-----------------------------------
Teo
09 Ian 2012 17:54

Aventurile lunetei Carton 60/800 mm - Japan
Va salut !

Recent am achizitionat un obiectiv micut, dublet acromat cu apertura 60 mm iar focala 800 mm.

Obiectivul este un Carton original Japan produs prin anii  '70 .

Este vorba despre un dublet acromat ( cred ca Fraunhofer ) care a venit in montura clasica de aluminiu.

Am achzitionat acest obiectiv pentru a construi cu el o luneta micuta si portabila, cu care doresc sa fac observatii solare.

Daca va da rezultate bune, voi face atat observatii selenare cat si planetare sau la stele duble.

Avand in vedere ca e un obiectiv oarecum cu traditie cunoscuta in lumea astronomilor amatori mai ales din SUA dar si de la noi, am decis sa construiesc si eu un astfel de instrument.

As dori ca in acest topic sa prezint nasterea sau "renasterea " lunetei, si apoi tot aici sa postez si cateva imagini luate prin ea impreuna cu un raport de observatii la ocular. Deci un review atat vizual cat si fotografic.
Ar fi nepotrivit sa creez acest topic la ATM apoi sa deschid altul la observatii vizuale, altul la astro-foto incepatori si unul la rubrica de review.
De aceea as dori sa fie o continuitate aici pe acest topic iar domnii moderatori ai sectiunii sa imi permita dupa ce o construiesc sa prezint si niste imagini luate prin ea sau un raport al observatiilor vizuale la ocular.
De aceea am intitulat rubrica " Aventurile lunetei Carton 60/80 mm ". :D

Va dura ceva vreme sa o construiesc deoarece nu ma grabesc si voi incerca sa postez aproape pas cu pas ceea ce voi face.

Pana atunci voi incerca sa adun materialele necesare si sa mai strang ceva bani pentru inceperea proiectului.
Sa auzim numai de bine !

Teo

Erwin
09 Ian 2012 23:33


Felicitări, Teo! Spor la construit!  :)

Teo
10 Ian 2012 00:01


Mersi Erwin. 
Deja m-am apucat in aceasta seara sa strang cateva componente. 
Pe scurt : o teava si niste smirghel pt. smirgheluirea interioara .
Am gasit prin subsolul blocului o teava din PVC cu diametrul de 7 cm, am spalat-o bine cu dusul apoi am "razuit-o" cu o lama de cutit la interior pentru a se potrivi pe focuser, caci acesta era putin mai mare in diametru.

Mai lipseste un focuser bun metalic, cu diametrul de 6-7 cm pe 1.25 inch.
O sa vina si el in timp.
Pana atunci (provizoriu), voi utiliza focuserul din plastic al lunetei Sky-Watcher 70/500 mm.

E doar un "sacrificiu" temporar si il voi monta la loc dupa primele probe.
Oricum, voi lucra incet la luneta deoarece imi doresc sa iasa ceva bun si frumos.
Nu ma grabesc. Am tot timpul si abia mai strang ceva bani pentru componentele necesare.

Atasez si  cateva poze cu luneta "provizorie " care incepe sa prinda forma. :)

Teo

danto1313
10 Ian 2012 00:09


Teo,mult spor la construit!

Teo
10 Ian 2012 00:14


Va multumesc tuturor si va voi tine la curent. :)

Erwin
10 Ian 2012 00:44


Nu uita de diafragmele interioare, cel puțin în partea din față sunt esențiale.

Mircea Pteancu
10 Ian 2012 00:46


Teo
Iti doresc  succes deplin.
Ceea ce cred ca ar trebui corectat este  afirmatia despre lentila ca ''acesta este un obiectiv oarecum cu traditie cunoscuta in lumea astronomilor amatori ''.
La o cautare superficiala pe forumul de ''Classics'' de pe Cloudy Night,sau pe ''60mmtelescopeclub'' va arata ca obiectivele Carton se bucura de o reputatie foarte solida.Si ca posesorii de lunete/obiective Carton si-au facut si grup yahoo.

 http://tech.groups.yahoo.com/group/cartonscopeclub/

Firma ''Carton'' din Japonia a fost subcontractant care a executat lentilele pentru   Astro-Physiscs,pentru Meade  ( pe vremea in care aceasta oferea produse de calitate) si pentru Tele-Vue.
Deschiderea pietei romanesti s-a facut mult prea tarziu si la noi produsele japoneze sunt practic necunoscute.

Mircea

Teo
10 Ian 2012 01:01


Multumesc !

Nu Erwin, nu voi uita de diafragme. Stiu ca e o diferenta enorma intre imaginea albicioasa data de lumina parazita din tub si contrastul frumos oferit de montarea diafragmelor.
Primele diafragme la luneta de 80/900 mm le-am construit din casolete de mici  :D .
Acum, vom vedea ce am la indemana. Oricum nu vreau sa iasa treaba de mantuiala ci, ceva bun. :)


Multumesc de asemenea domnului Mircea Pteancu pentru urari si pentru precizarile suplimentare referitoare la istoria si calitatea acestor lentile "Carton".

Dupa finalizarea lunetei, voi efectua mai multe teste, in principal vizuale dar voi veni si cu ceva fotografii in special Lunare si Solare. Poate chiar si la planete daca imi pun la punct un suport de atasare a aparatului foto.

cmatei
10 Ian 2012 02:48


Cred ca va trebui sa cauti alta solutie pentru tub. Eu am incercat sa fac un soi de focuser din acelasi fel de tub, dar la 50mm diametru. E mult prea flexibil, nici nu vreau sa ma gandesc la lungimea aia. In orice caz, succes cu proiectul!

Teo
10 Ian 2012 03:56


Daca voi constata ca este flexibil, sigur, nu e problema. Voi cauta alt tub.
La prima vedere pare chiar solid si are peretii grosi. Lungimea tubului este acum 82 cm.
Avand in vedere ca focala obiectivului este 80 cm, tubul va fi mai scurt, in jurul valorii de 65-70 cm pentru ca intervine si lungimea focuserului.
Inca nu l-am scurtat astfel incat sa pic in planul focal al obiectivului. Maine sau poimaine voi lucra la lumina zilei si voi face ajustarile pentru lungimea tubului.
Oricum, mersi pt. atentionare.

Teo
10 Ian 2012 17:12


Tocmai am testat rezistenta tubului si e foarte rigid.
Nu mai spun cat m-a chinuit sa ii planez suprafetele cu pila grosiera  dupa taiere. Se pileste greu si s-a taiat cu greu. E un plastic dur si gros.
Peretii tevii sunt grosi de 2 mm ( am masurat cu sublerul ) si scrie si pe ea 1.9 mm.
Voi atasa poze mai jos.

Azi am taiat tubul la focala corespunzatoare, l-am planat cat de cat cu o pila si cu smirghel si am conectat apoi atat focuserul cat si obiectivul la tub.

Sigur, treaba a fost obositoare si mai lunga decat scriu aici deoarece a trebuit sa tai de vreo 4 ori si apoi sa slefuiesc cu pila.

Am efectuat primele teste pe geam, ( terestru ) si rezultatele au fost uimitoare.

Am marit pana la 200 X utilizand un ocular Planetary cu focala de 4 mm si imaginea se pastra inca clara si bine definita, fara urme de cromatism.
La 133 X ( cu un ocular de 6 mm ) imaginea era mai luminoasa si mai frumoasa. Vedeam granulatiile din tencuiala unui bloc aflat la peste 100 de metri distanta.

Focuserul din plastic de la Sky-Watcher, pot spune ca este foarte slab calitativ dar mi-a permis sa fac cat de cat niste teste aproximative. Nu e bine aliniat si acel plastic lasa de dorit.
Trebuie neaparat sa fac rost de un focuser metalic. Imi este greta de plasticariile chinezesti.
Urmeaza sa planez mai bine capetele tubului din PVC, sa aliniez componentele corect iar apoi sa ma ocup de interiorul tubului si de diafragmele interioare.

Atasez cateva imagini si voi reveni cu noi date.

Teo.

neox
10 Ian 2012 17:52


Felicitari pentru achizitie si constructie Teo! :) 

Din experienta mea pe CN iti pot spune ca obiectivele Carton in general sunt foarte apreciate, adevarate bijuterii dintr-o epoca apusa si sunt mereu la mare cautare. Eu stau cu ochii pe unul din legendarele obiective de 100mm f/13 daca se iveste ocazia sa prind ceva la un pret mai accesibil.

Sincer n-ar strica pe viitor sa treci la un tub de aluminiu, daca ai posibilitatea si un focuser pe masura, ar fi pacat la asa obiectiv (chiar daca mic) sa mergi pe semi-improvizatii. Merita toata atentia, de la aliniere buna, la diafragme corect amplasate la interior si o vopsea aratoasa la exterior :wink: .

Spor!

nobody
10 Ian 2012 18:07


Cand masori grosimea peretilor tubului foloseste cealalta parte a sublerului, cea ascutita, alftel ai erori datorita curburii si a bavurilor.

Succes !

catalin dumitru
10 Ian 2012 21:40


Felicitari pentru noua achizitie si spor la lucru.
Vezi ca @nobody ti-a dat un sfat foarte bun.

Stii sa tai perfect perpendicular  folosind doar o folie elastica de plastic sau metal,infasurata pe teava pentru trasare ?
Incearca si ai sa scapi de tot felul de probleme.
Trebuie doar ca marginea foliei dupa care faci trasarea sa fie perfect dreapta.

catalin.

Teo
10 Ian 2012 23:47


Da. Voi tine cont de sfaturi.
Va multumesc pentru ele. :)

Teo
24 Ian 2012 17:47


Tocmai mi-a venit noua teava de 70 mm, de data asta neagra. :)

Abia astept sa ii fac un dus, s-o curat bine si apoi sa ma apuc de lucru.

De data asta o sa am grija sa o tai la dimensiunile corecte ( pe cealalta o scurtasem mai mult decat ar fi vrut cu 3 cm... ) .

Zilele astea o sa am de mesterit. :)

Teo
24 Ian 2012 18:50


Tocmai am spalat bine teava.

Nu pot sa raman indiferent la gandul ca aceasta teava de canalizare va trece printr-un " ritual de purificare absolut " :)...care va dura multi ani de aici inainte. :)

Si anume, pana acum in scurta sa existenta, i-a fost menit sa circule prin pantecele ei numai dejectii  umane, probabil prin subsolul vreunui bloc.
Acum acestea vor fi inlocuite cu lumina stelara, si planetara ori nebulara, care pana la urma tot de la stele provine. :D

Erwin
24 Ian 2012 19:52


Să-ți fie rușine, Teo, că pui așa o țeavă la un obiectiv japonez de elită!  :lol: 

Vezi că la Praktiker mai găsești lămpi de grădină cu 75 lei, tub inox de 76mm și lung de 90mm.

danto1313
24 Ian 2012 20:12


Teo,si eu cred ca ar trebui sa oferi obiectivului un tub mai nobil :).Acum,lasand gluma deoparte ce te atrage asa mult la PVC?

Teo
24 Ian 2012 20:28


Am glumit.
Cel care mi-a adus tubul este instalator si a zis ca provine din gradina unui prieten. Nu a fost folosit.
Arata asa prafuit deoarece a stat acolo cativa ani si a mai fost si plouat.

L-am spalat bine cu dusul si cu detergent iar acum arata " beculet ".

Motivele pentru care l-am ales sunt urmatoarele :
 
-am un tub similar negru, la luneta de 80/900 si da bine la aspect.
-e rezistent si usurel
-l-am capatat moca. :)

Sigur ca daca pe viitor gasesc o teava de aluminiu care sa se potriveasca, nu ma deranjeaza sa schimb tubul.

Avand in vedere luneta de 80/900 mm care arata si se comporta bine, nu ma indoiesc de noua lunetica cu tubul negru.

Va tin la curent cu ce va iesi. Maine trasez frumos zonele ce trebuiesc taiate, imi iau si o mica marja in plus si voi incepe lucrul la ea. :)

UFO
24 Ian 2012 20:36


Felicitari pentru ideea de a urmarii pas cu pas aventurile unei lunete incapand chiar de la nasterea ei. 
Am o sugestie pentru montarea diafragmelor fara gauri suplimentare, si anume creearea unor "coliere" tot din plastic care sa tina diafragma (diafragmele) de-o parte si de alta. Colierele se pot obtine prin taiarea din aceeeasi teava a unor fasii late de 20 mm, taiate la randul lor pe latime ("despicate") astfel incat sa intre in tub doar cu greutate, elasticitatea lor tinandu-le in pozitia dorita. Astfel, o diafragma poata fi blocata  usor avand deoparte si de alta doua astfel de coliere ce o tin impresurata, scuze de exprimare.

Mult succes,si felicitari pentru idee.

Teo
24 Ian 2012 20:39


Da. E buna ideea ta. La asta nu m-am gandit. :)

Daca o voi putea aplica aici, poate chiar o voi folosi.

Mersi !

