-----------------------------------
mflorian
09 Ian 2012 11:36

Luneta din teleobiectiv foto
Am cîteva teleobiective foto cu montură Nikon la care am fixat provizoriu un ocular cu un carton lipit cu scotch. Din cîte îmi dau seama, iese un ansamblu optic destul de bun pentru a fi folosit la ghidaj, căutător, astrofoto cu CCD sau chiar observații vizuale.
În acest moment încerc să adun date despre felul în care aș putea atașa diverse dispozitive astro la obiectivul foto. Problema principală este montura Nikon. Trebuie să găsesc ceva gata făcut, care să se potrivească în montura obiectivului.
Am inventariat teoretic următoarele soluții:

Varianta 1 ar fi să folosesc un capac de protecție spate pentru obiectiv, care costă 15-20 de lei. Este din material plastic, este ieftin și aș putea să îl tai și să-i lipesc un tub în care să intre un ocular de 1.25". Cel mai probabil acest ansamblu va fi destul de lipsit de rezistență, un ocular mai greu sau o cameră CCD îl va îndoi (cred că flexură îi spune în romgleză) și va fi destul de greu să lipesc cele două piese în așa fel încît să fie pe aceeași axă.

Varianta 2 ar fi să folosesc un inel macro, care costă 100-200 de lei. Acestui inel ar urma să îi îndepărtez partea care se montează în corpul aparatului foto și să încerc o adaptare spre 1.25" sau spre T2. Nu am desfăcut un asemenea inel macro, așa că nu știu ce mă așteaptă. Probabil fără o mică lucrare de strungărie nu scap.

Varianta 3 ar fi să folosesc adaptorul [url=http://www.f64.ro/nikon-br-3-inel-adaptor-baioneta-52mm.html] Nikon BR-3, care are într-o parte montura care se potrivește la obiectiv, iar în partea cealaltă un filet pentru filtre foto de 52mm. De la 52mm ar urma să trec la T2 cu un [url=http://www.jackthehat.co.uk/mount-adapter-rings-28mm-62mm-p-569.html] inel adaptor . Costurile ar fi asemănătoare cu cele de la varianta 2, dar aș putea folosi două piese gata făcute.

Pentru toate cele trei variante de mai sus, rămîne nerezolvată problema fixării ansamblului pe montură. Există obiective foto care au prevăzut un colier pentru fixare pe trepied, dar majoritatea nu au așa ceva.

Varianta cea mai completă și cea mai scumpă ar fi dispozitivul care rezolvă toate problemele, respectiv adaptorul [url=http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2837_Geoptik-T2-Adapter-fuer-NIKON-Objektive---mit-Stativanschluss.html]Geoptik . Parcă n-aș da atîția bani, înainte de a ști dacă merită să folosesc un obiectiv foto pentru ghidaj, lunetă căutătoare, sau pentru observații vizuale.

Fiind novice și lipsit de experiență în domeniul astro, vă adresez întrebarea: merită să îmi bat capul cu cele de mai sus?

valy
09 Ian 2012 11:53


Planul focal e destul de aproape de lentila din spate dar am vazut colegi aici pe forum care au adaptat obiective foto cu oglinda pt. vizual. Poti cauta, cred ca era vorba de un Rubinar.

Mai e si varianta asta pt. camere CCD cu filet C-Mount: https://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p2845_Adapter-von-Nikon-auf-C-Mount---fuer-Nikon-Objektive.html

dragos.n
09 Ian 2012 13:14


Normal varianta 2 mi se pare mai buna. Cauti pe eBay, in Germania, Franta sau Anglia, poate gasesti un inel mai ieftin, si restul faci tu.

Acum la intrebarea daca merita, raspunsul e mai complicat. Depinde ce obiectiv vrei sa pui. Daca pui un zoom, ca si cautator merge. Vizual, obtii ceva, dar ar fi mai bun un obiectiv cu focala fixa. Dar alea-s cam scumpe. Pentru luneta ghid, nu cred ca merita. O luneta ghid trebuie sa fie rigida, sa dea imagine destul de buna, cu lentile putine, si diametru mai maricel, ca sa ai cat mai multe stele. De obicei sunt folosite lunete de 70-80mm diametru. Un obiectiv foto cu asemenea diametru la intrare, costa o gramada.

