-----------------------------------
Stanescu Octavian
12 Ian 2012 18:43

Cassegrain 270mm  f/27.7
Am finalizat incet incet un Cassegrain de 270mm cu 7.5m focar .  primara e f/4  si sta pe 9 puncte .
am facut pt colimarea primarei  reglaj  ultrafin cu filet diferentiat si merge grozav cu  250microni / tura .  cu un ocular usor are 10kg . Astept vreme buna pt poze planetare .

psemil
12 Ian 2012 18:59


tare, trebuie sa recunosc ca ma asteptam sa fie mai urat. insa este de-a dreptul spectaculos.
sustinere in 9 puncte ? ce grosime are oglinda?

valy
12 Ian 2012 18:59


..pt poze planetare .
Pentru mine sunt suficiente si pozele astea ;). Arata foarte tare.

PS: Visul meu: un truss de 12". Dar asta cand voi fi mare.

alderamin59
12 Ian 2012 19:20


Super
Ma înscriu pe lista potențialilor privitori.
Se acceptă, nu ?
alderamin59

alderamin59
12 Ian 2012 19:23


Revin 
Cele trei inele sunt obținute prin presare din tablă inox, sau aluminiu ?
alderamin59

ursamajor
12 Ian 2012 19:26


Ciumek telescopul. Mi-ar place &#537;i mie unul, mai ales dacă s-ar putea face modular, cumva, să nu ocupe spa&#539;iu.

danto1313
12 Ian 2012 19:35


Foarte frumos! Seamana cu ce voi face eu,mai putin diametrul :D .
Inelele sunt cumva rame de hublouri de la masini de spalat sau ma insel eu?

achy1978
12 Ian 2012 20:14


Pai ar cam trebui sa dea clasa in domeniul planetar  ... focar nativ lung, apertura mare, lipsa curenti, aclimatizare rapida .... 

Eventual cu un barlow bun 2X cred ca obtineti o rezolutie in jur de 0,5 arc sec utilizand o camera avand un  pixel cu o latura in jur de 6-7um. Asta insemna ca de pe Muntele Mic (unde aveti seeing foarte des sub 0,7-0,8 arcsec)  ar trebui sa il egalati pe Wesley :)

Felicitari pentru acest frumos monstrulet si asteptam imagini :)!

ursamajor
12 Ian 2012 20:22


Lămuri&#539;i-mă &#537;i pe mine, ne&#537;tiutorul, unde sunt ascun&#537;i cei 7,5 m de focală? În&#539;eleg că sunt mai multe oglinzi acolo, dar tot nu văd decât vreo 3-4 metri de focală...

Stanescu Octavian
12 Ian 2012 20:24


Multam de raspusuri la toti :)   Oglinda are 25mm grosime ,si da inelele ce stau la baza constructiei sunt de la geamurile celebrei masini de spalat ( Sarbeasca ,motorulfolosit  la o masina de slefuit)
deocamdata Canon EOS50 D va capta imagini.
La Cassegrain secundara convexa amplifica focarul primarei in cazul acestui sistem aprox de 7X.
lungimea reala  este cu cativa cm peste 1m .

Doru Dragan
12 Ian 2012 20:55


Nu ne arata doar hublourile masinii de spalat si betele :) Arata-ne si oglinzile :roll:

ursamajor
12 Ian 2012 21:04


La Cassegrain secundara convexa amplifica focarul primarei in cazul acestui sistem aprox de 7X.
lungimea reala  este cu cativa cm peste 1m .

Am în&#539;eles. Câ&#537;tigi acei 7x pe care-i am eu gra&#539;ie func&#539;iei Crop Movie de la 550D. Wow, realizezi cum ar fi un Crop Movie pe sistemul acesta? Sau amplificarea ar fi prea mare &#537;i mai mult ar dăuna? oricum, cred că ar merita încercat.

danto1313
12 Ian 2012 21:07


Nu ne arata doar hublourile masinii de spalat si betele :) Arata-ne si oglinzile :roll:
Da,da.Si arata si ceva de la sistemele de colimare.Poate ne mai inspiram si noi sau ne consolidezi ideile.

Stanescu Octavian
12 Ian 2012 21:12


eu filmez cu EOS 50D  900x600 cu pixeli adevarati cu softul rusesc   asa am filmat si pana acum cu Cass 200mm cu 6.2m focar acum va fi ceva mai mare pe cip Jupiter si ceva mai luminos.
pacat ca nu merge cu Magic Lantern la 50D orice fac filmeaza cu tot cipul  atat la 1900x1080 cat si la 600x400.

