-----------------------------------
Daniyyel
15 Ian 2012 15:33

Accesorii telescop
Salut!

Vreau sa ii fac un upgrade la telescop - sa-i mai cumpar ceva accesorii. Am 300 de ron si chiar nu am ce face altceva cu ei. 

Mentionez ca alte accesorii nu mai am la telescop decat cele stoc : un ocular 25mm Super si unul de 10mm si barlowul de 2x. 

M-am gandit la: 

- Colimator ( iar aici care ar fi mai recomandat? un chesire sau laser)
- un ocular bun
- un filtru pentru poluare luminoasa 


Multumesc anticipat!
Telescopul este cel din semnatura!

ursamajor
15 Ian 2012 15:49


Colimatoarele sunt scumpe. Eu a&#537; recomanda unul laser Baader (posed unul &#537;i e excelent), de&#537;i speciali&#537;tii îmi vor da peste nas. Argumentul meu e u&#537;urin&#539;a colimării &#537;i rapiditatea. Dacă vrei colimare de precizie, po&#539;i face ulterior pe stea.
Î&#539;i recomand să te gânde&#537;ti &#537;i la un Barlow. Ori po&#539;i cumpăra un ocular Planetary, care se încadrează în suma ta. În niciun caz nu le po&#539;i lua pe toate la 300 lei. Poate doar SH, dar tot sunt scumpe.
Eu-unul a&#537; da doar în ultimă instan&#539;ă bani pe filtre. Poate pe unul tip folie, solar ar merita, să po&#539;i observa &#537;i Soarele.

Daniyyel
15 Ian 2012 16:07


Mersi!  Nu m-am  referit să le iau pe toate la 300  de ron,  ci  una din ele. Care ar fi  mai importantă.

Catalin Paduraru
15 Ian 2012 17:13


Ai motoare si luneta polara la montura? Poate aici ar trebui sa investesti. Si neaparat in niste oculare mai bune.
Spor!

ursamajor
15 Ian 2012 17:22


Mersi!  Nu m-am  referit să le iau pe toate la 300  de ron,  ci  una din ele. Care ar fi  mai importantă.

N-am văzut niciun "sau" de aceea am precizat.
În rest, doar tu decizi ce este mai important. Colimarea e foarte importantă, IMHO, dar unii î&#539;i vor spune că po&#539;i s-o faci &#537;i cu căpăcelul de film foto.
Un Barlow e foarte bun (dublează practic numărul ocularelor), dar al&#539;ii î&#539;i vor spune că e mai bun un ocular de sine stătător dedicat.
De asta zic că tu decizi.

Daniyyel
15 Ian 2012 17:38


Ai motoare si luneta polara la montura? Poate aici ar trebui sa investesti. Si neaparat in niste oculare mai bune.
Spor!
Luneta  polara am la montură.  Motoare poate când ma apuc  de astrofoto.

Catalin Paduraru
15 Ian 2012 17:44


Pai atunci cel mai bine iti iei ce iti lipseste. Nu ai nevoie de nimic anume? Nu sunt multe persoane care au niste bani si nu stiu ce sa isi cumpere de ei :)

emilf
15 Ian 2012 18:58


Salut Daniel!
Asa cum te-a indrumat Ursamajor este foarte bine, eu sint foarte bun prieten cu colimatorul acesta:
http://www.skywatcher.ro/Baader/lasercolli.htm
Sint multumit de el, de fapt mai am unul laser TS si un chesire Orion, dar Baader-ul este preferatul meu.
Observ ca ai un telescop rapid 150/750=F/5, deci colimarea este critica pentru el, eu unul cum ajung in cimp si pregatesc sesiunea bag intii colimatorul in instrument si fac corectiile daca este nevoie, apoi fac testul pe stea si apoi ma apuc de treaba.
Nu contest calitatea colimatorului chesire dar noaptea nu il poti folosi decit daca ai o sursa de lumina pe apertura si una pe profilul inclinat din Al. din corpul colimatorului.
Succes in achizitia potrivita!

Daniyyel
16 Ian 2012 11:36


Multumesc! 

