-----------------------------------
RaZvI5
03 Ian 2012 20:08

intrebare...
Deci stiu ca magnitudinea masoara luminozitatea unei stele.Cum ne putem da seama ce magnitudine are o stea avand in vedere ca poate,una din ele,e mai departata si de aceea este mai putin luminoasa?

Doru Dragan
03 Ian 2012 20:33


Exista doua feluri de magnitudine: aparenta si absoluta. Magnitudinea aparenta e cea care se vede :) de pe Pamant. Ea a fost "standardizata" in asa zisa epoca elenistica de catre Hipparcus si popularizata de Ptolemeu in lucrarea Almagesta. Conform acelui standard (care se pastreaza pana in zilele noastre) Vega are magnitudinea 0 si toate celelalte stele sunt notate dupa o scala logaritmica (perceptia vizuala asa functioneaza) relativ la Vega. Magnitudinea absoluta exprima luminozitatea stelelor de la aceeasi distanta (10 parseci = 32.6 ani lumina). Cum se calculeaza asta ... un pic mai greu :)

RaZvI5
03 Ian 2012 20:54


inteleg,dar daca o stea are magnitudinea notata cu -...?

zoth
03 Ian 2012 21:06


Inseamna ca steaua respectiva este mai stralucitoare decat Vega.
Ex: Sirius aprox -1,5
Soarele aprox -27

RaZvI5
03 Ian 2012 21:22


foarte interesant.Ma intrebam toate astea deoarece am vazut pe Stellarium ca magnitudinea lunii este de -11:).

Doru Dragan
03 Ian 2012 21:34


Asta doar din cauza ca s-a dorit pastrarea standardului propus de Hipparcus (cu mici corectii).

zoth
28 Ian 2012 13:44


Sa nu uitam ca in functie de distanta zenitala a obiectului trebuie facute anumite corectii.
Un  articol interesant pe tema asta puteti gasi in linkul de mai jos:
http://www.skyandtelescope.com/community/skyblog/newsblog/Ancient-Astronomers-Were-No-Fools-138048718.html

-AmD-
15 Mar 2012 23:47


am si eu o intrebare 
daca o stea are magnitudinea aparenta relativ mica asta inseamna ca este la o distanta mare de pamant 
nu mai corect ar fi sa se foloseasca magnitudinea absoluta dupa proprietatile fizice ale stelei?

Teo
16 Mar 2012 00:00


Doua sau mai multe stele care au aceeasi magnitudine absoluta, nu inseamna neaparat ca au aceleasi proprietati fizice.

Poate diferi volumul lor, culoarea ( tipul spectral ) , varsta, tipul de reactii tremonucleare care s-au amorsat acolo si alti parametri.

Magnitudinile absolute, identice nu inseamna ca si stelele sunt identice din punct de vedere al proprietatilor fizice.

-AmD-
16 Mar 2012 00:02


aha multumesc pentru raspuns

UFO
16 Mar 2012 01:09


daca o stea are magnitudinea aparenta relativ mica asta inseamna ca este la o distanta mare de pamant - nu mai corect ar fi sa se foloseasca magnitudinea absoluta dupa proprietatile fizice ale stelei?

Exista si magnitudinea absoluta, notata cu M. Insa cel mai des astronomii utilizeaza magnitudinea aparenta notata cu m si ea desemneaza o evaluare a stralucirii aparente (nu intrinseci)

La magnitudinea absoluta M toate stelele sunt considerate a fi la aceeasi distanta de 10 parseci.
Asa avem o evaluare corecta a stralucirii lor intrinseci (efective, reale) precum corect ai intuit in intrebare.

-AmD-
16 Mar 2012 22:43


da asta am vrut sa intreb

UFO
17 Mar 2012 00:39


@UFO, catre mine- acum am citit ca se dezbatuse problema mai sus. :oops:  cu explicatiile de rigoare
iar eu nu am mai avut timp sa citesc.. in fine, am presupus ca din moment ce fusese formulata intrebarea, ea nu avea cum sa aiba raspunsul mai sus...  :oops:  . 

@ -AmD- un sfat off topic, pe care incerc si eu sa mi-l aplic, desi nu reusesc in totalitate. si, daca ti s-a raspuns, nu mai pune din nou intrebarea :D 

Inainte de a pune o intrebare, asigurate ca deja cunosti 99 % din raspuns, tocmai pentru a avea capacitatea de a intelege pedeplin... raspunsul. Poate 99% pare exagerat, insa, o cunoastere si formulare cat mai buna a intrebarii are drept rezultat si un raspuns pe masura.

 Ideea aceasta este extrasa dintr-o povestire SF, cu un oracol super galactic (nu-mi mai amintesc din pacate numele povestii)


victor Lupu
16 Apr 2012 13:44


Ceea ce percepe ochiul nostru ca o singura stea este de fapt un sistem binar de stele: Sirius A si Sirius B.Aceste doua stele sunt vizibile si in clipul de mai jos


http://astrofotografieluna.blogspot.com/2012/04/sirius-cea-mai-stralucitoare-stea-de-pe.html