Laurentiu
24 Ian 2012 21:01


Felicitari pentru ideea de a urmarii pas cu pas aventurile unei lunete incapand chiar de la nasterea ei. 
Am o sugestie pentru montarea diafragmelor fara gauri suplimentare, si anume creearea unor "coliere" tot din plastic care sa tina diafragma (diafragmele) de-o parte si de alta. Colierele se pot obtine prin taiarea din aceeeasi teava a unor fasii late de 20 mm, taiate la randul lor pe latime ("despicate") astfel incat sa intre in tub doar cu greutate, elasticitatea lor tinandu-le in pozitia dorita. Astfel, o diafragma poata fi blocata  usor avand deoparte si de alta doua astfel de coliere ce o tin impresurata, scuze de exprimare.

Mult succes,si felicitari pentru idee.

Si eu am folosit exact aceesi tehnica pentru fixarea diafragmelor  :lol:

Teo
25 Ian 2012 18:03


Azi am taiat teava, de data asta la dimensiunile corecte, si i-am planat capetele.

Am facut un test pe geam printre fulgii de zapada viscoliti si se vedea clar.

In sfarsit am picat cum trebuie in planul focal.

Am incercat metoda propusa de voi pentru fixarea diafragmelor cu felii din teava, dar din pacate nu are suficienta elasticitate si pleca la plimbare prin tub. 
Va trebui sa caut o bucata mica de teava din alt sortiment mai elastic si sa o feliez . :)

Iata cum arata acum ( evident, fara diafragme interne  montate inca )  :

Laurentiu
25 Ian 2012 18:10


Teo, poate ai taiat din fasii, pe lungime, putin mai mult decat trebuia. Fa altele cu diametrul/lungimea putin mai mare si o sa fie ok.

Teo
25 Ian 2012 18:24


Am taiat fasii late de 20 mm si apoi le-am despicat, dar putin oblic, pentru a se imbina frumos. 
Elasticitatea nu pare potrivita.

Totusi, maine o sa mai incerc ( cu lungimi diferite pe desfasurata ) iar daca nu merge, voi cauta o bucata  din alta teava, eventual tai din cea gri, si fac noi feliute cu care voi experimenta.

Laurentiu
25 Ian 2012 21:16


Asta e problema: le-ai taiat oblic - daca faceai taietura perpendicular era ok.

UFO
25 Ian 2012 21:36


poti incerca 3 cm latimea unei "feliei" pentru a creste suprafata de aderenta, iar sectionarea ("despicarea", spatiul taiat de-a lungul latimii) sa fie cat mai mica. La fel ca Laurentiu si eu zic tot asa, taieri perpendiculare. 

Inainte de introducerea in tub pentru pozitionare recomand sa le departezi fortat peste diametrul lor normal, astfel incat sa-si capete aceea elasticitate, nu mai retin cat le-am tinut asa, cateva ore. (cert este ca astfel creste elasticitatea si vor adera mai bine pe interior)

Pentru pozitionarea colierelor in tub eu tin minte ca mi-am construit o unealta, dintr-un fier indoit cu care trageam sau impingeam de diafragma (ce era din carton presat din acela mai subtire, de 2-3 mm).

Teo
25 Ian 2012 22:06


Da. O sa construiesc si eu dintr-o sarma mai groasa un carlig cu care sa trag de diafragme.
Sau ma rog...pot impinge cand de o parte cand de alta caci nu montez obiectivul definitiv deocamdata.

Sigur, asta e valabil la o singura diafragma. Daca voi pune 2-3 atunci va trebui sa ma ajut de un carlig.

Maine o sa le tai drepte. 

Voi aveti dreptate, ca s-au creat doua suprafete inclinate de clivaj prin taierea oblica si in felul asta aluneca una pe cealalta si se strange inelul.

Maine le tai drepte. Daca tot nu merge incerc si cu material de la o alta teava, taiat perpendicular.

Mersi pt. ajutor. :)

Mircea Pteancu
25 Ian 2012 23:20


Teo
felicitari pentru progrese si spor la treaba la finalizare.
(Mi s-a zbarlit si mie chelia de gluma cu teava,a fost ''dura'' :D)
Si eu spun sa asculti de colegi in privinta inelelor pentru diafragme,metoda mi-a fost recomandata si mie de catre zoth.
Undeva insa faci o greseala,eu am folosit metoda ''C''-urilor la tub de carton si inelele strangeau asa de tare dupa ce intrau pe tub prima suta de mm,incat  a trebuit sa folosesc un alt tub (de diametru adecvat) ca  dorn si un ciocan pentru a le pune in pozitie.Inainte si dupa introducerea fiecarei diafragme,am aplicat vopsea neagra mata care,dupa uscare ''betoneaza'' si rigidizeaza nemaipomenit.
Ai slefuit interiorul tubului cu smirghel?
Mircea

Teo
25 Ian 2012 23:40


Multumesc ! :)

Nu am apucat inca sa smirgheluiesc interiorul tubului, dar o voi face cu siguranta in zilele urmatoare.

In privinta " C-urilor " sau a inelelor crestate, ma voi juca maine cu ele, astfel incat sa le potrivesc cel mai bine.

Ideea cu vopseaua care sa "betoneze" acolo diafragmele e buna. Nu stiu in timp daca nu se exfoliaza si incepe sa cada peste lentile. Am patit asa ceva cu o vopsea veche neagra, care se tot exfoliaza la reflectorul de 150 mm si cade mereu pe oglinda principala. Ma cam umple de nervi sa  o suflu de fiecare data.
Noroc ca newtonianul are tubul deschis si protectie buna de SiO2 pe oglinda.

Mircea Pteancu
26 Ian 2012 00:26


Deh,aia-s peste un miliard,uleiu' trebuie sa ''munce si gura lor ceva'' nu sa vopseasca bine interiorul telescoapelor. :D 
Mai un scorpion si un miriapod,prajiti bine in ulei si gata,iata fericirea.

Daca vopseaua ''ninge'',la vara n-ai incotro,trebuie rasa si revopsesti.
Eu inca  :roll: nu am patit asa ceva.
Vezi ca s-au dat aici retete de vopsea neagra mata,fie cu toner, fie cu talc ,plus instructiuni mai detaliate.Eu cred ca merita!
Mircea

zoth
26 Ian 2012 00:58


Metoda folosita de mine e un pic diferita: nu tai inele inguste de tub care vor fixa diafragmele in interior ci segmente de tub egale cu lungimea dintre diafragme.
Segmentele in cauza vor fi taiate apoi pe generatoare astfel incat pe pozitia stransa sa intre fest in tub.
Iata cateva avantaje ale acestei metode:
- asamblare usoara a elementelor cu spatierea automata si precisa a diafragmelor fara sa folosim scule ajutatoare.
- suprafetele interioare ale segmentelor vor defini noul interior al tubului si vor putea fi smirgheluite si vopsite pe interior sau tapetate cu velur autocolant inainte de montare.
- prin introducerea festa a segmentelor pe toata lungimea tubului, luneta va capata o rigiditate deosebita.

catalin dumitru
26 Ian 2012 12:55


Eu nici macar nu am mai taiat segmentele de tub pe generatoare.

Le-am aliniat in ordinea inmormantarii , am pus diafragmele intre ele si le-am invelit pe toate cu autocolant. 
Dupa aia , am impins dracovenia fest in tub .

catalin.

Teo
26 Ian 2012 13:36


Asta e valabil cand folosesti din start segmente de teava cu un diametru mai mic . 
In cazul in care folosesti bucati recuperate din tubul lunetei, atunci evident vor trebui crestate.

Singurul inconvenient la insertia de multiple segmente de tub in interior, va fi greutatea mai mare a lunetei. Evident, nu prea mare deoarece este plastic.

In rest ideea domnilor Mircea si Zoth este cat se poate de buna.

Cu ocazia asta aflu si eu ca avem cat mai multi lunetisti printre noi, si pe deasupra si ATM-isti ! :D

dragos.n
26 Ian 2012 18:39


Teo, daca iti cade vopseaua, probabil ca trebuia sa dai cu smirghel si cu un degresant inainte de vopsire.

Eu am facut la o luneta diafragmarea tubului introducand in el cilindri scurti din carton, fiecare avand la un capat diafragma respectiva, tot din carton, ca o diafragma cu cat e mai subtire cu atat e mai buna. Fiecare tub are lungimea egala cu distanta pana la diafragma urmatoare. In felul asta poti sa diafragmezi orice tub. In plus e foarte usor de vopsit, chiar si cu tus, sau cu vopsea acrilica, aceasta fiind mata cand se usuca. Si se usuca foarte repedem maxim 30 de minute, si nici nu miroaseca vopseaua de ulei.

P.S. Acum vad ca metoda mea e cam la fel cu a lui Zoth.

Teo
26 Ian 2012 18:51


Teo, daca iti cade vopseaua, probabil ca trebuia sa dai cu smirghel si cu un degresant inainte de vopsire.



Da. Am inteles ideea cu fixarea diafragmelor  si este buna.

Eu nu am vopsit nimic. E vopseaua din fabrica.

 M-am referit la vopseaua care cade la reflectorul de 150/750 mm comercial. (Sky-Watcher )

Marginea aceea de plastic de la capacul de protectie are o vopsea neagra pe interior data peste plastic, care se tot decojeste si cade mereu pe oglinda principala atunci cand bag capacul de protectie.

Va trebui odata sa scot acel cerc negru in care intra capacul mare de protectie al tubului si sa curat toata vopseaua neagra de pe el, sa nu mai aiba ce cadea. :)

zoth
28 Ian 2012 23:00


Singurul inconvenient la insertia de multiple segmente de tub in interior, va fi greutatea mai mare a lunetei.

Oarecum off topic:
Nu cred ca sunt motive pentru a te speria de greutatea finala daca recurgi la metoda segmentelor.
Ambele RFT-uri pe care le am la ora actuala sunt construite dupa aceasta metoda si nici unul dintre ele nu depaseste greutatea unei lunete comerciale similare.
In imaginea de mai jos:
Luneta din stanga, "Doamna Black" (110/610) construita in tub de 125 cu perete dublu cred ca va este cunoscuta deoarece am mai prezentat-o pe forum: are 3 lentile destul de grele, reductia focuserului strunjita din OL, focuser integral metalic si ajunge la 3,5kg cu tot cu sina de montaj.
Luneta din dreapta, "Ratusca cea urata" (90/600) construita in tub de 110 cu perete dublu, atat reductia focuserului cat si celula obiectivului strunjite din OL, lentile grele din sticle cu densitate mare, focuser integral metalic ajunge la 2,5 kg cu tot cu sina de montaj.

Cred ca merita sa incerci ..  :wink:

Mircea Pteancu
29 Ian 2012 01:38


zoth
sa stii ca daca ai probleme cu administratorul pentru ca tii in casa asa ceva,te ajut eu,le ofer buletin de Arad.:D 

(De altfel,poti sa-mi dai numarul de telefon al administratorului vostru?
Veau sa vorbesc ceva cu el! :mrgreen: )

Mircea

Teo
29 Ian 2012 01:52


Domnul Zoth si-a facut acolo niste mini-bazooka pe cinste. :D

Da. Nu ma voi speria de greutatea tubului, deoarce pana la urma este plastic.

Azi am montat provizoriu luneta pe trepiedul din lemn.

Cu vopseaua de pe parasolar voi rezolva la sfrasit. O smirgheluiesc cu un smirghel fin si o sa ii dau alta vopsea. Dar asta la final...

Zilele acestea voi rezolva si cu segmentele de tub interioare si cu diafragmele.

Zilele urmatoare voi construi prinderea tubului de montura. Prinderea din poza este doar provizorie si am recurs la acel red-dot finder pt. ca nu aveam altceva la indemana.

O iau insa incetisor... :)

zoth
29 Ian 2012 12:11


Arata bine constructia   :) 
Daca vei rigidiza tubul cu segmente si ii vei face prindere cu doua inele pe montura o sa iasa treaba buna.
Obiectivul pe care il ai este foarte bun, l-am testat cu ceva vreme in urma cot la cot cu obiectivul meu de 60/828. Nici unul din ele nu a vrut sa cedeze pana la un grosisment de 160x si respectiv 166x (ocular 5mm).
Din pacate pe vremea aia imi vandusem barlowul si nici ocular sub 5mm nu aveam ca sa pot merge mai sus dar si asa ambele obiective mi s-au parut super!

Mircea, cu draga inima iti dau nr de telefon al administratorului pentru ca e surd!
In felul asta rezolva cu maxima proptitudine reclamatiile verbale ...    :lol:  :lol:

Teo
29 Ian 2012 17:50


Multumesc ! :)

Faptul ca a trecut prin mana dvs. si l-ati testat dandu-i un verdict bun, ma impulsioneaza si mai mult sa incep observatile prin aceasta luneta, mai ales la planete si Luna.

Am citit raportul dvs. de observatii pe o pagina celebra.

Intr-adevar este frumoasa povestea iar detaliile oferite sunt incredibile pentru un obiectiv de numai 60 mm apertura.

Cei care nu au trait aceasta experienta probabil cu greu vor crede.
Eu insa cred, mai ales ce ati spus acolo, si anume faptul ca a depasit sau macar a egalat Mak-ul de 127 mm diametru.

