-----------------------------------
danto1313
05 Ian 2012 17:27

Cassegrain Dall-Kirkham
LA MULTI ANI!
 
 De mult timp imi doream sa mesteresc un telescop Casegrain si cand am dat peste oferta lui Tavi F.,am cumparat un set de oglinzi pentru Dall-Kirkham.Tavi,iti multumesc pentru promtitudine si usurinta in comunicare.
 Iata si caracteristicile oglinzilor:
   -principala D=160mm.F=800mm
   -secundara sferica cu dmax=36.5
 
Am optat pentru o constructie deschisa, in aluminiu si tuburi din fibra de carbon.Principala va fi asezata pe trei puncte si va avea pe lateral trei cilindri din cauciuc mai dur pentru centrare si trei cleme de siguranta.
Secundara o voi monta intr-o celula din piese recuperate de la aparate foto si va fi sustinuta de un inel octogonal din teava patrata de aluminiu. Voi asigura posibilitatea reglarii distantei intre oglinzi prin surubul de sustinere a secundarei.
     Atasez si o poza cu "impricinatele"

sabin fota
05 Ian 2012 17:56


spor la treaba  :) 
sa ne tii la curent

neox
05 Ian 2012 18:05


Frumos proiect pentru inceput de an! :D  Spor!
Tuburi din fibra de carbon :shock: , wow, abea astept  :mrgreen: .
Apropo... ce montura o sa folosesti?

Vad ca si tu si Erwin va cam intreceti cu gluma :lol: . Cred ca pe viitor asta o sa fac si eu, un cass (ma mai gandesc la configuratie) cu oglinzile facute de mine, dar pana atunci mai am in plan si o montura solida  :). Inca nu dau amanunte  8) 

Succes la construit si cat mai multe poze, mai ales la fibra de carbon :wink: !

danto1313
05 Ian 2012 18:40


Multumesc pentru incurajari!Sper sa iasa ceva.Eu de obicei folosesc ce se gaseste pe langa casa omului ca stiti cum e cu meseriasii si cat de greu se gasesc acum.Tevile de carbon le am mai demult de la un proiect abandonat.Sunt cu diametrul exterior de 10mm si interior 8mm.In rest,cum ziceam,ce se gaseste si se poate adapta.Montura,deocamdata,una alt-az si sper la o ecuatoriala.Sunt curios cam ce greutate va avea telescopul.Inca nu am facut o estimare.

Mircea Pteancu
05 Ian 2012 21:47


danto1313

Care este insa motivul pentru care renunti la tub?
Are toate dezavantajele (praf,turbulenta de toate felurile,poluare luminoasa,oglinzi expuse la lovituri) si nici un avantaj.
Acesta este un instrument cu amplificare mare,deci un instrument planetar,presupun ca este pe la F/20.
Daca ar fi fost vorba de un Cassegrain de camp mare,deci cu amplificare mica data de secundara,ar exista un motiv deoarece la acelea oglinda principala are un focal mai lung.De pilda Cass-ul lui AlanMacRoberts de 203mm F/11.
Indiferent de solutia aleasa doar am pus niste intrebari, iti urez succes deplin in finalizarea proiectului.
Mircea

Erwin
05 Ian 2012 22:36


Felicitări pentru noul proiect ATM! Vom fi cu ochii pe tine! Dar și cu sfaturi și idei, când ai nevoie nu ezita, te ajutăm. Înainte de a mă hotărî la tub de inox am căutat tuburi de carbon potrivite, există un site de modelism de unde se pot cumpăra la metru, însă la oglinda mea subțire care a necesitat o celulă cu 6 puncte de sprijin mai solidă și mai grea, ar fi trebuit să pun 6 sau 8 țevi și costul ar fi fost mult mai mare. 

Atenție, tuburile din carbon sunt casante și lucrează termic diferit de piesele de capăt pe care le vei folosi la asamblare. Îți recomand să alegi cu atenție materialele și să ții cont de coeficienții lor de dilatare. O sursă bună de țevi armate cu fibră de carbon sunt undițele de pescuit, am găsit unele chinezești la reducere de preț, însă trebuia să cumpăr 3 undițe de la care să folosesc doar 2 tronsoane pentru că sunt conice și au diametre diferite.

danto1313
05 Ian 2012 22:54


Subiectul asta,tub versus truss,inca se mai dezbate si nu numai la noi.Eu mi-am dorit o structura usoara si rigida in acelasi timp si o buna racire a oglinzii.Cat despre praf si poluare luminoasa,asta se rezolva simplu cu o husa usoara.Despre turbulenta pot sa spun,din observatia directa,ca la truss e chiar mai mica, tinand cont de pozitia observatorului la un cass.La un newtonian situatia e altfel,dar si acolo husa ajuta foarte mult.Am un newtonian truss-tube pe care l-am folosit mult fara husa si inca nu i-am spart oglinda :D.

danto1313
05 Ian 2012 23:27


Erwin,vad ca nu mi-a aparut raspunsul pentru tine asa ca reiau pe scurt.Sfaturi imi puteti da si daca nu cer,ca nu ma supar.Tevile de carbon le aveam de la un proiect abandonat.Piesele de capat vor fi din tija de aluminiu de 8mm,lipite cu epoxy.Sper sa nu crape iar daca se va intimpla,le pun inele metalice pe exterior,ca la undite.
 Cred ca si tu ai fi putut folosi tevi subtiri chiar daca ai celula primarei mai grea.Importanta este pozitionarea placii pentru prinderea pe montura si greutatea inelului secundarei.Eventual creai doua sectiuni ale structurii si-ti iesea un seurrier adevarat.

Erwin
05 Ian 2012 23:47


M-am gândit la asta, însă nu-l mai terminam nici anul ăsta... :) Așa tubul a fost partea cea mai simplă, l-am cumpărat gata făcut. Doar că are 5Kg. Urmează finețurile, adică capace, șină de prindere coadă de rândunică, ventilator, căutător etc.

zoth
06 Ian 2012 00:10


danto, citeste si ce spune nenea Lazzarotti despre designul tubeless mai jos in aceasta pagina:

http://www.alpineastro.com/LAZZAROTTI/Lazzarotti_Home.htm

Erwin, 5 kg numai tubul sau tot telescopul?

danto1313
06 Ian 2012 00:51


Da,imi place.As vrea eu sa am asa ceva.Va trebui sa ma multumesc cu design-ul clasic de truss.

Erwin
06 Ian 2012 12:02


Silviu, tubul gol are 5Kg, după cum am precizat pe topicul meu, telescopul asamblat atinge 15Kg +/- 1Kg (precizia cântarului de persoane mecanic).

danto1313
06 Ian 2012 12:48


Ieri am mai facut cate ceva pentru suportul secundarei.Urmeaza sa le finisez,sa le curat si sa le vopsesc.Iata cateva poze:

danto1313
06 Ian 2012 15:04


Am facut o estimare a greutatii totale,mai putin talpa de prindere pe montura si mi-a rezultat aproximativ 3100g.

valy
06 Ian 2012 16:22


La 3 kg nici nu iti trebuie trepied, il ti in mana :). Sigur iese la 3 kg? Cat au oglinzile?

