-----------------------------------
gabimga1298
05 Ian 2012 18:15

O mica intrebare
Salut tuturor! As dori sa imi explicati un lucru, doresc sa imi cumpar un Reflector newtonian Dobson 203mm Pyrex Sky-Watcher. In oferta de pe acest site http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8pyrex.htm spune ca Marire teoretica maxima este de 400X si in aceasta oferta primesc si doua oculare : 	Super 25mm, 10mm. As dori sa imi spuneti cat de bune sunt aceste oculare? Cat pot mari ele ? Pot sa mareasca 400x dupa cum spunea in oferta, sau imi trebuie alte oculare pentru a avea o putere de marire de 400x ? Va rog sa ma scuzati pentru ca poate intreb lucrusi stupide, dar sunt un incepator. Multumesc de intelegere !

neox
05 Ian 2012 18:22


Puterea de marire ( sau grosismentul) il calculezi simplu impartind focala oglinzii (obiectivul) la focala ocularului. Vad ca oglinda are 1200mm distanta focala, deci cu ocularul de 10mm obtii 120X grosisment. Ti-ar fi utila si o lentila barlow de calitate care sa mareasca raportul focal al oglnzii. Un barlow are de obicei 2X deci pentru 400X ti-ar trebui un ocular de 6mm. Oricum nu te grabi sa ajungi la putere maxima pentru ca o sa fie ocazii destul de rare cand atmosfera o sa permita grosismente maxime utile.

gabimga1298
05 Ian 2012 18:37


Mersi pentru raspuns !

emilf
05 Ian 2012 18:40


Este foarte buna alegerea ta, iar daca mai cumperi un Planetary de 6mm esti suficient de dotat pentru inceput.

Mircea Pteancu
05 Ian 2012 21:35


Subscriu la sfaturile colegilor.
Mie imi plac grosismentele mari dar nu le recomand,cel putin la inceput.
Maririle mari sunt ca  branza cu mucegai sau ca votca ruseasca cu eticheta neagra si cap de mort pe ea.
O marire intre 200x si 300x este excelenta.
Mai tarziu va trebui neaparat sa ai si mariri mai mari.
Eu,de pilda si asa cum ti s-a sugerat,pe Toleascopul de 203mm F/6 pot ajunge la maxim 480x cu un ocular de 5mm si Barlow de 2x.
Dar cel mai folosit este ocularul de 6mm pentru 200x.
In primul rand pentru ca turbulenta atmosferica iti reduce eficienta telescopului la o apertura efectiva de 100mm pentru care 200x este OK.
Succes,Mircea

gabimga1298
05 Ian 2012 21:45


Multumesc pentru raspunsurile voastre! dar as avea inca o intrebare, pentru inceput sunt bune ocularele de 10, respectiv 25mm ? Adica pot observa si ceva planete cu ele sau imi trebuie neaparat oculare de 6 mm sau mai putin ?

gabimga1298
05 Ian 2012 21:56


Va rog sa imi explicati si mie chestia asta cu ocularele, adica care este diferenta dintr-e un ocular de 25mm si unul de 4mm in afara de diferenta de putere de marire X ?

Mircea Pteancu
05 Ian 2012 21:58


Ocularul de 10mm iti asigura 120x,deja poti vedea multe lucruri.
La o marire de 50x vezi discul lui Jupiter sub acelasi unghi sub care vezi Luna cu ochiul liber.
De aceea iti raspund cu o intrebare:vezi detalii pe Luna cu ochiul liber?
Eu sunt sigur ca da.
La 116x eu am vazut detalii pe Marte aflat in opozitie.Nu si canalele lui Schiaparelli, totusi.... :D 
Cand ai ocazia,iesi la locul de observatie.Folosind ocularul de 25mm si ochind Luna, aliniezi cautatorul.
Tot cu ocularul de 25mm cauti Jupiter prin cautator si,dupa ce l-ai centrat in camp,schimbi cu ocularul de 10mm.
Iar cand vei vedea ce vei vedea sa-ti amintesti de antipaticul ala de pe forum :mrgreen: care-ti spune acuma ca ''telescopul nu-i televizor''.
Mircea

Erwin
05 Ian 2012 22:26


Subscriu la ce-au spus colegii mai sus, adaug că este păcat că la un newtonian de 8" F/6 comercianții livrează ocularele cele mai ieftine, cu design simplu. Desigur, pentru început sunt bune și vei putea vedea multe cu ele, însă pentru a exploata mai bine acest telescop mai ai nevoie de cel puțin un ocular de 32 sau 40 mm de câmp larg de bună calitate pentru nebuloase și galaxii la care importantă nu este atât mărirea ci calitatea imaginii.