Atunci raman la colimator laser! Sper cat de curand sa imi iau si cateva oculare bune. Sunt fan al observatiilor vizuale, dar de asemenea mi-as dori sa fac si astrofotografie. 
Insa aceasta din urma cere multe investitii, dar in afara de asta as avea nevoie si de un "instructor" care sa ma initieze, sa-mi explice ce e bine, pentru ca pe mine ma cam incurca astrofotografia; si cum nu cunosc pe nimeni de pe forum care sa stea in Berceni si e dispus sa ne intalnim sa vorbim....... o las moarta deocamdata!

ursamajor
16 Ian 2012 11:56


Ehehe, Bucure&#537;tiul nu e a&#537;a mare, iar tu e&#537;ti tânăr &#537;i te po&#539;i deplasa din Berceni, măcar la întâlnirile greilor.
Astrofotografia, cum am mai spus pe alte topicuri, hale&#537;te bani mai ceva ca Nu&#539;i a lu' Băsescu. E necesară, în primul rând, o montură puternică, să &#539;ină ferm telescopul ata&#537;at, a&#537;a încât expunerile lungi să nu sufere din cauza vibra&#539;iilor sau altor perturba&#539;ii datorate func&#539;ionării monturii, de pildă. Nu trec de acest punct, adică să-&#539;i spun mai departe despre ghidaj, necesar la DSO. Dacă vrei &#537;i DSO. Asta pentru că, ini&#539;ial, po&#539;i folosi &#537;i montura pe care o ai la Lună, Soare (de-asta recomandam o folie solară, sau chiar filtru gata confec&#539;ionat) sau planete. Aici n-ai nevoie de timpii lungi de expunere necesari la DSO. În schimb, î&#539;i trebuie măcar un corp de dSLR sau o cameră dedicată astro.
Sunt multe de spus. Urmăre&#537;te topicurile deschise de mine axate pe problematica astrofoto, că ai să găse&#537;ti răspunsuri la nedumeririle tale. Ideea e s-o iei înceti&#537;or, pe rând, lent, tiptil &#537;i voios. Noi nu plecăm de-aici &#537;i î&#539;i stăm la dispozi&#539;ie cu sfaturi. Când om îmbătrâni de tot &#537;i-om începe să uităm, să aibă cine să ni le amintească. :mrgreen:

Daniyyel
16 Ian 2012 12:21


Momentan ma rezum la vizual si putina fotografie planetara; poate doar sa castig la loto ca sa ma apuc serios de astrofotografie. Ca la preturile care sunt la monturi, camere dedicate.....plus altele / salariul din Romania...........

Multumesc pentru tot si urmaresc mereu subiectele despre astrofotografie si nu numai!

Catalin Paduraru
16 Ian 2012 12:32


Salut, urmareste sectiunea Star Party Muntenia a forumului fiindca oamenii din Bucuresti mai ies la observatii organizat. Eu stau in Berceni dar recunosc ca nu ies asa de mult la observatii acum in special din cauza vremii. Iar tot pe aici mai sunt multi dar inca nu stii tu :)

Legat de achizitie eu as zice sa iti cumperi motoare. Nu te ajuta doar in astrofoto ci in special la vizual cand vrei sa observi cat mai usor lucrurile. Mi se se pare enervant sa misc de telescop mereu in loc sa stau cu ochii doar pe obiect. Iar la planete sau cand maresti mult cu atat mai mult. 

Colimarea cea mai buna o faci pe o stea, cum tu nu ai telescopul atat de lung incat sa nu ajungi cu mana la suruburi si cu un ochi sa te uiti prin ocular iti recomand sa nu iti iei asa ceva. Astfel de accesorii sunt pentru cei care au telescoapele lungi si ar necesita doua persoane pentru o colimare. Daca stii cum se colimeaza un telescop pe stea atunci mie mi se pare ca iti cumperi ceva ce nu ai nevoie.

Spor!

ursamajor
16 Ian 2012 12:38


Avantajul la foto planetară e că po&#539;i utiliza &#537;i-o amărâtă (bine, cu un IQ bun, totu&#537;i) de compactă. Nu intru în detalii despre cuplarea la telescop, fiindcă le consider cunoscute. Fotografia afocală cu compacta e practicată, de pildă, cu oarecare succes de [url=http://www.astronomy.ro/forum/profile.php?mode=viewprofile&u=264]un domn care e în CO for&#539;at acum, dar va reveni curând. Or mai fi &#537;i al&#539;ii care practică acest tip de foto, dar acolo am găsit foto care chiar sunt bunicele.