Chiar sunt curios ce o sa iasa. De ceva timp ma tot uit la site-urile de aeromodelism de la noi si mi-au picat ochii pe cateva elemente care s-ar potrivi:
- tuburile (tevile) de carbon. Sunt "relativ" ieftine, diverse lungimi, grosimi, iese un truss misto din ele. Aici sunt si eu curios ce solutie adopti pentru a-l prinde de restul componentelor, ai zis mai sus dar astept implementarea ei in pactica.
- placile de carbon. Ar merge ca suport pt. primara, eventual ce ramana pentru secundara, suport pt. focuser, etc.
- placaj din diverse esente. Am vazut undeva un tub facut din placaj (pe CN parca): l-au indoit pe o structura care sa ii dea forma cilindrica. Cred ca ar fi cel mai usor si mai interesant ca abordare pt. un tub.

Spor la mesterit.

danto1313
06 Ian 2012 16:44


valy,oglinzile au 926g principala si 35g secundara.Cea mai mare greutate,in afara de oglinda primara, o are focusser-ul-631g.

mugur
06 Ian 2012 17:09


In afara faptului ca fibra de carbon se prelucreaza extrem de greu la precizie mare, i dau dreptate lui vali 100%. danto, iti fur idea :)

Ma voi tine dupa tine cu constructia :D

valy
06 Ian 2012 17:27


In principiu nu iti trebuie precizie aici: atat timp cat tot ansamblul e fix, precizia e data de colimarea primarei, secundarei, tubului de perforatie, focuserului. Important e ca structura sa nu se modifice in timp datorita inclinarii telescopului pe montura, variatiei temperaturii, bataii vantului, etc. In regim de amator, cu scule minimale cred ca e cam greu sa faci un tub sau un truss precis la milimetru.

mugur
06 Ian 2012 17:30


Ma gandisem prea departe. Am zis asta pentru ca eu o sa incerc sa il fac din carbon aproape in totalitate si stiu cat de pacatoasa e prelucrarea...

danto1313
06 Ian 2012 17:41


Prelucrarea tuburilor de carbon consta doar in taierea lor la dimensiunea ceruta.Aici nu vad nici un impediment sa realizezi precizie de 0.2-0.3mm.Am facut un truss de aluminiu in regim de amator si mi-a iesit foarte bine.N-am fost nevoit sa fac numerotarea tevilor ca sa asigur repetabilitatea la montaj.Evident ca oricum trebuia de fiecare data colimat.
  Mugur,ce vrei sa faci?

mugur
06 Ian 2012 17:52


Fix exact cam ce iti faci tu  :mrgreen:

danto1313
06 Ian 2012 18:06


Astept cu interes!Poate fur niste idei bune :) .

mugur
06 Ian 2012 18:24


Lol :lol:  :lol: 
Io am doar scule si oarece cunostinte de a le folosi cat de cat eficient.
Idei ma pun pe furat cu nadejde si spor. Deocamdata azi mi-a venit o jucarica Meade 
care sper sa ma tina ocupat pana produc un purcelus ceva mai rasarit.

zoth
06 Ian 2012 21:55


 ... tubul gol are 5Kg, după cum am precizat pe topicul meu, telescopul asamblat atinge 15Kg +/- 1Kg (precizia cântarului de persoane mecanic).

Erwin, mersi de informatie, am revazut topicul acum si cred ca la vremea respectiva am sarit peste, nu-mi dau seama cum ...
Da e greut tare animalutul, cum se comporta montura si trepiedul cu el?

mugur
06 Ian 2012 22:40


e bun asta pt ce faci tu?

http://www.ebay.co.uk/itm/SC-Schmidt-Cassegrain-Focuser-1-10-Telescope-TSFOCSCM-/390350788891?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item5ae2b8591b

danto1313
06 Ian 2012 23:10


As prefera unul cu o cursa mai lunga avand in vedere ca focusarea la telescopul meu nu se face prin deplasarea oglinzii primare.Ai mai multe si n-ai ce face cu ele? :D

mugur
06 Ian 2012 23:39


n-am deloc. dar incercam sa ma prind cam ce ar merge si cat de bun trebe sa fie...

neox
06 Ian 2012 23:56


Mugur, la ce scule meseriase ai poti sa faci ceva mai bun decat e in comert. Un Crayford "custom made" il poti face linistit comparabil cu ce este de top pe piata si fuge usor spre 300 de euroi. Strungul face partea grea, in rest..detalii :wink:

danto1313
07 Ian 2012 00:00


Uita-te putin si aici:http://www.jimsmobile.com/buy_ev.htm
sunt mai scumpe dar totusi accesibile si sunt bune.Asta asa ca un pas spre http://www.starlightinstruments.com/shop/index.php?cPath=3   sau
http://www.focuser.com/cgi-bin/dman.cgi?page=category&plugin=dstore.cgi&category=1



P.S.:Foarte corect ce spune neox....ai strung,ai CNC si netul e plin de poze cu ce au facut ATM-istii.

mugur
07 Ian 2012 00:03


neox, mersi :)
ca in orice domeniu nou am nevoie sa vad ca sa proiectez singur unul. sunt de moda veche, am nevoie sa citesc inainte adica. Nu zic ca nu as incerca sa fac unul, candva.

neox
07 Ian 2012 00:34


Uite aici un mic material de inceput alaturi de inventator, John Wall. 
http://en.wikipedia.org/wiki/Crayford_focuser

Principiul e simplu, tubul portocular culiseaza pe patru rulmenti, iar axul de focalizare e presat pe tub in partea opusa rulmentilor. In rest multa imaginatie :wink: 
Ma opresc aici ca deja am invadat topicul lui danto rau de tot :oops:

danto1313
07 Ian 2012 00:57


Mai devreme sau mai tarziu toti invadatorii platesc :evil:

Erwin
07 Ian 2012 12:46


Zoth: 
Da e greut tare animalutul, cum se comporta montura si trepiedul cu el?

Deși la prima lumină nu am folosit nicio contragreutate și nu am echilibrat tubul decât aproximativ nu am observat nicio problemă la montură sau trepied. Am putut face urmărirea unor stele din șuruburile de reglaj fin care sunt M6, fără probleme. Cu tubul și montura echilibrate ar fi însă mai simplu de orientat către astrul vizat, când reglajele fine sunt decuplate. Desigur, toate aceste detalii vor fi rezolvate când ajung la Tm. 

Danto, dacă oglinda ta este suficient de groasă la mijloc poți face susținerea ei pe tubul de perforație intercalând un tub din teflon sau poliamidă cu umăr de sprijin în spate și o șaibă de fixare în față. La maksutovul reparat am lipit oglinda în 3 puncte de silicon roșu RTV, o altă variantă pe care o poți folosi. A mea e subțire în raport cu diametrul, așa că susținerea pe 6 puncte era obligatorie.

danto1313
07 Ian 2012 18:02


Am lipit inelul superior care va sustine secundara.Acum urmeaza sa dau gaurile pentru prinderea bratelor.

danto1313
09 Ian 2012 15:14


Azi am montat,de proba,inelul superior cu suportul secundarei.Mai am de facut niste modificari, sa schimb suruburile de reglaj si sa maresc distanta intre ele.Iata cateva imagini:
 Pana mai fac rost de teava patrata  pentru celelalte inele lucrez la celula primarei,tubul de perforatie si piesele de capat pentru tevile de carbon.

mugur
09 Ian 2012 21:27


Felicitari, vad ca ai o gramada de treaba :)

catalin dumitru
09 Ian 2012 21:42


:) Imi place cum a iesit . Piulitele celor trei suruburi de reglaj , par fixate cu poxipol sau poliuretan. Poti avea incredere in treaba asta ? Nu vor ceda de la diferentele de temperatura ?

catalin.