In final, daca vrei sa faci doar cautator, poti sa folosesti si varianta 1.

mflorian
09 Ian 2012 13:22


Obiectivele deja le am, de aceea m-am gîndit să le folosesc și în astro. Așa că nu se pune problema unei noi achiziții de obiectiv foto, deoarece în mod sigur aș găsi lunete refractoare mai ieftine și gata pregătite pentru astro.

neox
09 Ian 2012 13:37


Eu am folosit un inel macro pentru a monta un webcam pe un obiectiv zoom 28-80 pentru aparatura mea de testat oglinzi.  De fapt sunt mai multe inele infiletate consecutiv, de diferite grosimi si le poti intercala cum vrei sa scoti distanta potrivita intre spatele obiectivului si planul focal. Am gasit pe ebay foarte ieftin cu vreo 15$ ( cu tot cu drum), chinezesc normal dar arata foarte bine si isi face treaba cu brio .  :) . A trebuit sa fac un mic adaptor din plastic sa reduc diametrul de iesire al inelului macro pana la 1,25" cat are adaptorul de pe webcam. 
Obiectivul meu e pe montura Pentax K dar se gasesc inele ieftine pe orice format.

dragos.n
09 Ian 2012 14:30


Daca ai un obiectiv cu focala fixa, cu diametrul lentilei din fata de minim 70mm, si o focala de maxim 6x diametrul, poti sa faci si o luneta ghid. Totusi, obiectivele foto nu se prea folosesc la astro, datorita numarului mare de lentile=pierdere de lumina. Evident, exista si exceptii, cum ar fi asta

http://astroanarchy.blogspot.com/2009/01/canon-200mm-f18-lens.html

cu rezultatele astea

http://astroanarchy.blogspot.com/2011/11/ngc-7000-north-america-pelican-nebulae.html

valy
09 Ian 2012 14:49


200mm f1.8, ~4000coco! Totusi dece ai strica o asa minunatie si nu ti-ai lua ceva APO dedicat pt. astofoto?

dragos.n
09 Ian 2012 14:54


Singurul motiv e evident. F 1,8. Camp larg, si viteza mare, de 17 ori mai rapid decat un F 7,5.

valy
09 Ian 2012 15:01


Scuze de offtopic, dar apropos de camp larg, obiective luminoase: 
http://www.f64.ro/obiective-foto-dslr.html?Marci[]=Samyang&Tip[]=standard&orderby=price&dir=asc
http://www.f64.ro/obiective-foto-dslr.html?Marci[]=Samyang&Tip[]=wide+%28grandangular%29&orderby=price&dir=asc
http://www.f64.ro/obiective-foto-dslr.html?Marci[]=Samyang&Tip[]=ultra-wide&orderby=price&dir=asc
Cica ar fi bune optic chiar wide open, relativ ieftine. N-au AF.
dragos.n, intr-adevar, am scapat din vedere f1.8. Oare chiar poti trage wide open cu el? Tipul din link asa ar zice.

mflorian
09 Ian 2012 15:30


Daca ai un obiectiv cu focala fixa, cu diametrul lentilei din fata de minim 70mm, si o focala de maxim 6x diametrul, poti sa faci si o luneta ghid. Totusi, obiectivele foto nu se prea folosesc la astro, datorita numarului mare de lentile=pierdere de lumina.Eu aș vrea să văd ce pot să scot din Nikkor 70-200mm f/2.8, cu diametrul lentilei frontale de 77mm, care dpdv foto este de vis.

 Evident, exista si exceptii, cum ar fi asta

http://astroanarchy.blogspot.com/2009/01/canon-200mm-f18-lens.htmlAoleu, săracu' obiectiv...

dragos.n
09 Ian 2012 22:11


Da, Nikonul asta e un obiectiv bun. Nu mai stiu exact, dar mi se pare ca are focalizare si zoom intern, adica nu se extinde obiectivul. Lucru care ajuta, pentru ca tine axa optica a lentilelor mult mai bine.