Laurentiu
12 Ian 2012 21:40


Au, mama...

taci si faci, ceea ce e bine. Arata misto de tot. Sper ca il tii pentru tine ca sa-l mai vedem si noi, nu ?  :)

ursamajor
12 Ian 2012 21:44


pacat ca nu merge cu Magic Lantern la 50D orice fac filmeaza cu tot cipul  atat la 1900x1080 cat si la 600x400.

S-ar putea să fie &#537;i o limitare hardware, altfel fii sigur că puneau băie&#539;ii.

catalin dumitru
12 Ian 2012 21:50



Yes , yes , show us the boobs ! :D 

Superb. Sunt sigur ca si imaginile sunt pe masura.

catalin.

Erwin
12 Ian 2012 21:55


Super tare! Văd că ai prins ideea cu șuruburile diferențiale!  8) Pe lateral ai pus șuruburi din textolit pentru reazeme? Mă întrebam de la ce sunt inelele alea... ai stricat 3 mașini de spălat? 

Sper ca il tii pentru tine ca sa-l mai vedem si noi, nu ?  
Subscriu!

Stanescu Octavian
12 Ian 2012 22:09


Da e pt  dotarea proprie facut .  si facut cat mai ieftin cu prelucrari acasa . cel mai  nasol mi s-a parut sa fac coada de randunica cu care se prinde de montura . am lucrat 3-4 zile  si am facut din textolit masiv initial taiat cu bomfaierul din un calup mai mare  :x . apoi am facut unghiurile chinuind strungul sa lucre ca freza . cu cutitul prins in universal .
cu suruburile aveam model de la interferometru stiam finetea, am gasit prin sertar o filiera si tarod de 12x0.75 ce a taiat usor si precis in alama . 
Magic lantern a scos o noutate  filmare cu 4-5 frames/sec (expunere lunga pt deep sky) inca nu am luat sa experimentez.

horatius
12 Ian 2012 23:22


Foarte frumos, design industrial. Eu i-as mai pune cativa centrimetri de tub in jurul principalei.

Laurentiu
12 Ian 2012 23:32


Sunt totusi curios: de ce nu ai mers cu diametrul pana la 30 cm ?

theogon
12 Ian 2012 23:38


Se pare ca izvorul minunilor este totusi in Timisoara! Felicitari !
Da-ne si date despre oglinda sa te mai invidiem putin...

Erwin
13 Ian 2012 00:02


N-aș pune tub în jurul principalei însă aș schimba sistemul de bare pe unul triunghiular, similar cu cel din față, pentru mai multă rigiditate.

Mircea Pteancu
13 Ian 2012 00:27


Tavi

Ce mai calea,valea...te-ai straduit,te-ai dotat,acuma ai sanse sa vezi si tu ce vedem noi in lunetele de 60  mm. :D 

Felicitari pentru noua realizare,asteptam cu mare interes pozele planetare cat si (vorbesc in nume personal) relatari ale performantelor vizuale ,care trebuie sa fie deosebite.
Mircea

emilf
13 Ian 2012 00:59


Extraordinara treaba!
Toata admiratia si din partea mea, tot ce va mai trebuie este cer bun si fara turbulente ca sa privim ce fotografii poate oferi din sapte metri focar.
Felicitari pentru realizare!

nobody
13 Ian 2012 01:11


Frumos, frumos !

Ce fel este secundara ?
Care este limita campului vizual real sau ce diametru are imaginea proiectata in focar ?

sabin fota
13 Ian 2012 01:58


cata animalu'  :shock:  seamana cu alea de muuuuulte mii de euro
felicitari!
poate il botezati si pe el si pe mine pe muntele mic!!! :mrgreen:

Stanescu Octavian
13 Ian 2012 10:39


Multam ,  la 30cm nu am gasit hublouri de  masini de spalat . data viitoare am sa merg la 320-340 cu octogon din teava patrata sudat . cum am vazut pe aici la cineva. ideea e sa poata fi pus pe EQ6 .