danto1313
09 Ian 2012 22:09


Catalin,sunt fixate cu adeziv poliuretanic.Nu pot sa zic decat ca pana acum singurele lipituri pe care le-am facut cu adezivul asta si au cedat au fost cele la care nu am tratat suprafata corect.La diferente de temperatura nu am patit.
 Apropos de adezivi,as avea nevoie de niste recomandari de la cei care au lucrat cu asa ceva,pentru o rasina epoxidica cu care sa lipesc piesele de capat in tuburile de carbon.Cred ca ar trebui ceva care sa ramana relativ elastica.Aici ar fi o problema din cauza diferentei mari intre coeficientii de dilatare,carbon-aluminiu.

mugur
09 Ian 2012 22:24


trebe elastica? :shock: 
eu am lipit carbon pe aluminiu cu JB Weld. se rup ambele materiale inainte sa se desprinda aia.

danto1313
09 Ian 2012 22:29


De unde JB Weld?
Nu stiu daca trebuie foarte elastica.Dupa mine ar trebui sa aiba oarecare elasticitate.La frig aluminiul se contracta foarte mult in comparatie cu carbonul si daca aderenta la suprafete nu e suficient de buna,atunci pur si simplu se dezlipesc.

mugur
09 Ian 2012 22:33


ebay.com

Erwin
09 Ian 2012 23:12


Îmi place cum ai făcut capetele brațelor la spider!  :D Puteai să faci un tripod din tablă groasă în care să filetezi pentru șuruburile de colimare în loc să lipești piulițele. Merge și cu 4 șuruburi, de fapt e chiar mai ușor de colimat că ai 2 direcții de reglaj perpendiculare.

catalin dumitru
09 Ian 2012 23:32


Ca adeziv cu o oarece elasticitate , recomand BISON EPOXI STANDARD , din cel cu seringi siameze cu pistoane albastre.
Nu trebuie insa sa incalzesti lipitura deoarece dupa ce va capata un  aspect sticlos , va creste si duritatea ei.
Las-o sa se intareasca la temperatura camerei ca sa-si pastreze aspectul alb mat. Masa de rasina ramane de fapt expandata de la aerul inglobat in timpul amestecarii si capata astfel o oarece elasticitate. Pregatirea suprafetelor in schimb , e bine sa fie mai riguroasa . Degresare si asperizare mai buna. E necesar pentru ca amestecul neincalzit nu este prea fluid si nu patrunde prea repede in interstitii.
Mai e o solutie , LOCTITE threadlocker , din ala gri. Prinde al dracu' , chiar si pe aluminiu.

catalin.

danto1313
09 Ian 2012 23:34


Ervin,asta a fost solutia rapida :).Cum ziceam mai inainte la asta mai am de facut modificari.Vreau sa distantez suruburile de colimare si sa le schimb cu unele mai aratoase :) .

danto1313
09 Ian 2012 23:40


Multumesc Catalin.Mai studiez ce sa zic...Eu am lucrat mult cu adezivii dela 'Bison" si sunt destul de multumit.Pana la urma fac un test.Fac o lipitura si o bag la congelator.

Erwin
10 Ian 2012 00:47


Las-o întâi 24h la temperatura camerei. Am constatat și eu elasticitatea epoxy bison universal (transparent). Cel metal (gri) este mai dur.

danto1313
10 Ian 2012 13:24


Tubul de perforatie l-am facut din trei tuburi de spray, potrivite ca diametru, pe care le=am taiat,am pus  velur autoadeziv la interior,le-am lipit si apoi le-am vopsit.La interior am si doua diafragme "naturale" ramase de la partea superioara a tuburilor.Nu stiu si nu am verificat daca pozitia lor este corecta,dar exista si se vede efectul lor.Mai exista o diafragma pozitionata conform datelor de proiect.Ce nu am putut respecta e conicitatea pe ultimii 109mm.Flansa pentru montaj si colimare e recuperata de la un hard disk defect.

Erwin
10 Ian 2012 22:14


Ce diametru ai la tubul astfel construit? Nu e prea gros la oglinda ta? Cred că un tub de imprimantă/copiator laser e ușor de găsit și e perfect drept. Eu am pus unul de 30mm, nediafragmat, doar vopsit cu Cosmos lak negru mat, după ce am îndepărtat cu șmirghel stratul de fotoconductor.

danto1313
10 Ian 2012 23:33


Ervin,tubul meu are 34mm exterior si 26.9 interior la partea ingustata(spre secundara).
Ar trebui sa am asa:33.5mm diam.ext.si 26.9 mm interiorul terminatiei conice spre secundara.

Erwin
10 Ian 2012 23:46


Cred că e numai bine, dacă cumva apare vignetare îl mai poți scurta. Eu nu am tăiat nimic din lungime și s-a potrivit, privind prin el fără ocular din planul focal, am căutat să văd secundara înscrisă cât mai aproape de marginea tubului. Probabil mai scapă ceva raze de lumină pentru că nu am făcut o fustă la secundară, urmează... :)

danto1313
10 Ian 2012 23:54


Cand nu faci componentele pe strung sau freza e greu sa le potrivesti si sa improvizezi dar e un exercitiu bun.

danto1313
12 Ian 2012 11:59


Ieri am vrut sa vad cum se comporta sistemul secundarei si am fost foarte dezamagit.Cand incercam sa modific pozitia surubului central,care are o cursa de 7mm,si sa-l misc in lungul axei pentru a apropia sau departa oglinda secundara de cea primara,trebuia sa slabesc suruburile de colimare si totul devenea foarte "miscator" in toate directiile si incomod de fixat.Am trecut asadar la alta varianta, la care mai am cateva amanunte de pus la punct, dar va arat totusi niste poze.

Erwin
12 Ian 2012 12:07


Axul nou e o tijă lisă? Asta-i o idee foarte bună! Dacă are și o teșitură ca să eviți rotația e foarte bine. Am așa o tijă recuperată de la imprimantă veche cu ace și poate o voi folosi, pentru că nici eu nu sunt mulțumit de prima abordare, care îmi permite o cursă de doar câțiva mm. Asta deja mă duce cu gândul la motorizare...  8)

danto1313
12 Ian 2012 13:05


Asa este,axul e o tija lisa care culiseaza cu un joc foarte mic.Rotirea vad ca nu creaza probleme,adica e usor de controlat.Ma gandesc sa fac la partea superioara un sistem de strangere ca la mandrine.Am piulita,trebuie doar sa-i confectionez trei sau patru piese conice de teflon.Ma mai gandesc pentru ca n-as vrea sa-i cresc greutatea prea mult.Asa cum e acum greutatea a crescut doar cu 8gr.La primul sistem surubul central si cele de colimare creau o structura foarte rigida si stabila, odata fixate in pozitie,avand in vedere ca piulitele suruburilor de colimare erau fixate de spider.La cel de acum oglinda si ansamblul pentru colimare se departeaza  fata de spider si toata greutatea trage de axul central.Nu cred totosi sa fie asta o problema la greutatea pe care o are secundara mea.

Erwin
12 Ian 2012 14:36


Nu cred să fie o problemă din moment ce axul se fixează strâns. Și eu am acum un mic joc care ar putea influența foarte puțin colimarea. Fusta secundarei nu e prea lungă?

danto1313
12 Ian 2012 14:44


Nu ma gandeam la jocul axului pentru ca odata fixat in pozitie,se face colimarea si nu ar trebui sa se mai miste ceva.Ma gandeam la incovoierea axului din greutatea oglinzii in diversele pozitii ale telescopului.Sigur ca aceste deplasari sunt foarte mici, greutatea fiind si ea mica,dar exista.