gabimga1298
05 Ian 2012 22:28


Domnule Mircea Pteancu, am pus acea intrebare care este diferenta dintr-e un ocular de 10mm si unul de 25mm in afara de diferenta de marire x pentru ca inca nu am un telescop si nu am cum sa testez acel lucru pe care mi-l spuneai. Zilele acestea doresc sa imi cumpar un telescop reflector dobson de 203mm si distanta focala de 1200mm.

neox
05 Ian 2012 22:45


In general nici o firma nu vinde telescopul echipat cu serie mare de oculare pentru ca sunt foarte multe modele pe care fiecare trebuie sa si le aleaga personal in functie de preferinte si ce observatii prefera sa faca. Oculare se pot cumpara cate vrei mai tarziu, unele mai scumpe decat instrumentul in sine :wink: , si pot fi folosite si la alte telescoape daca pasinea devine...obsesie (cum de multe ori se intampla :mrgreen: ). Ocularele vin in doua standarde al diametrului, pe 1,25" si pe 2" de aceea se vor potrivi la orice telescop din prezent, existand si adaptoarele necesare. Dupa cum spunea si Erwin calitatea ocularelor e foarte importanta, la fel de importanta ca si telescopul in sine. Cu un ocular de top poti sa vezi adevarata "putere" a unui telescop.

ursamajor
05 Ian 2012 22:45


Am &#537;i eu un 203/1000 pe HEQ5, cu acelea&#537;i oculare. Nu-s chiar a&#537;a proaste. E adevărat că n-am folosit unele premium până acum, dar pre&#539;ul lor î&#539;i cam taie cheful. Însă am un Planetary mk. 2 care m-a cam dezamăgit, în ideea că mi se pare că se vede mai OK prin combina&#539;ia Barlow 2x (d-ăla ieftin) + ocular, la aproximativ acela&#537;i grosisment. Eu tot sper să mă fi în&#537;elat când le-am probat &#537;i după viitoarea observa&#539;ie full time să recunosc asta.
Deci, pentru început î&#539;i po&#539;i face treaba cu ocularele acelea fără gre&#539;uri.

Teo
05 Ian 2012 22:56


Ca si fost posesor de Dobson 203/1200 mm, iti pot spune ca cele mai bune rezultate la un pret destul de mic le obtii cu urmatoarele oculare:  

Super Plossl 10 mm, Super Plossl 25 mm si inca un super Plossl gen "Planetary" de 5-6 mm focala.

In aceasta varianta iesi si ceva mai ieftin si ai si imagini de cristal.

In rest, dupa cum au spus si colegii exista o varietate mare de oculare la diverse preturi, unele ce depasesc chiar costul instrumentului.

Daca ai norocul ca telescopul sa vina in dotarea standard cu oculare Super Plossl ( de la Sky Watcher ) cele standard de 10 mm si de 25 mm, te-ai scos !

Iti mai iei unul bun de 5-6 mm si vei acoperi o plaja larga de observatii de la planete la nebuloase.

Daca in schimb vine cu oculare pe care scrie doar "SUPER" adica cele Super-Kellner, atunci imaginea e bunicica...dar nu are acea tenta cristalina pe care o obtii la Super-Plossl.
Iti spun asta, pentru ca am avut atat oculare "Super" cat si "Super Plossl".
De cele din prima categorie am scapat rapid.....

Erwin
05 Ian 2012 23:02


Eu am doar ocularul de 10mm pe care l-am folosit până acum doar cu luneta de 80 F/11.25 totuși din ce-am aflat de la colegi deși designul este același și la ocularul de 25mm (Reversed Kelner = o lentilă plan-convexă+un dublet acromat spre câmp) se pare că ocularul de 25mm este ceva mai bun decât cel de 10 dpdv.calitativ. La ocularul de 10mm la Lună sau Jupiter am observat aberație cromatică destul de evidentă ca să fie supărătoare în schimb la Soare (cu filtru Baader Astrosolar ND5) dă imagini foarte bune. Desigur că nu sunt chiar de aruncat, însă cred că ar fi fost bine ca telescoapele mai performante să fie asociate cu oculare mai bune. 

Nu uita de colimare și aclimatizare! Va trebui să înveți și despre asta. Vezi că sunt pe forum topicuri care tratează pe larg aceste aspecte precum și o întreagă bibliografie atât pentru începători cât și pentru mediu-avansați.