Asa ca succes la adaptat.

mflorian
10 Ian 2012 14:13


Exact, obiectivul nu se extinde la zoom.

Între timp am cumpărat de pe okazii niște inele macro ieftine și pretabile la transformări. Urmează să găsesc un strungar să-mi facă un cilindru care să facă trecerea de la diametrul interior al inelelor la filet T2 sau la 2" sau la 1.25". Trebuie să mă gîndesc la care din cele 3 variante să mă opresc pentru maximum de flexibilitate.

dragos.n
10 Ian 2012 17:48


Cel mai bine e sa faci trecerea la 2''. Asta din punctul de vedere al flexibilitatii, pentru ca dupa aceea poti pune reductoare. Exista unul care face reducere si la 1,25 si la T2. trebuie insa sa ai grija sa faci drumul optic cat mai scurt.

mflorian
10 Ian 2012 17:55


Cel mai bine e sa faci trecerea la 2''.Mulțumesc pentru sugestii! Sper să arăt ceva cît de curînd.

mflorian
18 Ian 2012 11:07


Ieri am finalizat proiectul.

valy
18 Ian 2012 12:40


Frumos. Cum se vede? Focuseaza la infinit? Cat de aproape focuseaza? Cu tuburi poti focusa chiar si macro :)
Ideea e ca am si eu un 70-200 si tuburi ca ale tale.

mflorian
18 Ian 2012 14:01


Legat de focusarea la infinit, din păcate nu am avut unde să testez, deoarece am terminat pe la orele 23 și afară ningea abundent. Dar cursa inelului de reglaj pare să permită acest lucru. Mai am la dispoziție celelalte două inele rămase din dispozitivul inițial, cu care pot prelungi drumul optic, dacă o fi cazul. Cu scurtatul va fi mai complicat...

Un lucru la care nu m-am gîndit, este greutatea dispozitivului. Mai exact a obiectivului (care trece de 1,5kg) și din cauza căruia nu mai pot echilibra montura, fără greutăți suplimentare.

valy
18 Ian 2012 15:09


Pentru infinit ar trebui apropiat ocularul de lentila din spate, pt. close focus ar trebui departat.

dragos.n
18 Ian 2012 20:18


Arata foarte bine. Felicitari. Cat despre testare la infinit, e aceeasi poveste. Un instrument nou se ''bucura'' de o perioada de pauza fortata pana la prima lumina, din cauza vremii.

mflorian
19 Ian 2012 13:33


 Focuseaza la infinit?Hahaha, inevitabilul s-a produs, cînd adaug reducția de la 2" la 1,25", nu mai focalizează la infinit, deoarece piesa de reducție are un umăr care mărește drumul optic. Așa că, din inelele rămase, va trebui să fac încă un adaptor, dedicat pentru 1,25".
Cu ocularul de 2" focalizează la infinit cu orice obiectiv, inclusiv cu un bătrîn Tair 11A de 135mm.
Arata foarte bine. Felicitari. Cat despre testare la infinit, e aceeasi poveste. Un instrument nou se ''bucura'' de o perioada de pauza fortata pana la prima lumina, din cauza vremii.Cu utilajul din semnătură îmi rod unghiile de vreo lună. Nici măcar soare sau lună nu am văzut, doar nori groși și ceață. Mă înverzesc de ciudă cînd văd că în acest timp apar imagini de la co-forumiști, mult mai norocoși în privința cerului de deasupra lor.

valy
19 Ian 2012 15:59


.. focalizează la infinit cu orice obiectiv, inclusiv cu un bătrîn Tair 11A de 135mm.Pai daca focalizeaza cu unul atunci ar trebui sa focalizeze cu toate ca distanta pana la planul de focus e standard, cel putin pt. obiectivele dslr/slr, excludem mirrorless sau alte formate.

dragos.n
19 Ian 2012 16:01


Poate ca timpul de asteptare e proportional cu valoarea obiectului :lol: 

Asta e, cred ca toti am patit asa ceva. 

Cat despre reductie, sunt unele care au umarul ala foarte scurt, de doar 3mm. Iar altele au chiar o scobitura, pentru ca diferenta sa fie aproape zero. Si daca stii un strungar, poti sa-ti faci tu unul.