Fusta secundarei pare lunga din cauza pozitiei de prindere pe celula,dar este conform datelor de proiect,61.8mm.

danto1313
13 Ian 2012 19:15


Va rog sa ma lamuriti intr-o problema asupra careia nu sunt prea sigur. Cum aflu deplasarea planului focal,la deplasarea oglinzii secundarei?

Stanescu Octavian
13 Ian 2012 19:50


Daca aduci secundara mai aproape de primara planul focal fuge si el mult mai mult in spatele primarei 
daca departezi secundara de primara planul focal se apropie de suprafata primarei . orice miscare a secundarei inseamna miscare amplificata a planului focal  1mm insemnand 10-30 mm in focar depinde de factorul de amplificare a secundarei.

danto1313
13 Ian 2012 20:40


Multumesc Octavian!Amplificarea secundarei este 5.Eu am nevoie sa o deplasez pentru a muta planul focal in spate aproximativ 30mm.Acum ma intreb si te intreb cat de mult ar afecta asta calitatea imaginii?

Stanescu Octavian
13 Ian 2012 20:47


nu afecteaza calitatea , nu uita ca la Celestron la Schmid-cass se regleaza focalizarea din miscarea primarei . 5-10cm se poate muta linistit planul focal.

danto1313
13 Ian 2012 20:57


Atunci m-am linistit :D .Multumesc!

danto1313
15 Ian 2012 16:37


In ultimul timp am lucrat ceva la celula primarei si le-am montat de proba.Trebuie sa le curat si sa le slefuiesc.Sa nu ma criticati ca nu arata prea bine asa.

Erwin
15 Ian 2012 20:55


Io zic că arată foarte bine! Cât de groasă este placa? Oglinda ta e groasă și nu se va deforma, însă greutatea mare poate afecta celula și implicit colimarea. E foarte bine că ai pus acel inel negru dar să-l lipești cu un adeziv și să-l strângi bine cu șuruburi ca să rigidizeze placa. Dacă e necesar poți să mai pui niște nervuri dedesubt sau mai bine sa dublezi grosimea plăcii de bază. 

Pentru finisarea pieselor din Al, după ajustare cu pila și șmirghel, poți folosi soluție slabă de sodă caustică (sau soluție de desfundat scurgeri), cam 10', apoi splălare cu apă caldă din abundență. Rămâne o suprafață mată și curată. Avantajul este că îndepărtează și particulele rămase de la prelucrările mecanice și nu riști să contaminezi oglinda.

danto1313
15 Ian 2012 21:15


Placa are 5mm grosime iar inelul 7.5mm.Deja l-am lipit cu Bison Power Adhesive.Chiar ma-m gandit sa mai lipesc o placa.Am una de doar 2mm dar e un aluminiu dur.

Erwin
15 Ian 2012 21:39


Nu e bine să fie materiale diferite, o să se dilate diferit și poți avea probleme. Eu am folosit o placă de 12mm, a fost mai greu de prelucrat însă e foarte stabilă.

alderamin59
15 Ian 2012 23:54


danto 1313
,,...Chiar ma-m gandit sa mai lipesc o placa.Am una de doar 2mm dar e un aluminiu dur...'' Recomand si eu acelasi material. In plus mai recomad sa pui cateva (6-8) suruburi sau chiar nituri pe circumferinta. Suruburile sau niturile sa intre pasuit in gauri. Vei obtine o rigidizare mai buna decat prin lipire. Problema asta a intuit-o Jiravschi (cred).
Succes
alderamin59

danto1313
16 Ian 2012 00:23


Multumesc pentru atentionari.Am sa caut acelasi material.

danto1313
23 Ian 2012 19:36


N-am postat cam de mult timp, dar stiti cum se intampla,cu cat iti doresti ceva mai mult,cu atat apar mai multe piedici.Alte probleme nu m-au lasat sa lucrez cat as fi vrut eu.M-am ocupat totusi de cateva maruntisuri si modificari si am reusit sa-l pun pe bancul de probe.Iata si doua poze:

jimao22
23 Ian 2012 21:13


Splendid!
Forma asta octogonala imi aduce aminte de primul (si singurul dealtfel) telescop al meu home-made, care era identic ca aspect exterior, un tub octogonal.
Asteptam rezultatul final cu nerabdare.

dragos.n
23 Ian 2012 21:32


Incep sa devin invidios :lol: 

Interesanta solutia de la suruburile de colimare.

valy
23 Ian 2012 21:47


Arata sexy ultima poza.

danto1313
23 Ian 2012 21:49


Splendid!
Forma asta octogonala imi aduce aminte de primul (si singurul dealtfel) telescop al meu home-made, care era identic ca aspect exterior, un tub octogonal.
Asteptam rezultatul final cu nerabdare.

  Forma octogonala am ales-o pentru ca desi necesita la confectionare masuratori precise,faciliteaza montajul in continuare fara prea multe batai de cap.

danto1313
23 Ian 2012 21:51


Arata sexy ultima poza.

 :D De ce sexy?

danto1313
23 Ian 2012 22:00


Incep sa devin invidios :lol: 

Interesanta solutia de la suruburile de colimare.

 Modul in care am conceput celula primarei si montarea ei nu mi-au permis solutia clasica push-pull,suruburi diferentiale nu am,asa ca am recurs la acest sistem pe care nu stiu cum sa-l numesc...un push-pull concentric.

valy
23 Ian 2012 22:07


Dece sexy? Seamana cu asta: http://www.bloomingstars.com/vega/articles//Astronomy/Reviews/Lazzarotti_Optics_Gladius_CF_315/english/

PS: vezi ca poti edita mesajul precedent.

Erwin
23 Ian 2012 22:16


Arată meseriaș! Începe să mă roadă că nu am vreme să mai lucrez la al meu. Dar trece curând perioada aglomerată... :)

Unde ai găsit bancul de probă? Ce era?

danto1313
23 Ian 2012 22:34


Erwin,bancul este carul unei masini de scris.Mi-a fost util de multe ori.

valy,telescopul din link arata superb,dar si costa de nu mai vrei nimic.Te referi la "care"in loc de "pe care"?

valy
23 Ian 2012 22:42


Pretul il face si mai sexy ;).

Ma refer ca ai scris 3 posturi unul dupa altul, stiu ca poti edita timp de 30 min.

danto1313
23 Ian 2012 22:47


Scuze,nu mi-am dat seama.Chiar nu am fost atent la asta.

danto1313
28 Ian 2012 20:46


Vreau sa va cer parerea in legatura cu montarea telescopului.Ce sistem sa folosesc Losmandy,Vixen sau Zeiss?

zoth
28 Ian 2012 20:56


Eu as merge pe Vixen ..  :wink:

danto1313
28 Ian 2012 21:01


De ce?

zoth
28 Ian 2012 21:28


In primul rand din cauza monturilor, cele mai raspandite fiind cele cu prindere Vixen ... (dar poate tu faci exceptie si atunci nu mai e valabil motivul)
In al doilea rand ai zis ca va fi un instrument usor (apropo, la ce greutate ai ajuns pana acum?), iar prinderea Vixen poate fi suficienta in astfel de cazuri.

danto1313
28 Ian 2012 21:41


Tocmai ca nu vreau sa fiu exceptie,in privinta asta :wink:.Vreau sa fie un sistem cat mai rapandit.In ce priveste greutatea,nu stiu,nu l-am cantarit.Nu cred ca am depasit mult estimarea.Maine am sa vad cat are.
Si acum partea cea mai delicata...de unde aflu dimensiunile prinderii Vixen?Cine mi le poate da?Pe internet nu am gasit pentru nici unul din sisteme.

zoth
28 Ian 2012 22:18


Cel mai simplu e sa cumperi o sina de montaj (scurta, medie sau lunga, functie de nevoi).
sau:
http://www.vixenoptics.com/acc/indiv/3810.html

danto1313
28 Ian 2012 22:38


Multumesc!

dragos.n
29 Ian 2012 00:49


Placa de montura Vixen are 43mm pe latura mai mare a trapezului, cu unghiuri de 105 grade pe laterale, (sau 15 grade fata de verticala), si inaltime de 15mm. Avand in vedere pretul, cred ca e mai convenabil sa cumperi, decat sa faci una. 