MariusP
05 Ian 2012 23:31


Cred ca s-a zapacit bietul Gabriel (), ca nu mai zice nimic...  :wink:  Nu-i decat elev, dupa cum scrie in profil.

Sa-ncerc si eu sa-ti explic cum e cu diferenta dintre ocularul de 25 si cel de 10 mm: ocularul de fapt este o "lupa" cu care maresti imaginea creata de obiectiv (fie lentilele de la luneta, fie oglinda principala de la un Newton cum vrei tu sa-ti iei). Cu un acelasi obiectiv, cu cat distanta focala a ocularului este mai mica, cu atat puterea de marire (grosismentul) obtinuta este mai mare, pentru ca se calculeaza asa cum ti-a zis neox in al 2-lea mesaj de pe topic.

Evident, cum au explicat si colegii exista tot felul de oculare, astfel incat sa-ti asigure o calitate mai buna a imaginii pe care-o vezi prin ele, de obicei cu cat sint mai scumpe cu atat imaginea e mai buna. Ai vazut ca s-a vorbit de Kellner, Plossl si alte tipuri constructive ale ocularelor. Daca mai cauti pe internet, gasesti multe informatii despre asa ceva si sigur vei avea de invatat din astea, incet, incet...

Deci, diferenta dintre cele 2 oculare, tinand cont ca sint cam acelasi tip constructiv, este puterea de marire si aria sau campul vizual rezultant. Cu cel de 25 mm vei vedea o arie mai intinsa, un camp vizual mai larg (cam doua diametre ale Lunii), dar la o marire de numai 48x, iar cu cel de 10 mm vei vedea la 120x ca nu poti cuprinde Luna intreaga in campul vizual de vreo treime de grad.

Sper ca informatiile colegilor se completeaza suficient ca sa fi obtinut un raspuns la intrebarea ta...

gabimga1298
06 Ian 2012 22:27


Multumesc tuturor pentru rabdarea acordata mie de a-mi explica lucrurile acestea, pot sa spun ca acum datorita voua am inteles cum stau lucrurile. Sunt constient ca mai am de invatat multe lucruri despre aceasta aparatura a telescoapelor si cum functioneaza fiecare, dar acum sunt in stadiul de invatare. Daca nu va suparati mai am o nedumerire legata de acest Cautator de la acest telescop http://www.skywatcher.ro/SK/Dob8pyrex.htm . Acolo scrie ca puterea de marire a lui este de 9X. Intrebarea este urmatoarea, vad ca el este atasat de telescop, se poate demonta de pe el? Adica il pot folosi ca pe un monocular?

ursamajor
06 Ian 2012 22:39


Da.  :wink:

Teo
06 Ian 2012 22:41


Il poti demonta si folosi ca monocular.
Am facut asta de cateva ori cand mergeam prin parc  si vroiam sa ma uit pe cer.
Rezultatele insa nu sunt prea spectaculoase. Pana la urma se comporta ca o jumatate de binocul de 9 X 50.

Oricum, ce am constatat in mod placut este faptul ca se vad prin el satelitii lui Jupiter. Evident daca este bine focusat.

Mai trebuie sa stii ca imaginile prin el sunt rasturnate ( " cu capul in jos " ) :) si prezinta un reticul central  .

gabimga1298
06 Ian 2012 22:42


Nu vreau sa fac mare lucru cu acest Cautator, avand in vedere faptul ca este destul de slab 9x, oricum mai bun decat binoclul meu Nikon 7x35

Teo
06 Ian 2012 22:44


Nu conteaza ca e slab din punct de vedere al maririi.
EL are campul vizual destul de larg si e foarte luminos.
Asta e si scopul pentru care e construit astfel, pentru a putea gasi usor ceea ce doresti sa privesti prin telescop.
Conditia esentiala este sa fie perfect paralel cu axa optica a telescopului mare pe care e asezat si sa fie bine focusat, sa vezi clar prin el.
Aceste operatiuni se relizeaza relativ usor.

Exista acolo 2 suruburi pt. paralelism si o piulita pt. focusare.

gabimga1298
06 Ian 2012 22:44


Daca imaginea este rasturnata cum il pot folosi ? Se poate intampla ca si cand privesti prin telescop imaginea sa fie rasturnata sau ma insel?