PShttp://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p85_2--Zenitspiegel---91--Reflektion---Ringklemmung---2--Anschluss.html

mflorian
19 Ian 2012 16:10


Pai daca focalizeaza cu unul atunci ar trebui sa focalizeze cu toate ca distanta pana la planul de focus e standard, cel putin pt. obiectivele dslr/slr, excludem mirrorless sau alte formate.Distanța nu este chiar standard. Nikon are altă distanță pînă la planul de focus decît obiectivele M42, Canon, Pentax etc motiv pentru care acestea nu se pot echipa cu un adaptor și folosi pe un body Nikon. Adică se pot folosi, dar nu pot focaliza la infinit.
De aceea am verificat și Tair-ul, acesta fiind pe montură M42.

dragos.n
19 Ian 2012 16:44


Vad ca linkul pe care l-am dat s-a scris aiurea. Asa ca il pun din nou

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p85_2--Zenitspiegel---91--Reflektion---Ringklemmung---2--Anschluss.html

mircear
19 Ian 2012 19:19


Pai daca focalizeaza cu unul atunci ar trebui sa focalizeze cu toate ca distanta pana la planul de focus e Nikon are altă distanță pînă la planul de focus decît obiectivele M42, Canon, Pentax etc motiv pentru care acestea nu se pot echipa cu un adaptor și folosi pe un body Nikon. Adică se pot folosi, dar nu pot focaliza la infinit.
[url=http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance]Nikon e la capatul cel mai nefericit al listei, avand distanta cea mai mare din producatorii de camere de format mic, Canon fiind la capatul celalalt, fiind capabil sa lucreze - cu adaptoarele potrivite - cu obiectivele celorlalti producatori din bransa.

valy
19 Ian 2012 19:49


Aha, d'aia vedeam eu nikoane puse pe canon, pentax? Ma si intrebam cum de reusesc. Diferenta e mica, 1-2mm.

mflorian
26 Ian 2012 11:03


Am îmcheiat acest proiect prin confecționarea celei de-a doua reducții de la f-mount la 1,25". Aceasta este mai îngustă și am spațiu de manevră destul de generos în privința focalizării. Am atașat noii jucării atît un ocular cît și un webcam. Funcționează foarte bine cu fiecare. Mai rămîne să-i fac și o probă practică, în teren.

Erwin
26 Ian 2012 11:22


Felicitări, Florian! Arată foarte profi și cred că vei avea o mare satisfacție folosind-o. Doar legea lui Murphy în astronomie te mai împiedică: oridecâte ori avem un instrument nou cerul este acoperit de nori un timp proporțional cu valoarea instrumentului sau timpul investit. :D

Cer senin!

topacid
26 Ian 2012 15:38


Eu de ceva vreme sunt in danemarca si nu aveam nici un instrument pe aici, dar la fel, aveam un 70 200 cu f/4. Asa ca anul trecut prin noiembrie am facut o hacuiala asemanatoare. Iar acasa am un 300mm Nikkor f4.5 care impreuna cu DFK21 sunt ghidajul de la montura. Oricum, minunata privelistea cu 70 200le meu. 

Cer senin si numai bine

Vlad

valy
27 Ian 2012 11:59


mflorian, mi-a venit si o idee: daca poti alimenta VR ai si stabilizare :).
Vreau si eu, am aceeasi situatie: 70-200 + extension tubes, doar ca e pe pentax k dar dimensiunile tubului ar fi aceleasi, insa n-am strung.

mflorian
01 Feb 2012 11:16


...insa n-am strung.Un strungar bun, pe lîngă casa omului este vital. Eu am găsit unul din a doua încercare. Lucrează destul de ieftin și se bagă la lucruri destul de complicate, inclusiv filete Whitworth.