Citez din celebrul raport de observatii pe care l-am citit cu placere de mai multe ori :  

" The refractor was finished Sunday, fourteenths of November, but the first light happened in September.
Oculars used for the first light was PL 17 mm/48 X; Ortho 9 mm/92 X;Ortho 7 mm/118 X; Ortho 6 mm 138 X.
The Moon images was gorgeous, no traces of chromatic aberation similar as 80 mm ED, very good definition, crisp images, fine details, awesome contrast. :)
One thing noticed by author was that while at 138 X the lower light made Moon observation more comfortable, there were no aditional details compared to 118 X.
Anyway, no trace discerned of any haze due to CA or spherical aberation. "

Si aici vine partea cea mai grozava pe care am recitit-o de multe ori :) :

"  On Jupiter, at 92 X, very clean images, again no haze due to aberations, the NEB very clear but hints of some structure and of more belts toward the Northern Pole.
The owner, pushed in the 7 mm ortho for 118 X and he noticed, very pleased, festoons in NEB and confirmation of more jovian belts, much less conspicious and without further details.
One galilean satelite was very close to Jovian limb.
In his letter about the first light, the author is stating that he made observations of Jupiter through many instruments and from many locations but this was the best Jovian images ever !
Not even his 5 inch Mak, very dear to him :) did not offered such exquisit images.

His conclusion is this :

folowing his childhood dream, to build a long focus small achromatic refractor, was more than worthwile and is a winner on planetary details. " :D

zoth
29 Ian 2012 20:10


In fapt cerul este acela care ne lasa sau nu sa vedem anumite lucruri, dar este bine ca atunci cand prindem astfel de momente sa fim echipati cu un instrument bine corectat si echipat cu oculare pe masura.
Si makul a fost un instrument pe cinste, la observatiile lunare era leader, insa nu prea aveam eu rabdare sa-l aclimatizez suficient.
Interesant este faptul ca la scurt timp dupa intamplarile relatate mai sus am vazut detalii si mai grozave la Jupiter cu un acromat de 70/900 cu obiectiv optimizat, observatii pe care nu le-am putut repeta de atunci cu niciun instrument din dotare.
Am iesit si aseara cu acromatul de 100 vazand ca este senin dar nici vorba de detalii la Jupiter, transparenta a fost mizerabila si in final m-am ales doar cu o portie buna de frig   :( 

Gata, am facut destul off topic.
Astept cu mult interes finalizarea micii bijuterii si primele impresii de la observatii.
Mult spor in continuare!

Teo
30 Ian 2012 00:34


Multumesc inca o data. 
Vedem ce va iesi la final. :)

Da, sigur ca atmosfera terestra conteaza foarte mult, mai ales la observarea detaliilor fine planetare.

Si eu am observat intr-o seara, prin luneta de 80/900mm construita de mine, patru benzi pe Jupiter.

Cele doua, SEB si NEB iar spre "tropice" sa zic asa, se conturau alte doua, una la nord iar alta la sud, si asta pe la 150 X.

Cand voi prinde conditii prielnice atmosferice, eventual voi putea compara cele doua instrumente.

Oricum si luneta de 80/900 are optica buna. Probabil am nimerit un obiectiv bunicel din intamplare.
A venit si cu cate un semn ( cruciulita ) facut pe crown si pe flint, pentru a le aseza unul in dreptul altuia corect ( probabil semnul a fost facut la fabrica dupa testarea pe interferometru ) pentru a nu le roti una fata de alta.

Acum cateva zile am facut un test oarecum exagerat cu luneta de 60 mm . Am marit pana la 400 X terestru. Imaginea nu era rea, dar a fost foarte intunecoasa.

La 200 X, cu un ocular de 4 mm "Planetary" se descurca fara probleme, imaginile fiind clare si cu doar cateva urme foarte fine de cromatism si asta doar a terestru.
La 133 X nu se observa niciun fel de cromatism.
Am probat la 200 X si pe Luna, dar era o noapte cu turbulenta mare si peste 32 X deja imaginea fierbea. 

Ramane sa testez si pe planete la 200 X, cand atmosfera va permite astfel de grosismente.
Oricum e o putere cu mult peste asteptari, care depaseste de 3 ori apertura in mm si la care inca se vede clar si frumos.

UFO
30 Ian 2012 12:20


oo, ce frumos arata in poza de mai sus, luneta bebelus. Ce nume o sa-i dati ? (mai e putin si va vedea cerul pentru prima data - botezul stelelor)

Teo
30 Ian 2012 12:46


Da. :D
Mai trebuie mesterita putin pana va fi gata de observatii . Am facut niste mici teste pe cer dar erau turbulente foarte mari .

La un nume pentru ea, inca nu m-am gandit. Eu ii spun luneta "Carton" dupa firma producatoare a obiectivului.  Nu stiu, eventual sa ma gandesc la un nume japonez ...:D

Erwin
30 Ian 2012 15:20


Eh, așa mai merge! Iată niște sugestii:
[url=http://i34.servimg.com/u/f34/11/84/35/93/japanm11.gif]Nume japoneze de băieți

Teo
30 Ian 2012 15:35


Mersi Erwin pt. numele de baieti . Cum ai ghicit ca lunetica nu e fata ? :D

Cred ca am gasit un nume care suna frumos si imi aduce aminte de autorul unei carti pe care o am prin bibilioteca.

Cred ca o sa ii spun luneta " YASUNARI ", nume care vinde de aici :

http://ro.wikipedia.org/wiki/Yasunari_Kawabata


Nu de alta, dar cine stie ce povesti minunate ne va spune despre cer :).

Scuze de off-topic.

Erwin
30 Ian 2012 15:50


Am avut io așa un feeling... :) Îi urez să ne spună multe povești minunate de pe bolta'nstelată!

zoth
30 Ian 2012 22:52


Ciudat, ale mele sunt toate fete ...
Fiecare are in posesie o gaurica in partea de jos, la portocular ..  :?

starbuck
30 Ian 2012 23:00


Teo, boteaz-o Sailor Moon ! Tot japoneza e la origine :) ...

http://r16.imgfast.net/users/1611/50/75/79/album/foto_s10.jpg

UFO
01 Feb 2012 09:47


Yasunari e foarte frumos, suna asa misterios. Yasunari din clanul Carton.

(lunetele sunt baieti, si telescoapele fete, parerea mea ) :D

mflorian
01 Feb 2012 10:24


Atunci ar trebui schimbate denumirile în "lunet" și "telescoapă".

UFO
01 Feb 2012 11:57


"Atunci ar trebui schimbate denumirile în "lunet" și "telescoapă"."

nu din acest punct de vedere (gramatical)  :oops:  eu ma gandeam la F/D, aspect... comparativ

Teo
05 Feb 2012 21:31


Astazi am construit diafragmele si le-am fixat cu inele taiate din teava, asa cum mi-ati sugerat voi.

Ca material pentru diafragme am taiat felii din teava, apoi am desfasurat materialul, l-am planat pe o plita incinsa si a devenit un frumos dreptunghi plan din care am decupat diafragmele.

Mai intai le-am trasat cu un compas apoi le-am decupat cu pistolul de lipit, facand gaura langa gaura cu ansa incinsa. A iesit ceva fum in casa dar a meritat.

Finisarile le-am realizat cu un mic cutitas si apoi cu o pila.

Diafragmele ( doua la numar, una mai mare si alta mai mica ) le-am fixat prin metaoda sugerata de voi, cu inele taiate din teava si crestate la jumate.

Vad ca sunt foarte satabile si nu aluneca prin tub.

Am matuit totul cu un smirghel iar acum ma pregatesc pentru fixarea obiectiuvlui in niste suruburi de teava lunetei.
O sa dau 3 gauri fine, le filetez cu un tarod si bag 3 suruburi, fiecare la 120 grade fata de celalalt.

Urmeaza apoi constructia unei sine de prindere pe montura si intarirea la exterior a tubului lunetei printr-o metoda pe care o voi prezenta la timpul potrivit.

Erwin
05 Feb 2012 22:04


Este foarte importantă marginea diafragmelor care trebuie să fie cât mai subțire. Eu am decupat diafragmele din carton negru de copertă (120gr/mp) cu ajutorul compasului cu 2 vârfuri ascuțite. Poți suprapune astfel de diafragme cu diametrul puțin mai mic peste ale tale.

Teo
05 Feb 2012 23:41


Te gandesti sa nu apara fenomene de difractie ?

Oricum, sunt subtiri diafragmele. Le-am subtiat cu pila si au cam 0.5 mm grosime.

Maine ii fac o proba pe geam, pe timpul zilei.

dragos.n
05 Feb 2012 23:57


Daca diafragmele sunt groase pe margine apare fenomenul de reflexie. Oricat de neagra ai vopsi-o. De aceea, fabricantii cu pretentii le ''ascut'' la 0,1mm sau sub.

Teo
06 Feb 2012 00:29


Am inteles. E bine de stiut.

Oricum, le-am pilit bine si pe interior asa ca sunt mate.

Grosimea e cam de 0.5-0.7 mm.

Nu le mai scot acum de acolo, caci s-au intepenit bine.

Nu am observat reflexii parazite. 
Voi face teste maine pe lumina zilei. Voi viza cateva blocuri vecine, balcoane, antene...etc.

dragos.n
06 Feb 2012 08:42


Pai e foarte greu sa observi reflexii parazite. Mai ales ziua, cand luneta e inecata in lumina. Ce creste, odata cu ''activarea'' unor diafragme bune, este contrastul.

Teo
06 Feb 2012 11:32


Asa este. E corect.

O voi testa si pe cerul noptii cand va fi senin si putin mai caldut.

UFO
07 Feb 2012 14:28


off - on topic ... oare un parasolar mai lung (negru mat pe interior) ar ajuta semnificativ ? sau ar "scoate din functiune" diafragmele ? / ar fi inutil ? 

As dubla lungimea parasolarului existent cu un carton aplicat peste. Este doar o sugestie.

neox
07 Feb 2012 15:45


Parasolarul nu inlocuieste diafragmele. In mod normal lungimea lui ar trebui calculata in functie de raportul focal al refractorului. Daca e prea lung poate introduce vignetare.

dragos.n
07 Feb 2012 16:02


Un parasolar mai lung e bun, cu conditia pe care a subliniat-o Neox. Dar asa cum a spus si el, rolurile lor nu sunt identice.

Oricum, un parasolar e usor de calculat, astfel incat sa nu introduca vignetare. Dar nici prea lung nu-i  bun, ca devine incomod. Matei Alexescu recomanda ca un parasolar sa aiba un raport de 2/1 intre lungimea si diametrul lui.

Teo
07 Feb 2012 17:45


off - on topic ... oare un parasolar mai lung (negru mat pe interior) ar ajuta semnificativ ? sau ar "scoate din functiune" diafragmele ? / ar fi inutil ? 

As dubla lungimea parasolarului existent cu un carton aplicat peste. Este doar o sugestie.



Nu are nicio legatura parasolarul cu diafragmele .

Oricum el va ramane cel original si nu il voi lungi sub nicio forma. Nu imi plac parasolarele mari.
Cel original il consider foarte bun si estetic. De altfel nu incurca la portabilitate in bagaje.

Inca un lucru : luneta are "doua parasolare", in sensul ca montura care prinde lentilele are o saiba sub forma de parasolar aflata in interiorul parasolarului mare . Asta e un plus pe care nu l-am mai intalnit pana acum la niciun alt obiectiv  de luneta. Probabil va fi un plus de ajutor in calea razelor de lumina prazite.

Ma refer la saiba neagra din imaginea de mai jos.

Din testele efectuate pana acum, nu am sesizat raze parazite care sa deranjeze imaginea.
Contrastele sunt chiar foarte bune pana la 200 X .

Erwin
07 Feb 2012 18:10


Cel mic este parasolar, cel mare este dew-shield. Ajută mult la prevenirea formării de rouă pe obiectiv în timpul nopții.

Teo
07 Feb 2012 18:15


Daca este dew-shield, cu atat mai bine. Va juca rolul si de " parasolar mai mare ".

Totusi, ar insemna ca lunetele Sky-Watcher de 120 mm sa nu aiba decat acest " dew-shield " caci nu mai au altceva la interior, decat acest " parasolar "  extern.

Totusi, cred ca poate fi numit cu incredere parasolar. Daca joaca si rolul de protectie impotriva apei provenite de la roua, cu atat mai bine.

neox
07 Feb 2012 18:17


Ceva in genul asta e conceputa si celula de la obiectivul meu Jaegers, grosimea fiind mare in comparatie cu diametrul. Adica celula nu e un simplu inel metalic care sa tina sticla, incat capatul exterior e ca un mic parasolar in sine.

UFO
08 Feb 2012 00:17


"Nu are nicio legatura parasolarul cu diafragmele?"