Secundara este convexa hiperbola cu -1.8 conicitate  . Cercul  in planul focal este generos la aceste sisteme : diam  44mm  pe cer acopera  0.34 grade . dar cu cipul Canon EOS 50D voi folosi doar 28mm din acest cerc . adica 0.22 grade pe cer.

red giant
15 Ian 2012 14:01


Faină sculă, Tavi. A&#537;teptăm cu interes primele rezultate. :)

Stanescu Octavian
16 Ian 2012 11:24


Multam , ieri am monitorizat Jupiter cautand  ferestre de seeing mai bun dar nu a fost deloc grozav.
am captat cateva avi la inceput cu rezultat mai bun apoi dupa o lunga pauza am mai luat cateva dar mai slabe.
au fost ceva clabuci in stanga GRS...

Jabba the Hutt
16 Ian 2012 12:00


In general de unde procurati sticla pentru oglinzi de telescop?

valy
16 Ian 2012 12:12


Hmm, se vad ceva detalii ;)
Nu ai posibilitatea sa testezi si o camera dedicata eventual sus pe munte? Mai nasol e ca Jupiter se cam duce (dar urmeaza Saturn) si nici seeingul nu e perfect, dar se intrevede o jucarie interesanta. 
Barele acelea de Al rezista la vant, la diverse grade de inclinare? Cum sta colimarea in timp (cu variatia temperaturii)?
Spor.

ursamajor
16 Ian 2012 12:19


Beton! Reu&#537;ite capturile. Las'că vine Inelatul, până atunci se face tuningul necesar, se cumpără stocul de coniac etc. etc.

Stanescu Octavian
16 Ian 2012 12:28


Sticla ? hmm pentru amatorul roman obisnuit ramane doar Glassexpert  , din sticla de25mm de la ei e facuta oglinda de la acest instrument. 
borofloat 33 de la Schott 10-25mm nu mai este de calitate . vine cilindric adesea cu tot cu tensiuni . 
probabil intentionat fac asta ca sa vanda noul sortiment supremax  ce e mult mai scump.
 cei pretentiosi pot  procura  quartz zerodur sital .  http://optics.heraeus-quarzglas.com/en/home/Home.aspx
astia au pe stoc si blocuri de 2m diam  :wink:

Colimarea sta perfect la orice inclinare  aclimatizarea rapida .dupa 1h de la scoaterea afara din casa  am facut primele avi. la vant slab nu e problema dar  la  vant moderat intermitent  la focarul asta si normal oscileaza ceva cam cat diam lui Jupiter .
 cu seeing e greu stiu toti ce fac planetar. 
in toata perioada de vara toamna am prins de 2 ori seeing relativ  bun ce s-a vazut in pozele ce am facut cu cass de 200mm

Jabba the Hutt
16 Ian 2012 20:23


Multumesc domnului Stanescu pentru raspuns. :D

emilf
17 Ian 2012 14:24


Si pe mine ma incinta aceste poze reusite, de asemenea imi plac cocoloasele care insotesc GRS si care isi modifica mereu forma, ce mai, felicitari din nou!   :)

Stanescu Octavian
17 Ian 2012 15:27


Multam , dar nu-s reusite ... am avut mai reusite cand seeing a fost mai bun  in cele 2 min de filmare.
http://www.astronomy.ro/forum/files/jup_266x_829.jpg
http://www.astronomy.ro/forum/files/jup_14_2_714.jpg
si daca as avea si camera dedicata ar fi mult mai bine .

Laurentiu
17 Ian 2012 15:33



De acord.

In concluzie, pe lista de cumparaturi ?  :)

achy1978
17 Ian 2012 16:10



De acord.

In concluzie, pe lista de cumparaturi ?  :)

Din pacate aceasta decizie nu este o optiune in fotografia planetara. Este foarte greu sa reusesti cu o camera foto avand o latura a pixelului sub 5um la o asemena focala.

Laurentiu
17 Ian 2012 16:18


De ce nu ? 

Dcristi, de exemplu, parca foloseste o camera "dedicata" pe dob-ul de 30 cm, cu un Powemate 5x (=> focala 750 cm).

valy
17 Ian 2012 16:37


CCD-urile astea mici de 640x480 au pixelul de ~5x5um si am vazut imagini superbe, inclusiv cea a lui Damian Peach care e la o focala de 10m parca dar cu un SC14.
Chiar sunt curios dece zici ca nu merge?

achy1978
17 Ian 2012 17:52


Probabil m-am exprimat ambiguu: 