Cu Losmandy e problema greutatii. Eu am avut in mana o placa de acest gen, e adevarat, lunga de 510mm si avea vreo 1400gr. Am si facut una pentru un prieten, din placi de fibra de sticla, si desi era scurta de 220mm, tot cantarea aproape 400gr.

zoth
29 Ian 2012 11:18


Poate te ajuta si asta:

http://stargazerslounge.com/attachments/member-equipment-reviews/66052d1313877192-skytee-2-review-dovetail.jpg

http://stargazerslounge.com/attachments/member-equipment-reviews/66055d1313877192-skytee-2-review-sidepuck.jpg

Spor!

nobody
29 Ian 2012 13:29


Si un desen: http://www.astro-physics.com/products/accessories/mounting_plates/DvsVBars.pdf

danto1313
29 Ian 2012 14:02


Va multumesc pentru link-uri!Am cantarit telescopul(pe bucati) si a rezultat aproximativ 3200g fara placa de prindere si luneta cautatoare.Eu zic ca e bine.

zoth
29 Ian 2012 16:07


Este super bine  :!: 
Instrumentele peste 5kg care sunt si voluminoase mi se par greu de manevrat iar portabilitatea le scade vazand cu ochii. La 3,2kg va fi o placere sa jonglezi cu el si in plus nu va cere nici montura grea.
Mult spor pe mai departe!

danto1313
29 Ian 2012 17:01


Ca dimensiuni,tot aproximativ,are L=82cm(cu focuserul inauntru si masurat pana la capatul tijei care sustine secundara) si lmax=23cm.

danto1313
06 Feb 2012 16:33


Desi nu-i mare lucru,am mai facut niste pasi spre finalizare.
   Am  trecut la realizarea sectiunii intermediare cu sistemul de prindere pentru tuburile de carbon si piesele de prindere inserate in capetele tuburilor.

danto1313
08 Feb 2012 21:42


Noutati:

valy
08 Feb 2012 22:02


De unde ai facut rost de bare? Cam ce dimensiune au (diam. exterior., diam. interior)?

danto1313
08 Feb 2012 22:53


Tevile de fibra de carbon mi le-a adus cineva acum 2 ani din Anglia,dar am vazut ca se gasesc si la noi la magazinele de modelism.Au 10mm diam.ext.,8mm interior si 1m lungime.

danto1313
08 Feb 2012 23:59


Uite aici:
http://www.sierra.ro/Teava-rotunda-carbon-D10-x-d8-x-1000-mm-p2418p.html

Erwin
09 Feb 2012 02:08


Faine progrese, Danto! :)

Deci (cu transport inclus) vine cam 350 lei numai tevile. E drept că arată fain, e super ușor, nu se deformează cu temperatura, însă costul este triplu față de țeava de inox și cvadruplu sau chiar mai mult față de țeava de pvc de instalații. Aștept să se mai ieftinească...  8) 

Spor mult!

valy
09 Feb 2012 02:19


N-as zice ca e foarte scump tinand cont de avantaje. Totusi parca nu e chiar asa de usor, am inteles ca e destul de greu, cred ca Al e mai usor.
Danto am o intrebare, legat de un alt tip de proiect: daca sprijini o teava de capele si apesi la jumate sa zicem cu 2-3kg, se indoaie cumva?
Spor.

danto1313
09 Feb 2012 09:51


Erwin,e adevarat,dintre variantele enumerate asta e cea mai scumpa insa avantajele cred ca inclina balanta in favoarea fibrei de carbon.


valy,mai tarziu am sa fac niste masuratori pentru tine.Ce distanta trebuie sa fie intre reazeme?Conteaza mult,

danto1313
09 Feb 2012 13:41


vali,absolut din intamplare am doua tevi identice ca dimensiuni,una din aluminiu si una din fibra de carbon asa ca am facut niste masuratori pentru tine,fara a avea pretentia ca sunt foarte,foarte exacte.

Dimensiuni:L=1000mm,d_ext=10mm,d_int=8mm
Greutati:teava Al=74g,teava f.c.=45g
Barele simplu rezemate,la 2mm de capete,incarcare concentrata egala cu 1kgf sau 0.98daN,plasata la jumatate din lungimea barei.
Rezultate:sageata masurata in punctul de aplicare a fortei =7mm pentru f.c.
                                                                               =10mm pentru Al

valy
09 Feb 2012 18:45


Multumesc. E exact ce vroiam :). Desi sunt putin suprins de cat se indoaie teava f.c.. E drept ca nu am tinut in mana sa vad cum se comporta f.c.-ul, doar tevi de Al la bricostore si parca se indoiau, dar le-am testat la mana fara sa masor vreo forta.
Asta vreau sa fac si caut material, in principiu de 1-2m lungime: http://vimeo.com/3101098

danto1313
09 Feb 2012 20:10


Nu m-am lamurit foarte bine cum e toata constructia,dar in principiu cred ca poti merge pe diametre mai mari.Astea subtiri se preteaza mai bine la structuri.
 Vezi aici diverse forme si profile(macar pentru studiu :) )     http://dragonplate.com/
                                                                                 http://www.graphitestore.com/items_list.asp/action/prod/prd_id/99/cat_id/34

http://ultralightcomposites.com/

danto1313
10 Feb 2012 23:34


Iata partea inferioara a truss-ului.Celelalte sunt la lipit :wink: .

catalin dumitru
12 Feb 2012 00:18


Arata grozav !!
Ar trebui sa tii cursuri de bricolaj in aluminiu. :) 

catalin.

danto1313
12 Feb 2012 10:50


Multumesc!Ma bucur ca-ti place.Imi doresc tare mult sa-l termin,dar mai am cateva probleme.Trebuie sa rezolv cu sina de prindere,montarea cautatorului si sa refac sistemul de reglare a secundarei.Tot nu-mi place ce am facut.Legat de asta poate cineva sa-mi spuna in ce program as putea rula datele mele de proiect si sa modific obstructia?

valy
12 Feb 2012 12:06


La ce "obstructie" te referi, la baffle? Facusem eu un simulator pt. baffle de secundara si primara: 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=7102&postdays=0&postorder=asc&start=60

Stanescu Octavian
12 Feb 2012 12:10


Pentru simularea sistemului tau ai nevoie de razele de curbura foarte exact masurate la oglinzi.
Poti incerca cu http://www.myoptics.at/modas/. ce probleme ai cu obstructia vrei sa o maresti ?

danto1313
12 Feb 2012 12:11


As vrea sa stiu cat pot mari obstructia data de secundara,mai precis de suportul ei,fara sa-mi afecteze in mod semnificativ contrastul.Pot sa dau datele oglinzilor asa cum le am din proiect
.

valy
12 Feb 2012 12:18


In simulatorul ala poti seta cercul in planul focal unde nu ai vignetare de la bafleuri. In rest o sa ai vignetare. Banui ca la asta e referi, nu?

danto1313
12 Feb 2012 12:28


Cresterea obstructiei centrale duce la micsorarea contrastului.Nu ma refer la vignetarea pe care o poate da tubul de perforatie.

danto1313
12 Feb 2012 13:02


Nu ma descurc.Vrea cineva sa incerce pentru mine?Daca da,pun datele si variantele pe care as vrea eu sa merg.

zoth
12 Feb 2012 15:39


Danto, Tavi F mi-a transmis ca te poate lamuri personal in legatura cu problemele pe care le ai daca il contactezi pe mail la adresa: tavi.florian@gmail.com

danto1313
12 Feb 2012 15:41


Multumesc!Ii trimisesem PM pe forum dar vad ca e necitit,probabil pentru ca s-a retras.