Uite, deja ai primit o invita&#539;ie de la "tăticul lor". E&#537;ti un norocos. :)

valy
16 Ian 2012 13:11


Nu stiu in ce masura motoarele de EQ3 merg si la EQ5 dar ar fi bine sa iei daca sunt compatibile, in ideea ca in viitor gasesti un EQ5, varianta de baza nu e foarte scumpa si e ok pana la un anumit nivel.
Colimatorul laser nu il vad esential, in plus si el poate fi decolimat deci mai mult te poate incurca. Sunt si alte tehnici gratis de colimare, mai ales daca ai doar 300 lei de cheltuit. Mai curand un ocular planetar bun, ceva la ~5mm. Sau poate un barlow bun, daca cel din prezent nu este.
Parerea mea.

ursamajor
16 Ian 2012 13:48


Baader nu sunt decolimate, s-o spunem p-a dreaptă. Sunt colimate individual. (Dacă îl iei să ba&#539;i cuie cu el, mai mult ca sigur că se va decolima). &#536;i pentru un începător &#537;i nu numai, oricât de scump ar părea, un colimator e necesar. O spun din experien&#539;ă. Nu mai spun că în 10 minute am colimat toate telescoapele cu care am fost ga&#537;ca de brăileni la star party. E bine să &#537;tie amicul. E alegerea lui ce-&#537;i va lua de banii LUI, dar măcar să fie informat.

PS: Oi fi fost eu tânt, dar primul lucru după telescopul 130/650 EQ (folosească-l Skyhawk cu plăcere) a fost colimatorul [url=http://www.telescopes.com/telescope-accessories/collimation-tools/lasercollilasercollimatorfornewtonianandsctelescopes.cfm]Laser Colli Mk III de la Baader. &#536;i n-am regretat niciodată. Dimpotrivă. Face &#537;i ultimul bănu&#539;.

Daniyyel
16 Ian 2012 14:33


Din pacate nu stiu cum se face colimarea pe stea. Pana in momentul de fata am folosit capacul de la barlow, gaurit fix pe centru pentru colimare. Si a mers destul de bine. S-a pastrat foarte bine si colimarea cateva luni bune. 

Cu timpul s-a decolimat usor si acum nu mai reusesc sa-l colimez bine. Cu ocularul de 25mm si cel de 10mm stelele sunt cat de cat punctiforme, la planete (Jupiter) deja se observa dublarea, triplarea imaginii iar daca folosesc barlow-ul e dezastru.

valy
16 Ian 2012 14:40


Nu-i contest valoarea, e drept ca se poate recolima daca e stramb. Insa daca esti in balcon probabil nu colimarea dauneaza observatiilor, iar daca esti pe camp cu prietentii au ei un colimator si te ajuta. In rest o simpla colimare vizuala + capacelul gaurit cred ca e suficient. Totusi nu vorbim de un f/2.8 si nu colimezi in fiecare zi. 
Ocularul insa e mai util cam tot timpul. 
Hai ca il inebunim de cap cu atatea pareri.
Spor la achizitii, oricare ar fi ele . :lol:

ursamajor
16 Ian 2012 14:48


A&#537;a e, nu se decolimează chiar u&#537;or un telescop. Dacă nu-l deplasezi. Dar dacă îl cărăbăne&#537;ti cu ma&#537;ina prin hârtoape, se va decolima. Am colimat &#537;i eu cu căpăcelul găurit, &#539;i-am spus, de-aia am luat Baader-ul. E ca &#537;i cum ai avea 130 kg, burtă &#537;i ai trece de la pantofi cu &#537;ireturi [url=http://www.google.ro/search?aq=f&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=espadrile]la espadrile.

Daniyyel
16 Ian 2012 15:17


Cu ce m-ar ajuta un ocular 

Skywatcher UWA 6mm 66° ?

ursamajor
16 Ian 2012 15:25


Telescopul tău ar accepta &#537;i grosisment mai mare de 125x. Cu un 3,2 sau 4 mm, de exemplu, vei avea 235 sau 190x, suportabil &#537;i util la planete. Dacă deja ai Barlow 2x, ai acoperită focala aceea de 6mm, oarecum, prin ocularul de 10 mm &#537;i Barlow, deci pare inutil, exceptând câmpul, care e bun. Părerea mea. Eu am un Planetary mk. II de 3,2 mm, nu pot să-l compar cu acela arătat de tine. Poate al&#539;ii care le-au încercat pe amândouă.

Daniyyel
16 Ian 2012 15:45


Ma gandesc ca e de calitate mai buna, fata de ocularele mele Super care nu sunt asa de bune.
Imi aduc aminte de patania cu aceste oculare intr-o dimineata cand ma uitam la Orion. Plimbandu-ma prin zona, am ajuns la Rigel si in dreapta lui am vazut o dunga fantomatica ce parea a fi o nebuloasa.