La focale lungi, mai ales in fotografia planetara, trebuie corelata focala cu latura pixelului.
Adica la focale lungi este impropriu sa folosesti senzori cu latura pixelului foarte mica (in general, majoritatea  DSLR-urilor au senzori cu pixeli destul de mici), doar daca ajungi la rezolutii pe care seeingul le permite .... adica este vorba de transpunerea corecta a imaginii pe senzor (sampling, undersampling, oversampling)

http://www.astropix.com/wp/2011/03/01/sampling-and-pixel-size/

Concluzia este, ca din punct de vedere teoretic, nu orice telescop poate functiona in conditii optime cu orice camera - corelat cu conditiile locale. Poti face fotografii de inalta rezolutie cu un focar de 10 m si senzori de 4,4 um de undeva de la munte unde seeingul este sub 0,8 arcsec

Rezolutia ansamblului trebuie luata serios in calcul, mai ales la fotografia planetara, unde detaliile sunt decisive - toate acestea fiind coroborate cu seeingul local.

Exemplul Damien Peach este foarte bun pentru ca el obtine acele poze in conditii de seeing sub  1 arcsec.

valy
29 Ian 2012 23:00


Vazand poza trussului si alte cateva stau si ma intreb dece oare se pune o structura separata pt. primara peste care vine trussul cu secundara. Doar ca sa ai o baza solida de prins de montura? Mi se pare o complicatie cam mare.

danto1313
30 Ian 2012 00:40


Foarte pe scurt si mult simplificat,o structura serrurier,adica doua sectiuni truss,nu numai ca este foarte rigida ,dar pastreaza alinierea optica  pentru ca sub incarcarile date de greutatile proprii ale oglinzilor, cele doua sectiuni se deformeaza si produc deplasari egale ale oglinzilor.Se intelege ca centrul de greutate al telescopului se afla in planul de imbinare a celor doua structuri truss.

Erwin
30 Ian 2012 01:37


Cred că e o structură ideală pentru telescoapele mari, asigură un raport foarte bun rigiditate/greutate și implicit costuri mai mici pentru montură. Pentru un telescop portabil s-ar putea să fie un neajuns un truss pentru că oglinzile sunt mult mai expuse iar structura este supusă riscului unor lovituri și deformări laterale care duc la decolimare. Eu m-am gândit mai mult la acest aspect și am hotărât să iau un tub pentru că nu am nici un spațiu adecvat de depozitare și nici nu va sta mult într-un loc apoi costul și timpul de realizare... :)
Spor la construit!

valy
30 Ian 2012 01:39


Totusi majoritatea dobsoanelor truss n-au decat o singura sectiune. Exceptand faptul ca un cass are focala foarte mare, n-ar trebui ca si ele sa fie in doua sectiuni?

dragos.n
30 Ian 2012 06:38


Este adevarat ca majoritatea dobsonurilor au structura cu o singura sectiune, ajungandu-se la niste triunghiuri extrem de lungi in raport cu latimea. Singura lor problema este ca din cand in cand mai apare cate un utilizator care spune pe bune, ca flexeaza. Evident, acei constructori iau in calcul ca dobsonurile sunt pentru vizual, si mai greu percepi flexura. Dar daca faci o colimare cu telescopul la zenit, si imediat cu el inclinat mult, se vede. Problema este ca acele triunghiuri au si ele niste limite, nu poti sa le faci oricat de lungi. In schimb, cu cat le faci mai scurte e mai bine. De asta sistemul Serrurier e superior celui truss. Dar si mai scump.

valy
30 Ian 2012 11:53


Oare daca faci barele din fibra de carbon, care se presupune ca rezista mai bine decat otelul, aluminiul la temperatura si compresie (mecanica) e suficient sau si aici iti trebuie doua sectiuni?

danto1313
30 Ian 2012 14:58


valy,ce ai vrea sa faci?
P.S.:Octavian scuze pentru off topic.

valy
30 Ian 2012 15:04


Truss, ma gandeam, ipotetic vorbind, la un cass mai mare truss din bare de fibra de carbon. La al meu nu prea are rost ca e cam mititiel ca sa merite efortul, deja e ok cu tubul din tabla.
Defapt e mai mult o intrebare de curiozitate ca nu cred ca am cum sa fac nimic concret deocamdata.
Ma gandeam ca e mai simplu sa fac un cerc in capat pt. secundara, o placa la spate pt. primara si intre ele 6-8 bare, toate din materiale compozite. Sectiunea aia de la jumate creea o complexitate in plus.