Teo
06 Ian 2012 22:48


Si in telescop imaginea e rasturnata. Si chiar daca nu ar fi, important este ca obiectul sa il centrezi in campul cautatorului care va corespunde cu centrul imaginii din telescopul mare. Mai putin conteaza ca Luna e cu " capul in jos " sau in sus atat timp cat e asezata pe centrul reticulului tau.

gabimga1298
06 Ian 2012 22:54


Nu inteleg un lucru, de ce in telescop imaginea este rasturnata si in binoclu nu e ? Legat de acel Cautator, cum pot face ca imaginea sa nu fie rasturnata, sau nu exista nici o posibilitate?

Teo
06 Ian 2012 23:03


Binoclul mai are niste prisme sau lentile suplimentare care iti rastoarna imaginea din nou.

Daca rasturnam o imagine " deja rasturnata " va rezulta una normala, adica "cu capul in sus" ;)

Se poate adapta la cautator o prisma sau o oglinda la 45 sau la 90 de grade dar nu prea isi are rostul...

In fine la orice luneta poti pune o prisma zenitala ( oglinda diagonala ) si vei avea imaginea nerasturnata, deci cu "capul in sus si picioarele in jos" dar va fi in oglinda, adica stanga inversata cu dreapta...


Scopul principal al cautatorului este sa gasesti mult mai usor obiectul pe care doresti sa il vizezi si sa il centrezi rapid in campul vizual care trebuie sa corespunda cu centrul campului vizual al telescopului mare pe care este montat intr-un perfect paralelism.

gabimga1298
06 Ian 2012 23:10


Eu doresc sa fac cautatorul sa aiba o imagine normala deoarece vreau sa il folosesc nu numai pentru a ma orienta atunci cand ma uit cu telescopul ci si pentru observari terestre. Daca nu te superi, poti sa imi dai ceva material de unde ma pot orienta sa fac sau sa cumpar acea oglinda sau ce trebuie pentru ca sa am o imagine normala ?

Teo
06 Ian 2012 23:20


E pacat de el sa il modifici.

Pentru asta exista lunete ieftine de 5-7 cm diametru, cu focale 300-500 mm.
Mai bine folosesti asa ceva la terestru alaturi de o prisma Roof sau de o oglinda diagonala inclinata la 45 grade ce reflecta razele la 90 grade. 

E destul de dificil sa atasezi cautatorului prisma sau o oglinda zenitala. El nu are un tub port-ocular si focuser clasic, si mai cu seama nu pe standardul 1.25 inch.

Ar necesita niste modificari serioase si nu merita .

Lasa cautatorul pentru scopul cu care a fost construit.

Exita cautatoare care vin din fabrica cu o astfel de prisma la 45 grade dar.... tuburiel Sky-Watcher de 200 mm nu stiu sa vina cu asa ceva in dotare.

Oricum accesoriile si munca depusa pentru adaptare ar consta mai mult decat cautatorul in sine.
Mai bine iei pt. terestru ceva in genul asta :
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=VX5928

neox
06 Ian 2012 23:22


Daca vrei sa modifici cautatorul cel mai simplu mi se pare sa-ti faci rost de o prisma 'amici' la 45 de grade. Probabil o sa trebuiasca un adaptor, nu stiu exact cum e construit cautatorul tau, daca poti scoate ocularul. Dar in acelasi timp s-ar putea sa nu mai poti focusa imaginea pentru ca prisma introduce mai mult drum optic decat a fost conceput cautatorul, deci ar trebui scurtat tubul optic.

(Poza cu caracter informativ)
http://www.astroshop.eu/omegon-amici-prism-45d-1-25-/p,14658

Dupa cum zicea si Teo, mai bine l-ai lasa in pace deocamdata. Modificarea as vedea-o valabila in cazul in care te deranjeaza imaginea rasturnata cand cauti un anume astru pe cer. Si eu prefer cautatorul sa aiba imagine "dreapta" pentru ca uneori devine frustrant sa cauti acu' in carul cu fan mai ales cand factorul de marire al cautatorului schimba mult aparenta zonei vizate fata de ce vede ochiul liber, pentru ca poti vedea stele mult mai slabe si deci mai multe. Dar asta presupun ca tine mai mult de obisnuinta si preferinta fiecaruia.

gabimga1298
06 Ian 2012 23:31


M-am mai uitat putin pe forum si am vazut ca ai incercat sau chiar ai facut o luneta din sticla de ochelari. legat de acest aspect, pot sa imi fac o luneta terestra home made in care sa am o imagine normala precum o binoclului? Bineinteles ca nu doresc una cu putere de marire mare. Si daca  ai putea sa ma ajuti, adica sa imi9 explici sau sa imi dai un site sau ceva cum se confectioneaza o luneta simpla.

emilf
06 Ian 2012 23:51


Eu zic ca mai intii sa achizitionezi telescopul propus si apoi o sa realizezi foarte repede ca nu ai nevoie sa-i aduci modificari pentru intoarcerea imaginii, acest lucru este necesar numai la observatii terestre, care le poti face foarte bine cu un binoclu bun.