Rationamentul meu era urmatorul, cu cat va intra in obiectiv mai putina lumina "colaterala" cu atat mai bine. Rolul diafragmelor oare nu este chiar acesta ? sa inlature lumina "parazita", "colaterala" ce intra prin obiectiv ? 

wiki : "In 1762, Leonhard Euler says with respect to telescopes that, "it is necessary likewise to furnish the inside of the tube with one or more diaphragms, perforated with a small circular aperture, the better to exclude all extraneous light."

nu vreau sa polemizez pe aceasta tema. era o sugestie, un parasolar un pic mai lung.

neox
08 Feb 2012 01:22


Chiar daca in tub ar intra doar lumina necesara pentru producerea iamginii, interiorul tubului optic tot poate reflecta o anumita cantitate de lumina dupa trecerea ei prin obiectiv. Diafragmele de la interior nu fac altceva decat sa ascunda interiorul tubului incat sa se vad numai "cercul" obiectivului. Pana la urma parasolarul si diafragmele se completeaza reciproc. In plus dupa cum s-a precizat parasolarul mai are si rolul de a preveni formarea condesului pe obiectiv (intr-o anumita masura). Din ce am citit parasolarul ar trebui facut din material izolant termic pentru a-si indeplini rolul specificat, regula care se pare ca e trecuta de multe ori cu vederea si in comert.

Teo
08 Feb 2012 01:40


Diafragmele de la interior nu fac altceva decat sa ascunda interiorul tubului incat sa se vad numai "cercul" obiectivului. Pana la urma parasolarul si diafragmele se completeaza reciproc.

Foarte corect si frumos spus !  :D 

Asa vad si eu lucrurile.

UFO
08 Feb 2012 12:47


Diafragmele de la interior nu fac altceva decat sa ascunda interiorul tubului incat sa se vada numai "cercul" obiectivului. Pana la urma parasolarul si diafragmele se completeaza reciproc.

exact, ambele au rolul de a impiedica lumina parazitara sa ajunga la ocular.

Cu cat va ajunge mai putina lumina colaterala in obiectiv cu atat mai bine (tinand cont si de efectul de vignetare). Parasolarul impiedica lumina colaterala, intr-o prima instanta, micsorand unghiul vizat de pe cer de catre instrument.

Dupa ce trec de obiectiv, razele parazitare ramase se vor opri in diafragme. Astfel in ocular va(/vor) ajunge "numai" raza(/razele) de lumina provenite de la obiectul  vizat.

Teo
08 Feb 2012 12:56


Da.

Oricum, atat parasolarul cat in special diafragmele trebuiesc astfel dimensionate si pozitionate incat sa nu apara efect de vignetare al obiectivului.

Vignetarea ia din campul vizual, si reduce virtual diametrul instrumentului.

Daca toate sunt pozitionate corect, vignetarea campului vizual nu apare.

Teo
14 Feb 2012 18:25


Dupa mai multe zile de pauza sau de lipsa de dotari tehnice, azi am finalizat montarea obiectivului in celula lui si celula la luneta.

A trebuit sa desfac dubletul deoarece distantierele dintre lentile plecasera la plimbare printre ele, iar lipiciul lasase urme.

Fiecare distantier era facut din doua placi suprapuse si lipite intre ele. Unele din ele clivasera una peste alta si nu mai respectau distanta.

Cu aceasta ocazie am spalat si lentilele la interior cu solutie de apa si detergent, le-am clatit cu apa distilata si le-am uscat.
In prealabil am masurat grosimea distantierelor ( suprapuse ) si aveau 0.5 mm. Erau dintr-un fel de plastic.

Le-am inlocuit cu piele dura, care nici nu zgarie si nici nu se preseaza sa se subtieze.
Pielea are grosimea tot de 0.5 mm.

Am taiat bucatele mici si le-am lipit la 120 de grade pe lentila flint.

Acum distantierele fiind monobloc, nu vor mai cliva, iar pielea dura, s-a dovedit un material bun.

Am montat totul cu grija in celula respectand niste semne pe care le-am facut cu markerul la demontare si acum se vede impecabil la 200 X, fara aberatii cromatice.

Am gaurit in prealabil celula din aluminiu si i-am dat filete cu un tarod de 3 mm.
La filetare m-a ajutat tatal meu.

Acum obiectivul este conectat definitiv la luneta si asteapta cer senin pt. primele teste pe Luna.

Turbulentele de iarna sunt oribile si nu le mai suport... dar astept cu nerabdare venirea primaverii si un seeing bun.

Atasez mai jos pozele de azi :

Erwin
14 Feb 2012 22:17


Teo, dacă tot ai desfăcut obiectivul era bine să înegrești cantul lentilelor și celula pe interior. Bucățelele distanțiere nu sunt prea mari? Mi se pare că intră în imagine...

danto1313
14 Feb 2012 22:32


Sunt de aceeasi parere cu Erwin.In rest,se prefigureazaun instrument frumos.

Teo
14 Feb 2012 22:51


Nu le-am innegrit deoarece nu imi place, plus ca exisa sansa ca vopseaua sa plece de acolo in timp sau sa se degradeze ( marker sau vopsea ). Nu spun ca efectul optic nu ar fi fost benefic da imi place mai mult sa le las asa simple.

Distantierele sunt mici ( au aproximativ 3 mm latime si lungime vreo 6-7 mm). E doar o iluzie optica ce le face sa para mari in poze. In realitate sunt chiar foarte mici si nu incurca deloc la imagine.

Azi am marit terestru la 32 X, 80 X, 133 X si 200 X.

Imaginea s-a pastrat curata si lipsita de aberatii cromatice pana la 133 X.

La 200 X contrastul si claritatea sunt in continuare bune, apar urme fine de aberatie cormatica, pe care nu le observi decat daca le cauti in mod intentionat.

Sunt curios cum se va descurca la Luna si la Soare (cu filtru ).

Oricum 200 X deja e peste asteptari pentru un obiectiv de numai 60 mm diametru.
Urmeaza apoi planetele.

Iarna cu cerul asta plin de turbulente nu pot face o evaluare corecta.
Trebuie neaparat sa se incalzeasca afara si sa mai scada turbulentele astea insuportabile.
Toata iarna a fost un "calvar" la observatiile planetare...numai ceata si fierbere prin toate instrumentele mele.

UFO
14 Feb 2012 23:10


Pe cand imagini per ansamblu cu bebelusul Yasunari ? ( si, de ce nu, poate chiar prin el)

p.s. Felicitari pentru actiune.

Teo
14 Feb 2012 23:50


Mersi !

Imagini per ansamblu cu luneta, as vrea sa pun dupa ce ii construiesc o sina metalica si un suport de prindere pe trepied.

S-ar putea daca vremea va fi buna...desi nu cred, sa apara mai intai imagini ale Lunii luate prin ea si apoi luneta ca imagine de ansamblu. :)
 
Postez totusi o imagine sa vedeti cum arata in stadiul actual . :)

zoth
15 Feb 2012 00:00


Si mie imi par un pic cam mari spacerele, dar poate fi o iluzie intradevar.
Pentru dimensiunea asta de obiectiv eu folosesc standardul 6/2 mm si tot imi par marisoare.
In rest cred ca ai procedat bine, inegrirea canturilor lentilelor la obiective nu are relevanta.
Ca sa te verifici daca ai facut treaba buna controleaza centrarea inelelor newton pe lentile in lumina de neon. Daca sunt bine centrate este ok, daca nu, trebuie sa refaci operatiunile din nou cu mai multa acuratete.
Uite in imaginea de mai jos cum arata inelele newton pe obiectivul meu de 60 mm:

Mircea Pteancu
15 Feb 2012 01:19


Guru Thomas Jensen zice precum Sen-sei zoth:innegrirea cantului obiectivului nu are relevanta decat daca de la ocular vezi marginea cilindrica a lentilelor.Ceea ce m-ar mira foarte tare la F/13.
In plus tot el spune ca vopseaua aplicata pe lentile este doar hrana care invita ciupercile sa se dezvolte.

Mircea

Teo
15 Feb 2012 01:46



Ca sa te verifici daca ai facut treaba buna controleaza centrarea inelelor newton pe lentile in lumina de neon. Daca sunt bine centrate este ok, daca nu, trebuie sa refaci operatiunile din nou cu mai multa acuratete.


Multumesc pentru sfaturi.

Chiar nu am vazut niciodata inelele Newton la niciunul din refractoarele mele, desi le-am privit de multe ori in lumina zilei.

Ar fi un fenomen interesant. E drept ca nu le-am privit  niciodata in apropierea unui neon.

Voi face proba. Daca nu le vad la obiectivul de 60 mm, voi incerca si cu cele de 120mm, 80 mm si 70 mm, poate apar. :)

Daca apar la obiectivul de 60 mm le voi verifica si pozitia sa vad daca sunt concentrice si bine centrate pe mijlocul lentilei.
Ma gandeam ca distantierele fac, ca cele doua lentile ale unui dublet acromat sa nu se atinga deloc, nici macar in centru.
Sa inteleg de aici ca totusi in centru se ating foarte usor la toate obiectivele acromate de tip Fraunhofer spatiate cu aer.

zoth
15 Feb 2012 07:50


Centrele lentilelor nu se ating si nici nu trebuie sa se atinga, inelele Newton apar din cauza curburilor diferite pe care le au suprafetele interne ale lentilelor.
Poti verifica la luneta de 120/600 unde stiu ca se vedeau bine si erau corect centrate.
Vizual ies in evidenta mult mai bine decat am reusit eu fotografic in imaginea de mai sus.
Cu ocazia asta poti verifica toate lunetele din posesie daca sunt in regula.

catalin dumitru
15 Feb 2012 12:27


Daca vreti neaparat o vopsea neagra antibacteriana , anti fungi  etc , amestecati oxid de cupru divalent (CuO) cu putin albastru de metil , in alcool etilic in care ati dizolvat putin colofoniu (sacaz).

catalin.

Teo
15 Feb 2012 12:31


Sigur nu face BUM ?  :lol: 

Am glumit .

Mersi pentru pont. ;)

Teo
15 Feb 2012 17:04


Iata si o prima filmare terestra prin luneta Carton 60mm/800 mm.

Camera utilizata : Neximage- Celestron.

http://www.youtube.com/watch?v=V_sRuQtGerg&list=UUWr7F7YVxEEIEP3UP2gPlGA&index=1&feature=plcp

UFO
15 Feb 2012 17:36


La ce distanta se afla hornul respectiv? (google earth) (eu am vazut filmul fara sonor, daca ai spus ceva pe fundal) (botezul terestru a fost facut, probabil ca urmeaza in curand si cel stelar)

Teo
15 Feb 2012 17:40


La ce distanta se afla hornul respectiv? (eu am vazut filmul fara sonor, daca ai spus ceva pe fundal) (botezul terestru a fost facut, probabil ca urmeaza in curand si cel stelar)

La vreo 60-70 de metri. Am vorbit si pe fundal, prin microfonul calculatorului.

Oricum, la ocular imaginile sunt si mai bune si mai luminoase decat in filmulet.

Teo
16 Feb 2012 16:22

Testare extrema 400 X
Azi am facut un test extrem.

Am marit la 400 X cu luneta Carton de 60 mm.

La aceasta putere extrema pt. micul obiectiv, inca se vedea acceptabil !

Evident, nu are rost la o fortez la 400 X pe Luna, dar am efectuat acest test terestru doar din pura curiozitate.

Pt. asta am utilizat un ocular de 6 mm Super Plossl atasat la un Barlow 3 X Meade.
Barlowul nu este APO si nu are cea mai buna calitate...deci se putea si mai bine.
Plus ca in fata lunetei erau 2 crengi de copaci....care daca nu ar fi fost s-ar fi vazut si mai bine.

Am tras un filmulet cu telefonul si din el am scos un cadru mai clar, in momentul in care turbulenta a fost minima.
Poza este scoasa fara Registax sau alte procesari... e un simplu cadru din filmulet.

Iata mai jos cele doua poze : prima la 1 X asa cum apare cu ochiul liber ( prin Canon 400 D )  iar a doua la 400 X asa cum se vedea prin ocular, cu mentiunea ca intotdeauna la ocular se vede mai bine decat reusesc sa scot eu in poze.

catalin dumitru
16 Feb 2012 16:50


Esti sigur ca e acelasi ''lighean''?

In poza luata prin luneta , LNB-ul are alta orientare . Ai folosit o oglinda diagonala ?

catalin.

Teo
16 Feb 2012 16:52


Esti sigur ca e acelasi ''lighean''?

In poza luata prin luneta , LNB-ul are alta orientare . Ai folosit o oglinda diagonala ?

catalin.

Crezi ca imi place sa fac " falsuri" pe aici sau sa arunc tromboane ? :D

Da, sigur ca are prisma luneta !

Ca sa vezi ca e acelasi lighean, iti dau filmuletul original :

Il poti urmari de la cap la coada.

http://www.youtube.com/watch?v=w_riux9cOrY

catalin dumitru
16 Feb 2012 16:57


Stai calm ca n-am dat cu parul. 

Mersi pt clarificari . Si pentru viteza de reactie !!  :P 

catalin.

Teo
16 Feb 2012 16:58


Cu placere.