Entuziasmat ca am vazut Witch Head, ulterior de pe forum mi-am dat seama ca era doar o reflexie interna a lui Rigel datorata ocularelor.....

ursamajor
16 Ian 2012 15:49


Dacă ai pus okiu' pe acel Skywatcher UWA SH, la banii ăia e convenabil. Dar a&#537;a mai po&#539;i a&#537;tepta la SH &#537;i unul mai adecvat.

Catalin Paduraru
16 Ian 2012 17:01


Da, este foarte bun ocularul. Am si eu unul si este super OK.

Spor!

ursamajor
16 Ian 2012 17:05


Deci, dacă-&#539;i convine focala aia, ia-l... De&#537;i, eu zic să te mai gânde&#537;ti. :twisted: Motivul l-am expus mai sus.

Daniyyel
19 Ian 2012 15:52


pentru ca tot am deschis subiectul acesta despre accesorii vreau sa va intreb, cei care aveti mai multa imaginatie sau poate chiar ati incercat: 

- cum atasez o camera slim/compacta la ocularul sau la focuserul telescopului? nu am nici cea mai mica idee cum sa il fac sa stea acolo. Banda adeziva e cam inutila pentru ca nu tine camera bine - aluneca.

e vorba despre camera http://www.sony.ro/product/dsc-t-series/dsc-t100 

singura camera care o detin, si ar fi buna pentru filme/poze la luna, jupiter, saturn. Recent am observat ca din setari pot ajunge la o expunere de 8 secunde - bunicica zic eu si pentru M42 sau M31...(cred)

ursamajor
19 Ian 2012 15:58


Sunt adaptoare pentru foto afocală, mon ami.
Uite unul făcut acasă, dar sunt &#537;i de cumpărat.
Făcut acasă:
http://mures.astroclubul.org/Articole/adaptor.html
Cumpărat de la magazin:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=VX3919

8 s nu cred că sunt suficiente, mai ales că dacă măre&#537;ti ISO (dacă există control manual - de&#537;i, nu cred), pentru expunere amplificată, fiindcă la compactele obi&#537;nuite ce trece de 200 ISO e... horror.

Daniyyel
19 Ian 2012 16:01


eh, uite ca de asta nu am stiut. Stiam doar de adaptoarele T pentru DSLR-uri

Multumesc!

ursamajor
19 Ian 2012 16:09


&#538;i-am zis eu că dacă ne ba&#539;i la cap, te facem băiat de&#537;tept. Nu uita de ce &#539;i-am spus: să ni le aminte&#537;ti când o să le uităm.  :wink:

Daniyyel
26 Ian 2012 13:23


Cu siguranta!  

Mai am o problema referitoare la cautatorul telescopului. Nu reusesc absolut sub nici-o forma sa il aliniez perfect cu telescopul. Am incercat toate combinatiile din suruburi si degeaba. 

Este vre-o tehnica anume ? :shock: 

Nu am doar 2 suruburi, am 4 care sunt asezate sub forma de "semnul de la mercedes" - alta comparatie nu imi vine in minte.....poate ma luminati si pe mine ca e foarte stresant...

P.S: mi-am luat pana la urma ocularul Sky-Watcher UWA 6mm care l-am si testat luni pe M42 si am ramas uimit cat de mare poate fi acea nebuloasa. Prin ocularul meu de 10mm Super nu puteam vedea intinderea nebuloasei, decat foarte slab.... face treaba buna!

Teo
26 Ian 2012 13:41


Semnul de la Mercedes are 3 varfuri. Fiecare la 120 grade.

Tu ar trebui sa ai acolo un mic cuisor bont, cu arculet, care preseaza cautatorul si inca 2 suruburi de reglaj.

Te joci cu cele doua suruburi pana vezi in centru imaginea pe care o ai in telescop.

E ca bine alinierea sa o faci terestru pe un obiect foarte indepartat, sau pe Luna dar la o putere mai mica, utilizand ocularul de 25 mm ca sa nu se miste repede din campul vizual si astfel sa intervina erori.

Cautatorul sa fie impins in montura lui pana la acel inel fin de cauciuc care il tine sa nu scape iar "cuisorul bont" cu arc si cele doua suruburi negre din plastic sa fie pe o mica adancitura a cautatorului. Daca te uiti cu atentie, cautatorul pe exterior are o mica depresiune , un fel de sant mai lat, in care trebuie sa stea suruburile de reglaj.
Daca nu e pe pozitie aseaza-l mai intai corect.

Apoi montezi un ocular slab, de 25 mm, vizezi ceva la mare departare terestru si apoi din cele doua suruburi negre din plastic reglezi pana cand ai crucea ( reticulul ) exact pe obiectul pe care il vezi prin telescopul mare.