Aseară am vrut să scot dispozitivul la observații, dar la -18 grade am ajuns extrem de rapid la concluzia că e mai bine să mă regrupez după un geam, în casă. Am montat obiectivul pe un trepied foto și i-am pus un ocular de 9mm. Luna umple aproape complet ocularul și se văd foarte clar detaliile specifice. La Jupiter am văzut toți sateliții și parcă-parcă se vedea și o bandă. Cred că mai mult în imaginarul meu, pentru că știam că e acolo. Am încercat și M42, dar cerul era luminat destul de puternic de luna care se reflecta în zăpadă, așa că am văzut doar un nor difuz, iar trapezul l-am văzut mai mult ca un triunghi.

Am făcut cîteva teste pe uscat și cu webcam-ul Philips SPC900 + Metaguide. Voiam doar să evaluez sensibilitatea ansamblului și să văd cam pe ce m-aș putea baza. În principiu, orce stea pe care am văzut-o cu ochiul liber a fost prinsă și de cursorul din Metaguide.

Una peste alta, jucăria funcționează cam așa cum m-am așteptat, dar a apărut o problemă de care nu am ținut cont: obiectivul 70-200 este o ghiulea de 1540g și ca atare are nevoie de o fixare sănătoasă. Fixarea într-un singur punct, cu șurubul pentru trepied pe care îl are, merge la foto, dar pentru astro acestă soluție nu este suficient de fermă. Acest obiectiv, măcar are un șurub de fixare, dar alte obiective nu au nici măcar acest șurub. Am evaluat posibilitatea de a face fixarea cu inele de ghidaj, dar aici apar alte probleme. Mă întreb dacă nu deformez carcasa obiectivului, cu consecințe neplăcute asupra mecanismelor interne, dacă strîng șuruburile de fixare ceva mai ferm. Asupra problemei fixării mai trebuie să meditez.

tudorandu
01 Feb 2012 15:17


A iesit frumos , felicitari!
Sant curios cum se vede prin el.
Am si eu un obiectiv Soligor 70/210 pe care nu prea i-l folosesc ,de la un SLR Minolta pe film, care nu mai merge si caruia i-am demontat si montura tip baioneta.
Oare e bun de ceva?As face sie eu ceva de genul asta

valy
01 Feb 2012 16:12


mflorian un strungar e bun, dar un strung e si mai bun. Si erau dupa revolutie, probabil s-au luat ca "fier vechi", daca stiam le ziceam alor mei sa ia si ei unul. E drept ca unele erau cat o locomotiva, dar vindeam surplusul de fier si pastram esentialul :).
Dece zici ca nu tine fixarea din surub? Pare solid. Eu l-as fixa in surubul ala dar la capatul celalalt as mai pune inca o sustinere, dar lejer sa nu strangi ca banui ca se deformeaza.
Banui ca in centru se vede bine, dar la marginea campului e ok? Diafragma o lasi deschisa la maxim?

tudorandu, incearca cu un ocular tinut in mana, ar tebui sa fie ok, oricum ochiul parca e mai putin sensibil decat senzorul.

mflorian
01 Feb 2012 16:24


Dece zici ca nu tine fixarea din surub? Pare solid.Într-o poziție fixă, pe trepied foto, pare ok, dar montura se înclină în toate direcțiile și cred că încovoierea (aka flexura) este destul de accentuată. Fixarea în două puncte este obligatorie, după părerea mea.

Banui ca in centru se vede bine, dar la marginea campului e ok? Diafragma o lasi deschisa la maxim?Dpdv foto obiectivul are claritate constantă atît în centru, cît și pe margini, la orice diafragmă (exceptîndu-le pe cele mici, de la f/14 încolo, la care apare blur de difracție, dar aceste valori nu mă interesează). Așa că las diafragma deschisă la maximum. Din observarea lunii, nu am remarcat diferențe de claritate între centru și margini.

Erwin
01 Feb 2012 17:31


Teleobiectivul MTO-11 CA din dotare are 2 plăcuțe cu găurile de prindere Withworth dispuse la 90gr, așa că am confecționat un fel de jug din profile de Al cu care îl fixez pe montură și e suficient de stabil. La al tău cred că ai putea face la strung un set de inele cu 1-2mm mai mare și să pui un strat de protecție din piele, plastic moale sau textil.

mflorian
06 Mar 2012 17:03


M-am jucat aseară cu un obiectiv Nikkor 70-300 f/4.5-5.6, la care am atașat webcam-ul Philips SPC900NC. Luna lumina destul de tare așa că nu am încercat altceva, deși Orion îmi tot punea la încercare voyeurismul. Marte, Venus și Jupiter n-ar fi avut nici o șansă cu cei 300mm scoși la frig. Așa că m-am ales doar cu acestă imagine.

valy
06 Mar 2012 18:08


...Jupiter n-ar fi avut nici o șansă cu cei 300mm ...
N-as fi atat de sigur, merita incercat.