No problemos. ;)

Erwin
16 Feb 2012 18:03


Vede bine japonezu'! Chiar dacă are "ochii mici"...  :lol:

Teo
16 Feb 2012 19:54


Asa e ...si pe desupra si oblici.  :lol: 

Daca nu era turbulenta asta, ( in casa 25 grade iar afara 2-3 grade ) si crengile acelea de copac...s-ar fi vazut si mai bine. Nu mai punem lentilele camerei de la telefon si barlow-ul acromat...plus barlow-ul nr. 2 inglobat in ocularul de 6 mm....plus oglinda zenitala care nu e din cele mai scumpe....toate se aduna si induc ceva efecte nedorite...dar cu toate astea...japonezul le invinge !  :D

UFO
16 Feb 2012 20:35


testele sunt foarte bune si n-ar fi rau daca repeti testul 400x in aceeasi configuratie, pe Luna la primul patrar (sau ultimul). Efectele turbulentei atmosferice isi vor spune cu siguranta cuvantul, insa vom avea masura acestor efecte.

Teo
16 Feb 2012 22:25


Voi incerca sa repet testele si pe Luna, cand conditiile de afara se vor mai imbunatati si eventual cu camera Neximage .
Sa fie mai cald. :)

nobody
17 Feb 2012 01:27


Exit pupil 0.15 mm

However at small exit pupils I am able to observe the space amoebas attack the target...

For some reason, mine remind me of the spice worms in the Dune movie, only transparent.

 :lol:

Teo
17 Feb 2012 01:59


Cine rade la urma...rade mai bine.  :wink:


Cine a avut curiozitatea sa " se joace"  cu o luneta buna de 60 mm intelege ce vreau sa spun.

Cine le dispretuieste...nu e problema. Exista instrumente mai mari prin care se obtin luminozitati si pupile de iesire dupa placul fiecaruia, in combinatie cu diverse oculare.

Doar asa ca si exemplu, priviti ce poate face un obiectiv bun, de 60 mm " LUNT " in combinatie cu un complex de  filtre H-alpha si o camera foarte sensibila, cu mult mai sensibila decat ochiul uman :

http://www.youtube.com/watch?v=hxP6IIOJ12s

Nu doresc in niciun fel sa supraapreciez calitatile unui obiectiv acromat de 60/800 mm, ci doar sa ii testez limitele practice in conditiile de care dispun.

Sunt sigur ca la observatiile astronomice va merge frumos pana la 200 X mai ales la obiecte luminoase, cum sunt Luna, Jupiter, Venus si Soarele ( cu filtru ) .

Astept vreme buna si vom vedea in practica modul in care se va comporta la observatiile astro.

Va fi greu sa va prezint imagini bune deoarece trebuie montata pe o montura ecuatoriala motorizata iar la cat de intunecoasa este maginea la 166-200 X ar fi nevoie de o camera sensibila.

Voi incerca totusi cu echipamentul din dotare sa scot ceva poze sau filmulete .

nobody
17 Feb 2012 10:27


Mare-i supararea la tine.
Mi s-a parut hazliu cum au descris acei oameni efectele unei pupile de iesire foarte mica. :lol: 
De unde ai scos-o cu dispretul ? Relax. Calm down.
Sa nu-mi zici ca tu n-ai observat nimic. Se vede si in poza. La ochi apar mai multe.
Indiferent de calitatea sau marimea instrumentului.
Efectul se produce la ocular si dupa ... oricat ai incerca sa ignori legile fizicii si efectele optice.

Daca tie iti place la 0.15 mm pupila de iesire la planete, n-ai decat sa razi. :lol: 
Radem impreuna. Mai gasim si cativa vanatori de naluci zburatoare si radem si mai tare.
Toata lumea rade si se bucura :lol:

Teo
17 Feb 2012 13:47


Nu am nimic impotriva faptului sa radem impreuna, dar mai intai sa vin cu imaginile de la Luna.

Suparat nu sunt deloc. Ba chiar am motive sa fiu bucuros de cate ori privesc prin mica luneta, caci ofera imagini bune.

Evident ca nu o voi forta la 400 X la observatiile astronomice. Asta a fost doar un test efectuat pur si simplu din curiozitate. Ma voi limita in practica la 200 X. Sigur ca la ocular, cand voi face niste teste vizuale am sa maresc scurt timp si la 400 X la Luna, doar asa sa vad pentru mine cat de urat se va vedea.

Deja am privit Luna si Saturn la 200 X intr-o noapte prin ea, dar erau turbulente foarte mari.

Cateva cratere de pe marginea Lunii apareau frumos definite ( caci era Luna aproape plina ) dar imaginea fierbea foarte tare. 

Mai  tarziu am iesit la Saturn.
Se observau inelele, imaginea era intunecoasa, dar imaginea in ansamblu era ok. Tot asa, turbulenta foarte mare, nu m-a lasat sa vad o imagine bine definita a lui Saturn.

Sunt sigur ca, in combinatie cu o camera sensibila, pe un cer bun, va scoate imagini comparabile cu un instrument de 80-90 mm apertura, privite prin ocular. Cei care au comparat in mod real imaginile obtinute prin acest obiectiv si printr-un Mak' de 127 mm au spus ca sunt oarecum asemanatoare, cel putin la Jupiter ( si e probabil sa fie asa si pt. Luna si Soare ) si ii cred, avand in vedere obstructia centrala a Mak-ului.

Sa vina odata vreme calda si cer senin si voi face testele. :)
Eu de abia astept vreme buna, pentru ca vreau sa ies si cu reflectoarele la Marte si Saturn.

Laurentiu
17 Feb 2012 14:37


Exit pupil 0.15 mm

However at small exit pupils I am able to observe the space amoebas attack the target...

For some reason, mine remind me of the spice worms in the Dune movie, only transparent.

 :lol:

Pentru cine nu s-a confruntat pana acum cu fenomenul, este vorba despre asa numitele "tulburari de corp vitros" - adica tot felul de impuritati care isi fac veacul in ochiul uman (eu ma numar printre ghinionistii care nu au nevoie de luneta si pupila de iesire mica pentru a le putea vedea - imi ajunge lumina puternica, pe timp de zi).

Teo
17 Feb 2012 14:49


Eu le vad deseori chiar si fara luneta... mai ales vara la tara cand ma uitam in timpul zilei spre cer, cu ochiul liber. 
Apar ca niste celule rotunde, lantisoare miscatoare...dar am invatat sa le ignor.

Le vad din copilarie. Evident, in casa sau pe strada nu apar.

Le vedeam ori de cate ori mergeam la pescuit si ma culcam pe malul unui sant de irigatii vara cu ochii spre cerul albastru si limpede. Ma si jucam cu ele. De cate ori clipeam se miscau si ele ca niste celule ce plutesc intr-un fluid. 

Undita astepta plictisita pe malul apei doar o veni vreun peste ratacit in cautare unui meniu.

Uneori pescarii trebuie sa fie rabdatori pana la incapatanare...la fel ca si in astronomie cand asteptam cer senin.  :D

Numai ca la pescuit, uneori avem parte si de concertul broastelor. In astronomie, mai mult de cel al greierilor.

Edit : 

Ceea ce vad eu, nu cred ca tine de corpul vitros sau de umoarea apoasa, ci mai de graba de lama fina de lichid ce inconjoara corneea. Lichidul lacrimal foarte subtire ce adera de suprafata exterioara a corneei. In el cred ca plutesc ceva celule epiteiliale descuamate si sunt mentinute acolo de tensiunea superficiala a lamei fine de lichid.
De ce cred asta, pentu ca atunci cand clipesc, pleoapa le deplaseaza in sus apoi cad usor pana ajung la partea inferioara...apoi daca clipesc din nou, iar se ridica si plutesc....

Nu stiu ce sa zic...dar cred ca sunt undeva situate mai superficial si le vedem si putin defocusat.

Stiu ca exista si tulburari ale corpului vitros, dar ma refeream strict la ce imi apare mie .

Acum, bineinteles ca exista si aceasta posibilitate mentionata de Laurentiu .

catalin dumitru
17 Feb 2012 23:18


Cele din umoarea vitroasa , se numesc flocoane. Cel mai deranjante sunt cele din fundul de ochi , din fata retinei.
Ele exista din totdeauna acolo dar cu trecerea timpului  corpul vitros se fluidizeaza si flocoanele o iau razna miscandu-se cu fractiuni de milimetru , la inceput.
Din cauza asta , softul din creier nu mai poate sa le dea ''ignore'' si astfel ies in evidenta.

Tratamentul cu laser se pare ca e ineficient .

catalin.

starbuck
17 Feb 2012 23:57


Intr-adevar cand stai pe loc si te uiti la cerul senin parca iti fug ochii singuri dupa ele si se misca de zici ca-s scame luate de vant. Cred ca se rezolva cu popularul remediu "sa bei multe lichide" :) ...

Mircea Pteancu
18 Feb 2012 00:32


Chiar acum se discuta pe 60mmtelescopeclub enigma succesului grupului respectiv.
Cu foarte putine exceptii,membrii grupului detin si instrumente mai mari ca lunetele de 60mm sau mult mai mari.Dar toti fac numeroase observatii prin lunetele de 60mm.De multe ori acestea fac parte dintr-o colectie de lunete similare si in care isi au locul si lunete de 50mm sau 66mm sau mai mari.

Desi lunetele de 60mm sunt vandute ca instrumente pentru incepatori,cu exceptia a doi-trei membrii,toti ceilalti ''de acolo'' nu sunt incepatori de loc.
Desigur ca lunetele despre care se vorbeste ''acolo'' nu sunt ciumafaile chinezesti pe care le poate procura un amator roman.
Dar chiar si la acestea obiectivul este acceptabil sau chiar bun,mecanica si accesoriile sunt groaznice.
Simpla (dar scumpa)  inlocuire a ocularelor dubleaza pe putin calitatea instrumentului.

In schimb obiectivele japoneze sunt in general foarte bune sau excelente.
Iar despre monturile care le deservesc,nu are rost sa le comparam cu ''tremuricii'' construiti de ''cavalerii orezului blocat in colon'',vorba unui prieten de pe aici.
Obiectivul meu Towa de 60x800mm,care a dotat o luneta Tasco ''a anilor 1970 toamna'',mai are si acum  eticheta  CTC pe celula sa,evident 100% metalica.

In privinta grosismentului,cu luneta mea de 60x700mm cu obiectiv ''Bushmaster/Jupiter'' chinezesc, optimizat insa de zoth,obtin cele mai frumoase imagini la 93x.
Urmatorul grosisment pe care-l pot obtine,cel de 140x,este de multe ori prea mare.
Sunt convins ca ar fi util grosismentul maxim  de 120x dar nu-l pot obtine din cauze mecanice.

Sa accepti insa parerea lui Bartels si sa limitezi grosismentul la o pupila de iesire de 1mm,este exagerat,deoarece aceste lunete de 60mm sunt aproape imune la turbulenta atmosferica si functioneaza excelent la pupile ceva mai mici dar nu mult mai mici.
Numai norii le deranjeaza oleaca! :D 

Citat refractor rod:''telescopium minima forever''.

Mircea

Teo
18 Feb 2012 01:40


Partea interesanta cu grupul acela, este faptul ca acolo s-au adunat mai mult avansati decat incepatori.

In ciuda faptului ca lunetele de 60 mm sunt catalogate ca instrumente pt. incepatori, totusi, peste 90 la suta dintre cei care fac observatii prin asa ceva si impartasesc zilnic parerile acolo, sunt amatori cu multi ani de experienta in spate, multi dintre ei avand si instrumente mari .

Ce sa zic...prietenii stiu de ce. ;)

"  Any thoughts on this?

This eclub by far gets more posts than any other astronomy group I've joined, with many of the clubs having large number of members.

I'm not sure why this is so.

Also, this is interesting to me. While the 60mm is considered a good "beginner" telescope (not even good by many web comments), this club doesn't seem to be frequented by mostly beginners, but by old folks like me (well, probably taller).

So the frequent posters in here aren't generally beginners, and have owned or still own larger telescopes. So I find it interesting that a club devoted to what many believe is a beginner telescope is frequented by non-beginners, and is one of the more active clubs to boot.

What do you think about these ruminations?  "

starbuck
18 Feb 2012 10:18


Ideea e ca orice apertura e buna daca este pasiune.

Erwin
18 Feb 2012 12:17


Cred că fiecare instrument poate fi optimizat după un volum mare de observații, folosind ocularele potrivite obiectelor de observat. Teo, găsind oculare potrivite pentru luneta ta vei mări substanțial valoarea instrumentului.

Teo
18 Feb 2012 12:22


Asa este, Erwin .
Fiecarui instrument trebuie sa ii gasim cele mai potivite accesorii, care il fac sa functioneze in cele mai optime conditii si sa ne ofere cele mai bune imagini.

Oculare, filtre...sigur, toate au un rol si trebuiesc potrivite asa cum croitorul, personalizeaza hainele pt.dimensiunile si gusturile fiecarui om.

@ Starbuck

Cat despre apertura, sigur ca toate sunt bune, daca optica e reusita si daca respectivele telescoape sunt scoase cat mai frecvent la observatii.

Un instrument bun care sta si se prafuieste, e pacat de el .