Stanescu Octavian
12 Feb 2012 17:17


Obstructie de 20-23% este acceptabil la sistemul tau avand Dall-Kirckham nu poti merge pe camp mai larg . la multe sisteme comerciale Mak sau Schmidt -cass obstructia trece de 33% , iar la RC trece de 40%.

nobody
12 Feb 2012 18:58


De ce vrei sa maresti obstructia centrala ?

danto1313
12 Feb 2012 19:06


De fapt nu vreau,dar ziceam ca sunt nemultumit de sistemul de colimare,asa ca am imaginat altul.Piesele din care e alcatuit ma obliga sa majorez obstructia.Doar daca influenta nu este prea mare il voi face, altfel renunt.

nobody
12 Feb 2012 20:09


Chiar trebuie sa sacrifici din partea optica pentru partea mecanica ?

An interesting two-mirror variant is one with the secondary left spherical. It is known as Dall-Kirkham and, although with stronger coma than its classical counterparts, its mirrors are easier to make, and its miscollimation sensitivity is considerably lower than in either classical or aplanatic Cassegrain, which makes it a viable practical alternative.
Commonly raised question with respect to central obstruction in a telescope is its maximum acceptable size. The answer necessarily vary somewhat with a particular instrument and its primary use. 
http://www.telescope-optics.net/telescope_central_obstruction.htm

danto1313
12 Feb 2012 20:19


Am citit si eu materialele alea.In nici un caz nu vreau sa afectez calitatile optice si tocmai de asta am cerut sfaturi.Nu-mi dau seama de efectele practice ale maririi obstructiei de la 48mm diametru la 51mm,ca sa dau un exemplu,sau de la 48mm la 57mm.Astea ar fi doua variante de montaj.

nobody
12 Feb 2012 21:27


Oglinda principala este de 160 mm, nu ?

36.5 mm = 23 % (oglinda secundara)
48 mm = 30 % (ai ajuns aici)
51 mm = 32 %
58 mm =  36 %

Sincer, nu cred ca esti pe calea cea buna.
Acum, depinde si de pretentiile tale. Deja ai afectat calitatile optice.

Aprecierea contrastului este destul de dificila.
Pierderea de luminozitate (datorita difractiei) si a detaliilor de contrast mare cresc patratic cu obstructia. 
La detalii de contrast mic pierzi mai putin. 
Calitatea oglinzilor afecteaza mult acest factor. Vei avea o pierdere mai accentuata la o optica mai slaba.
Mai ai si efectul combinat al seeingului.

Erwin
12 Feb 2012 21:27


Danto, proiectul tău a avansat excelent până acum, nu te crampona de ceva ce trebuie să fie simplu și fiabil. Eu m-am complicat cu sistemul de reglaj fin pus la secundară, am constatat practic că un șurub obișnuit face față. Așa că cel mai probabil voi renunța la el în favoarea unui șurub mai lung pentru a avea o cursă mai mare de reglaj, prins între 2 șaibe sferice sau conice pentru centraj. 

Dacă te-ai uitat la poze, am un disc din textolit pe care am așezat oglinda, este prinsă cu clame laterale din tablă de alamă, în capul șurubului am un triunghi din Al de 4mm grosime fixat prin fretare. În discul de textolit am făcut găuri filetate iar șuruburile trec prin găuri în placa de Al. Între cele 2 piese am pus arculețe. Subansamblul se poate regla suficient de fin și păstrează bine colimarea, fără alte complicații.

danto1313
12 Feb 2012 21:44


Mda...in cazul asta nu-mi ramane decat sa fac la strung o celula pentru secundara.Asta duce la un diametru de 46mm,maxim 48mm numai ca va mai dura si asta nu prea-mi place.

danto1313
13 Feb 2012 11:58


Am mai mesterit ceva la suportul secundarei si am hotarat ca va ramane asa pana la confectionarea unuia pe strung.Iata o poza a telescopului,fara cautator si talpa de prindere:

 Mai am de lucru la finisaje si la cateva elemente care tin doar de estetica.

Erwin
13 Feb 2012 12:26


Felicitări, Danto! Arată meseriaș! Deja sunt invidios! :P

valy
13 Feb 2012 12:26


Ii mai trebuie un nume si e miss astronomy2012. Sau mister...

danto1313
13 Feb 2012 13:39


Multumesc pentru aprecieri!
La nume nu m-am gandit si cred ca e mister,nu?E Dall si Kirkham :).

valy
13 Feb 2012 13:46


Daki.

danto1313
13 Feb 2012 13:52


Hmmm.....suna a nume de ratoi :D.
Sa va dau si dimensiunile asa cum e in poza:
        -L=85cm
        -l=23cm
        -G=3222g

Laurentiu
13 Feb 2012 14:39


Numai 3 kg ?! pai asta e fenomenal, il duce linistit si o montura nepretentioasa (ba chiar poti sa-l folosesti si din mana  :lol: ).

Felicitari pentru constructie, arata teribil de bine si cred ca vei crea un trend printre cei care se vor apuca de astfel de constructii.

auriga
13 Feb 2012 15:07


foarte frumos arata, felicitari. 

1). ma intereseaza daca poti detalia modul de prindere al barelor de truss. adica ai o teava de carbon pe care ai conectat cumva un filet  si apoi este prins cu un surub in profilul in forma de U. Barele sunt fixe sau reglabile?

2). pe ce montura o sa pui telescopul si cum o sa arate sistemul de prindere?

danto1313
13 Feb 2012 15:08


Multumesc!Montura e pasul urmator.Primesc orice sfat din partea voastra pentru o montura motorizata.

Laurentiu
13 Feb 2012 15:13


danto1313  eu cred ca e o formalitate sa fixezi pe elementele patrate din aluminiu ale telescopului o sina tip Vixen. 

O montura EQ5 cred ca e suficienta.

LE
vreau neaparat sa ne zici cu ce ai lipit tevile de carbon de capetele acelea din aluminiu si cat de bine rezista lipitura (daca ai supus-o unor teste de rezistenta, desigur).

danto1313
13 Feb 2012 15:24


foarte frumos arata, felicitari. 

1). ma intereseaza daca poti detalia modul de prindere al barelor de truss. adica ai o teava de carbon pe care ai conectat cumva un filet  si apoi este prins cu un surub in profilul in forma de U. Barele sunt fixe sau reglabile?

2). pe ce montura o sa pui telescopul si cum o sa arate sistemul de prindere?

Barele sunt fixe,nu am sistem de reglare a lungimii lor.Reglajul necesar distantei intre oglinzi se face,in principal, din tija de sustinere a secundarei si se mai poate,aproximativ 10mm,din suruburile de colimarea principalei.Tevile truss-ului sunt facute astfel:la capete au inele din teava de aluminiu pe exterior,lipite cu epoxy,pentru anu fisura tevile,iar la interior au piese din bara de aluminiu.La piesele de interior,pentru ca trebuia sa le reduc diametrul cam cu 0.3mm,am facut filet pe o lungime de12mm.In felul asta am asigurat si o aderenta buna a pastei de lipit.Si interiorul si exteriorul tevilor de carbon a fost smirgeluit pe zona in care am facut lipirea,tot pentru o buna aderenta.
Deocamdata il pun pe o montura alt-az,sistem de prindere coada de randunica nestandardizata,pana la achizitionarea unei monturi mai serioase.