Teo
06 Ian 2012 23:59


M-am mai uitat putin pe forum si am vazut ca ai incercat sau chiar ai facut o luneta din sticla de ochelari. legat de acest aspect, pot sa imi fac o luneta terestra home made in care sa am o imagine normala precum o binoclului? Bineinteles ca nu doresc una cu putere de marire mare. Si daca  ai putea sa ma ajuti, adica sa imi9 explici sau sa imi dai un site sau ceva cum se confectioneaza o luneta simpla.


Sper ca nu o sa fiu off-topic, desi pana la urma topicul nu trateaza un subiect fix.


Da, poti sa iti construiesti o luneta atat cu lentila de ochelari cat si cu obiective ce au lentile acromate.

O poti face cu imagine reala ( nerasturnata ) folosind un ocular divergent de tip Galilei sau o luneta cu ocular convergent de tip Kepler care va da o imagine rasturnata dar la care se poate adapta ulterior o prisma zenitala.
Asta depinde de ce materiale ai la dispozitie si ce proiect vrei sa alegi.

Oricum asta deja s-ar incadra la un alt topic, eventual pe la ATM.

Daca pe langa telescopul comercial doresti sa iti construiesti si o luneta, nu e nimic rau. Asa inveti multe lucruri.

Daca esti hotarat pentru telescopul comercial, cumpara-l si vei avea ce observa cu el, plus ca va fi mult mai performant decat o luneta simpla din lentila de ochelari.

Erwin
07 Ian 2012 13:02


Îți recomand călduros să citești câteva din cărțile aflate în biblioteca online de astronomie adresate începătorilor, vei găsi acolo toate informațiile necesare:

http://sarm.astroclubul.org/carti/

Și eu am început cu luneta din lentile de ochelari însă pe post de ocular am folosit un obiectiv recuperat de la o cameră foto pe film care are 40mm focala și o corecție bună a cromatismului. Ca să ai rezultate bune trebuie să folosești o lentilă de ochelari de +0,75 dioptrii (F=1.33m) diafragmată la maxim 20mm. Se pot observa cu ea cratere pe Lună, sateliții lui Jupiter, discul lui Jupiter, inelul lui Saturn, etc. Tubul poate fi un tub din carton de la hârtie de calc, făcut de tine prin rularea și lipirea unor coli de hârtie sau de instalații, din plastic. Pentru întoarcerea imaginii este necesară o lentilă convergentă sau un dublet acromat amplasat la cca 200 mm de ocular spre obiectiv. În secțiunea ATM pe topicul lui tamasflex găsești multe informații, scheme și formule de calcul utile:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=512&start=0

gabimga1298
08 Ian 2012 00:38


Ce ziceti de acest Ocular Zoom 8-24mm Celestron, este bun?

Adrian Sirean
08 Ian 2012 04:37


Ce ziceti de acest Ocular Zoom 8-24mm Celestron, este bun?

S-au spus multe despre aceste oculare. Unora le plac, altora nu. Eu am de spus doua lucruri despre acest ocular:
1. Calitatea imaginii este una foarte buna, fara reflexii si cu un contrast ridicat.
2. Campul vizual, ei aici ar fi o problema. Dupa mine peste 20mm nu este utilizabil pentru ca ai un camp vizual foarte mic de doar 40 grade. Parca te-ai uita pe gaura cheii. Insa de la 20mm in jos campul este decent terminand la 8mm cu un generos camp de 60 grade. Iar daca adaugi in schema si un barlow 2x acoperi cu succes si observatiile lunare si planetare. 

Constructia este rigida, frumos lucrat, per total iti da senzatia de calitate. Eu am desfacut un astfel de ocular si am ramas putin surprins: in total avea sase lentile si nu doar patru cum scrie in specificatii, e drept doua sunt dublete, fiecare lentila este acoperita cu un strat antireflexiv pe ambele fete iar marginea lor este complet innegrita.

Oricum al meu este folosit doar la luna si planete, dupa parerea mea ofera cele mai bune imagini, mai bune decat un planetary skywatcher.