Luna a iesit binisor, la ce diafragma ai tras? Ai testat la diverse diafragme?

mflorian
07 Mar 2012 12:41


Este obiectiv tip G, adică fără inel de control al diafragmei. Aceasta stă deschisă la maximum, adică f/5.6. Pot compensa din softul webcam-ului prin timpul de expunere, luminozitatea și gain-ul.

mflorian
30 Aug 2012 10:08


Aseară se putea vedea doar luna, așa că nu merita să scot afară toate hangaralele și am ieșit doar cu obiectivul foto transformat în lunetă. Întîmplarea a făcut să-i atașez un ocular de 25mm cu Barlow. La prima tentativă de focalizare am deplasat ocularul în Barlow ca să fac focalizarea grosieră. Aici a început surprza. Am constatat că pot să trag de ocular în spate și apoi să compensez din inelul de focalizare al obiectivului, obținînd un drum optic tot mai lung. Iar de aici și pînă la a încerca să intercalez o diagonală între Barlow și ocular a fost doar un pas. Și a funcționat.

Soluția inițială (obiectiv foto+adaptor+ocular) era aproape inutilizabilă, datorită planului focal propriu obiectivelor foto, care este foarte scurt. Acest lucru făcea imposibilă montarea unei diagonale, iar webcam-ul Philips focaliza la limită, la doar 1-2 mm de cursa maximă a inelului de focalizare.

Această limitare m-a făcut să mă gîndesc la o soluție optică de mutare a planului focal mai în spate. Dar proiectul acesta a rămas doar teoretic, neavînd nici cunoștințe de optică suficiente și nici o motivare serioasă pentru punerea în practică. 

Dar rezolvarea a venit aproape de la sine, în sensul celor gîndite. Prin folosirea ansamblului Barlow+diagonală+ocular, pot manevra lejer diverse dispozitive în noul plan focal rezultat și totodată pot privi mult mai comod prin ocular, avînd posibilitatea să ajustez convenabil poziția diagonalei.

Totuși, există un aspect de care trebuie să ținem cont neapărat: corpul Barlow-ului poate intra destul de adînc în adaptor și poate lovi ultima lentilă a obiectivului foto. Funcție de tipul obiectivului, această lentilă poate fi poziționată mai adînc sau mai la suprafață. Mai mult, la obiective zoom, aceasta se poate deplasa înainte și înapoi. Pentru obiectivele cu lentila prea expusă (de exemplu Nikkor 70-300 VR), un inel parafocal pus pe Barlow ar putea preîntîmpina accidente nedorite.

mflorian
11 Mar 2013 00:08


Este binecunoscut faptul că focalizarea manuală la obiectivele foto este o glumă. Cursa foarte scurtă nu permite focalizarea manuală corespunzătoare. Așa că, după unele frustrări și o temeinică documentare pe net, am adoptat soluția din imaginile de mai jos. Nimic original, unii vînd microfocusere de acest fel, realizate din aluminiu. Ale mele sînt din parchet laminat. Cele două piese se montează-demontează foarte ușor și în sfîrșit am control asupra focalizării.

Erwin
11 Mar 2013 10:29


Foarte ingenioasă solu&#539;ia. Încă nu am aplicat-o la MTO dar cred că se impune, pentru că focusul merge atât de greu spre capătul cursei încât risc să deplasez instrumentul cu totul fa&#539;ă de obiect. Diametrul fiind mare a&#537; putea folosi coliere de tablă &#537;i piese din textolit. Colierele trebuie învelite în tub termocontractil ca să nu se zgârie vopseaua &#537;i să aibe mai bună aderen&#539;ă.