Laurentiu,am postat cam in acelasi timp,dar raspunsul il ai aici.Am facut si teste.La tractiune nu exista sanse ca doi oameni tragand cu toata forta sa le scoata.Nici prin rasucire nu s-a putut.Le-am bagat si la rece in congelator si dupa aia le-am incalzit cam la 70 C(temperatura apei de la centrala termica si tot nu am reusit.Eforturile date de greutatea proprie a subansamblelor sunt mult mai mici asa ca nu-mi fac griji.Oricum ar fi,nu pot ceda toate odata.

valy
13 Feb 2012 15:29


O montura EQ5 cred ca e suficienta.

Subscriu. La mine merge si la focale de 10m pt. foto planetara, n-are nici o jena sa duca tubul de ~10kg. Ideea e sa nu aiba probleme, sa o desfaci si sa o lubrefiezi bine si sa nu bata vantul. N-ar trebui sa fie scumpa secondhand (~10mil). Insa trebuie motorizata. N-am testat cu timpi lungi de expunere, astept vremea frumoasa sa incerc cateva expuneri lungi sa vad ce iese.

N-ar fi mai sigur sa dai o gaura prin teava si prin dopul de aluminiu si sa pui o piedica, asa ca sa nu ai vreo surpriza?

danto1313
13 Feb 2012 15:36


Am uitat sa spun ca lipirea am facut-o cu Epoxy Metal de la Bison(ala gri metalizat in seringi gemene).

Valy,nu cred ca este cazul,dar sigur ca se poate.

valy
13 Feb 2012 16:04


Siguranta e mai sigura decat lipsa sigurantei ;). Eu am cosmare noaptea cu secundara lipita, pe de alta paret daca pica am motiv de upgrade.
O idee era sa faci niste santulete in teava, mititele, la interior ca sa intre lipiciul si sa faca un fel de proptea.

Am studiat putin niste linkuri din cele puse de tine cu elemente compozite, si am vazut ca sunt doua tipuri de fibre:
- unele care au rezistenta maxima doar de-a lungul tevii si mai putin la forte laterale
- altele care au si intarire pe mai multe directii
Pt. un astfel de truss e ok prima categorie? In ideea ca nu prea il fortezi decat de-a lungul barei.

danto1313
13 Feb 2012 16:11


Teava am smirgheluit-o la interior(vezi tot pe adresele pe care ti le-am dat la modul de taiere si imbinare).
Tevile sunt supuse la intindere si compresiune,in principal,asa ca armarea cu fibre pe doua directii nu e absolut necesara in cazul asta.Alea sunt folosite mai ales la elemente care trebuie sa suporte si torsiune,dar sigur ca daca vrei le poti folosi mai ales ca sunt si mai frumoase :) .

danto1313
13 Feb 2012 18:06


 Eu am cosmare noaptea cu secundara lipita, pe de alta paret daca pica am motiv de upgrade.


Cu ce ai lipit secundara?Cu cativa ani in urma am avut si eu secundara de 57mm lipita cu silicon si nu au fost nici un fel de probleme.Totusi,pentru siguranta,am lipit un fir foarte rezistent pe oglinda si pe suport,cu epoxy.

valy
14 Feb 2012 02:34


Nu stiu, ceva rosu caramiziu, asa a venit lipita de la O. Stanescu, oricum pare ceva destul de strong.

In alta ordine de idei, for the record: 
http://bossanova9.org/astro/ATM/
http://bossanova9.org/astro/ATM/5-Tubes&Trusses.pdf

danto1313
14 Feb 2012 11:17


[quote="valy"]Nu stiu, ceva rosu caramiziu, asa a venit lipita de la O. Stanescu, oricum pare ceva destul de strong.

/quote]

Atunci poti dormi linistit :).Sunt convins ca stie cu ce sa lipeasca oglinzile :wink:.

Erwin
14 Feb 2012 12:01


Silicon roșu RTV. Eu am lipit oglinda de la mak cu așa ceva. S-a mai discutat subiectul. Valy, mulțumim pentru cartea online, e valoroasă!

mak
16 Feb 2012 23:56


Un aspect care nu cred ca a fost luat in calcul: coroziunea galvanica. Aluminiul si carbonul se "iubesc" mult si formeaza o serie galvanica de toata frumusetea. E drept ca telescopul nu e folosit intr-un mediu marin, insa condensul e suficient ca in timp sa creeze probleme daca nu s-au luat masuri ca cele doua elemente sa nu intre in contact.

danto1313
17 Feb 2012 00:47


Problema mi-e cunoscuta.Ramane de vazut cat de bine am reusit s-o rezolv,daca oi fi reusit.

danto1313
26 Feb 2012 19:36


Am refacut sistemul de reglare si colimare pentru secundara.Sper sa fie ultima data :).Acum astept vreme buna cu cer senin.

catalin dumitru
26 Feb 2012 21:04


Sunt de-a dreptul incantat !

Astept cu nerabdare continuarea :D 

catalin.

zoth
26 Feb 2012 21:40


Foarte ingenios mecanismul de reglare a distantei dintre oglinzi   :) 
Asteptam cu nerabdare rapoartele de observatii ...

Cer senin!

valy
26 Feb 2012 23:04


Arata SF insa ma intreb, nu e cam mult metal, mai ales Al, care nu prea e prietent cu variatiile de temperatura?
Ii faci focus in secundara?
Spor.

danto1313
26 Feb 2012 23:45


Mecanismul de reglare mi-a placut mult de tot mai ales ca are o miscare fina si fara jocuri semnificative.Cat priveste "metalul", nu prea am avut cum sa-l evit.Oricum,problema dilatarii sau contractiei cu variatia temperaturii ar putea afecta la fotografic,la vizual nu cred ca e sesizabil.Tija de sustinere a secundarei are cam 5 cm intre punctul de prindere pe suportul oglinzii si pinionul de actionare, atunci cand e asigurata distanta calculata intre oglinzi.Nu am idee cat ar putea afecta focusul la fotografic atunci cand sunt variatii mari de temperatura. Da,ma bate gandul sa-i fac motorizare daca gasesc un motor mic cu reductor.

Erwin
27 Feb 2012 00:19


Meseriașă lucrare! 
M-am ocupat și eu un pic de sistemul de reglaj al secundarei în sensul că i-am pus un șurub mai lung ca să am o plajă puțin mai mare. Însă nu-mi place jocul șurubului și trebuie să schimb piesa în care culisează.

danto1313
27 Feb 2012 00:31


Am facut si niste teste primare dupa ce am montat mecanismul nou.Dupa o colimare bruta,daca pot spune asa,l-am miscat inainte si inapoi,l-am lovit usor in laterale si am verificat iar colimarea.Totul arata bine asa ca deocamdata pot spune ca sunt multumit.Urmeaza testul pe stea.

danto1313
27 Feb 2012 13:25


Arata SF insa ma intreb, nu e cam mult metal, mai ales Al, care nu prea e prietent cu variatiile de temperatura?
Ii faci focus in secundara?
Spor.

Pentru o lungime activa a tijei de sustinere de 80mm(de fapt util e aproximativ 50mm) si o diferenta de temperatura de 30*C, mi-a rezultat o variatie a lungimii de 0,055mm.Ce crezi ca inseamna asta pentru foto?Eu nu-mi dau seama pentru ca nu fac poze(deocamdata :wink: ).