Vezi ca sunt mai multe modele in aceasta gama de pret 250-350 ron, si se pare ca toate sunt acelasi lucru doar numele difera: Skywatcher, Celesteron, Omegon etc.

Daca tot vrei un ocular cu zoom de calitate si care sa-l folosesti cu succes pe toata plaja focala orienteaza-te spre acest ocular: http://www.skywatcher.ro/Baader/hyperionzoom.htm.
Ai un camp ceva mai mare 50 grade la 24mm si 68 grade la 8mm, iar calitatea imaginii este deasemenea foarte buna.

Mult succes.
Adrian

Mircea Pteancu
08 Ian 2012 18:39


Der Pirate
Multumim,excelente observatiile tale despre acest ocular zoom,o clasa de oculare prea putin cunoscuta si raspandita.
Cu o exceptie despre care scriu mai jos.
E o chestiune de gust personal atunci cand definesti un ocular de 40 grade drept foarte mic si vorbesti de efectul ''tunel''.
Dar nu este corect ca asemenea informatii sa fie transmise incepatorilor,drept  ''fapte bine stabilite de stiinta''  ,fara un disclaimer de genul ''in opinia mea''...
Pentru ca in opinia altora,care poseda telescoape ecuatoriale (nu azimutale ca ale noastre :D ),iar foarte  multi le  au pe acestea montate in observatoare personale,un ocular cu camp de 30 de grade cum sunt monocentricele TMB merita un pret egal cu cel al intregului tau telescop.
Sau ce s-a vorbim de ortoscopicele Zeiss Abbe,inca si mai scumpe.

Oare ei nu au auzit de efectul ''tunel''?
Campul vizual aparent este un parametru important ,este foarte placut sa beneficiezi de un camp mare dar nu trebuie absolutizat.

Si trebuie ca oamenii sa experimenteze personal ca sa-si formeze opinii bine fundamentate.
Ca sa vorbesc din experienta personala,prin generozitatea lui Alin Tolea dispun de un Radian Tele Vue cu un camp de 60 de grade,cu calitati ortoscopice.O stea dubla stransa va apare rezolvata si pe axa si la marginea campului.Ceea ce nu este cazul ocularului Solid Ramsden realizat de colegul nostru zoth.Acesta deformeaza usurel imaginea la marginea campului vizual (depinde de F/D) si daca in camp exista un obiect foarte luminos,se manisfesta si lumina parazita.Dar exista un  ''dar'':la obiectele de mica luminozitate,desi are focalul cu 33% mai lung si  deci marirea mai mica decat Tele Vue,ocularul Solid Ramsden rezolva detalii si ofera contrastul pe care nici un alt ocular nu le ofera.
''Deci fiecaruia ale lui'' asa cum a zis si profetul!
Mircea

Adrian Sirean
08 Ian 2012 19:34


Campul vizual aparent este un parametru important ,este foarte placut sa beneficiezi de un camp mare dar nu trebuie absolutizat.

Perfect de acord. 
Primul meu telescop a fost un Dobson Mini 76/300 si care a venit cu doua oculare Hygens 20mm si 4mm si care aveau un camp vizual de 40 grade. Toate erau bune si frumoase, nu m-a deranja nimic la ele, am avut observatii placute cu acest telescop si ocularele sale.
Abia apoi am inteles ca se poate si mai bine si in ce consta acest lucru. Practic intri pe un taram nelimitat. Doar bugetul iti sta in cale. Un camp vizual mare este o delectare in adevaratul sens al cuvantului, practic dispare atat ocularul cat si telescopul. Prima data cand am obsrvat printr-un astfel de ocular m-a luat cu ameteala, parca nu mai aveam pamant sub picioare. Senzatia este de nedescris.
Bineinteles nu ajunge doar campul mare, acesta trebuie sa fie si foarte bine corectat iar aceste lucruri costa enorm pentru bugetul unora dintre noi.

Dar la urma urmei ce facem noi aici este doar sa ne exprimam parerile personale si trebuie luate ca atare. Consider ca pentru a ajunge la o concluzie favorabila fiecare trebuie sa incerce cat mai multe combinatii si sa se opreasca, daca si bugetul permite, la ceea ce ii place cel mai tare.

Mircea Pteancu
08 Ian 2012 19:54


De acord,de aceea este bine ca astronomii amatori de pe forum sa si colaboreze cu cei din zona,sa organizeze observatii comune unde pot testa ''ce n-a vazut Parisul''.

Mircea