culori pentru a evidentia foarte slabele detalii, totusi o spun din nou, detaliile erau vizibile si cu ochiul la ocular.

In IR in general nu prea apar detalii, insa despre UV stiu ca in anumite momente (avand legatura directa cu faza planetei), detalii in atmosfera planetei pot fi observate si vizual fara filtre, deci si cu camere cu curba spectrala "normala" (gen cele cu filtru UV/IR cut).

O sa incerc din nou maine dimineata, de data asta cu camera cealalta, fara filtru UV/IR  block, si eventual in IR si albastru (ca nu am UV...).

Si o sa fie sper si confirmarea finala.
Max

mak
15 Aug 2012 13:02


Max, e posibil sa fi prins detalii, insa, ca parere personala, cred ca fara filtru UV e greu sa prinzi ceva, iar cu UV detaliile se vad cel mai bine in culori "false", Ir(G)UV, cu verdele facut din Ir si UV. Eu nu am reusit sa prind niciun fel de detaliu in R, G sau B, iar in Ir cu ProPlanet 742, oricat am incercat, nu apare nimic. Am incercat si Ir(G)B sperand ca albastru lasa sa scape si un pic de UV, fara niciun rezultat insa. Detalii am vazut doar in pozele in UV facute de altii. 
Toate astea m-au facut sa fiu foarte sceptic in ceea ce priveste detaliile din domenul vizibil in pozele cu Venus, iar poza lui achy1978 cu firul de praf n-a facut decat sa-mi intareasca aceasta convingere. Acum, e posibil ca in anumite conditii sa apara si ceva vizibil in RGB, insa eu n-am reusit sa prind nimic deocamdata. Am sa incerc si eu niste poze saptamana viitoare, sa vedem ce apare la mine.

valy
26 Aug 2012 19:27


Am facut dimineata cateva capturi la Venus, daca tot nu se vedea mare lucru macar sa se vada mare asa ca am folosit meade 2x, deci cam 9m.

starbuck
26 Aug 2012 20:43


:shock: 

Chiar si fara detalii aproape ca poti distinge atmosfera planetei (variatia de transparenta de la margine, desi ar putea fi si un efect lateral al suprapunerii de la stacking) ! Daca ai putea sa imprumuti macar de undeva un filtru U ar fi extraordinar.
Oricum e impresionant ! Felicitari !

valy
26 Aug 2012 20:55


Ma mir sa fie atmosfera, am zis ca sunt turbulente sau de la umiditatea din aer, nu era o transparenta prea buna. Sau de la stacking.

Astept donatii de filtre U :).