Telescoapele trebuiesc folosite. Asta tine de pasiune, conditiile meteo, timpul fiecaruia si de locatie.

Sunt privilegiati cei care locuiesc la curte, eventual in afara oraselor.

Mircea Pteancu
18 Feb 2012 17:42


Da,e bine la curte dar  despre  noi a scris Dinu Sararu acel roman ''Niste tarani''... :P 
De pilda azi ,am lopatat zapada si am curatat stresinile de turturi si zapada vreo patru ore.
Mi-a crescut insa respectul de sine.
Mai ales dupa doua paharele de ''apa de gura cu aroma de prune''!


Am sa incerc sa raspund la intrebarile postate de Teo.
Eu nu am in principiu probleme cu aperturile,nici mari si nici mici.
Dar ideia ca orice apertura este buna functioneaza numai pe Internet.
Pe cerul real lucrurile stau ...ca in realitate.
Pentru mine telescopul care de la mariri medii in sus nu prezinta inele de difractie ,este o tigaie ,nu telescop.Poate fi el oricat de bun pe hartie sau pe ecran....
Dar inainte de aperturi,Strehl,prezenta sau absenta hiper- ocularelor si a monturilor super-capabile,ceea ce limiteaza cel mai puternic capacitatea de observatie este seeingul.
In observatia astronomica,atmosfera este regina-si este o regina foarte capricioasa,de-a dreptul cruda si uracioasa-iar telescopul este robul.
Din aceasta cauza tot mai multi amatori prefera sa faca observatii foto digitale,unde  mai au o sansa de a extrage informatiile cautate prin inregistrare si prelucrare.
Pentru cei care prefera modul vizual, ''60mmtelescopeclub'' prezinta una dintre putinele alternative:stai acasa si faci observatii cu instrumente ''republicane'' care nu recunosc tirania reginei Atmosfera.
Dar care sunt inevitabil mici.
Sau faci calatorii in locuri indepartate cu seeing bun,unde instrumentele mari pot sa dovedeasca ce pot.
Eu sunt lenes,stau acasa.
Poti si sa stai acasa si sa incerci sa observi cu telescoape cat mai mari.
In general insa vei vedea in loc de stele cu discuri Airy si inele de difractie mai mult sau mai putin frumoase ,niste chiftele de lumina.
''Meniul'' se prezinta cam asa,alege fiecare ce vrea sau ce poate!
Mircea

Laurentiu
18 Feb 2012 19:28


Seeing-ul nu este niciodata constant; dimpotriva are perioade cand e execrabil - si atunci observatiile lunare, planetare ori la stele duble aproape ca nu mai au sens cu nici un instrument - perioade lungi cand e asa si asa, dar si momente rare de acalmie in care o apertura mai mare isi arata suprematia.

Instrumentele cu aperturi medii si mari insa sunt imbatabile la observatiile deep-sky, ele "adunand" mult mai multa lumina decat cele cu aperturi mici. Una e sa vezi M51, de exemplu, cu un 200-300 mm diametru, cu totul alta e sa (nu) vezi detalii cu un telescop/luneta mic(a) ci, eventual, sa iti imaginezi ca ai vazut.

Eu cred ca, in realitate, cel mai mare avantaj al aperturilor mici este, lasand la o parte alte consideratii, portabilitatea. Cu un mic telescop sau o mica luneta nu iti vei frange coloana vertebrala. Acesta e un aspect mult mai important decat pare.

Insa din acest punct de vedere cei care au casa si curte pot, in timp si cu investitii nu neaparat exagerate, sa depaseasca  neajunsul lipsei de portabilitate al instrumentelor mai maricele prin construirea unei cupole sau, mai simplu, a unui mic observator cu acoperis culisant.

Doru Dragan
18 Feb 2012 19:34


Impresionant, foarte impresionant topicul asta :) Ceea ce e impresionant nu e ca oameni mari, seriosi, in toata firea se bucura de o jucarie ca niste copii ... nuuu ... aia s-a mai vazut si e destul de normal :D Ceea ce e impresionant cu adevarat este ca aceasta bucurie se poate intinde pe opt pagini si nenumarate posturi :lol: Pete, facule, protuberante solare ... lucruri minore :roll: Rime lunare, furtuni jupiteriene ... chestii trecatoare. O luneta de 6 cm ... iata cu adevarat un lucru care merita un poem, ce zic eu poem ... o oda, o epopee :shock: 
Instrumentele astronomice nu trebuie folosite atunci cand atmosfera nu o permite. Nu e recomandabil sa iesiti cu nici un fel de instrument la observatii atunci cand sunt nori si asta e cam peste 50% din timp :( Nu prea e recomandabil sa priviti cu un instrument oricat de mare (sau mic) pe geamul de la bucatarie sau de pe balconul unui apartament dintr-un bloc dintr-un oras. Din pacate astronomia e un hobby care solicita, mai ales daca vrei sa avansezi si sa nu faci tot aia ce faceai si acuma 20 de ani. E un hobby care necesita lipsa de zgarcenie si de lene. Sunt un tip cam demagog si ipocrit. Sunt si cam lenes si cam zgarcit :wink: Dar ma tratez ... :) Am un binoclu 20x60 si o luneta 30-90x90, amandoua chinezesti (da' cine mai stie ce nationalitate o fi avut vaporu' ala :?). Am avut o luneta 20x50 ruseasca da' ... am vandut-o.
Scuze, nu m-am putut abtine 8) Adica ... m-am abtinut eu vreo 8 pagini :P

catalin dumitru
18 Feb 2012 21:09


Sunt de acord cu domnul Dragan.
Sa o lungesti prea mult pe acelasi subiect poate deveni mai plictisitor decat un documentar despre dinozauri (de cate ori apare pe ''nat geo'' fac o criza) .

Dar ducerea performantelor unui obiectiv modest ca diametru , catre ceea ce voim a fi un maxim posibil , nu e deloc ceva plictisitor. Si aici ma refer strict la operatiuni de optimizare , calculate sau nu , unde satisfactia poate tine loc unui drog legal sau ilegal , de tarie medie.

In rest , ce ajunge fiecaruia pe retina , va tine de bunul simt , de realism si de gradul de inteligenta poate .

catalin.

starbuck
18 Feb 2012 21:58


Teo, astept o poza mai completa (montura, trepied) cu produsul final. Asa de look general si impresie artistica...

Teo
18 Feb 2012 23:25


Pana la produsul final o sa mai aveti de asteptat putin, dar daca tot doriti putina impresie artistica,
va prezint mai jos, luneta mea in stadiul actual, dar in varianta  3 D !  :D

zoth
18 Feb 2012 23:43


...  :roll:

starbuck
19 Feb 2012 01:17


Teo, felicitari, a iesit super pana acum ! Iar cu 3d-ul, asta da impresie artistica :) ...

Intr-adevar mai este ceva de lucru dar ca ultime retusuri (doar de natura estetica) as sugera urmatoarele:

- un parasolar mai smecher (cu grija de rigoare la vignetare) - aici e bine sa te inspiri de la parasolare de cauciuc sau plastic pt. obiective foto tele/zoom;

- o vopsea neagra sidefata sau perlata (in nici un caz lucioasa) pentru partile metalice de la trepied si montura (la corpul si obiectivul lunetei parca as folosi alta culoare, in fine, e doar parere personala - o varietate mai mare de palete si tipuri am vazut in Selgros - chiar mai multe decat in Praktiker;

- o slefuire la trepied si un bait rosu old-style sa se vada si fibra lemnului, urmata de o lacuire pentru protectie;

- parca as schimba cautatorul, in fine;


Hehe, sper sa gasesc si eu un japonache ceva mai mare, de 80-90...mai mult de atat ma abtin...inca :) ...

zoth
19 Feb 2012 11:04


Doru si Catalin, a dat Domnul sa fim asemanatori intre noi doar prin statutul de membri ai aceleeasi specii, in rest numai diferente. Ceea ce e interesant pentru unii poate fi plictisitor pentru altii si invers.
Nu inteleg care e problema, nu mai e loc suficient (sau sectiuni dedicate) in acest forum pentru a discuta despre facule, rime lunare, furtuni jupiteriene sau dinozauri? Sau poate toti cei peste 1400 membri sunt angrenati in aceasta discutie si nu mai are cine sa vorbeasca despre subiectele amintite anterior?
Doar cu cateva zile in urma, cineva incerca sa-mi sugereze ce e bine sa scriu si ce nu pe un anumit subiect de discutie. Chiar asa am ajuns domnilor, nu vi se pare ca exagerati?
Poate ca multi dintre membrii activi ai acestui forum au nemultumirile lor cu privire la ce se posteaza pe aici, ar trebui oare ca fiecare sa incerce sa-si impuna linia personala? Ce ar putea iesi din taraboiul asta?
Io zic sa ne relaxam si sa lasam pe fiecare sa vorbeasca despre ce doreste atata timp cat este pe subiect si o face intr-un mod decent.
Mult spor va doresc!

UFO
19 Feb 2012 12:52


hmm, arata bine japonezul, insa interiorul parasolarului pare cam luminos (reflectorizant).
eu m-as gandi serios la o captuseala ceva cu negru mat (3d-ul acela scoate in evidenta si cat de solicitate sunt diafragmele, din cauza celuiasi parasolar). 

In rest, cer senin pentru yasunarii' .

Mircea Pteancu
19 Feb 2012 21:30


Doru Dragan a scris: 

''Sunt un tip cam demagog si ipocrit. Sunt si cam lenes si cam zgarcit'' 

Hi,hi,la asa sinceritate,iertate-ti sunt pacatele!
De fapt tu  esti inca departe chiar si de observatiile cu mici instrumente si mori de ciuda si invidie :-)
Dar singur ai spus ca te tratezi,ceea ce este bine,in sensul ca ai instrumente (dar vai,mici chiar si pentru standardele acestui topic) .
Cand o sa citesc insa  raportul unei  observatii facute de tine,ma imbat!
Nu prea vad rostul comentariilor despre instrumente si observatii din partea cuiva care nu le stapaneste pe nici unele.

Laurentiu
Am crezut ca am scris ca atunci cand conditiile permit,un instrument mare si bun este evident mai bun.
Multi astronomi amatori sunt insa observatori urbani iar conditiile lor de observare se deterioreaza continuu.
In acelasi loc si moment,conditiile de seeing nu sunt similare pentru instrumente diferite.
In cazul meu,si este inca doar o opinie nu un rezultat ,cam un sfert din noptile in care pot sa folosesc dobsonianul de 125mm sunt corespunzatoare si pentru Toleascopul de 203mm.
Eu aproape niciodata nu folosesc doar un singur instrument,ci folosesc cel putin doua,deci am oarecare idee despre subiect.

De altfel,vremurile se schimba,apar noi abordari.
In cele mai noi articole ale sale,Mel Bartels demonstreaza ca impartirea telescoapelor pe categorii ,asa cum se face acum,este complet  gresita si este convenabila doar pentru producatorii de instrumente.
Orice crestere de apertura mai mica de 2x,deci orice marire a suprafetei colectoare mai mica de 1.4x,nu aduce o imbunatatire semnificativa a informatiei.
Asadar ,spune Bartels,instrumentele ar trebui sa creasca in apertura astfel: 6 inch/12inch/24inch/48inch.
Aperturile intermediare sunt nesemnificative.
De altfel conceptia ''aperturista'' a telescoapelor ''si-a trait traiul si si-a mancat malaiul'' spune autorul.

Iata varful aisbergului:

http://www.bbastrodesigns.com/A%20New%20Way%20to%20Look%20at%20Things.pdf

Mircea

PS:
Catalin
Nu am inteles remarca privitoare la bunul simt.Fii bun si explica.

catalin dumitru
19 Feb 2012 22:34


Domnule Pteancu , ma refer strict la faptul de a nu ne lasa luati de val atunci cand facem o observatie vizuala bineinteles. 

Ma gandesc ca cineva prea entuziasmat ar putea 'vedea ' cu un instrument ceea ce a vazut deja cu un altul ceva mai performant.

Faptul de a apela la memoria vizuala atunci cand facem observatii ,poate fi uneori destructiv daca subiectivismul personal depaseste o anumita limita.

Este si unul din motivele pentru care eu nu prea fac rapoarte de observatii, mai ales ca seeing-ul urban ma toaca maruntel , iarna de la cosurile centralelor si vara de la acoperisurile incinse.

catalin.

Mircea Pteancu
20 Feb 2012 23:03


Mda,dar comoditatea unora nu ar trebui sa fie piedica altora.Desi in viata asta se intampla des.
Uite de pilda aici,ce sa cred despre  userul astroneil,ca o fi avand capul plin de miraje si de amintiri din articole si carti deoarece a rezolvat Iota Leonis cu o luneta de 10 cm (evident F/15)?
Doar pentru ca lui Richard Jaworski i-a trebuit un telescop de 40 cm ca sa rezolve Iota Leo?
Mai trebuie sa vina inca doi ca el si nu mai lipseste decat colegul ala de forum cu caterinca lui de emoticoane,si gata...astroneil e compromis.