P.S.:de fapt lungimea este masurata de la pinionul de actionare pana la oglinda secundara,adica cu tot cu celula oglinzii.

Erwin
27 Feb 2012 13:59


La vizual în niciun caz nu te va afecta. Oricum în cursul unei sesiuni schimbi ocularele și refocalizezi.

danto1313
27 Feb 2012 14:54


Erwin,eu nu-mi fac probleme pentru vizual.A fost doar un raspuns la intrebara lui valy.

danto1313
27 Feb 2012 23:54


Scotocind prin cutiile mele cu "minuni"am gasit un motoras simpatic cu reductor,drept urmare va mai pun doua poze.Sper ca nu va plictisesc.

valy
28 Feb 2012 02:43


Autofocus!  :lol:

danto1313
28 Feb 2012 19:59


Azi m-am jucat putin cu un obiectiv japonez TV Zoom 9-54 mm 1:1.4, in dorinta de a-l folosi pe post de ocular cu focala lunga(30-50mm) si am constatat ca pe una dintre lentilele dinspre senzor are o stea cu 8 colturi metalizata.Cum imi sugerati s-o indepartez?

neox
28 Feb 2012 20:25


Danto felicitarile mele pentru asa lucrare profesionala  :D !Am lipsit ceva timp de pe forum dar am avut ce citi  :wink: . Ingenios sistemul de prindere/reglare al secundarei desi poate te-ai complicat un pic. Poti bloca 'cremaliera' sa fixezi distanta intre oglinzi?

Nu mi-as face griji asa tare de diferenta de lungime din cauze termale. Fotografic e semnificativ intr-adevar dar totusi diferenta de 30 de grade nu intervine brusc. Refacerea focusului o faci oricum mult mai rapid decat intervine deformarea termica. Pana la urma majoritatea instrumentelor scumpe de firma sunt pe baza de aluminiu/carbon si nu vad sa se planga cineva de asta. Cred ca o problema mai mare ar fi deformarile mecanice (daca exista).

danto1313
28 Feb 2012 21:06


Multumesc Neox!Nu-i asa complicat pe cat pare.Am adoptat sistemul asta pentru ca celelalte doua pe care le-am facut nu m-au multumit deloc.Nu asigurau repetabilitate, pe cand la asta pot oricand sa scot secundara si sa o pun la loc fara sa-mi afecteze colimarea.Are jocuri foarte mici si nu permite rotirea.Cremaliera se blocheaza prin strangerea uneia dintre rotite care are chiar rolul asta.
 In ce priveste cum e afectat focusul de variatiile de temperatura,era o discutie mai mult teoretica cu Valy.Eu inca nu ma bag la foto asa ca nu sunt ingrijorat.
 Mecanic,crede-ma ca l-am invartit pe toate partile si in toate pozitiile si colimarea sta foarte bine.Numai de trantit nu l-am trantit :D .

nobody
28 Feb 2012 21:35


Cum ai verificat colimarea ?

danto1313
28 Feb 2012 22:25


Am verificat pasii de colimare cass,fara test pe stea.

danto1313
29 Feb 2012 15:57


In ultima perioada am prins si cateva zile frumoase asa ca am sa va povestesc acum cum am reglat si colimat telescopul, fara a face testul final pe stea, ci pe o stea "artificiala".
Povestea e destul de lunga,dar sper sa nu va plictisesc si va rog sa-mi spuneti daca am facut erori de procedura.Deschid subiectul asta in speranta ca mai sunt si altii interesati.
 Mai intai am facut verificari pentru depistarea erorilor de constructie.
 Dupa cum ati vazut telescopul meu are trei "inele" metalice, unul inferior care sustine principala,unul intermediar si cel care sustine secundara .Abaterea pe lungime,intre inele este de aprox. 0.8mm(adica sunt decalate unul fata de altul) iar verificarea paralelismului lor da o eroare de 0.5mm.Astea au aparut,inevitabil,din masuratori,trasari,gauriri,etc.Urmatorul pas a fost sa montez si sa centrez optica,tinand cont de abaterile constatate.Oglinzile le-am montat incercand sa pastrez paralelismul intre suporturile lor si planurile inelelor de sustinere,prin actionarea suruburilor de colimare.La secundara am facut lucrul asta verificand pe toata cursa tijei de sustinere.
 Dupa asta,fara a avea montate fusta secundarei si tubul de perforatie,am aliniat secundara cu focuserul,regland din bratele de sustinere, si am facut in acelasi timp si colimarea focuserului,uitandu-ma prin autocolimatorul facut de mine,  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=55414#55414  ,dar nu pentru rolul lui de autocolimator ci pentru ca ofera o suprafata stralucitoare ,gaura centrala,peretii lui si suportul secundarei fiind bine definite. Asta m-a ajutat sa pot regla in asa fel incat toate cercurile sa fie concentrice,facand abstractie la aceasta faza de imaginea principalei.

danto1313
29 Feb 2012 16:42


Acum am trecut la reglarea secundarei,privind tot prin autocolimator,pana am obtinut toate cercurile concentrice,aici fiind in atentie si imaginea oglinzii principale.La acest pas am observat ca a doua reflexie a gaurii centrale a autocolimatorului era decalata fata de prima reflexie asa ca am reglat inca putin oglinda secundara pana cand cele doua imagini ale gaurii centrale s-au suprapus.Marturisesc ca nu mi-e clara functionarea ca autocolimator in cazul acestui tip de telescop,dar intuitiv am zis ca asa este corect.Am verificat din nou daca daca toate sunt concentrice si apoi am privit totul din fata,dupa metoda pe care a descris-o Octavian Stanescu.Toate sunt bune!
  Am montat si am reglat pe rand fusta secundarei si tubul de perforatie urmarind de fiecare data ca toate sa fie concentrice.Deja cuvantul asta ma obsedeaza..."concentric"!!!
 Dupa asta,am baut o cafeasi am fumat o tigara asteptand ca soarele sa ajunga unde trebuie si sa-mi ofere o stea artificiala,adica reflexia lui pe un izolator de pe un stalp de inalta tensiune aflat cam la 1km distanta.
 Cu un ocular de 12.5mm(320x) am focalizat,m-am uitat in si out focus si....Frumos!!!!!!Inelele erau cam jucause dar cu rabdare  am reusit sa vad ca erau putin descentrate asa ca am reglat principala pana s-au vazut concentrice.Acum astept stele pentru o confirmare serioasa.

valy
07 Apr 2012 23:53


Danto, te rog poti pune o poza cu modul cum ai prins truss-ul de montura? Mi se pare o componenta foarte importanta a intregului ansamblu.

PS: nu dealta dar vreau sa fur idei ;)

danto1313
08 Apr 2012 11:37


Prinderea e cu sina coada de randunica nestandardizata.E o solutie provizorie.Nu am o poza dar pot face daca crezi ca te ajuta cu ceva.

Stanescu Octavian
08 Apr 2012 12:03


Da aici e partea delicata care poate crea oscilatii ale tubului  in special trebuie atentie la cuplarea cu cele doua inele de baza . eu am folosit textolit masiv si suruburi M6. daca aveam dural ar fi fost mai bine.

danto1313
08 Apr 2012 12:27


Sina mea e facuta dintr-un soi de teflon negru folosit in industrie.E suficient de solida pentru cate kilograme are telescopul.Am prins cu suruburi m5.Cum ziceam, e o solutie provizorie pana voi avea montura ecuatoriala.