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3641389/page/19/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

.................................................................................
Dar nu are rost, ca imi pierd timpul.
Punct.

catalin dumitru
20 Feb 2012 23:48


Mda,dar comoditatea unora nu ar trebui sa fie piedica altora.Desi in viata asta se intampla des.
Uite de pilda aici,ce sa cred despre  userul astroneil,ca o fi avand capul plin de miraje si de amintiri din articole si carti deoarece a rezolvat Iota Leonis cu o luneta de 10 cm (evident F/15)?
Doar pentru ca lui Richard Jaworski i-a trebuit un telescop de 40 cm ca sa rezolve Iota Leo?
Mai trebuie sa vina inca doi ca el si nu mai lipseste decat colegul ala de forum cu caterinca lui de emoticoane,si gata...astroneil e compromis.

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3641389/page/19/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

.................................................................................
Dar nu are rost, ca imi pierd timpul.
Punct.

Ce bine ar fi sa am problemele de comoditate la care v-ati referit ! 
Le-as rezolva mai rapid ca o pocnitura din degete.
Dar fiecare cu viata si cu norocul lui. 

Nu am privit niciodata catre Iota Leo. Din oras ar fi inutil , cred , iar la tara nu ajung decat o data pe an in iulie-august , adica cum e mai rau.
Cine stie... poate la pensie daca mai apuc ... :? 

catalin.

UFO
22 Feb 2012 09:37


Am o idee privind un mic test, legat de parasolar, mai precis de interiorul acestuia.
Poti confectiona relativ usor un cilindru de carton negru pe interior care sa intre usor in interiorul parasolarului ? 
Testul ar fi asa, faci observatii vizuale si fotografice avand parasolarul iar apoi, imediat, atasezi si cilindrul de carton. Parerea mea ar fi ca imaginile s-ar imbunatatii simtitor.

Ai mai scos japonezul afara ? Marte ofera in aceasta perioada o priveliste deosebita, unde mai pui ca temperaturile au devenit din ce in ce mai prietenoase (!).
p.s. OFF topic -visasem ca ai pus luneta yasunari la vanzare si chiar ma miram in vis cum de se poate asa ceva.   :D

Teo
22 Feb 2012 11:05


La parasolar nu am niciun motiv sa umblu deoarece nu creeaza nicio problema.

Imaginile sunt bine protejate de luminile parazite.

Marte din pacate nu se poate vedea. De 3-4 zile avem acoperire totala in Bucuresti. Aseara s-au vazut putin stelele...dar parca priveai printr-un abur.

Abia astept sa revad si eu calota lui Marte si poate ceva depresiuni pe suprafata . Nu conteaza prin ce instrument, dar parca as iesi cu reflectorul de 150 mm. Capteaza multa lumina si ofera imagini foarte clare la planete, datorita prelucrarii bune a oglinzii principale .

Sigur ca voi iesi si cu luneta Carton pentru teste.

Acum sa revin la mestereala. :D

Azi o sa ii fac prinderea pe trepied in doua puncte si o ranforsare pe exterior. 
Pentru asta, am taiat un segment dintr-o teava mai mare ( cu diametrul de 10 cm) pe care apoi l-am despicat la mijloc si l-am redimensionat astfel incat sa imbrace ca o camasa ( sau ca un corset ) luneta la mijloc. De ea voi prinde o sina metalica si doua coliere din tabla inox. 
Pe sina metalica vor veni atasate cele doua suruburi de prindere pe trepied, cel mai probabil prin piulite FLUTURE pe care le prefer la prinderea instrumentelor astronomice de monturi.
In pozele de jos vedeti o teava gri, pe care lucrez. Este doar un "manechin sau calapod" de probe, deoarece nu doresc sa deranjez mereu luneta de la locul ei. Teava gri este fostul tub al lunetei, care imi iesise prea scurt si care acum a fost abandonat si taiat din el... Are diametrul identic cu tubul negru, actual la lunetei asa ca pot face ajustarile pe el fara nicio problema.

Mai jos puteti vedea spre comparatie o astfel de prindere, de culoare portocalie realizata si finalizata la luneta de 80/900 mm care se descurca de minune.
La data respectiva am gasit o teava portocalie, dar nu ma deranjeaza. Asta ii da o nota originala la design.
Postez pozele mai jos iar zilele urmatoare voi reveni cu prinderea finalizata a micii lunete "Carton".

Teo
27 Feb 2012 15:14

TEST ULTRA EXTREM : 600 X !!! cu luneta Carton 60 mm
Zilele acestea am fortat terestru, luneta Carton pana la incredibilul grosisment de 600 X !

Deci, de 10 ori valoarea diametrului exprimat in mm.

Cum s-a vazut ?  Puteti observa in imaginile de mai jos. 

Am facut un filmulet, l-am pus pe Youtube iar de acolo am extras un cadru mai clar.

Marirea de 600 X am obtinut-o astfel : Luneta Carton cu 800 mm focala la care am atasat un ocular Planetary 4 mm si un Barlow 3 X Meade.

Asta inseamna 800/4 x 3 =600 X. Am filmat totul cu o camera web atasata la ocular.

Experimentul a fost doar de amuzament si curiozitate. Sper sa nu se creda ca o voi forta la 600 X la Luna sau la alti astri.

Pentru cine nu crede....iata si filmuletul aici :

http://www.youtube.com/watch?v=koBUwsIxrrs

Iata imaginile :

Teo
27 Feb 2012 17:59


Am finalizat constructia lunetei Carton.

Mai am sa ii inlocuiesc focuserul provizoriu din plastic, cu unul metalic atunci cand voi gasi unul la un pret rezonabil.

Pana atunci merge destul de bine si acesta.

In timp ii voi vopsi si parasolarul in negru.

Trepiedul nu este al lunetei. El e un trepied  " universal " pe care montez toate instrumentele din dotare atunci cand ies la observatii ( mai putin Dobson-ul de 305 mm ) .

Trepiedul nu va suferi nicio modificare deoarece nu intra in acest proiect, iar culoarea va ramane cea " de lemn natur " originala.

Acum astept cer senin pentru probe vizuale la Luna si planete.
Vor urma apoi si cateva fotografii selenare realizate prin mica luneta Carton.
Daca voi reusi sa trag cadre si la planete, le voi posta si pe acestea.

UFO
27 Feb 2012 20:08


Felicitari pentru definitivarea proiectului, acum asteptam si imagini planetare la puterea 600x. 
O intrebare, la ce distanta se afla obiectul din filmuletul extrem ? (astfel putem aprecia mai usor campul instrumentului la 600x cat si cum ar fi aratat in locul acelui device de antena, o planeta)

Teo
27 Feb 2012 20:15


Mersi !

Asa cu aproximatie sunt vreo 300 de metri pana la acea antena .

UFO
27 Feb 2012 20:26


poti sa masori exact cu Google earth ?

eu estimez cam la 20 cm liniari campul (am estimat cablul acela cu o grosime de 6 mm ), pus la 400 de metri ar da cam 100'', iar la 300 de metri da ~ 138'' campul, cam 2 minute de arc. nice.

zoth
27 Feb 2012 20:48


Nu ai nevoie de distanta ca sa afli marimea campului.
La 600x campul este de 5,8 minute de arc.
Acum poti verifica daca distanta pana la tinta a fost estimata corect  :wink:

UFO
27 Feb 2012 21:42


totusi, trigonometria ne da ~ 2' la o distanta de 300 de metri  :roll:  
Teo poate sa elucideze misterul distantei cu google earth sau, na, cu o ruleta (glumesc).

Teo
27 Feb 2012 22:28


Am masurat distanta in google earth si arata 192 metri in linie dreapta.

Avand in vedere ca eu sunt la etajul 1 iar acea antena pe un bloc cu 10 etaje..plus cativa metri ( vreo 10 ) daca se formeaza o ipotenuza avem macar 200 metri daca nu mai mult.

Hai sa zicem 200 metri cu aproximatie daca Google earth arata exact, desi mie in realitate imi par 300 m fara probleme.

@ UFO

La planete nu o sa merg mai mult de 200 X iar la Luna maxim 240-300 X .

In fine...vom vedea in realitate ce va putea. Macar sa fie senin si fara turbulente.

UFO
28 Feb 2012 00:35


pentru d=200 de metri ar fi un camp de 3,4'   :roll:  am calculot trigonometric arctangent de 0.1/200 in estimarea liniara de 0,2m

Teo
28 Feb 2012 01:40


Da. Oricum campul vizual mai putin m-ar interesa. Importanta este rezolutia, puterea de separatie a acestei lunete.

Din teorie ar rezulta asa : 116/ D ( mm ) = 116/60 = 1.93 secunde .

Daca in realitate e asa, ori mai bine sau mai rau...voi vedea la probele vizuale si poate chiar foto.

Ar fi o performanta ca pe un cer senin si fara turbulente sa pot vedea diviziunea Cassini...desi ma indoiesc, deoarece aceasta are cam 1-1.5 secunde de arc, asa ca macar in teorie nu ar putea fi rezolvata de aceasta luneta.

Poate realitatea sta altfel. Eventual in urma unui film bine tras prin ea si prelucrat in Registax, s-ar putea sa apara si diviziunea Cassini.

Repet...sunt doar presupuneri, curiozitati de ale mele si nu afirmatii argumentate.

Trebuie sa vedem pe viitor cum se va comporta pe cerul nocturn in conditii atmosferice prielnice.

UFO
28 Feb 2012 11:06


estimare cat de mare ar fi Saturn.

nobody
28 Feb 2012 17:54


@UFO
Doar ca ai pornit de la premize gresite.
Campul vizual real este 5.8' cum a spus Zoth.
Adica 58 de grade campul vizual aparent al ocularului impartit la 600.

Saturn are max. 20.1". Anul acesta variaza intre 19" si 15.4", maximul fiind pe la mijlocul lui Aprilie.

@Teo
La rezolvarea Diviziunii Cassini nu se aplica limita Rayleigh deoarece ai o linie intunecata pe un fond luminos. Nu uita cine a descoperit aceasta diviziune si cu ce instrument.

Teo
28 Feb 2012 20:09


Nu uita cine a descoperit aceasta diviziune si cu ce instrument.

Chiar nu stiu prin ce instrument a privit Cassini cand a descoperit diviziunea ce ii poarta numele.

Daca voi stiti, spuneti-mi si mie caci sunt chiar curios. E bine de stiut. :D 

Ce diametru si ce focala avea ? Macar asa cu aproximatie.

Teo
28 Feb 2012 20:09


Edit :

Scuze de acest mesaj.

Am apasat ceva pe aici din greseala si s-a dublat.

Rog un moderator sa stearga ultimul mesaj deoarece s-a dublat din greseala mea.

Teo
28 Feb 2012 20:32


Am gasit pana la urma in Wikipedia :

" The Cassini Division is a 4,800 km (3,000 mi) wide region between the A Ring and B Ring. It was discovered in 1675 by Giovanni Cassini at the Paris Observatory using a refracting telescope that had a 2.5 inch objective lens with a 20 foot long focal length and a 90x magnification."

Ce sa zic....foarte tare ! 
Oricum avea un cer foarte curat in acea vreme, plus ca probabil inelele erau inclinate frumos astfel incat a putut distinge bine diviziunea.

Despre inclinarea inelelor ne poate lamuri Stellarium daca setam anul 1675. :)

neox
28 Feb 2012 20:37


Teo, felicitari si din partea mea pentru mica bijuterie de 60 de karate :wink: ! Spor la observatii, o sa ai treaba de acu incolo :). Astept cu nerabdare testul pe stea. E uimitor ce poate pentru diametrul dat.

Teo
28 Feb 2012 20:39


Mersi Neox ! :D

Astept si eu vreme senina si sper sa vina odata . :)

nobody
28 Feb 2012 20:55


Se pare ca, totusi, fratii Ball au desoperit diviziunea in 1665.
Poate ne spune mai mult Mircea Pteancu.

UFO
29 Feb 2012 02:34


pentru d=200 de metri ar fi un camp de 3,4' Rolling Eyes am calculot trigonometric arctangent de 0.1/200 in estimarea liniara de 0,2m

@nobody 

arctangent 0.0005 = 0.0286478874 grade = 1,7184 minute de arc  (unghiul din triunghi)

in estimarea mea din poza, diametrul lui saturn (fara inele) e de 20''

nobody
29 Feb 2012 03:38


De unde ai scos 10 cm ? Poate vrei sa deschizi un alt topic ...

UFO
29 Feb 2012 08:36


nu vreau sa deschid alt topic, cei 20 de cm reies daca alocam cablului tv ce se vede in poza o grosime  de 6 mm (cei 10 cm folositi in triunghi fiind jumatatea campului)

Erwin
29 Feb 2012 10:48


Nu prea poți ști sigur cât are cablul ăla, poate e un cablu de fibră optică și are 16mm?

UFO
29 Feb 2012 11:34


cu siguranta nu e fibra optica, ci cablu banal de antena tv cu amplificator de semnal. cutiuta aceea alba are cam 10 cm latime.  

- imi mentin afirmatiunea ca acolo este un camp de 3,4 ' conform micului calcul exemplificat mai sus. 

p.s. sper ca Teo sa nu se supere pt ca toot insist cu campul de 3,4' , la urma urmei este vorba despre Aventurile lunetei cartoon.

Teo
29 Feb 2012 13:25


Stati linistiti ca nu ma supar  :D 

De asta suntem aici, sa discutam.

Eu de abia astept vreme prielnica sa pot filma sau fotografia Luna.

Acolo o sa putem vedea exact campul pentru ca diametrul craterelor este cunoscut .

Sa vina cer senin si fara turbulentele astea "fierbatoare" si o sa pun imagini. :)

Atunci veti putea calcula fara probleme.

Evident...600 X va fi prea mult atat pt. Luna cat si pentru mica luneta , dar s-ar putea sa ajung la 400 X. 

Sa vedem....

UFO
29 Feb 2012 13:56


Daca prinzi o seara cu turbulenta mica si cu Luna in meridian, nu strica sa incerci si 600x. 
Fara miscare de urmarire, o sa cam fuga prin camp ca o atleta la olimpiada  :?

zoth
29 Feb 2012 14:48


M-am tot uitat si eu pe imaginea postata dar nu am vazut niciun detaliu exprimat clar care sa justifice folosirea unui astfel de grosisment.
Nu vreau sa va stric entuziasmul dar cred ca imagini cu definitie buna in care se pot distinge detalii clar se intampla pentru obiectivul asta numai pana in maxim 180-200x.
Sper sa nu fie cu suparare ...

UFO
29 Feb 2012 15:03


Asta stim si noi, cu siguranta ca este un test dus la limita, cu toate acestea eu unul sunt curios cum o sa se vada in filmulet.

Teo
29 Feb 2012 15:40


M-am tot uitat si eu pe imaginea postata dar nu am vazut niciun detaliu exprimat clar care sa justifice folosirea unui astfel de grosisment.
Nu vreau sa va stric entuziasmul dar cred ca imagini cu definitie buna in care se pot distinge detalii clar se intampla pentru obiectivul asta numai pana in maxim 180-200x.
Sper sa nu fie cu suparare ...

Sigur ca da. Exact asta am observat si eu in practica.

Puterea de 200 X ar fi maximul la care obtin imagini frumoase si bine definite prin acest obiectiv.

Oricum testele la 400 X si 600 X au fost facute, utilizand o oglinda diagonala relativ ieftina, un Barlow acromat de calitate medie ( Meade telenegative 3 X ) plus Barlow-ul nr. 2 inclus din fabrica in ocularele de 6 si 4 mm "Planetary", iar in fata lunetei aveam crengi de copaci si turbulenta extrema de la aerul cald care iesea din casa.
Imaginea prin 2 lentile Barlow, o diagonala nu chiar de top si apoi prin sticla ocularului iar la urma prin lentilele camerei...plus crengile de copac si turbulenta.... dau multe efecte nedorite.
Exceptand acesti factori, sigur ca in realitate, imaginile cele mai frumoase se obtin pana la 200 X .

Din pacate, chiar si la 200 X intra in calcul si Barlow-ul inclus din farbrica in ocularul de 4 mm Planetary. Daca as utiliza un ocular ortoscopic de 4 mm, cu siguranta imaginile ar fi si mai bune la 200 X.

Aceste teste le-am facut insa doar din pura curiozitate. :)

Teo
29 Feb 2012 17:59


Tocmai am iesit la Luna cu luneta Carton dar fiind ziua, nu am avut contraste mari, deci nu am putut mari mult.

Am mers pana la 200 X ( vizual ) iar detaliile sunt incredibil de frumoase, dar foarte sterse datorita luminii cerului.

Va trebui sa astept pana mai tarziu, sa se intunece sa mai trag si niste cadre la putere mai mare.
Asta daca nu vor fi nori.

Cand voi putea, voi face si filmulete.

Aceste cadre sunt trase la 32 X prin ocularul Super Plossl de 25 mm. Zoom-ul real este putin mai mare deoarece am dat putin zoom si din obiectivul aparatului foto pentru a putea incadra cat mai bine imaginea in ocular. Probabil real este pe la 35-40 X.

Iata primele cadre :

Mircea Pteancu
29 Feb 2012 21:59


Observarea Lunii si a planetelor pe cerul de zi pretinde o diafragmare extrem de riguroasa a intrumentului.
Daca este afectat contrastul unei imagini care altfel pare a fi buna,e semn ca lipsesc diafragme .
Stiu acest lucru de la un coleg de pe 60mmtelescopeclub care face frecvent observatii planetare pe cerul de zi cu telescoape de pana la 250mm diametru.
Mircea

Teo
29 Feb 2012 22:40


Aveti dreptate, dar oricat de mult si corect am diafragma un instrument, tot nu putem vedea Luna atat de bine ca in timpul noptii ( la puteri mari ). Fondul luminos al atmosferei terestre scade enorm de mult contrastul in timpul zilei, fata de noapte cand se vede excelent. Nu mai vorbim de contrastul slabut si turbulentele puternice prezente in timpul zilei la planete ( cum ar fi la observarea lui Venus ).

Niciodata si cu niciun instrument ( inclusiv luneta de 120 mm sau Dobsonianul de 200 mm ) nu am reusit sa vad frumos Luna in timpul zilei, decat pana la 30-50 X.

Deja de la 80-100 X in sus, scade contrastul mult de tot. 
Cu cat instrumentul este mai mic in diametru si crestem puterea de marire, cu atat Luna paleste mai mult in timpul zilei.

Cu cat instrumentul este mai mare in diametru si puterea de marire mai mica, cu atat Luna se vede mai bine ziua, capatand stralucire si contrast pe fondul albastru si luminos al cerului.

Cel putin asta am constatat eu de-a lungul timpului cand am privit-o in timpul zilei prin diferite instrumente.

catalin dumitru
29 Feb 2012 23:29


Se poate si mai bine , Teo. 
Imaginile tale sunt inecate in lumina zilei, dupa cum vad eu.

Luneta mea de 60mm are 8 diafragme numai in spatiul intrafocal , departate la 2 cm intre ele, asta fara sa iau in calcul tubul tronconic al obiectivului , care se comporta ca o groaza de diafragme foarte apropiate.
Diafragma din planul focal nu are mai mult de 13-14 mm diametru. Cu toate astea , nu am vignetat deloc conul luminos.
Parasolarul are aproape 8 cm diam. si 13 cm lungime. Ma gandesc serios sa-i trag si lui vreo 10-15 diafragme de 65-70 mm diametru.
Mai ales ca o folosesc si ziua.

catalin.

Erwin
01 Mar 2012 01:43


Cataline, e suficient sa pui velur negru in zona din fata primei diafragme si in parasolar. Am constatat ca e o zona critica, daca scapi de reflexiile alea scapi de cea mai mare parte din lumina parazita.

Teo
01 Mar 2012 02:12


La mine am observat reflexii parazite pe tubul focuserului. E cam lucios. Acolo se inunda de lumina.
In rest, pana la el, cele doua diafragme isi fac treaba bine.
O sa captusesc tubul interior al focuserului cu velur negru.

UFO
01 Mar 2012 09:40


daca tot te apuci de captusit, nu poti captusii si parasolarul ?  :cry:  (asta in eventualitatea ca ai resurse de material suficiente). Mai ales la Luna, reflexiile acelea din interiorul parasolarului, pacalesc diafragmele prin traseul lor prin reflexiile prelungite in interiorul tubului.

catalin dumitru
01 Mar 2012 10:21


La mine am observat reflexii parazite pe tubul focuserului. E cam lucios. Acolo se inunda de lumina.
In rest, pana la el, cele doua diafragme isi fac treaba bine.
O sa captusesc tubul interior al focuserului cu velur negru.

Dupa  experienta mea , tubul port ocular la lunete trebuie sa fie cat mai larg cu putinta.
Cine a nascocit focuserul de 3 inch a stiut bine ce face. Mai ales de cand au aparut ocularele astea monstruoase.
Dar eu nu as pune velur in focuser , sub nici o forma.

catalin.

Teo
01 Mar 2012 12:28


Eu va trebui sa rezolv cumva problema cu focuserul deoarece sclipeste tare pe interior.
Desi e vopsit in negru, sclipeste si e plin de lumna pe pereti.

Oricum, poate se va rezolva cand ii voi pune un focuser metalic.

Daca tot vor aparea aceste reflexii nedorite la nivelul lui, ii voi aplica o vopsea negru-mat.

In ceea ce priveste parasolarul nu am observat reflexii parazite, dar pot incerca provizoriu sa il captusesc cu un material mat si inchis la culoare, fara ca acesta sa ramana definitiv acolo.
Asta asa, doar de teste.

In rest, in tubul lunetei nu am observat lumina parazita. Cele doua diafragme isi fac treaba destul de bine.

zoth
01 Mar 2012 12:34


Am avut si eu probleme cu tubul focuserului lucios la o luneta de 70mm.
Excesul de vaselina pus de chinez pe cremaliera a migrat spre capatul tubului, a intrat in el si in vopseaua mata de pe interior. Daca as fi inlaturat surplusul de vaselina cu diluant s-ar fi dus si vopseaua asa ca am rezolvat problema prin montarea unei mici diafragme la intrarea tubului.

Teo
01 Mar 2012 12:41


Oricum in timp voi inlocui acest focuser din plastic cu unul metalic asa ca sper sa rezolv si problema cu reflexiile de la nivelul lui.

In ceea ce priveste imaginea Lunii la ocular, nu mi-a parut mai stearsa sau mai inundata de lumina decat prin celelalte instrumente pe care le am.

Mai atasez o poza pe care am facut-o  tot ieri tinand aparatul mai aproape de ocular si fara zoom.

Poate ca a intrat lumina parazita si pe langa obiectivul aparatului foto.

Mircea Pteancu
01 Mar 2012 23:53


Iei o bucata de lemn de sectiune si lungime potrivita.La unul din capete prinzi cu banda PVC o carpa astfel ca sa faca o galma.Peste galma de carpa prinzi o fasie de smirghel ,dai cu banda numai la capete,astfel ca smirghelul sa stea bombat.Prinzi capatul liber al batului in menghina.Freci interiorul focuserului de smirghel pana devine mat tot interiorul.
Speli cu diluant,lasi sa se usuce.
Pe un alt bat prinzi o alta bucatica de carpa care nu lasa scame,doar la un capat,ghicesti tu care,si ai o pensula de unica folosinta.Prepari vopseaua neagra cum am zis altadata cu toner uzat,colegii spun ca e bun si talcul.Vopsesti,lasi sa se usuce.
Faci curatenie,arunci ce nu-ti mai trebuie sau nu se mai poate folosi.
Te poti fali apoi cu un focuser cu  interiorul  si mat si negru,fie ca-i plastic fie ca-i metal.
Metoda se aplica la fel si tubului de luneta,doar ca materialele ajutatoare sunt mai zdravene si vei transpira oleaca la faza slefuitului.
Iar interiorul parasolarului si cel al bucsei filetate de fixare a obiectivului se slefuiesc fara ''dispozitive ajutatoare''.
Mircea

Teo
02 Mar 2012 20:20


Multumesc domnului Mircea Pteancu pt. sfaturi. 

Le voi aplica  la urmatorul focuser. La acesta nu merita munca deoarece are dintii de la cremaliera rupti in multe locuri. Plasticul metalizat din care este facut s-a macinat.


Azi am iesit cu luneta Carton la Luna, dar ceea ce am vazut la ocular nu mi-a venit sa cred.

Detalii foarte fine si sharp pana la 240 X. Am mers si la 400 X iar imaginea se pastra clara, dar craterele erau atat de intunecoase incat nu le mai puteam vedea cu ochiul in conditii bune. 
Ar fi trebuit deja sa atasez o camera cu sensibilitate mare pentru a putea vedea detalii.

La 200 X am observat detalii fine in interiorul craterului Copernic si in imprejurimi.

Am incercat si cateva expuneri prin ocularul de 6 mm ( 133 X ) plus ceva zoom din aparat, dar nu arata nici pe departe ceea ce am vazut la ocular. Imaginile le puteti vedea mai jos.

Imaginile mi-au iesit miscate si pline de granulatie datorita ISO 800 si 1000 si timpilor de expunere relativ lungi.

Nefiind pasionat de astro-foto am incercat aceste teste doar pentru a incerca sa surpind aproximativ ceea ce vad.
Nu cred ca ma va atrage astro-fotografia nici pe viitor deoarece nu imi place.
Cel mai mult imi place ceea ce vad la ocular.
In schimb imi face placere sa filmez planetele si Luna iar in viitor s-ar putea sa imi pefectionez echipamentul video in acest sens, dar nu prea curand.

Concluzia mea finala, este ca aceasta luneta de numai 60 mm apertura, se comporta excelent la Luna oferind imagini deosebit de clare pana la puteri de 240 X . 

Atasez cele cateva poze pe care le-am obtinut la ocular tinand aparatul cu mana.

Astept si planetele pentru a face un review vizual, la ocular.

UFO
03 Mar 2012 00:40


Luneta a primit asadar "botezul" Lunei. Felicitari. Sunt curios cum o sa il rezolve pe Saturn.